বিত্ত মন্ত্ৰালয়
জিএছটি ক্ষতিপুৰণ হিচাপে ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ ১৭,০০০ কোটি টকা মুকলি কৰিলে কেন্দ্ৰই
25 NOV 2022 4:11PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ২৪ নৱেম্বৰত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক ১৭,০০০ কোটি টকা প্ৰদান কৰি ২০২২ চনৰ এপ্ৰিলৰ পৰা জুনলৈকে বাকী থকা জিএছটি ক্ষতিপূৰণৰ হিচাপে ধন মুকলি কৰি দিয়ে৷ ২০২২-২৩ বৰ্ষৰ ভিতৰত পূৰ্বতে উল্লেখ কৰা ধনকে ধৰি ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ এতিয়ালৈকে মুকলি কৰা মুঠ ক্ষতিপূৰণৰ পৰিমাণ ১,১৫,৬৬২ কোটি টকা।
২০২২ৰ অক্টোবৰলৈকে মুঠ উপকৰ মাত্ৰ ৭২,১৪৭ কোটি টকা সংগ্ৰহ কৰা সত্ত্বেও বাকী থকা ৪৩,৫১৫ কোটি টকা কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে নিজৰ সম্পদৰ পৰা মুকলি কৰি দিয়ে৷ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে এই বছৰ মাৰ্চৰ শেষলৈকে আনুমানিক উপকৰ সংগ্ৰহ সমগ্ৰ ধন ৰাজ্যসমূহক ক্ষতিপূৰণ হিচাপে আগতীয়াকৈ মুকলি কৰি দিছে৷ এই সিদ্ধান্ত ৰাজ্যসমূহক তেওঁলোকৰ সম্পদ পৰিচালনা আৰু বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত তেওঁলোকৰ কাৰ্যসূচী বিশেষকৈ মূলধনৰ ব্যয় যাতে সফলতাৰে সম্পন্ন কৰা হয় তাৰ বাবে সহায় কৰিবলৈ লোৱা হৈছে।
আনকি চলিত বৰ্ষৰ মে’ মাহতো কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৮৬,৯১২ কোটি টকাৰ সাময়িক জিএছটি ক্ষতিপূৰণ হিচাপে ২০২২ৰ ফেব্ৰুৱাৰী-মে’ৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক ক্ষতিপূৰণ হিচাপে প্ৰদান কৰা হৈছিল যদিও এই পৰিমাণ মাত্ৰ ২৫,০০০ কোটি টকা আছিল৷ বাকী জিএছটি ক্ষতিপূৰণ হিচাপে নিজৰ সম্পদৰ পৰা ৬২ হাজাৰ কোটি টকা প্ৰদানৰ ব্যৱস্থা কৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ নাম
(কোটি টকাৰ হিচাপত)
অন্ধ্ৰপ্ৰদেশ
৬৮২
অসম
১৯২
বিহাৰ
৯১
চত্তীশগড়
৫০০
দিল্লী
১,২০০
গোৱা
১১৯
গুজৰাট
৮৫৬
হাৰিয়ানা
৬২২
হিমাচলপ্ৰদেশ
২২৬
জম্মু আৰু কাশ্মীৰ
২০৮
ঝাৰখণ্ড
৩৩৮
কৰ্ণাটক
১,৯১৫
কেৰালা
৭৭৩
মধ্যপ্ৰদেশ
৭২২
মহাৰাষ্ট্ৰ
২,০৮১
ওড়িশা
৫২৪
পুডুচেৰী
৭৩
পাঞ্জাৱ
৯৮৪
ৰাজস্থান
৮০৬
তামিলনাডু
১,১৮৮
তেলেংগানা
৫৪২
উত্তৰপ্ৰদেশ
১,২০২
উত্তৰাখণ্ড
৩৪২
পশ্চিমবংগ
৮১৪
সৰ্বমুঠ
১৭,০০০

Ministry of Finance
Centre releases Rs. 17,000 crore of GST compensation to States/UTs
25 NOV 2022 4:11PM by PIB Delhi
The Central Government released an amount of Rs. 17,000 crore to States/UTs on 24.11.2022 towards the balance GST compensation for the period April to June, 2022 (State-wise details as per Table below). The total amount of compensation released to the States/UTs so far, including the aforesaid amount, during the year 2022-23 is Rs.1,15,662 crore.
This is despite the fact that total Cess collection till October, 2022 is only Rs.72,147 crore and the balance of Rs. 43,515 crore is being released by the Centre from its own resources. With this release, the Centre has released, in advance, the entire amount of Cess estimated to be collected this year till March-end available for payment of compensation to States. This decision was taken to assist the States in managing their resources and ensuring that their programmes especially the expenditure on capital is carried out successfully during the financial year.
Even in May this year, the Central Government had released Rs. 86,912 crore as provisional GST compensation to States for the period Feb-May’2022 despite the fact that there was only about Rs. 25,000 crore in the GST Compensation Fund, by making arrangement of funds of around Rs. 62,000 crore from its own resources.
Name of the State/UT
(Rs. in crore)
Andhra Pradesh
682
Assam
192
Bihar
91
Chhattisgarh
500
Delhi
1,200
Goa
119
Gujarat
856
Haryana
622
Himachal Pradesh
226
Jammu and Kashmir
208
Jharkhand
338
Karnataka
1,915
Kerala
773
Madhya Pradesh
722
Maharashtra
2,081
Odisha
524
Puducherry
73
Punjab
984
Rajasthan
806
Tamil Nadu
1,188
Telangana
542
Uttar Pradesh
1,202
Uttarakhand
342
West Bengal
814
Total
17,000