প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
মনিপুর সঙাই ফেস্তিবেলদা প্রধান মন্ত্রীনা পীরকখিবা ভিদিও পাউজেলগী ৱারোল
30 NOV 2022 5:36PM by PIB Imphal
খুরুমজরি‍। সঙাই ফেস্তিবেল মায় পাক্না পাঙথোকপগীদমক মনিপুরগী মীয়াম পুম্নমক্কী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।
কোরোনানা মরম ওইরগা হন্দক চহি অনিগী মতুংদা সঙাই ফেস্তিবেল পাঙথোক্লি‍। হন্দক্কী থৌরম অসি মমাঙদগী হেন্না চাউবা মওংদা পাঙথোক্লিবসিদা ঐ নুংঙাই‍। মসিনা মনিপুর মীয়ামগী স্পিরিৎকী অমদি ইহুল উৎলি‍। মরুওইনা, মনিপুর লৈঙাক্না মসিবু অচৌবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা শীল্লিবা, মসি তশেংনমক থাগৎনিংঙাইনি‍। ঐনা মুখ্যমন্ত্রী এন. বিরেন সিংহ জী অমদি লৈঙাক পুম্ববু মসিগীদমক থাগৎচরি‍।
মরূপশিং,
মনিপুর য়াম্লবা মহৌশাগী ফজবা, পারী পুরীগী নাৎকী লন অমদি অথোইবা মশক্না থল্লবা স্তেত অমনি অমদি মীপুম খুদিংমক্না মফমসিদা অমুক্তং ওইরবসু চৎপা য়াই‍। তোঙান তোঙানবা মনিশিংগী পরেংনা ফজরবা লিক অমা শেম্বগুম, মনিপুরসু মদুমক্নি‍। মরম অসিনা, মনিপুরদা ঐখোয়না অপীকপা ইন্দিয়া উবা ফংই‍। ঙসি অমৃৎকাল অসিদা লৈবাকসিনা ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা মাঙদা চঙশিল্লি‍। অসিগুম্বা তাঞ্জা অসিদা “ফেস্তিবেল ওফ ৱননেস” হায়রিবা হীরমসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা সঙাই ফেস্তিবেল মায় পাক্না পাঙথোক্লিবা অসিনা ঐখোয়দা তুংলমচৎকী মতিং হাপকনি, অনৌবা থৌনা হাপকনি‍। সঙাই, মনিপুরগী স্তেত এনিমেলসু ওইরি, লোয়ননা ভারতকী পুক্নিং ৱাখলদসু মসিনা মরুওইবা মফম অমা কল্লি‍। মরম অসিনা সঙাই ফেস্তিবেল ভারতকী পুন্সি মহিংবু সেলেব্রেৎ তৌনবগী অথোইবা ফেস্তিবেল অমসু ওইরি‍। মসিনা মহৌশাগা লোয়ননা ভারতকী নাৎকী অমদি পুক্নিং ৱাখলগী ওইবা মরীবুসু সেলেব্রেৎ তৌরি‍। লোয়ননা, ফেস্তিবেল অসি সস্তেনেবল লাইফস্তাইলগীদমক্তা মরুওইবা খুন্নাইগী ৱাখল্লোনবুসু পুক্নিং থৌগৎলি‍। ঐখোয়না মহৌশাবু, লেঙলি পাল্লিবশিংবু অমদি পাম্বীশিংবু ঐখোয়গী কুমহৈ অমদি হরাউ তয়াম্না পাঙথোকপগী শরুক ওইহনবা মতমদা, পুন্না হিংমিন্নবনা ঐখোয়গী পুন্সিগী থাদোক্নবা য়াদ্রবা শরুক ওইরকই‍।
ইচিও ইনাওশিং,
“ফেস্তিবেল ওফ ৱননেস”পু মপুং ফাহন্নবগীদমক হন্দক্কী সঙাই ফেস্তিবেল অসি কোনুংদা খক্তা নত্তনা স্তেত শিনবা থুংনা পাঙথোক্লি হায়না ঐঙোন্দা পাউদমই‍। নগালেন্দগী ঙমখৈদগী ম্যান্মারগী ঙমখৈ ফাওবা, চাউরাক্না মফম ১৪দা কুম্হৈ অসি পাঙথোক্তুনা মখল মখা কয়াগী মচু উৎলি‍। মসি য়াম্না থাগৎনিংঙাই ওইবা থৌরাং অমনি‍। অসগুম্বা থৌরমশিংদা মীয়াম্না হেক য়াম্না শরুক য়ারিবমখৈ মসিগী মতিংসু ফুদোরকপ ঙমই‍।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী লৈবাকসিদা কুম্হৈ, উৎসব অমদি মেলাগী চহিচা কয়া লিরবা চৎনবী লৈ‍। মসিগী খুত্থাঙদা ঐখোয়গী নাৎবু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লি, লোয়ননা শেন্মিৎলোন্দসু থৌনা হাপ্লি‍। সঙাই ফেস্তিবেলগুম্বা থৌরমশিংন ইনভেস্তরশিং অমদি ইন্দস্ত্রীশিংগী পুক্নিংসু চিংশিল্লি‍। ফেস্তিবেল অসিনা তুংদসু অসুম্না মকা লাম্বা ওইগনি অমদি স্তেত অসিদা চাওখৎপা পুরক্নবগী মপাঙ্গল কল্লবা পাম্বৈ অমা ওইগনি হায়না ঐনা চপ চানা থাজৈ‍।
হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা, ময়াম পুম্নমকপু হন্না হন্না থাগৎচরি‍!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s video message at Manipur Sangai Festival
30 NOV 2022 5:36PM by PIB Delhi
Greetings! Heartiest congratulations to all the people of Manipur for successfully organizing the Sangai Festival!
Due to the Corona pandemic, the Sangai Festival was organized after two years. I am glad that this event came out in a grander form than ever before. It shows the spirit and passion of the people of Manipur. Particularly, the way the Manipur government organized it with such a broad vision is really commendable! I appreciate Chief Minister N. Biren Singh ji and his entire government for the same.
Friends,
Manipur is a state full of natural beauty, cultural richness and diversity, so much so that everyone wants to visit here at least once. Manipur is like a beautiful garland made up of different types of gems sewn together in a single thread. That's why, we can see Mini India within Manipur. During this 'Amritkaal', the country is moving forward with the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. In such a scenario, the successful organization of the Sangai Festival on the theme of "Festival of Oneness" will give us more energy and a new inspiration for the future. Sangai is not only the state animal of Manipur, but also has a special place in India's social values and traditions. Therefore, the Sangai Festival is also a great festival to celebrate the biological diversity of India. It also celebrates India's cultural and spiritual ties with nature. And at the same time, this festival also arouses social sensibility necessary for a sustainable lifestyle. When we make nature, animals and plants a part of our festivals and celebrations, then co-existence becomes a natural part of our lives.
Brothers and Sisters,
I am told that this time the Sangai Festival was organized not only in the capital city but also in the entire state, elevating the spirit of "Festival of Oneness". From the Nagaland border to the Myanmar border, diverse colours of the festival were seen at around 14 locations. This was a commendable initiative! When more and more people are associated with such events, only then its full potential comes to the fore.
Friends,
There is a centuries-old tradition of festivals, celebrations and fairs in our country. Through such festivals, not only our culture gets enriched, but the local economy too gets a tremendous boost. Events like the Sangai Festival attract investors and businesses as well. I am confident that this festival will become a powerful medium of such gaiety and development of the state in the future as well.
With this spirit, thank you very much everyone!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.