Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at dedication of various railway projects to the nation from Ahmedabad, Gujarat
31 OCT 2022 8:43PM by PIB Delhi
My Cabinet colleagues Shri Ashwini Vaishnaw ji, Darshanaben Jardosh, Ministers of Gujarat; MPs and MLAs; and my dear brothers and sisters who have gathered here in large numbers!
Today is a big day for Gujarat’s development and its connectivity. Lakhs of people of Gujarat who were facing difficulties due to non-availability of broad gauge lines in a substantial area, are going to get a lot of relief from today. A short while back, I got the opportunity to flag off the Asarwa-Udaipur train at Asarwa railway station. Trains running on the broad gauge from Lunidhar to Jetalsar have also been flagged off today.
Friends,
Today’s event is not only about two railway projects. The people outside Gujarat cannot easily guess how crucial these projects are that have been successfully accomplished. Decades have passed while waiting for the completion of this work. But I was fortunate to have got the opportunity to complete this work.
Friends,
A railway line without broad gauge is like a lonely island, which has no connection with anyone. It is like a computer without internet, a TV without cable or a mobile without network. Trains running on this route could not go to other states of the country, nor could trains from other states come here. Now from today this entire route has been revamped. Now the meter gauge line from Asarwa to Udaipur via Himmatnagar has been converted into broad gauge. And today in this event, people from both Gujarat as well as Rajasthan have joined us in large numbers. The gauge conversion work done between Lunidhar and Jetalsar will also improve the railway connectivity in this area. Trains originating from here will be able to go to any part of the country.
Friends,
When the meter gauge line on a route changes to broad gauge, it brings with it many new possibilities. Conversion of the 300 Km railway line from Asarwa to Udaipur to broad gauge, is therefore very crucial. With this rail section turned into broad gauge, tribal areas of Gujarat and Rajasthan will be connected to Delhi and North India. Due to this broad gauge, an alternate route is now available for Ahmedabad and Delhi. Moreover, a direct rail connectivity has also been established between the tourist places of Kutch and Udaipur. This will give an impetus to the tourist places of Kutch, Udaipur, Chittorgarh and Nathdwara. Traders here will also get the benefit of connecting directly to important industrial centers like Delhi, Mumbai and Ahmedabad.The tiles industry of Himatnagar in particular is going to get a lot of benefit. Similarly, with the conversion of the Lunidhar-Jetalsar rail line to broad gauge, the Dhasa-Jetalsar section is now fully converted into broad gauge. This rail line passes through Botad, Amreli and Rajkot districts, which till now have had limited rail connectivity. With the completion of this line, people of Bhavnagar and Amreli will have direct connectivity to Somnath and Porbandar.
And friends, this will have another advantage. The distance between Bhavnagar and cities like Rajkot, Porbandar and Veraval in Saurashtra region has also been reduced by this route. At present the distance between Bhavnagar and Veraval is about 470 kms, which takes 12 hours to commute. After the completion of this broad gauge and the opening of the new route, it has now come down to less than 290 km. Due to this the travel time will also be reduced from 12 hours to six and a half hours.
Friends,
After the opening of the new route, the distance between Bhavnagar-Porbandar has come down by about 200 kms and the distance between Bhavnagar-Rajkot by about 30 kms. This rail route is now an alternate route between the busy Surendranagar-Rajkot-Somnath-Porbandar route. The trains running on the broad gauge route will accelerate the industrial development of Gujarat, boost the tourism sector in Gujarat and will also connect the areas which were earlier cut off from the country. Dedicating this project today, on National Unity Day, makes it more special.
Friends,
When the double engine government works, its impact is not only double, but manifold. Here, one and one doesn’t make 2 but becomes 11. The development of rail infrastructure in Gujarat is one such example. I will never forget the times before 2014 when I had to repeatedly approach the central government for new rail routes in Gujarat. Gujarat was treated unjustly in relation to the railways as also in other fields. But with the double engine government, not only the pace of work in Gujarat has increased, but also the power to expand it further. Between 2009 and 2014 there was less than 125 km of ‘railway line doubling’ work done in Gujarat while between 2014 and 2022, the ‘railway line doubling’ work done was more than 550 Km in Gujarat. Similarly, only about 60 km of track was electrified in Gujarat between 2009 and 2014 whereas between 2014 and 2022, more than 1700 km of track has been electrified. That is, the government of double engine has worked several times more than the previous governments.
And friends, we haven’t just improved the scale and speed, but have also reformed at various levels like quality, convenience, safety and cleanliness. The improvement in the condition of railway stations across the country is clearly visible today. The poor and middle class are also being given the same environment, which was once accessible only to the well-to-do people. You can see how modern and grand Gandhinagar station is! Now Ahmedabad station is also being developed in a similar way. Apart from this, in future, stations like Surat, Udhna, Sabarmati, Somnath and New Bhuj will also be before you in a modern avatar. Now Vande Bharat Express service has also started between Gandhinagar and Mumbai. With the introduction of the fastest train service in this route, it has become the most important business corridor for the country. This achievement has been possible only because of the double engine government.
Friends,
To give a new dimension to the development of Western Railway, 12 Gati Shakti Cargo Terminals have also been planned. The first Gati Shakti Multimodal Cargo Terminal has been commissioned in Vadodara circle. Soon the rest of the terminals will also be ready to provide their services. Due to the double engine government, both the pace and strength of development are increasing in every field.
Friends,
For decades after independence, the rich-poor gap, the urban-rural gap and the unbalanced development have been major challenges for our country. Our government is also engaged in solving these challenges of the country. Our policy has been very clear for the ‘development of all’, such as emphasizing upon the infrastructure, providing facilities to the middle class and giving the poor means to fight against poverty. This tradition of development has been established in the whole country today. Pucca houses, toilets, electricity, water, gas, free treatment and insurance facilities for the poor are the symbols of good governance today. Today, infrastructures like metro connectivity, electric vehicles, solar power, cheap internet, better roads, AIIMS, medical colleges, IITs, are providing new opportunities to the countrymen. We are trying to ensure that the lives of ordinary families are easier and commuting and carrying out business and trade are also easy.
Brothers & Sisters,
There has now been a drastic change in the approach to the development of connectivity infrastructure in the country. Now the work of connectivity is not being done in silos; like a road is built at one place, the rail track is laid in another while the airport is built in a third place. Instead a holistic system of connectivity is being developed. That is, it is being ensured that different modes of transport are also connected to each other. Here in Ahmedabad itself, the facilities of rail, metro and buses are being connected to each other. Similar work is being done in other cities as well. We are trying to ensure that be it passenger travel or freight movement, there should be seamless connectivity in every way so that different modes of transport are easily accessible. This will save time as well as save money.
Friends,
Gujarat is a major industrial hub. Logistics cost was a huge issue here. As a result, not only the businesses faced problems, but the price of the goods also increased. Therefore, today be it railways, highways, airports or ports, improving the connectivity is being emphasized. When the ports of Gujarat are empowered, it directly impacts the economy of the whole country. We have also experienced this in the last 8 years. During this period, the capacity of Gujarat’s ports has almost doubled. Now the ports of Gujarat are being connected with other parts of the country through the Western Dedicated Freight Corridor. A large part of it has already been completed. The special tracks being laid for goods trains will also expand industries in Gujarat. Opportunities will be created for new sectors. Similarly, a network of good roads is being laid along the entire coastline under the Sagarmala scheme.
Friends,
Development is a continuous process. Development goals are like the top of a mountain. As soon as you reach one peak, another peak starts appearing higher than the previous one. Then there are efforts to reach it. Development is one such process. Gujarat has scaled many peaks of development in the last 20 years. But in the coming 25 years, we have a huge goal for a developed Gujarat in front of us. Just like we have achieved success together in the last two decades, in the same way every Gujarati has to participate in the development journey in this ‘Amritkaal’. Our motto is ‘to build a developed Gujarat for a developed India’. And we all know that once a Gujarati decides to do something, he makes sure to accomplish it. Today is the birth anniversary of Sardar Patel. It is a proud moment for the country. Today we are reaping the benefits of what this great personality had done to unite India. Sardar Vallabhbhai Patel was the first Home Minister of the country. He had worked to unite the country. Every Indian is proud of Sardar Patel, isn’t it? Did Sardar Vallabhbhai Patel belong to BJP? He was not from BJP. Sardar Vallabhbhai Patel was a great leader of Congress. Today, on his birthday, I saw two newspapers. Congress Party Rajasthan has published full page advertisements in Gujarati newspapers. These advertisements have been published by the Congress government. But in that advertisement today, on the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel, there is neither the name nor a photo of Sardar Patel. There was not even any homage paid to him. Such a grave insult to him, that too on the soil of Gujarat! How can the Congress which is unable to associate Sardar Patel with it, will associate itself with the countrymen? This is an insult to Sardar Sahib as well as to the country. He was not from BJP. He belonged to Congress. But he lived for the country and contributed immensely to the country. Today we are proud of constructing the world’s largest statue. But they are not even ready to mention his name.
Brothers Sisters,
Gujarat or the country can never forgive such an attitude.
Friends,
This railway also connects different parts of the country. Work goes on relentlessly to speed up the process of connecting north to south and east to west at a fast pace. Today you are also getting the benefit of the same. My best wishes to you!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ আহমেদাবাদৰ পৰা দেশবাসীক উৎসৰ্গিত বিভিন্ন ৰে'ল প্ৰকল্পৰ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
31 OCT 2022 8:43PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰী অশ্বিনী বৈষ্ণৱজী, দৰ্শনাবেন জাৰ্দোশ, গুজৰাটৰ মন্ত্ৰী, সাংসদ আৰু বিধায়ক আৰু বৃহৎ সংখ্যাত অহা মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ বাবে, গুজৰাটৰ সংযোগৰ বাবে আজিৰ দিনটো অতি ডাঙৰ দিন। গুজৰাটৰ লাখ লাখ লোক যিসকলে বৃহৎ এলেকাত ব্ৰডগজ লাইনৰ অভাৱত ভুগিছিল তেওঁলোকে আজিৰ পৰা যথেষ্ট সকাহ পাব। অলপ আগতে, মই আছাৰৱাৰ পৰা উদয়পুৰলৈ, আছাৰৱা ৰেল ষ্টেচনত এখন ৰেলৰ ফ্লেগ অফ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। লুনিধৰ আৰু জেটালচাৰৰ মাজৰ ব্ৰডগজ লাইনত চলি থকা ৰেলসমূহো আজি ফ্লেগ অফ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আজিৰ অনুষ্ঠানটো কেৱল দুটা ৰেলপথত চলি থকা দুখন ৰেলৰ বিষয়ে নহয়। বাহিৰৰ মানুহে সহজে অনুমান কৰিব নোৱাৰে যে এই কামটো কিমান ডাঙৰ হৈছে। এই কামটো সম্পূৰ্ণ হোৱালৈ অপেক্ষা কৰি থাকোতে কেইবা দশক পাৰ হৈ গ'ল। কিন্তু এই কামটো সম্পূৰ্ণ কৰাৰ বিশেষাধিকাৰ মোৰ নিজৰ একাউণ্টতো লিখা হৈছিল।
বন্ধুসকল,
ব্ৰডগজ অবিহনে ৰেলপথটো এটা দ্বীপৰ দৰে। অৰ্থাৎ, কাৰো সৈতে সংযোজিত নোহোৱাকৈ। ই ইণ্টাৰনেট অবিহনে কম্পিউটাৰ, সংযোগ অবিহনে টিভি, নেটৱৰ্ক অবিহনে ম'বাইলৰ দৰে একে। এই পথত চলি থকা ৰেলসমূহ দেশৰ আন ৰাজ্যলৈ যাব নোৱাৰিলে, বা আন ৰাজ্যৰ পৰা ৰেল ইয়ালৈ আহিব নোৱাৰিলে। এতিয়া আজিৰ পৰা, এই সমগ্ৰ পথটো পুনৰুজ্জীৱিত হৈছে। এতিয়া আছাৰৱাৰ পৰা হিম্মতনগৰ হৈ উদয়পুৰলৈ মিটাৰ গজ লাইনটো ব্ৰডগজলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। আৰু আজি গুজৰাটৰ লগতে ৰাজস্থানৰ লোকসকল এই কাৰ্যসূচীত যথেষ্ট সংখ্যক লোক জড়িত হৈ আছে। লুনিধৰ-জেতালচাৰৰ মাজত কৰা গজ ৰূপান্তৰৰ কামে অঞ্চলটোত ৰে'ল যোগাযোগ সহজ কৰি তুলিব। ইয়াৰ পৰা উদ্ভৱ হোৱা ৰেলসমূহ দেশৰ যিকোনো প্ৰঙ্গলৈ যাব পাৰিব।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া এটা পথত মিটাৰ গজ লাইন ব্ৰডগজলৈ সলনি হয়, ই ইয়াৰ সৈতে বহুতো নতুন সম্ভাৱনা আনিদিয়ে। আছাৰৱাৰ পৰা উদয়পুৰলৈ প্ৰায় ৩০০ কিলোমিটাৰ দীঘল ৰে'ল লাইনটো ব্ৰডগজলৈ ৰূপান্তৰ কৰাটোও অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। এই ৰে'ল শাখাৰ ব্ৰডগজৰ সৈতে, গুজৰাট আৰু ৰাজস্থানৰ জনজাতীয় এলেকাবোৰ দিল্লীৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হ'ব, উত্তৰ ভাৰতৰ সৈতে সংযোগ কৰা হ'ব। এই ৰে'লপথটো ব্ৰডগজলৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ ফলত, আহমেদাবাদ আৰু দিল্লীৰ বাবে এক বিকল্প পথও উপলব্ধ কৰা হৈছে। কেৱল এয়াই নহয়, এতিয়া কচ্ছৰ পৰ্যটন স্থলী আৰু উদয়পুৰৰ পৰ্যটন স্থলীসমূহৰ মাজত পোনপটীয়া ৰে'ল সংযোগো স্থাপন কৰা হৈছে। ই কচ্ছ, উদয়পুৰ, চিতোৰগড় আৰু নাথদ্বাৰ পৰ্যটন স্থলীসমূহক এক ডাঙৰ উৎসাহ প্ৰদান কৰিব। দিল্লী, মুম্বাই আৰু আহমেদাবাদৰ দৰে ডাঙৰ ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰৰ সৈতে পোনপটীয়াকৈ সংযোগ স্থাপন কৰাৰ ফলত ো ইয়াৰ ব্যৱসায়ীসকল লাভান্বিত হ'ব। বিশেষকৈ হিম্মতনগৰৰ টাইলউদ্যোগযথেষ্ট সহায়ক হ'ব। একেদৰে, লুনিধৰ-জেটালচাৰ ৰে'ল লাইনক ব্ৰডগজলৈ ৰূপান্তৰ কৰাৰ সৈতে, ধাচা-জেটালচাৰ শাখাটো এতিয়া সম্পূৰ্ণৰূপে ব্ৰডগজলৈ ৰূপান্তৰিত হৈছে। ৰে'ল লাইনটো বোটাড, আমৰেলী আৰু ৰাজকোট জিলাৰ মাজেৰে পাৰ হৈ গৈছে, যিবোৰৰ এতিয়ালৈকে সীমিত ৰে'ল সংযোগ আছে। এই লাইনটো সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে লগে, এতিয়া ভাৱনগৰ আৰু আমৰেলীৰ লোকসকলে, এই অঞ্চলটোৱে সোমনাথ আৰু পোৰবন্দৰৰ পৰা পোনপটীয়া সংযোগৰ সুবিধা লাভ কৰিবলৈ গৈ আছে।
আৰু সহকৰ্মীসকল, ইয়াৰ আন এটা লাভ হ'ব। এই পথটোৱে ভৱনগৰ আৰু আমাৰ ৰাজকোট, পোৰবন্দৰ আৰু সৌৰাষ্ট্ৰ অঞ্চলৰ ভেৰাভালৰ মাজৰ দূৰত্ব হ্ৰাস কৰিছে, এনে চহৰসমূহ। বৰ্তমান, ভাৱনগৰ-ভেৰাভাল দূৰত্ব প্ৰায় ৪৭০ কিলোমিটাৰ, যাৰ বাবে ১২ ঘণ্টা সময় লাগে। এই ব্ৰডগজ কাম সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ পিছত, নতুন পথটো মুকলি হোৱাৰ পিছত, ই এতিয়া ২৯০ কিলোমিটাৰতকৈও কম লৈ নামি আহিছে। ইয়াৰ ফলত, ভ্ৰমণৰ সময়ও ১২ ঘণ্টাৰ পৰা চাৰে ছয় ঘণ্টালৈ হ্ৰাস কৰা হ'ব।
বন্ধুসকল,
নতুন পথটো মুকলি হোৱাৰ পিছত, ভাৱনগৰ-পোৰবন্দৰৰ মাজৰ দূৰত্ব প্ৰায় ২০০ কিলোমিটাৰ আৰু ভাৱনগৰ-ৰাজকোটৰ মাজৰ দূৰত্ব প্ৰায় ৩০ কিলোমিটাৰ হ্ৰাস কৰা হৈছে। ইমান ব্যস্ত সুৰেন্দ্ৰনগৰ-ৰাজকোট-সোমনাথ-পোৰবন্দৰ পথৰ মাজত এই ৰে'ল পথটো বিকল্প পথ হিচাপে উপলব্ধ হৈছে। ব্ৰডগজ পথত চলি থকা ৰে'লসমূহে গুজৰাটৰ ঔদ্যোগিক বিকাশত গতি আনিব, গুজৰাটত পৰ্যটন সহজ কৰি তুলিব আৰু দেশৰ পৰা বিচ্ছিন্ন হোৱা অঞ্চলসমূহক সমগ্ৰ দেশলৈ সংযোগ কৰিব। আজি ৰাষ্ট্ৰীয় ঐক্য দিৱসৰ দিনা এই প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভণিয়ে ইয়াক অধিক বিশেষ কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে কাম কৰে, ইয়াৰ প্ৰভাৱ কেৱল দুগুণ নহয়, কিন্তু বহুগুণে অধিক হয়। গুজৰাটত ৰেল আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশো ইয়াৰ এক উদাহৰণ। মই সেই দিনটো কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো যেতিয়া ২০১৪ চনৰ আগতে, মই গুজৰাটত নতুন ৰে'ল পথৰ বাবে বাৰে বাৰে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ ওচৰলৈ যাব লগা হৈছিল। কিন্তু তেতিয়া, বাকী অঞ্চলবোৰৰ দৰে, ৰে'লৱেৰ সন্দৰ্ভত গুজৰাটক অন্যায় ভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল। দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰ অব্যাহত থকাৰ লগে লগে গুজৰাটত কামৰ গতি কেৱল ত্বৰান্বিত হোৱাই নহয়, ইয়াৰ সম্প্ৰসাৰণৰ শক্তিও বৃদ্ধি পাইছে। গুজৰাটত, ২০০৯ আৰু ২০১৪ চনৰ ভিতৰত মাত্ৰ ৬০ কিলোমিটাৰ ট্ৰেক বৈদ্যুতিকৰণ কৰা হৈছিল। ২০১৪ আৰু ২০২২ চনৰ ভিতৰত, ১৭০০ কিলোমিটাৰৰো অধিক ট্ৰেক বিদ্যুতসংযোগ কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ, দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে আগৰ তুলনাত বহুগুণে অধিক কাম দেখুৱাইছে।
আৰু বন্ধুসকল, আমি কেৱল স্কেল আৰু গতিউন্নত কৰাই নহয়, কিন্তু বহুতো স্তৰত উন্নতি কৰিছো। এই উন্নতি মানদণ্ড, সুবিধা, সুৰক্ষা, পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ক্ষেত্ৰত ঘটিছে। সমগ্ৰ দেশৰ ৰেল ষ্টেচনৰ অৱস্থাৰ উন্নতি আজি স্পষ্ট হৈ পৰিছে। দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীকো আজি একেই পৰিৱেশ প্ৰদান কৰা হৈছে, যিটো এসময়ত সম্পদশালী লোকসকলৰ নাগালৰ ভিতৰত আছিল। ইয়াত আপুনি দেখিছে যে গান্ধীনগৰ ষ্টেচন কিমান আধুনিক আৰু বিশাল। এতিয়া আহমেদাবাদ ষ্টেচনটোও একেধৰণে বিকশিত কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, চুৰাট, উধনা, সাবৰমতী, সোমনাথ আৰু নতুন ভুজৰ দৰে ষ্টেচনবোৰো ভৱিষ্যতে আধুনিক অৱতাৰৰ সন্মুখত এক নতুন ৰূপত আহিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে। এতিয়া গান্ধীনগৰ আৰু মুম্বাইৰ মাজত বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ সেৱাও আৰম্ভ হৈছে। এই পথত দ্ৰুততম ৰেল সেৱা আৰম্ভ হোৱাৰ সৈতে, ই দেশৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ ব্যৱসায়িক কৰিডৰ হৈ পৰিছে। এই সাফল্য কেৱল দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ বাবেহে সম্ভৱ হৈছে।
বন্ধুসকল,
পশ্চিম ৰেলৱেৰ উন্নয়নত এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিবলৈ ১২ টা স্পীড পাৱাৰ কাৰ্গো টাৰ্মিনেলৰো পৰিকল্পনা কৰা হৈছে। প্ৰথম গাটি শক্তি মাল্টিমোডেল কাৰ্গো টাৰ্মিনেল বদোদৰা চক্ৰত আৰম্ভ হৈছে। সোনকালেই বাকী টাৰ্মিনেলবোৰো তেওঁলোকৰ সেৱা আগবঢ়াবলৈ সাজু হ'ব। দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰেও প্ৰতিটো খণ্ডত উন্নয়নৰ গতি বৃদ্ধি কৰিছে, আৰু ইয়াৰ শক্তিও বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ কেইবা দশকধৰি, ধনী-দৰিদ্ৰ ব্যৱধান, গাওঁ-চহৰৰ ব্যৱধান, অসন্তুলিত উন্নয়ন, আমাৰ দেশত এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান হৈ আহিছে। আমাৰ চৰকাৰেও দেশৰ এই প্ৰত্যাহ্বানসমাধানত নিয়োজিত হৈ আছে। সকলোৰে বিকাশৰ বাবে আমাৰ নীতি অতি স্পষ্ট। আন্তঃগাঁথনিৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়ক, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক সুবিধা প্ৰদান কৰক আৰু দৰিদ্ৰলোকক দৰিদ্ৰতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজিবলৈ উপায় দিয়ক। উন্নয়নৰ এই পৰম্পৰা আজি সমগ্ৰ দেশতে প্ৰতিষ্ঠিত হৈছে। দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে পকী ঘৰ, শৌচালয়, বিদ্যুৎ, পানী, গেছ, বিনামূলীয়া চিকিৎসা আৰু বীমা সুবিধা আজি সুশাসনৰ বিশেষত্ব। আজি মেট্ৰ' সংযোগ, বৈদ্যুতিক বাহন, সৌৰ শক্তি, সুলভ ইণ্টাৰনেট, উন্নত পথ, এইমছ, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়, আইআইটি, এনে আন্তঃগাঁথনিয়ে আজি দেশবাসীক নতুন সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। সাধাৰণ পৰিয়ালৰ জীৱন সহজ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰা। কেনেকৈ আহিব আৰু যাব লাগে, ব্যৱসায় আৰু ব্যৱসায় সহজ নেকি?
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
দেশত সংযোগ আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশৰ দৃষ্টিভংগীৰ এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন হৈছে। এতিয়া কেৱল এইটোৱেই নহয় যে কৰবাত এটা পথ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, কৰবাত আন ঠাইত ৰেল পথ স্থাপন কৰা হৈছিল, কৰবাত আন ঠাইত এটা বিমানবন্দৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। এতিয়া সংযোগৰ এটা সম্পূৰ্ণ ব্যৱস্থা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। অৰ্থাৎ, এইটো নিশ্চিত কৰা হৈছে যে পৰিবহনৰ বিভিন্ন মাধ্যমবোৰো ইজনে সিজনৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। ইয়াত আহমেদাবাদত ৰে'ল, মেট্ৰ' আৰু বাছৰ সুবিধা ইজনে সিজনৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। একেদৰে, আন চহৰবোৰতো একে ধৰণৰ কাম কৰা হৈছে। প্ৰয়াসটো হৈছে সকলো ধৰণে এক ধাৰাবাহিকতা বজাই ৰখা, সেয়া ভ্ৰমণ হওঁক বা মালবাহী হওঁক। এটা মোডৰ পৰা নামি পোনপটীয়াকৈ আন এটা মোডলৈ উঠিছিল। ই সময় ৰাহি কৰিব আৰু টকা ৰাহি কৰিব।
বন্ধুসকল,
গুজৰাট এটা বহুত ডাঙৰ ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰ। লজিষ্টিক ব্যয় ইয়াত এটা ডাঙৰ বিষয় আছিল। ই কেৱল ব্যৱসায়, উদ্যোগৰ সমস্যাৰ সৃষ্টি নকৰে, ই সামগ্ৰীৰ মূল্যও বৃদ্ধি কৰে। সেয়েহে, আজি ৰে'লৱে, ঘাইপথ, বিমানবন্দৰ, বন্দৰ হওঁক, তেওঁলোকৰ সংযোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। যেতিয়া গুজৰাটৰ বন্দৰবোৰ শক্তিশালী হয়, ই সমগ্ৰ দেশৰ অৰ্থনীতিৰ ওপৰত প্ৰত্যক্ষ প্ৰভাৱ পেলায়। আমি যোৱা ৮ বছৰত এইটো অনুভৱ কৰিছো। এই সময়ছোৱাত, গুজৰাটৰ বন্দৰৰ ক্ষমতা প্ৰায় দুগুণ হৈছে। এতিয়া গুজৰাট বন্দৰসমূহক পশ্চিম সমৰ্পিত ফ্ৰেইট কৰিডৰৰ সৈতে দেশৰ আন প্ৰান্তৰ সৈতে সংযোগ কৰা হৈছে। ইয়াৰ এটা ডাঙৰ অংশও সম্পূৰ্ণ হৈছে। সামগ্ৰী ৰেলৰ বাবে স্থাপন কৰা বিশেষ ট্ৰেকবোৰে গুজৰাটৰ উদ্যোগসমূহো সম্প্ৰসাৰিত কৰিব। নতুন খণ্ডৰ বাবে সুযোগ থাকিব। একেদৰে, সাগৰমালা আঁচনিৰ সৈতে সমগ্ৰ উপকূলত ভাল পথৰ নেটৱৰ্ক স্থাপন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিকাশ হৈছে এক নিৰন্তৰ প্ৰক্ৰিয়া। উন্নয়নৰ লক্ষ্যবোৰ এটা পৰ্বতৰ শিখৰৰ দৰে। এটা শিখৰ পোৱাৰ লগে লগে, আনটো শীখৰতকৈ ওখ হ'বলৈ আৰম্ভ কৰে। তাৰ পিছত ইয়াত উপনীত হোৱাৰ চেষ্টা কৰা হৈছে। উন্নয়ন এনে এক প্ৰক্ৰিয়া। যোৱা ২০ বছৰত, গুজৰাটে উন্নয়নৰ বহুতো শিখৰ অতিক্ৰম কৰিছে। কিন্তু অহা ২৫ বছৰত আমাৰ উন্নত গুজৰাটৰ এক বৃহৎ লক্ষ্য আছে। যিদৰে আমি যোৱা দুটা দশকত একেলগে সফলতা অৰ্জন কৰিছো, একেদৰে, প্ৰত্যেক গুজৰাটীয়ে অমৃতকালত একত্ৰিত হ'ব লাগিব, প্ৰতিজন গুজৰাটীয়ে একত্ৰিত হ'ব লাগিব। উন্নত ভাৰতৰ বাবে এখন উন্নত গুজৰাট নিৰ্মাণ কৰাটো আমাৰ লক্ষ্য। আৰু আমি সকলোৱে জানো, এবাৰ গুজৰাটী এজনে কিবা সিদ্ধান্ত লোৱাৰ পিছত, তেওঁ ইয়াক সম্পূৰ্ণ কৰি ৰৈ যায়। এই সংকল্পৰ সৈতে আৰু মই আজি আচৰিত হৈছো, আজি চৰ্দাৰ পেটেলৰ জন্ম জয়ন্তী। এইটো দেশৰ বাবে গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত। ভাৰতক একত্ৰিত কৰা মহাপুৰুষ, ভাৰতক একত্ৰিত কৰা মানুহজন, আজি আমি সেই ঐক্যৰ সুযোগ লৈছো। চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল দেশৰ প্ৰথম গৃহমন্ত্ৰী আছিল। তেওঁ দেশখনক সংযোগ কৰিবলৈ কাম কৰিছিল। প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই চৰ্দাৰ পেটেলক লৈ গৌৰৱান্বিত, তেওঁ ভাতৃ নহয় নেকি? আপুনি গৌৰৱান্বিত নে নহয়? এইটো হয় নে নহয়? চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল বিজেপিৰ আছিল নেকি? তেওঁ বিজেপিৰ নাছিল। চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেল কংগ্ৰেছৰ এজন ডাঙৰ নেতা আছিল। আজি তেওঁৰ জন্মদিনত মই দুখন বাতৰি কাকত, দুখন বাতৰি কাকত চাইছিলো। ৰাজস্থানৰ কংগ্ৰেছ দল কংগ্ৰেছ চৰকাৰে গুজৰাটী বাতৰি কাকতত তেওঁৰ বিজ্ঞাপনসম্পূৰ্ণ পৃষ্ঠা মুদ্ৰণ কৰিছে। কংগ্ৰেছ চৰকাৰৰ বিজ্ঞাপন, কিন্তু আজি সেই বিজ্ঞাপনত চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ জন্মদিনত চৰ্দাৰ পেটেলৰ নাম নাই, চৰ্দাৰ পেটেলৰ কোনো ফটো নাই, চৰ্দাৰ পেটেলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধাঞ্জলি নাই। গুজৰাটৰ মাটিত এই অপমানে চৰ্দাৰ পেটেলক লগ ধৰিব নোৱাৰা কংগ্ৰেছত কি যোগ দিব পাৰে? এয়া চৰ্দাৰ চাহেবৰ অপমান, ই দেশৰ বাবে অপমানজনক। তেওঁলোক বিজেপিৰ নাছিল, তেওঁলোক কংগ্ৰেছৰ আছিল। কিন্তু দেশৰ বাবে জীয়াই থাকক, দেশক কিবা দিয়ক। আজি আমি গৌৰৱ কৰোঁ, পৃথিৱীৰ সৰ্ববৃহৎ মূৰ্তি টো তৈয়াৰ কৰি আমি সন্তুষ্ট, তেওঁলোকে আনকি নামটো ল'বলৈও সাজু নহয়।
মোৰ আদৰৰ ভাই-ভনীসকল,
গুজৰাটে কেতিয়াও এই বস্তুবোৰ ক্ষমা নকৰে আৰু দেশখনেও কেতিয়াও ক্ষমা নকৰে।
এই ৰে’লৱেই সংযোগ ৰখাৰ বাবেও কাম কৰে। উত্তৰৰ পৰা দক্ষিণলৈ, পূবৰ পৰা পশ্চিমলৈ, ইয়াক সংযোগ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াটো দ্ৰুত কৰি, ইয়াক সম্প্ৰসাৰিত কৰি, ই নিৰন্তৰ ভাৱে চলি থাকে, ই দ্ৰুত গতিত চলে আৰু আপুনিও আজি ইয়াৰ পৰা এটা লাভালাভ লাভ কৰিছে। আপোনাক মোৰ শুভেচ্ছা!
বহুত ধন্যবাদ!
টোকা – প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাষণটো হিন্দীত প্ৰদান কৰিছিল, এয়া হিন্দীৰ লিখিত সংস্কৰণৰ ভিত্তিত কৰা অনুবাদ।