ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନଙ୍କୁ ଦୁଇଟି କିସ୍ତିରେ ୧,୧୬,୬୬୫ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଟିକସ ହସ୍ତାନ୍ତର କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
ପୁଞ୍ଜି ଓ ବିକାଶ ବ୍ୟୟକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁରୂପ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ନେଲେ ଭାରତ ସରକାର
ଓଡ଼ିଶାକୁ ଟିକସ ହସ୍ତାନ୍ତର ବାବଦରେ ମିଳିଲା ୫୨୮୩ କୋଟି ଟଙ୍କା
10 NOV 2022 8:05PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଗୁରୁବାର ଦିନ ଦୁଇଟି କିସ୍ତିରେ ଟିକସ ହସ୍ତାନ୍ତର ଆକାରରେ ୧,୧୬,୬୬୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟକୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି । ସାଧାରଣ ମାସିକ ଟିକସ ହସ୍ତାନ୍ତର ପରିମାଣ ୫୮,୩୩୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ତୁଳନାରେ ଏହି ଅର୍ଥ ଖୁବ ଅଧିକ ।
ଓଡ଼ିଶାକୁ ଟିକସ ହସ୍ତାନ୍ତର ବାବଦରେ ୫୨୮୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ମିଳିଛି ।
ପୁଞ୍ଜି ଓ ବିକାଶ ବ୍ୟୟକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରିବା ଲାଗି ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅନୁରୂପ ଭାରତ ସରକାର ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କୁ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଥିବା ଟିକସର ରାଜ୍ୟୱାରୀ ବିବରଣୀ ନିମ୍ନ ସାରଣୀରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି :
ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୨ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଟିକସ ଓ ଶୁଳ୍କର ରାଜ୍ୟୱାରୀ ମୋଟ୍‌ ପ୍ରାପ୍ତି ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ନିମ୍ନ ସାରଣୀରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରାଯାଇଛି ।
କ୍ରଂସଂ
ରାଜ୍ୟର ନାମ
ମୋଟ୍‌ କୋଟିରେ
1
ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶ
4721
2
ଅରୁଣାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
2050
3
ଆସାମ
3649
4
ବିହାର
11734
5
ଛତିଶଗଡ଼
3975
6
ଗୋଆ
450
7
ଗୁଜରାଟ
4058
8
ହରିୟାଣା
1275
9
ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ
968
10
ଝାଡ଼ଖଣ୍ଡ
3858
11
କର୍ଣ୍ଣାଟକ
4255
12
କେରଳ
2246
13
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ
9158
14
ମହାରାଷ୍ଟ୍ର
7370
15
ମଣିପୁର
835
16
ମେଘାଳୟ
895
17
ମିଜୋରାମ
583
18
ନାଗାଲାଣ୍ଡ
664
19
ଓଡ଼ିଶା
5283
20
ପଞ୍ଜାବ
2108
21
ରାଜସ୍ଥାନ
7030
22
ସିକିମ
453
23
ତାମିଲନାଡ଼ୁ
4759
24
ତେଲଙ୍ଗାନା
2452
25
ତ୍ରିପୁରା
826
26
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ
20929
27
ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ
1304
28
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ
8777
ସର୍ବମୋଟ
116665

Ministry of Finance
Two instalments of tax devolution to State Governments amounting to
Rs. 1,16,665 crore Released today
This in line with the commitment of Government of India to strengthen the hands of States to accelerate their capital and developmental expenditure
10 NOV 2022 8:05PM by PIB Delhi
The Union Government has released two instalments of tax devolution to State Governments amounting to Rs. 1,16,665 crore today , as against normal monthly devolution of Rs..58,333 crore.
This is in line with the commitment of Government of India to strengthen the hands of States to accelerate their capital and developmental expenditure.
State-wise breakup of amounts released is given below in the table:
State-wise distribution of Net Proceeds of Union Taxes and Duties for November 2022
Sl. No
Name of State
Total (Rs. Crore)
1
ANDHRA PRADESH
4721
2
ARUNACHAL PRADESH
2050
3
ASSAM
3649
4
BIHAR
11734
5
CHHATTISGARH
3975
6
GOA
450
7
GUJARAT
4058
8
HARYANA
1275
9
HIMACHAL PRADESH
968
10
JHARKHAND
3858
11
KARNATAKA
4255
12
KERALA
2246
13
MADHYA PRADESH
9158
14
MAHARASHTRA
7370
15
MANIPUR
835
16
MEGHALAYA
895
17
MIZORAM
583
18
NAGALAND
664
19
ODISHA
5283
20
PUNJAB
2108
21
RAJASTHAN
7030
22
SIKKIM
453
23
TAMIL NADU
4759
24
TELANGANA
2452
25
TRIPURA
826
26
UTTAR PRADESH
20929
27
UTTARAKHAND
1304
28
WEST BENGAL
8777
Grand Total
116665