প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ২৭/১১/২০২২দা শন্দোকখিবা ৯৫শুবা ‘মন কী বাত’কী তাঙ্কক্তা থমখিবা ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
27 NOV 2022 11:44AM by PIB Imphal
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, নমস্কার!
ঐহাক্না অদোম পুম্নমকপু ‘মন কী বাত’তা অমুক্কা হন্না তরাম্না ওক্লি। হন্দক্কী প্রোগ্রাম অসিনা ৯৫শুবা তাঙ্কক্নি। ঐখোয়না ১০০শুবা ‘মন কী বাত’কী মাইকৈদা খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি। মসিগী প্রোগ্রাম অসিদি ঐহাক্কা লৈবাক মীয়াম করোর ১৩০গা পাউ ফাওনবগী অতোপ্পা পাম্বৈ অমনি। তাঙ্কক খুদিংগী মমাংদা খুঙ্গং অমসুং শহরশিংদগী লাকপা চিথী পাবা, অঙাং অমসুং অহলশিংনা থারকপা ওদিও মেসেজ তাবনা ঐহাক্কী স্পিরিচুএল এক্সপেরিএন্স অমা ওইরি।
মরুপশিং, ঐহাক্না তোপ-তোপ্পা খুদোলপোৎ অমগী মতাংদা পন্দুনা ঙসিগী থৌরম হৌদোক্নিংই। তেলঙ্গানাগী রাজন্না সির্সিলা জিলাদা ফিশা-লোন্সা তৌবা মরুপ অমা লৈ – য়েলদি হরিপ্রসাদ গারু হায়দনা। মহাক মশামক্না লোনবা জি.২০গী লোগো অমা মহাক্না ঐহাক্কী ইফমদা থারকই। নিংথিরবা খুদোল অদু উবদা ঐহাক্তি অঙকপা পোকখ্রে। হরিপ্রসাদজী অসি মহাক্কী আর্ত্তা অসুক্কী মতিক হৈ, মহাক্না মীপুম খুদিংগী পুক্নিং চিংশিল্লে। মখুৎমক্না লোনবা লোগোগা লোয়ননা মহাক্না চিথী অমসু থারক্লি। ভারতনা মথংগী চহিদা জি.২০ সম্মিতকী য়ুম্বু ওইগদৌরিবসি য়াম্না চাউথোচনীংঙাইনি হায়না মহাক্না ইরকখি। লৈবাক্কী মায় পাকপা কয়াগী মরকসিদা মহাক মশামক্না জি.২০গী লোগো শেম্লি। মহাক্না মসিগুম্বা ফি-লোনবগী নিংথীরবা মহৈ অসি মহাক্কী মপাবুংদগী ফংজবনি, অমসুং ঙসিদি মহাক্না মসিবু থৱাই য়াওনা মখা চত্থরি।
মরুপশিং, ঐহাক্না নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ভারতকী জি.২০ লোগো অমসুং প্রসিদেন্সীগী ৱেবসাইত লোঞ্চ তৌবগী খুদোংচাবা ফংজখি। লোগো অসি মীয়ামগী কন্তেস্ত অমদগী খনখিবনি। হরিপ্রসাদজীনা থাবীরকপা খুদোলপোত অসি ফংবা মতমদা, ঐহাক্কী পুক্নিংদা অতোপ্পা ৱাখলোন অমসু লাকখি। তেলঙ্গানাদা ফমদুনা লৈরিবা মীওই অমনা ফাওবা জি.২০গুম্বা সম্মিতকা কয়া য়াম্না নক্নবা মরী লৈবগে খঙবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওখি। ঙসিদি, হরিপ্রসাদ গারুগুম্বা অতোপ্পা মীওই কয়ানা লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা অচৌবা সম্মিতকী য়ুম্বু ওইবসিদা চাউথোকচবা ফাওই হায়দুনা চিথী কয়া ইরক্লি। পুনেদগী সুব্বা রাও চিল্লারা অমসুং কোলকতাদগী তুশার জগমোহন্না ইরকপা ৱারোলশিং মীয়ামদা পঞ্জগে। মখোয়না ভারতনা জি.২০গা মরী লৈননা থৱাই য়াওনা হোৎনবগী থৌওংশিংবু থাগৎলকখি।
মরুপশিং, জি.২০ পার্তনরশিপ অসিদা মালেমগী অপুনবা মীশিংগী শরুক অহুম থোকপগী অমা, মালেমগী ত্রেদকী শরুক অহুম থোকপগী অমা, মালেমগী জি.দি.পি.গী ৮৫%না শরুক য়ারি। মসিগুম্বা মপাঙ্গল লৈরবা কাঙলুপ অমবু ভারতনা ঙসিদগী হুম্নিশুবা নুমিৎকী মতুংদা, হায়বদি দিসেম্বর ১দগী লুচিংগদৌরিবনি। ভারত অমসুং ভারত মচাশিংগী মফমদা কয়াদা চাওরবা খুদোংচাবা অমা লাক্লিবনো! নিংতম্বগী অমৃত কালগী মতমসিদা থৌদাং অসি শিন্নরকপা অসিনা হেন্না অখন্নবা ওইহল্লবনি।
মরুপশিং, জি.২০ প্রসিদেন্সীনা ঐখোয়দা অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীরবনি। ঐখোয়না মসিগী মপুং ফাবা কান্নবা লৌগদবনি অমসুং মালেমগী য়াইফদবা মিৎয়েং চঙগদবনি। শান্তি পুরকপা নত্ত্রগা অমত্তা ওইদুনা লৈবা ওইরো, ইনভাইরনমেন্তকীদমক্তা খনবা ওইরো, নত্ত্রগা সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত ওইরো, ভারতনা হায়রিবা হীরমশিং অসিগা মরী লৈনবা ৱারোইশিন পুম্নমক লৈ। ঐখোয়না থীম ওইরিবা “পৃথিবী অমা, ইমুং অমা, তুংগী অমা”গী ৱারোলনা ঐখোয়না বাসুদৈবা কুতুম্বাকমগীদমক্তা খোঙফম চেৎলিবসিগী মতৌ উৎলি। ঐখোয়না মতম পুম্বদা হায়দুনা লাক্লিঃ
ওম সর্বেশম স্বস্তিরভবতু।
সর্বেশম শান্তি ভবতু।
সর্বেশম পুর্নমভবতু।
সর্বেশম মঙ্গলমভবতু।
ওম শান্তিঃ শান্তিঃ শান্তি ।।
মসিনা হায়বদি, মীপুম খুদিং য়াইফ নুংঙাইগদবনি, শান্তি লৈগদবনি, অনিংবা অপাম্বা পুম্নমক ফংগদবনি হায়বনি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, লৈবাক্কী তোঙানবা মফমশিংদা জি.২০গা মরী লৈনবা থৌরম কয়া পাংথোক্কনি। মালেমগী তোঙানবা মফমদগী লাকপা মীওইশিংনা মতমসিগী মনুংদা অদোমগী রাজ্য উবগী খুদোংচাবা ফংগনি। অদোম্না মালেমগী মফমদা অদোমগী চৎনবীগী তোঙানবা অমসুং তোপ-তোপ্পা মতৌ উৎকনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। মখোয়না হৌজিক দেলিগেত ওইনা লাক্লবসু, মখোয়না মথংদদি তুরিস্ত ওইনা লাক্কনি। ঐহাক্না অদোম পুম্নমক্কী মফমদা, অখন্ননা, নহাশিংগী মফমদা করিগুম্বা ৱাফম অমা থমজনীংই। ভারতকী জি.২০ লোগো অসি ফিরোলদা য়াম্না নিংথিজনা নম্বা য়াবনি, শাবা য়াবনি, প্রিন্ত তৌবা য়াবনি। ঐহাক্না স্কুল, কোলেজ অমসুং য়ুনিভর্সিতীশিংনা মখোয় মশাগী মফমশিংদা জি.২০গা মরী লৈনবা দিবেত, খন্ন-নৈনবা অমসুং কম্পিতিসন পাংথোকপগী খুদোংচাবা শীনবীয়ু হায়জনীংই। অদোম্না জি.২০ ৱেবসাইত্তা চঙবা মতমদা, অদোমগী অপাম্বগী মতুং ইনবা নুংঙাইবা পোৎলম কয়া থেংনগনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, নবেম্বর ১৮দা স্পেস সেক্তরদা অনৌবা পুৱারী শেমখিববু লৈবাক পুম্বনা উখ্রে। নুমিৎ অসিদা ভারতনা লৈবাক অসিগী প্রাইভেত সেক্তরনা শেম-শাবা খ্বাইদগী অহানবা রোক্কেত থাগৎখি। রোক্কেত অসিগী মমিংসু –‘বিক্রম-এস.’ থোনখি। ইন্দিজিনিয়স স্পেস স্তার্তঅপকী অহানবা রোক্কেত্না শ্রিহরিকোতাদগী পুৱারী ওইরবা ফ্লাইত পায়হনখিবগা ভারত মচা খুদিংগী থম্মোইনা পেঞ্জখি, চাউথোকচখি।
মরুপশিং, ‘বিক্রম-এস’তা তোঙানবা ফীচর কয়া হাপ্লি। মসিনা অতোপ্পা রোক্কেতশিংদগী য়াংই অমসুং হোঙবসু হেল্লি। স্পেস মিসন পাংথোকপা অতোপ্পা লৈবাকশিংনা চঙবা শেলদগী ঐখয়গীসিনা য়াম্না হেন্না তাই। স্পেস তেক্নোলোজীদা অহোঙবা মমলদা মালেমগী থাক্তা লৈবা স্তেন্দর্দ য়ৌবা হায়বসিনা ভারতকী হোলমার্ক ওইরবনি। রোক্কেত অসি শাবদা অতোপ্পা মোদর্ন তেক্নোলোজী অমসু শিজিন্নখি। রোক্কেত অসিগী মরু ওইবা পার্ত খরদি ৩দি প্রিন্তিং শিজিন্নদুনা শাখি তাবদা অদোম্না ঙকপা ফাওগনি। ‘বিক্রম-এস’ থাগৎপগী মিসন্দা ‘প্রারম্ভ’ হায়না মিংথোল্লিবা অসি তসেংনা য়াম্না চান্নৈ। মসিদি লৈবাক্না মশাদা থাজবগী য়ুগ অমা হৌরকপনি। চেনা প্লেন শাদুনা পায়হল্লম্বা অঙাংশিংনা হৌজিক ভারত্তা প্লেন শাবগী খুদোংচাবা ফংলগনি। অতিয়াদা উবা মওং-মতোউ কয়াবু য়েকপগী হৈনবী লৈরম্বা অঙাংশিংনা হৌজিক্তি ভারত মক্তদা রোক্কেত শাবা ঙম্লক্লবনি। স্পেসপু প্রাইভেত সেক্তরদা হাংদোকখিবা মতুংদা, ঐখোয়গী নহাশিংগী মঙলান মঙফাওনবা হৌরক্লে। অতিয়ানা পনখৈ নত্তে হায়না রোক্কেত শারিবা নহাশিংনা হৌজিক হায়বা হৌরবনি।
মরুপশিং, ভারতনা স্পেস সেক্তরদা মায় পাকপশিংবু য়ুম্লোন্নবা লৈবাকশিংগা শেয়র তৌনরি। ভারত অমসুং ভুতান্না পুন্না শামিন্নবা সেতিলাইত অমা ঙরাং থাগৎখ্রে। সেতিলাইত অসিনা রিজোল্যুসন ৱাংবা ফোতো কয়া থারক্কনি, মসিনা ভুতানগী মহৌশাগী পোত্থোকশিং শেন্নবদা ভুতান্দা য়াম্না কান্নবা পীগনি। সেতিলাইত থাগৎখিবসিনা ভারত-ভুতানগী মপাঙ্গল মরী লৈবগী শক্তম উৎলি।
মরুপশিং, ঐখোয়না মমাংগী ‘মন কী বাত’কী তাঙ্ককশিংদা স্পেস, তেক, ইন্নোভেসনগী মতাংদা অয়াম্বা ৱারী শাখিবগী মতৌ উরমগনি। মসিগী অখন্নবা মরম অনি লৈঃ অমনা, ঐখোয়গী নহাশিংনা হীরম অসিদা মশক থোকপা থবক কয়া পাংথোক্লি। মখোয়না চাউনা খন্দুনা চাউনা মায় পাকপসু ফংলি। হৌজিক্তি, মখোয়না অপীকপা মায় পাকপদা পেল্লরোই। অনিশুবা, মসিগী ইন্নোভেসন অমসুং ভেল্যু ক্রিএসন তৌবগী নুংঙাইরবা খোঙচৎ অসিদা, মখোয়না মখোয়গী কলিগ অমসুং স্তার্তঅপশিংবুসু পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশিং, তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা ইন্নোভেসনগী মতাংদা ৱারী শারবনিনা, ঐখোয়না মসিদা দ্রোন করম্না কাওগনি? ভারতনা দ্রোনগী লমদসু খোঙজেল য়াঙনা চঙশিল্লি। হিমাচল প্রদেশকী কিন্নোউরদা দ্রোন শিজিন্নদুনা শেম পুথোক-পুশিন তৌবগী মতৌ নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐখোয়না উখ্রে। কিন্নাউর অসি হিমাচলগী মনুং হঞ্জিনবা জিলা অমনি অমসুং হৌজিক্কী কুমজাসিদা মফমসিদা উন য়াম্না কন্না তাই। মদুনা রম ওইরগা, কিন্নাউরগা রাজ্যসিগী অতোপ্পা মফমগা শম্নবদা চয়োল কয়া অৱাবা ওই। মসিগুম্বা মতমসিদা, শেম পুথোক-পুশিন তৌবসু মান্ননা অৱাবা ওই। অদুবু, দ্রোন তেক্নোলোজীগী মতেংদগী মহাও লৈবা হিমাচলগী কিন্নাউরী শেম মীপুম খুদিংগী মফমদা য়াম্না থুনা য়ৌবা ঙমহল্লগনি। মসিনা ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংগী চাদিংদা হন্থহনবগা লোয়ননা শেমশিংনা কৈথেলদা মতম চানা য়ৌবা ঙম্লগনি, শেম মাঙবগী য়াম্না হন্থরগনি।
মরুপশিং, ঐখোয়না মমাংদা ৱাখলনা লাম্বা ফংলমদবা কয়া অমা ঐখোয়গী লৈবাক মীয়াম্না মখোয়গী ইন্নোবেসনগী মতেংদগী পাংথোকপা ঙম্লে। মসিবু কনানা উবা পাম্লোইদগে? মমাংগী চহি খরদা ঐখোয়গী লৈবাক্না মায় পাকপগী শাংলবা খোঙচৎ অমা চৎখ্রে। ঐখোয় ভারত মচাশিং, মরু ওইনা, ঐখোয়গী নহা ওইরিবা চারোন শুরোনশিংনা হৌজিক লেপ্তুনা লৈররোই হায়না ঐহাক্না থাজবা থম্লি।
নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, ঐহাক্না অদোমগীদমক্তা ক্লিপ মচা অমা থাগে.....
##(ঈশৈ)##
অদোম পুম্নমক্না ঈশৈ অসি মফম অমদা নত্ত্রগা অমদা শোইদনা তারম্লগনি। মসিদি বাপুগী খ্বাইদগী পামজবা ঈশৈনি। অদুবু, ঈশৈসিবু শক্লিবা শৈশকপশিং অসি গ্রীস্তগীনি তাবদা অদোম ঙক্কনি। লোয়ননা, অদোম্বু চাউথোকহনগনি। ঈশৈ অসি গ্রীসকী শৈশকপা, ‘কোন্সতান্তিনোস কলাইতজিস’না শকপনি। মহাক্না বাপুগী ১৫০শুবা মপোক কুমওন মনুংদা ঈশৈসি শকখিবনি। অদুবু, ঐহাক্না মসিগী ৱারী ঙসি শারিবসিদি অতোপ্পা মরমগীনি। মহাক্না ভারত অমসুং ভারতকী ঈশৈ নোংমাইবু য়াম্না পামজৈ। মহাক্না ভারতপু কয়াম্না পামজবগে হায়বদা মহাক্না মমাংগী চহি ৪২দগী ভারত্তা চহিদা অনিরক লাকই। মহাক্না ভারতকী ঈশৈ-নোংমাইগী হৌরকফম, তোঙান-তোঙানবা ভারতকী ম্যুজিকেল সীস্তেম, রাগা, তাল অমসুং রাসা মখল কয়াগা লোয়ননা ঘরানা কয়াসু কুপ্না নৈনরবনি। মহাক্না ভারতকী ঈশৈ নোংমাইগী মশক নাইবা মীওই কয়াগী মতাংদা নৈনরে, মহাক্না ভারতকী জগোইশিংগী তোঙানবা ৱাফম কয়াসু খঙলবনি। মহাক্না খঙলিবা লৌশিং অমসুং এক্সপেরিএন্স পুম্নমকপু হৌজক্তি মহাক্না লাইরিক অমদা য়াম্না ফজনা ইথোক্লে। ইন্দিয়ন ম্যুজিক হায়না মিংথোনবা লাইরিক অসিদা ফোতো ৭৬০ য়াওই। ফোতো অয়াম্বসি মহাক মশানা নম্বা ঙাক্তনি। অতোপ্পা লৈবাক্না ঐখোয়গী ভারতকী চৎনবীবু অসুক য়াম্না পামজবগী মতৌসি উবদা য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই।
ঐখোয়বু য়াম্না চাউথোকচহনবগদবা পাউ অমা ঐখোয়না চয়োল খরগী মমাংদা ফংখি, মরুপশিং। মমাংগী চহি ৮ অসিদা, ভারতকী ম্যুজিকেল ইন্সত্রুমেন্ত এক্সপোর্ত তৌবগী চাংনা হান্নদগী শরুক অহুম মখায়গী চাংদা হেনগৎলে তাবদা অদোম্না নুংঙাইবা ফাওগনি। ইলেক্ত্রিক ম্যুজিক ইক্বিপমেন্ত মতাংদা হায়রগদি, মখোয়না শরুক ৬০ হেনগৎলে। ভারতকী কলচর অমসুং ম্যুজিকপু মালেম পুম্বনা কয়া য়াম্না পাম্নরবগে হায়বা মসিনা তাক্লি। ভারতকী ম্যুজিকেল ইন্সত্রুমেন্তপু খ্বাইদগী য়াম্না লৈরিবা লৈবাকশিংদি য়ু.এস.এ., জর্মনী, ফ্রান্স, জাপান অমসুং য়ু.কে.গুম্বা চাউখৎপা লৈবাকশিংনি। ঐখোয়গী লৈবাক্না ম্যুজিক, দান্স অমসুং আর্তকী ইনাক খুল্লবা হেরিতেজ লৈবসি ঐখোয়গী লৈবাক্কী লাইবক ফবনি।
মরুপশিং, ঐখোয়না অথোইবা কবি মুনি ভারতীহরিবু মহাক্কী ‘নিতি শতক’কীদমক্তা নিংথিনা খঙনরি। মহাক্কী ভর্স অমদা মহাক্না মীওই অমনা আর্ত, ম্যুজিক অমসুং লিতরেচরদা থৱাই য়াওবগী মতৌনা মীওইবা খুন্নাইগী তসেংবা শক্তাক্নি হায়না ইরমখি। তসেংবদি, ঐখোয়গী চৎনবীনা মসিবু মীওইবা খুন্নাইদগী হেন্না ৱাংনা শিবা নাইদবা থাক্তা পুখৎলিবনি। সামবেদবু বেদশিংগী মরক্তা ঐখোয়গী তোঙানবা ঈশৈ নোংমাইগী হৌরকফম্নি হায়রিবনি। ইমা সরস্বতীগী বীনা, ভগ্বান কৃষ্ণগী বাশি, নত্ত্রগা ভোলেনাথকী দমরু ওইরো, ঐখোয়গী লাইনিংথৌ অমসুং লাইরেম্বীশিংগা ঈশৈ নোংমাইগা মরী লৈনদুনা লাক্লি। ঐখোয় ভারত মচাশিংনা হীরম খুদিংদা ঈশৈ নোংমাই উবা ফংই। তুরেল ইচেলগী ৱা ৱা চেনবা মখোল ওইরো, নোংলিক মখোল, উচেকশিংনা খোংবা নত্ত্রগা নুংশিৎ শিৎপগী মখোল ওইরো, ঐখোয়গী সিভিলাইজেসনগী হীরম খুদিংদা ঈশৈ নোংমাই য়াওই। ঈশৈ নোংমাইনা ঐখোয়গী হকচাংবু পোত্থাহনবতা নত্তনা, ঐখোয়গী পুক্নিংবুসু লৈতাহল্লি। ঈশৈ নোংমাইনা ঐখোয়গী খুন্নাইবু অমত্তা ওইহন্নবা শম্নরি। ভঙ্গরা নত্ত্রগা লাবনীনা হরাও-নুংঙাইবগী মতৌ চেল্লি, রবিন্দ্র সঙ্গিৎনা ঐখোয়গী পুক্নিং শুমহৎলি। লৈবাক শিনবা থুংবগী ত্রাইবেলশিংগীসু মশাগী ঈশৈ নোংমাইগী তোঙানবা চৎনবী অদুমক লৈজৈ। মখোয়না ঐখোয় মশেল অমসুং মহৌশা ইমাগা নুংশি চাননা লৈমিন্নবগী ইথিল পী।
ঐখোয়গী ঈশৈ নোংমাইগী শক্তমশিংনা ঐখোয়গী কলচরবু হেন্না ফজহনবতা নত্তনা, মালেমগী ঈশৈ নোংমাইগী হীরমদসু মুত্থৎপা য়াররোইদবা খুভম অমা থমখ্রবনি। ভারতকী ম্যুজিকপু মালেমগী মফম খুদিংদা শকখঙনরি, পাম্নরি। ঐহাক্না অদোমগী মফমদা ওদিও ক্লিপ অমগা থাজগে।
##(ঈশৈ)##
অদোমগী কৈরোই-লৈকায়গী লাইশঙ খরদা ভজন-কির্তন শকপা অদোম্না তারম্লগনি, উরম্লগনি। অদুবু, হায়রিবা নোতশিং অসি ভারত্তগী মাইল লিশিং কয়া লাপ্না লৈবা খা-অমেরিকাগী লৈবাক, গুয়ানাদগী লাকপনি। ১৯ অমসুং ২০শুবা চহি-চাদা ঐখোয়গী লমদমগী মীওই মশিং য়াম্বনা গুয়ানাদা চৎখি। মখোয়না ভারতকী তোঙানবা চৎনবী কয়াসু মফমদুদা মখোয়গা লোয়ননা পুখি। খুদম ওইনা হায়রবদা, ঐখোয়না ভারত্তা হোলি পাংথোকপগুম্না, গুয়ানাদসু হোলি কুহ্মৈগী মচুশিংনা নুংঙাই য়াইফবগী ইথিল শন্দোকই। হোলিগী মচু লৈবা খুদিংদা, ফাগুৱাগী ঈশৈ নোংমাইসু অদুম লোয়নৈ। গুয়ানাগী ফাগ্বাদা ভগ্বান রাম অমসুং কৃষ্ণগা মরী লৈনবা লুহোং-খোংদোংবগী ঈশৈ শকপগী অখন্নবা চৎনবী লৈ। হায়রিবা ঈশৈশিং অসি চাউতাল কৌই। ঐখোয়না মফমসিদা শকপগুম্না, মখোয়সু মান্নবা ত্যুন মখল অমসুং অৱাংবা পিৎচতা শকই। মসিদা নত্তনা, গুয়ানাদা চাউতালগী চাংয়েংনবসু পাংথোকই। মান্নবা মতৌ ওইনা, ভারত মচা অয়াম্বনা, উত্তর প্রদেশ অমসুং বিহারগী মীওইশিংনা মরু ওইনা, ফিজিদসু চৎনৈ। মখোয়সু রামচরিতমানস্তগী লৌথোকপা কপ্লেতশিংনা মরু ওইনা, নাৎকী ভজন-কির্তন শকই। মখোয়না ফিজিদা ভজন-কির্তনগা মরী লৈনবা মন্দালী কয়া অমসু শেম্লি। রমায়ানা মন্দালিগী মিং লৌদুনাশেম্বা ভজন-কির্তন মন্দালি লিশিং অনি হেনবসু ফিজিদা ঙসিগী মতমসিদসু লৈরি অমসুং খুঙ্গং অমসুং লৈকায় খুদিংদা উবসু ফংগনি।
ঐহাক্না পীরিবা খুদমসিদি খরা খক্তনি। অদোম্না মালেম শিনবা থুংবদা য়েংলবদি, ভারতকী ঈশৈ নোংমাইবু পামজবশিংগী পরিং অসি য়াম্না শাংই।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা মালেমগী খ্বাইদগী অরীবা চৎনবী লৈ হায়না ঐখোয়না চাউথোকচরি। অদুনা, হায়রিবা নাৎকী চৎনবী অমসুং লৌশিং কয়াসিবু ঙাক শেনবা, খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং য়ারিবমখৈ চাউখৎহনবা হায়বসি ঐখোয়গী থৌদাং ওইরে। ঐখোয়গী অৱাং নোংপোক রাজ্য, নাগালেন্দগী মরুপ খরনা মান্নবা থৌওংসিমক পাংথোক্লি। মখোয়গী হোৎনজমন্সু ঐহাক্না য়াম্না পামজৈ, অদুনা ঐহাক্না ‘মন কী বাত’ তারিবশিংদসু খঙহন্নীংই।
মরুপশিং, নাগালেন্দগী নাগা খুন্নাইগী পুন্সি মহিং, মখোয়গী আর্ত অমসুং কলচর অমসুং ঈশৈ নোংমাইনা মীপুম খুদিংগী পুক্নিং চিংশিল্লি। ঐখোয়গী লৈবাক্কী নিংথিরবা হেরিতেজকী শরুক অমা মসিসু ওইরিবনি। নাগালেন্দগী মীয়াম অমসুং মখোয়গী হৈ-শিংবগী মতৌসি সস্তেনেবল পুন্সি মহিংগীদমক্তা য়াম্না মরু ওইবা হীরম অমসু ওইরিবনি। মখোয়গী মসিগুম্বা চৎনবী কন্নবগীদমক্তা, অমসুং মহৈশিং অসিবু মখা তারকপা চারোন শুরোন্দা থংথনবগীদমক্তা লমদমসিগী মীয়াম্না লুপ অমা শেম্লে, লুপসিগী মমিংনা ‘লিদি-সিরো-উ’ কৌই। লুপ অসিনা নাগাগী মাঙখিগদৌরবা চৎনবগীগী ফজরবা শক্তাকশিংবু য়োকখৎনবা থৌদাং লৌরি। খুদম ওইনা হায়রবদা, নাগাগী খুনুং ঈশৈ অসিমক য়াম্না নিংথিরবা জোনর অমনি। লুপ অসিনা নাগা ম্যুজিক এল্বম লোঞ্চ তৌবগী থবক তৌবা হৌখ্রে। মখোয়না হৌজিক ফাওবদা মসিগুম্বা এল্বম অহুম পুথোকখ্রে। মখোয়না খুনুং ঈশৈ অমসুং জগোইগা মরী লৈনবা ৱর্কশোপ কয়াসু শীন-লাঙলি। হীরম অসিগী মতাংদা মখোয়না নহাশিংদসু ত্রেনিং পীরি। মসিদা নত্তনা, নাগাগী চৎনবী মতুং ইন্না ফিরোল শেম-শাবা, তুবগী ত্রেনিংসু পীরি। অৱাং নোংপোক লমদমদা তোঙানবা পোত্থোক কয়া ৱাদগী শাবগী চৎনবী লৈ। হৌজিক্কানগী নহাশিংদা ৱাগী পোত্থোক শাবগী ত্রেনিংসু পীরি। পুম্নমক অসিনা নহাশিংগা মখোয়গী চৎনবীগা নক্ননা লৈহনবদা তেংবাংবতা নত্তনা, মখোয়গীদমক্তা থবক্কী অনৌবা খুদোংচাবা কয়াসু শেম্বীরি। লিদি-সিরো-উদা লৈরিবা মীওইশিংনা মীওই মশিং য়াম্বদা নাগাগী খুনুংগী চৎনবীগী মতাংদা খঙহন্নবা কন্না হোৎনরি।
মরুপশিং, অদোমগী মফমশিংদসু মসিগুম্বা নাৎকী চৎন-লোনচৎ কয়া শোইদনা লৈরমগনি। অদোমসু ইশাগী মফমশিংদা মসিগুম্বা খোঙথাং পায়খৎপা য়াই। অতোপ্পা মফম অমা হেক্তদা মসিগুম্বা থৌওং পাংথোকপগী ৱাফম অদোম্না খঙবা লৈরবদি, অদোম্না ই-পাউ অসি শেয়র তৌগদবনি, মরী লৈনবা পাউজেল শন্দোক্কদবনি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, হায়নবী অমদি লৈ – বিদ্যাধনম সর্ব ধনম প্রধানম।
মসিনা হায়বদি, করিগুম্বা মীওই অমনা লৌশিং পীবা মতমদা, মহাক্না খুন্নাইগীদমক্তা কান্নবা থবক অমা তৌই হায়বনি। এজুকেসনগী হীরমদা থানবা অপীকপা থাউমৈ অমনসু খুন্নাই পুম্ববু ঙালহনবা ঙম্মি। মসিগুম্বা থবক কয়া লৈবাক শিনবা থুংবদা পাংথোকপা উবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। বন্সা হায়বসি য়ু.পি.গী কোনুং, লখনৌদগী কিমি. ৭০-৮০ থাপ্না লৈবা হার্দোইগী খুঙ্গং অমনি। খুঙ্গং অসিদা লৈবা জতিন ললিতজীগী মতাংদা ঐহাক্না ৱাফম খরা খঙবা ঙমজরে, মহাক অসি এজুকেসনগী মঙাল অমুক হন্না ঙালহন্নবা হোৎনবগী থবক থৌরমদা খোঙদাবা মীওই অমনি। মহাক্না মফমসিদা চহি অনিগী মমাংদা ‘কম্ম্যুনেল লাইব্রেরী অমসুং রিসোর্স সেন্তর’ অমা হৌদোকখি। মহাক্কী সেন্তরদা হিন্দি অমসুং ইংলিশ লিতরেচর, কম্প্যুতর, লো অমসুং সরকারগী পরিক্ষা কয়াগী শেম-শাবগা মরী লৈনবা লাইরিক ৩০০০ হেন্না লৈ। মহাক্কী লাইব্রেরী অসিদা অঙাংশিংগী অপাম্বগী হীরমদসু থৱাই চঙলি। মফমসিদা লৈবা কোমিক লাইরিক নত্ত্রগা মহৈ-মশিং তম্বগা মরী লৈনবা শান্নপোৎশিং ওইরো, অঙাংশিংনা মখোয়বু য়াম্না পাম্মি। অপীকপা অঙাং কয়ানা শান্ন-শান্ননা অনৌবা লৌশিং তান্নবা মফমসিদা লাকই। ওফলাইন নত্ত্রগা ওনলাইন এজুকেসনগী মতাংদা ওইরো, চাউরাকপা বলন্তিয়র ৪০না সেন্তর অসিদা অঙাংশিংবু লমজিং লমতাকপগী থবক তৌরি। খুঙ্গং অসিগী মীওই ৮০মুক্না সেন্তর অসিদা নুমিৎ খুদিংগী লাকই।
মরুপশিং, ঝার্খন্দগী সঞ্জয় কশ্যপজীনা লাইরবা অঙাংশিংগী মনিং থুংহল্লি। সঞ্জয়জীনা মহৈরোই ওইরিঙৈ মতমদা, অফবা লাইরিক ফংদবগী খুদোংচাদবা মাইয়োক্নখি। লাইরিক ফংদবনা মরম ওইরগা মহাক্কী মফমগী অঙাংশিংগী তুংগী পুন্সিদা অমম্বা অমুক হন্না লৈহল্লোই হায়না মহাক্না তাঞ্জাদুদা ৱারেপ লৌখি। মহাক্কী থৌওং অসিনা মরম ওইদুনা, মহাক অসি ঙসিদি ঝার্খন্দগী জিলা কয়াগী অঙাংশিংগী ‘লাইব্রেরী মেন’ হায়না খঙনরে। সঞ্জয়জীনা মহাক্কী থবক হৌরকপা মতমদা, মহাক্কী পোক্নফম লমদমদা খ্বাইদগী অহানবা লাইব্রেরী শাখি। মহাক্কী থবক্কী মতুং ইন্না মহাক্না ত্রান্সফর চৎপা খুদিংদা, মহাক্না মফমদুগী লাইরবা অমসুং ত্রাইবেল অঙাংশিংগী লাইব্রেরী শাবগী থবক পাংথোক্তুনা লাকখি। অসুম্না মখা চত্থরকপনা, মহাক্না ঝার্খন্দগী তোঙানবা জিলাশিংদা ঙসিদি অঙাংগী লাইব্রেরী কয়া হাংলে। লাইব্রেরী হাংবগী মহাক্কী অসিগুম্বা থবক অসিনা ঙসিদি খুন্নাইগী ইহৌ অমা ওইরক্লে। সঞ্জয়জী নত্ত্রগা জতিন ললিতজী ওইরো, মখোয়গী মসিগুম্বা হোৎনবগী মতৌশিংবু ঐহাক্না থাগৎচরি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসনগা লোয়ননা মতমগা চুননা চাউখৎলবা তেক্নোলোজী অমসুং খুৎলায় কয়ানা মরম ওইরগা, মেদিকেল সাইন্সনা ঙসিদি খুমাং য়াম্না চাউশিল্লে। অদু ওইরবা ফাওবদা, লাইনা খরদি ঐখোয়না ঙসি ফাওবদা অচৌবা শিংনবা ওইদুনা মাইয়োক্নরি। মসিগুম্বা লাইনা মখল অমদি মস্ক্যুলর দীস্ত্রোপীনি। মসিদি চহি মতাং অমদা হেক্তা নাবা য়াবা জেনেতিক লাইনা অমনি। মসিদা হকচাংগী মসলশিংগী মপাঙ্গল শোন্থরকই। মসিগী অনাবশিংনা পুন্সিগী অচম্বা থবক অমা পাংথোকপা ফাওবদা খুদোংচাদবা য়াম্না থেংনৈ। মখোয়গুম্বা অনাবশিংবু লাইয়েংবা অমসুং শেন্নবদা সেবাগী ৱাখল্লোন নিংথিনা খঙবগী মথৌ তাই। মস্ক্যুলর দীস্ত্রোপী নাবা মীওইশিংগী থাজবগী অনৌবা মঙাল ওইরিবা মরী লৈনবা লাইয়েংশঙ অমা হিমাচল প্রদেশকী সোলন্দা হৌজিক লৈরে। সেন্তর অসি ‘মানব মন্দির’ কৌই; মসিদি ইন্দিয়ন এসোসিএসন ওফ মস্ক্যুলর দীস্ত্রোপীনা চলায়বনি। মানবম মন্দির অসি মমিংমক্কা চান্নবা মীওইবা খুনাইগী তেংবাংবগী ফজরবা খুদম অমনি। মফমসিদা ও.পি.দি. অমসুং লাইয়েংবগী মিং চনবগী থবক অসি চহি অহুম মরিগী মমাংদগী হৌখ্রে। মানব মন্দিরদা অনাবশিং লাইয়েংনবা ফমুং ৫০গী খুদোংচাবা লৈ। ফিজিওথেরাপী, ইলেক্ত্রোথেরাপী অমসুং হাইদ্রোথেরাপীগা লোয়ননা, মফমসিদা অনাবশিংবু য়োগ-প্রনয়ামাগী মতেংদগীসু লাইয়েংলি।
মরুপশিং, মসিগুম্বা হাই-তেক ফেসিলিতীগী মখল কয়াগী মতেংদগী সেন্তর অসিনা অনাবশিংগী পুন্সিদা অফবা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনরি। লাইনা অসিগা মরী লৈনবা অতোপ্পা অরুবা শিংনবা অমদি মসিগী মতাংদা মীয়াম্না খঙবা ৱাতপসিনি। সেন্তর অসিনা মরম অসিগীদমক্তা হিমাচল প্রদেশ খক্তা নত্তনা লৈবাক শিনবা থুংবদা মসিগী অনাবশিংগী এৱিয়র্নেস কেম্প শীন-লাঙলি। লুপ অসিবু শেন্নবগী থবকশিং অসি লাইনা অসিনা নাবা মীওইশিংনা মরু ওইনা পাংথোকপগী মতৌনা লুপ অসিগী খ্বাইদগী পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইবা মতৌনি। অসিগুম্বা মীওইশিংগী খুদম খরা হায়রবদি, সোসিএল ৱর্কর, উর্মিলা বালদীজী; ইন্দিয়ন এসোসিএসন ওফ মস্ক্যুলর দীস্ত্রোপীগী প্রসিদেন্ত, ইচল সঞ্জনা গোয়লজী; লুপ অসিগী অতোপ্পা মেম্বরশিংনি। সেন্তর অসিবু হৌদোকপদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবা শ্রীমান বিপুল গোয়লজীনা ইন্সতিত্যুসন অসিগী মরু ওইবা থৌদাং কয়া হৌজিক লৌরি। মানব মন্দিরবু হোস্পিতাল অমসুং রিসর্চ সেন্তর অমা ওইনা শেমগৎনবা য়াম্না কন্না হোৎনরি। মসিনা করিগুম্বা ওইথোকপা মতমদা, অনাবশিংনা মফমসিদা হান্নদগী হেন্না নীংথিনা লাইয়েংবগী খুদোংচাবা ফংগনি। মাইকৈ অসিদা হোৎনরিবা মীপুম খুদিংগী হোৎনজমনশিংবু ঐহাক্না থম্মোই শেংনা থাগৎচরি অমসুং মস্ক্যুলর দীস্ত্রোপীনা নাবা মীওইশিংসু নীংথিনা নাবা ফবা ওইসনু হায়নবা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
ঐহাক্কী নুংশিরবা লৈবাক মীয়াম, ঐখোয়না ঙসিগী ‘মন কী বাত’ অসিদা ৱারী শাখ্রিবা লৈবাক মীয়ামগী ক্রিএতিব ওইবা অমসুং খুন্নাইগীদমক্তা খন্দুনা থবক তৌবগী মতৌশিংনা লৈবাক্কী পাঙ্গল অমসুং থৱাই য়াওবগী খুদম্নি। ঙসিদি, লৈবাক মীয়াম খুদিংনা হীরম অমা নত্ত্রগা অমদা, থাক অমদা নত্ত্রগা অমদা, লৈবাক্কীদমক্তা করিগুম্বা অমা পাংথোক্নবা হোৎনরি। ঙসিগী ৱারী-ৱাতাই অসিমক্তদসু, জি.২০গুম্বা মালেমগী থৌরমগা মরী লৈননা মশাগী থৌদাং খঙদুনা মদুমক পাংথোক্নবা মাং থানা থোক্লকপা ফিশা-লোন্সা তৌবা ঐখোয়গী মরুপ অমগী খুদম উখ্রে। মান্নবা মতৌ ওইনা, মীওই খরনা ইনভাইরনমেন্তকা মরী লৈনবা, ঈশিংগা মরী লৈনবা থবক কয়া পাংথোক্লি। এজুকেসন, মেদিসিন, সাইন্স অমদি তেক্নোলোজীদগী নাৎকী চৎনবী ফাওবগী হীরমদা মীওই খরা অমনা মীয়ামগা মান্নদবা তোপ-তোপ্পা থবক কয়াসু পাংথোক্লি। পুম্নমক অসি ওইথোক্লিবগী মরমদি, ঙসিদি মীয়াম খুদিংনা মশাগী থৌদাং করিনো মশক খঙবগীনি। মসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি লৈবাক মীয়াম খুদিংদা লাকপা মতমদা, লৈবাক্কী সনাগী য়ুগী মতম অমা হায়বসিদি শোইদনা লাক্লগদবনি। লৈবাক্কী সনাগী য়ুগতা ঐখোয়গী সনাগী য়ুগসু অদুমক য়াওরবনি।
ঐহাক্না লৈবাক মীয়াম্বু মখোয়গী হোৎনজমনশিংগীদমক্তা অমুক্কা হন্না থাগৎচরি। ঐখোয়না মথংগী থাদা অমুক উন্নসি অমসুং পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওইরবা মসিগুম্বা হীরম কয়াগী মতাংদা ৱারী অমুক শাসি। অদোমগী ৱাখল্লোন লেপ্তনা থাজিনবীরকউ। পুম্নমকপু থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address in the 95th Episode of ‘Mann Ki Baat’ on 27.11.2022
27 NOV 2022 11:44AM by PIB Delhi
My dear countrymen, Namaskar.
I extend a warm welcome to you all in 'Mann Ki Baat', once again. This programmme is the 95th episode. We are fast moving towards the century of 'Mann Ki Baat'. This programmme is another medium for me to connect with a 130 crore countrymen. Before every episode, reading letters from villages and cities, listening to audio messages from children to elders; it is like a spiritual experience for me.
Friends, I want to start today's program referring to a unique gift. There is a weaver brother in Rajanna Sircilla district of Telangana - YeldhiHariprasad Garu. He has sent me this G-20 logo woven with his own hands. I was surprised to see this wonderful gift. Hariprasad ji is such an expert in his art that he attracts everyone's attention. Hariprasad ji has also sent me a letter along with this hand-woven G-20 logo. In this he has written that it is a matter of great pride for India to host the G-20 summit next year. Amid the joy of this achievement of the country, he has prepared this logo of G-20 with his own hands. He has inherited this wonderful talent of weaving from his father and today he is engaged in it with full passion.
Friends, a few days ago I had the privilege of launching the G-20 logo and the website of the Presidency of India. This logo was chosen through a public contest. When I received this gift sent by Hariprasad Garu, another thought came to my mind. I was very happy to see how connected even a person sitting in a district of Telangana could feel with a summit like G-20. Today, many people like Hariprasad Garu have sent letters to me saying that their hearts have swelled with pride at the country hosting such a big summit. I will also mention to you the message of Subba Rao Chillara ji from Pune and Tushar Jagmohan from Kolkata. They have highly appreciated India's pro-active efforts regarding G-20.
Friends, the G-20 has a partnership comprising two-thirds of the world's population, three-fourths of world trade, and 85% of world GDP. You can imagine - India is going to preside over such a big group, such a powerful group, 3 days from now i.e. from the 1st of December. What a great opportunity has come for India, for every Indian! This becomes even more special because India was awarded this responsibility during Azadi Ka Amrit Kaal .
Friends, the Presidency of G-20 has arrived as a big opportunity for us. We have to make full use of this opportunity and focus on Global Good, world welfare. Whether it is peace or unity, sensitivity towards the environment, or sustainable development, India has solutions to challenges related to these. The theme that we have given “One Earth, One Family, One Future” shows our commitment to Vasudhaiva Kutumbakam. We always say -
Om Sarvesham Swastirbhavatu.
Sarvesham Shanti Bhavatu.
Sarvesham Purnambhavatu.
Sarvesham Mangalambhavatu.
Om Shanti: Shanti: Shanti: ॥
That is, there should be welfare of all, peace to all, fulfillment to all and well being for all. In the coming days, many programs related to G-20 will be organized in different parts of the country. During this period, people from different parts of the world will get a chance to visit your states. I am sure that you will bring the diverse and distinctive colors of your culture to the world and you also have to remember that the people coming to the G-20, even if they come now as delegates, are tourists of the future. I urge all of you, especially my young friends on one more thing. Like Hariprasad Garu, you too must join the G-20 in one way or the other. The Indian logo of G-20 can be made, can be printed, in a very cool way, in a stylish way, on clothes. I would also urge schools, colleges and universities to create opportunities for discussions, debates and competitions related to G-20 in their respective places. If you go to the G20.in website, you will find many things there according to your interest.
My dear countrymen, on the 18th of November, the whole country witnessed new history being made in the space sector. On this day, India sent its first such rocket into space, which was designed and prepared by the private sector of India. The name of this rocket is – 'Vikram-S'. As soon as this first rocket of the indigenous Space Start-up made a historic flight from Sriharikota, the heart of every Indian swelled with pride.
Friends, 'Vikram-S' Rocket is equipped with many features. It is also lighter than other rockets, and also cheaper. Its development cost is much less than the cost incurred by other countries involved in space missions. In space technology, World class standard at a low cost, has now become the hallmark of India. Another modern technology has been used in making this rocket. You will be surprised to know that some crucial parts of this rocket have been made through 3D Printing. Surely, the name 'Prarambh' given to the launch mission of 'Vikram-S', suits it perfectly. This marks the dawn of a new era for the private space sector in India. This is the beginning of a new era full of self-confidence for the country. You can imagine the children who once made paper airplanes and used to fly them with their hands are now getting a chance to make airplanes in India itself. You can imagine those children who once used to draw shapes in the sky, looking at the moon and stars, are now getting a chance to make rockets in India itself. After space was opened to the private sector, these dreams of the youth are also coming true. As if these youth making rockets are saying, Sky is not the limit.
Friends, India is sharing its success in the space sector with its neighbouring countries as well. Just yesterday, India launched a satellite, which has been jointly developed by India and Bhutan. This satellite will send pictures of very good resolution which will help Bhutan in the management of its natural resources. The launching of this satellite is a reflection of the strong Indo-Bhutan relations.
Friends, you must have noticed that in the last few episodes of 'Mann Ki Baat', we discussed a lot on Space, Tech, Innovation. There are two special reasons for this: one is that our youth are doing wonderful work in this field. They are thinking Big and Achieving Big. Now they are not going to be satisfied with small achievements. Secondly, in this exciting journey of innovation and value creation, they are also encouraging their other young colleagues and start-ups.
Friends, when we are talking about innovations related to technology, how can we forget drones? India is also moving fast in the field of drones. A few days ago we saw how apples were transported through drones in Kinnaur, Himachal Pradesh. Kinnaur is a remote district of Himachal and there is heavy snowfall in this season. With this much snowfall, Kinnaur's connectivity with the rest of the state becomes very difficult for weeks. In such a situation, the transportation of apples from there is equally difficult. Now with the help of Drone Technology, delicious Kinnauri apples of Himachal will start reaching people more quickly. This will reduce the expenditure of our farmer brothers and sisters - apples will reach the market on time, there will be less wastage of apples.
Friends, Today our countrymen are making things possible with their innovations, which could not even be imagined earlier. Who would not be happy to see this? In recent years, our country has undertaken a long journey of achievements. I have full faith that we Indians and especially our young generation are not going to stop now.
Dear countrymen, I am going to play a small clip for you.....
##(Song)##
All of you must have heard this song sometime or the other. After all, this is Bapu'sfavorite song, but if I tell you that the singers who have sung it are from Greece, you will definitely be surprised! And this will also fill you with pride. This song has been sung by the singer from Greece - 'Konstantinos Kalaitzis'. He had sung it during the 150th birth anniversary celebrations of Gandhiji. But today I am discussing him for some other reason. He has a great passion for India and Indian music. He has so much affection for India, that in the last 42 (forty two) years he has come to India almost every year. He has studied about the origin of Indian music, different Indian musical systems, different types of ragas, talas and rasas as well as different gharanas. He has studied the contribution of many great personalities of Indian music; he has also closely understood the different aspects of classical dances of India. Now he has put together all these experiences related to India very beautifully in a book. There are about 760 pictures in his book named Indian Music. Most of these photographs have been taken by he himself. Such enthusiasm and fascination for Indian culture in other countries is really heartening.
Friends, a few weeks ago another news came which is going to fill us with pride. You will be pleased to know that in the last 8 years the export of musical instruments from India has increased three and a half times. Talking about Electrical Musical Instruments; their export has increased 60 times. This shows that the craze for Indian culture and music is increasing all over the world. The biggest buyers of Indian Musical Instruments are developed countries like USA, Germany, France, Japan and UK. It is a matter of fortune for all of us that our country has such a rich heritage of Music, Dance and Art.
Friends, we all know the great sage poet Bhartrihari for his 'Niti Shatak'. In one of the verses he says that one’s attachment to art, music and literature is the real identity of humanity. In fact, our culture takes it above Humanity, to Divinity. In the Vedas, Samaveda has been called the source of our diverse music. Be it the Veena of Maa Saraswati, the flute of Bhagwan Krishna, or the Damru of Bholenath, our Gods and Goddesses are also attached with music. We Indians find music in everything. Be it the murmur of a river, the raindrops, the chirping of birds or the resonating sound of the wind, music is present everywhere in our civilization. This music relaxes not only the body, but also gives joy to the mind. Music also connects our society. If Bhangra and Lavani have a sense of fervor and joy, Rabindra Sangeet lifts our souls. Tribals across the country have different musical traditions. They inspire us to live in harmony with each other and with nature.
Friends, Our forms of music have not only enriched our culture, but have also left an indelible mark on the music of the world. The fame of Indian music has spread to every corner of the world. Let me play to you one more audio clip.
##(Song)##
You must be thinking that bhajan kirtan is being performed in some temple in the neighbourhood. But these notes have reached you from Guyana, a South American country thousands of miles away from India. In the 19th and 20th centuries, a large number of people from here went to Guyana. They also took many traditions of India with them from here. For example, as we celebrate Holi in India, in Guyana also the colors of Holi come alive with zest. Where there are colors of Holi, there is also the music of Phagwa that is Phagua. In Phagwa of Guyana there is a special tradition of singing wedding songs associated with Bhagwan Rama and Bhagwan Krishna. These songs are called Chautal. They are sung on the similar type of tune and at a high pitch as we do here. Not only this, Chautal Competitions are also held in Guyana. Similarly, many Indians, especially people from eastern Uttar Pradesh and Bihar, had gone to Fiji too. They used to sing traditional bhajan-kirtans, mainly couplets from the Ramcharitmanas. They also formed many Mandalis associated with bhajan-kirtan in Fiji. Even today there are more than two thousand Bhajan-Kirtan Mandalis in Fiji by the name of Ramayana Mandali. Today they can be seen in every village and locality.
I have given only a few examples here. If you see in the whole world, then this list of lovers of Indian music is very long.
My dear countrymen, we all always take pride in the fact that our country is home to the oldest traditions in the world. Therefore, it is also our responsibility to preserve our traditions and traditional knowledge, to promote it and to take it forward as much as possible. One such commendable effort is being made by some friends of our northeastern state of Nagaland. I liked this effort very much, so I thought, I’d share it with the listeners of 'Mann Ki Baat'.
Friends, the lifestyle of the Naga community in Nagaland, their art-culture and music attracts everyone. It is an important part of the glorious heritage of our country. The life of the people of Nagaland and their skills are also very important for a sustainable life style. In order to save these traditions and skills and pass them on to the next generation, the people there have formed an organization, that’s name is 'Lidi-Cro-U'. ' The organization has undertaken the work of reviving beautiful facets of Naga culture which were on the verge of being lost. For example, Naga folk music is a very rich genre in itself. This organization has started the work of launching Naga Music Albums. So far, three such albums have been launched. These people also organize workshops related to folk music and folk dance. Youth are also given training for all these. Not only this, the youth are also trained in the traditional Nagaland style of apparel making, tailoring and weaving. Many types of products are made from bamboo in the Northeast. The youth of the new generation are also taught to make bamboo products. With this, these youth not only get connected with their culture, but also create new employment opportunities for them. People at Lidi-Cro-U try to make more and more people know about Naga folk-culture.
Friends, there will be such cultural styles and traditions in your region too. You too can make such efforts in your respective areas. If you are aware of any such unique effort being made somewhere, then you must share that information with me as well.
My dear countrymen, we it has been said here -
Vidyadhanam Sarva Dhanam Pradhanam
That is, if someone is donating knowledge, then he is doing the noblest work in the interest of the society. Even a small lamp lit in the field of education can illuminate the whole society. It gives me great pleasure to see that many such efforts are being made across the country today. Bansa is a village in Hardoi, 70-80 kilometres away from Lucknow, the capital of UP. I have come to know about Jatin Lalit Singh ji of this village, who is engaged in kindling the flame of education. Jatin ji had started a 'Community Library and Resource Centre' here two years ago.
, His centre has more than 3000 books related to Hindi and English literature, computer, law and preparing for many government exams. In this library, the choice of the children has also been taken full care of. Whether it is comic books or educational toys present here, children are very fond of them. Small children come here to learn new things while playing. Be it offline or online education, about 40 volunteers are busy guiding the students at this center. Everyday about 80 students of the village come to study in this library.
Friends, Sanjay Kashyap ji of Jharkhand is also giving new wings to the dreams of poor children. In his student life, Sanjay ji had to face the paucity of good books. In such a situation, he decided that, he would not let the future of the children of his region be dark, due to lack of books. Because of this mission, today he has become the 'Library Man' for children in many districts of Jharkhand. When Sanjay ji had started working, he had got the first library built at his native place. Wherever he was transferred during his job, he would get involved in the mission of opening a library for the education of poor and tribal children. While doing this, he has opened libraries for children in many districts of Jharkhand. His mission to open a library is taking the form of a social movement today. Be it Sanjay ji or Jatin ji, I especially appreciate them for their myriad such efforts.
My dear countrymen, the world of medical science has made a lot of progress with the help of research and innovation as well as state-of-the-art technology and equipment, but some diseases, even today, remain a big challenge for us. One such disease is - Muscular Dystrophy! It is mainly a genetic disease that can occur at any age, in which the muscles of the body begin to weaken. It becomes difficult for the patient to do even his small tasks of daily life. The treatment and care of such patients require great sense of service. We have such a centre at Solan in Himachal Pradesh, which has become a new ray of hope for the patients of Muscular Dystrophy. The name of this centre is 'Manav Mandir'; it is being run by the Indian Association of Muscular Dystrophy. Manav Mandir is a wonderful example of human service true to its name. OPD and admission services for the patients started here three-four years ago. Manav Mandir also has the facility of beds for about 50 patients. Along with Physiotherapy, Electrotherapy, and Hydrotherapy, diseases are also treated here with the help of Yoga-Pranayama.
Friends, through all kinds of hi-tech facilities, this centre also tries to bring a positive change in the lives of the patients. A challenge associated with Muscular Dystrophy is also a lack of awareness about it. That's why, this centre organizes awareness camps for patients not only in Himachal Pradesh but across the country. The most encouraging thing is that the management of this organization is mainly done by people suffering from this disease, like social worker, Urmila Baldi ji, President of Indian Association Of Muscular Dystrophy Sister Sanjana Goyal ji, and other members of this association. Shriman Vipul Goyal ji, who played an important role in the formation, is playing a very important role for this institution. Efforts are also on to develop Manav Mandir as a hospital and research centre. With this, patients will be able to get better treatment here. I heartily appreciate all the people trying in this direction, as well as wish the best for recovery of all the people suffering from Muscular Dystrophy.
My dear countrymen, the creative and social endeavours of the countrymen that we discussed in today's 'Mann Ki Baat' are examples of the country's energy and enthusiasm. Today every countryman is trying to do something different for the country in one field or the other, at every level. In today's discussion itself, we saw that in an international event like G-20, one of our weaver companions understood his responsibility and came forward to fulfil it. Similarly, some are making efforts for the environment, others are working for water; many people are doing extraordinary work... from education, medicine and science technology to culture-traditions. This is because, today every citizen of ours is realising one’s duties. When such a sense of duty rises within the citizens of a nation, its golden future is automatically ensured, and, in the golden future of the country itself, also lies for all of us, a golden future.
I once again salute the countrymen for their efforts. We will meet again next month and will definitely talk about many more such encouraging topics. Do keep sending your suggestions and ideas. Many thanks to all of you!