প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
১৮ ডিচেম্বৰত মেঘালয় আৰু ত্ৰিপুৰা ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৬,৮০০ কোটি টকাৰ এলানি প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উচৰ্গা তথা আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
গৃহ-নিৰ্মাণ, পথ, কৃষি, দূৰ-সংযোগ, তথ্য-প্ৰযুক্তি, পৰ্যটন আৰু আতিথ্যকে ধৰি বিভিন্ন খণ্ডৰ প্ৰকল্প সামৰি লোৱা হৈছে এইলানি প্ৰকল্পত
‘উত্তৰ পূব পৰিষদ’ৰ ‘সোণালী জয়ন্তী সমাৰোহ’ত অংশগ্ৰহণৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্বিলঙত অনুষ্ঠিতব্য ইয়াৰ সভাতো ভাগ ল’ব
‘পিএমএওৱাই’-ৰ অধীনত নিৰ্মিত দুইলাখৰো অধিক ঘৰৰ ‘গৃহ প্ৰৱেশ অনুষ্ঠান’ মুকলি কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
17 DEC 2022 12:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ১৮ ডিচেম্বৰত মেঘালয় আৰু ত্ৰিপুৰা ভ্ৰমণ কৰিব। শ্বিলঙত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘উত্তৰ পূব পৰিষদ’ৰ ‘সোণালী জয়ন্তী উদযাপন’ উপলক্ষে আয়োজিত সমাৰোহত অংশগ্ৰহণ কৰিব। পুৱা প্ৰায় ১০.৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শ্বিলঙৰ ‘ষ্টেট কনভেনশ্যন চেণ্টাৰ’ত অনুষ্ঠিত ‘উত্তৰ পূব পৰিষদ’ৰ সভাত ভাগ ল’ব। তাৰ পিচত প্ৰায় ১১.৩০ বজাত তেওঁ এক ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত এলানি বহুমুখী প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উচৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াৰ পিচত তেওঁ আগৰতালালৈ ৰাওণা হ’ব আৰু তাত অনুষ্ঠিত এক ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত বিয়লি প্ৰায় ২.৪৫ বজাত ৰাজ্যখনৰ বাবে গুৰুত্বপূৰ্ণ এলানি প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
মেঘালয়ত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘উত্তৰ পূব পৰিষদ’(এনইচি)ৰ সভাত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ লগতে ৰাইজক সম্বোধি ভাষণ প্ৰদান কৰিব। ১৯৭২ চনৰ ৭ নৱেম্বৰত পৰিষদৰ আনুষ্ঠানিক শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰা হৈছিল। উত্তৰ পূৰ্বাঞ্চলৰ আৰ্থ-সামাজিক উন্নয়ণৰ লগতে অঞ্চলটোৰ আটাইকেইখন ৰাজ্যৰ অন্যান্য উন্নয়ণী কাৰ্যক্ৰমত ‘এনইচি’-য়ে এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। মূলধনী আৰু সামাজিক আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ, বিশেষকৈ শিক্ষা, স্বাস্থ্য, ক্ৰীড়া, জল সম্পদ, কৃষি, পৰ্যটন, উদ্যোগৰ দৰে বিশেষ ব্যৱধান পূৰণ কৰিবলগীয়া ক্ষেত্ৰসমূহত পৰিষদে সহযোগিতা আগবঢ়াই আহিছে।
ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২৪৫০ কোটিৰো অধিক টকা ব্যয় সাপেক্ষ বহুকেইটা প্ৰকল্প উদ্বোধন, উচৰ্গা কৰাৰ লগতে আন কেবাটাও প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
অঞ্চলটোত দূৰ-সংযোগৰ ক্ষেত্ৰখনৰ অধিক প্ৰসাৰৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা এক পদক্ষেপৰ জৰিয়তে নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হোৱা ৩২০টাৰো অধিক আৰু নিৰ্মীয়মান প্ৰায় ৮৯০টা ‘৪জি মোবাইল টাৱাৰ’ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰৰ নামত উচৰ্গা কৰিব। তেওঁ উমছাৱলিত নিৰ্মাণ কৰা ‘আইআইএম শ্বিলং’-ৰ নতুন চৌহদটো আনুষ্ঠানিক ভাবে উদ্বোধন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘শ্বিলং-ডায়েংপাছো’ পথটো মুকলি কৰিব, যিয়ে ‘নিউ শ্বিলং টাউনশ্বিপ’ আৰু জনবহুল শ্বিলঙৰ মাজৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাক অধিক উন্নত কৰি তুলিব। তেওঁ মেঘালয়, মণিপুৰ আৰু অৰুণাচল প্ৰদেশত নিৰ্মাণ সম্পূৰ্ণ হোৱা আন তিনিটা পথ প্ৰকল্পৰো শুভ উদ্বোধন ঘোষণা কৰিব।
মেঘালয়ত কাঠফুলাৰ খেতিৰ সম্প্ৰসাৰণৰ লগতে খেতিয়ক তথা উদ্যোগীসকলক এই সন্দৰ্ভত প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ লক্ষ্যৰে মেঘালয়স্থিত ‘কাঠফুলা বিকাশ কেন্দ্ৰ’ত প্ৰতিষ্ঠা কৰা ‘কাঠফুলা-বীজাৰোপণ পৰীক্ষাগাৰ’টো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিব। তেওঁ ৰাজ্যখনৰ খেতিয়কসকলৰ জীৱনৰ মান উন্নত কৰাৰ বাবে মৌপালনক জনপ্ৰিয় কৰাৰ লগতে প্ৰযুক্তিৰ উত্তৰণ সাধনৰ উদ্দেশ্যে স্থাপন কৰা ‘মৌপালন বিকাশ কেন্দ্ৰ’ এটাৰো শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰিব। ইয়ৰ উপৰি তেওঁ মিজোৰাম, মণিপুৰ, ত্ৰিপুৰা আৰু অসমত স্থাপন কৰা ২১টা ‘হিন্দী গ্ৰন্থাগাৰ’ মুকলি কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অসম, মেঘালয়, মণিপুৰ, মিজোৰাম আৰু ত্ৰিপুৰাৰ ছটা পথ-প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। তেওঁ তুৰাত স্থাপিত হ’ব লগা ‘ইণ্ট্ৰিগেটেড হস্পিলিটী এণ্ড কনভেনশ্যন চেণ্টাৰ’ আৰু ‘শ্বিলং টেকনলজী পাৰ্ক’-ৰ ‘দ্বিতীয়টো পৰ্যায়’ৰ প্ৰকল্পৰো আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। প্ৰযুক্তি উদ্যানৰ দ্বিতীয়টো পৰ্যায়ৰ নিৰ্মাণ কৰা হ’ব ১.৫ লাখ বৰ্গফুট এলেকাত। এই উদ্যানে পেছাদাৰসকলৰ বাবে নতুন সম্ভাৱনাৰ দুৱাৰ মুকলি কৰাৰ লগতে ৩০০০ৰো অধিক কৰ্ম সংস্থানৰ সৃষ্টি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইফালে, ‘ইণ্ট্ৰিগেটেড হস্পিলিটী এণ্ড কনভেনশ্যন চেণ্টাৰ’-টোত সন্মিলন কেন্দ্ৰ, অতিথিশালা, ফুডক’ৰ্ট আদিৰো ব্যৱস্থা থাকিব। ই পৰ্যটন বিকাশ আৰু অঞ্চলটোৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য প্ৰদৰ্শনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব।
ত্ৰিপুৰাত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৪৩৫০ কোটি টকাৰ এলানি গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন, উচৰ্গা আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
সকলোৰে বাবে একোটা নিজা ঘৰ নিশ্চিত কৰাৰ কথাত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। অঞ্চলটোতো এই কথাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপ মৰ্মে ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাস যোজনা-চহৰীয়া’ আৰু ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী আবাস যোজনা-গ্ৰামীণ’ৰ অধীনত নিৰ্মাণ কৰা এলানি ঘৰৰ হিতাধিকাৰীসকলৰ ‘গৃহ-প্ৰৱেশ কাৰ্যক্ৰমো’ আনুষ্ঠানিক ভাবে মুকলি কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। ২ লাখৰো অধিক হিতাধিকাৰীক সামৰি লোৱা এইলানি ঘৰৰ নিৰ্মাণত ব্যয় কৰা হৈছে ৩৪০০কোটিৰো অধিক টকা।
পথ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ উত্তৰণত আৰোপ কৰা গুৰুত্বৰ সুবাদত ‘আগৰতালা বাইপাছ’(খায়েৰপুৰ-আমতলী) ‘ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ-৮-ৰ বহলীকৰণ প্ৰকল্প’ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। এই প্ৰকল্পই আগৰতলা নগৰৰ যান-জঁট আৰু ভীৰ কমোৱাত সহায় কৰিব। তেওঁ ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী গ্ৰাম চড়ক যোজনা’ৰ ‘তৃতীয় পৰ্যায়’ৰ অধীনত নিৰ্মিত হ’ব লগা ২৩০ কিলোমিটাৰৰো অধিক দৈৰ্ঘ্যৰ ৩২টা পথৰ লগতে ৫৪০ কিলোমিটাৰৰো অধিক দৈৰ্ঘ্যৰ ১১২টা পথৰ মেৰামতি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আনন্দপুৰত স্থাপন কৰা ‘ষ্টেট ইনষ্টিটিউট অব হোটেল মেনেজমেণ্ট’ আৰু ‘আগৰতলা চৰকাৰী দন্ত্য চিকিত্সা মহাবিদ্যালয়’খনো আনুষ্ঠানিক ভাবে উদ্বোধন কৰিব।

Prime Minister's Office
PM to visit Meghalaya and Tripura on 18th December
PM to inaugurate, dedicate and lay foundation stone of projects worth over Rs 6,800 crores
Projects encompass a wide array of sectors including housing, road, agriculture, telecom, IT, tourism & hospitality, among others
PM to participate in the golden jubilee celebration of the North Eastern Council and attend its meeting in Shillong
PM to launch Grih Pravesh programme for over two lakh beneficiaries under PMAY - urban and rural - schemes in Agartala
17 DEC 2022 12:11PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Meghalaya and Tripura on 18th December. In Shillong, Prime Minister will participate in the golden jubilee celebration of the North Eastern Council. At around 10:30 AM, Prime Minister will attend the meeting of the North Eastern Council at the State Convention Centre, Shillong. Thereafter, at around 11:30 AM, he will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple projects in a public function in Shillong. He will then travel to Agartala and in a public function at around 2:45 PM, he will inaugurate and lay the foundation stone of various key projects.
PM in Meghalaya
Prime Minister will attend and address the meeting of the North Eastern Council (NEC). The Council was formally inaugurated on 7th November, 1972. NEC has played a key role in the socio-economic development of the North Eastern region and has lent support to various infrastructure projects and other development initiatives across all states of the region. It has helped create valuable capital and social infrastructure, especially in critical gap areas of sectors including education, health, sports, water resources, agriculture, tourism, industry, among others.
In a public function, Prime Minister will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of multiple projects worth over Rs. 2450 crores.
In a step which will further boost telecom connectivity in the region, Prime Minister will dedicate to the nation 4G mobile towers, of which more than 320 have been completed and around 890 are under construction. He will inaugurate the New Campus of IIM Shillong at Umsawli. He will inaugurate Shillong – Diengpasoh Road, which will provide better connectivity to new Shillong satellite township and decongest Shillong. He will also inaugurate four other road projects across three states viz. Meghalaya, Manipur and Arunachal Pradesh.
He will inaugurate the Spawn Laboratory at Mushroom Development Center in Meghalaya to enhance mushroom spawn production and also provide skill training for farmers and entrepreneurs. He will also inaugurate the Integrated Beekeeping Development Centre in Meghalaya to improve the livelihood of beekeeping farmers through capacity building and technology upgradation. Further, he will inaugurate 21 Hindi libraries in Mizoram, Manipur, Tripura and Assam.
Prime Minister will lay the foundation stone of six road projects across the states of Assam, Meghalaya, Manipur, Mizoram and Tripura. He will also lay the foundation stone of the Integrated Hospitality and Convention Centre at Tura and Shillong Technology Park Phase -II. The Technology Park Phase -II will have a built-up area of about 1.5 lakh square feet. It will provide new opportunities for professionals and is expected to create more than 3000 jobs. The Integrated Hospitality and Convention Centre will have a convention hub, guest rooms, food court etc. It will provide the necessary infrastructure for promoting tourism and showcasing cultural heritage in the region.
PM in Tripura
Prime Minister will inaugurate, dedicate and lay the foundation stone of various key initiatives worth over Rs. 4350 crores.
A significant focus of the Prime Minister has been towards ensuring that everyone has a house of their own. In a key step towards ensuring the same in the region, Prime Minister will launch the Grih Pravesh programme for beneficiaries under Pradhan Mantri Awas Yojana – Urban and Pradhan Mantri Awas Yojana – Rural. These houses, developed at a cost of over Rs 3400 crores, will cover over 2 lakh beneficiaries.
With a focus on improving road connectivity, Prime Minister will inaugurate the project for widening of the Agartala bypass (Khayerpur – Amtali) NH-08, which will help ease traffic congestion in Agartala city. He will also lay the foundation stones for 32 roads of more than 230 Km length under PMGSY III (Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana) and for improvement of 112 roads covering a distance of over 540 Km.
Prime Minister will also inaugurate the State Institute of Hotel Management at Anandnagar and Agartala Government Dental College.