প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সংসদৰ শীতকালীন অধিৱেশনৰ আৰম্ভণিৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ অসমীয়া অনুবাদ
07 DEC 2022 11:30AM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ বন্ধুসকল,
আজি শীতকালীন অধিৱেশনৰ (সংসদৰ) প্ৰথম দিন। এই অধিৱেশন গুৰুত্বপূৰ্ণ কিয়নো ইয়াৰ পূৰ্বে আমি ১৫ আগষ্টত সমবেত হৈছিলো। ১৫ আগষ্টত স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছিল আৰু এতিয়া আমি ‘অমৃত কাল’ ৰ অভিমুখে অগ্ৰসৰ হৈছো। ভাৰতে জি-২০ ৰ অধ্যক্ষতা পালনৰ সুযোগ লাভৰ সময়তে আমি আজি মিলিত হৈছো। বিশ্বৰ মঞ্চত ভাৰতৰ বিশেষ স্থান দখল, ভাৰতৰ প্ৰতি আশাৰ বৃদ্ধি আৰু বিশ্বৰ মঞ্চত ভাৰতৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ সময়তে জি-২০ ৰ অধ্যক্ষতা তাৎপৰ্য্যপূৰ্ণ।
এই জি-২০ সন্মিলন কেৱল কূটনৈতিক অনুষ্ঠানেই নহয়, বৰঞ্চ এয়া বিশ্বৰ আগত ভাৰতৰ সামৰ্থ্যক সামগ্ৰিকভাৱে প্ৰদৰ্শনৰ এক সুযোগো। ইমান এখন বৃহৎ দেশ, গণতন্ত্ৰৰ মাতৃস্বৰূপা, ইমান বৈচিত্ৰ্য, ইমান সম্ভাৱনা আৰু সেয়েহে, ভাৰতক চিনি পোৱাৰ লগতে ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বক নিজৰ সম্ভাৱনা প্ৰদৰ্শনৰ এয়া এক বৃহৎ সুযোগ।
শেহতীয়াকৈ সকলো দলৰ নেতাসকলেৰে অতিশয় সৌহাৰ্দ্যপূৰ্ণ পৰিৱেশত এই সন্দৰ্ভত আলোচনা হৈছিল। ইয়াৰ প্ৰতিফলন সদনতো নিশ্চিতভাৱে দেখা যাব। সদনতো একেই মনোভাৱৰ সঞ্চাৰ হ’ব যিয়ে ভাৰতৰ সম্ভাৱনাক বিশ্বত উপস্থাপন কৰাত উপযোগী হৈ উঠিব। এই অধিৱেশনত সাম্প্ৰতিক বৈশ্বিক পৰিস্থিতিৰ মাজতে দেশখনক উন্নয়নৰ নতুন শিখৰলৈ নিয়াৰ লগতে দেশখনক আগুৱাই নিয়াৰ নতুন সুযোগৰ কথা মনত ৰাখি গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ প্ৰয়াস কৰা হ’ব। সকলো ৰাজনৈতিক দলে আলোচনাত অধিক মাত্ৰাৰ সংযোজন কৰিব, নিজৰ মতামতেৰে সিদ্ধান্তসমূহক এক নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব আৰু এই দিশটোক অধিক উজ্জ্বল কৰি তোলাত সহায় কৰিব বুলি মই নিশ্চিত। সংসদৰ এই কাৰ্য্যকালৰ বাকী থকা সময়ছোৱাৰ বাবে মই সকলো দলৰ নেতা আৰু সাংসদসকলক প্ৰথমবাৰৰ বাবে সদনলৈ অহা নতুন সাংসদ, যুৱ সাংসদসকলক তেওঁলোকৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে আৰু গণতন্ত্ৰৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মক সাজু কৰিবলৈ আলোচনাত অংশগ্ৰহণৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিবলৈ আহ্বান জনালো।
বিগত সময়ছোৱাত প্ৰায় সকলো ৰাজনৈতিক দলৰ সাংসদসকলৰ সৈতে অনানুষ্ঠানিক বৈঠকত মিলিত হওঁতে সকলো সাংসদেই এটা কথা ব্যক্ত কৰিছে যে সদনত হুলস্থুল আৰু সঘনাই সদন স্থগিত ৰখাৰ বাবে তেওঁলোক বহু ক্ষতিগ্ৰস্ত হয়। যুৱ সাংসদসকলে কয় যে সংসদ গণতন্ত্ৰৰ এখনি বৃহৎ বিশ্ববিদ্যালয় আৰু অধিৱেশনৰ কাম-কাজ নোহোৱাৰ বাবে আৰু আলোচনাৰ অভাৱত তেওঁলোক শিক্ষণ আৰু বুজাবুজিৰপৰা বঞ্চিত হ’বলগীয়া হয়। তেওঁলোকে সুযোগ লাভ নকৰাৰ কথা কৈছে আৰু সেয়েহে সদনৰ কাম-কাজ অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। বিশেষকৈ সকলো দলৰে যুৱ সাংসদসকলে একে কথাই অৱগত কৰিছে।
বিৰোধী দলসমূহৰ সাংসদসকলেও কৈছে যে তেওঁলোকে বিতৰ্কত কথা কোৱাৰ সুযোগ নাপায়। সদনত সঘনাই ব্যাঘাত জন্মা আৰু স্থগিত ৰখাৰ বাবে তেওঁলোক বহু ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। এইসকল সাংসদৰ মৰ্মবেদনা বুজিবলৈ সকলো সাংসদ আৰু দলৰ নেতাক অনুৰোধ জনালো। গণতন্ত্ৰৰ ক্ষেত্ৰত দেশখনে তেওঁলোকৰ উৎসাহ আৰু উদ্যমৰ উপযোগিতা লাভেৰে ইয়াৰ উন্নয়ন আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াত তেওঁলোকৰ সম্ভাৱনা যোগ কৰাটো অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই অধিৱেশনখনক অধিক উৎপাদনশীল কৰি তোলাৰ অৰ্থে এক সামূহিক প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ সকলো দল আৰু সাংসদকে অনুৰোধ জনালো।
আন এক সৌভাগ্যৰ কথা এয়ে যে আজি প্ৰথমবাৰৰ বাবে আমাৰ উপ-ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ৰাজ্যসভাৰ অধ্যক্ষ হিচাপে কাৰ্য্যকালৰ শুভাৰম্ভ কৰিব আৰু এয়া তেওঁৰ প্ৰথম অধিৱেশন আৰু প্ৰথম দিন। আমাৰ ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মূৰ্মু জীয়ে ভাৰতৰ মহান ঐতিহ্য আৰু আমাৰ জনজাতীয় পৰম্পৰাৰে ভাৰতক গৌৰৱান্বিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত পালন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাৰ দৰেই এগৰাকী কৃষকৰ পুত্ৰই উপ-ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু ৰাজ্যসভাৰ অধ্যক্ষ হিচাপে ভাৰতক গৌৰৱান্বিত কৰিব তথা সাংসদসকলক অনুপ্ৰাণিত আৰু উৎসাহিত কৰিব। মই তেখেতক অলেখ শুভেচ্ছা জনাইছো।
বহু-বহু ধন্যবাদ বন্ধুসকল।
নমস্কাৰ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks before beginning of Winter Session of Parliament
07 DEC 2022 11:30AM by PIB Delhi
Namaskar friends,
Today is the first day of the Winter Session (of Parliament). This session is important because we met before 15th August. On 15th August, 75 years of independence were completed and now we are moving forward in the journey of ‘Amrit Kaal’. We are meeting today at a time when India has got the opportunity to preside over the G-20. The manner in which India has made a space in the global community, the manner in which expectations with India have increased and the manner in which India is increasing its participation on global platforms, it is a huge opportunity to host the G20 Presidency at such a time.
This G-20 Summit is not just a diplomatic event, but this G-20 summit is an opportunity to display India’s capability before the world in a holistic manner. Such a large country, mother of democracy, so many diversities, so much potential, and therefore, this is a big opportunity for the world to know India and for India to show its potential to the whole world.
Recently, I had discussions with all the party leaders in a very congenial atmosphere. Its reflection will definitely be seen in the House as well. The same spirit will be visible from the House as well which will be useful for presenting India's potential in the world. In this session, efforts will be made to take important decisions while keeping in mind taking the country to new heights of development and new opportunities to take the country forward amid the current global situation. I am sure that all political parties will add more value to the discussion, give new strength to the decisions with their views and help in highlighting the direction more clearly. For the remaining period of this term of the Parliament, I would like to urge all the party leaders and floor leaders to give more opportunities to those who have come to the House for the first time, the new MPs, the young MPs, and increase their participation in discussions for their bright future and prepare the future generation of democracy.
In the past, whenever I have had informal meetings with MPs of almost all political parties, all the MPs say one thing that they suffer a lot due to uproar in the House and frequent adjournments of the House. Young MPs say that Parliament is a big university of democracy and they are devoid of learning and understanding due to non-functioning of the session and in the absence of discussions. They say that they are not getting opportunities and therefore the functioning of the House is very important. This voice emerges especially from the young parliamentarians of all the parties.
MPs from the opposition parties also say that they do not get the opportunity to speak in the debates. They say that they suffer a lot due to frequent disruptions and adjournments of the House. I urge all floor leaders and party leaders to understand the pain of these MPs. It is very important for democracy that the country should get the benefit of their enthusiasm and zeal to add their potential to the development of the county and to the decision-making processes. I request all the parties and the parliamentarians to make a collective effort towards making this session more productive.
There is another good fortune that today for the first time our Vice-President will start his term as the Chairman of the Rajya Sabha and this will be his first session and the first day. The manner in which our President Droupadi Murmu ji has played an important role in making India proud with the great heritage of India and our tribal traditions, similarly, a farmer’s son will make India proud as the Vice-President and chairman of the Rajya Sabha and will inspire and encourage the MPs. On my behalf, I also wish him many best wishes.
Thanks a lot, friends.
Namaskar!