Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at dedication of various railway projects to the nation from Ahmedabad, Gujarat
31 OCT 2022 8:43PM by PIB Delhi
My Cabinet colleagues Shri Ashwini Vaishnaw ji, Darshanaben Jardosh, Ministers of Gujarat; MPs and MLAs; and my dear brothers and sisters who have gathered here in large numbers!
Today is a big day for Gujarat’s development and its connectivity. Lakhs of people of Gujarat who were facing difficulties due to non-availability of broad gauge lines in a substantial area, are going to get a lot of relief from today. A short while back, I got the opportunity to flag off the Asarwa-Udaipur train at Asarwa railway station. Trains running on the broad gauge from Lunidhar to Jetalsar have also been flagged off today.
Friends,
Today’s event is not only about two railway projects. The people outside Gujarat cannot easily guess how crucial these projects are that have been successfully accomplished. Decades have passed while waiting for the completion of this work. But I was fortunate to have got the opportunity to complete this work.
Friends,
A railway line without broad gauge is like a lonely island, which has no connection with anyone. It is like a computer without internet, a TV without cable or a mobile without network. Trains running on this route could not go to other states of the country, nor could trains from other states come here. Now from today this entire route has been revamped. Now the meter gauge line from Asarwa to Udaipur via Himmatnagar has been converted into broad gauge. And today in this event, people from both Gujarat as well as Rajasthan have joined us in large numbers. The gauge conversion work done between Lunidhar and Jetalsar will also improve the railway connectivity in this area. Trains originating from here will be able to go to any part of the country.
Friends,
When the meter gauge line on a route changes to broad gauge, it brings with it many new possibilities. Conversion of the 300 Km railway line from Asarwa to Udaipur to broad gauge, is therefore very crucial. With this rail section turned into broad gauge, tribal areas of Gujarat and Rajasthan will be connected to Delhi and North India. Due to this broad gauge, an alternate route is now available for Ahmedabad and Delhi. Moreover, a direct rail connectivity has also been established between the tourist places of Kutch and Udaipur. This will give an impetus to the tourist places of Kutch, Udaipur, Chittorgarh and Nathdwara. Traders here will also get the benefit of connecting directly to important industrial centers like Delhi, Mumbai and Ahmedabad.The tiles industry of Himatnagar in particular is going to get a lot of benefit. Similarly, with the conversion of the Lunidhar-Jetalsar rail line to broad gauge, the Dhasa-Jetalsar section is now fully converted into broad gauge. This rail line passes through Botad, Amreli and Rajkot districts, which till now have had limited rail connectivity. With the completion of this line, people of Bhavnagar and Amreli will have direct connectivity to Somnath and Porbandar.
And friends, this will have another advantage. The distance between Bhavnagar and cities like Rajkot, Porbandar and Veraval in Saurashtra region has also been reduced by this route. At present the distance between Bhavnagar and Veraval is about 470 kms, which takes 12 hours to commute. After the completion of this broad gauge and the opening of the new route, it has now come down to less than 290 km. Due to this the travel time will also be reduced from 12 hours to six and a half hours.
Friends,
After the opening of the new route, the distance between Bhavnagar-Porbandar has come down by about 200 kms and the distance between Bhavnagar-Rajkot by about 30 kms. This rail route is now an alternate route between the busy Surendranagar-Rajkot-Somnath-Porbandar route. The trains running on the broad gauge route will accelerate the industrial development of Gujarat, boost the tourism sector in Gujarat and will also connect the areas which were earlier cut off from the country. Dedicating this project today, on National Unity Day, makes it more special.
Friends,
When the double engine government works, its impact is not only double, but manifold. Here, one and one doesn’t make 2 but becomes 11. The development of rail infrastructure in Gujarat is one such example. I will never forget the times before 2014 when I had to repeatedly approach the central government for new rail routes in Gujarat. Gujarat was treated unjustly in relation to the railways as also in other fields. But with the double engine government, not only the pace of work in Gujarat has increased, but also the power to expand it further. Between 2009 and 2014 there was less than 125 km of ‘railway line doubling’ work done in Gujarat while between 2014 and 2022, the ‘railway line doubling’ work done was more than 550 Km in Gujarat. Similarly, only about 60 km of track was electrified in Gujarat between 2009 and 2014 whereas between 2014 and 2022, more than 1700 km of track has been electrified. That is, the government of double engine has worked several times more than the previous governments.
And friends, we haven’t just improved the scale and speed, but have also reformed at various levels like quality, convenience, safety and cleanliness. The improvement in the condition of railway stations across the country is clearly visible today. The poor and middle class are also being given the same environment, which was once accessible only to the well-to-do people. You can see how modern and grand Gandhinagar station is! Now Ahmedabad station is also being developed in a similar way. Apart from this, in future, stations like Surat, Udhna, Sabarmati, Somnath and New Bhuj will also be before you in a modern avatar. Now Vande Bharat Express service has also started between Gandhinagar and Mumbai. With the introduction of the fastest train service in this route, it has become the most important business corridor for the country. This achievement has been possible only because of the double engine government.
Friends,
To give a new dimension to the development of Western Railway, 12 Gati Shakti Cargo Terminals have also been planned. The first Gati Shakti Multimodal Cargo Terminal has been commissioned in Vadodara circle. Soon the rest of the terminals will also be ready to provide their services. Due to the double engine government, both the pace and strength of development are increasing in every field.
Friends,
For decades after independence, the rich-poor gap, the urban-rural gap and the unbalanced development have been major challenges for our country. Our government is also engaged in solving these challenges of the country. Our policy has been very clear for the ‘development of all’, such as emphasizing upon the infrastructure, providing facilities to the middle class and giving the poor means to fight against poverty. This tradition of development has been established in the whole country today. Pucca houses, toilets, electricity, water, gas, free treatment and insurance facilities for the poor are the symbols of good governance today. Today, infrastructures like metro connectivity, electric vehicles, solar power, cheap internet, better roads, AIIMS, medical colleges, IITs, are providing new opportunities to the countrymen. We are trying to ensure that the lives of ordinary families are easier and commuting and carrying out business and trade are also easy.
Brothers & Sisters,
There has now been a drastic change in the approach to the development of connectivity infrastructure in the country. Now the work of connectivity is not being done in silos; like a road is built at one place, the rail track is laid in another while the airport is built in a third place. Instead a holistic system of connectivity is being developed. That is, it is being ensured that different modes of transport are also connected to each other. Here in Ahmedabad itself, the facilities of rail, metro and buses are being connected to each other. Similar work is being done in other cities as well. We are trying to ensure that be it passenger travel or freight movement, there should be seamless connectivity in every way so that different modes of transport are easily accessible. This will save time as well as save money.
Friends,
Gujarat is a major industrial hub. Logistics cost was a huge issue here. As a result, not only the businesses faced problems, but the price of the goods also increased. Therefore, today be it railways, highways, airports or ports, improving the connectivity is being emphasized. When the ports of Gujarat are empowered, it directly impacts the economy of the whole country. We have also experienced this in the last 8 years. During this period, the capacity of Gujarat’s ports has almost doubled. Now the ports of Gujarat are being connected with other parts of the country through the Western Dedicated Freight Corridor. A large part of it has already been completed. The special tracks being laid for goods trains will also expand industries in Gujarat. Opportunities will be created for new sectors. Similarly, a network of good roads is being laid along the entire coastline under the Sagarmala scheme.
Friends,
Development is a continuous process. Development goals are like the top of a mountain. As soon as you reach one peak, another peak starts appearing higher than the previous one. Then there are efforts to reach it. Development is one such process. Gujarat has scaled many peaks of development in the last 20 years. But in the coming 25 years, we have a huge goal for a developed Gujarat in front of us. Just like we have achieved success together in the last two decades, in the same way every Gujarati has to participate in the development journey in this ‘Amritkaal’. Our motto is ‘to build a developed Gujarat for a developed India’. And we all know that once a Gujarati decides to do something, he makes sure to accomplish it. Today is the birth anniversary of Sardar Patel. It is a proud moment for the country. Today we are reaping the benefits of what this great personality had done to unite India. Sardar Vallabhbhai Patel was the first Home Minister of the country. He had worked to unite the country. Every Indian is proud of Sardar Patel, isn’t it? Did Sardar Vallabhbhai Patel belong to BJP? He was not from BJP. Sardar Vallabhbhai Patel was a great leader of Congress. Today, on his birthday, I saw two newspapers. Congress Party Rajasthan has published full page advertisements in Gujarati newspapers. These advertisements have been published by the Congress government. But in that advertisement today, on the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel, there is neither the name nor a photo of Sardar Patel. There was not even any homage paid to him. Such a grave insult to him, that too on the soil of Gujarat! How can the Congress which is unable to associate Sardar Patel with it, will associate itself with the countrymen? This is an insult to Sardar Sahib as well as to the country. He was not from BJP. He belonged to Congress. But he lived for the country and contributed immensely to the country. Today we are proud of constructing the world’s largest statue. But they are not even ready to mention his name.
Brothers Sisters,
Gujarat or the country can never forgive such an attitude.
Friends,
This railway also connects different parts of the country. Work goes on relentlessly to speed up the process of connecting north to south and east to west at a fast pace. Today you are also getting the benefit of the same. My best wishes to you!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଅହମ୍ମଦାବାଦରୁ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶ ଉଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ଉତ୍ସବ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳପାଠ
31 OCT 2022 8:43PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ମୋର ସହକର୍ମୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଜୀ, ଦର୍ଶନା ବେନ ଜର୍ଦୋଶ, ଗୁଜରାଟର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକଗଣ ଏବଂ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସିଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ!
ଗୁଜରାଟର ବିକାଶ ପାଇଁ, ଗୁଜରାଟର ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ଆଜି ବହୁତ ବଡ଼ ଦିନ ଅଟେ । ଗୁଜରାଟର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ଗୋଟିଏ ବଡ଼ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ବ୍ରଡଗେଜ ରେଳ ଲାଇନ ନ ଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ବହୁ କଷ୍ଟରେ ଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କୁ ଆଜିଠାରୁ ବହୁତ ସୁବିଧା ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି । ଏବେ କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୋତେ ଅସାରବା ରେଲୱେ ଷ୍ଟେସନରେ, ଅସାରବା ଠାରୁ ଉଦୟପୁର ଯିବାକୁ ଥିବା ଟ୍ରେନକୁ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା । ଲୁଣୀଧରରୁ ଜେତଲସର ମଧ୍ୟରେ ବଡ଼ ଲାଇନ ଉପରେ ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଆଜିର ଏହି ଆୟୋଜନ, କେବଳ ଦୁଇଟି ରେଲୱେ ରୁଟ ଉପରେ ଦୁଇଟି ଟ୍ରେନ ଚାଲିବା ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହା କେତେ ବଡ଼ କାମ ପୂରା ହୋଇଛି, ଏହାର ଅନୁମାନ ବାହାର ଲୋକମାନେ ସହଜରେ ଲଗାଇ ପାରିବେ ନାହିଁ । ଏହି କାମ ପୂରା ହେବା ପାଇଁ ଅପେକ୍ଷା କରି କରି ଦଶନ୍ଧି ବିତିଯାଇଛି । କିନ୍ତୁ ଏହି କାମ ପୂରା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମୋ ଖାତାରେ ଲେଖା ହୋଇଥିଲା ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିନା ବ୍ରଡଗେଜରେ ରେଲୱେ ଲାଇନ ଏକ ଏକୁଟିଆ ଟାପୁ ଭଳି ହୋଇଥାଏ । ଅର୍ଥାତ କାହା ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ନ ଥାଏ । ସେ ସେହିଭଳି ହିଁ ଅଟେ, ଯେମିତି ବିନା ଇଣ୍ଟରନେଟରେ କମ୍ପୁଟର, ବିନା କନ୍ସେକ୍ସନରେ ଟିଭି, ବିନା ନେଟୱାର୍କରେ ମୋବାଇଲ । ଏହି ରୁଟରେ ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକ, ଦେଶର ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟକୁ ଯାଇପାରିବ ନାହିଁ, ନା ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରୁ ଟ୍ରେନ ଏଠାକୁ ଆସିପାରିବ ନାହିଁ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଜିଠାରୁ ଏହି ପୂରା ରୁଟର କାୟାକଳ୍ପ ହୋଇଗଲା । ଏବେ ଅସରବା ଠାରୁ ହିମ୍ମତନଗର ଦେଇ ଉଦୟପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୀଟର ଗେଜ ଲାଇନ, ବ୍ରଡ ଗେଜରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଆମର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗୁଜରାଟ ସହିତ ରାଜସ୍ଥାନର ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ଲୁଣିଧର-ଜେଲତସର ମଧ୍ୟରେ ଯେଉଁ ଗେଜ ପରିବର୍ତ୍ତନର କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ରେଲୱେ ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସହଜ କରିବ । ଏଠାରୁ ବାହାରୁଥିବା ଟ୍ରେନ ଦେଶର କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଭାଗକୁ ଯାଇପାରିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ରୁଟରେ ମିଟର ଗେଜର ଲାଇନ, ବ୍ରଡ ଗେଜରେ ବଦଳିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ସେ ନିଜ ସହିତ ଅନେକ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ନେଇ ଆସିଥାଏ । ଅସାରବା ଠାରୁ ଉଦୟପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟତଃ ୩ଠଠ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ରେଳ ଲାଇନ, ତାହା ବ୍ରଡ ଗେଜରେ ବଦଳିବା, ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଏହି ରେଳ ଖଣ୍ଡର ବ୍ରଡ ଗେଜ ହେଉ ଯିବାରେ ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ଆଦିବାସୀ କ୍ଷେତ୍ର, ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ଯୋଇଯିବ, ଉତ୍ତର ଭାରତ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯିବ, ଏହି ରେଳ ଲାଇନକୁ ବ୍ରଡ ଗେଜରେ ବଦଳିବା କାରଣରୁ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ପାଇଁ ଏକ ବିକଳ୍ପ ରୁଟ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଯାଇଛି । ଏତିକି ନୁହେଁ, ବର୍ତ୍ତମାନ କଚ୍ଛର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ ଏବଂ ଉଦୟପୁରର ପର୍ଯ୍ୟଟନସ୍ଥଳ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସିଧାସଳଖ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଗଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା କଚ୍ଛ, ଉଦୟପୁର, ଚିନ୍ତୋଡ଼ଗଡ଼ ଏବଂ ନାଥଦ୍ୱାରର ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳକୁ ବହୁତ ଅଗ୍ରାଧିକାର ମିଳିବ । ଦିଲ୍ଲୀ, ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଭଳି ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ସିଧାସଳଖ ଯୋଡ଼ି ହେବାରେ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଏଠିକାର ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କୁ ମିଳିବ । ବିଶେଷକରି ହିମ୍ମତନଗରର ଟାଇଲ୍ସ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ। ଏହିଭଳି ଭାବରେ, ଲୁଣୀଧର-ଜେତଲସର ରେଳ ଲାଇନର ବ୍ରଡଗେଜ ବଦଳିବା ଯୋଗୁ ଏବେ ଢାସା-ଜେତଲସର ଖଣ୍ଡ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବ୍ରଡଗେଜରେ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ହୋଇଗଲା । ଏହି ରେଳ ଲାଇନ ବୋଟାଦ, ଅମରେଲୀ ଏବଂ ରାଜକୋଟ ଜିଲ୍ଲା ହୋଇ ଯାତାୟାତ କରିବ, ଯେତେବେଳେ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ରେଳ ସଂଯୋଗୀକରଣ ରହିଛି। ଏହି ଲାଇନର କାର୍ଯ୍ୟ ପୂରା ହେବାରେ ଏବେ ଭାବନଗର ଏବଂ ଅମରେଲି, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନେ ସୋମନାଥ ଏବଂ ପୋରବନ୍ଦର ସହିତ ସିଧାସଳଖ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଲାଭ ମିଳିବ ।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ, ଏହାର ଆହୁରି ଗୋଟିଏ ଲାଭ ହେବ । ଏହି ରୁଟରୁ ଭାବନଗର ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ରାଜକୋଟ, ପୋରବନ୍ଦର ଏବଂ ବେରାବଲ, ଏମିତି ସହରର ଦୂରତା ମଧ୍ୟ କମ ହୋଇଗଲା । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାବନଗର-ବେରାବଲର ଦୂରତା ପ୍ରାୟ ୪୭ଠ କିଲୋମିଟର ଅଛି । ଯେଉଁଥିରେ ୧୨ ଘଣ୍ଟା ଲାଗିଥାଏ । ଏହି ବ୍ରଡଗେଜର ପୂରା କାମ ହେବା ପରେ, ନୂଆ ରୁଟରେ ଖୋଲିବା ପରେ ଏବେ ଏହା କମ ହୋଇ ପାଖାପାଖି ୨୯ଠ କିଲୋମିଟରରୁ ମଧ୍ୟ କମ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି କାରଣରୁ ଯାତ୍ରାର ସମୟ ମଧ୍ୟ ୧୨ ଘଣ୍ଟାରୁ କମ ହୋଇ ସାଢ଼େ ଛଅ ଘଣ୍ଟାରେ ରହିଯିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ନୂଆ ରୁଟ ଖୋଲିବା ପରେ ଭାବନଗର - ପୋରବନ୍ଦର ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ପାଖା-ପାଖି ୨ଠଠ କିଲୋମିଟର ଏବଂ ଭାବନବର - ରାଜକୋଟ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତା ପ୍ରାୟ ୩ଠ କିଲୋମିଟର କମ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ରେଳ ରୁୂଟ, ଏତେ ବ୍ୟସ୍ତ ରହୁଥିବା ସୁନେନ୍ଦ୍ର ନଗର - ରାଜକୋଟ - ସୋମନାଥ - ପୋରବନ୍ଦର ଦିଗ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବିକଳ୍ପ ରୁଟ ଭାବରେ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଗଲା । ବ୍ରଡଗେଜ ରୁଟରେ ଚାଲିବାକୁ ଥିବା ଟ୍ରେନ, ଗୁଜରାଟରେ ଶିଳ୍ପର ବିକାଶକୁ ମଧ୍ୟ ତୀବ୍ରତା ଆଣିଦେବ, ଗୁଜରାଟରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମଧ୍ୟ ସହଜ କରିବ ଏବଂ ଯେଉଁ କ୍ଷେତ୍ର, ଦେଶରୁ କଟି ଯାଇଥିଲେ, ତାଙ୍କୁ ପୂରା ଦେଶ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବ । ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଏକତା ଦିବସର ଦିନ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବା, ଏହାକୁ ଆହୁରି ବିଶେଷ କରିଦେଇଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର କାମ କରିଥାଏ, ସେତେବେଳେ ତାହାର ପ୍ରଭାବ କେବଳ ଡବଲ ହୋଇଥାଏ, ବରଂ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ । ଏଠାରେ ଏକ ଏବଂ ଏକ ମିଶି ୨ ନୁହେଁ ବରଂ ୧ ପାଖରେ ୧, ୧୧ର ଶକ୍ତି ଧାରଣ କରି ନେଇଥାଏ । ଗୁଜରାଟରେ ରେଳ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଏହାର ଏକ ଉଦାହରଣ ଅଟେ । ମୁଁ ସେ ଦିନ କେବେ ଭୁଲିବେ ନାହିଁ, ଯେତେବେଳେ ୨୦୧୪ ପୂର୍ବରୁ ଗୁଜରାଟରେ ନୂଆ ରେଳ ରୁଟ ପାଇଁ ମୋତେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ପାଖକୁ ବାରମ୍ବାର ଯିବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ସେତେବେଳେ ଅନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଭଳି ରେଲୱେ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟ ସହିତ ଅନ୍ୟାୟପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇଥାଏ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର ରହିବା ଦ୍ୱାରା ଗୁଜରାଟରେ କାମର ବେଗରେ ତୀବ୍ରତା ଆସିଛି, ତାହାର ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ତେଜ୍ ହୋଇଛି । ୨୦୦୯ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ୧୨୫ କୋଟି କିଲୋମିଟରରୁ ମଧ୍ୟ କମ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ ହୋଇଥିଲା, ୨୦୦୯-୨୦୧୪ ୧୨୫ କିଲୋମିଟରରୁ କମ । ଯାହାକି ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ପାଞ୍ଚ ହଜାର ପାଞ୍ଚ ଶହରୁ ଅଧିକ ରେଳ ଲାଇନର ଦୋହରୀକରଣ, ଏହି ଗୁଜରାଟର ହୋଇଛି । ଏହିଭଳି ଭାବରେ, ଗୁଜରାଟରେ ୨୦୦୯ରୁ ୨୦୧୪ ମଧ୍ୟରେ ପାଖାପାଖି ୬ଠ କିଲୋମିଟର ଟ୍ରାକର ବିଦୁତକରଣ ହୋଇଥିଲା । ଯାହାକି ୨୦୧୪ରୁ ୨୦୨୨ ମଧ୍ୟରେ ୧୭ଠଠ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଟ୍ରାକର ବିଦୁତକରଣ ହୋଇସାରିଛି । ଅର୍ଥାତ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାର ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଅନେକ ଗୁଣ ଅଧିକ କାମ କରି ଦେଖାଉଛନ୍ତି ।
ଏବଂ ସାଥୀମାନେ, ଆପଣ କେବଳ ସ୍କେଲ ଓ ସ୍ପିଡକୁ ଉତ୍ତମ କରିନାହୁଁ, ବରଂ ଅନେକ ସ୍ତରରେ ସୁଧାର ଆଣିଛୁ । ଏହି ସୁଧାର କ୍ୱାଲିଟିରେ ଆସିଛି, ସୁବିଧାରେ ଆସିଛି, ସୁରକ୍ଷାରେ ଆସିଛି, ସ୍ୱଚ୍ଛତାରେ ଆସିଛି । ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ରେଲୱେ ଷ୍ଟେସନର ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆଜି ସ୍ପଷ୍ଟ ଦେଖାଯାଉଛି । ଗରୀବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମବର୍ଗଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆଜି ସେହି ପରିବେଶ ଦିଆଯାଉଛି, ଯିଏ କେବେ ସାଧନ - ସମ୍ପନ୍ନ ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିବାରେ ହୋଇଥାଏ । ଏଠାରେ ଗାନ୍ଧୀ ନଗର ଷ୍ଟେସନ କେତେ ଆଧୁନିକ ଏବଂ ସୁନ୍ଦର ହୋଇଛି, ଏହା ଆପଣ ଦେଖୁଛନ୍ତି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଷ୍ଟେସନକୁ ମଧ୍ୟ ଏମିତି ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଭବିଷ୍ୟତରେ ସୁରଟ, ଉଧନା, ସାବରମତୀ, ସୋମନାଥ ଏବଂ ନିଉ ଭୂଜ୍ ଭଳି ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ଅବତାର ଭାବରେ ସମ୍ମୁଖକୁ ନୂଆ ରୂପରେ ଆସିବାରେ ଲାଗିଛି । ଏବେ ଗାନ୍ଧୀ ନଗରକୁ ମୁମ୍ବାଇ ମଧ୍ୟରେ ବଂଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ସେବା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି । ଏହି ରୁଟରେ ସବୁଠାରୁ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ ଚାଲୁଥିବା ଟ୍ରେନ ସେବା ଆରମ୍ଭ ସେବାରେ ଏହି ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସାୟ କରିଡର ହୋଇଛି । ଏହି ଉପଲବ୍ଧି ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ହିଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ପଶ୍ଚିମ ରେଲୱେର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ଦେବାରେ ୧୨ ଗତି ଶକ୍ତି କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲର ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ତିଆରି ହୋଇଛି । ବରୋଦା ସର୍କଲରେ ପ୍ରଥମ ଗତି ଶକ୍ତି ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ କାର୍ଗୋ ଟର୍ମିନାଲ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛୁ । ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ଟର୍ମିନାଲ ମଧ୍ୟ ନିଜର ସେବା ଦେବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବେ । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶର ବେଗ ମଧ୍ୟ ବଢୁଛି, ଏବଂ ତାହାର ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ବଢୁଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ଦଶକ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ଦେଶର ଧନୀ-ଗରୀବର ଖାଇ, ଗାଁ-ସହରର ଖାଇ, ଅସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ, ବହୁତ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ ରହିଛି । ଆମ ସରକାର ଦେଶର ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମଧ୍ୟ ସମାଧାନ କରିବାରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି । ସମସ୍ତଙ୍କ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମ ନୀତି ଏକଦମ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରହିଛି । ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଅ, ମଧ୍ୟମ ବର୍ଗକୁ ସୁବିଧା ଦିଅ ଏବଂ ଗରୀବକୁ ଗରିବ ସହିତ ଲଢ଼ିବାକୁ ସାଧନ ଦିଅ । ବିକାଶର ଏହି ପରମ୍ପରା ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସ୍ଥାପିତ ହୋଇସାରିଛି । ଗରୀବଙ୍କ ପାଇଁ ପକ୍କା ଘର, ଶୌଚାଳୟ, ବିଜୁଳି, ପାଣି, ଗ୍ୟାସ, ମାଗଣାରେ ଚିକିତ୍ସା ଏବଂ ବୀମାର ସୁବିଧା, ଏହା ଆଜି ସୁଶାସନର ପରିଚୟ ଅଟେ । ଆଜି ମେଟ୍ରୋ ସଂଯୋଗୀକରଣ, ବୈଦୁତିକ ଯାନ, ସୋଲାର ଶକ୍ତି, ଶସ୍ତା ଇଣ୍ଟରନେଟ, ଉତ୍ତମ ସଡ଼କ, ଏମ୍ସ, ମେଡିକାଲ କଲେଜ, ଆଇଆଇଟି, ଏହି ପ୍ରକାରର ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଆଜି ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ନୂଆ ଅବସର ଦେଉଛନ୍ତି । ଚେଷ୍ଟା ଏହା ହେବ ଯେ ସାଧାରଣ ପରିବାରର ଜୀବନ କେମିତି ସହଜ ହେବ । ଯିବା-ଆସିବା, ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର କରିବା ସରଳ କେମିତି ହେବ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଦେଶରେ ଏବେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆପ୍ରୋଚରେ ବହୁତ ବଡ଼ ପରବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ କେବଳ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ କେଉଁଠି ଗୋଟିଏ ଜାଗାରେ ସଡ଼କ ହୋଇଛି, କେଉଁଠି ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ରେଳ ଟ୍ରାକ ବିଛାଯାଇଛି, କେଉଁଠି ତୃତୀୟ ସ୍ଥାନରେ ଏୟାରପୋର୍ଟ ତିଆରି ହୋଇଗଲା, ବର୍ତ୍ତମାନ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି । ଅର୍ଥାତ ଯାତାୟତର ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ମାଧ୍ୟମ ଜଣେ ଅନ୍ୟ ଜଣଙ୍କ ସହିତ ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି । ଏହି ପ୍ରକାରରେ ଅନ୍ୟ ସହରରେ ମଧ୍ୟ ଏହିଭଳି ଭାବରେ କାମ ହେଉଛି । ଚେଷ୍ଟା ଏହା ରହିବ ଯେ ସେ ଯାତ୍ରା ହେଉ କିମ୍ବା ମାଲ ଢ଼ଳାଇ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରରେ ଏକ ନିରନ୍ତରତା ହୋଇଯାଇଛି । ଗୋଟିଏ ମୋଡରୁ ବାହାରିବା ଏବଂ ସିଧା ଅନ୍ୟ ମୋଡରେ ଚଢ଼ିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସମୟ ମଧ୍ୟ ବଂଚିବ ଏବଂ ପଇସା ମଧ୍ୟ ବଂଚିବ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗୁଜରାଟ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଶିଳ୍ପ କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ । ଏଠାରେ ଲଜିଷ୍ଟିକ କାଷ୍ଟ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ବିଷୟ ଥିଲା । ଏହାଦ୍ୱାରା ବାଣିଜ୍ୟ-କାରବାରକୁ, ଉଦ୍ୟୋଗ ଜଗତକୁ ଅସୁବିଧା ହୋଇଥାଏ, ଏହାଦ୍ୱାରା ଜିନିଷର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିଯାଇଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ରେଲୱେ ହେଉ, ହାଇୱେ ହେଉ, ଏୟାରପୋର୍ଟ ହେଉ, ବନ୍ଦର ହେଉ, ଏହାର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଛି । ଗୁଜରାଟର ବନ୍ଦର ଯେତେବେଳେ ସଶକ୍ତ ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ଏହାର ସିଧାସଳଖ ପ୍ରଭାବ ସମଗ୍ର ଦେଶର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ପଡ଼ିଥାଏ । ଏହା ଆମେ ଗତ ୮ ବର୍ଷରେ ଅନୁଭବ ମଧ୍ୟ କରିଛୁ । ଏହା ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ବନ୍ଦରର କ୍ଷମତା ପ୍ରାୟତଃ ଦ୍ୱିଗୁଣ ହୋଇଯାଇଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ପଶ୍ଚିମ ଡେଡିକେଟେଡ ଫ୍ରେଟ କରିଡରକୁ ଗୁଜରାଟର ବନ୍ଦରକୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଭାଗରେ ଯୋଡ଼ାଯାଉଛି । ଏହାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଅଂଶ ପୂରା ମଧ୍ୟ ହୋଇସାରିଛି । ମାଲ ଗାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରାକ ବିଛାଯାଉଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା ଗୁଜରାଟରେ ମଧ୍ୟ ଶିଳ୍ପର ବିସ୍ତାର ହେବ, ନୂତନ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ସୁଯୋଗ ଆସିବ । ଏହିଭଳି ଭାବରେ ସାଗରମାଳା ଯୋଜନାରୁ ପୂରା କୋଷ୍ଟାଲ ଲାଇନରେ ଭଲ ସଡ଼କର ଜାଲ ବିଛାଯାଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ବିକାଶର ଏକ ଶତତ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହୋଇଥାଏ । ବିକାଶ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ କୌଣସି ପର୍ବତର ଶିଖର ଭଳି ହୋଇଥାଏ । ଗୋଟିଏ ଶିଖର ଉପରକୁ ପହଂଚିବା ପରେ ଅନ୍ୟଜଣକ ତା’ଠାରୁ ଉଚ୍ଚା ଶିଖରକୁ ଦେଖିବାରେ ଲାଗିଥାଏ । ପୁଣି ସେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚିବାକୁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଥାଏ, ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଏମିତି ଏକ ପ୍ରକ୍ରିୟା ହୋଇଥାଏ । ଗତ ୨୦ ବର୍ଷରେ ଗୁଜରାଟ ବିକାଶର ଅନେକ ଶିଖର ପାର କରିସାରିଛି । କିନ୍ତୁ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷରେ ବିକଶିତ ଗୁଜରାଟର ଏକ ବିରାଟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି । ଯେଉଁଭଳି ଭାବରେ ଗତ ୨ ଦଶକରେ ଆମେ ମିଳିମିଶି ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିଲେ, ସେହିଭଳି ଭାବରେ ଅମୃତକାଳରେ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଗୁଜରାଟୀଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବାରେ ଅଛି । ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବା । ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବିକଶିତ ଗୁଜରାଟର ନିର୍ମାଣ, ଏହା ଆମର ଧ୍ୟେୟ ଅଟେ । ଏବଂ ମୁଁ ସବୁ ଜାଣିଛି, ଥରେ ଯଦି କେହି ଗୁଜରାଟୀ କିଛି ସ୍ଥିର କରି ନେଇଥାଏ, ସେ ତାକୁ ପୂରା କରିବା ପରେ ରହିଥାଏ । ଏହି ସଂକଳ୍ପବୋଧ ସହିତ ଏବଂ ମୁଁ ଆଜି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଯେ, ଆଜି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କର ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ ଅଛି । ଦେଶ ପାଇଁ ଗୌରବର ମୁହୂର୍ତ୍ତ । ଯେଉଁ ପୁରୁଷ, ଯେଉଁ ମହାପୁରୁଷ ଭାରତକୁ ଯୋଡ଼ିଲେ, ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନକୁ ଏକାଠି କଲେ, ଆଜି ସେହି ଏକତାର ଲାଭ ଆମେ ନେଉଛୁ । ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲ ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ। ଦେଶକୁ ଯୋଡ଼ିବାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ସର୍ଦ୍ଦାରପଟେଲଙ୍କ ଉପରେ ଗର୍ବ ହୋଇଥାଏ, ହୋଇଥାଏ କି ହୋଇ ନ ଥାଏ? ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲ ଭାଜପାର ଥିଲେ? ସେ ତ ଭାଜପାର ନ ଥିଲେ । ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲ କଂଗ୍ରେସର ବହୁତ ବଡ଼ ନେତା ରହିଥିଲେ । ଆଜି ତାଙ୍କର ଜନ୍ମ ଦିନରେ ମୋର ଦୁଇଟି ଖବରକାଗଜ ଉପରେ ନଜ ଗଲା, ଦୁଇଟି ଖବରକାଗଜ ଉପରେ । କଂଗ୍ରେସ ପାର୍ଟି ରାଜସ୍ଥାନର କଂଗ୍ରେସ ସରକାର ଗୁଜରାଟୀ ଖବରକାଗଜରେ ପୂରା ଫର୍ଦ୍ଦରେ ତାଙ୍କର ବିଜ୍ଞାପନ ଛପା ଯାଇଥିଲା । କଂଗ୍ରେସର ସରକାରଙ୍କ ବିଜ୍ଞାପନ, କିନ୍ତୁ ସେହି ବିଜ୍ଞାପନରେ ଆଜି ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜନ୍ମ ଦିନରେ ସେହି ବିଜ୍ଞାପନରେ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କର ନାମ ନ ଥିଳା, ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କର ଫଟୋ ମଧ୍ୟ ନ ଥିଲା, ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ନ ଥିଲା । ଏହି ଅପମାନ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟର ଭୂମିରେ, ଯେଉଁ କଂଗ୍ରେସ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କୁ ନିଜ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ପାରୁନାହାନ୍ତି, ଏହା କ’ଣ ଯୋଡ଼ି ପାରିବ? ଏହା ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଅପମାନ ଅଟେ, ଏହା ଦେଶର ଅପମାନ ଅଟେ । ସେ’ତ ଭାଜପାର ନ ଥିଲେ, ସେ କଂଗ୍ରେସର ଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଦେଶ ପାଇଁ ବଂଚିଥିଲେ, ଦେଶକୁ କିଛି ଦେଇଗଲେ । ଆଜି ଆମେ ଗର୍ବ କରୁଛୁ ଯେ, ଆମକୁ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତି ନିର୍ମାଣ କରି ଆମକୁ ସନ୍ତୋଷ ମନେ ହେଉଛି, ଏହାର ନାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେବାର ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହେଁ ।
ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗୁଜରାଟ ଏହି ଜିନିଷଗୁଡ଼ିକୁ କେବେ କ୍ଷମା କରିବେ ନାହିଁ ଏବଂ ଦେଶ ମଧ୍ୟ କେବେ କ୍ଷମା କରି ନଥାଏ ।
ସାଥୀମାନେ,
ଏହି ରେଲୱେ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ିବାରେ କାମ କରିଥାଏ । ଉତ୍ତରରୁ ଦକ୍ଷିଣ, ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ, ଏହି ଯୋଡ଼ିବାର ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଗତି ଦେବା, ତାହାର ବିସ୍ତାର କରିବା, ଏହା ନିରନ୍ତର କାମ ଚାଲିଥାଏ, ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଥାଏ ଏବଂ ଏହାର ଏକ ଲାଭ ଆଜି ଆପଣଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି । ମୋ ତରଫରୁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା!
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!