ପରିବେଶ ଓ ଜଙ୍ଗଲ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦର ଯାଦବଙ୍କର ଜୈବ ବିବିଧତା ସମ୍ମିଳନୀ କୋପ୍ 15 ରେ ଜାତୀୟ ବିବୃତ୍ତି
17 DEC 2022 9:20AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ପରିବେଶ, ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦର ଯାଦବ କାନାଡାର ମଣ୍ଟ୍ରିଲରେ ଆୟୋଜିତ ଜୈବ ବିବିଧତା (ସିବିଡିଟି) ସମ୍ମିଳନୀ (କୋପ୍ 15) ପଞ୍ଚଦଶ ବୈଠକରେ ଭାରତର ଜାତୀୟ ବିବୃତ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ବିବୃତ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରି ଶ୍ରୀ ଯାଦବ କହିଛନ୍ତି,
ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ମହୋଦୟ, ମହାମହିମ ଓ ସଜ୍ଜନଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଏହା ବିଶ୍ବାସ କରୁଛୁ ଯେ ଜୈବ-ବିବିଧତା ସହିତ ସମସ୍ତ ବିଶ୍ବ ଆହ୍ବାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପାଇଁ ଶକ୍ତି ଓ ଉତ୍ସାହର ଗୋଟିଏ ହିଁ ଉତ୍ସ ରହିଛି ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି ଭରସାଯୋଗ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ। ବିଶ୍ବ ର ଜନସଂଖ୍ୟାର 17 ପ୍ରତିଶତ ଭାରତରେ ଥିବାବେଳେ, ମାତ୍ର 2.4 ପ୍ରତିଶତ ଜମି ଏବଂ ଏହାର 4 ପ୍ରତିଶତ ଜଳ ସମ୍ପଦ ଅଛି, ତଥାପି ଆମେ ଆମର ଉଦ୍ୟମରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ।
ଆମର ବନ୍ୟଜନ୍ତୁ ଜନସଂଖ୍ୟା ସହିତ ଆମର ଜଙ୍ଗଲ ଏବଂ ବୃକ୍ଷର ଆବରଣ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ଆଇକନିକ୍ ଚିତାକୁ ଭାରତୀୟ ବାସସ୍ଥାନକୁ ଫେରାଇବା ପାଇଁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଉଛି। ଘୋଷିତ ରାମସର ସାଇଟଗୁଡିକର ସଂଖ୍ୟାରେ ଭାରତ ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତି କରିଛି ଏବଂ ଏବେ ଏହି ସ୍ଥଳର ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂଖ୍ୟା ପଞ୍ଚସ୍ତରି ହୋଇଛି। ଏକ ବୃହତ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶ ଭାବରେ, ଆମର ଜଙ୍ଗଲ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଆହ୍ବାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ କିନ୍ତୁ ଆମର ଜଙ୍ଗଲ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଏହାର ସଫଳତାର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ।
ଆଇଚି ଟାର୍ଗେଟକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଭାରତର ବାଲାନ୍ସ ସିଟ୍ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ଆଗକୁ ଦେଖାଯାଉଛି ଏବଂ ଭାରତ ଏହାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ପୂରଣ କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ସେହିଭଳି ଆମର ବିକାଶ, ଅନ୍ୟ ବିକାଶଶୀଳ ଦେଶମାନଙ୍କ ପରି, ଶହ ଶହ କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବନ, ଜୀବିକା ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିର ଉତ୍ସ। ଅସୁରକ୍ଷିତ ବିଭାଗଗୁଡିକ ପାଇଁ ଏହିପରି ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସହାୟତାକୁ ସବସିଡି କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଏହାକୁ ବିଲୋପ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇପାରିବ, ଯଦିଓ ସେଗୁଡିକୁ ଯୁକ୍ତିସଙ୍ଗତ କରାଯାଇପାରେ। ରଚନାତ୍ମକ ବିନିଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ସେହିଭଳି, କୀଟନାଶକ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ଏକ ସାଂଖ୍ୟିକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅନାବଶ୍ୟକ ଏବଂ ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଦେଶମାନଙ୍କ ଉପରେ ଛାଡି ଦିଆଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ଅଜଣା ପ୍ରଜାତିଗୁଡିକର ଆକ୍ରମଣକୁ ବନ୍ଦ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। କିନ୍ତୁ ଆବଶ୍ୟକ ଆଧାର ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରମାଣ ବିନା ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ।
ମହାମହିମ,
ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ଜୈବ ବିବିଧତା ଢାଞ୍ଚା ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ସମାନତା, ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପରି ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ବଳ ଉପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ସାର୍ବଭୌମ ଅଧିକାରକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଯଦି ଜଳବାୟୁ ଜୈବ ବିବିଧତା ସହିତ ଗଭୀର ଭାବରେ ଜଡିତ, ତେବେ ସମାନତା ଏବଂ ସାଧାରଣ କିନ୍ତୁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଦାୟିତ୍ବ ଏବଂ ସମ୍ପୃକ୍ତ କ୍ଷମତା ଜୈବ ବିବିଧତା ପାଇଁ ସମାନ ଭାବରେ ପ୍ରୟୋଗ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ।
ବିକଶିତ ଦେଶଗୁଡିକର ଐତିହାସିକ ଅସଙ୍ଗତ ତଥା ଅସମାନ ଗ୍ରୀନ୍ ହାଉସ ଗ୍ୟାସ ନିର୍ଗମନ ହେତୁ ପ୍ରକୃତି ନିଜେ ଚାପରେ ରହିଥାଏ, ବିଶ୍ୱ ତାପମାତ୍ରା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପରିବେଶ ଆହ୍ବାନର ପ୍ରକୃତି ଭିତ୍ତିକ ସମାଧାନ ସେମାନଙ୍କର ଐତିହାସିକ ତଥା ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଦାୟୀତ୍ବକୁ ମାପିବା ପାଇଁ ବିକଶିତ ଦେଶମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ବିନା ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଯଦି ପ୍ରକୃତି ନିଜେ ସୁରକ୍ଷିତ ନହୁଏ ତେବେ ପ୍ରକୃତି ସୁରକ୍ଷା କରିପାରିବ ନାହିଁ। ପ୍ରକୃତିର ତାପମାତ୍ରା ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଏବଂ ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ତାପମାତ୍ରାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରା ଯାଇ ନାହିଁ ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରକୃତିର ରକ୍ଷା କବଚ ମଧ୍ୟ କାମ କରିବ ନାହିଁ।
ଆମେ କେବଳ ସଂରକ୍ଷିତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ପୁନଃସ୍ଥାପିତ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ। ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ବ୍ୟବହାରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାକୁ ହେବ ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଜାତିସଂଘ ସଚିବଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ 20 ଅକ୍ଟୋବର 2022 ରେ ଗୁଜୁରାଟର ଏକତା ନାଗରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଲାଇଫ୍‌- ଲାଇଫ୍‌ଷ୍ଟାଇଲ୍ ଫର ଏନଭିରୋନ୍‌ମେଣ୍ଟ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ର କରି ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ପାଇଁ ଆହ୍ବାନ ଦିଆଯାଇଛି। ତାଙ୍କର ଏହି ଆହ୍ବାନ ବହୁତ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଅଟେ।
ମହାମହିମ,
କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନର ମାଧ୍ୟମଗୁଡିକ ଆମର ସାଧ୍ୟ ସହିତ ମେଳ ହେବା ଜରୁରୀ। ଏମଡିଜି ଗୁଡ଼ିକର 8 ଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା, ଏସଡିଜି ଗୁଡ଼ିକର 17 ଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅଛି, ଆଇଚି ଜୈବ ବିବିଧତା ଲକ୍ଷ୍ୟ 20 ଏବଂ ବିଶ୍ବ ଜୈବ ବିବିଧତା ଢାଞ୍ଚା (ଜିବିଏଫ୍) ର 23 ଟି ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ବଢ଼ିଥିବା ଆଶା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ସେହି ସ୍ତରର ହେବା ଆବଶ୍ୟକ, ବିଶେଷ କରି ସାର୍ବଜନୀନ ଅର୍ଥ ଭାବରେ। ଆର୍ଥିକ ସହାୟତାର ଆମର ଏକ ମାତ୍ର ସ୍ରୋତ ହେଉଛି ଗ୍ଲୋବଲ୍ ଏନଭିରୋନମେଣ୍ଟ ଫାସିଲିଟି ଯାହାକି ଅନେକ ସମ୍ମିଳନୀର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଥାଏ।
ମାନବଜାତି ପାଇଁ ଜୈବ ବିବିଧତାର ମୂଲ୍ୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ସହିତ ଏହାର ଅର୍ଥନୈତିକ ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ରହିଛି। ସଂରକ୍ଷଣ, ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବହାର ଏବଂ ପ୍ରବେଶ ତଥା ଲାଭକୁ ଆଦାନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ହେଉଛି ପ୍ରମୁଖ ବିଷୟ।
ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ବିଶେଷକରି ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବ। ତେଣୁ ଡିଜିଟାଲ୍ ସିକ୍ୱେନ୍ସିଂ ସୂଚନା ଏକ ଯଥାର୍ଥ ଏବଂ ଉପଯୁକ୍ତ ଉପାୟରେ ପ୍ରବେଶ ତଥା ଲାଭ ବଣ୍ଟନ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବା ଜରୁରୀ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ ନ୍ୟାୟ ପୂର୍ବକ ଉପାୟରେ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ।
ମହାମହିମ
ଭାରତ ଫଳପ୍ରଦ ବିଚାରକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି ଯାହା ଆମର ପ୍ରାକୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ବଢ଼ାଇବ ଯାହା ଆମର ପୂର୍ବପୁରୁଷ ଏବଂ ପରମ୍ପରା ଆମକୁ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି। ଆମେ କେବଳ ପ୍ଲାନେଟ୍ ଆର୍ଥର ରକ୍ଷକ ଅଟୁ ଏବଂ ଆମର ସୀମାବଦ୍ଧ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହେଉଛି ପୃଥିବୀ ମାତାର ସମୃଦ୍ଧ ଜୈବ ବିବିଧତାକୁ ଆହୁରି ସମୃଦ୍ଧ କରିବା, ଏହାର ମୂଳ ଗୌରବକୁ ପୁନଃସ୍ଥାପନ କରିବା ଏବଂ ଏହାକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୀଢ଼ିକୁ ସମର୍ପଣ କରିବା ଯଦ୍ବାରା ମାନବଜାତି, ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ଜୀବମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ହୋଇ ପାରିବ।
ମୁଁ ପୁନର୍ବାର ପୁନରାବୃତ୍ତି କରେ ଯେ ଆଜି ଯାହା ଆବଶ୍ୟକ ତାହା ହେଉଛି ମାଇଣ୍ଡଲେସ୍ ଏବଂ ବିନାଶକାରୀ ବ୍ୟବହାର ପରିବର୍ତ୍ତେ ମାଇଣ୍ଡଫୁଲ୍ ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିମତାର ସହିତ ଉପଯୋଗ। ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଆମର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମିଶନ୍ ଲିଇଫ୍ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ଯାହା ଏକ ପରିବେଶ ସଚେତନ ଜୀବନଶୈଳୀ ପ୍ରତି ଏକ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ। ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରି, ଆସନ୍ତୁ ଉତ୍ସାହର ସହିତ ସିବିଡିଟିର ମୂଳ ନୀତି କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଏକ ସମାନ ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ବିଶ୍ୱ ଆଡକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା। ଏହି ସେହି ଭାବନା ଅଟେ ଯାହା ଭାରତର ଜି20 ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାର ପ୍ରକୃତ ଧ୍ୟେୟ-ବାକ୍ୟ ଅଟେ, ଅର୍ଥାତ୍ ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ୍।
ଜୟ ହିନ୍ଦ!!

Ministry of Environment, Forest and Climate Change
Union Minister for Environment, Forest and Climate Change Shri Bhupender Yadav delivers the National Statement at COP15 of Convention on Biodiversity
17 DEC 2022 9:20AM by PIB Delhi
The Union Minister for Environment, Forest and Climate Change Shri Bhupender Yadav delivered India’s National Statement at the fifteenth meeting of the Conference of Parties (COP 15) to the Convention on Biological Diversity (CBD) at Montreal, Canada. Delivering the statement Shri Yadav said,
“Mr. President, Excellencies, Ladies and Gentlemen,
We all acknowledge that credible action is the source of strength and optimism in facing all global challenges including biodiversity. Despite India having 17 per cent of the global population, but only 2.4 per cent of the land area and only 4 per cent of its water resources, we are forging ahead in our efforts.
Our forest and tree cover is steadily rising, together with our wildlife population. Definitive steps are being taken to return the iconic cheetah to Indian habitats. India has taken a quantum jump in the number of declared Ramsar sites to the current figure of seventy-five. As a large developing country, our forest policy is challenging to implement but our forest surveys are testimony to its success.
India’s balance sheet in implementing the Aichi targets is pro-active and forward looking and India is on track to meeting its commitments.
Similarly, our agriculture, as for other developing countries, is the source of life, livelihoods and culture for hundreds of millions. Such essential support to vulnerable sections cannot be called subsidies and targeted for elimination, while they may be rationalized. Biodiversity must be promoted through positive investment. Similarly, a numerical global target for pesticide reduction is unnecessary and must be left to countries to decide.
India has taken numerous steps to keep Invasive Alien Species at bay. But a numerical target is not feasible without the necessary baseline and relevant scientific evidence.
Excellencies,
The Global Biodiversity Framework must be framed in the light of science and equity, and the sovereign right of nations over their resources, as provided for in the Convention on Biodiversity. If climate is profoundly linked to biodiversity, then the principle of equity and common but differentiated responsibilities and respective capabilities must equally apply to biodiversity.
When nature itself is under stress because of the historical disproportionate and iniquitous GHG emissions of the developed countries, Nature-based solutions to global warming and other environmental challenges are not an answer without resolute action by developed countries to measure up to their historical and current responsibilities. Nature cannot protect if it is not itself protected. Nature is the victim of global warming, and its protective features can do little against unchecked temperature rise.
We cannot only conserve, preserve and restore. We must also promote sustainable use and it is in this context that Prime Minister of India, Shri Narendra Modi’s clarion call for a people’s movement centred on LiFE - Lifestyle for Environment launched on 20th October 2022 at Ekta Nagar in Gujarat in the presence of UN Secretary General Mr. Antonio Guterres assumes significance.
Excellencies,
The provision of the means of implementation must match our ambition. The MDGs had 8 goals, the SDGs have 17 goals, the Aichi Biodiversity Targets were 20 and the Global Biodiversity Framework (GBF) may have 23 targets. The increased expectations through these targets call for matching means of implementation, especially through public finance. Our only source of funding remains the Global Environment Facility that caters to multiple Conventions.
The value of biodiversity to humankind also lies in its economic dimension alongside the cultural and social. Sustainable use and access and benefit sharing are key to promoting biodiversity, alongside the efforts to conserve, protect and restore.
Modern technologies, especially information technology, can assist our goals. Hence the Digital Sequencing Information must be linked to access and benefit sharing in a just and fair manner.
Excellencies,
India looks forward to fruitful deliberations that will preserve and enhance our natural heritage that our ancestors and traditions have provided us. We are but merely custodian of Planet Earth and our bounden duty is to further enrich the rich biodiversity of Mother Earth, restore its pristine glory and hand it over to the next generation for the benefit of one and all - mankind, nature and all life forms.
I re-iterate that what is needed today is Mindful and Deliberate Utilization, instead of Mindless and Destructive Consumption. It is in this context that our Prime Minister Shri Narendra Modi has launched the Mission LiFE which is a mass movement towards an environmentally conscious lifestyle. Embracing it, let us move forward towards an equitable and sustainable world by implementing the foundational principles of CBD, both in letter and spirit. It is this spirit which has been captured so truly in the logo of India’s G20 Presidency which calls for One World, One Family or ॥वसुधैव कुटुम्बकम्॥॥
Jai Hind !!”