প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্ৰী গুৰু নানক দেৱ জীৰ ৫৫৩ সংখ্যক ‘প্ৰকাশ পূৰব সমাৰোহ’ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰদান কৰা ভাষণৰ পাঠ
07 NOV 2022 10:09PM by PIB Guwahati
‘ৱাহেগুৰু জী কা খালছা, ৱাহেগুৰু জী কা ফটহ, জো বোলে সো নিহাল! সত্ শ্ৰী আকাল!’ ‘গুৰু পুৰব’ৰ পবিত্ৰ পৰ্বৰ এই আয়োজনত আমাৰ সৈতে উপস্থিত থকা চৰকাৰত মোৰ সহযোগী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰী জী, শ্ৰী জন বাৰলা জী, ‘ৰাষ্ট্ৰীয় সংখ্যালঘু আয়োগ’ৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী লালপুৰা জী চাহিব ভাই ৰঞ্জিত সিং জী, শ্ৰী হৰমিত্ সিং কালকা জী আৰু ভাই-ভনীসকল!
মই আপোনালোকৰ লগতে সমগ্ৰ দেশবাসীক ‘গুৰু পূৰব’ৰ, ‘প্ৰকাশ পৰ্ব’ৰ বহুত বহুত শুভকামনা জনালো। আজিয়েই দেশত ‘দেৱ দীপাৱলী’ও উদযাপিত হৈছে। বিশেষকৈ কাশীত ইয়াৰ বিশাল আয়োজন কৰা হৈছে, লাখ লাখ বন্তি প্ৰজ্বলনৰে দেৱী-দেৱতাক স্বাগত জনোৱা হৈছে। মই ‘দেৱ-দীপাৱলী’ৰো শুভ কামনা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱেই চাগৈ জানেই যে কাৰ্যকৰ্তাৰ ৰূপত মই বহু দিন ধৰি পঞ্জাৱৰ পবিত্ৰ ভূমিত কটাইছিলো আৰু সেই সময়ত মই বহু কেইবাৰ ‘গুৰু পৰব’ত অমৃতসৰৰ ‘হৰমন্দিৰ চাহিব’ৰ সন্মুখত মূৰ দোওৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। এতিয়া মই যিহেতু চৰকাৰত আছো সেয়ে ইয়াকো মই মোৰ লগতে মোৰ চৰকাৰৰ বাবে বহুত ডাঙৰ সৌভাগ্য বুলি গ্ৰহণ কৰিছো যে গুৰুসকলৰ ইমান গুৰুত্বপূৰ্ণ ‘প্ৰকাশ পৰ্ব’সমূহ আমাৰ চৰকাৰৰ কাৰ্যকালতে সমাগত হৈছেহি। আমি গুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ ‘৩৫০ সংখ্যক প্ৰকাশ পৰ্ব’ উদযাপন কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। আমি গুৰু তেগবাহাদুৰ জীৰ ‘৪০০ সংখ্যক প্ৰকাশ পৰ্ব’ উদযাপনৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো আৰু যেনেকৈ এতিয়া কোৱা হৈছে যে লাল কিল্লাত সেয়া বহুতেই ঐতিহাসিক আৰু সমগ্ৰ বিশ্বকে এক বাৰ্তা প্ৰদান কৰিব কাৰ্যক্ৰম অনুষ্ঠিত কৰা হৈছিল। তিনি বছৰৰ আগতে আমি গুৰু নানকদেৱ জীৰ ‘৫৫০ সংখ্যক প্ৰকাশোত্সৱো’ সম্পূৰ্ণ উত্সাহ-উদ্দীপণাৰে দেশৰ লগতে বিদেশতো উদযাপনৰ ব্যৱস্থা কৰিছিলো।
বন্ধুসকল,
এই বিশেষ মুহূৰ্তত দেশৰ আপোন গুৰুসকলৰ যি আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছো, তেওঁলোকৰ পৰা যি প্ৰেৰণা লাভ কৰিছো, সেয়াই নতুন ভাৰত নিৰ্মাণৰ বাবে শক্তিবৰ্দ্ধন কৰি আহিছে। আজি আমি যেতিয়া গুৰু নানকদেৱ জীৰ ‘পাঁচশ তেপোন্ন সংখ্যক প্ৰকাশ পৰ্ব’ উদযাপন কৰিছো, সেই সময়তে কিন্তু এয়াও দেখিছো যে এই বছৰসমূহত গুৰুসকলৰ আশীৰ্বাদৰে দেশে কিমান যে ঐতিহাসিক সাফল্য অৰ্জন কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
বন্ধুসকল,
‘প্ৰকাশ পৰ্ব’ৰ যি বোধ শিখ পৰম্পৰাত চলি আহিছে, যি গুৰত্ব চলি আহিছে, আজি দেশেও সেই তন্ময়তাৰেই কৰ্তব্য আৰু সেৱা পৰম্পৰাক আগবঢ়াই নিয়াৰ প্ৰয়াস কৰিছে। প্ৰতিটো ‘প্ৰকাশ পৰ্ব’ৰ প্ৰকাশ দেশৰ বাবে প্ৰেৰণাপূঞ্জৰ দৰে কাম কৰি আহিছে। এয়া মোৰ সৌভাগ্য যে মই ধাৰাবাহিক ভাবে এই অলৌকিক আয়োজনৰ অংশীদাৰ হোৱাৰ, সেৱাত সমভাগী হোৱাৰ সুযোগ লাভ কৰি আহিছো। ‘গুৰুগ্ৰন্থ চাহিব’ক মূৰ দোওৱাৰ সুখ লাভ কৰি আহিছো, ‘গুৰুবাণী’ৰ আমৃত কৰ্ণগোচৰ কৰি আহিছো, আৰু লংগৰৰ প্ৰসাদৰ আনন্দ পায়েই আহিছো, ইয়াৰ পৰা জীৱনৰ সন্তোষৰ অনুভূতিও লাভ কৰি আহিছো, আৰু দেশৰ বাবে, সমাজৰ বাবে সমৰ্পিত ভাৱেৰে নিৰন্তৰ কাম কৰি যোৱাৰ শক্তিও অক্ষয় ৰূপত লাভ কৰি আহিছো। এই কৃপাৰ বাবে গুৰু নানক দেৱ জী আৰু আমাৰ গুৰুসকলৰ চৰণত যিমান বাৰেই প্ৰণিপাত কৰো কিয়, সেয়া কমেই হ’ব।
বন্ধুসকল,
গুৰু নানকদেৱ জীয়ে আমাক জীৱন অতিবাহিত কৰাৰ পথ-নিৰ্দেশনা দিছিল। তেওঁ কৈছিল- “নাম জপো, কিৰত কৰো, বণ্ড চকো”। অৰ্থাত্, ‘ইশ্বৰৰ নাম জপ কৰা, নিজৰ কৰ্তব্যপথত আগবাঢ়ি গৈ পৰিশ্ৰম কৰা আৰু পৰস্পৰৰ মাজত ভাগ-বাটোৱাৰা কৰি খোৱা’। এইষাৰ বাক্যত আধ্যাত্মিক চিন্তনতো আছেই লগতে ভৌতিক সমৃদ্ধিৰ সূত্ৰও আছে, আৰু সামাজিক সহযোগিতাৰ প্ৰেৰণাও আছে। আজি স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত দেশে এই গুৰুমন্ত্ৰ সাৰোগত কৰি আগবাঢ়ি ১৩০ কোটি ভাৰতবাসীৰ জীৱন কল্যাণৰ ভাৱনাৰে আগুৱাই যোৱাৰ প্ৰয়াস কৰিছে। স্বাধীনতাৰ অমৃতকালত দেশে নিজৰ সংস্কৃতি, নিজৰ ঐতিহ্য আৰু আমাৰ আধ্যাত্মিক পৰিচিতিক লৈ গৌৰৱৰ ভাবো জাগৃত কৰিছে। স্বাধীনতাৰ অমৃতকালক দেশে কৰ্তব্যক পৰাকাষ্ঠা পৰ্যন্ত লৈ যোৱাৰ বাবে কৰ্তব্যকালৰ ৰূপত গ্ৰহণ কৰিছে। আৰু স্বাধীনতাৰ এই অমৃতকালত দেশে সমতা, সহযোগিতা, সামাজিক ন্যায় আৰু একতাৰ বাবে ‘সকলোৰে সৈতে, সকলোৰে বিকাশ, সকলোৰে বিশ্বাস, আৰু সকলোৰে প্ৰয়াস’-ৰ মন্ত্ৰকে আওৰাই আগবাঢ়ি আছে। অৰ্থাত্, যি পথ নিৰ্দেশনা দেশে বহু শতিকাৰ আগতে ‘গুৰুবাণী’ৰ পৰা লাভ কৰিছিল, সেয়াই আজি আমাৰ বাবে পৰম্পৰাও হৈছে, আস্থা আৰু বিকশিত ভাৰতৰ ‘ভিজন’ও হৈছে।
বন্ধুসকল,
‘গুৰুগ্ৰন্থ চাহিব’ৰ ৰূপত আমাৰ হাতত যি অমৃতবাণী আছে, তাৰ মহিমা, তাৰ সাৰ্থকতা, হৈছে সময় আৰু ভূগোলৰ সীমাৰেখাতকৈ অধিক। আমি এয়াই দেখিবলৈ পাওঁ যে যেতিয়া সংকট বৃহত্ হয়, তেতিয়া সমাধানৰ প্ৰাসংগিকতা তাতোকৈয়ো বৃহত্ হয়। আজি বিশ্বত যি অশান্তিৰ পৰিৱেশে বিৰাজ কৰিছে, যি অস্থিৰতাই বিৰাজ কৰিছে, আজি পৃথিৱীয়ে যি সংকটৰ মাজেৰে আগবাঢ়িবলগীয়া হৈছে তাত গুৰুসকলৰ শিক্ষা আৰু নানকদেৱ জীৰ জীৱনে এক আলোকস্তম্ভৰ দৰেই বিশ্বক দিক-দৰ্শন কৰাই আহিছে। গুৰু নানকদেৱ জীৰ প্ৰেমৰ বাৰ্তাই ডাঙৰৰো ডাঙৰ সাগৰকো পাৰ কৰাই দিব পাৰে, আৰু ইয়াৰ প্ৰমাণ আমি ভাৰতৰ এইখন ভূমিৰ পৰাই প্ৰদান কৰি আহিছো। ইমানবোৰ ভাষা, ইমানবোৰ মাত-কথা, ইমানবোৰ খাদ্যাভাস, থকা-মেলাৰ বিচিত্ৰ্যতাৰ পিচতো আমি এক হিন্দুস্থানী হিচাপে বসবাস কৰি আহিছো, দেশৰ বিকাশৰ বাবে নিজকে অৰ্পিত কৰিছো। সেয়ে আমি যিমানেই আমাৰ গুৰুসকলৰ আদৰ্শ গ্ৰহণ কৰি জীৱন পাত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিম, আমি যিমানেই পৰস্পৰিক বিভেদসমূহ নিলগাই ‘এক ভাৰত, শ্ৰেষ্ঠ ভাৰত’-ৰ ভাৱনাক শক্তিশালী কৰিম, আমি যিমানেই মানৱতাৰ প্ৰমূল্যসমূহক প্ৰথমিকাত প্ৰদান কৰিম, আমাৰ গুৰুসকলৰ বাণী সিমানেই জীৱন্ত আৰু প্ৰখৰ স্বৰত বিশ্ব জনমানসলৈ সঞ্চাৰিত হ’ব।
বন্ধুসকল,
বিগত ৮টা বছৰত আমি গুৰু নানকদেৱ জীৰ আশীৰ্বাদৰে শিখ পৰম্পৰাৰ গৌৰৱৰ বাবে নিৰবিচ্ছিন্ন ভাবে কাম কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিছো। আৰু, এয়া এতিয়াও অব্যাহত আছে। আপোনালোকে চাগৈ জানেই যে কেইদিনমান আগতে মই উত্তৰাখণ্ডৰ মনা গাঁৱলৈ গৈছিলো। এই যাত্ৰাত মই গোবিন্দঘাটৰ পৰা হেমকুণ্ড চাহিবলৈ অহা-যোৱা কৰাৰ বাবে ‘ৰোপৱে’ প্ৰকল্প’ৰ শিলান্যাস কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো। সেইদৰে, অলপতে দিল্লী-উনা বন্দেভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ শুভাৰম্ভও কৰা হৈছে। ইয়াৰ জৰিয়তে ‘আনন্দপুৰ চাহিব’লৈ যাব খোজা শ্ৰদ্ধালুসকলৰ বাবে এক নতুন আধুনিক সুবিধাও আৰম্ভ কৰা হৈছে। ইয়াৰ আগতে গোবিন্দ সিং জীৰ সৈতে জড়িত স্থানসমূহত ৰে’লৰ সা-সুবিধাসমূহৰ আধুনিকীকৰণো কৰা হৈছে। আমাৰ চৰকাৰ ‘দিল্লী-কাতৰা-অমতসৰ এক্সপ্ৰেছৱে’ নিৰ্মাণৰ কামতো জড়িত হৈ আহিছে। ইয়াৰ সুবাদত দিল্লী আৰু অমৃতসৰৰ মাজত প্ৰয়োজন হোৱা যাত্ৰাকাল ৩-৪ঘণ্টা হ্ৰাস পাব। এই প্ৰকল্পৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰে ৩৫ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক ধন ব্যয় কৰিবলৈ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। ‘হৰমন্দিৰ চাহিব’ৰ দৰ্শন সহজ-সাধ্য কৰি তোলাৰ বাবেও আমাৰ চৰকাৰে এক পূণ্য প্ৰয়াস অব্যাহত ৰাখিছে।
আৰু বন্ধুসকল,
এই কাৰ্য কেৱল সুবিধা আৰু পৰ্যটনৰ সম্ভাৱনাৰে প্ৰসংগ নহয়। ইয়াত আমাৰ তীৰ্থৰ শক্তি, শিখ পৰম্পৰাৰ ঐতিহ্য আৰু এক ব্যাপক বোধো বিজড়িত হৈ আছে। এই বোধ হৈছে সেৱাৰ, এই বোধ হৈছে স্নেহৰ, এই বোধ হৈছে আপোনত্বৰ, এই বোধ হৈছে শ্ৰদ্ধাৰ। মোৰ বাবে শব্দৰে প্ৰকাশ কৰাটো কঠিন হ’ব যেতিয়া বহু দশকৰ অপেক্ষাৰ পিচত ‘কৰতাৰপুৰ চাহিব ক’ৰিডৰ’ মুকলি কৰা হৈছিল। আমি প্ৰয়াস কৰিছিলো যে শিখ পৰম্পৰাসমূহক সৱল কৰি তোলাৰ, শিখ ঐতিহ্যসমূহক সৱল কৰি ৰখাৰ। আপোনালোকে ভালকৈয়ে জানে যে কিছু দিনৰ আগতে আফগানিস্তানত কেনেকৈ পৰিস্থিতি সলনি হৈছিল। তাৰ হিন্দু-শিখ পৰিয়ালসমূহক ওভতাই অনাৰ বাবে আমি অভিযান চলাইছিলো। ‘গুৰুগ্ৰন্থ চাহিবৰ স্বৰূপ’কো আমি সুৰক্ষিত ভাবে অনাৰ দিহা কৰিছিলো। ২৬ ডিচেম্বৰত গুৰু গোবিন্দ সিং জীৰ ‘চাহিবজাদাসকল’ৰ মহান বলিদানৰ স্মৃতিত ‘বীৰ বাল দিৱস’ উদযাপনৰ পৰম্পৰাৰ আৰম্ভণিও দেশে কৰিছিল। দেশৰ কোণে কোণে থকা ভাৰতৰ আজিৰ প্ৰজন্মই, ভাৰতৰ আগন্তুক প্ৰজন্মসমূহে এই কথাতো জানক যে এইখন মহান ভূমিত কেনে পৰম্পৰাই বিৰাজ কৰি আহিছে। যিখন ভূমিত আমি জন্মগ্ৰহণ কৰিছো, যি আমাৰ মাতৃভূমি, সেই মাতৃভূমিৰ বাবে টচাহিবজাদাসকলেট যেনেদৰে বদান দিছিল, কৰ্তব্যৰ সেই পৰাকাষ্ঠা, যি সমগ্ৰ বিশ্ব ইতিহাসতেই বিৰল ঘটনা হিচাপে পৰিগণিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিভাজনত আমাৰ পাঞ্জাৱৰ ৰাইজে, দেশৰ ৰাইজে যি বলিদান দিলে, তাৰ স্মৃতি স্বৰূপে দেশে ‘বিভীজন বিভীষিকা স্মৃতি দিৱস’ৰ পৰম্পৰা আৰম্ভও কৰিছে। বিভাজনৰ চিকাৰ হোৱা হিন্দু, শিখ পৰিয়ালসমূহৰ বাবে আমি ‘চিএএ আইন’ প্ৰস্তুত কৰি নাগৰিকত্ব প্ৰদানৰ পথ প্ৰশস্ত কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছো। অলপতে আপোনালোকে দেখিবলৈ পাইছে চাগৈ, গুজৰাটে বিদেশত পীড়িত আৰু প্ৰতাৰিত শিখ পৰিয়ালক নাগৰিকত্ব প্ৰদান কৰি তেওঁলোকক এই বুলি অশ্বস্ত কৰিছে যে শিখসকল পৃথিৱীৰ যতেই নাথাকক কিয় ভাৰত হৈছে তেওঁলোকৰ নিজৰ ঘৰ। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী থকা সময়ত মই গুৰুদ্বাৰা ‘কোট লখপত চাহিব’ৰ পুনৰুদ্ধাৰ আৰু পুনৰ্নিৰ্মাণ কৰাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছিলো।
বন্ধুসকল,
এই সকলো কাৰ্যৰ নিৰবিচ্ছিন্নতাৰ মূলতে আছে গুৰু নানকদেৱ জীয়ে দেখুৱাই যোৱা মাৰ্গৰ কৃতজ্ঞতা। এই নিৰবিচ্চিন্নতাৰ মূলত আছে গুৰু অৰ্জনদেৱ আৰু গুৰু গোবিন্দ সিংৰ অসীম বলিদানৰ ঋণ, যাক পাই পাইকৈ আমি পৰিশোধ কৰাতো হৈছে দেশৰ কৰ্তব্য। মোৰ বিশ্বাস, গুৰুসকলৰ কৃপাৰে ভাৰতে আমাৰ শিখ পৰম্পৰাৰ গৌৰৱ বৃদ্ধি কৰি থাকিব। এই ভাৱনাৰেই মই পুনৰবাৰ গুৰুৰ চৰণত প্ৰণিপাত জনাইছো। আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে, সকলো দেশবাসীকে টগুৰু পূৰবটৰ শুভকামনা জনাইছো! বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at celebration of 553rd Prakash Purab of Shri Guru Nanak Dev ji
07 NOV 2022 10:09PM by PIB Delhi
वाहेगुरु जी का खालसा, वाहेगुरु जी की फतह, जो बोले सो निहाल! सत् श्री अकाल!
Present with us on the auspicious occasion of Gurpurab - my colleagues Shri Hardeep Singh Puri ji, Shri John Barla ji, Chairperson of National Commission for Minorities Shri Iqbal Singh Lalpura ji, Bhai Ranjit Singh ji, Shri Harmeet Singh Kalka ji, and all my brothers and sisters!
I extend my best wishes to all of you, and to all the countrymen on the occasion of Gurpurab, Prakash Parv 2022. Dev-Deepawali is also being celebrated in the country today. A grand event is being organized particularly in Kashi where the deities are being welcomed with lakhs of lamps. I also extend my heartiest wishes on Dev-Deepawali!
Friends,
You all are aware that as a worker I have spent a long time in Punjab. During that time, I have had the privilege of paying obeisance at Amritsar's Harmandir Sahib several times on the occasion of Gurpurab. Now that I am in the government, I consider myself and my government fortunate that such important festivals of gurus coincided with our government's regime. We got the privilege of celebrating the 350th Prakash Parv of Guru Gobind Singh Ji. We had the privilege of celebrating the 400th Prakash Parv of Guru Tegh Bahadur ji. And as mentioned, a grand and a historic event was organized at the Red Fort to send out the message to the whole world. Three years ago, we had also celebrated the 550th Prakashotsav of Guru Nanak Dev ji with a lot of enthusiasm in the country and abroad.
Friends,
The blessings and the inspiration that the country received from its gurus on these special occasions, are intensifying the vigour to build a 'New India'. Today, as we are celebrating the '553rd' Prakash Parv of Guru Nanak Dev ji, we are witnessing how the country has made some historic achievements with the blessings of Guru Nanak all these years.
Friends,
As per the understanding and significance of Prakash Parv in the Sikh tradition, even the country is carrying forward the tradition of duty and service with the same diligence today. The light of every Prakash Parv is acting as a source of inspiration for the country. I am fortunate to have been constantly getting the opportunity to serve and to be a part of these extraordinary events. I hope to be in a blissful state of bowing down to the Guru Granth Sahib, listening to the devotional Gurbani and enjoying the prasad of langar. It also gives a feeling of immense satisfaction in life, and a sense of dedication to the society, to the country. I hope the eternal energy to work in a dedicated way for the society and the nation keeps getting replenished. To get these blessings, no matter how many times I may bow down at the feet of Guru Nanak Dev ji and all our gurus, will not be enough.
Friends,
Guru Nanak Dev Ji showed us the way to live life. He had said – “Japo Naam, Kirat Karo, Wand Chhako”. That is, chant the name of God, work hard while walking on the path of your duty and share the food with each other. This one sentence also holds a spiritual meaning, the formula for worldly prosperity, and an inspiration for social harmony. In the 'Azadi Ka AmritKaal', the country is moving ahead with the spirit of welfare of the 130 crore Indians by following this guru mantra. In the 'Azadi Ka AmritKaal', the country has rekindled a sense of pride in its culture, heritage and spiritual identity. In order to encourage the supreme sense of duty, the country has decided to celebrate this phase of Azadi Ka AmritKaal as 'Kartavya Kaal'. And, in the 'Azadi Ka AmritKaal', the country is following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas' for equality, harmony, social justice and unity. That is, the guidance that the country received through Gurbani centuries ago, is our tradition, belief, and also the vision of a developed India today.
Friends,
The glory and significance of a gem like Guru Granth Sahib, is beyond the limits of time and geography. We also realise that when the crisis gets bigger, the relevance of these solutions increases even more. In times of unrest and instability in the world today, the teachings of Guru Granth Sahib and the life of Guru Nanak Dev Ji are showing the direction to the world like a torch. Guru Nanak's message of love can bridge the biggest gap, and the proof of the same is emanating from this land of India. Despite so many languages, dialects, various food habits and different lifestyles, we live as an Indian and toil hard for the development of the country. Therefore, the more we live up to the ideals of our gurus, the more we embody the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat' by removing mutual differences, the more we give priority to the values of humanity, the louder and clearer the teachings of our Gurus will reach every person around the world.
Friends,
In the last 8 years, with the blessings of Guru Nanak Dev Ji, we have got the opportunity to work relentlessly for the glory of Sikh tradition. And, this continues even today. You would know, just a few days back I had gone to Mana village in Uttarakhand. During this visit I had the privilege of laying the foundation stone of the ropeway project from Govindghat to Hemkund Sahib. Similarly, Delhi-Una Vande Bharat Express has also been flagged off now. With this, a new modern facility has been started for the devotees going to Anandpur Sahib. Earlier, railway facilities had also been modernized at the places associated with Guru Gobind Singh ji. Our government is also engaged in the construction work of Delhi-Katra-Amritsar Expressway. This will reduce the distance between Delhi and Amritsar by 3-4 hours. Our government is going to spend more than Rs 35,000 crore on this. This is a virtuous effort of our government to make the 'darshan' of Harmandir Sahib easier.
And friends,
It is not just a matter of convenience and tourism potential. It also involves the energy of our pilgrimages, the heritage of the Sikh tradition and a broader understanding. This understanding is of service, love, devotion and a sense of belongingness. It is difficult for me to describe in words the feelings when Kartarpur Sahib Corridor was opened after decades of waiting. It has been our endeavour to continue to strengthen the Sikh traditions and the Sikh heritage. You know very well how the situation in Afghanistan had deteriorated some time ago. We had launched a campaign to bring back Hindu and Sikh families here. We had also brought back the sacred copies of Guru Granth Sahib safely. The country has also decided to celebrate 'Veer Bal Diwas' on 26th December in memory of the great sacrifice of Guru Gobind Singh ji’s Sahibzades. In every nook and corner of the country, the present generation of India as well as the future generations of India should know about the traditions of this great land. They should know what it is like to make sacrifices like Sahibzades for the land where we were born, our motherland. It is such a spirit of sacrifice and duty, which would be rarely found in the entire world history.
Friends,
In the memory of the sacrifices made by the people of our Punjab during the partition, the country has also started 'Vibhajan Vibhishika Smriti Diwas'. We have also tried to create a way to give citizenship to the Hindu-Sikh families affected by the Partition by bringing in the CAA law. You must have seen that Gujarat has given citizenship to the victimized and oppressed Sikh families abroad and made them realize that wherever Sikhs are in the world, India is their home. As the Chief Minister of Gujarat, I also had the privilege of renovating and rejuvenating Gurdwara Kot Lakhpat Sahib.
Friends,
At the root of all these works lies the gratitude for the path shown by Guru Nanak Dev Ji. At the core of this relentless work is the debt of the infinite sacrifices made by Guru Arjandev and Guru Gobind Singh.
And it is the duty of the country to repay the debt at every step. I am sure, by the grace of the Gurus, India will continue to enhance the glory of its Sikh tradition, and move on the path of progress. With this spirit, once again, I bow at the feet of the Guru. Once again, my heartiest wishes to you and all the countrymen on Gurpurab! Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.