নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে গোৱাত শ্বহীদ দিৱস পালন কৰে; ঐতিহাসিক অসম আন্দোলনৰ শ্বহীদসকললৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে
অসমীয়া সমাজক জীয়াই ৰখা আৰু ভাৰতৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতা সুৰক্ষিত কৰাৰ ওপৰত অসম আন্দোলনৰ প্ৰভাৱ সুদূৰপ্ৰসাৰী: শ্ৰী সোণোৱাল
যদি পৃথিৱীৰ ছাত্ৰ আন্দোলনৰ ইতিহাস বিশ্লেষণ কৰা হয়, অসম আন্দোলন এক ঐতিহাসিক মুহূৰ্ত আছিল: শ্ৰী সোণোৱাল
10 DEC 2022 4:57PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ আৰু আয়ুষ মন্ত্ৰী শ্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি গোৱাত এক গাম্ভীৰ্যপূৰ্ণ আনুষ্ঠানত ঐতিহাসিক অসম আন্দোলনৰ শ্বহীদসকললৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰে ৷ ১৯৭৯ চনত অসম আন্দোলনৰ প্ৰথম শ্বহীদ খৰ্গেশ্বৰ তালুকদাৰৰ স্মৃতিত শ্বহীদ দিৱস উদযাপন কৰা হয়। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকী উপকূলীয় ৰাজ্যখনলৈ তিনিদিনীয়া ভ্ৰমণলৈ আহিছে। পাঞ্জিমৰ ফ্ৰাঞ্চিস্কো লুইছ গোমছ গাৰ্ডেনত অনুষ্ঠিত এই কাৰ্যসূচী গোৱাৰ অসম সমাজে আয়োজন কৰিছিল আৰু ইয়াত অসমীয়া সম্প্ৰদায়ৰ সদস্য তথা বহুতো বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু স্থানীয় লোক উপস্থিত আছিল।
অনুষ্ঠানটোত ভাষণ প্ৰদান কৰি মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ১৯৭৯-১৯৮৫ চনলৈ ছয় বছৰ ধৰি চলা অসম আন্দোলনৰ শ্বহীদসকলৰ বীৰত্বৰ কথা স্মৰণ কৰে। "আজি শ্বহীদ দিৱস উপলক্ষে অসমক সুৰক্ষা দিবলৈ চূড়ান্ত ত্যাগ কৰা সকলোকে মই অভিবাদন জনাইছো। ৰাজ্যখনক অবৈধ অনুপ্ৰৱেশকাৰীৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ ছয় বছৰ ধৰি চলা আন্দোলনত অসমৰ ৰাইজে অংশগ্ৰহণ কৰে আৰু ৮৬০ জন শ্বহীদে ভাৰতৰ ঐক্য আৰু অখণ্ডতা সুৰক্ষিত কৰিবলৈ তেওঁলোকৰ জীৱনৰ চূড়ান্ত ত্যাগ কৰে। এই মহান শ্বহীদসকলে অতুলনীয় দেশপ্ৰেম আৰু সাহসৰ এক অবিস্মৰণীয় ইতিহাস ৰচনা কৰিছে অসম আন্দোলন হৈছে জাতিৰ সুৰক্ষাৰ বাবে অসমৰ খিলঞ্জীয়া লোকসকলৰ ঐক্যবদ্ধ প্ৰচেষ্টাৰ এক উজ্জ্বল উদাহৰণ আৰু ইয়াৰ প্ৰভাৱ সুদূৰপ্ৰসাৰী আছিল। শ্বহীদসকলৰ অমৰ ত্যাগে বৃহত্তৰ অসমীয়া সম্প্ৰদায় আৰু ৰাষ্ট্ৰক চিৰদিনৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰি থাকিব," মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়।
শ্ৰী সোণোৱালে লগতে কয়, "বীৰ শ্বহীদসকলৰ মহৎ আদৰ্শক জীয়াই ৰাখিবলৈ আমি সততা, নিষ্ঠা আৰু দৃঢ়তাৰে কাম কৰি যাব লাগিব। আমি আমাৰ ভাষা, সংস্কৃতি, ঐতিহ্য আৰু পৰম্পৰাক জীয়াই ৰাখিবলৈ আমাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় দায়িত্ব পালন কৰিব লাগিব। যদি পৃথিৱীৰ ছাত্ৰ আন্দোলনৰ ইতিহাস বিশ্লেষণ কৰা হয়, সেই সময়ৰ অসম আন্দোলন এক ঐতিহাসিক মুহূৰ্ত হিচাপে বিবেচনা কৰা হয়। মই অসমৰ জনসাধাৰণৰ লগতে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ লোকসকলক এই আন্দোলনৰ জাতীয়তাবাদী চেতনাৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত এক শক্তিশালী ভাৰত গঢ়ি তোলাত আগভাগ ল'বলৈ আৰু আমাৰ মাতৃভূমিৰ প্ৰতি সমৰ্পিত সেৱা আগবঢ়াবলৈ আহ্বান জনাইছো।"

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal observes Swahid Diwas in Goa; pays tributes to martyrs of the historic Assam Movement
The impact of Assam Movement on keeping alive the assamese community and protecting the unity & integrity of India is far-reaching: Shri Sonowal
If the history of student movements of the world is analysed, the Assam movement was a watershed moment: Shri Sonowal
10 DEC 2022 4:57PM by PIB Delhi
Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush Shri Sarbananda Sonowal paid glowing tributes to the martyrs of the historic Assam Movement in a solemn programme in Goa today marking Swahid Diwas, the martyrdom day of Khargeswar Talukdar in 1979, the first martyr of the Assam Movement. The Union Minister is on a three day visit to the coastal state. The programme held at Francisco Luis Gomes Garden in Panjim was organised by the Assam Society of Goa and was attended by members of the Assamese community and a host of dignitaries and locals.
Speaking on the occasion, the Minister reminisced the valour of the martyrs of the six year long Assam Movement from 1979-1985. “Today, on the occasion of Swahid Diwas, I salute all those who made the ultimate sacrifice to protect Assam. The people of Assam took part in the six year-long movement to protect the state from illegal immigrants and 860 martyrs gave their ultimate sacrifice to protect the unity and integrity of India. These great martyrs have written an unforgettable history of unparalleled patriotism and courage The Assam Movement is a shining example of the united efforts of the indigenous people of Assam to protect the nation and its impact was far-reaching. The immortal sacrifice of the martyrs will continue to inspire the greater Assamese community and the nation forever,” the Minister stated.
Shri Sonowal added, "We have to continue to work with honesty, dedication and determination to keep alive the noble ideals of the brave martyrs. We have to fulfill our national responsibility to keep our language, culture, heritage and tradition alive. If the history of student movements of the world is analysed, the Assam movement was a watershed moment. I urge the people of Assam as well as the people from different parts of the country to take the lead in building a strong India inspired by the nationalistic spirit of this movement and render dedicated service to our motherland.”