ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ରେଳ ଦ୍ବାରା ସିମେନ୍ସ, ଇଣ୍ଡିଆକୁ 9000 ଏଚପି ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଫ୍ରେଟ୍‌ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆଦେଶ ପ୍ରଦାନ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 20 ଏପ୍ରିଲ 2022 ରେ ଦାହୋଦର ରେଳ କାରଖାନାରେ ଏହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ
ଏହା ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଏବଂ ‘ମେକ୍ ଫର୍ ଦି ୱାର୍ଲ୍ଡ’ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସୂଚିତ କରେ
ଦାହୋଦ୍‌ କାରଖାନା ଭାରତୀୟ ରେଳ ଏବଂ ରପ୍ତାନି ବଜାର ପାଇଁ ହାଇ ହର୍ଷ ପାୱାର ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ
ରେଳ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଡିପୋରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏହା ସାହାଯ୍ୟ କରିବ
11 ବର୍ଷର ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ 1200 ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ
ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍, ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟ୍, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶର ଗତିକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବ
ଏହି ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ହାଇ ପେସ୍ ଇଣ୍ଡିଜେନାଇଜେସନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତରେ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ
ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ପାର୍ଟନର ଚୟନରେ ଉପଯୁକ୍ତ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ବିଡିଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି
24 DEC 2022 11:12AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳ ସିମେନ୍ସ, ଇଣ୍ଡିଆକୁ 9000 ଏଚପି ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ମାଲ ପରିବହନ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଲେଟର ଅଫ୍ ଆୱାର୍ଡ (ଏଲଓଏ) ପ୍ରଦାନ କରିଛି। ଦାହୋଦ ରେଳ କାରଖାନା 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 1200 ଉଚ୍ଚ ହର୍ଷ ପାୱାର (9000 ଏଚପି) ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବ। ଏହା 1200 ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ସହିତ 35 ବର୍ଷ ପାଇଁ ଏହି ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ର ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଟିକସ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ବାଦ ଦେଇ କଣ୍ଟ୍ରାକ୍ଟ ଏବଂ ଏହାର ଆନୁମାନିକ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରାୟ ଆଇଏନଆର 26000 କୋଟି (ପ୍ରାୟ 3.2 ବିଲିୟନ ୟୁଏସ ଡ଼ଲାର୍) ଅଟେ।
ଏଲଓଏ ସ୍ବାକ୍ଷରିତ ହେବାର 30 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ସିମେନ୍ସ ଇଣ୍ଡିଆ ସହିତ ଚୁକ୍ତିନାମା ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବ। ଆସନ୍ତା ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରୋଟୋଟାଇପ୍ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ବିତରଣ କରାଯିବ। ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ଦାହୋଦ୍‌ ୟୁନିଟ୍ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ନିର୍ମାଣ ହେବ। ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହଭାଗୀ ଭାବରେ ମନୋନୀତ ହୋଇଥିବା ସାଇମେନ୍‌ସ, ଏହି ଲୋକୋମୋଟିଭଗୁଡ଼ିକୁ ଦାହୋଦରେ ଉତ୍ପାଦନ କରିବେ ଏବଂ ଚାରିଟି ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଡିପୋ ଯଥା ବିଶାଖାପାଟନମ୍, ରାୟପୁର, ଖଡ଼ଗପୁର, ପୁନେ ଠାରେ ରେଳ ବିଭାଗର ମାନବ ସମ୍ବଳ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହି ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରିବେ।
ଉପଯୁକ୍ତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଡ୍ରାଇଭରଗୁଡ଼ିକ ଉତ୍ପାଦନର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଦେଶୀକରଣ ନିଶ୍ଚିତ କରିବେ ଯାହା ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ ଉତ୍ପାଦନ ୟୁନିଟର ବିକାଶ ସହିତ ଏକ ପ୍ରକୃତ ‘ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ପଦକ୍ଷେପରେ ପରିଣତ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ଦହୋଦ ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ହେବା ସହିତ ରୋଜଗାର ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ଏହି ଉଚ୍ଚ ହର୍ଷ ପାୱାର (9000 ଏଚପି) ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇରେ ମାଲ ପରିବହନ ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ର ହେବ। ଏହି ଲୋକୋମୋଟିଭଗୁଡିକ ମୁଖ୍ୟତ ପାଶ୍ଚାତ୍ୟ ଡିଏଫସି ଏବଂ ରେଳବାଇର ଗ୍ରେଡ୍ ବିଭାଗରେ 4500 ଟନ୍ ର 75 କିଲୋମିଟର ପ୍ରତି ଘଣ୍ଟାରେ ଡବଲ୍ ଷ୍ଟାକ ଗଠନରେ ହଲିଂ କଣ୍ଟେନର ମାଲବାହୀ ଟ୍ରେନ୍ ଗୁଡ଼ିକୁ 200 ଗ୍ରେଡିଏଣ୍ଟରେ 1 ରେ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହିପରି ଟ୍ରେନର ହାରାହାରି ବେଗକୁ ପ୍ରାୟ 50-60 କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି ଯାହାକି ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଦ୍ୟମାନ ଘଣ୍ଟାପ୍ରତି 20-25 କିଲୋମିଟର ରହିଛି। ଅପରେଟିଂ ପାରାମିଟରଗୁଡିକରେ କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ ଜମ୍ପ୍ ଥ୍ରୁପୁଟରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟାଇବ ଏବଂ ଲାଇନ୍ କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଏହି ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ରେ ଆଧୁନିକ ଆଇଜିବିଟି ଆଧାରିତ ପ୍ରପୁଲସନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ରହିଛି ଯାହାକି ରିଜେନେରେଟିଭ୍ ବ୍ରେକିଂ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ସହାୟତାରେ ଶକ୍ତି ସଞ୍ଚୟ କରିବ।
ରପ୍ତାନି ବଜାର ପାଇଁ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଗେଜ୍ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି।
ଭାରତୀୟ ରେଳ ସିମେନ୍ସ ଇଣ୍ଡିଆକୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାର୍ଟନର ଭାବରେ ଚୟନ କରିଛି। ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଏକ ନିରପେକ୍ଷ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ବିଡିଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଚୟନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ପାର୍ଟନରଙ୍କ ତତ୍ତ୍ବାବଧାନରେ ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ବ୍ୟବହାର କରି ଏହି ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ ତଥା ପରିଚାଳନା କରାଯିବ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଏକ ଯଥାର୍ଥ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ବିଡିଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମାଧ୍ୟମରେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାର୍ଟନର ଚୟନ କରାଯାଇଛି । ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକାଲ୍ ପାର୍ଟନର 9000 ଏଚପି ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବିଶାଖାପାଟନମ୍, ରାୟପୁର, ଖଡ଼ଗପୁର ଏବଂ ପୁନେରେ 35 ବର୍ଷର ଡିଜାଇନ୍ ଲାଇଫ୍‌ ପାଇଁ ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ନିମନ୍ତେ ଦାହୋଦରେ ରେଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି 1200 ଲୋକୋମୋଟିଭ୍ 11 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦିତ ହେବ। ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାର୍ଟନର ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ 95% ଉପଲବ୍ଧତା ଏବଂ 1,50,000 କିଲୋମିଟର ଲୋକୋମୋଟିଭର ସୁବିଧାଜନକ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ଏହା ସହିତ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟେଡ୍‌ କି ପର୍‌ଫରମାନ୍‌ସ ଇଣ୍ଡିକେଟର (କେପିଆଇ) ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ।
ସମଗ୍ର ବିଡ୍ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏକ ନିରପେକ୍ଷ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ଭାବରେ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ ବିଡିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ରେକର୍ଡ ସମୟରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଉପଯୁକ୍ତ ବୈଷୟିକ ସହଭାଗୀ ଚୟନ ପାଇଁ ବୈଷୟିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିଡ୍ ପାଇବା ପାଇଁ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଗୋଟିଏ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦୁଇଟି ପ୍ୟାକେଟ୍ ବିଡିଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛି। ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାର୍ଟନର ଚୟନ ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ ନୋଟିସ୍ 20 ଏପ୍ରିଲ 2022 ରେ ଜାରି କରାଯାଇଥିଲା। 6 ଡିସେମ୍ବର 2022 ରେ ଆର୍ଥିକ ବିଡ୍ ଖୋଲାଯାଇଥିଲା। ବିଡର ବିସ୍ତୃତ ମୂଲ୍ୟାୟନ ପରେ ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସିମେନ୍ସ ଲିମିଟେଡ୍, ଭାରତକୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ପାର୍ଟନର ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିଛି।

Ministry of Railways
Indian Railways issues Letter of Award for Manufacturing and Maintenance of 9000 HP Electric Freight Locomotives to Siemens, India
Hon’ble Prime Minister of India laid the Foundation Stone on 20th April 2022 at Railway’s Factory at Dahod
This Move Signifies a Giant Leap Forward in ‘Make in India’ Drive and ‘Make for the World’
Dahod Factory will manufacture High Horse Power Electric Locomotives for Indian Railways as well as Export Market
Will help in upskilling of Railway’s Manpower Working in Railway’s Production Unit and Maintenance Depots
1200 Electric Locomotives will be Manufactured over a Period of 11 Years
Manufacturing Unit will trigger setting up of Ancillary Manufacturing Units, Generation of Direct and Indirect Employment and Development in the Region
This Project will Usher in Development of New Technologies in India through High Pace Indigenisation
Fair, Transparent and Competitive Bidding Process was Adopted in Selecting the Technological Partner
24 DEC 2022 11:12AM by PIB Delhi
Indian Railways has issued the Letter of Award (LoA) for Manufacturing and Maintenance of 9000 HP Electric Freight Locomotives to Siemens, India. Railways factory at Dahodto manufacture 1200 high horse power (9000 HP) electric locomotives over a period of 11 years. It would entail manufacturing of 1200 locomotives and maintenance of these locomotives for 35 years. The estimated value of contract is about INR 26000 Crore (about 3.2 Billion USD), excluding taxes and price variation.
Agreement with Siemens India will be signed within 30 days of issue of LoA. The proto-type locomotives are to be delivered in the coming two years. Dahod Unit will be fully constructed for manufacturing these locomotives within a period of two years. Siemens, selected as technological partner, will manufacture these locomotives at Dahod and maintain these locomotives at four maintenance depots - Vishakhapatnam, Raipur, Kharagpur, Pune for a period of 35 years utilising Railway’s Manpower.
Suitable economic drivers will ensure complete indigenization of the manufacturing which in turn will lead to development of ancillary manufacturing units making it a true ‘Make in India’ initiative. The project will also lead to development of the Dahod region and generate employment.
These High Horse Power (9000 HP) locomotives will be the future workhorse for freight operation on Indian Railways. These locomotives are planned for use primarily on Western DFC and on graded sections of Railways for hauling container freight trains in double stack configuration of 4500 Tonnes at 75 kmph at 1 in 200 gradient and improve the average speed of such trains to around 50-60 kmph over the existing 20-25 kmph. The quantum jump in the operating parameters will lead to increase in the throughput and also enhance line capacity. These locomotives, equipped with state of the art IGBT based propulsion technology, will provide savings in energy consumption due to regenerative braking technology.
There is a provision to manufacture and supply Standard Gauge locomotives for export market.
Indian Railways have selected Siemens India through a fair, transparent and competitive bidding process as the Technology Partner to manufacture and maintain these locomotives utilising Railway staff under the supervision of Technology Partner.
BACKGROUND
The Technological Partner has been selected through a fair, transparent and competitive bidding process. Technological Partner will provide training to Railway Staff at Dahod for manufacturing the 9000 HP locomotives and at four depots at Vishakhapatnam, Raipur, Kharagpur and Pune for maintenance of the locomotives over the design life of 35 years. These 1200 locomotives will be manufactured over 11 years. The Technology Partner will also ensure 95% availability and 1,50,000 km of trouble-free operation of locomotives before any maloperation can take place as the guaranteed Key Performance Indicators (KPIs).
The entire bid process has been conducted in a fair, transparent and competitive manner and awarded in record time through electronic bidding. Ministry of Railways had decided to conduct a single stage two packet bidding process for obtaining technical and financial bids for selection of a suitable Technological Partner. The Notice inviting Bid for selection of Technological Partner was issued on 20th April 2022. Financial bids were opened on 6thDecember 2022. After detailed evaluation of the bids, Ministry of Railways has declared Siemens Limited, India as the selected Technological Partner.