ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ମଣିପୁର ସଂଗାଇ ମହୋତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡ଼ିଓ ବାର୍ତ୍ତାର ମୂଳପାଠ
30 NOV 2022 5:36PM by PIB Bhubaneswar
ବହୁତ ଖୁସି । ସଂଗାଇ ମହୋତ୍ସବର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ପାଇଁ ମଣିପୁରର ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା । କରୋନା ଯୋଗୁ ଚଳିତ ଥର ଦୁଇବର୍ଷ ପରେ ସଂଗାଇ ମହୋତ୍ସବର ଆୟୋଜନ ହୋଇଛି । ମୋତେ ଖୁସି ଲାଗୁଛି ଯେ, ଏହି ଆୟୋଜନ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ସୁନ୍ଦର ଭାବରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏହା ମଣିପୁରର ଲୋକମାନଙ୍କର ଯୋଗ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ଦର୍ଶାଉଛି । ବିଶେଷ ଭାବରେ, ମଣିପୁର ସରକାର ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଏହାର ଆୟୋଜନ କରିଛନ୍ତି, ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ଗ୍ରହଣୀୟ ଅଟେ । ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏନ ବିରେନ ସିଂହ ଜୀ ଏବଂ ପୁରା ସରକାରଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ମଣିପୁର ଏତେ ପ୍ରାକୃତିକ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ, ସାଂସ୍କୃତିକ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବିବିଧତାପୂର୍ଣ୍ଣ ରାଜ୍ୟ ଅଟେ ଯେ ଯେକୌଣସି ଲୋକ ଏଠାକୁ ଥରେ ନିହାତି ଆସିବାକୁ ଚାହିଁବ । ଯେମିତି ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମୋତିଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଟିଏ ସୂତାରେ ଗୋଟିଏ ସୁନ୍ଦର ମାଳା ତିଆରି କରାଯାଏ, ମଣିପୁର ମଧ୍ୟ ସେଭଳି ହିଁ ଅଟେ । ଆଜି ଅମୃତ କାଳରେ ଦେଶ ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ର ଭାବନା ସହିତ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଏମିତି ଭାବରେ ‘ଗୋଟିଏ ଜାତିର ପର୍ବ’ର ଥିମ ଉପରେ ସଂଗାଇ ମହୋତ୍ସବର ସଫଳ ଆୟୋଜନ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଆମକୁ ଆହୁରି ଶକ୍ତି ଦେବ, ନୂତନ ପ୍ରେରଣା ଦେବ । ଏମିତି ଭାବରେ ସଂଗାଇ, ମଣିପୁରର ରାଜ୍ୟ ଏନିମଲ ଅଟେ, ତା’ ସହିତ ଭାରତର ଆସ୍ଥା ଏବଂ ମାନ୍ୟତାରେ ମଧ୍ୟ ଏହାର ବିଶେଷ ସ୍ଥାନ ରହିଛି । ଏଥିପାଇଁ ସଂଗାଇ ମହୋତ୍ସବ ଭାରତର ଜୈବିକ ବିବିଧତାକୁ ପାଳନ କରିବାର ଏକ ଉତ୍ତମ ମହୋତ୍ସବ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଏହା ପ୍ରକୃତି ସହିତ ଭାରତର ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ସମ୍ବନ୍ଧକୁ ମଧ୍ୟ ପାଳନ କରିଥାଏ । ଏବଂ ତା’ ସହିତ ଏହି ମହୋତ୍ସବ ସ୍ଥାୟୀ ଜୀବନଶୈଳୀ ପାଇଁ ଜରୁରୀ ସାମାଜିକ ସମ୍ବେଦନାର ପ୍ରେରଣା ମଧ୍ୟ ଦେଇଥାଏ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ପ୍ରକୃତିକୁ, ଜୀବ-ଜନ୍ତୁମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ଗଛ-ଲତାଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆମର ପର୍ବପର୍ବାଣି ଏବଂ ହର୍ସୋଲାସର ଅଂଶ କରିଥାଉ, ସେତେବେଳେ ସହାସ୍ୱିତ ବା ପାଖରେ ଥିବା ଆମର ଜୀବନରେ ସହଜ ଅଂଶ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ
ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ‘ଗୋଟିଏ ଜାତିର ପର୍ବ’ର ଭାବନାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଯାଇ ଚଳିତ ଥର ସଂଗାଇ ମହୋତ୍ସବ କେବଳ ରାଜଧାନୀ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ରାଜ୍ୟରେ ଆୟୋଜିତ ହେଲା । ନାଗାଲାଣ୍ଡ ସୀମାରୁ ମିଅଁମାର ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପାଖାପାଖି ୧୪ଟି ସ୍ଥାନରେ ଏହି ପର୍ବର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରଙ୍ଗରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି । ଏହା ଏକ ବହୁତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଏମିତି ଆୟୋଜନଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଲୋକମାନଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଥାଉ ସେତେବେଳେ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନା ଆଗକୁ ଆସିଥାଏ ।
ସାଥିମାନେ,
ଆମ ଦେଶରେ ପର୍ବପର୍ବାଣୀ, ଉତ୍ସବ ଏବଂ ମେଳା ବହୁ ପୁରାତନ, ପରମ୍ପରା ଅଟେ । ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ସଂସ୍କୃତ ସମୃଦ୍ଧି ହୋଇଥାଏ, ଏହା ସହିତ ସ୍ଥାନୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଶକ୍ତି ମିଳିଥାଏ । ସଂଗାଇ ମହୋତ୍ସବ ଭଳି ଆୟୋଜନ, ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ, ଉଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆକର୍ଷିତ କରିଥାଏ । ମୋତେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ଏହି ମହୋତ୍ସବ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ଏମିତି ଖୁସି ଏବଂ ରାଜ୍ୟର ବିକାଶର ଏକ ସଶକ୍ତ ମାଧ୍ୟମ ହେବ ।
ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message at Manipur Sangai Festival
30 NOV 2022 5:36PM by PIB Delhi
Greetings! Heartiest congratulations to all the people of Manipur for successfully organizing the Sangai Festival!
Due to the Corona pandemic, the Sangai Festival was organized after two years. I am glad that this event came out in a grander form than ever before. It shows the spirit and passion of the people of Manipur. Particularly, the way the Manipur government organized it with such a broad vision is really commendable! I appreciate Chief Minister N. Biren Singh ji and his entire government for the same.
Friends,
Manipur is a state full of natural beauty, cultural richness and diversity, so much so that everyone wants to visit here at least once. Manipur is like a beautiful garland made up of different types of gems sewn together in a single thread. That's why, we can see Mini India within Manipur. During this 'Amritkaal', the country is moving forward with the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. In such a scenario, the successful organization of the Sangai Festival on the theme of "Festival of Oneness" will give us more energy and a new inspiration for the future. Sangai is not only the state animal of Manipur, but also has a special place in India's social values and traditions. Therefore, the Sangai Festival is also a great festival to celebrate the biological diversity of India. It also celebrates India's cultural and spiritual ties with nature. And at the same time, this festival also arouses social sensibility necessary for a sustainable lifestyle. When we make nature, animals and plants a part of our festivals and celebrations, then co-existence becomes a natural part of our lives.
Brothers and Sisters,
I am told that this time the Sangai Festival was organized not only in the capital city but also in the entire state, elevating the spirit of "Festival of Oneness". From the Nagaland border to the Myanmar border, diverse colours of the festival were seen at around 14 locations. This was a commendable initiative! When more and more people are associated with such events, only then its full potential comes to the fore.
Friends,
There is a centuries-old tradition of festivals, celebrations and fairs in our country. Through such festivals, not only our culture gets enriched, but the local economy too gets a tremendous boost. Events like the Sangai Festival attract investors and businesses as well. I am confident that this festival will become a powerful medium of such gaiety and development of the state in the future as well.
With this spirit, thank you very much everyone!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.