ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଏଲବିଏସଏନ୍‌ଏଏରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
ଲାଲବାହାଦୂର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଏଲବିଏସଏନ୍‌ଏଏ)ର ୯୭ତମ ସାଧାରଣ ମୂଳଦୁଆ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
‘ଗୋପନୀୟତା’, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସଂଯମତା ହେଉଛି ଜଣେ ପ୍ରଶାସନିକ ଅଧିକାରୀର ଅଳଙ୍କାର: ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମୁର୍ମୁ
09 DEC 2022 1:22PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି (୯-୧୨-୨୦୨୨) ମସୌରୀର ଲାଲବାହାଦୁର ଶାସ୍ତ୍ରୀ ଜାତୀୟ ପ୍ରଶାସନିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ(ଏଲବିଏସଏନ୍‌ଏଏ)ଠାରେ ୯୭ତମ ସାଧାରଣ ମୂଳଦୁଆ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ସମାବର୍ତ୍ତନ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେଇ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଅଧିକାରୀ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ସେ ସମ୍ବୋଧନ କଲାବେଳେ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଉକ୍ତି ତାଙ୍କ ସ୍ମୃତିପଟଳକୁ ଚାଲି ଆସୁଛି । ଏପ୍ରିଲ ୧୯୪୭ରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ଏକ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଦଳକୁ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ । ସେତେବେଳେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତଭାବେ ଆଶା କରିବା ଓ ଆମର ଆଶା କରିବାର ମଧ୍ୟ ଅଧିକାର ରହିଛି ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ଅଧିକାରୀ, ସେ ଯେଉଁ ପଦବୀ ବା ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି ତାଙ୍କଠାରୁ ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଯାହା ତାହା ଆଶା କରିବା ।” ଆଜି ଆମେ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରିବା ଯେ ପ୍ରଶାସନିକ ଅଧିକାରୀ ମାନେ ସେହି ଆଶା ଉଦ୍‌ଜୀବିତ ରଖିଛନ୍ତି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ମୂଳଦୁଆ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ମୂଳ ମନ୍ତ୍ର ହେଉଛି ‘ଆମେ, ମୁଁ ନୁହେଁ ।’ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ଦେଶକୁ ଆଗେଇ ନେବା ପାଇଁ ସମ୍ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ ଓ ଉତ୍ସାହର ସହ ଦାୟିତ୍ୱ କାନ୍ଧେଇବେ ବୋଲି ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅନେକ ଆଗାମୀ ଦଶରୁ ପନ୍ଦରବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ବହୁଳ ଭାଗରେ ପ୍ରଶାସନ ପରିଚାଳନା କରି ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଗରେ ରହିବେ । ସେମାନେ ନିଜ ସ୍ୱପ୍ନର ଭାରତକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଆକାର ଦେଇପାରିବେ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରତିଷ୍ଠାନର ଆଦର୍ଶ ଉକ୍ତି “ଶୀଳମ ପରମ ଭୂଷଣମ” ଅର୍ଥାତ୍ ଚରିତ୍ର ହେଉଛି ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ଗୁଣର ଅବତାରଣା କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଏଲବିଏସଏନ୍‌ଏଏରେ ଦିଆଯାଉଥିବା ତାଲିମ କର୍ମ ଯୋଗ ନୀତି ଉପରେ ଆଧାରିତ ଯେଉଁଠି ଚରିତ୍ର ଖୁବ୍ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସମାଜର ଅବହେଳିତ ବର୍ଗଙ୍କ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହେବା ପାଇଁ ସେ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଗୋପନୀୟତା, ଦକ୍ଷତା ଓ ସଂଯମତା ପ୍ରଶାସନିକ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଅଳଙ୍କାର ସଦୃଶ । ସମଗ୍ର ଚାକିରିକାଳ ମଧ୍ୟରେ ଏ ସମସ୍ତ ଗୁଣ ସେମାନଙ୍କ ମନରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଜାଗ୍ରତ କରିବ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ଗୁଣ ସବୁ ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ଅଧିକାରୀମାନେ ତାଲିମ କାଳରେ ଆହରଣ କରିଛନ୍ତି ସେଗୁଡିକ କେବଳ ତାତ୍ୱିକ ପରିସରରେ ମଧ୍ୟରେ ସୀମାବଦ୍ଧ ହୋଇ ରହିବା ଅନୁଚିତ । ଦେଶର ଜନସଧାରଣଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କାମ କଲାବେଳେ ସେମାନେ ଅନେକ ଆହ୍ୱାନ ସାମ୍ନା କରିବେ । ସେତେବେଳେ ଏହି ସବୁ ମୂଲ୍ୟବୋଧକୁ ପାଥେୟ କରି ସେମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ଭାରତକୁ ଉନ୍ନତି ଓ ବିକାଶ ପଥରେ ଆଗେଇ ନେବା ସହ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଉତ୍‌ଥାନ ପାଇଁ ବାଟ କଡାଇବା ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କ ସାମ୍ବିଧାନିକା କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଓ ନୈତିକ ଦାୟିତ୍ୱ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ସମାଜର ହିତ ପାଇଁ ଯେକୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ଏଥିସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଠ ସମସ୍ତଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ସାର୍ଥକ ହେବ । ଅଧିକାରୀମାନେ ଯେତେବେଳେ ସମାଜର ଅବେହଳିତ ଓ ବଞ୍ଚିତ ଶ୍ରେଣୀଙ୍କୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖି ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେବେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲରେ ସଫଳ ହେବେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶାସନ ହେଉଛି ବର୍ତ୍ତମାନର ଆବଶ୍ୟକତା । ଉତ୍ତମ ପ୍ରଶାସନ ବିନା ଆମର ଅଧିକାଂଶ ସାମାଜିକ ଓ ଆର୍ଥକ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସମସ୍ୟାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବାକୁ ହେଲେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ସହ ମିଶିବାକୁ ହେବ । ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ ମିଶିବାକୁ ହେଲେ ନମ୍ର ହେବାପାଇଁ ସେ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ, ତାହାହେଲେ ଯାଇ ସେମାନେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିପାରିବେ, ସେମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ହିତସାଧନ କରିପାରିବେ ।
ବୈଶ୍ୱିକ ଉତ୍ତପ୍ତିକରଣ ଓ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ସମ୍ପର୍କରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ସାରା ପୃଥିବୀ ଏହା ସହ ସଂଗ୍ରାମ କରୁଛି । ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନିମନ୍ତେ ଅବିଳମ୍ବେ ଦୃତ ପଦକ୍ଷେପ ନେବାକୁ ହେବ । ଆମ ଭବିଷ୍ୟତକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନେଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣଭାବେ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ସେ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ୯୭ତମ ସାଧାରଣ ମୂଳଦୁଆ ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଅଧିକାରୀମାନେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବାରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ୨୫ବର୍ଷରେ ସେମାନେ ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଓ ଏହାକୁ ଦେଶର ସାମଗ୍ରୀକ ବିକାଶ ପାଇଁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବେ ।
ଆଜିଠାରୁ ଏକାଡେମୀରେ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ସେବାର ପଦଯାତ୍ରାକୁ ନେଇ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତିବର୍ଷ ତାଲିମ ପ୍ରାପ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନେ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବା ଦେଶ ଗଠନର ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡିକ ଏକ ଟାଇମ୍ କ୍ୟାପସୁଲରେ ରହିବ । ଅଧିକାରୀମାନେ ସବୁବେଳେ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ମନେ ରଖି ଉତ୍ସର୍ଗ୍ରୀ ଭାବାପନ୍ନ ହୋଇ ତାଙ୍କୁ ହାସଲ କରିବେ । ୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ସେମାନେ ଟାଇମ୍ କ୍ୟାପସୁଲ ଖୋଲିବେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ନିଜର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ନେଇ ଗର୍ବିତ ଓ ସନ୍ତୋଷ ଲାଭ କରିବେ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ।
ଦେଶରେ ସମର୍ଥ ପ୍ରଶାସନିକ ଅଧିକାରୀ ଗଢି ତୋଳିବା ଯୋଗୁଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏଲବିଏସଏନ୍‌ଏଏର ପୂର୍ବତନ ଓ ବର୍ତ୍ତମାନର କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଆଜି ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ନୂତନ ଛାତ୍ରାବାସ ଓ ମେସ,ଏରିନା ପୋଲୋ ପଡିଆ ତାଲିମ ଦେଉଥିବା ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଲାଭଦାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ହିମାଳୟ ପର୍ବତମାଳା ଓ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବ ଆଉଟଡୋର ଲର୍ଣ୍ଣ ଏରିନା ନିର୍ମାଣ ହେଲେ ପ୍ରଶାସନିକ ସେବା ପ୍ରଶିକ୍ଷାର୍ଥୀ ମାନଙ୍କ ହିମାଳୟ ଓ ଭାରତର ଉତ୍ତରପୂର୍ବ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଜ୍ଞାନ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।

President's Secretariat
President of India Graces The Valedictory Function of 97th Common Foundation Course at LBSNAA
‘Anonymity’, ‘Ability’ and ‘Austerity’ are The Ornaments of A Civil Servant: President Murmu
09 DEC 2022 1:22PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu graced and addressed the valedictory function of the 97th Common Foundation Course at the Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA), Mussoorie today (December 9, 2022).
Addressing the Officer Trainees, the President said that as she was addressing them, the words of Sardar Vallabhbhai Patel were echoing in her memory. In April 1947, Sardar Patel was meeting a batch of IAS trainees. At that time he had said "We must expect and we have a right to expect the best out of every civil servant in whatever position of responsibility he or she may be". The President said that today we can proudly say that the civil servants have lived up to these expectations.
The President noted that the main mantra of this Foundation Course is “we, not I”. She expressed confidence that the officer trainees of this Course would shoulder the responsibility of taking the country forward with a collective spirit. She said that many of them would run the administration of a large part of the country for the coming 10-15 years and would be connected with the masses. They could give a concrete shape to the India of their dreams, she added.
Referring to the Academy’s motto 'Sheelam Param Bhushanam' which means 'character is the highest virtue', the President said that the method of training at LBSNAA is based on the principle of Karma-yoga, in which character is of great importance. She advised officer trainees to be sensitive towards the underprivileged section of the society. She said that ‘Anonymity’, ‘Ability’ and ‘Austerity’ are the ornaments of a civil servant. These qualities would give them self-confidence throughout the service period.
The President said that the values which officer trainees have learned during the training should not be confined to theoretical scope. They would come across many challenges and difficulties while working for the people of the country. In those circumstances, they have to act with full confidence following these values. Leading India on the path of progress and development and paving the way for upliftment of the people of the country, is their constitutional duty as well as moral responsibility.
The President said that any work for the benefit of the society can be accomplished efficiently only when all the stakeholders are taken along. When officers would take their decisions keeping in mind the marginalized and deprived sections of the society, they would certainly be successful in achieving their goals.
The President said that good governance is the need of the hour. Lack of good governance is the root of many of our social and economic problems. To understand the problems of the people, it is necessary to connect with the common people. She advised officer trainees to be humble to connect with people. She said that only then they would be able to have conversations with them, understand their needs and work for their betterment.
Speaking about global warming and climate change, the President said that the whole world is struggling with these issues. There is an urgent need to take effective steps to solve these problems. She appealed to officers to fully implement steps taken by the Government of India for environment protection, to save our future.
The President said that officers of 97th Common Foundation Course are entering civil services in the Amrit Kaal of India’s independence. In the next 25 years, they would play an important role in policy-making and its implementation for the all-round development of the country.
Referring to the 'Walk Way of Service' inaugurated today at the Academy - where every year, the nation building goals set by the officer trainees would be kept in time capsules, the President urged the officer trainees to always remember the goals they have set and be dedicated in achieving them. She added that when they open the time capsule in the year 2047, they would be proud and satisfied of having accomplished their goal.
The President appreciated the past and present officials of LBSNAA for their great dedication and hard work in moulding the brilliant minds of our country into capable civil servants. She expressed confidence that facilities inaugurated today including the new Hostel Block and Mess, Arena Polo Field would be beneficial to the trainee officers. She said that the "Parvatmala Himalayan & North East Outdoor Learning Arena", the construction of which has started today would act as a knowledge base for civil servants and trainees regarding the Himalayas and North-East Region of India.
Please click here to see the President's Speech -