Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at foundation stone laying ceremony of aircraft manufacturing plant in Vadodara
30 OCT 2022 6:57PM by PIB Delhi
The Governor of Gujarat Acharya Devvrat ji; the popular Chief Minister of Gujarat Bhupendrabhai Patel ji; my Cabinet colleague and the Defence Minister of the country Shri Rajnath Singh ji; Shri Jyotiraditya Scindia ji; the Chairman of Tata Sons; the Chief Commercial Officer of Airbus International; everyone associated with the Defence and Aviation Sector; ladies and gentlemen!
Namaskar!
In Gujarat, Diwali lasts till Dev Diwali. And during this festival of Diwali, Vadodara, Gujarat and the entire country has received a priceless gift. It is a new year for Gujarat and I have come to Gujarat for the first time in the new year. Wishing you all a very Happy New Year!
Today, we are taking a significant step towards making India a major manufacturing hub of the world. India is developing its own fighter planes today. Today India is making its own tanks and submarines. Moreover, 'Made in India’ Medicines and vaccines are also saving the lives of lakhs of people in the world today. Electronic gadgets, mobile phones and cars 'Made in India' are dominating many countries of the world today. India which is moving ahead with the mantra of 'Make in India' and 'Make for the Globe' continues to enhance its potential. Now India will also become a major manufacturer of transport planes. It is beginning in India today. And I can visualize the day when the world's biggest passenger planes will also be manufactured in India and will also carry the tag of 'Make in India'.
Friends,
The facility for which the foundation stone has been laid in Vadodara today, has the power to transform the defence and aerospace sectors of the country. For the first time ever such a huge investment is being made in India's defence aerospace sector. The transport aircraft being manufactured here will not only give strength to our army, but will also develop a new ecosystem for aircraft manufacturing. Known as the centre of education and culture, Vadodara will now emerge as an important hub of the aviation sector before the world with this new identity . Although India has already been exporting small parts of aircraft to many countries, now military transport aircraft are going to be manufactured for the first time in the country. I extend my best wishes to Tata Group and Airbus Defence Company for this. I have been told that more than 100 MSMEs of India will also join this project. In future, orders can also be taken here for exporting to other countries of the world. That is, the resolve of 'Make in India' and 'Make for the Globe' are also going to be stronger from this land.
Friends,
Today in India, we have the world's fastest growing aviation sector. We are about to reach the top three countries in the world in terms of air traffic. Crores of new passengers are going to be air passengers in the next 4-5 years. The UDAN scheme is also helping a lot in this direction. It is estimated that in the coming 10-15 years, India will need about 2000 more passenger and cargo aircrafts. India alone needs 2000 aircrafts; this shows how fast the development is going to take place! India is already preparing to meet this huge demand. Today's event is also a vital step in that direction.
Friends,
Today's event also has a message for the world. Today India has brought a golden opportunity to the world. India's manufacturing sector continues to have a growth momentum, despite disruptions in the supply-chain, and the circumstances created by Corona and the war. This is not a fluke. Today the operating conditions in India are continuously improving. Today India is emphasizing upon cost competitiveness as well as quality. Today India is providing opportunities for Low Cost Manufacturing and High Output. Today India has a huge pool of Talented and Skilled Manpower. The reforms undertaken by our government in the last eight years have created an unprecedented manufacturing environment in India. India has never had as much emphasis on Ease of Doing Business as today. A new saga of economic reforms is being written in India today like simplifying the corporate tax structure, making it globally competitive, allowing 100% FDI through automatic route in many sectors, opening up sectors like defence, mining, space to private companies, bringing labour reforms, turning 29 central Labour laws to just 4 codes, abolishing more than 33 thousand compliances and eliminating the web of dozens of taxes and creating one single Goods and Services Tax. Our manufacturing sector is reaping the benefits of these reforms.
And friends,
There is another major reason behind this success. Rather I would say that the biggest reason is the change in mindset. For a long time, governments have governed with the mindset that only the government knows everything and everything should be done by the government. This mindset suppressed the talent of the country and did not allow India's private sector to grow. Moving forward with the spirit of 'Sabka Prayas', the country has now started giving equal importance to both public and private sectors.
Friends,
The previous governments had the mindset of avoiding the problems and they would keep the manufacturing sector running by giving some subsidies. This mindset has done a lot of damage to the manufacturing sector of India. As a result, no concrete policy was formulated before and the needs of logistics, electricity supply and water supply were ignored. The young generation of my country can very well understand the result of this mindset. Now India of today is working with a new mindset and a new work-culture. We have abandoned methods laden with adhocism and have come up with various incentives for investors for growth. We launched the Production Linked Incentive scheme, which made the change visible. Today our policy is stable, predictable and futuristic. We are improving the country's logistics system through the PM Gati Shakti National Master Plan and National Logistics Policies.
Friends,
Earlier there was another mindset, that is, 'India cannot excel in manufacturing, so it should focus only on the service sector'. Today we are not only focusing on the service sector but also enriching the manufacturing sector. We know that today no country in the world can progress by developing only the service sector or only the manufacturing sector. We have to adopt a holistic approach to development. And today's New India has walked on the same path with confidence. There was another limiting belief that we have a shortage of skilled manpower. So, there was a lack of confidence in the skills of the country; there was a lack of trust in the talent of the country. Therefore, there existed a kind of apathy towards the manufacturing sector and less attention was paid to it. But today India is getting ready to be at the forefront in terms of manufacturing too. From Semiconductors to Aircrafts, we are growing with the intention of being at the forefront in every sector. This was possible because in the last 8 years we focused on skill development and created an environment for it. By integrating all these changes, today India's development journey in the manufacturing sector has reached this stage.
Friends,
The fruits of our government's investment-friendly policies are also visible in FDI. In the last eight years, companies from more than 160 countries have invested in India. And it is not that this foreign investment has come only in some industries. This investment covers more than 60 sectors of the economy and has reached 31 states and UTs. More than $3 billion has been invested in the aerospace sector alone. The investment in this sector was five times more in these eight years as compared to the 14 years from 2000 to 2014. In the coming years, the defence and aerospace sectors are going to be the major pillars of the ‘Atmanirbhar Bharat Abhiyan’. We aim to scale-up our defence manufacturing beyond $25 billion by 2025. Our defence exports will also exceed $5 billion. Defence corridors being developed in Uttar Pradesh and Tamil Nadu will also help in scaling-up this sector. Today I appreciate the Defence Ministry of the country and the Government of Gujarat. You must have seen that a few days ago they organized a spectacular Def-Expo in Gandhinagar. There was a major event related to various defence equipment. And I am really delighted to say that this was the biggest Def-expo ever. So, I congratulate Rajnath ji. One of the most important features in this event was the fact that all the equipment and technologies displayed in the Def-expo were 'Made in India'. That is, the reflection of Project C-295 will also be visible to us in the future Def-expos. I extend my best wishes to the Tata Group and Airbus for the same.
Friends,
Today, on this historic occasion, I would like to reiterate my request to the friends associated with the industry. And I am glad that all the industry leaders and stalwarts from various sectors have joined us today to witness this momentous event. Make the most out of the unprecedented investment confidence that has been built up in the country at the moment. Don't miss this opportunity to move forward as aggressively as you can. I would urge the players who are established in the industry to find ways to help the start-ups of the country to move forward. I want all the major industries to create one 'start-up cell' to study the start-ups of our youngsters across the country. How can your research match their work? Provide hand-holding to them and you will see that not only you are growing very fast but even those youngsters are bringing glory to India in the world of start-ups. Even their power will increase manifold. The participation of the private sector in research is still limited. If we increase this together, we will be able to develop a stronger ecosystem of innovation and manufacturing. The mantra of 'Sabka Prayas' will be useful to all of us and will guide us all. And we should walk on the same path. Once again, I congratulate all the countrymen for this modern aircraft manufacturing facility. Many new opportunities are waiting for the youth of the country. I also extend my special greetings to the young generation of the country.
Thanks a lot !
Disclaimer: Some part of PM's speech is also in Gujarati language, which has been translated here.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବଡ଼ୋଦରାର ଏୟାର କ୍ରାଫ୍ଟ ନିର୍ମାଣ କାରଖାନାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମର୍ମାନୁବାଦ
01 NOV 2022 9:24PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜରାଟ ରାଜ୍ୟପାଳ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ଜୀ, ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ ଜୀ, ମୋର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳ ସହକର୍ମୀଗଣ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ଜୀ, ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ ଜୀ, ଟାଟା ସନ୍ସର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଏୟାର ବସ ଇଣ୍ଟରନାସନାଲର ମୁଖ୍ୟ ବାଣିଜିକ ଅଧିକାରୀ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତି, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ ।
ନମସ୍କାର
ଗୁଜରାଟରେ ଦୀପାବଳି ଦେବ ଦୀପାବଳି ସହ ଶେଷ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ଦୀପାବଳି ମହୋତ୍ସବରେ ବଡ଼ୋଦରାର ଗୁଜରାଟ ଓ ସମଗ୍ର ଦେଶ ଏକ ଅମୂଲ୍ୟ ଉପହାର ଗ୍ରହଣ କରିଛି । ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ଏହା ନବବର୍ଷ ଓ ମୁଁ ନୂଆ ବର୍ଷରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ଆସିଛି । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନୂତନ ବର୍ଷର ଶୁଭେଚ୍ଛା ।
ଆଜି ଆମେ ଭାରତକୁ ବିଶ୍ୱର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ନିର୍ମାଣ କେନ୍ଦ୍ର କରିବାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛୁ । ଭାରତ ଆଜି ନିଜର ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନ ବିକଶିତ କରୁଛି । ଆଜି ଭାରତ ନିଜର ଟ୍ୟାଙ୍କ ଓ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ତିଆରି କରିଛି । ଆହୁରି କହିବାକୁ ଗଲେ ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଔଷଧ ଓ ଟିକା ଆଦି ବିଶ୍ୱରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରୁଛି । ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ଇଲେକଟ୍ରୋନିକ ଗେଜେଟ, ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଓ କାର ଆଦି ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ ଚାଲୁଛି। ‘ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଓ ‘ମେକ ଫର ଦି ଗ୍ଲୋବ’ ମନ୍ତ୍ର ଧରି ଚାଲୁଥିବା ଭାରତ ଏହାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରି ଚାଲିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତ ପରିବହନ ବିମାନ ମଧ୍ୟ ନର୍ମାଣ କରିବ । ଭାରତରେ ଏହା ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ମୋତେ ଜଳ ଜଳ ଦେଖାଯାଉଛି ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ବୃହତ୍ତମ ଯାତ୍ରୀ ବିମାନ ମଧ୍ୟ ତିଆରି କରି ଏଥିରେ ‘ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ’ର ଛାପ ରଖିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବଡ଼ୋଦରାରେ ଯେଉଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଛି, ତାହା ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଓ ବାୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବସ୍ଥାନ୍ତର ଆଣିବାରେ ଶକ୍ତି ରହିଛି । ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ବାୟୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଭଳି ବିରାଟ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ହେଉଛି । ଏଠାରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ପରିବହନ ବିମାନ କେବଳ ଆମ ସ୍ଥଳସେନାକୁ ବଳ ଦେବ ନାହିଁ, ବରଂ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଅନୁକୂଳ ବାତାବରଣ ଦେଶରେ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଶିକ୍ଷା ଓ ସଂସ୍କୃତିର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ପରିଚିତ ବଡ଼ଦୋରା ବର୍ତ୍ତମାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ ବିଶ୍ୱରେ ତା’ର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଯଦିଓ ଭାରତ ବିମାନର ଯନ୍ତ୍ରାଂଶ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନୀ କରୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସାମରିକ ପରିବହନ ବିମାନ ଦେଶରେ ତିଆରି ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ମୁଁ ଏଥିପାଇଁ ଟାଟା ଗ୍ରୁପ ଓ ଏୟାର ବସ ଡିଫେନ୍ସ କମ୍ପାନୀକୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ମତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଭାରତରେ ୧ଠଠରୁ ଅଧିକ ଏମଏସଏମଇ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଯୋଗ ଦେବେ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶକୁ ରପ୍ତାନୀ ପାଇଁ ବହିନା ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ରଖାଯିବ । ତାହା ହିଁ ‘ମେକ ଇନ ଇଣ୍ଡିଆ’ ଓ ‘ମେକ ଫର ଦି ଗ୍ଲୋବ’ର ସଂକଳ୍ପ । ଏହା ଏହି ଦେଶରୁ କ୍ରମଶ ମଜବୁତ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ଏବେ ବିଶ୍ୱରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ରହିଛି । ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତିନିଜଣଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ଥାନିତ ହେବାକୁ ଯାଉଛୁ । ଆଗାମୀ ଚାରିରୁ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କୋଟି କୋଟି ନୂତନ ବିମାନ ଯାତ୍ରୀ ଆମର ହେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଡ଼ାଣ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ବହୁଳ ଭାବେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆଗାମୀ ୧୦ରୁ ୧୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ପ୍ରାୟ ୨ଠଠଠରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଓ କାର୍ଗୋ ବିମାନ ଆବଶ୍ୟକ କରିବ । ଭାରତରେ କେବଳ ୨ଠଠଠ ଏୟାର କ୍ରାଫ୍ଟ ଆବଶ୍ୟକ ହେବା ଅର୍ଥ ଏ କ୍ଷେତ୍ର କେତେ ଦ୍ରୁତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ମୁଖେ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ତାହା ଏଥିରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଅନୁମତି ହୁଏ । ଭାରତ ଏହି ବିଶାଳ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ଆରମ୍ଭ କରି ଦେଇସାରିଲାଣି । ଆଜିର ଶିଳାନ୍ୟାସ ସମାରୋହ ଏ ଦିଗରେ ଏକ ମୁଖ୍ୟ ପଦକ୍ଷେପ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଘଟଣା ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଉଛି । ଭାରତ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ଆଣି ଦେଇଛି । କରୋନା, ଯୁଦ୍ଧ ଓ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ବ୍ୟାଘାତ ସୃଷ୍ଟି ସତ୍ତ୍ୱେ ଭାରତର ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଗତିଶୀଳ ହୋଇଛି । ଏହା କୌଣସି ଆକସ୍ମିକ ସୁଯୋଗ ନୁହେଁ । ଆଜି ଭାରତରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଅବସ୍ଥା ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ଉନ୍ନତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି । ଆଜି ଭାରତ ମିତବ୍ୟୟୀ ନିର୍ମାଣ ଓ ଆଶାତୀତ ସଫଳତା ଦେଉଛି । ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରଚଣ୍ଡ ମେଧାଶକ୍ତି ଓ କୁଶଳ ମାନବ ସମ୍ବଳର ଭଣ୍ଡାର ରହିଛି । ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ନେଇଥିବା ସଂସ୍କାରମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଗୁ ନିର୍ମାଣ ବାତାବରଣ ଖୁବ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି । ଆଜିଭଳି ବ୍ୟାବସାୟିକ ସୁଗମତା ଆଗରୁ ଦେଖା ନ ଥିଲା । ବାଣିଜି୍ୟକ ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସରଳୀକରଣ ଭଳି ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂସ୍କାରଯୋଗୁ ଏହାକୁ ବିଶ୍ୱରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ କରିବା ସହ ଶତ ପ୍ରତିଶତ ବିଦେଶୀ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଯୋଗୁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା, ଖଣି, ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ କମ୍ପାନି ଆକର୍ଷିତ ହେବେ । ଶ୍ରମ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହୋଇଥିବା ୨୯ଟି କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଶ୍ରମ ଆଇନରୁ ମାତ୍ର ୪ଟି ସଂହିତାରେ ସୀମାବଦ୍ଧ କରାଯିବା ସହ ୩୩ ହଜାରରୁ ଅଧିକ କମ୍ପାନୀ ଉଚ୍ଛେଦ କରାଯାଇଛି । ଜାଲ ଭଳି ଟିକସ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାନରେ ଏକକ ବସ୍ତୁ ଓ ସେବା କର ପ୍ରଣୟନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସବୁ ସଂସ୍କାର ଯୋଗୁ ଆମର ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର ଅନେକ ସୁବିଧା ପାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସଫଳତା ପଛରେ ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ବରଂ ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାରଣ ହେଉଛି ମନୋବୃତ୍ତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ । ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ସରକାରମାନେ ଏଭଳି ମନୋବୃତ୍ତି ନେଇ ଶାସନ କରୁଥିଲେ ଯେ ସରକାର ସବୁ ଜାଣନ୍ତି ଓ ସବୁକିଛି ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ମନୋବୃତ୍ତି ଦେଶର ମେଧାକୁ ଚାପି ରଖିବା ସହ ଭାରତର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ବଢ଼ିବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦେଇନାହିଁ । ସବକା ପ୍ରୟାସ ଉତ୍ସାହ ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ସହ, ଦେଶ ଏବେ ଉଭୟ ସରକାରୀ ଓ ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପୂର୍ବ ସରକାରମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟାକୁ ଏଡ଼ାଇ ଯିବାର ମାନସିକତା ସେମାନେ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ କେବଳ ରିହାତି ଦେଇ ଚଳାଉଥିଲେ । ଭାରତରେ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର ଏଥିପାଇଁ ଜୋର କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହୋଇଛି । ଫଳରେ ପୂର୍ବରୁ କୌଣସି ନୀତି ଗ୍ରହଣ ହେଲା ନାହିଁ ଓ ଲଜିଷ୍ଟିକ, ବିଦୁତ ଓ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରଭୃତି ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଗଲା ନାହିଁ । ଏହି ମାନସିକତାର ଫଳକୁ ମୋ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ବେଶ ହୃଦୟଙ୍ଗମ କରିପାରୁଥିବେ । ଆଜିର ଭାରତ ଏକ ନୂତନ ମାନସିକତା ଓ କର୍ମସଂସ୍କୃତିକୁ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଆମେ କାମଚଳା ପଦ୍ଧତିକୁ ପରିହାର କରି ନିବେଶକଙ୍କ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ନିମନ୍ତେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଇଛୁ । ଆମେ ଉତ୍ପାଦନଭିତ୍ତିକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ଯାହା ଫଳରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଖିଦୃଶିଆ ହୋଇଛି । ଆଜି ଆମର ନୀତି ଦୃଢ଼, ଅନୁମାନ ସାପେକ୍ଷ ଓ ଭବିଷ୍ୟଦ୍ରଷ୍ଟା ହୋଇଛି । ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ଓ ଜାତୀୟ ଲଜିଷ୍ଟିକ ନୀତି ବଳରେ ଆମେ ଦେଶର ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପଦ୍ଧତିକୁ ଉନ୍ନତ କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଗରୁ ଆଉ ଏକ ମାନସିକତା ଥିଲା, ତାହା ହେଉଛି ଯେ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉକ୍ରର୍ଷ ସାଧନ କରିପାରିବ ନାହିଁ, ତେଣୁ ଏହା କେବଳ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବ । ଆଜି ଆମେ କେବଳ ସେବା କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦେଉନାହୁଁ ବରଂ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧ କରୁଛୁ । ଆମେ ଜାଣୁ ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଦେଶ କେବଳ ସେବା ବା ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ କରି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ଆମକୁ ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ସାମଗ୍ରିକ ଦୃଷ୍ଟିଭଙ୍ଗୀ ଆପଣାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏବଂ ଆଜି ନବ ଭାରତ ସେହି ରାସ୍ତାରେ ବିଶ୍ୱାସର ସହ ଚାଲିଛି । ଆଉ ଏକ ଅଳ୍ପ ବିଶ୍ୱାସ ଥିଲା ଯେ ଆମର କୁଶଳୀ ମାନବ ସମ୍ବଳର ଅଭାବ ରହିଛି । ତେଣୁ ଦେଶର ମେଧା ଉପରେ ଆସ୍ତାର ଅଭାବ ରହିଥିଲା, ସେଥିପାଇଁ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ଏକ ଦ୍ୱିଧା ଥିଲା ଓ ଏଥିପ୍ରତି କମ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉଥିଲା। ମାତ୍ର ଆଜି ଭାରତ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆଗରେ ରହିଛି । ସେମି କଣ୍ଡକ୍ଟର ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଏୟାର କ୍ରାଫ୍ଟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମେ ଆଗରେ ରହିବାକୁ ଅଭିପ୍ରାୟ ରଖି ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ । ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଆମେ କୌଶଳ ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଏହାର ଏକ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଫଳରେ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ସମସ୍ତ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବା ଯୋଗୁ ଆମେ ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରା ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହି ସ୍ଥିତିରେ ପହଂଚିପାରିଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସରକାରଙ୍କ ବିନିଯୋଗ ଅନୁକୂଳ ନୀତି ଆଜି ଏଫଡିଆଇରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି । ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୬ଠଟି ଦେଶର କମ୍ପାନୀମାନେ ଭାରତରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିଚନ୍ତି । ଏ କଥା ମଧ୍ୟ ନୁହେଁ ଯେ ଏହି ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କେବଳ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ହିଁ ହୋଇଛି । ଏହି ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଅର୍ଥନୀତିର ୬ଠଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ହେବା ସହ ଏହା ୩୧ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ହୋଇଛି । ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ କେବଳ ତିନି ବିଲିୟନ ଡଲାର ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ହୋଇଛି । ୨୦୦୦ରୁ ୨୦୧୪ ଏହି ୧୪ ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ଗତ ଆଠ ବର୍ଷରେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଞ୍ଚ ଗୁଣ ଅଧିକ ନିବେଶ ହୋଇଛି । ଆଗାମୀ ବର୍ଷରେ ମହାକାଶ ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ର ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନର ମୁଖ୍ୟ ସ୍ତମ୍ଭ ହେବ । ଆମେ ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ନିର୍ମାଣ ୨୦୨୩ ସୁଦ୍ଧା ୨୫ ବିଲିୟନ ଡଲାରରୁ ଅଧିକ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ । ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ରପ୍ତାନୀ ମଧ୍ୟ ୫ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅତିକ୍ରମ କରିବ । ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ ତାମିଲନାଡୁରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡ଼ର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉଠାଇବାରେ ଅଧିକ ସହାୟକ ହେବ । ଆଜି ମୁଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ ଗାନ୍ଧୀ ନଗରରେ ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ଡିଫେନ୍ସ- ଏକ୍ସପୋ ଆୟୋଜନ କରିବାରୁ ପ୍ରଶଂସା କରୁଛୁ । ଏହା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ପ୍ରଦର୍ଶନର ଅଂଶ ଥିଲା । ମୁଁ ଖୁସିର ସହ କହୁଛି ଯେ ଏହା ସର୍ବକାଳୀନ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଡିଫେନ୍ସ ଏକ୍ସପୋ ଥିଲା । ମୁଁ ରାଜନାଥ ଜୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଏହାର ପ୍ରଧାନ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ହେଉଛି ପ୍ରଦର୍ଶିତ ସମସ୍ତ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହା ପ୍ରକଳ୍ପ ସି-୨୯୫ର ପ୍ରତିଫଳନ ଯାହାକି ଭବିଷ୍ୟତ ଡିଫେନ୍ସ ଏକ୍ସପୋରେ ଦେଖାଯିବ । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଟାଟା ଗ୍ରୁପ ଓ ଏୟାରବସକୁ ଏଥିପାଇଁ ମୋର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଐତିହାସିକ ଦିନରେ ମୁଁ ହି ଶିଳ୍ପ ସହ ସଂଶ୍ଲିଷ୍ଟ ବନ୍ଧୁମାନଙ୍କୁ ମୋର ଅନୁରୋଧ ପୁଣି ଦୋହରାଉଛି । ଏବଂ ମୁଁ ଖୁସୀ ଯେ ସମସ୍ତ ଶିଳ୍ପ ନେତୃବୃନ୍ଦ ଓ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରର ଟାଣୁଆ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷ ଏହି ସ୍ମରଣୀୟ ଘଟଣାକୁ ଦେଖିବାକୁ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି । ଦେଶରେ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବିଶ୍ୱାସ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଏହି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା ନକରି ଯେତେଦୂର ସମ୍ଭବ ଅଗ୍ରସର ହୁଅ । ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଅଗ୍ରଗତିରେ ସହାୟକ ହେବାକୁ ମୁଁ ନିବେଦନ କରୁଛି । ପ୍ରମୁଖ ଶିଳ୍ପାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଦେଶରେ ଯୁବପିଢ଼ି ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟଅପର ଅନୁଧ୍ୟାନ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ସେଲ ଗଠନ କରିବା ମୁଁ ଚାହୁଁଛି । ଏହା ଫଳରେ ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପମାନଙ୍କ ଶକ୍ତି ବହୁଗୁଣିତ ହୋଇଯିବ । ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅବଦାନ ଖୁବ ସୀମିତ । ଆମେ ମିଳିମିଶି ଏହାକୁ ବଢ଼ାଇଲେ ଆମେ ଦେଶର ନିର୍ମାଣ ଓ ନବୋନ୍ମେଷ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ମଜବୁତ ବାତାବରଣ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବା । ସବକା ପ୍ରୟାସ ମନ୍ତ୍ର ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପକାରୀ ହେବା ସହ ଆମକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଦେବ । ଆମେ ଏକା ପଥରେ ଚାଲିବା ଉଚିତ । ପୁଣିଥରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଏହି ଆଧୁନିକ ଏୟାର କ୍ରାଫ୍ଟ ନିର୍ମାଣ ସୁବିଧା ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ି ନିମନ୍ତେ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି । ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିକୁ ମୋର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି ।
ଅଶେଷ ଧନ୍ୟବାଦ ।