Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at foundation stone laying ceremony of aircraft manufacturing plant in Vadodara
30 OCT 2022 6:57PM by PIB Delhi
The Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji; the popular Chief Minister of Gujarat Bhupendrabhai Patel ji; my Cabinet colleague and the Defence Minister of the country Shri Rajnath Singh ji; Shri Jyotiraditya Scindia ji; the Chairman of Tata Sons; the Chief Commercial Officer of Airbus International; everyone associated with the Defence and Aviation Sector; ladies and gentlemen!
Namaskar!
In Gujarat, Diwali lasts till Dev Diwali. And during this festival of Diwali, Vadodara, Gujarat and the entire country has received a priceless gift. It is a new year for Gujarat and I have come to Gujarat for the first time in the new year. Wishing you all a very Happy New Year!
Today, we are taking a significant step towards making India a major manufacturing hub of the world. India is developing its own fighter planes today. Today India is making its own tanks and submarines. Moreover, 'Made in India’ Medicines and vaccines are also saving the lives of lakhs of people in the world today. Electronic gadgets, mobile phones and cars 'Made in India' are dominating many countries of the world today. India which is moving ahead with the mantra of 'Make in India' and 'Make for the Globe' continues to enhance its potential. Now India will also become a major manufacturer of transport planes. It is beginning in India today. And I can visualize the day when the world's biggest passenger planes will also be manufactured in India and will also carry the tag of 'Make in India'.
Friends,
The facility for which the foundation stone has been laid in Vadodara today, has the power to transform the defence and aerospace sectors of the country. For the first time ever such a huge investment is being made in India's defence aerospace sector. The transport aircraft being manufactured here will not only give strength to our army, but will also develop a new ecosystem for aircraft manufacturing. Known as the centre of education and culture, Vadodara will now emerge as an important hub of the aviation sector before the world with this new identity . Although India has already been exporting small parts of aircraft to many countries, now military transport aircraft are going to be manufactured for the first time in the country. I extend my best wishes to Tata Group and Airbus Defence Company for this. I have been told that more than 100 MSMEs of India will also join this project. In future, orders can also be taken here for exporting to other countries of the world. That is, the resolve of 'Make in India' and 'Make for the Globe' are also going to be stronger from this land.
Friends,
Today in India, we have the world's fastest growing aviation sector. We are about to reach the top three countries in the world in terms of air traffic. Crores of new passengers are going to be air passengers in the next 4-5 years. The UDAN scheme is also helping a lot in this direction. It is estimated that in the coming 10-15 years, India will need about 2000 more passenger and cargo aircrafts. India alone needs 2000 aircrafts; this shows how fast the development is going to take place! India is already preparing to meet this huge demand. Today's event is also a vital step in that direction.
Friends,
Today's event also has a message for the world. Today India has brought a golden opportunity to the world. India's manufacturing sector continues to have a growth momentum, despite disruptions in the supply-chain, and the circumstances created by Corona and the war. This is not a fluke. Today the operating conditions in India are continuously improving. Today India is emphasizing upon cost competitiveness as well as quality. Today India is providing opportunities for Low Cost Manufacturing and High Output. Today India has a huge pool of Talented and Skilled Manpower. The reforms undertaken by our government in the last eight years have created an unprecedented manufacturing environment in India. India has never had as much emphasis on Ease of Doing Business as today. A new saga of economic reforms is being written in India today like simplifying the corporate tax structure, making it globally competitive, allowing 100% FDI through automatic route in many sectors, opening up sectors like defence, mining, space to private companies, bringing labour reforms, turning 29 central Labour laws to just 4 codes, abolishing more than 33 thousand compliances and eliminating the web of dozens of taxes and creating one single Goods and Services Tax. Our manufacturing sector is reaping the benefits of these reforms.
And friends,
There is another major reason behind this success. Rather I would say that the biggest reason is the change in mindset. For a long time, governments have governed with the mindset that only the government knows everything and everything should be done by the government. This mindset suppressed the talent of the country and did not allow India's private sector to grow. Moving forward with the spirit of 'Sabka Prayas', the country has now started giving equal importance to both public and private sectors.
Friends,
The previous governments had the mindset of avoiding the problems and they would keep the manufacturing sector running by giving some subsidies. This mindset has done a lot of damage to the manufacturing sector of India. As a result, no concrete policy was formulated before and the needs of logistics, electricity supply and water supply were ignored. The young generation of my country can very well understand the result of this mindset. Now India of today is working with a new mindset and a new work-culture. We have abandoned methods laden with adhocism and have come up with various incentives for investors for growth. We launched the Production Linked Incentive scheme, which made the change visible. Today our policy is stable, predictable and futuristic. We are improving the country's logistics system through the PM Gati Shakti National Master Plan and National Logistics Policies.
Friends,
Earlier there was another mindset, that is, 'India cannot excel in manufacturing, so it should focus only on the service sector'. Today we are not only focusing on the service sector but also enriching the manufacturing sector. We know that today no country in the world can progress by developing only the service sector or only the manufacturing sector. We have to adopt a holistic approach to development. And today's New India has walked on the same path with confidence. There was another limiting belief that we have a shortage of skilled manpower. So, there was a lack of confidence in the skills of the country; there was a lack of trust in the talent of the country. Therefore, there existed a kind of apathy towards the manufacturing sector and less attention was paid to it. But today India is getting ready to be at the forefront in terms of manufacturing too. From Semiconductors to Aircrafts, we are growing with the intention of being at the forefront in every sector. This was possible because in the last 8 years we focused on skill development and created an environment for it. By integrating all these changes, today India's development journey in the manufacturing sector has reached this stage.
Friends,
The fruits of our government's investment-friendly policies are also visible in FDI. In the last eight years, companies from more than 160 countries have invested in India. And it is not that this foreign investment has come only in some industries. This investment covers more than 60 sectors of the economy and has reached 31 states and UTs. More than $3 billion has been invested in the aerospace sector alone. The investment in this sector was five times more in these eight years as compared to the 14 years from 2000 to 2014. In the coming years, the defence and aerospace sectors are going to be the major pillars of the ‘Atmanirbhar Bharat Abhiyan’. We aim to scale-up our defence manufacturing beyond $25 billion by 2025. Our defence exports will also exceed $5 billion. Defence corridors being developed in Uttar Pradesh and Tamil Nadu will also help in scaling-up this sector. Today I appreciate the Defence Ministry of the country and the Government of Gujarat. You must have seen that a few days ago they organized a spectacular Def-Expo in Gandhinagar. There was a major event related to various defence equipment. And I am really delighted to say that this was the biggest Def-expo ever. So, I congratulate Rajnath ji. One of the most important features in this event was the fact that all the equipment and technologies displayed in the Def-expo were 'Made in India'. That is, the reflection of Project C-295 will also be visible to us in the future Def-expos. I extend my best wishes to the Tata Group and Airbus for the same.
Friends,
Today, on this historic occasion, I would like to reiterate my request to the friends associated with the industry. And I am glad that all the industry leaders and stalwarts from various sectors have joined us today to witness this momentous event. Make the most out of the unprecedented investment confidence that has been built up in the country at the moment. Don't miss this opportunity to move forward as aggressively as you can. I would urge the players who are established in the industry to find ways to help the start-ups of the country to move forward. I want all the major industries to create one 'start-up cell' to study the start-ups of our youngsters across the country. How can your research match their work? Provide hand-holding to them and you will see that not only you are growing very fast but even those youngsters are bringing glory to India in the world of start-ups. Even their power will increase manifold. The participation of the private sector in research is still limited. If we increase this together, we will be able to develop a stronger ecosystem of innovation and manufacturing. The mantra of 'Sabka Prayas' will be useful to all of us and will guide us all. And we should walk on the same path. Once again, I congratulate all the countrymen for this modern aircraft manufacturing facility. Many new opportunities are waiting for the youth of the country. I also extend my special greetings to the young generation of the country.
Thanks a lot !
Disclaimer: Some part of PM's speech is also in Gujarati language, which has been translated here.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বদোদৰাত বিমান নিৰ্মাণ প্লাণ্টৰ আধাৰশিলা স্থাপন অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
30 OCT 2022 6:57PM by PIB Guwahati
গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল আচাৰ্য দেৱব্ৰত জী; গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল জী; মোৰ কেবিনেট সহকৰ্মী তথা দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজনাথ সিং জী; শ্ৰী জ্যোতিৰাদিত্য সিন্ধিয়া জী; টাটা ছনছৰ অধ্যক্ষ; এয়াৰবাছ ইণ্টাৰনেশ্যনেলৰ মুখ্য বাণিজ্যিক বিষয়া; প্ৰতিৰক্ষা আৰু বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত ব্যক্তিসকল; ভদ্ৰ পুৰুষ-মহিলাসকল!
নমস্কাৰ!
গুজৰাটত দেৱ দীপাৱলীলৈকে দীপাৱলী চলি থাকে। আৰু এই দীপাৱলী উৎসৱৰ সময়ত বদোদৰা, গুজৰাট আৰু সমগ্ৰ দেশে লাভ কৰিছে এক অমূল্য উপহাৰ। এয়া গুজৰাটৰ বাবে নতুন বছৰ আৰু নতুন বছৰত প্ৰথমবাৰৰ বাবে গুজৰাটলৈ আহিছো। আপোনালোক সকলোকে নৱবৰ্ষৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জনাইছো!
আজি আমি ভাৰতক বিশ্বৰ এক প্ৰধান উৎপাদন কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ দিশত এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। ভাৰতে আজি নিজাকৈ যুদ্ধ বিমান নিৰ্মাণ কৰিছে। আজি ভাৰতে নিজাকৈ টেংক আৰু ছাবমেৰিন নিৰ্মাণ কৰিছে। তদুপৰি ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ ঔষধ আৰু ভেকচিনেও আজি বিশ্বৰ লাখ লাখ মানুহৰ জীৱন ৰক্ষা কৰি আছে। ইলেক্ট্ৰনিক গেজেট, মোবাইল ফোন আৰু গাড়ী ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ আজি বিশ্বৰ বহু দেশত আধিপত্য বিস্তাৰ কৰিছে। ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ আৰু ‘মেক ফৰ দ্য গ্ল’ব’ মন্ত্ৰৰে আগবাঢ়ি যোৱা ভাৰতে নিজৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰি আহিছে। এতিয়া ভাৰতে পৰিবহণ বিমানৰো প্ৰধান নিৰ্মাতাত পৰিণত হ’ব। আজি ভাৰতত ইয়াৰ আৰম্ভ হৈছে। আৰু মই সেই দিনটো কল্পনা কৰিছো যেতিয়া বিশ্বৰ বৃহৎ যাত্ৰীবাহী বিমানসমূহো ভাৰতত নিৰ্মাণ কৰা হ’ব আৰু ইয়াত ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ৰ টেগ লাগি থাকিব।
বন্ধুসকল,
আজি বদোদৰাত যি সুবিধাৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে, সেই সুবিধাই দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা আৰু মহাকাশ খণ্ডক সলনি কৰাৰ ক্ষমতা আছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা মহাকাশ খণ্ডত ইমান বৃহৎ বিনিয়োগ কৰা হৈছে। ইয়াত নিৰ্মাণ কৰা পৰিবহণ বিমানে আমাৰ সেনাবাহিনীক শক্তি প্ৰদান কৰাই নহয়, বিমান নিৰ্মাণৰ বাবেও এক নতুন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিব। শিক্ষা আৰু সংস্কৃতিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিচিত বদোদৰা এতিয়া এই নতুন পৰিচয়েৰে বিশ্বৰ আগত বিমান পৰিবহণ খণ্ডৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব৷ যদিও ভাৰতে ইতিমধ্যে বহু দেশলৈ বিমানৰ সৰু সৰু অংশ ৰপ্তানি কৰি আহিছে, এতিয়া দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে সামৰিক পৰিবহণ বিমান নিৰ্মাণ কৰিবলৈ ওলাইছে। ইয়াৰ বাবে টাটা গ্ৰুপ আৰু এয়াৰবাছ ডিফেন্স কোম্পানীলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো। মোক কোৱা হৈছে যে ভাৰতৰ শতাধিক এমএছএমইয়েও এই প্ৰকল্পত যোগদান কৰিব। ভৱিষ্যতে ইয়াত বিশ্বৰ আন দেশলৈ ৰপ্তানিৰ বাবেও অৰ্ডাৰ ল’ব পাৰিব। অৰ্থাৎ এই ভূমিৰ পৰাই ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ আৰু ‘মেক ফৰ দ্য গ্ল’ব’ৰ সংকল্পও অধিক শক্তিশালী হোৱাৰ দিশত গতি কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতত. আমাৰ হাতত বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা বিমান পৰিবহণ খণ্ড আছে। বিমান পৰিবহণৰ ক্ষেত্ৰত আমি বিশ্বৰ শীৰ্ষ তিনিখন দেশৰ শাৰীত উপনীত হ’বলৈ ওলাইছো। আগন্তুক ৪-৫ বছৰত কোটি কোটি নতুন যাত্ৰী বিমান যাত্ৰী হ’বলৈ গৈ আছে। উড়ান আঁচনিখনে এই দিশত যথেষ্ট সহায় কৰিছে। অনুমান কৰা হৈছে যে আগন্তুক ১০-১৫ বছৰত ভাৰতত আৰু প্ৰায় ২০০০ যাত্ৰীবাহী আৰু মালবাহী বিমানৰ প্ৰয়োজন হ’ব। কেৱল ভাৰতত ২০০০ বিমানৰ প্ৰয়োজন; এইটোৱে দেখুৱাইছে যে উন্নয়ন কিমান দ্ৰুতগতিত হ’ব! এই বৃহৎ চাহিদা পূৰণৰ বাবে ভাৰতে ইতিমধ্যে প্ৰস্তুতি চলাইছে। আজিৰ অনুষ্ঠানটোও সেই দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই অনুষ্ঠানতো বিশ্ববাসীৰ বাবে এটা বাৰ্তা প্ৰদান কৰিছে। আজি ভাৰতে বিশ্বৰ বাবে এক সোণালী সুযোগ কঢ়িয়াই আনিছে। যোগান-শৃংখলত ব্যাঘাত জন্মিলেও আৰু ক’ৰোনা আৰু যুদ্ধই সৃষ্টি কৰা পৰিস্থিতিৰ মাজতো ভাৰতৰ উৎপাদন খণ্ডৰ বৃদ্ধিৰ গতি অব্যাহত আছে। এইটো কোনো আকস্মিক সাফল্য নহয়। আজি ভাৰতত পৰিচালনাৰ অৱস্থা ক্ৰমান্বয়ে উন্নত হৈছে। আজি ভাৰতে খৰচৰ প্ৰতিযোগিতামূলক ক্ষমতাৰ লগতে গুণগত মানৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। আজি ভাৰতে কম খৰচী উৎপাদন আৰু উচ্চ উৎপাদনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰি আছে। আজি ভাৰতত প্ৰতিভাসম্পন্ন আৰু দক্ষ মানৱ সম্পদৰ এক বিশাল গোট আছে। বিগত আঠ বছৰত আমাৰ চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা সংস্কাৰে ভাৰতত এক অভূতপূৰ্ব উৎপাদন পৰিৱেশৰ সৃষ্টি কৰিছে। ভাৰতে আজিৰ দৰে সহজ ব্যৱসায় কৰা পৰিৱেশৰ ওপৰত ইমান গুৰুত্ব দিয়া নাছিল। কৰ্পৰেট কৰ গাঁথনি সৰল কৰা, বিশ্বব্যাপী প্ৰতিযোগিতামূলক কৰি তোলা, বহু খণ্ডত স্বয়ংক্ৰিয় পথৰ জৰিয়তে ১০০% প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ অনুমতি দিয়া, প্ৰতিৰক্ষা, খনন, ব্যক্তিগত কোম্পানীক স্থানৰ দৰে খণ্ড মুকলি কৰা, শ্ৰমিক অনাৰ দৰে অৰ্থনৈতিক সংস্কাৰৰ এক নতুন কাহিনী আজি ভাৰতত লিখা হৈছে সংস্কাৰ, ২৯টা কেন্দ্ৰীয় শ্ৰম আইন মাত্ৰ ৪টা সংহিতালৈ পৰিণত কৰা, ৩৩ হাজাৰতকৈ অধিক বাধ্যবাধকতা বিলুপ্ত কৰা আৰু কেইবা ডজন কৰৰ ৱেব নিৰ্মূল কৰা আৰু এটা একক সামগ্ৰী আৰু সেৱা কৰ সৃষ্টি কৰা। আমাৰ উৎপাদন খণ্ডই এই সংস্কাৰৰ সুফল লাভ কৰিছে।
আৰু বন্ধুসকল,
এই সফলতাৰ আঁৰত আৰু এটা ডাঙৰ কাৰণ আছে। বৰঞ্চ মই ক’ম যে আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণটো হ’ল মানসিকতাৰ পৰিৱৰ্তন। দীৰ্ঘদিন ধৰি চৰকাৰে এই মানসিকতাৰে শাসন কৰি আহিছে যে কেৱল চৰকাৰেহে সকলো জানে আৰু সকলো কাম চৰকাৰে কৰিব লাগে। এই মানসিকতাই দেশৰ প্ৰতিভা দমন কৰি ভাৰতৰ ব্যক্তিগত খণ্ডক বৃদ্ধি হ’বলৈ নিদিলে৷ ‘সবকা প্ৰয়াস’ৰ মনোভাৱেৰে আগবাঢ়ি গৈ দেশখনে এতিয়া ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ড উভয়কে সমানে গুৰুত্ব দিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ মানসিকতা আছিল সমস্যাসমূহ এৰাই চলা আৰু তেওঁলোকে কিছু ৰাজসাহায্য দি উৎপাদন খণ্ডটো চলাই ৰাখিব। এই মানসিকতাই ভাৰতৰ উৎপাদন খণ্ডৰ বহু ক্ষতি কৰিছে। ফলত ইয়াৰ পূৰ্বে কোনো সুনিৰ্দিষ্ট নীতি প্ৰণয়ন কৰা হোৱা নাছিল আৰু লজিষ্টিক, বিদ্যুৎ যোগান আৰু পানী যোগানৰ প্ৰয়োজনীয়তাক আওকাণ কৰা হৈছিল। মোৰ দেশৰ নৱ প্ৰজন্মই এই মানসিকতাৰ ফল খুব ভালদৰে বুজিব পাৰে। এতিয়া আজিৰ ভাৰতে নতুন মানসিকতা আৰু নতুন কৰ্ম-সংস্কৃতিৰে কাম কৰি আছে। আমি এড’চিজমেৰে ভৰপূৰ পদ্ধতি পৰিত্যাগ কৰিছো আৰু বৃদ্ধিৰ বাবে বিনিয়োগকাৰীৰ বাবে বিভিন্ন প্ৰৰোচনাৰ কথা চিন্তা কৰিছো। আমি উৎপাদনসংযোগী উদ্গনি আঁচনি আৰম্ভ কৰিলোঁ, যাৰ ফলত পৰিৱৰ্তনটো দৃশ্যমান হৈ পৰিল। আজি আমাৰ নীতি সুস্থিৰ, পূৰ্বানুমানযোগ্য আৰু ভৱিষ্যবাদী। আমি প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি নেচনেল মাষ্টাৰ প্লেন আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় ল’জিষ্টিক নীতিৰ জৰিয়তে দেশৰ ল’জিষ্টিক ব্যৱস্থাৰ উন্নতি সাধন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আগতে আন এটা মানসিকতা আছিল, অৰ্থাৎ ‘ভাৰত উৎপাদন ক্ষেত্ৰত পাৰদৰ্শিতা প্ৰদৰ্শন কৰিব নোৱাৰে, গতিকে ই কেৱল সেৱা খণ্ডতহে গুৰুত্ব দিব লাগে’। আজি আমি কেৱল সেৱা খণ্ডতেই গুৰুত্ব দিয়াই নহয়, উৎপাদন খণ্ডকো সমৃদ্ধ কৰি তুলিছো। আমি জানো যে আজি বিশ্বৰ কোনো দেশেই কেৱল সেৱা খণ্ড বা কেৱল উৎপাদন খণ্ডৰ বিকাশ ঘটাই অগ্ৰগতি লাভ কৰিব নোৱাৰে। আমি উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। আৰু আজিৰ নিউ ইণ্ডিয়াই আত্মবিশ্বাসেৰে একেটা পথতে আগবাঢ়িছে। আমাৰ মাজত দক্ষ জনশক্তিৰ অভাৱ আছে বুলি আন এক সীমিত বিশ্বাস আছিল। গতিকে, দেশৰ দক্ষতাৰ ওপৰত আস্থাৰ অভাৱ আছিল; দেশৰ প্ৰতিভাৰ ওপৰত বিশ্বাসৰ অভাৱ আছিল। সেয়েহে উৎপাদন খণ্ডৰ প্ৰতি এক প্ৰকাৰৰ উদাসীনতা আছিল আৰু ইয়াৰ প্ৰতি কম গুৰুত্ব দিয়া হৈছিল। কিন্তু আজি ভাৰতে উৎপাদন ক্ষেত্রতো আগৰণুৱা হ’বলৈ সাজু হৈছে৷ ছেমিকণ্ডাক্টৰৰ পৰা বিমানলৈকে আমি প্ৰতিটো খণ্ডতে আগৰণুৱা হোৱাৰ উদ্দেশ্যেৰে বৃদ্ধি পাইছো। এইটো সম্ভৱ হৈছিল কাৰণ যোৱা ৮ বছৰত আমি দক্ষতা বিকাশত মনোনিৱেশ কৰিছিলো আৰু ইয়াৰ বাবে এক পৰিৱেশ সৃষ্টি কৰিছিলো। এই সকলো পৰিৱৰ্তনক একত্ৰিত কৰি আজি ভাৰতৰ উৎপাদন খণ্ডত উন্নয়ন যাত্ৰা এই পৰ্যায়ত উপনীত হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ বিনিয়োগ অনুকূল নীতিৰ ফল প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগতো দেখা যায়। বিগত আঠ বছৰত ১৬০খনতকৈও অধিক দেশৰ কোম্পানীয়ে ভাৰতত বিনিয়োগ কৰিছে। আৰু এনে নহয় যে এই বিদেশী বিনিয়োগ কেৱল কিছুমান উদ্যোগতহে আহিছে। এই বিনিয়োগে অৰ্থনীতিৰ ৬০টাতকৈও অধিক খণ্ড সামৰি ৩১খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক সামৰি লৈছে। কেৱল মহাকাশ খণ্ডত ৩ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰতকৈ অধিক বিনিয়োগ কৰা হৈছে। ২০০০ চনৰ পৰা ২০১৪ চনলৈ ১৪ বছৰৰ তুলনাত এই আঠ বছৰত এই খণ্ডত হোৱা বিনিয়োগ পাঁচগুণ অধিক। আমি ২০২৫ চনৰ ভিতৰত আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন ২৫ বিলিয়ন ডলাৰৰ বাহিৰলৈ বৃদ্ধি কৰাৰ লক্ষ্য নিৰ্ধাৰণ কৰিছো।আমাৰ প্ৰতিৰক্ষা ৰপ্তানিও ৫ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ অতিক্ৰম কৰিব। উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু তামিলনাডুত গঢ়ি তোলা প্ৰতিৰক্ষা কৰিডৰেও এই খণ্ডটোক বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰিব। আজি দেশৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয় আৰু গুজৰাট চৰকাৰৰ শলাগ লৈছো। আপুনি নিশ্চয় দেখিছে যে কিছুদিন পূৰ্বে তেওঁলোকে গান্ধীনগৰত এক দৰ্শনীয় ডেফ-এক্সপ’ আয়োজন কৰিছিল। বিভিন্ন প্ৰতিৰক্ষা সঁজুলিৰ সৈতে জড়িত এক বৃহৎ অনুষ্ঠান। আৰু মই সঁচাকৈয়ে আনন্দিত হৈছো যে এইটো আছিল এতিয়ালৈকে হোৱা আটাইতকৈ ডাঙৰ ডেফ-এক্সপ’। গতিকে, ৰাজনাথ জীক অভিনন্দন জনাইছো। এই অনুষ্ঠানৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈশিষ্ট্য আছিল যে ডেফ-এক্সপ’ত প্ৰদৰ্শিত সকলো সঁজুলি আৰু প্ৰযুক্তি ‘মেড ইন ইণ্ডিয়া’ আছিল। অৰ্থাৎ ভৱিষ্যতৰ ডেফ-এক্সপ’ত প্ৰজেক্ট চি-২৯৫ৰ প্ৰতিফলনো আমি দেখিবলৈ পাম৷ ইয়াৰ বাবে টাটা গ্ৰুপ আৰু এয়াৰবাছলৈও মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
আজি এই ঐতিহাসিক ক্ষণত এই উদ্যোগটোৰ লগত জড়িত বন্ধু-বান্ধৱীসকললৈ মোৰ অনুৰোধ পুনৰ দোঁহাৰিব বিচাৰিছো। আৰু মই আনন্দিত যে বিভিন্ন খণ্ডৰ সকলো উদ্যোগৰ নেতা আৰু বিশিষ্ট ব্যক্তিসকলে আজি আমাৰ সৈতে এই গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানটোৰ সাক্ষী হ’বলৈ গৈছে। এই মুহূৰ্তত দেশত যি অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগৰ আস্থা গঢ় লৈ উঠিছে তাৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ কৰক। যিমান পাৰে আক্ৰমণাত্মকভাৱে আগবাঢ়ি যোৱাৰ এই সুযোগ নাপাব। উদ্যোগটোত প্ৰতিষ্ঠিত খেলুৱৈসকলক মই আহ্বান জনাও যে দেশৰ ষ্টাৰ্ট-আপসমূহক আগবাঢ়ি যোৱাত সহায় কৰাৰ উপায় বিচাৰি উলিয়াওক। মই বিচাৰো যে সকলো ডাঙৰ উদ্যোগে সমগ্ৰ দেশতে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ষ্টাৰ্ট-আপৰ বিষয়ে অধ্যয়ন কৰিবলৈ এটা ‘ষ্টাৰ্ট-আপ চেল’ ঘড় দিয়ক। আপোনাৰ গৱেষণা তেওঁলোকৰ কামৰ লগত কেনেকৈ মিলিব পাৰে? তেওঁলোকক হাত ধৰাৰ ব্যৱস্থা কৰক আৰু আপুনি দেখিব যে কেৱল আপুনি অতি দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি হোৱাই নহয়, আনকি সেই যুৱকসকলেও ষ্টাৰ্ট-আপৰ জগতখনত ভাৰতলৈ গৌৰৱ কঢ়িয়াই আনিছে। আনকি তেওঁলোকৰ শক্তিও বহুগুণ বৃদ্ধি পাব। গৱেষণাত ব্যক্তিগত খণ্ডৰ অংশগ্ৰহণ এতিয়াও সীমিত। যদি আমি একেলগে এইখিনি বৃদ্ধি কৰো তেন্তে আমি উদ্ভাৱন আৰু উৎপাদনৰ এক শক্তিশালী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ গঢ়ি তুলিবলৈ সক্ষম হ’ম। 'সবকা প্ৰয়াস'ৰ মন্ত্ৰ আমাৰ সকলোৰে বাবে উপযোগী হ'ব আৰু আমাৰ সকলোৰে পথ প্ৰদৰ্শন কৰিব। আৰু আমিও একেটা পথতে খোজ দিব লাগে। আকৌ এবাৰ সকলো দেশবাসীক এই আধুনিক বিমান নিৰ্মাণৰ সুবিধাৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো। দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে অপেক্ষা কৰি আছে বহু নতুন সুযোগ। লগতে দেশৰ নৱপ্ৰজন্মলৈ মোৰ বিশেষ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বহুত বহুত ধন্যবাদ !