ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶାଖାପଟନମ ଠାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
12 NOV 2022 1:40PM by PIB Bhubaneswar
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବିଶ୍ୱ ଭୂଷଣ ଜୀ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାଇ ଜଗନ ମୋହନ ରେଡ୍ଡି ଜୀ, ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋରସହଯୋଗୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନ୍ୟ ମହାନୁଭବ ଏବଂ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ମୋର ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ।
କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ ବିପ୍ଳବୀ ଭିରତୁ ସୀତାରାମ ରାଜୁ ଜୀଙ୍କର ୧୨୫ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟକୁ ଆସିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଥିଲା । ଆଜି ପୁଣିଥରେ ମୁଁ ଏକ ଏମିତି ଅବସରରେ ଆନ୍ଧ୍ରର ଭୂମିକୁ ଆସିଛି, ଯାହା ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ବିଶାଖାପଟନମ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ଼ ଦିନ ଅଟେ । ବିଶାଖାପଟନମ ଭାରତର ଏକ ବିଶେ ପଟନମ ଅଟେ, ଏହି ସହର ବହୁତ ଖାସ ଅଟେ । ଏଠାରେ ସବୁବେଳେ ବାଣିଜ୍ୟର ସମୃଦ୍ଧ ପମ୍ପରା ରହି ଆସିଛି । ବିଶାଖାପଟନମ ପ୍ରାଚୀନ ଭାରତର ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବଂଦର ଥିଲା । ହଜାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ବଂଦର ମାଧ୍ୟମରେ ପଶ୍ଚିମ ଏସିଆ ଏବଂ ରୋମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ହେଉଥିଲା, ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ ବିଶାଖାପଟନମ ଭାରତର ବାଣିଜ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ର ବିନ୍ଦୁ ହୋଇଥିଲା ।
ଦଶ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକର ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ବିଶାଖାପଟନମର ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ପୂରଣ କରିବାର ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହେବ । ଏହି ଯୋଜନାମାନ ଭିତ୍ତିଭୂମିରୁ ନେଇ ଜିଇଁବାରେ ସୁଗମତା ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଅନେକ ବିସର୍ଣ୍ଣତା ଖୋଲିବ, ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବ । ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ସମସ୍ତ ଅଧିବାସୀଙ୍କୁ ହୃଦୟରୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ଆମର ପୂର୍ବତନ ଉପରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀ ଭେଙ୍କେୟା ନାଇଡୁ ଗାରୁଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ହରି ବାବୁଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଧନ୍ୟବାଦ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି । ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଦେଖାହୋଇଥାନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଆନ୍ଧ୍ରର ବିକାଶ ସମ୍ପର୍କରେ ଆମର ବହୁତ ଆଲୋଚନା ହୋଇଥାଏ । ଆନ୍ଧ୍ର ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଭଲପାଇବା ଏବଂ ସମର୍ପଣ ଅତୁଳନୀୟ ଅଟେ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କର ଏକ ବହୁତ ଖାସ୍ କଥା ହୋଇଥାଏ ଯେ ସେମାନେ ସ୍ୱଭାବରେ ବହୁତ ସ୍ନେହ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମ ହୋଇଥାନ୍ତି । ଆଜି ଦୁନିଆର ପାଖାପାଖି ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କାମରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନେ ନିଜର ପ୍ରତିଭାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଛନ୍ତି । ସେ କଥା ଶିକ୍ଷାର ହେଉ କିମ୍ବା ଉଦ୍ୟମର, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନେ ନିଜର ବିଶିଷ୍ଟ ପରିଚୟ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପରିଚୟ କେବଳ ବୃତ୍ତିଗତ ମାନ କାରଣରୁ ହୋଇନାହିଁ ବରଂ ଏହା ତାଙ୍କର ମିଲନସାର ବ୍ୟବହାର କରିବା କାରଣରୁ ହୋଇପାରିଛି । ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କର ଖୁସିର ମନୋଭାବ ଏବଂ ହୃଦୟର ସହିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଅନୁଗାମୀ କରି ଦେଇଥାଏ । ତେଲୁଗୁ ଭାଷୀ ଲୋକମାନେ ସବୁବେଳେ ଉତ୍ତମ ଅନ୍ୱେଷଣରେ ରହିଥାନ୍ତି ଏବଂ ସବୁବେଳେ ଭଲ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାରେ ଲାଗିଥାନ୍ତି । ମୋତେ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ଏଠାରେ ଯେଉଁ ବିକାଶ ପରିଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏବଂ ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରଗତିର ଶକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ଭଲ କରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ଦେଶ ବିକଶିତ ଭାରତର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ନେଇ ବିକାଶର ଦିଗରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ବିକାଶର ଏହି ଯାତ୍ରା ବହୁ ବିସ୍ତାର ଅଟେ । ଏଥିରେ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କର ଜୀବନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆବଶ୍ୟକତାର ଚିନ୍ତା ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଟେ । ଏଥିରେ ସବୁଠାରୁ ଉତ୍ତମ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ନିର୍ମାଣ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛି । ଆଜିର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଉପରେ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ଝଲକ ମଧ୍ୟ ସଫା ଦେଖାଯାଉଛି । ଆମର ଦୃଷ୍ଟି ହେଉଛି ସମାବେଶୀ ବିକାଶର, ସମାବେଶୀ ବିକାଶର, ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ନେଇ ଆମେ କେବେ ଏମିତି ପ୍ରଶ୍ନ ମଧ୍ୟରେ ଛନ୍ଦି ନ ହୋଇ ଆମକୁ ରେଲୱେର ବିକାଶ କରିବାକୁ ହେବ କିମ୍ବା ସଡ଼କ ପରିବହନର । ଆମେ କେବ ଏହାକୁ ନେଇ ଦ୍ୱିବିଧାରେ ଯେମିତି ନ ଫସିବା ଯେ ଆମକୁ ବଂଦର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବାକୁ ହେବ ରାଜପଥ ଉପରେ। ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏହି ଭିନ୍ନ ଦୃଶ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ବହୁତ କ୍ଷତି ଉଠାଇବାକୁ ପଡ଼ିଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା ସପ୍ଳାଇ ଚେନ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ିଲା ଏବଂ ସମ୍ଭାର ତନ୍ତ୍ରର ଖର୍ଚ୍ଚ ବଢ଼ିଗଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
ସପ୍ଲାଇ ଚେନ ଏବଂ ସମ୍ଭାର ତନ୍ତ୍ର ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରିଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶକୁ ନେଇ ନୂତନ ଆପ୍ରୋଚ ଆପଣେଇଛୁ । ଆମେ ବିକାଶର ଏକୀକୃତ ଦୃଶ୍ୟକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ, ଆଜି ଯେଉଁ ଅର୍ଥନୈତିକ କରିଡରର ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ରଖାଯାଇଛି, ସେଥିରେ ଛଅ ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ସଡ଼କର ପ୍ରାବଧାନ ରହିଛି । ବଂଦର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବା ପାଇଁ ଏକ ଭିନ୍ନ ସଡ଼କ ମଧ୍ୟ ତିଆରି ହେବ । ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମେ ବିଶାଖାପଟନମ ରେଲୱେ ଷ୍ଟେସନକୁ ସୁନ୍ଦର କରୁଛି ତେବେ ଅନ୍ୟପଟେ ମାଛ ଧରିବାକୁ ବଂଦରଗାହକୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କରାଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଏହି ଏକୀକୃତ ଦୃଶ୍ୟ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ନାସନାଲ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ କାରଣରୁ ସମ୍ଭବ ହେଲା । ଗତିଶକ୍ତି ପ୍ଳାନରୁ କେବଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣର ବେଗ ଦ୍ରୁତ ହୋଇନାହିଁ ବରଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ପରିଯୋଜନା ଉପରେ ଲାଗିବାକୁ ଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ କମ ହେଲା । ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଟ୍ରାନ୍ସପୋର୍ଟ ସିଷ୍ଟମ ହେଉଛି ପ୍ରତ୍ୟେକ ସହରର ଭବିଷ୍ୟତ ଅଟେ ଏବଂ ବିଶାଖାପଟନମ ଏହି ଦିଗରେ ପାଦ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇଛି । ମୋତେ ଜଣାଅଛି ଯେ ଏହି ପରିଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ଆନ୍ଧ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଅପେକ୍ଷା ଥିଲା, ତେବେ ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ତଟବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳ ଏକ ନୂତନ ବେଗର ସହିତ ବିକାଶର ଏହି ଦୌଡ଼ରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜି ପୂରା ଦୁନିଆ ସଂଘର୍ଷର ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସହିତ ଗତି କରୁଛି । କିଛି ଦେଶରେ ଜରୁରୀ ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକର ଅଭାବ ରହିଛି, ତେବେ କିଛି ଦେଶ ଶକ୍ତି ସଙ୍କଟ ସହିତ ଯୁଦ୍ଧ କରୁଛି । ପ୍ରାୟତଃ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶ ନିଜର ନିମ୍ନଗାମୀ ହେଉଥିବା ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତାରେ ଅଛି । କିନ୍ତୁ ଏହି ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ଅନେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଶିଖରକୁ ଛୁଇଁଛି । ଭାରତ ବିକାଶର ନୂତନ ଗାଥା ଲେଖୁଛି । ଏବଂ ଏହାକୁ କେବଳ ଆପଣହିଁ ଅନୁଭବ କରୁନାହାନ୍ତି, ବରଂ ଦୁନିଆ ମଧ୍ୟ ଅତି ନିଖୁଣ ଭାବେ ଆପଣଙ୍କ ଆଡ଼କୁ ଦେଖୁଛି ।
ଆପଣ ଦେଖିପାରୁଥିବେ ଯେ କେମିତି ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଏବଂ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀ ଭାରତର ପ୍ରଶଂସା କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱର ଭରସାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟି ଯାଇଛି । ଏହା ଏଥିପାଇଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି, କାରଣ ଆଜି ଭାରତ, ନିଜର ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଆଶା - ଆବଶ୍ୟକତାଗୁଡ଼ିକୁ ସର୍ବୋପରି ରଖିବାକୁ ଯାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆମର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଲିସି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନସାଧାରଣଙକ୍ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଅଟେ । ଆଜି ଗୋଟିଏ ପଟେ ପିଏଲଆଇ ସ୍କିମ, ଜିଏସଟି, ଆଇବିସି, ନ୍ୟାସନାଲ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ପାଇପଲାଇନ, ଗତିଶକ୍ତି ଭଳି ପଲିସି ପାଇଁ ଭାରତରେ ନିବେଶ ବଢୁଛି । ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ ଗରୀବମାନଙ୍କର କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଏହି ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକୁ ଲଗାତାର ବିସ୍ତାର ହେଉଛି ।
ବିକାଶର ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଆଜି ଦେଶର ସେହି ଝଲକ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛି, ଯାହା ପୂର୍ବରୁ ଅନ୍ତିମ ସ୍ତରରେ ହେଉଥିଲା । ସବୁଠାରୁ ପଛୁଆ ଜିଲ୍ଲାରେ ମଧ୍ୟ ଆକାଂକ୍ଷୀ ଜିଲ୍ଲା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଯୋଜନାମାନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉଛି । ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଗରୀବମାନଙ୍କୁ ଗତି ଅଢ଼େଇ ବର୍ଷରୁ ମାଗଣାରେ ଶସ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଗତ ସାଢ଼େ ତିନି ବର୍ଷରୁ ପିଏମ କିସାନ ମାଧ୍ୟମରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଖାତାରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ସିଧାସଳଖ ୬ ହଜାର ଟଙ୍କା ପହଂଚାଇ ଦିଆଯାଉଛି । ଏହିଭଳି ଭାବରେ ସୂର୍ଯେ୍ୟାଦୟ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆମର ପଲିସି କାରଣରୁ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂଆ ଅବସର ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରୁଛି । ଡ୍ରୋନ ଠାରୁ ନେଇ ଗେମିଂ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସ୍ପେସ ଠାରୁ ନେଇ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆମର ପଲିସି କାରଣରୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଥାଏ, ସେତେବେଳେ ଆକାଶର ଉଚ୍ଚତା ହେଉ, କିମ୍ବା ସମୁଦ୍ରର ଗଭୀରତା, ଆମେ ସୁଯୋଗକୁ ଖୋଜି ମଧ୍ୟ ନେଇଥାଉ ଏବଂ ବାହାର ମଧ୍ୟ କରି ନେଇଥାଉ । ଆଜି ଆନ୍ଧ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ମାଧ୍ୟମରେ ଗଭୀର ଛିଦ୍ର ଶକ୍ତିକୁ ବାହାର କରିବାରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ଆଜି ଦେଶ ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନ୍ତତଃ ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ସ୍ତରରେ ପ୍ରୟାସ କରୁଛି । ନୀଳ ଅର୍ଥନୀତି ପ୍ରଥମ ଥର ଦେଶର ଏତେ ବଡ଼ ପ୍ରାଥମିକତା ହୋଇପାରିଛି ।
ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ କିସାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡ ଭଳି ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି । ଆଜି ବିଶାଖାପଟନମ ଫିସିଙ୍ଗ ହାର୍ବରକୁ ଆଧୁନିକ କରିବାରେ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ଭାଇ-ଭଉଣୀମାନଙ୍କର ଜୀବନ ସହଜ ହେବ । ଯେମିତି ଯେମିତି ଗରୀବଙ୍କର ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ହେବ, ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସୁଯୋଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିପାରିବ, ବିକଶିତ ଭାରତର ଆମର ସ୍ୱପ୍ନ ମଧ୍ୟ ପୂରା ହେବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ସମୁଦ୍ର ଶତାବ୍ଦୀରୁ ଭାରତ ପାଇଁ ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସମ୍ପନ୍ନତାର ସ୍ରୋତ ରହିଛି ଏବଂ ଆମର ସମୁଦ୍ର ଭଳି କୂଳ ଏହି ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଗେଟୱେର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି । ଆଜି ଦେଶରେ ବଂଦର ଲେଡର ଉନ୍ନତିକରଣ ପାଇଁ ଯେଉଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ପରିଯୋଜନା ଚାଲୁଛି, ଭବିଷ୍ୟତରେ ତାଙ୍କର ଆହୁରି ବିସ୍ତାର ହେବ । ବିକାଶର ଏହି ସମସ୍ତ ଭାବନାକୁ ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଭୂପୃଷ୍ଠକୁ ଆଣୁଛି । ମୋତେ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ, ଦେଶର ବିକାଶ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଏହିଭଳି ଭାବରେ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣିଥରେ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!
ମୋ ସହିତ ଦୁଇ ହାତ ଉପରକୁ କରି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ କୁହନ୍ତୁ-
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at laying of foundation stone of multiple projects in Visakhapatnam
12 NOV 2022 1:40PM by PIB Delhi
(Greetings in local language)
Governor of Andhra Pradesh Shri Biswabhusan ji, Chief Minister Shri Jagan Mohan Reddy ji, my cabinet colleague Ashwini Vaishnaw ji, other dignitaries present here and my brothers and sisters of Andhra Pradesh!
Just a few months back I had the privilege of attending the 125th Birth Anniversary programme of Viplava Veerudu Alluri Sitaramaraju ji with you all. Today once again I have come to the land of Andhra on such an occasion which is a very momentous day for Andhra Pradesh and Visakhapatnam. Visakhapatnam is a very special city of India. There has always been a rich tradition of trade here. Visakhapatnam was an important port in ancient India. Through this port, trade was carried out even thousands of years ago and with regions till West Asia and Rome. And even today Visakhapatnam remains the focal point of India's trade.
The launch and foundation stone laying of projects worth more than Rs 10 thousand crore will become a means to fulfil the aspirations of Andhra Pradesh and Visakhapatnam. These schemes will not only open many new dimensions like infrastructure, Ease of Living and self-reliant India, but will also take the development journey to new heights. I extend my heartiest congratulations to all the people of Andhra Pradesh for the same. I would also like to take this opportunity to thank the former Vice President of our country, Shri Venkaiah Naidu Garu and also Shri Hari Babu. Whenever we meet, we talk a lot about the development of Andhra. Their love and dedication for Andhra is unparalleled.
Friends,
The people of Andhra Pradesh have a very special quality. They are very affectionate and hardworking by nature. Today, in almost every corner of the world, people of Andhra Pradesh are showcasing their talent in every field. Be it education or business, technology or medical profession, the people of Andhra Pradesh have made a distinct identity in every field. This identity has been created not only because of their professional quality but also due to their friendly nature. The cheerful and lively personality of the people of Andhra Pradesh makes everyone their fan. Telugu speaking people are always in search for excellence. They always strive to do better. I am glad that the development projects which have either been inaugurated or the foundation stones laid today will also further improve the pace of progress in Andhra Pradesh.
Friends,
In the 'Azadi Ka AmritKaal', the country is moving fast on the path of development with the goal of a developed India. This journey of development is multifaceted. It includes our concern for the needs related to the lives of ordinary citizens. It also includes the development of the best modern infrastructure. Our vision on infrastructure is also clearly visible in today's programme. Our vision is to ensure inclusive development and inclusive growth. Regarding infrastructure, we have never wasted our time on questions like : whether to develop railways or road transport? Whether to concentrate on the ports or the highways? The country has suffered a lot due to this isolated view of infrastructure. This had affected the supply chain and increased logistics costs.
Friends,
Supply chain and logistics depend on multi-modal connectivity. That's why we adopted a new approach regarding the development of infrastructure. We focused our attention on the integrated view of development. The Economic Corridor, the foundation stone of which has been laid today, has a provision for a 6-lane road. A separate road will also be built to reach the port. On the one hand we are beautifying the Visakhapatnam railway station while on the other hand we are developing a state-of-the-art fishing harbour.
Friends,
This integrated view of infrastructure was possible because of the PM Gati Shakti National Master Plan. The Gati Shakti plan has not only accelerated the pace of infrastructure development, but has also reduced the cost of projects. Multi Modal Transport System is the future of every city and Visakhapatnam has taken a step forward in this direction. I know that the people of Andhra have been waiting for these projects for a long time. And today as the wait is coming to an end, Andhra Pradesh and its coastal regions will move ahead in this race for development with a new momentum.
Friends,
Today the whole world is passing through a new era of challenges. There is a shortage of essential goods in some countries, while some countries are facing energy crisis. Almost every country is concerned about its declining economic growth. But amidst everything, India is scaling great heights in myriad fields. India is writing a new saga of development. While you are experiencing it, the entire world is keenly taking note of it.
You must be observing how experts and intellectuals are praising India. Today India has become the focal point of the expectations of the whole world. This was possible because today India is working by keeping the expectations and needs of its citizens paramount. Every policy and every decision taken by us has the sole objective of improving the life of the common man. Today, investment in India is increasing due to policies like PLI scheme, GST, IBC, National Infrastructure Pipeline and Gati Shakti. At the same time, the schemes being run for the welfare of the poor are also continuously expanding.
In this journey of development, today those areas of the country are also included, which were marginalized before. Even in the most backward districts, schemes related to development are being implemented through the Aspirational Districts programme. Crores of poor people of the country are being given free food grains for the last two and a half years. For the last three and a half years, Rs 6,000 each are directly reaching the farmers' accounts every year through the PM Kisan Yojana. Similarly, due to our policies related to the sunrise sectors, new opportunities are being created for the youth. From drones to gaming, from space to start-ups, every sector is getting a chance to move forward because of our policies.
Friends,
When the goals are clear, be it the heights of the sky, or the depths of the ocean, we seek opportunities and carve them out. For example, deep water energy will be extracted through modern technology in Andhra. Today, the country is also making extensive efforts to fulfil the infinite possibilities associated with the Blue Economy. Blue economy has become such a major priority of the country for the first time.
Now facilities like Kisan Credit Cards are also available for fishermen. Today, the work of modernizing Visakhapatnam Fishing Harbour has started. This will make life easier for our fishermen. As the power of the poor increases, and they have access to the opportunities associated with modern infrastructure, our dream of a developed India will also be fulfilled.
Friends,
The sea has been a source of wealth and prosperity for India for centuries, and our coasts have served as gateways to this prosperity. Today, projects worth thousands of crores of rupees are underway in the country for port-led development. They will expand further in future. Today, India of the 21st century is implementing the idea of holistic development. I am sure, Andhra Pradesh will continue to play a crucial role in this campaign of development for the country.
With this determination, heartiest thanks to all of you once again!
Raise both your hands and say aloud with me –
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thanks a lot !
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.