প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
দিল্লীৰ কালকাজীত নতুনকৈ নিৰ্মিত ইডব্লিউএছ ফ্লেট উদ্বোধনত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ পাঠ
02 NOV 2022 6:51PM by PIB Guwahati
কাৰ্যক্ৰমত উপস্থিত মন্ত্ৰীসভাৰ মোৰ সহযোগী শ্ৰীমান হৰদীপ সিংহ পুৰী জী, ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান কৌশল কিশোৰ জী, মীনাক্ষী লেখী জী, দিল্লীৰ উপৰাজ্যপাল শ্ৰী বিনয় কুমাৰ ছাক্সেনা জী, দিল্লীৰ আন সকলো মাননীয় সাংসদগণ, আন সকলো মহানুভৱ আৰু সকলো উৎসাহেৰে পৰিপূৰ্ণ লাভাৰ্থী ভাতৃ আৰু ভগ্নীসকল!
বিজ্ঞান ভৱনত কাৰ্যক্ৰম তো বহুত হয়। কোট, পেণ্ট, টাই পিন্ধা লোকো বহুত থাকে। কিন্তু আজি যেনেদৰে ইয়াত সকলো আমাৰ পৰিয়ালৰ মানুহে দেখি আছে। তেওঁলোকৰ যি আশা আৰু উৎসাহ দেখি আছে। সেয়া সঁচাই বিজ্ঞান ভৱনে বহুত কম দেখিবলৈ পায়। আজি দিল্লীৰ বহু পৰিয়ালৰ বাবে, হাজাৰ হাজাৰ গৰীব আমাৰ ভাতৃ- ভগ্নীৰ বাবে এইটো বহুত ডাঙৰ দিন। বছৰ বছৰ ধৰি যি পৰিয়াল দিল্লীৰ ঝুগ্গীবোৰত আছিল, আজি তেওঁলোকৰ বাবে এক প্ৰকাৰৰ জীৱনৰ নতুন আৰম্ভণি হ'বলৈ গৈ আছে। দিল্লীৰ গৰীব পৰিয়ালসমূহক পকা ঘৰ দিয়াৰ যি অভিযান আৰম্ভ হৈছে, সি ইয়াৰ হাজাৰ হাজাৰ গৰীব পৰিয়ালৰ সপোন পূৰণ কৰিব। আজি ইয়াত বহুত লাভাৰ্থীয়ে তেওঁলোকৰ ঘৰৰ চাবি পাইছে। আৰু মই যি ৪-৫টা পৰিয়ালৰ সৈতে লগ হোৱাৰ সুযোগ পালো। মই দেখিছিলো তেওঁলোকৰ চেহেৰাত যি আনন্দ, যি সন্তোষ আৰু সি কিবা নহয় কিবা ভাব নিজৰ ব্যক্ত কৰিছিল, সেই ভিতৰৰ যি আনন্দ আছিল সেয়া প্ৰকট হৈ আছিল, এটা সন্তুষ্টি তেওঁলোকৰ চেহেৰাত ফুটি উঠিছিল। কেৱল কালকাজী এক্সটেনশ্যনৰ ফাৰ্ষ্ট-ফেজতে ৩ হাজাৰৰো অধিক ঘৰ বনাই সাজু কৰা হৈছে আৰু বহুত সোনকালেই ইয়াত থকা আন পৰিয়ালসমূহেও গৃহপ্ৰৱেশৰ সুযোগ পাব। মোৰ বিশ্বাস, অনাগত সময়ত ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা কৰি থকা এই প্ৰয়াসে দিল্লীক এখন আদৰ্শ চহৰ কৰি তোলাত ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিব।
বন্ধুসকল,
দিল্লীৰ দৰে ডাঙৰ চহৰত আমি যি বিকাশ দেখা পাওঁ, ডাঙৰ সপোন আৰু উচ্চতা দেখা পাওঁ, তাৰ ভেটিত মোৰ এই গৰীব ভাতৃ-ভগ্নীসকলৰ শ্ৰম আছে, তেওঁলোকৰ ঘাম আছে, তেওঁলোকৰ পৰিশ্ৰম আছে। কিন্তু দুৰ্ভাগ্য চাওক, সত্য এইটোও যে চহৰৰ বিকাশত যিসকল গৰীবৰ তেজ ঘাম লগায়, তেওঁলোকে সেইখন চহৰতে দুৰ্বিসহ জীৱন যাপন কৰিবলৈ বাধ্য হয়। যেতিয়া নিৰ্মাণ কাৰ্য কৰোতাই পিছপৰি থাকে, তেতিয়া নিৰ্মাণো আধৰুৱা হৈয়েই থাকে আৰু সেয়ে, বিগত ৭ দশকত আমাৰ চহৰ, সমগ্ৰ বিকাশেৰ পৰা, সন্তুলিত বিকাশেৰ পৰা, holistic developmentৰ পৰা বঞ্চিত হৈ থাকিল। যি চহৰত এফালে ওখ ওখ ভব্য অট্টালিকা আৰু জাকজমকীয়া হয়, তাৰে কাষত ঝুগ্গী জুপুৰীবোৰত দুৰৱস্থা দেখা যায়। এফালে চহৰত কিছুমান এলেকাক পাছ বুলি কোৱা হয়, আনফালে বহু এলেকাত মানুহে জীৱনৰ মৌলিক প্ৰয়োজনৰ বাবে হাবাথুৰি খাই থাকে। স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত আমি এই ব্যৱধান নোহোৱা কৰিবই লাগিব। আৰু সেইবাবেই আজি দেশে 'সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস আৰু সবকা প্ৰয়াস' এই মন্ত্ৰত চলি সকলোৰে উত্থানৰ বাবে প্ৰয়াস কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
কেইবাদশক ধৰি দেশত যি ব্যৱস্থা আছে, তাত এই ভাবনা হৈ গৈছিল যে দৰিদ্ৰতা কেৱল দুখীয়াৰ সমস্যা। কিন্তু আজি দেশত যি চৰকাৰ আছে, সেয়া গৰীবৰ চৰকাৰ সেয়ে এই চৰকাৰে দুখীয়াক এনে অৱস্থাত এৰিব নোৱাৰে, আৰু সেয়ে, আজি দেশৰ নীতিৰ কেন্দ্ৰত গৰীব আছে। আজি দেশৰ নিৰ্ণয়ৰ কেন্দ্ৰত গৰীব আছে। বিশেষকৈ চহৰত থকা গৰীব ভাতৃ-ভগ্নীসকলৰ ওপৰতো আমাৰ চৰকাৰে সিমানেই মনোযোগ দি আছে।
বন্ধুসকল,
যিকোনো লোক এই কথা জানি হায়ৰাণ হ'ব যে ইয়াত দিল্লীতেই ৫০ লাখৰো অধিক লোক এনেকুৱা আছিল যাৰ ওচৰত বেংক খাতাও নাছিল। এই লোকসকল ভাৰতৰ বেংকিং ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযুক্ত নাছিল, বেংকৰ পৰা পাবলগা সকলো লাভৰ পৰা বঞ্চিত আছিল। কিন্তু সত্যতা এইটোও আছিল যে গৰীবে বেংকৰ দুৱাৰলৈকে যাবলৈ ভয় কৰিছিল। এই লোকসকল দিল্লীত আছিল, কিন্তু দিল্লী তেওঁলোকৰ বাবে বহুত দূৰ আছিল। এই স্থিতি আমাৰ চৰকাৰে সলনি কৰিলে। অভিযান চলাই দিল্লীৰ দুখীয়াসকলৰ, দেশৰ গৰীবসকলৰ বেংক খাতা খোলা হয়। তেতিয়া কাচিতহে কোনোবাই এই কথা ভাবিছিল চাগৈ যে ইয়াৰ কি কি মুনাফা হ'ব পাৰে। আজি দিল্লীৰ গৰীবসকলেও চৰকাৰৰ যোজনাৰ পোনপটীয়া লাভ পাই আছে। আজি দিল্লীত হাজাৰ হাজাৰ বন্ধুৱে পদপথৰ দোকান খোলে, শাক-পাচলি আৰু ফল বেচে। কোনো বন্ধুৱে অটোৰিক্সা চলায়, টেক্সি চলায়। ইয়াৰ হয়তো কাচিতহে কোনোবা এনেকুৱা হ'ব যাৰ ওচৰত আজি ভীম-ইউপিআই নাই! পইচা চিধা মোবাইললৈ আহে, মোবাইলৰ পৰা পেমেণ্টো হৈ যায়। ইয়াৰ ফলত কিমান ডাঙৰ আৰ্থিক সুৰক্ষাও হৈছে। বেংকিং ছিষ্টেমৰ সৈতে সংযুক্ত হোৱাৰ এই শক্তি পিএম স্বনিধি যোজনাৰো আধাৰ হৈছে। এই যোজনাৰ জৰিয়তে চহৰত থকা আমাৰ পদপথৰ ভাতৃসকল আৰু ভগ্নীসকলক নিজৰ কাম আগবঢ়াই নিবলৈ আৰ্থিক সাহায্য দি থকা হৈছে। আৰু মই আনন্দিত যে দিল্লীৰো ৫০ হাজাৰৰো অধিক পদপথৰ দোকানী মোৰ ভাতৃ-ভগ্নীসকলে স্বনিধি যোজনাৰ লাভ লৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে গেৰাণ্টি নিদিয়াকৈ ৩০ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ সাহায্যয়ো দিল্লীৰ ক্ষুদ্ৰ উদ্যমীসকলৰ যথেষ্ট সহায় কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ গৰীব বন্ধুসকলৰ এটা ডাঙৰ সংকট ৰেছন কাৰ্ডৰে জড়িত ব্যৱস্থাৰ পৰাও হয়। আমি 'ৱান নেচন, ৱান ৰেছন কাৰ্ড'ৰ ব্যৱস্থা কৰি দিল্লীৰ লাখ লাখ গৰীবৰ জীৱন সহজ কৰি তুলিছো। আমাৰ যিসকল প্ৰবাসী শ্ৰমিক অন্য ৰাজ্যৰ পৰা কাম কৰিবলৈ আহে, আগতে তেওঁলোকৰ ৰেছন কাৰ্ড ইয়াত অকামিলা হৈ পৰিছিল, কেৱল কাগজৰ টুকুৰা হৈ পৰিছিল। ইয়াৰ ফলত তেওঁলোকৰ ৰেছনৰ সমস্যা থিয় হৈছিল। 'ৱান নেচন, ৱান ৰেছন কাৰ্ড'ৰ জৰিয়তে এই চিন্তাৰ পৰাও মুক্তি পাই আছে। এই যোজনাৰ লাভ কৰোণা বিশ্বজনীন মহামাৰীৰ সময়ত দিল্লীৰ গৰীবেও পাইছে। এই বিশ্বজনীন সংকটৰ সময়ত দিল্লীৰ লাখ লাখ গৰীবক কেন্দ্ৰ চৰকাৰে যোৱা দুবছৰৰ পৰা বিনামূলীয়া ৰেছনো দি আছে। ইয়াত অকল দিল্লীতে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ দ্বাৰা আঢ়ৈ হাজাৰ কোটি টকাৰো অধিক খৰচ কৰা হৈছে। এই যিমান কথা মই গণ্টি কৰিলো নহয়, এতিয়া কওকচোন কিমান টকাৰ মই বিজ্ঞাপন দিব লাগিছিল। কিমান বাতৰি কাকতৰ পৃষ্ঠা ভৰি পৰিল হেঁতেন, বাতৰি কাকতত মোদীৰ ফটো জিলিকি থাকিল হেঁতেন আৰু কিমান দি দিলো হেঁতেন। এই সকলো কাম মই এতিয়া যি গণ্টি কৰি আছো, এতিয়া তো বহুত কম গণ্টি কৰি আছো নহ'লে সময় বহুত বেছি লাগি যাব। কিয়নো মই আপোনালোকৰ জীৱনলৈ পৰিৱৰ্তন আনিবলৈ জিকিছো।
বন্ধুসকল,
দিল্লীত কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৪০ লাখৰো অধিক দুখীয়াক বীমা সুৰক্ষা কৱচো দিছে। ঔষধৰ খৰচ কম কৰিবলৈ জন-ঔষধি কেন্দ্ৰসমূহৰ সুবিধাও আছে। যেতিয়া জীৱনত এই সুবিধাবোৰ থাকে, তেতিয়া দুখীয়াই নিশ্চিন্ত হৈ সম্পূৰ্ণ শক্তিৰে পৰিশ্ৰম কৰে। তেওঁলোকে নিজক দৰিদ্ৰতাৰ পৰা বাহিৰলৈ উলিয়াবৰ বাবে, দৰিদ্ৰতাৰে যুঁজ কৰিবলৈ, দৰিদ্ৰতাক পৰাস্ত কৰিবলৈ মনে-প্ৰাণে লাগি যায়। এই নিশ্চিন্ততা দুখীয়াৰ জীৱনত কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ, সেয়া কোনো দুখীয়াতকৈ ভালদৰে আন কোনেও জানিব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
দিল্লীত আৰু এটা বিষয় কেইবাদশক আগতে হোৱা অনধিকৃত কলনিৰো আছে। এই কলনিবোৰত আমাৰ লাখ লাখ ভাতৃ-ভগ্নী থাকে। তেওঁলোকৰ গোটেই জীৱন এই চিন্তাতে অতিবাহিত হৈছিল যে তেওঁলোকৰ ঘৰৰ কি হ'ব? দিল্লীৰ মানুহৰ এই চিন্তা কমোৱাৰ কামো কেন্দ্ৰ চৰকাৰে কৰিলে। পিএম-উদয় যোজনাৰ মাধ্যমত দিল্লীৰ অনধিকৃত কলনিবোৰত হোৱা ঘৰবোৰ নিয়মীয়া কৰাৰ কাম চলি আছে। এতিয়ালৈকে কেইবাহাজাৰ লোকে এই যোজনাৰ সুবিধা লৈছে। কেন্দ্ৰ চৰকাৰে দিল্লীৰ মধ্যম বৰ্গকো তেওঁলোকৰ ঘৰৰ সপোন পূৰণ কৰাত বহুত সহায় কৰিছে। দিল্লীৰ নিম্ন আৰু মধ্যম বৰ্গৰ লোকে নিজৰ ঘৰ যাতে বনাব পাৰে ইয়াৰ বাবে তেওঁলোকক কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ তৰফৰ পৰা সুতত ছাবছিডি দিয়া হৈছে। ইয়াৰ ওপৰতো কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ ফালৰ পৰা ৭০০ কোটি টকাৰ অধিক খৰচ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ লক্ষ্য হৈছে যে আমি দিল্লীক দেশৰ ৰাজধানী হিচাপে এখন চমকপ্ৰদ, সুবিধা সম্পন্ন চহৰ বনাওঁ। দিল্লীৰ বিকাশক গতি দিবলৈ আমি যি কাম কৰিছো, দিল্লীৰ মানুহ, দিল্লীৰ গৰীব, দিল্লীৰ বিশাল মধ্যম বৰ্গ এওঁলোকে এই সকলোৰে সাক্ষী হিচাপে প্ৰতিখন ঠাইত নিজৰ কথা কয়। এইবাৰ লাল কিলাত মই দেশৰ Aspirational Societyৰ কথা কৈছিলো। দিল্লীৰ গৰীব হওক বা মধ্যম বৰ্গ, তেওঁলোক আকাংক্ষীও হয় আৰু অভূতপূৰ্ব প্ৰতিভাৰে পৰিপূৰ্ণ। তেওঁলোকৰ সুচলতা, তেওঁলোকৰ আকাংক্ষা পূৰণ, চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতাৰ অন্যতম।
বন্ধুসকল,
২০১৪ত যেতিয়া আমাৰ চৰকাৰ আহিছিল, তেতিয়া দিল্লী-এনচিআৰত ১৯০ কিলোমিটাৰ ৰুটতহে মেট্ৰো চলিছিল। আজি দিল্লী-এনচিআৰত মেট্ৰোৰ বিস্তাৰ বাঢ়ি প্ৰায় ৪০০ কিলোমিটাৰলৈকে হৈছে। যোৱা ৮ বছৰত ইয়াত ১৩৫টা নতুন মেট্ৰো ষ্টেচন বনোৱা হৈছে। আজি মোলৈ দিল্লীত কলেজলৈ যোৱা কিমান যে পুত্ৰ-কন্যা, বৃহৎসংখ্যক চাকৰি কৰা মানুহে চিঠি লিখি মেট্ৰো সেৱাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। মেট্ৰোৰ সুবিধা বিস্তাৰিত হোৱাত নিতৌ তেওঁলোকৰ পইচাও বাচি আছে আৰু সময়ো ৰাহি হৈ আছে। দিল্লীক Traffic Congestionৰ পৰা সকাহ দিবলৈ ভাৰত চৰকাৰৰ দ্বাৰা ৫০ হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগেৰে পথ ওখ কৰা হৈ আছে, আধুনিক কৰি থকা হৈছে। দিল্লীত য'ত এফালে পেৰিফেৰিয়েল এক্সপ্ৰেছৱে হৈ আছে, আনফালে কৰ্তব্য পথৰ দৰে নিৰ্মাণো হৈ আছে। দ্বাৰকা এক্সপ্ৰেছৱে হওক বা Urban Extension Road, অক্ষৰধামৰ পৰা বাগপত ৬ লেন এক্সপ্ৰেছ কণ্ট্ৰোল হাইৱে হওক বা গুৰুগ্ৰাম-সোহনা ৰোডৰ ৰূপত এলিভেটেড কৰিডৰ, এনেকুৱা কিমান যে বিকাশ কাৰ্য দিল্লীত কেন্দ্ৰ চৰকাৰৰ দ্বাৰা কৰি থকা হৈছে যি দেশৰ ৰাজধানীত আধুনিক ইনফ্ৰাষ্ট্ৰাকচাৰক বিস্তাৰ কৰিব।
বন্ধুসকল,
দিল্লী এনচিআৰৰ বাবে ৰেপিড ৰে'লৰ দৰে সেৱাও অদূৰ ভৱিষ্যতে আৰম্ভ হ'বলৈ গৈ আছে। নতুন দিল্লী ৰে'লৱে ষ্টেচনৰ যি ভব্য নিৰ্মাণ হ'বলৈ গৈ আছে, তাৰ ছবিবিলাকো আপোনালোকে নিশ্চয় দেখিছে। মই আনন্দিত যে দ্বাৰকাত ৮০ হেক্টৰ মাটিত ভাৰত বন্দনা পাৰ্ক নিৰ্মাণ এতিয়া অহা কেইটামান মাহত সমাপ্ত হোৱাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈ আছে। মোক কোৱা হৈছে যে ডিডিএৰ দ্বাৰা দিল্লীৰ ৭০০ৰ অধিক ডাঙৰ পাৰ্কৰ চোৱাচিতা কৰা হয়। ৱজীৰাবাদ বেৰাজৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ওখলা বেৰাজৰ মাজৰ যি ২২ কিলোমিটাৰৰ ষ্ট্ৰেচ আছে, তাৰ ওপৰতো ডিডিএৰ দ্বাৰা বিভিন্ন পাৰ্ক বিকশিত কৰি থকা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি মোৰ ইমানখিনি গৰীব ভাতৃ-ভগ্নীসকলে নিজৰ জীৱনত এটা নতুন আৰম্ভণি কৰিবলৈ গৈ আছে, মই তেওঁলোকক জৰুৰ কিছু আহ্বানো জনাওঁ। যদি মই আপোনালোকক কিবা আহ্বান জনাওঁ সেয়া পূৰণ কৰিবনে? মই ক'ব পাৰোনে কিবা কাম আপোনালোকক? কৰিব নে পাহৰি থাকিব? নাপাহৰে? ঠিক আছে, ভাৰত চৰকাৰে কোটিৰ সংখ্যাত গৰীবৰ বাবে ঘৰ বনাই আছে। ঘৰত নলেৰে পানী দি আছে। বিজুলীৰ কানেকচন দি আছে। মাতৃ-ভগ্নীসকলে ধোঁৱা বিহীন খাদ্য বনোৱাৰ সুবিধা পাবপৰাকৈ উজ্জ্বলা চিলিণ্ডাৰো পাই আছে। এই সুবিধাৰ মাজত আমি এই কথা খাটাং কৰিব লাগিব। যে আমি নিজৰ ঘৰত এলইডি বাল্বহে ব্যৱহাৰ কৰিম। কৰিমনে? দ্বিতীয় কথা আমি কোনো পৰিস্থিতিতে কলনীত পানী নষ্ট হ'বলৈ নিদিওঁ। নহ'লে আপোনালোকে জানে যে কিছুমান মানুহে কি কৰে। বাথৰুমত বাল্টি ওলোটাই থৈ দিয়ে। নল চলাই থৈ দিয়ে। পুৱা ছয় বজাত উঠিব লাগিলে ঘণ্টাৰ কাম কৰে, পানী আহিলে বাল্টিৰ শব্দ হ'ব। চাওক পানী বচোৱা বহুত দৰকাৰ, বিজুলী বচোৱা বহুত দৰকাৰ। আৰু তাৰো বেছি আন এটা কথা আমি ইয়াত ঝুগ্গী-জুপুৰীৰ বাতাবৰণ হ'বলৈ দিব নালাগিব। আমাৰ কলনীটো স্বচ্ছ হওক, সুন্দৰ হওক, স্বচ্ছতাৰ বাতাবৰণ হওক আৰু মই তো ক'ম যে আপোনালোকেই নিজৰ কলনীত টাৱাৰ-টাৱাৰৰ মাজত প্ৰতিযোগিতা কৰক। প্ৰতি মাহত প্ৰতিযোগিতা, কোনটো টাৱাৰ সৰ্বাধিক স্বচ্ছ। ঝুগ্গীবোৰৰ বিষয়ে ইমান দশকৰ পৰা যি ধাৰণা বনাই থোৱা হৈছিল, ঝুগ্গীবোৰক যেনেকৈ লেতেৰাৰে সংযুক্ত কৰা হৈছিল, এতিয়া আমাৰ দায়িত্ব ইয়াক শেষ কৰা। মোৰ বিশ্বাস আছে, আপোনালোক সকলো দিল্লী আৰু দেশৰ বিকাশত এনেকৈয়ে নিজৰ ভূমিকা পালন কৰি থাকক। দিল্লীৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ যোগদানেৰে দিল্লী আৰু দেশৰ বিকাশৰ এই যাত্ৰা নোৰোৱাকৈ আগবাঢ়ি থাকিব। এই বিশ্বাসেৰেই আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ বহুত বহুত শুভকামনা, বহুত বহুত অভিনন্দন! বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of newly constructed EWS flats in Kalkaji, Delhi
02 NOV 2022 6:51PM by PIB Delhi
Present in the program are my colleagues in the Cabinet Shri Hardeep Singh Puri ji, Ministers of State Shri Kaushal Kishore ji and Meenakshi Lekhi ji, Lieutenant Governor of Delhi Shri Vinai Kumar Saxena ji, hon’ble MPs of Delhi, other dignitaries, all the enthusiastic beneficiaries, brothers and sisters!
Vigyan Bhawan hosts several programs attended by people wearing coats, pants, ties, etc. But it is rare to see the zeal and enthusiasm which is visible among our family members today at Vigyan Bhawan. Today is a very important day for hundreds of families, for thousands of our poor brothers and sisters of Delhi. It is kind of a new beginning of life for families who were living in the slums of Delhi for years. The campaign to provide pucca houses to the poor families of Delhi will fulfill the dream of thousands of poor families. Today hundreds of beneficiaries have got the keys to their houses. I could see the happiness and contentment on the faces of four-five families whom I met today. More than 3,000 houses have been built for Kalkaji Extension in the first phase and very soon other families residing here will also get their houses. I am sure the efforts made by the Government of India will play a big role in making Delhi a model city in the near future.
Friends,
It is the sweat and hard work of these poor brothers and sisters which lays the foundation for the progress, big dreams and high rises that we see in big cities like Delhi. But unfortunately, and this is a fact, that the poor who put their blood and sweat in the development of cities are forced to live a life of misery in the same city. The construction remains incomplete as long as those who construct such buildings are left behind. Our cities were deprived of holistic and balanced development in the last seven decades. There are dilapidated slums next to the cities which have glittering high-rise buildings. On one hand, some areas in the city are called posh; on the other hand, people in many areas of the same city continue to long for the basic necessities of life. How can one expect holistic development when there is so much inequality and discrimination in the same city? We need to bridge this gap in the ‘Amrit Kaal’ of independence. Therefore, the country is striving for the growth of all by following the mantra of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'.
Friends,
The system that prevailed in the country for decades continued to regard that poverty is only the problem of the poor. But there is a pro-poor government in the country today which cannot leave the poor to fend for themselves. Therefore, today the poor are at the center of the country's policies. The poor are at the center of the nation's decisions today. Our government is paying equal attention especially to the poor brothers and sisters living in the cities.
Friends,
One would be surprised to know that there were more than 50 lakh people in Delhi who did not even have their bank accounts. These people were not part of the banking system of India and were deprived of the banking advantages. The truth was that the poor were afraid to even step into the banks. These people lived in Delhi, but Delhi was too far for them. Our government changed this situation. A campaign was run and bank accounts of the poor of Delhi and the country were opened. At that time, hardly anyone could have imagined its benefits. Today the poor of Delhi are also getting the benefits of the government's schemes. There are thousands of street vendors in Delhi who sell vegetables and fruits. There are many companions who drive auto-rickshaws and taxis. There would hardly be anybody among them who does not have BHIM-UPI today! They get money directly in their mobile phones and they make payments from mobile phones also. It is a great financial security for them. The advantage of connecting with the banking system has also become the basis of the PM SVANidhi Yojana. Under this scheme, financial assistance is being given to our street vendors living in the cities to pursue their work. And I am happy that more than 50,000 street vendor brothers and sisters of Delhi have taken advantage of the SVANidhi Yojana. Apart from this, the assistance of more than 30,000 crore rupees without guarantee under the Mudra scheme has also helped the small entrepreneurs of Delhi a lot.
Friends,
Our poor friends face a major problem due to the inconsistencies related to the ration card. We have made life easier for lakhs of poor people of Delhi by provisioning 'One Nation, One Ration Card'. The ration card of our migrant workers would become useless and a mere piece of paper if they went to work in other states. This created a ration crisis for them. They have now got rid of this problem due to the 'One Nation, One Ration Card'. The poor of Delhi have also taken advantage of this scheme during the Corona global pandemic. During this global crisis, the central government has been giving free ration to lakhs of poor people of Delhi for the last two years. The Central Government has spent more than 2,500 crore rupees on this scheme in Delhi alone. Now tell me, how much money I should have spent on advertisements for citing so many things. How many pages of advertisements did you see in newspapers with the photos of Modi? The work that I have listed is very little; otherwise, time will run out. We are here to make a difference in your life.
Friends,
The central government has also given insurance cover to more than 40 lakh poor people in Delhi. There is also the facility of Jan Aushadhi Kendras for affordable medicines. When there is this security in the life of the poor, he works hard with all his might. He works hard to get himself out of poverty and to defeat poverty. How important this certainty is in the life of the poor, no one can know it better than a poor person.
Friends,
Another issue has been the unauthorized colonies built in Delhi decades ago. Lakhs of our brothers and sisters live in these colonies. They spent their whole life worrying about their homes. The central government also took upon itself to lessen the worries of the people of Delhi. A campaign is on to regularize the houses built in unauthorized colonies of Delhi under the PM-UDAY scheme. Thousands of people have already taken advantage of this scheme till now. The central government has also provided a lot of help to the middle class people of Delhi in fulfilling the dreams of their own home. The central government is providing subsidies to the lower and middle class people of Delhi to build their own house. The central government has already spent more than Rs 700 crore in this regard.
Friends,
The central government aims to make Delhi a grand and amenable city befitting the capital of the country. The people, the poor and the vast middle class of Delhi, are witness to the works we have done to speed up the development of Delhi. I talked about the Aspirational Society of the country from the ramparts of the Red Fort this year. Delhi's poor or middle class people are aspirational as well as full of phenomenal talent. Their convenience and fulfillment of their aspirations is one of the top priorities of the government.
Friends,
The metro used to run only on a 190 km route in Delhi-NCR when our government was formed in 2014. Today, the expansion of the metro in Delhi-NCR has increased to about 400 km. In the last eight years, 135 new metro stations have been built here. Today a large number of college going sons and daughters and salaried people write letters of gratitude to me for the metro service in Delhi. With the expansion of metro services, their money as well as their time is also being saved. In order to provide relief to Delhi from traffic congestion, roads are being widened and modernized by the Government of India with an investment of Rs. 50,000 crores. On the one hand, peripheral expressways are being built; on the other hand, constructions like ‘Kartavya Path’ are also taking place in Delhi. The central government is carrying out many development projects, be it Dwarka Expressway or Urban Extension Road, Akshardham to Baghpat six-lane Access Control Highway or elevated corridor in the form of Gurugram-Sohna Road, in Delhi which will expand modern infrastructure in the capital of the country.
Friends,
Rapid Rail services for Delhi NCR are also going to resume in the near future. You must have also seen the pictures of the grand construction of New Delhi Railway Station. I am happy that the construction of Bharat Vandana Park on 80 hectares of land in Dwarka is now nearing completion in the next few months. I am told that DDA maintains over 700 big parks in Delhi. Various parks are being developed by DDA on the 22 km stretch between Wazirabad Barrage and Okhla Barrage.
Friends,
I definitely have some expectations from my poor brothers and sisters who are going to make a new beginning in their life today. If I expect something from you, will you fulfill it? Can I give you some responsibility? Will you fulfill it? Will you forget it or not? You see, the Government of India is constructing crores of houses for the poor with the facilities of tap water and electricity connection. Ujjwala cylinders are also being provided so that mothers and sisters can cook without smoke. In the midst of these facilities, we have to make sure that we use only LED bulbs in our houses. Will you do it? Secondly, we will not allow water to be wasted in our colonies under any circumstances. Otherwise, you know what some people do. They keep the bucket upside down in the bathroom and keep the tap water on. For the people who have to get up at 6 a.m., it acts as an alarm bell. They wake up with the sound of the tap water falling on the bucket. It is very important to save water and electricity. And importantly, we should not allow a slum-like environment here. Our colonies should be clean and beautiful. I would suggest you hold cleanliness competition among towers in your colony. It is our responsibility to end this decades-long perception regarding slums that they remain filthy. I am sure you will keep playing your role in the development of Delhi and the country and this relentless journey of development of Delhi and the country will continue with the contribution of every citizen of Delhi. With this belief, I wish you all the very best and many congratulations. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.