প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নই দিল্লীদা পাঙথোকপা শ্রী গুরু নানক দেব জীগী ৫৫৩শুবা মপোক কুমওন থৌরম পাঙথোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
07 NOV 2022 10:09PM by PIB Imphal
ৱাহেগুরুজীগী খালসা, ৱাহেগুরু জীগী ফতহ, জো বোলে সো নিহাল! সৎ শ্রি অকাল! গুরুপুরবকী শেংলবা কুমহৈ অসিদা মফমসিদা তিনবিরিবা লৈঙাক্কী ঐগী মরূপশিং, শ্রী হরদীপ সিংহ পুরি জী, শ্রী জোন বর্লা জী, নেস্নেল মাইনোরিতী কম্মিসন চেয়রমেন শ্রী লালপুরা জী সিংহ ভাই রঞ্জিৎ সিংহ জী, শ্রী হর্মীৎ সিংহ কল্কা জী, অমদি ইচিল ইনাওশিং!
ঐনা ময়ামগী মফমদা, অমদি লৈবাক মীয়ামগী মফমদা গুরুপুরবকী, প্রকাস পর্বগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍। ঙসি অসি লৈবাকসিদা দেব দীপাবলীসু পাঙথোক্লি‍। মরুওইনা কাসীদা চাউনা থৌরম পাঙথোক্লি, মৈরা লাখ কয়ানা লাইরেম্বী-লাইরেম্বা কয়াবু ওক্লি‍। ঐনা দেব-দীপাবলীগীসু য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍।
মরূপশিং,
ময়ামসু খঙবিরি মদুদি থৌমী অমা ওইনা ঐনা শাংলবা মতম কয়া পঞ্জাবগী লৈহাউদা লেনখি অমদি মতমদুদা ঐ গুরুপুরবকী থৌরমদা কয়ারক হন্না অমৃৎসরদা হরমিন্দর সাহিবকী মাঙদা কোক নোন্না খুরুমজবগী খুদোংচাবা ফংজখি‍। হৌজিক লৈঙাক পায়রবা মতুংসিদা গুরুশিংগী অসুম মরু ওইখ্রবা প্রকাস পর্ব ঐখোয়গী লৈঙাক্কী মতমদা লাকপসি ঐগী অমদি ঐখোয়গী লৈঙাক্কী লাইবক ফবনি হায়না খল্লি‍। ঐখোয় গুরু গোবিন্দ সিংহ জীগী ৩৫০শুবা প্রকাস পর্ব পাঙথোক্নবগী তাঞ্জা ফংখি‍। ঐখোয় গুরু তেগবহাদুর জীগী ৪০০শুবা প্রকাস পর্ব পাঙথোক্নবগী তাঞ্জাসু ফংখি অদুগা হৌজিক হায়খিবগুম লাল কিলাদা পুৱারী ওইহৌরগদবা অমদি মালেম পুম্বদা পাউজেল পীগদবা থৌরম ওইখি‍। চহি অহুমগী মমাঙদা ঐখোয়না গুরু নানকদেব জীগী ৫৫০শুবা প্রকাসোত্সবসু মপুং ফানা লৈবাকসিদা অমদি অতোপ্পা লৈবাকশিংদা পাঙথোকখি‍।
মরূপশিং,
হায়রিবা অখন্নবা তাঞ্জাশিং অসিদা লৈবাকসিনা ঐখোয়গী গুরুশিংদগী ফংখিবা থৌজাল, মখোয়না পুক্নিং থৌগৎপিখিবশিংনা অনৌবা ভারত শেমগৎপগী থৌরাংদা মৈথৌ হাপ্লি‍। ঙসি ঐখোয়না গুরু নানকদেবজীগী চামঙা য়াঙ্খৈহুমদোইশুবা প্রকাস পর্ব পাঙথোক্লিবা অসিদা হৌখিবা চহিশিংসিদা লৈবাকসিনা গুরুগী থৌজালদগী পুৱারী ওইরগদবা পন্দোল কয়া লোমখিবা ঐখোয়না উরে‍।
মরূপশিং,
প্রকাস পর্বকী মতাঙদা সিখ চৎনবীদা লৈরিবা ৱাখল্লোন, মসিগী মরুওইবশিং খঙনা, ঙসি লৈবাকসিনা চপ চানা থৌদাং অমদি থৌগলগী চৎনবীদুবু মাঙদা পুখৎলি‍। প্রকাস পর্ব খুদিংমক্না মঙাল থোকপা লৈবাক অমা ওইহন্নবগী পুক্নিং থৌগৎলি‍। অসিগুম্লবা মরুওইখ্রবা থৌরমশিংদা হন্না হন্না শরুক য়াবা ফংজবা, থৌগল পাঙথোকচবদা শরুক য়াবা ফংজব ঐগীদমক্তদি লাইবক ফবনি‍। গুরুগ্রন্থ সাহিববু ইকোকসিনা শোকচবগী নুংঙাইবা ফংজবা, গুর্বানিগী খোয়থুম্নরবা খোঞ্জেল নাকোংদা তাবা ফংজবা, লঙ্গরগী লুক্লেন ফংজবা, পুন্সিদা পেনথোকচবগী নুংঙাইবা ফংজবা, অমদি খুন্নাইগী, লৈবাক্কী থৌগল কত্থোকপগা লোয়ননা তৌনবগী পাঙ্গল মাঙদনা লৈবা ওইহনবিসনু‍। থৌজাল অসিগীদমক গুরু নানকদেব জী অমদি ঐখোয়গী গুরু অতৈশিংগী খুয়াখাদা কয়ারক হন্নবা ইকোক নোঞ্জরবসু ৱাত্তুনতা লৈরগদবনি‍।
মরূপশিং,
গুরু নানক জীনা ঐখোয়দা পুন্সি হিংনবগী লম্বী তাকপিরম্মী‍। মহাক্না হায়বিরম্মী – “নাম জপো, কিরত করো, ৱন্দ ছকো”‍। ৱাহন্থোক্তি, তাইবং মপুগী মিংখৈ শোল্লু, থৌদাংগী লম্বীদা চত্তুনা হোৎনবা লেপকনু অমদি মশেল য়েন্নদুনা চামিন্নৌ হায়বনি‍। ৱাহৈ পরেং অমসিদা, নুংগী ওইবা ৱাহন্থোকসু য়াওরি, পানগী পোৎলমশিং মরাং কায়হন্নবগী অমদি খুন্নাইদা নুংশি চান্ননা লৈমিন্ননবগী পাউজেলসু য়াওরি‍। ঙসি নীংতম্বগী অমৃৎকাল অসিদা লৈবাকসিনা গুরুগী অসগুম্লবা লাইৱা অসি ইন্দুনা ভারত মচা করোর ১৩০গী পুন্সিদা য়াইফবা পুরক্নবগীদমক মাঙদা চঙশিল্লি‍। নীংতম্বগী অমৃৎকালসিদা লৈবাকসিনা মশাগী নাৎ, লন-থুম অমদি নুংগী ওইবা ৱাখল্লোনগী শক্তমদা চাউথোকচবা পোক্নবগী ইহুল হৌহল্লি‍। নীংতম্বগী অমৃৎকালসিদা লৈবাকসিনা থৌদাংগী পন্থুং য়ৌনবগীদমক অকক্নবা মতম লেপ্তুনা থবক পায়খৎলি‍। অদুগা নীংতম্বগী অমৃৎকাল অসিদা লৈবাকসিদা থোং মান্নবা, নুংশি-চান্নবা, খুন্নাই ৱায়েল অমদি অপুনবগী শক্তম পুরক্নবগীদমক ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস অমদি সবকা প্রয়াস’ হায়রিবা লাইৱাসি ইন্দুনা চৎলি‍। হায়বদি, চহিচা কয়াগী মমাঙদা গুরুৱানীদগী লৈবাকসিনা ফংহৌবা লম্বী পরিং ঙইই ঐখোয়গী চৎনবী অমদি লাইনিং ওইরি অমদি চাওখৎপা ভারতকী মঙলানসু ওইরি‍।
মরপশিং,
গুরুগ্রন্থ সাহিবকী মওংদা থম্বিরম্লিবা অমৃৎবানী অসিগী মতিং, মাগী মরুওইবা মতম অমদা মালেমগী ঙমখৈনা ফাজিন্দুনা থম্বা ঙমদে‍। লাংফম্না চাউরিবমখৈ পাম্বৈগী মরুওইবসু হেনগৎলকপা ঐখোয়না উরি‍। ঙসি মালেম পুম্বদা চরাংনবা, লৈতদবা লৈরিবা অমদি অরুবা তানফম অমদা চৎলিবা অসিদা গুরু সাহিবনা তাকপিরম্বশিং অমদি গুরু নানক দেব জীগী পুন্সিনা লমজিং মৈরাগী মতৌ লৌদুনা লম্বী তাক্ল‍ি‍। গুরু নানক জীগী নুংশিনবগী পাউজেলনা অচৌবা অহোবা কয়াসু শমজিন্নহনবা ঙমগনি, অমদি মসিগী খুদম ভারতকী লৈমায়সিনা পীরি‍। লোল, লোলথৈ, চীঞ্জাক অমদি পুন্সি মহিং খেন্নবা কয়া লৈজরবসু ঐখোয়না হিন্দুস্তানি ওইনা হিংলি, লৈবাক্কী চাওখৎনবগীদমক ইশাগী হুমাংমল পুথোক্লি‍। মরম অসিনা ঐখোয়না ঐখোয়গী গুরুশিংনা তাকপিরম্বা ফিদমগী লম্বীদা চৎলিবমখৈ ঐখোয়না খেন্নবা কয়াবু হুন্দোক্লমদুনা ‘এক ভারত, শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোন কনশিলহনবা ঙমগদৌরিবনি‍। ঐখোয়না মীওইবগী লীচৎকী মমল হেন্না খঙলিবমখৈ ঐখোয়গী গুরুশিংগী খোঞ্জেলশিং হেন্না মমল লৈরক্কনি অমদি মালেমগী মীপুম খুদিংদা য়ৌহনবা ঙমগদৌরিবনি‍।
মরূপশিং,
হৌখিবা চহি ৮সিদা গুরু নানক দেব জীগী থৌজালদগী সিখ চৎনবীবু য়োকখৎনবগীদমক লেপ্পা লৈতনা থবক পায়খৎনবা খুদোংচাবা ফংজখি‍। অদুগা হায়রিবা খুদোংচাবসি লেপ্পা নাইদনা ফংহনবিবা ওইসনু‍। অদোম খঙবিরমগনি, নুমিৎ খরনিগী মমাঙদা উত্তরাখন্দগী মানা খুঙ্গঙদা চৎখি‍। খোঙচৎ অদুদা ঐ গোবিন্দঘাত্তগী হেলকুন্দ সাহিব ফাওবগী রোপৱে প্রোজেক্ত উরেপ উয়ুং তম্নবগী খুদোংচাবা ফংখি‍। মতৌ অসুম্না, দিল্লীদা বন্দে ভারত এক্সপ্রেসসু হৌদোকখি‍। মসিনা আনন্দপুর সাহিব চৎকদবা লাইনিংবশিংগীদমক অনৌবা মতমগা চুনবা খুদোংচাবা অমা ফংহল্লে‍। মসিগী মমাঙদা গুরু গোবিন্দ সিংহ জীগা মরী লৈনবা মফমশিংদা রেলগী ফেসিলিতীশিং মতমগা চুনহন্নবা থবক পায়খৎখ্রে‍। ঐখোয়গী লৈঙাক্না দিল্লী-কতরা-অমৃৎসর এক্সপ্রেসৱে শেমগৎনবগী থবকসু পায়খৎলি‍। মসিনা দিল্লী অমদি অমৃৎসরগী মরক্তা চত্থোক চৎশিনগী মতম পুং ৩-৪ হন্থহল্লগনি‍। মসিদা ঐখোয়গী লৈঙাক্না লুপা করোর লিশিং ৩৫ হেন্না থাদগদৌরি‍। হর্মিন্দর সাহিব খুরুমজবদা হেন্না লায়হন্নবগীদমক্তসু ঐখোয়গী লৈঙাক্না মপুং ফানা হোৎনরি‍।
অদুগা মরূপশিং,
থবক থৌরমশিং অসি খুদোংচাবা অমদি লমকোয়বশিংখক্তদা মীৎয়েঙ থম্লগা পায়খৎখিবা নত্তে‍। মসিদা ঐখোয়গী লাইফমশিং, সিখ চৎনবীগী নাৎকী লনশিংগী মরমদা হেন্না পাকথোক চাউথোক্না খঙহন্নবগী পান্দমসু য়াওরি‍। মসি থৌগল, নুংশিবা, ইশাগী ওইবা অমদি লাইনিংগী ৱাখল্লোন্নি‍। কতারপুর সাহিব কোরিদোর চহিরা কয়াগী মতুংদা হাংদোরকপা মতমদা ৱাহৈনা ফোঙদোকপদা ঐ খুদোংচাদবা মায়োক্নখি‍। সিখ চৎনবী, সিখকী নাৎকী লনথুম মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ঐখোয়না হোৎনরি‍। মতম খরগী মমাঙদা অফঘানিস্তান্দা মতৌ করম্না ফীভম কায়থরকখিবগে হায়বা অদোম নীংথিনা খঙবিরমগনি‍। মফমদুদগী হিন্দু-সিখ ইমুংশিংবু পুরক্নবগীদমক ঐখোয়না থৌরাং পায়খৎখি‍। গুরুগ্রন্থ সাহিবকী শক্তমশিংবুসু তেক্ত-কায়দনা পুরকখি‍। দিসেম্বর ২৬দা গুরুগোবিন্দ সিংহ জীগী সাহিবজেদেশিংগী অথোইবা কত্থোকপগী নীংশিং থৌরমদা ‘বীর বাল দিবস’ পাঙথোকপা হৌনবা লৈবাকসিনা থৌরাং য়াৎলি‍। লৈবাক্কী মচি মচিদা, ভারতকী ঙসিগী মীরোল, ভারতকী তুংগী মীরোলশিংনা অথোইবা লৈবাক অসিগী চৎনবী করিনো হায়বদু খঙহনগদবনি‍। ঐখোয়না পোক্লরিবা লৈবাক, ঐখোয়গী ইমা লৈবাক অসিগীদমক সাহিবজাদেশিংনা কত্থোকখিবা, থৌদাং য়াখিবা মালেম পুম্বগী পুৱারীদা তাঙনা থোক্কনি‍।
মরূপশিং,
শেত্তোক্নবদা ঐখোয়গী পঞ্জাবকী মীওইশিংনা, লৈবাক মীয়াম্না কত্থোকখিবশিংগী নীংশিং খুদম ওইনা লৈবাকসিনা পার্তিসন হোরর মেমোরিএল দেগী থৌরম পাঙথোকপা হৌগদৌরি‍। শেত্তোক্নখিবদা অৱাবা নংখ্রবা হিন্দু-সিখ ইমুংশিংগীদমক ঐখোয়না সি.এ.এ. কাঙলোন পুরক্তুনা মখোয়দা লৈবাকসিগী মী ওইবগী অয়াবা পীদুনা অনৌবা লম্বী অমা পীননবা থৌরাং পায়খৎলি‍। অদোমসু উবিরমগনি, গুজরাতনা মীরমদা অৱাবা নংলবা সিখ ইমুংশিংবু লৈবাকসিগী মী ওইবগী মঙম পীদুনা মালেমগী মফম অমা হেক্তদা লৈরিবা সিখশিংবু মতম পুম্নমক্তা ভারত অসি মখোয়গী য়ুম্নি হায়বগী থাজবা পীরি‍। গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইনা লৈরিঙৈ গুরুদ্বারা কোত লখপত সাহিব শেমজিন-শাজিনবগী খুদোংচাবা ফংখি‍।
মরূপশিং,
অসুম্না লেপ্তনা চত্থরিক্লিবা পরিং অসি গুরুনানক দেব জীনা তাকপিরম্বা লম্বীদুগী মপান্ননি‍। লেপ্তনা চত্থরক্লিবা অসিগী নুংদা গুরু অরজ্নদেব অমসুং গুরু গোবিন্দ সিংহগী লোইনাইদ্রবা কত্থোকপশিংগী লমন তোনশিল্লবনি‍। মসিবু খোঙথাঙ খুদিং লমন শিংজবা লৈবাকসিগী থৌদাংনি‍। গুরুশিংগী থৌজালদগী ভারতনা সিখ চৎনবীগী চাউথোকচবা হেনগৎলক্কখিগনি, অমদি চাওখৎপগী লম্বীদা মাঙদা চঙশিনখিগনি হায়না ঐনা থাজৈ‍। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা ঐনা অমুক্কা হন্না গুরুগী খুয়াখাদা ইকোক নোঞ্জরি‍। অমুক্ক হন্না ময়াম, লৈবাক মীয়াম পুম্বগী মফমদা গুরু পুরবকী য়াইফ-পাউজেল পীজরি‍! হন্না হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at celebration of 553rd Prakash Purab of Shri Guru Nanak Dev ji
07 NOV 2022 10:09PM by PIB Delhi
वाहेगुरु जी का खालसा, वाहेगुरु जी की फतह, जो बोले सो निहाल! सत् श्री अकाल!
Present with us on the auspicious occasion of Gurpurab - my colleagues Shri Hardeep Singh Puri ji, Shri John Barla ji, Chairperson of National Commission for Minorities Shri Iqbal Singh Lalpura ji, Bhai Ranjit Singh ji, Shri Harmeet Singh Kalka ji, and all my brothers and sisters!
I extend my best wishes to all of you, and to all the countrymen on the occasion of Gurpurab, Prakash Parv 2022. Dev-Deepawali is also being celebrated in the country today. A grand event is being organized particularly in Kashi where the deities are being welcomed with lakhs of lamps. I also extend my heartiest wishes on Dev-Deepawali!
Friends,
You all are aware that as a worker I have spent a long time in Punjab. During that time, I have had the privilege of paying obeisance at Amritsar's Harmandir Sahib several times on the occasion of Gurpurab. Now that I am in the government, I consider myself and my government fortunate that such important festivals of gurus coincided with our government's regime. We got the privilege of celebrating the 350th Prakash Parv of Guru Gobind Singh Ji. We had the privilege of celebrating the 400th Prakash Parv of Guru Tegh Bahadur ji. And as mentioned, a grand and a historic event was organized at the Red Fort to send out the message to the whole world. Three years ago, we had also celebrated the 550th Prakashotsav of Guru Nanak Dev ji with a lot of enthusiasm in the country and abroad.
Friends,
The blessings and the inspiration that the country received from its gurus on these special occasions, are intensifying the vigour to build a 'New India'. Today, as we are celebrating the '553rd' Prakash Parv of Guru Nanak Dev ji, we are witnessing how the country has made some historic achievements with the blessings of Guru Nanak all these years.
Friends,
As per the understanding and significance of Prakash Parv in the Sikh tradition, even the country is carrying forward the tradition of duty and service with the same diligence today. The light of every Prakash Parv is acting as a source of inspiration for the country. I am fortunate to have been constantly getting the opportunity to serve and to be a part of these extraordinary events. I hope to be in a blissful state of bowing down to the Guru Granth Sahib, listening to the devotional Gurbani and enjoying the prasad of langar. It also gives a feeling of immense satisfaction in life, and a sense of dedication to the society, to the country. I hope the eternal energy to work in a dedicated way for the society and the nation keeps getting replenished. To get these blessings, no matter how many times I may bow down at the feet of Guru Nanak Dev ji and all our gurus, will not be enough.
Friends,
Guru Nanak Dev Ji showed us the way to live life. He had said – “Japo Naam, Kirat Karo, Wand Chhako”. That is, chant the name of God, work hard while walking on the path of your duty and share the food with each other. This one sentence also holds a spiritual meaning, the formula for worldly prosperity, and an inspiration for social harmony. In the 'Azadi Ka AmritKaal', the country is moving ahead with the spirit of welfare of the 130 crore Indians by following this guru mantra. In the 'Azadi Ka AmritKaal', the country has rekindled a sense of pride in its culture, heritage and spiritual identity. In order to encourage the supreme sense of duty, the country has decided to celebrate this phase of Azadi Ka AmritKaal as 'Kartavya Kaal'. And, in the 'Azadi Ka AmritKaal', the country is following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas' for equality, harmony, social justice and unity. That is, the guidance that the country received through Gurbani centuries ago, is our tradition, belief, and also the vision of a developed India today.
Friends,
The glory and significance of a gem like Guru Granth Sahib, is beyond the limits of time and geography. We also realise that when the crisis gets bigger, the relevance of these solutions increases even more. In times of unrest and instability in the world today, the teachings of Guru Granth Sahib and the life of Guru Nanak Dev Ji are showing the direction to the world like a torch. Guru Nanak's message of love can bridge the biggest gap, and the proof of the same is emanating from this land of India. Despite so many languages, dialects, various food habits and different lifestyles, we live as an Indian and toil hard for the development of the country. Therefore, the more we live up to the ideals of our gurus, the more we embody the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat' by removing mutual differences, the more we give priority to the values of humanity, the louder and clearer the teachings of our Gurus will reach every person around the world.
Friends,
In the last 8 years, with the blessings of Guru Nanak Dev Ji, we have got the opportunity to work relentlessly for the glory of Sikh tradition. And, this continues even today. You would know, just a few days back I had gone to Mana village in Uttarakhand. During this visit I had the privilege of laying the foundation stone of the ropeway project from Govindghat to Hemkund Sahib. Similarly, Delhi-Una Vande Bharat Express has also been flagged off now. With this, a new modern facility has been started for the devotees going to Anandpur Sahib. Earlier, railway facilities had also been modernized at the places associated with Guru Gobind Singh ji. Our government is also engaged in the construction work of Delhi-Katra-Amritsar Expressway. This will reduce the distance between Delhi and Amritsar by 3-4 hours. Our government is going to spend more than Rs 35,000 crore on this. This is a virtuous effort of our government to make the 'darshan' of Harmandir Sahib easier.
And friends,
It is not just a matter of convenience and tourism potential. It also involves the energy of our pilgrimages, the heritage of the Sikh tradition and a broader understanding. This understanding is of service, love, devotion and a sense of belongingness. It is difficult for me to describe in words the feelings when Kartarpur Sahib Corridor was opened after decades of waiting. It has been our endeavour to continue to strengthen the Sikh traditions and the Sikh heritage. You know very well how the situation in Afghanistan had deteriorated some time ago. We had launched a campaign to bring back Hindu and Sikh families here. We had also brought back the sacred copies of Guru Granth Sahib safely. The country has also decided to celebrate 'Veer Bal Diwas' on 26th December in memory of the great sacrifice of Guru Gobind Singh ji’s Sahibzades. In every nook and corner of the country, the present generation of India as well as the future generations of India should know about the traditions of this great land. They should know what it is like to make sacrifices like Sahibzades for the land where we were born, our motherland. It is such a spirit of sacrifice and duty, which would be rarely found in the entire world history.
Friends,
In the memory of the sacrifices made by the people of our Punjab during the partition, the country has also started 'Vibhajan Vibhishika Smriti Diwas'. We have also tried to create a way to give citizenship to the Hindu-Sikh families affected by the Partition by bringing in the CAA law. You must have seen that Gujarat has given citizenship to the victimized and oppressed Sikh families abroad and made them realize that wherever Sikhs are in the world, India is their home. As the Chief Minister of Gujarat, I also had the privilege of renovating and rejuvenating Gurdwara Kot Lakhpat Sahib.
Friends,
At the root of all these works lies the gratitude for the path shown by Guru Nanak Dev Ji. At the core of this relentless work is the debt of the infinite sacrifices made by Guru Arjandev and Guru Gobind Singh.
And it is the duty of the country to repay the debt at every step. I am sure, by the grace of the Gurus, India will continue to enhance the glory of its Sikh tradition, and move on the path of progress. With this spirit, once again, I bow at the feet of the Guru. Once again, my heartiest wishes to you and all the countrymen on Gurpurab! Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.