প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৫ নৱেম্বৰত লাচিত বৰফুকনৰ ৪০০সংখ্যক জয়ন্তীৰ বছৰজোৰা উদযাপনৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়াব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
লাচিত বৰফুকন আহোম সাম্ৰাজ্যৰ প্ৰধান সেনাপতি আছিল, যি ১৬৭১ চনত শৰাইঘাটৰ যুদ্ধত মোগলক পৰাজিত কৰিছিল
24 NOV 2022 11:46AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৫ নৱেম্বৰ, ২০২২ৰ পুৱা ১১ বজাত নতুন দিল্লীৰ বিজ্ঞান ভৱনত আয়োজিত লাচিত বৰফুকনৰ ৪০০সংখ্যক জয়ন্তীৰ বছৰজোৰা উদযাপনৰ সামৰণি অনুষ্ঠানত ভাষণ আগবঢ়াব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অখ্যাত বীৰসকলক উপযুক্তভাৱে সন্মান জনাবলৈ অহৰহ প্ৰচেষ্টা হাতত লৈ আহিছে। ইয়াৰ লগত সংগতি ৰাখি দেশে ২০২২ চনটো লাচিত বৰফুকনৰ ৪০০সংখ্যক বাৰ্ষিকী হিচাপে উদযাপন কৰিছে। চলিত বৰ্ষৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত ভাৰতৰ তদানীন্তন ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰী ৰামনাথ কোবিন্দে গুৱাহাটীত এই উদযাপন অনুষ্ঠানৰ শুভাৰম্ভ কৰিছিল৷
লাচিত বৰফুকন (২৪ নৱেম্বৰ, ১৬২২—২৫ এপ্ৰিল, ১৬৭২) আছিল অসমৰ আহোম সাম্ৰাজ্যৰ প্ৰধান সেনাপতি আছিল, যি মোগলক পৰাস্ত কৰি ঔৰংজেৱৰ অধীনত মোগলৰ নিত্য সম্প্ৰসাৰিত উচ্চাকাংক্ষা সফলতাৰে অন্ত পেলাইছিল। লাচিত বৰফুকনে ১৬৭১ চনত শৰাইঘাটৰ যুদ্ধত অসমীয়া সৈন্যক অনুপ্ৰাণিত কৰি, মোগলক পৰাজিত কৰিছিল৷ লাচিত বৰফুকন আৰু তেওঁৰ সেনাবাহিনীৰ সাহসী যুঁদ্ধখন আমাৰ দেশৰ ইতিহাসত প্ৰতিৰোধৰ অন্যতম প্ৰেৰণাদায়ক সামৰিক কৃতিত্ব হৈ ৰৈছে৷

Prime Minister's Office
PM to address closing ceremony of the year long celebrations of 400th Birth Anniversary of Lachit Barphukan on 25th November
Lachit Barphukan was General of the Royal Army of the Ahom Kingdom, who inflicted crushing defeat on Mughals in Battle of Saraighat in 1671
24 NOV 2022 11:46AM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi will address the closing ceremony of the year long celebrations of 400th Birth Anniversary of Lachit Barphukan on 25th November, 2022 at 11 AM in Vigyan Bhawan, New Delhi.
It has been the constant endeavour of the Prime Minister to honour the unsung heroes in a befitting manner. In line with this, the country is celebrating 2022 as the 400th birth anniversary year of Lachit Barphukan. The celebrations were inaugurated in February this year by the then Hon’ble President of India, Shri Ram Nath Kovind in Guwahati.
Lachit Barphukan (24th November, 1622 — 25th April, 1672) was the famous General of the Royal Army of the Ahom Kingdom of Assam who defeated the Mughals and successfully halted the ever expanding ambitions of the Mughals under Aurangzeb. Lachit Barphukan inspired the Assamese soldiers in the Battle of Saraighat fought in 1671, and delivered a crushing and humiliating defeat on the Mughals. The heroic fight of Lachit Barphukan and his army remains one of the most inspiring military feats of resistance in the history of our country.