প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী এহমেদাবাদতগী লৈবাক মীয়ামদা রেলৱে প্রোজেক্ত কয়া অমা কত্থোকখিবগী থৌরমদা পি.এম.না ৱা ঙাংখিবা অদুগী অইবা ৱারোল
31 OCT 2022 8:43PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা ঐগা থৌ পুমিন্নরিবা শ্রী অশ্বিনি ৱেস্নৱ জী, দর্শনা বেন জর্দোশ, গুজরাতকী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং অমসুং এম.এল.এ.শিং অমসুং লেংবীরক্লিবা য়াম্লবা ইচিল-ইনাওশিং!
গুজরাতকী চাউখৎ-থৌরাংগীদমক্তা ঙসি য়াম্না মরু ওইবা নুমিৎনি। য়াম্লবা মফম কয়া অমদা ব্রোদ গেজ লাইন লৈতবনা মরম ওইরগা অৱাবা মায়োক্নরিবা গুজরাতকী মী লাখ কয়া অমা, ঙসিদগী অৱাবা কোক্লগনি। মতম খরগী মমাংদা ঐহাক্না অসার্ৱা রেলৱে স্তেসনদা, অসার্ৱাদগী উদয়পুর চৎপা ত্রেনগী অশংবা ফিরাল উৎপগী খুদোংচাবা ফংখি। লুনিধরদগী জেতলসরগী মরক্তা অচৌবা লাইনদা চৎপা ত্রেনশিংগীসু ঙসি অশংবা ফিরাল উৎখ্রে।
মরুপশিং,
ঙসিগী থৌরম অসি, রেলৱে রুত অনিখক্তদা ত্রেন অনুখক্তমক চেলহনবা খখ্তা নত্তে। মসি কয়া য়াম্না চাউবা থবক লোইশিনখিবনো হায়বদু মপানগী মীশিংনা য়াম্না লাইনা খঙবা ঙম্লোই। মসিগী থবক অসিবু লোইশিনবা ঙাইবদা দিকেদ কয়া হৌখ্রে। অদুবু মসিগী থবক অসিবু লোইশিনবগী লাইবক ফবা অদুসু ঐগী ইফমদা তম্লম্লে।
মরুপশিং,
ব্রোদ গেজ লৈতবা রেলৱে লাইন অদুদি নাইতোম তারবা ঈথৎ অমগুম্বনি। হায়বদি কনা অমত্তগা শম্নদনা। মসিসু অসিগা চপ মান্নৈ, হায়বদি ইন্তর্নেত লৈতবা কমপ্যুতর, কেনক্সন লৈতবা তি.ভি., নেতৱার্ক লৈতবা মোবাইলগা পাংখক্নি। মসিগী রুত অসিদা চৎপা ত্রেনশিংনা লৈবাক অসিগী অতোপ্পা রাজ্যদা চৎপা য়ারমদবদা নত্তনা অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী ত্রেনশিংনসু মফম অসিদা লাকপা য়ারমদে। হৌজিক্তগীদি মসিগী রুত পুম্নমক অসি নৌহৌননা অমুক হিংগৎহল্লে। হৌজিক্তি অসার্ৱাদগী হিম্মতনাগর ফাওদুনা মিতর গেজ লাইন, ব্রোদ গেজ লাইনদা ওন্থোকখ্রে। অমসুং ঙসিগী ঐখোয়গী থৌরম অসিদা গুজরাতকা লোইন-লোইননা রাজস্থানগী মশিং য়াম্লবা মীশিং কয়া অমগসু শম্নহল্লি। লুনিধর-জেতলসরগী মরক্তা গেজ ওন্থোকপগী থবক তৌরিবা অদুনসু মফম অসিগী রেলৱে কনেক্তিবিতীদসু য়াম্না লাইহল্লগনি। মফম অসিদগী চেনবা ত্রেননা লৈবাক অসিগী মফম অমহেক্তদা চৎপা য়াহল্লগনি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা রুত অমদা মিতর গেজগী লাইন অদুনা ব্রোদ গেজতা ওন্থোকপা মতমদা, মদুগা লোইননা তোঙান-তোঙানবা ওইথোকপা য়াবা কয়া অমা লাকই। অসার্ৱাদগী উদয়পুর ফাওবদা চাউরাক্না কি.মি. ৩০০ শাংবা রেলৱে লাইন অদুবু ব্রোদ গেজতা ওন্থোকপা হায়বসি মসিগীদমক্তা অমুক্কসু হেন্না য়াম্না মরু ওই। মসিগী রেলগী শরুক অসিনা ব্রোদ গেজ ওইরকপনা মরম ওইরগা গুজরাত অমসুং রাজস্থানগী আদিৱাসিগী মফমশিং অদু দিল্লীগা শম্নহন্দুনা অৱাং ভারতকা শম্নহল্লগনি। মসিগী রেল লাইন অসিনা ব্রোদ গেজতা ওন্থোকপনা মরম ওইরগা এহমেদাবাদ অমসুং দিল্লীদমক্তা অতোপ্পা রুত অমসু ওইরে। মসিদা নত্তনা হৌজিক্তি কচ অমসুং উদয়পুরগী লমকোই মফমশিংগী মরক্তা দাইরেক্ত রেল কনেক্তিবিতী লৈহল্লে। মসিনা কচ, উদয়পুর, চিত্তোরগর অমসুং নাথদ্বারাগী লমকোই মফমশিংদা য়াম্না চাউনা ইনোৎ হাপ্লগনি। দিল্লী, মুম্বাই অমসুং এহেদাবাদগুম্বা অচৌবা ইন্দস্ত্রীশিংগী সেন্তরশিং অসিগা দাইরেক্ত শম্নহনবগী কান্নবসু মফম অসিগী লাল্লোনবশিংনা ফংলগনি। মরু ওইনা হিম্মতনাগরগী তাইলস ইনদস্ত্রীবুদি য়াম্না চাউনা মতেং ফংলগনি। অসিগুম্না, লিনিধর-জেতলসর রেল লাইনগী ব্রোদ গেজতা ওন্থোকপনা ধসা-জেতলসর শরুক্তা মপুং ফানা ব্রোদ গেজতা ওন্থোকখ্রে। মসিগী রেল লাইন অসি বোতাত, অমরেলি অমসুং রাজকোত জিলাশিং ফাওদুনা চৎলি, মফম অসিদা হোজিক ফাওবদা কেনেক্তিবিতী য়াম্না লৈরমদে। মসিগী লাইনগী থবক অসি লোইশিনবনা মরম ওইরগা হৌজিক্তি ভাৱনাগর অমসুং অমরেলিগী মীশিংনা সোমনাথ অমসুং পোরবন্দরগা দাইরেক্ত কনেক্তিবিতীগী কান্নবা ফংগদৌরিবনি।
অমসুং মরুপশিং, মসিগী কান্নবা অমসু লৈগনি। মসিগী রুত অসিদগী চাৱনাগর অমসুং সাউরাস্ত্রগী মফমদা লৈরিবা ঐখোয়গী রাজকোত, পোর্বন্দর অমসুং ৱেরাৱলগুম্বা শহরশিং অসিগী অরাপ্পসু হন্থরে। হৌজিক ভাৱনাগর-ৱেরাৱলকী অরাপ্পা অসি চাউরাক্না কি.মি. ৪৭০ ওইরে, মসিদা পুং ১২ চংঙি। মসিগী ব্রোদ গেজকী থবক লোইরবা মতুংদা, অনৌবা রুত হাংদোক্লবা মতুংদা হৌজিক হন্থরক্তুনা কি.মি. ২৯০দগীসু হেন্না হন্থরে। মসিনা মরম ওইরগা চৎপদা চংবগী মতম অদুসু পুং ১২দগী হন্থরগা পুং তরুক মখাইদা য়ৌবা ঙম্লে।
মরুপশিং,
অনৌবা রুত হাংদোক্লবা মতুংদদগী ভাৱনাগর-পোর্বন্দরগী মরক্তা লৈবা অরাপ্পা অসি চাউরাক্না কি.মি. ২০০ ময়া নক্না অমসুং ভাৱনাগর-রাজকোতকী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অসি চাউরাক্না কি.মি. ৩০ হন্থরে। মসিগী রেল রুত অসি য়াম্না চিনবা সুরে্দ্রনাগর-রাজকোত-সোম্নাথ-পোর্বন্দর মার্গকী মরক্তা অতোপ্পা রুত অমা ওইনা ফংলরে। ব্রোদ গেজশিংদা চেনবা ত্রেনশিং অসিনা গুজরাতকী ইন্দস্ত্রীগী ওইবা চাউখৎ-থৌরাংশিংদসু খোংজেল য়াংখৎহল্লগনি, গুজরাত্তা তুরিজমদসু লাইহল্লগনি অমসুং লৈবাক অসিদগী তোখাইনা তাদুনা য়ৌশিনবা ঙমদনা লৈবা মফমশিং অদুবুসু শম্নহল্লগনি। ঙসি রাস্ত্রিয়া এক্তা দিৱসকী নুমিৎ অসিদা মসিগী প্রোজেক্তশিং অসিবু হৌদোকপা অসিনা অমুক্কসু হেন্না অখন্ননা মরু ওইহল্লে।
মরুপশিং,
দবল ইঞ্জিন সরকারনা থবক তৌবা মতমদা, মসিগী ফল অসি শরুক অনি খক্তা ওইদে, মসিদগী শরুক কয়া হেন্না ওই। মসিদা অমা অমসুং অমগা পুল্লগা ২ ওইবা নত্তে মসিদি ১গী নকন্দা ১, হায়দি ১১গী শক্তি অদু ওইরকই। গুজরাত্তা রেল ইনফ্রাস্ত্রকচরগী চাউখৎ-থৌরাং অসিসু মসিগী খুদম্নি। ঐহাক্না মতম অদু কাওবা ঙম্লোই, ২০১৪গী মমাংদা গুজরাত্তা অনৌবা রেল রুতশিংগীদমক্তা ঐহাক্না কেন্দ্র সরকারগী মনাক্তা হন্না-হন্না চৎপগী মথৌ তাখি। অদুবু মতম অদুদা অতোপ্পা মফমশিংগুম্না রেলৱে মরি লৈননা গুজরাতসু অখুবা মিৎয়েংদা থম্বীখি। দবল ইঞ্জিনগী সরকার ওইবনা গুজরাত্তা থবক তৌবগী খোংজেলদি য়াংখৎলক্লে, মদুবু চাউথোকহনবগী পাঙ্গলসু হেনগৎলে। ২০০৯দগী ২০০১৪গী মরক্তা কি.মি.চামগা য়াংখৈদগীসু তানা রেলৱে লাইন অনি থোকখি। অদুবু ২০১৪দগী ২০২২গী মরক্তা কিলোমিতর চামঙা য়াংখৈদগীসু হেনবা রেলৱে লাইন দব্লিং তৌখি, মসি গুজরাত্তা থোকখি। অসুম্না, গুজরাত্তা ২০০৯দগী ২০১৪গী মরক্তা চাউরাক্না কিলোমিতর ৬০গী ত্রেকতা মৈগী লাইন তিংখি। অদুবু ২০১৪দগী ২০২২গী মরক্তা কিলোমিতর ১৭০০দগীসু হেন্না মৈগী লাইন তিংখি। হায়বদি দবল ইঞ্জিন সরকারনা হান্নগা চাংদম্নবদা শরক য়াম্না হেন্না থবক তৌখি।
অমসুং মরুপশিং, ঐওয়না স্কেল আমসুং স্পীদ খক্তমক ফগৎহনখিবা নত্তে, মসিদসু নত্তনা ঐখোয়না থাক কয়া অমদা অহোংবা কয়া অমা পুরকখি। পুরক্লিবা অহোংবা অসি ক্বালিতী, ফেসিলিতী, সেফতী অমসুং লু-নানবদা পুরকখি। লৈবাক শিনবা থুংনা রেলৱে স্তেসনশিংদা লৈরিবা ফিভমদা পুরক্লিবা অহোংবা অদু ঙসিদি ময়েক শেংনা উবা ফংলি। লাইরবা অমসুং ময়াই ওইবা কাংলুপশিংদসু ঙসিদি হান্না শেল-থুম পাইবা নুংঙাই-য়াইফবশিংনা ফংলম্বা ফিভম অদুমক ফংলে। মফম অসিদ আগান্ধিনাগর স্তেসন অসি কয়া য়াম্না মোদর্ন ওইবগে অমসুং কয়া য়াম্না চাউবগে হায়বদু নখোয়নসু উরি। হৌজিক এহমদাবাদ স্তেসনবুসু অসিগুম্না শেমগৎলক্লি। মসিগী মথক্তা তুংগী মতমদা সুরত, উধনা, সাবর্মতি, সোম্নাথ অমসুং ন্যু ভুজগুম্বা স্তেসনশিং অসিসু মতম অসিগী ওইবা চাউখৎলবা শক্লোন অমদা উবা ফংলগনি। হৌজিক্তি গান্ধিনাগরদগী মুম্বাইগী মরক্তা ৱন্দে ভারত এক্সপ্রেস সর্বিসসু হৌখ্রে। মসিগী রুত অসিদা খ্বাইদগী হেন্না য়াংবা ত্রেনগী সর্বিস হৌদোকপনা লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইবা বিজনেস কোরিদোর শেমখ্রে। ফংলিবা মসিগী খুদোংচাবশিং অসি দবল ইঞ্জিন সরকারনা মরম ওইরগা ওইথোকপা ঙম্লিবনি।
মরুপশিং,
ৱেস্তর্ন রেলৱেগী চাউখৎ-থৌরাংদা হেন্না পাকথোক-চাউথোক্না অনৌবা ইনোৎ অমা হাপ্নবগীদমক্তা গতি শক্তি কার্গো তর্মিনেল ১২গী থৌরাং-থৌশিলসু তৌখ্রে। ৱদোদরা সর্কলদা অহানবা গতি শক্তি মল্তিমোদল কার্গো তর্মিনেল হৌদোকখ্রে। য়াম্না য়াংনা অতোপ্পা তর্মিনলদসু মসিগী সর্বিসশিং পীনবগীদমক্তা শেম-শাবা লোইরগনি। দবল ইঞ্জিন সরকারদগী হিরম খুদিংমক্তা চাউখৎপগী খোংজেলসু য়াংখৎলক্লি, অমসুং মসিগী মপাঙ্গলসু কনবা হেনগৎলক্লি।
মরুপশিং,
নিংতম্লবা মতুং দিকেদ কয়া লৈবাক অসিদা লাইরবা-ইনাকখুনবগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা, খুঙ্গং-শহরগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা, লেং-মান্নদনা চাউখৎপা অসিনা অচৌবা শিংনবা অমা ওইদুনা লাক্লি। ঐখোয়গী সরকার অসিনা লৈবাক অসিগী অসিগুম্বা শিংনবা অসিগীদমক্তসু সোল্যুশন অমা পুরক্নবা থবক তৌরি। মবাম পুম্নমক চাউখৎনবগীদমক্তা ঐখোয়গী পোলিসী খুদিংমক য়াম্না ময়েক শেংনা লৈ। ইনফ্রাস্ত্রকচরদা অহেনবা মিৎয়েং চংবা, ময়াই ওইবা কাংলুপশিংদা খুদোংচাবা পীবা অমসুং লাইরবশিংদা লাইরবা অসিদগী মায়োক্নবা ঙম্নবা পাম্বৈশিং পীবা। চাউখৎপগী মসিগী চৎনবী অসি ঙসিদি লৈবাক শিনবা থুংনা শাগোন্নদুনা লৈখ্রে। লাইরবশিংগী চেক্কী য়ুম, তোইলেত, মৈ, ঈশিং, গ্যাস, লেম্না লাইয়েংবা অমসুং ইন্সুরেন্সকী খুদোংচাবশিং, মসি অফবা গোবর্নেন্স অমগী শক্তম্নি। ঙসি মেত্রো কেএক্তিবিতী, ইলেক্ত্রিক ভেহিকল, সোলার পাৱর, অহোংবা ইন্তর্নেত, হেন্না ফবা লম্বি, এম্স, মেদিকেল কোলেজ, আই.আই.তি., অসিগুম্বা মখলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অসিনা লৈবাক মীয়ামদা অনৌবা খুদোংচাবা অমা পীরি। হৌৎনরিবা অসি অচম্বা ইমুংশিংগী পুনশিবু হেন্না লাইহন্নবনি। চৎথোক-চৎশিন, লাললোন-ইতিক তৌবদা লাইহন্ননবনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৈবাক অসিদা হৌজিক্তি কেনেক্তিবিতীগী ইনফ্রাস্ত্রকচরদা চাউখৎহন্নবগীদমক্তা থাংজিল্লিবা খোংথাং অসিদা য়াম্না চাউনা অহোংবা অমা লাক্লে। হৌজিক্তি মফম অমদা লম্বি শেম্বা, মফম অমদনা রেল ত্রেক হাপ্পা, অদুগা মফম অতোপ্পা অঞদানা এয়র্পোত শাবা হায়বগী ৱাফম অদু ওইদ্রে। হৌজিক্তি কেনক্তিবিতীগী মপুং ফাবা সীস্তেম অমা শেমগৎলক্লি। হায়বদি তোঙান-তোঙানবা মখলগী পাম্বৈশিং অদু অমনা অমগা কনেক্ত তৌবা হায়বসি ওইথোকহল্লগনি। মফম অসিমক্তদা এহমেদাবাদতদা রেল, মেত্রো অমসুং বসশিংগী ফেসিলিতীশিং অদু অমনা-অমগা শম্নহল্লে। অসিগুম্না অতোপ্পা শহরশিংদসুঅসুম্না থবক তৌরি। হোৎনরিবা অসি চৎথোক-চৎশিন তৌববু ওইরো নত্রগা পোৎচৈ পুববু ওইরো, মখল খুদিংমক্তগী লেপ্তনা মখা চত্থবা য়ানবা। মোদ অমদা থোরক্লগা মোদ অমদা অমুক চৎপা। মসিনা মতমসু কনগনি অমসুং পৈশাসু চংবা হন্থগনি।
মরুপশিং,
গুজরাত অসি ইন্দস্ত্রীশিং য়াম্না চাউবা সেন্তরনি। মসিদা লোজিস্তিক কোস্ত য়াম্না চাউবা হিরম অমনি। মসিনা লাল্লোন-ইতিক্তা, ইন্দস্ত্রীশিংদবুদি অৱাবা ওইরি, মসিনা মরম ওইরগা পোৎ-চৈগী মমল হেনগৎহল্লি। মরম অদুনা ঙসি রেলৱেবু ওইরো, আইৱেবু ওইরো, এয়রপোর্তপু ওইরো, পোর্তশিংবু ওইরো, মখোয়শিং অসিদা ইনৎ হাপ্লিবনি। গুজরাতকী পোর্তশিং চাউখৎপা মতমদা মসিনা হকথেংননা শেনমিৎলোনদা ইফেক্ত তৌই। মসি ঐখোয়না হৌখিবা চহি ৮দা থেংনরকখি। মতম অসিদা গুজরাতকী পোর্তশিংগী কেপাসিতি শরুক অনি থোক্না হেনগৎলে। হৌজিক্তি ৱেস্তর্ন দেদিকেতেদ ফ্রৈত কোরিদোর অসিগী মতেংনা গুজরাতকী পোর্তশিং অসিবু লৈবাক অসিগী অতোপ্পা শরুক্কা শম্নহল্লি। মসিগী য়াম্না চাউবা শরুক অমা শাবসু লোইশিনখ্রে। মালগারিশিংগীদমক্তা অখন্নবা ত্রেকসু হাপ্লি, মসিনা মরম ওইরগা গুজরাত্তা ইন্দস্ত্রীশিং চাউথোকহল্লগনি। অনৌবা সেক্তরগীদমক্তা খুদোংচাবা অমা ওইরগনি। অসুম্না সাগরমালা য়োজনাগী মতেংনা কোস্তলাইন পুম্নমক অদুদা অফবা লম্বিগী নেতৱার্ক অমা শেম্লে।
মরুপশিং,
চাউখৎপা হায়বসি লেপ্তনা চত্থবা থৌওংনি। চাউখৎ-থৌরাংগা মরি লৈনবা পান্দম চাউরবা চিং অমগী মতোলগা মান্নৈ। মতোল অমা য়ৌবা মতমদা মদুদগীসু হেন্না ৱাংবা মতোল অমমুক উবা ফংলকই। মদুগী অদু অমুক য়ৌননবা হোৎনৈ। চাউখৎপা হায়বসিসু অসিগুম্বা থৌওংনি। হৌখিবা চহি ২০ অসিদা গুজরাতনা চাউখৎপগী তোঙান-তোঙানবা মতোলশিং অদু লান্থোকখ্রে। অদুবু লাক্কদবা চহি ২৫ গুজরাতপু চাউখৎপা লমদম অমা ওইহন্নবগী চাউরবা পান্দম অমা ঐখোয়গী মাংদা লৈররে। হৌখিবা চহি ২দা ঐখোয়না পুন্না মাইপাকপা ফংলকখিবা অদুগুম্না অমৃতকালগী মতম অসিদসু গুজরাতি খুদিংমক্না পুনশিনগদবনি, গুজরাত ৱাসি পুম্নমক্না পুনশিগদবনি। চাউখৎপা ভারত অমগীদমক্তা চাউখৎপা গুজরাত অমা শেম্বা হায়বসি ঐখোয়গী মোতোনি। অমসুং ঐখোয় লোইনমক্না খঙই মদুদি করিগুম্বা গুজরাতি ঐকোয়না করিগুম্বা অমগীদমক্তা লেপ্লবদি মদুবু মপুং ফাহল্লবা মতুংদা খক্তমক লেপ্পী। মসিগী ফিরেপ অসিগা লোইননা অমসুং ঐহাক্না ঙকই মদুদি ঙসি অসি সরদার পতেলগী মপোক কুম্ননি। লৈবাক অসিগীদমক্তা য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই মতম্নি। মীশক অসিনা, মমিং লৈরবা অচৌবা মীশক অসিনা হিন্দুস্তান অসিবু পুনশিনখি, হিন্দুস্তানবু অমত্তা ওইহনখি, ঙসি মদুগি অমত্তা ওইবগী কান্নবা অদু ঐখোয়না লৌরিবনি। সরদার বাল্ল ভাই পতেল লৈবাক অসিগী অহানবা গৃহ মন্ত্রী ওইখি। লৈবাক অসিবু পুনশিন্নবা থবক তৌখি। হিন্দুস্তানি খুদিংমক্না সরদার পতেলদা য়াম্না চাউথোকচৈ, ওইব্রা ওইদব্রানে ভাই? চাউথোকচব্রা নত্রগা চাউথোকতব্রো? ওইব্রা নত্রগা ওইদব্রা? সরদার পতেল ভাজপাগী ওইরমব্রো? মহাক্তি ভাজপাগীসু নত্তে। সরদার বল্লব ভাই পতেল কংগ্রেসকী য়াম্না মমিং লৈরবা অচৌবা নেতা অমা ওইখি। ঙসি, মহাক্কী মপোক নুমিৎ অসিদা পাউচে অনিদা ঐগী মিৎয়েং থমখি। কংগ্রেস পার্তী রাজস্থানগী কংগ্রেস সরকারনা গুজরাতি পাউচেশিংদা লমাই থন্না মখোয়গী এদভর্তিজমেন্ত ফোংলি। কংগ্রেস সরকারগী এদভর্তিজমেন্ত, অদুবু মদুগী এদভর্তিজমেন্ত অদুদা ঙসি সরদার বল্লব ভাই পতেলগী মপোক নুমিৎ অসিদা এদভর্তিজমেন্ত অদুদা সরদার পতেলগী মিং, সরদার পতেলগী ফোতো, সরদার পতেলগী হৈকৎ-লৈকৎ তমদুনা ইকাইখুম্নবা অমত্তা য়াওদে। মসিগী ইকাইবা পীবা, অদুসু গুজরাতকী লমদম অসিদা, সরদার পতেলবু মখোয়গা পুনশিনবা ঙমদ্রবা কংগ্রেস অদুনা করিবু পুনশিনবা শমজিনবা ঙমদোরিবনো? মসি সরদার সাহেবপু ইকাইবা পীবনি, মসি লৈবাক অসিবু ইকাইবা পীবনি। মহাক্তি ভাজপাগীসু নত্তে, মহাক্তি কংগ্রেসকী ওইখি। অদুবু লৈবাক পুম্বগীদমক্তা হিংখি, লৈবাক্কীদমক্তা করিগুম্বা খরা পীরমখি, তৌরমখি। ঙসি ঐখোয়না চাউথোকচরিবনি, মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাউবা মীতম শাদুনা পুক্নিংদা অপেনবা অমা ফাওরি, মখোয়না মিং ফাওবা পন্নিংদ্রিবনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
গুজরাতনা হায়রিবশিং অসি কৈদৌনুংদা ঙাকপীদে অমসুং লৈবাক অসিনসু কৈদৌনুংদা ঙাকপীদে।
মরুপশিং,
মসিগী রেলৱে অসিসু শেম্নহনবগী থবক তৌই। অৱাংদগী খাদা, নোংপোক্তগী নোংচুপ্তা, অসিগী শম্নহনবগী থৌওং অসিবু খোংজেল য়াংখৎহনবা, মসিবু পাকথোক-চাউথোকহন্দুনা শন্দোকপা, লেপ্তনা থবক তৌবা, খোংজেল য়াংনা চৎলি অমসুং মসিগী কান্নবা অসি ঙসিদি নখোয়সু ফংলিবনি। ঐগী মাইকৈদগী নখোয়বু য়াইফবা ওইসনু!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at dedication of various railway projects to the nation from Ahmedabad, Gujarat
31 OCT 2022 8:43PM by PIB Delhi
My Cabinet colleagues Shri Ashwini Vaishnaw ji, Darshanaben Jardosh, Ministers of Gujarat; MPs and MLAs; and my dear brothers and sisters who have gathered here in large numbers!
Today is a big day for Gujarat’s development and its connectivity. Lakhs of people of Gujarat who were facing difficulties due to non-availability of broad gauge lines in a substantial area, are going to get a lot of relief from today. A short while back, I got the opportunity to flag off the Asarwa-Udaipur train at Asarwa railway station. Trains running on the broad gauge from Lunidhar to Jetalsar have also been flagged off today.
Friends,
Today’s event is not only about two railway projects. The people outside Gujarat cannot easily guess how crucial these projects are that have been successfully accomplished. Decades have passed while waiting for the completion of this work. But I was fortunate to have got the opportunity to complete this work.
Friends,
A railway line without broad gauge is like a lonely island, which has no connection with anyone. It is like a computer without internet, a TV without cable or a mobile without network. Trains running on this route could not go to other states of the country, nor could trains from other states come here. Now from today this entire route has been revamped. Now the meter gauge line from Asarwa to Udaipur via Himmatnagar has been converted into broad gauge. And today in this event, people from both Gujarat as well as Rajasthan have joined us in large numbers. The gauge conversion work done between Lunidhar and Jetalsar will also improve the railway connectivity in this area. Trains originating from here will be able to go to any part of the country.
Friends,
When the meter gauge line on a route changes to broad gauge, it brings with it many new possibilities. Conversion of the 300 Km railway line from Asarwa to Udaipur to broad gauge, is therefore very crucial. With this rail section turned into broad gauge, tribal areas of Gujarat and Rajasthan will be connected to Delhi and North India. Due to this broad gauge, an alternate route is now available for Ahmedabad and Delhi. Moreover, a direct rail connectivity has also been established between the tourist places of Kutch and Udaipur. This will give an impetus to the tourist places of Kutch, Udaipur, Chittorgarh and Nathdwara. Traders here will also get the benefit of connecting directly to important industrial centers like Delhi, Mumbai and Ahmedabad.The tiles industry of Himatnagar in particular is going to get a lot of benefit. Similarly, with the conversion of the Lunidhar-Jetalsar rail line to broad gauge, the Dhasa-Jetalsar section is now fully converted into broad gauge. This rail line passes through Botad, Amreli and Rajkot districts, which till now have had limited rail connectivity. With the completion of this line, people of Bhavnagar and Amreli will have direct connectivity to Somnath and Porbandar.
And friends, this will have another advantage. The distance between Bhavnagar and cities like Rajkot, Porbandar and Veraval in Saurashtra region has also been reduced by this route. At present the distance between Bhavnagar and Veraval is about 470 kms, which takes 12 hours to commute. After the completion of this broad gauge and the opening of the new route, it has now come down to less than 290 km. Due to this the travel time will also be reduced from 12 hours to six and a half hours.
Friends,
After the opening of the new route, the distance between Bhavnagar-Porbandar has come down by about 200 kms and the distance between Bhavnagar-Rajkot by about 30 kms. This rail route is now an alternate route between the busy Surendranagar-Rajkot-Somnath-Porbandar route. The trains running on the broad gauge route will accelerate the industrial development of Gujarat, boost the tourism sector in Gujarat and will also connect the areas which were earlier cut off from the country. Dedicating this project today, on National Unity Day, makes it more special.
Friends,
When the double engine government works, its impact is not only double, but manifold. Here, one and one doesn’t make 2 but becomes 11. The development of rail infrastructure in Gujarat is one such example. I will never forget the times before 2014 when I had to repeatedly approach the central government for new rail routes in Gujarat. Gujarat was treated unjustly in relation to the railways as also in other fields. But with the double engine government, not only the pace of work in Gujarat has increased, but also the power to expand it further. Between 2009 and 2014 there was less than 125 km of ‘railway line doubling’ work done in Gujarat while between 2014 and 2022, the ‘railway line doubling’ work done was more than 550 Km in Gujarat. Similarly, only about 60 km of track was electrified in Gujarat between 2009 and 2014 whereas between 2014 and 2022, more than 1700 km of track has been electrified. That is, the government of double engine has worked several times more than the previous governments.
And friends, we haven’t just improved the scale and speed, but have also reformed at various levels like quality, convenience, safety and cleanliness. The improvement in the condition of railway stations across the country is clearly visible today. The poor and middle class are also being given the same environment, which was once accessible only to the well-to-do people. You can see how modern and grand Gandhinagar station is! Now Ahmedabad station is also being developed in a similar way. Apart from this, in future, stations like Surat, Udhna, Sabarmati, Somnath and New Bhuj will also be before you in a modern avatar. Now Vande Bharat Express service has also started between Gandhinagar and Mumbai. With the introduction of the fastest train service in this route, it has become the most important business corridor for the country. This achievement has been possible only because of the double engine government.
Friends,
To give a new dimension to the development of Western Railway, 12 Gati Shakti Cargo Terminals have also been planned. The first Gati Shakti Multimodal Cargo Terminal has been commissioned in Vadodara circle. Soon the rest of the terminals will also be ready to provide their services. Due to the double engine government, both the pace and strength of development are increasing in every field.
Friends,
For decades after independence, the rich-poor gap, the urban-rural gap and the unbalanced development have been major challenges for our country. Our government is also engaged in solving these challenges of the country. Our policy has been very clear for the ‘development of all’, such as emphasizing upon the infrastructure, providing facilities to the middle class and giving the poor means to fight against poverty. This tradition of development has been established in the whole country today. Pucca houses, toilets, electricity, water, gas, free treatment and insurance facilities for the poor are the symbols of good governance today. Today, infrastructures like metro connectivity, electric vehicles, solar power, cheap internet, better roads, AIIMS, medical colleges, IITs, are providing new opportunities to the countrymen. We are trying to ensure that the lives of ordinary families are easier and commuting and carrying out business and trade are also easy.
Brothers & Sisters,
There has now been a drastic change in the approach to the development of connectivity infrastructure in the country. Now the work of connectivity is not being done in silos; like a road is built at one place, the rail track is laid in another while the airport is built in a third place. Instead a holistic system of connectivity is being developed. That is, it is being ensured that different modes of transport are also connected to each other. Here in Ahmedabad itself, the facilities of rail, metro and buses are being connected to each other. Similar work is being done in other cities as well. We are trying to ensure that be it passenger travel or freight movement, there should be seamless connectivity in every way so that different modes of transport are easily accessible. This will save time as well as save money.
Friends,
Gujarat is a major industrial hub. Logistics cost was a huge issue here. As a result, not only the businesses faced problems, but the price of the goods also increased. Therefore, today be it railways, highways, airports or ports, improving the connectivity is being emphasized. When the ports of Gujarat are empowered, it directly impacts the economy of the whole country. We have also experienced this in the last 8 years. During this period, the capacity of Gujarat’s ports has almost doubled. Now the ports of Gujarat are being connected with other parts of the country through the Western Dedicated Freight Corridor. A large part of it has already been completed. The special tracks being laid for goods trains will also expand industries in Gujarat. Opportunities will be created for new sectors. Similarly, a network of good roads is being laid along the entire coastline under the Sagarmala scheme.
Friends,
Development is a continuous process. Development goals are like the top of a mountain. As soon as you reach one peak, another peak starts appearing higher than the previous one. Then there are efforts to reach it. Development is one such process. Gujarat has scaled many peaks of development in the last 20 years. But in the coming 25 years, we have a huge goal for a developed Gujarat in front of us. Just like we have achieved success together in the last two decades, in the same way every Gujarati has to participate in the development journey in this ‘Amritkaal’. Our motto is ‘to build a developed Gujarat for a developed India’. And we all know that once a Gujarati decides to do something, he makes sure to accomplish it. Today is the birth anniversary of Sardar Patel. It is a proud moment for the country. Today we are reaping the benefits of what this great personality had done to unite India. Sardar Vallabhbhai Patel was the first Home Minister of the country. He had worked to unite the country. Every Indian is proud of Sardar Patel, isn’t it? Did Sardar Vallabhbhai Patel belong to BJP? He was not from BJP. Sardar Vallabhbhai Patel was a great leader of Congress. Today, on his birthday, I saw two newspapers. Congress Party Rajasthan has published full page advertisements in Gujarati newspapers. These advertisements have been published by the Congress government. But in that advertisement today, on the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel, there is neither the name nor a photo of Sardar Patel. There was not even any homage paid to him. Such a grave insult to him, that too on the soil of Gujarat! How can the Congress which is unable to associate Sardar Patel with it, will associate itself with the countrymen? This is an insult to Sardar Sahib as well as to the country. He was not from BJP. He belonged to Congress. But he lived for the country and contributed immensely to the country. Today we are proud of constructing the world’s largest statue. But they are not even ready to mention his name.
Brothers Sisters,
Gujarat or the country can never forgive such an attitude.
Friends,
This railway also connects different parts of the country. Work goes on relentlessly to speed up the process of connecting north to south and east to west at a fast pace. Today you are also getting the benefit of the same. My best wishes to you!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.