প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না পার্লিয়ামেন্তকী নীংথম মীফম হৌদ্রিঙৈ মাংওইননা থমখিবা ৱারোল
07 DEC 2022 11:30AM by PIB Imphal
খুরুমজরি মরুপশিং,
ঙসি অসি নীংথম মীফমগী (পার্লিয়ামেন্তগী) অহানবা নুমিৎনি। সেসন অসি মরু ওই মরমদি ঐখোয়না ওগস্ত ১৫গী মমাংদা উন্নখি। ওগস্ত ১৫দা নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফাখ্রে অমসুং হৌজিক ঐখোয়না ‘অমৃত কাল’গী লম্বেলদা মাংদা চংশিল্লি। ভারতনা জি২০গী প্রসিদেন্সী পুবগী খুদোংচাবা ফংবা মতমদা ঐখোয়না ঙসি উন্নরি। গ্লোবেল কম্ম্যুনিতীদা ভারতনা মফম অমা কনবা ঙম্বগী মওং, ভারত্তা থম্মিবা থাজবশিং হেনগৎলক্লিবা মওং অমসুং ভারতনা গ্লোবেল প্লেৎফোর্মশিংদা শরুক য়াবা হেনগৎলক্লিবা মওং অসিদা, অসিগুম্বা তানফমদা জি২০ প্রসিদেন্সীগী থৌদাং পুনবা অচৌবা খুদোংচাবা ফংলি।
জি-২০ সম্মিৎ অসি শুপ্নগী দিপ্লোমেতিক ইভেন্ত অমা খক্তা নত্তে, জি২০ সম্মিৎ অসি ভারতকী তৌবা ঙম্বা অদু হোলিস্তিক ওইবা মওংদা মালেমগী মমাংদা উৎনবা খুদোংচাবা অমনি। অচৌবা লৈবাক, দেমোক্রেসীগী মমা ওইবা, দাইভর্সিতী কয়া লৈবা, মতিক-ময়াই কয়া লৈবনা মরম ওইরগা মসি মালেমগীদমক ভারতপু খঙনবা অমসুং ভারতকী ওইনা মালেম পুম্বদা মাগী মতিক-ময়াই উৎথোক্নবা অচৌবা খুদোংচাবনি।
হন্দক্তা ঐহাক্না দলগী লুচিংবা পুম্নমক্কী য়াম্না মরু মপাং ওইবগী এতমোস্ফিয়র অমদা ৱারী শাখি। মসিগী মমি হাউস অসিদা শোইদনা তাগনি। মদুগী চপ মান্নবা ৱাখল্লোন অদু হাউস অসিদা উবা ফংগনি অমদি মসিনা ভারতকী মতিক-ময়াই মালেমদা উৎথোকপদা কান্নবা ওইগনি। সেসন অসিদা লৈবাক অসিবি চাউখৎপগী অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎপা অমসুং হৌজিক ওইরিবা মালেমগী ফীভম অসিদা লৈবাক অসিদা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীবগী ৱাখল্লোন অদুগা লোয়ননা মরু ওইবা ৱারেপশিং লৌনব খোঙথাংশিং লৌখৎকনি। রাজনিতী দল পুম্নমক্না খন্ন-নৈনবা অসিদা হেন্না মগুন হাপকনি, মখোয়গী ৱাখল্লোনশিংগা লোয়ননা ৱারেপশিংদা অনৌবা মপাঙ্গল হাপকনি অমদি হেন্না ময়েক শেংবা মাইকৈ তাকপদা মতেং পাংগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। পার্লিয়ামেন্তগী তর্ম অসিগী লেমহৌরিবা মতম অসিগিদমক ঐহাক্না দলগী লুচিংবা অমদি ফ্লোর লীদর পুম্নমক্তা অহানবা ওইনা হাউস অসিদা চংলকপা, অনৌবা এম.পি.শিং, নহা ওইরিবা এম.পি.শিংদা খুদোংচাবা হেন্না পীনবা অমসুং মখোয়গী অফবা তুংলমচৎকীদমক অমসুং দেমোক্রেসীগী তুংগী মীরোল শেম্নবা খন্ন-নৈনবদা মখোয়না শরুক য়াবা হেনগৎনবা ঐহাক্না হায়জরি।
হৌখিবা মতমদা রাজনিতী দলশিংগী অয়াম্বা এম.পি.শিংগা লোয়ননা ইনফোর্মেল ওইবা মীফমশিং পাঙথোকপদা এম.পি. পুম্নমক্না ৱাফম অমা হায় মদুদি হাউসতা চরাংনবা থোকপা অমদি হাউস তোইনা এদজোর্ন তৌবনা মরম ওইদুনা মখোয়দা অকাইবা থোকহল্লি। নহা ওইরিবা এম.পি.শিংনা হায় মদুদি পার্লিয়ামেন্ত অসি দেমোক্রেসীগী অচৌবা য়ুনিভর্সিতী অমনি অমসুং সেসন নীংথিনা পাঙথোক্তবনা অমসুং খন্ন-নৈনবা য়াওদবনা মরম ওইদুনা মসিগী মরমদা তমশিনবা অমসুং খনবা হোৎনবদা অহোবা লৈ। মখোয়না হায় মদুদি মখোয়না খুদোংচাবশিং ফংদে অমদি হাউস অসি নীংথিনা মথৌ তৌবা য়াম্না মরু ওই। মসিগী খোলাউ অসি অয়াম্বনা দল পুম্নমক্কী নহা ওইরিবা পার্লিয়ামেন্তরিয়নশিংনা ফোঙদোরকপনি।
বিরোধিগী দলশিংগী এম.পি.শিংনা হায় মদুদি মখোয়না দিবেৎশিংদা ৱা ঙাংবগী খুদোংচাবা ফংদে। মখোয়না তোইনা অপনবা থোকপা অমসুং হাউদ এদজোর্ন তৌবনা মরম ওইদুনা চাউনা চৈথেং ফংই। ঐহাক্না ফ্লোর লীদর অমদি দলগী লুচিংবা পুম্নমক্তা এম.পি.শিং অসিগী অৱাবা খঙনবা হায়জরি। দেমোক্রেসী চৎপা লৈবাক ওইনা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংদা মখোয়গী মতিক-ময়াই অদু হাপচিন্নবা অমসুং ৱারেপ লৌবগী থৌওংশিংদা মখোয়গী থৱায় য়াওবা অদুদগী কান্নবা লৌগদবনি। ঐহাক্না দল অমদি পার্লিয়ামেন্তরিয়ন পুম্নমক্তা হায়জরি মদুদি সেসন অসি হেন্না কান্নবা ওইনবগীদমক পুন্না হোৎনমিন্নসি।
লাইবক ফবা অতোপ্পা ৱাফম অমনি ঐখোয়গী উপ-রাস্ত্রপতিনা অহানবা ওইনা ঙসি রাজ্য সভাগী চিয়রমেন ওইনা মহাক্কী তর্ম পাইবা হৌরগনি অমসুং মসিনা মহাক্কী অহানবা সেসন অমসুং অহানবা নুমিৎ ওইরগনি। ঐখোয়গী রাস্ত্রপতি দ্রৌপদি মুর্মুজীনা ভারতকী মমল য়াম্লবা হেরিতেজ অমসুং ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী চৎনবীশিংগা লোয়ননা ভারতপু চাউথোকচবা পোকহনবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবগী মওং অসিগা মান্ননা লৌমী অমগী মচানুপানা উপ-রাস্ত্রপতি অমসুং রাজ্য সভাগী চিয়রমেন ওইনা ভারতপু চাউথোকচবা পোকহনগনি অমসুং এম.পি.শিংদা ইথিল পীগনি অমদি পুক্নিং থৌগৎকনি। ঐহাক্কী মাইকৈদগী মহাকপু য়াইফ মঙ্গোল পীজরি।
হন্না হন্না থাগৎচরি, মরুপশিং,
খুরুমজরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks before beginning of Winter Session of Parliament
07 DEC 2022 11:30AM by PIB Delhi
Namaskar friends,
Today is the first day of the Winter Session (of Parliament). This session is important because we met before 15th August. On 15th August, 75 years of independence were completed and now we are moving forward in the journey of ‘Amrit Kaal’. We are meeting today at a time when India has got the opportunity to preside over the G-20. The manner in which India has made a space in the global community, the manner in which expectations with India have increased and the manner in which India is increasing its participation on global platforms, it is a huge opportunity to host the G20 Presidency at such a time.
This G-20 Summit is not just a diplomatic event, but this G-20 summit is an opportunity to display India’s capability before the world in a holistic manner. Such a large country, mother of democracy, so many diversities, so much potential, and therefore, this is a big opportunity for the world to know India and for India to show its potential to the whole world.
Recently, I had discussions with all the party leaders in a very congenial atmosphere. Its reflection will definitely be seen in the House as well. The same spirit will be visible from the House as well which will be useful for presenting India's potential in the world. In this session, efforts will be made to take important decisions while keeping in mind taking the country to new heights of development and new opportunities to take the country forward amid the current global situation. I am sure that all political parties will add more value to the discussion, give new strength to the decisions with their views and help in highlighting the direction more clearly. For the remaining period of this term of the Parliament, I would like to urge all the party leaders and floor leaders to give more opportunities to those who have come to the House for the first time, the new MPs, the young MPs, and increase their participation in discussions for their bright future and prepare the future generation of democracy.
In the past, whenever I have had informal meetings with MPs of almost all political parties, all the MPs say one thing that they suffer a lot due to uproar in the House and frequent adjournments of the House. Young MPs say that Parliament is a big university of democracy and they are devoid of learning and understanding due to non-functioning of the session and in the absence of discussions. They say that they are not getting opportunities and therefore the functioning of the House is very important. This voice emerges especially from the young parliamentarians of all the parties.
MPs from the opposition parties also say that they do not get the opportunity to speak in the debates. They say that they suffer a lot due to frequent disruptions and adjournments of the House. I urge all floor leaders and party leaders to understand the pain of these MPs. It is very important for democracy that the country should get the benefit of their enthusiasm and zeal to add their potential to the development of the county and to the decision-making processes. I request all the parties and the parliamentarians to make a collective effort towards making this session more productive.
There is another good fortune that today for the first time our Vice-President will start his term as the Chairman of the Rajya Sabha and this will be his first session and the first day. The manner in which our President Droupadi Murmu ji has played an important role in making India proud with the great heritage of India and our tribal traditions, similarly, a farmer’s son will make India proud as the Vice-President and chairman of the Rajya Sabha and will inspire and encourage the MPs. On my behalf, I also wish him many best wishes.
Thanks a lot, friends.
Namaskar!