ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
100 ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ମିଶନ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ଭାରତୀୟ ରେଳ
ଭାରତୀୟ ରେଳ ମୋଟ୍‌ ବ୍ରଡଗେଜ୍ ନେଟୱର୍କ ର 82 ପ୍ରତିଶତ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛି
ଏପ୍ରିଲ୍- ଅକ୍ଟୋବର 2022 ମଧ୍ୟରେ 1223 ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟର (ଆରକେଏମ୍) ର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କରାଯାଇଛି
ବିଦ୍ୟୁତିକରଣର ପରିଣାମସ୍ବରୂପ ଇନ୍ଧନ ଶକ୍ତିର ଉନ୍ନତ ବ୍ୟବହାର
10 NOV 2022 12:53PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତୀୟ ରେଳ ନିଜର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ରଡଗେଜ୍ ନେଟୱର୍କ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣର ମହତ୍ତ୍ବାକାଂକ୍ଷୀ ଯୋଜନା ପ୍ରାରମ୍ଭ କରିଛି। ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ବାରା କେବଳ ଉନ୍ନତ ଇନ୍ଧନ ଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ ହେବ ନାହିଁ, ଯଦ୍ବାରା ଉତ୍ପାଦନ ବଢ଼ିବ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଇନ୍ଧନ ଖର୍ଚ୍ଚ ହ୍ରାସ ହେବ ଓ ମୂଲ୍ୟବାନ ବିଦେଶୀ ମୁଦ୍ରାର ସଞ୍ଚୟ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ପାରିବ।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2022-23 ସମୟରେ ଅକ୍ଟୋବର 2022 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତୀୟ ରେଳ 1223 ରୁଟ କିଲୋମିଟର ର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣର କାମ କରିସାରିଛି। ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2021-22 ର ଏହି ଅବଧି ମଧ୍ୟରେ 895 ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟରର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ ହୋଇଥିଲା। ଏହା ଗତ ବର୍ଷର ସମାନ ଅବଧିର ପରିସଂଖ୍ୟାନ ଠାରୁ 36.64 ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ଅଟେ।
ଏହା ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେ ଭାରତୀୟ ରେଳର ଇତିହାସରେ 2021-22 ସମୟରେ 6366 ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟରର ରେକର୍ଡ଼ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କରାଯାଇଛି। ଏହା ପୂର୍ବରୁ 2020-21 ସମୟରେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ 6015 ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟରର ହୋଇଥିଲା।
31.10.2022 ସୁଦ୍ଧା ଭାରତୀୟ ରେଳର ବ୍ରଡଗେଜ୍ ନେଟୱର୍କ 65,141 ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟର (କେଆରସିଏଲ୍ ସହିତ) ମଧ୍ୟରୁ 53,470 ବ୍ରଡଗେଜ୍ ରୁଟ୍ କିଲୋମିଟରର ବିଦ୍ୟୁତିକରଣ କରାଯାଇଛି, ଯାହା ସମୁଦାୟ ବ୍ରଡଗେଜ୍ ନେଟୱର୍କର 82.08 ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ।

Ministry of Railways
Railways marching towards Mission 100% Electrification
● Indian Railways accomplishes electrification of 82% of the total BG network
● 1223 Route Kilometers (RKMs) electrified during April- October 2022
● Electrification to result in better fuel energy usage
10 NOV 2022 12:53PM by PIB Delhi
Indian Railways has embarked upon an ambitious plan of electrification of its complete Broad Gauge network which would not only result in a better fuel energy usage resulting in increased throughput, reduced fuel expenditure but also savings in precious foreign exchange.
During the FY 2022-23, till October 2022, Indian Railways has achieved 1223 Route Kilometers (RKMs) of electrification as compared to 895 RKMs during the corresponding period of FY 2021-22. It is 36.64% more than the previous year figures of the corresponding period.
It is worth mentioning that record electrification of 6,366 RKMs was achieved in Indian Railways’ history during 2021-22. Earlier, highest electrification was 6,015 RKM during 2020-21.
As on 31.10.2022, out of 65,141 RKM of BG network of IR (including KRCL), 53,470 BG RKM have been electrified, which is 82.08% of the total BG network.