মন্ত্রীমন্দল
রবি কুমজা ২০২২-২৩গীদমক্তা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক ফর্তিলাইজরগী ওক্তোবর ১, ২০২২দগী মার্চ ৩১, ২০২৩ ফাওবগী ন্যুত্রিএন্ত বেজ সবসিদী রেতকী কেবিনেতনা অয়াবা পীখ্রে
অয়াবা পীরবা সবসিদী অসি লুপা করোর ৫১,৮৭৫গী ওইগনি
02 NOV 2022 3:09PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলনা রবি কুমজা ২০২২-২৩গীদমক্তা (ওক্তোবর ১, ২০২২দগী মার্চ ৩১, ২০২৩ ফাওবগী) ফর্তিলাইজর বিভাগনা ৱাহৌদোক থম্বা ফোস্ফেতিক অমসুং পোতাসিক (পি. অমসুং কে.) ফর্তিলাইজরগী নাইত্রোজেন (এন.), ফোস্ফরস (পি.), পোতাশ (কে.) অমসুং সলফার (এস.) য়াওবা তোঙানবা ন্যুত্রিএন্ত কয়াগী ন্যুত্রিএন্ত বেজ সবসিদী (এন.বি.এস.)কী কিলোগ্রাম অমদা পীগদবা মমলগী অয়াবা পীখ্রে। অয়াবা পীরবা মমলশিং মখাদা পীরি:
চহি
কিলো অমদা পীগদবা মমল (লুপা)
এন.
পি.
কে.
এস.
রবি কুমজা ২০২২-২৩ (ওক্তোবর ১, ২০২২দগী মার্চ ৩১, ২০২৩ ফাওবগী)
৯৮.০২
৬৬.৯৩
২৩.৬৫
৬.১২
শেল কাইথোকপা:
এন.বি.এস. রবি-২০২২ (১/১০/২০২২দগী ৩১/৩/২০২৩ ফাওবগী)গী কেবিনেতনা অয়াবা পীরবা সবসিদী অসি লুপা করোর ৫১,৮৭৫গী ওইগনি অমসুং মসিদা ফ্রৈত সবসিদীগী খুত্থাংদা ইন্দিজিনিয়স ফর্তিলাইজর (এস.এস.পি.)গীদমক্তা তেংবাংলিবসু য়াওগনি।
কান্নবশিং:
থৌওং অসিনা লৌমীশিংদা রবি ২০২২-২৩দা পি. অমসুং কে. ফর্তিলাইজর খুদিংবু সবসিদাইজ/এফোর্দেবল ওইবা মমলদা লায়না ফংহনগনি অমসুং লৌউ-শিংউ সেক্তরবুসু তেংবাংগনি। ফর্তিলাইজর অমসুং রো মেতরিএলশিংগী মালেমগী মমলদা অকা অকুম লৈরিবা খুদিংমক কেন্দ্র সরকারনা পানখ্রবনি।
বেকগ্রাউন্দ:
সরকারনা ফর্তিলাইজরশিং, মিং ওইনা পল্লবদা য়ুরিয়া অমসুং পি. অমসুং কে. ফর্তিলাইজরগী গ্রেদ ২৫বু ফর্তিলাইজর শাবা/ইম্পোর্ত তৌবশিংগী খুত্থাংদা লৌমীশিংগী মফমদা সবসিদাইজ তৌরবা মমলদা ফংহল্লি। পি. অমসুং কে. ফর্তিলাইজরগী সবসিদী অসি এন.বি.এস. স্কিম্না ১/৪/২০১০দগী হৌনা শেন্নদুনা লাক্লি। লৌমীশিংগী খন্না থবক তৌবগী মখোয়গী থৌওংগা মরী লৈননা, সরকারনা পি. অমসুং কে. ফর্তিলাইজরশিংবু লৌমীশিংগী মফমদা সবসিদাইজ তৌরবা মমলদা পীনবা খোঙফম চেত্তুনা লাক্লি। মালেমগী ওইনা ফর্তিলাইজর অমসুং ইনপুতশিংগী (দি.এ.পি., এম.ও.পি. অমসুং সলফর) মমল কা হেন্না হেনগৎখিববু য়েংলদুনা, সরকারনা দি.এ.পি. য়াওনা পি. অমসুং কে. ফর্তিলাইজরশিংদা সবসিদী হেনগত্তুনা মমলদা হেনগৎখিববু এব্জোর্ব তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে। ফর্তিলাইজর কম্পেনীশিংনা লৌমীশিংগী মফমদা অহোংবা মমলদা ফর্তিলাইজরশিং ফংহনবা ঙমহন্নবগীদমক্তা সবসিদীশিং অসি অয়াবা পীরবা মমলদা কম্পেনীশিংদা থাদোক্কনি।

Cabinet
Cabinet approves Nutrient Based Subsidy rates for Phosphatic and Potassic fertilizers for Rabi season 2022-23 from 1st October, 2022 to 31st March, 2023
Subsidy approved will be Rs. 51,875 crore
02 NOV 2022 3:09PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the proposal of the Department of Fertilizers for per Kilogram rates of Nutrient Based Subsidy (NBS) for various Nutrients that is Nitrogen (N), Phosphorus (P), Potash (K) and Sulphar (S) for Phosphatic and Potassic (P&K) fertilizers for Rabi Season – 2022-23 (from 01.10.2022 to 31.03.2023) as below:
Year
Rupees per Kilogram
N
P
K
S
Rabi, 2022-23
(from 01.10.2022 to 31.03.2023)
98.02
66.93
23.65
6.12
Financial Outlay:
Subsidy approved by Cabinet for the NBS Rabi-2022 (from 01.10.2022 to 31.03.2023) will be Rs. 51,875 crore including support for indigenous fertilizer (SSP) through freight subsidy.
Benefits:
This will enable smooth availability of all P&K fertilizers to the farmers during Rabi 2022-23 at the subsidized / affordable prices of fertilizers and support the agriculture sector. The volatility in the international prices of fertilizers and raw materials has been primarily absorbed by the Union Government.
Background:
Government is making available fertilizers, namely Urea and 25 grades for P&K fertilizers to farmers at subsidized prices through fertilizer manufacturers/importers. The subsidy on P&K fertilizers is being governed by NBS Scheme w.e.f. 01.04.2010. In accordance with its farmer friendly approach, the Govt. is committed to ensure the availability of P&K fertilizers to the farmers at affordable prices. In view of steep increase in the international prices of fertilizers & inputs i.e. Urea, DAP, MOP and Sulphur, Government has decided to absorb the increased prices by increasing subsidy on P&K fertilizers including DAP. The subsidy would be released to fertilizer companies as per approved rates so that they can make fertilizers available to farmers at an affordable price.