ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ୧୫୬ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ଆବେଦନ ମାମଲାର ସମାଧାନ ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୨.୦ ଅଧୀନରେ ୭୦% ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦାନ
ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଡିଜିଟାଇଜେସନ ପରେ ୭୦୬୧ କାଗଜ ଫାଇଲକୁ ନଷ୍ଟ କରାଯାଇଛି
ବିଭାଗର ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦପ୍ତରରେ ଚାରାରୋପଣ
28 OCT 2022 12:28PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଅଭିଯାନ ୨.୦ ମାଧ୍ୟମରେ ଦପ୍ତର ଓ ଏହାର ପରିସରର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ରକ୍ଷା, ସଫେଇ ଓ ଶୋଭାବର୍ଦ୍ଧନ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ କାଳରେ ବ୍ୟୁରୋ ଅଫ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ, ଜାତୀୟ ଟେଷ୍ଟ ହାଉସ, ଜାତୀୟ ଖାଉଟି ସମବାୟ ମହାସଂଘ ଓ ଜାତୀୟ ଖାଉଟି ଆୟୋଗର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସହିତ ମୋଟ ୭୩ଟି ଦପ୍ତରରେ ଏହି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଓ ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହାତକୁ ନିଆଯାଇ ତାହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇଛି । ଅକ୍ଟୋବର ୨ ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଏହି ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା କାର୍ଯ୍ୟ ଆନୁଷ୍ଠାନିକଭାବେ ଚଳିତମାସ ୩୧(୨୦୨୨ ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ରେ ଶେଷ ହେବ ।
ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିବା ପୂର୍ବରୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପର୍ଯ୍ୟାୟ କାମ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥିଲାö। ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ଅଭିଯାନ କାଳରେ କେଉଁ କେଉଁ କାମ କରାଯିବ ତାହାର ଏକ ତାଲିକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ତଦନୁସାରେ ଅଭିଯାନକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି ।
ଏଥିରେ ପୁରୁଣା ନଥିପତ୍ରଗୁଡିକୁ ହଟାଇବା ସହିତ ଦେଶର ୭୩ଟି ଦପ୍ତର ଓ ବିଭାଗର ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ସଫେଇ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର ହୋଇଥିଲା । ଏହି କାମରେ ସିପିଡବ୍ଲ୍ୟୁଡିର ସହାୟତା ନିଆଯାଇଥିଲା ।
ଏହି ଅଭିଯାନ କାଳରେ ପାଞ୍ଚ ଜଣ ସଂସଦ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଯଥାବିଧି ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ସହିତ ଦୁଇଟି ଆନ୍ତଃ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମତାମତର ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଉପସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି । ୨୦୨୨ ଅକ୍ଟୋବର ୨୬ ସୁଦ୍ଧା ୧୫୧୬ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗ ମଧ୍ୟରୁ ୧୦୭୪ର ସନ୍ତୋଷଜନକ ଉତ୍ତର ଦିଆଯାଇଛି । ଏହା ମୋଟ ଅଭିଯୋଗର ୭୦ଶତାଂଶ । ଏହାଛଡା ୧୫୬ ସାଧାରଣ ଅଭିଯୋଗର ଶୁଣାଣି କରାଯାଇ ତାହାର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଅଭିଯାନ କାଳରେ ରେକର୍ଡ ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ ୧୫, ୨୮୫ କାଗଜପତ୍ର ଫାଇଲକୁ ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇ ସେଗୁଡିକର ସମୀକ୍ଷ। କାମ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥିଲା । ସମୀକ୍ଷା ହୋଇଥିବା ମୋଟ ୧୩୧୩୧ ଫାଇଲ ମଧ୍ୟରୁ ୭୦୬୧ଟିକୁ ଡିଜିଟାଇଜ କରାଯିବା ପରେ ମୂଳ କାଗଜ ଫାଇଲଗୁଡିକୁ ନଷ୍ଟ କରି ଦିଆଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ୬୦୨ ଇ-ଫାଇଲକୁ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇ ଇ-ଅଫିସ ବର୍ଗରେ ୪୭୩ଟିକୁ ବନ୍ଦ କରାଯାଇଛି । ଅତଏବ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ରେକର୍ଡ ପତ୍ର ମଧ୍ୟରୁ ୮୬%କୁ ସବୁଦିନ ପାଇଁ ବନ୍ଦ କରିଦିଆଯାଇଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ କାଳରେ ପୁରୁଣା ଫାଇଲ, ରେକର୍ଡପତ୍ର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଫିସ ଆବର୍ଜନାକୁ ୨, ୩୮, ୨୬୮ ଟଙ୍କାର ବିଭାଗ ବିକ୍ରି କରିଛି । ପୁରୁଣା ଫାଇଲ ଓ କାଗଜପତ୍ର ସବୁକୁ ହଟାଇବା ପରେ ବିଭିନ୍ନ ଦପ୍ତରରେ ମୋଟ ୫୧୨୧ ବର୍ଗଫୁଟ ସ୍ଥାନ ମୁକ୍ତ ହୋଇଛି ।
ଏଥି ସହିତ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ସଦର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗୀୟ ଦପ୍ତର ପରିସରରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଓ ଶୋଭାବର୍ଦ୍ଧନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବିଭିନ୍ନ ଦପ୍ତର ପରିସରରେ ୫୦୦ ଚାରା ରୋପଣ କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ ଚାରା ମୁଖ୍ୟତଃ ଆଇଆଇଏଲ୍‌ଏଲ, ଏନ୍‌ଟିଏଚ୍ ଓ ବିଆଇଏଏସ୍ କ୍ୟାମ୍ପସରେ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହାଛଡା ଏହି ଅଭିଯାନ କାଳରେ ସବୁ ବିଭାଗୀୟ ଦପ୍ତରରେ ଏଲ୍‌ଇଡି ଲାଇଟ୍ ଲଗାଯାଇ ବିଜୁଳି ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ।
ପ୍ରଚଳିତ ନିୟମ ଓ ନୀତି ଅନୁସାରେ ବିଭାଗର ଅଧସ୍ତନ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରୁୁ ନିୟମିତ ପରିତ୍ୟକ୍ତ, ଅବ୍ୟବହୃତ ସାମଗ୍ରୀ ଓ ଆବର୍ଜନା ସଂଗ୍ରହ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏମ୍‌ଏସ୍‌ଟିସି ସହିତ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଚୁକ୍ତି ଅନୁସାରେ ସେହି ସଂସ୍ଥା ସମ୍ପୃକ୍ତ ଦପ୍ତରଗୁଡିକରୁ ନିୟମିତ ଅବ୍ୟବହୃତ ଓ ପରିତ୍ୟକ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ /କାଗଜପତ୍ର ସଫା କାମ କରୁଛି ।
ଏହି ଅଭିଯୋଗ କାଳରେ ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ବିଭିନ୍ନ ହାଟ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଖାଉଟି ସଚେତନତା ବାର୍ତ୍ତା ପ୍ରଚାର କାମ ହାତକୁ ନିଆଯାଇଥିଲା । ଏଥିରେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଖାଉଟି ସୁରକ୍ଷା ମାମଲା ବିଭିନ୍ନ ଖାଉଟି ଅଦାଲତର ଇ-ଦାଖିଲା ପୋର୍ଟାଲରେ କିପରି ସହଜରେ କରାଯାଇପାରିବ ସେ ବିଷୟରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କୁ ଅବଗତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ପୋର୍ଟାଲରେ ଏକ ଜାଗୃତି ମାସକ୍‌ଟର ବ୍ୟାନର ରହିଛି ।
ଏହି ଅଭିଯାନ ଅବସରରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଦପ୍ତରରେ ଏକ ରି-ମଡେଲ ସେକ୍ସନ ପଞ୍ଚମ ମହଲାରେ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଆଗରୁ ସେଠାରେ ଏକ ଶସ୍ୟ ପରୀକ୍ଷାଗାର ଥିଲା । ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିର୍ଦ୍ଦେଶରେ ସେହି ପରୀକ୍ଷାଗାରକୁ ଉଠାଇ ଏକ ନୂଆ ସେକ୍ସନ ସେଠାରେ ତିଆରି କରାଯାଇଛି । ଏହି ପରୀକ୍ଷାଗାର ଗାଜିଆବାଦରେ ଥିବା ଦପ୍ତରର ୫୪୫ ନମ୍ବର ପ୍ରକୋଷ୍ଠକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ ହୋଇଛି । ନୂଆ ସେକ୍ସନ ଓ ପରୀକ୍ଷାଗାରରେ ଆବଶ୍ୟକ ମୌଳିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଓ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପେସାଦାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Department of Consumer Affairs disposes 156 Public Grievance Appeals and replies to 70% Public Grievances under Special Campaign 2.0
7061 physical files weeded out after complete digitization under the campaign
Tree plantation carried out at headquarters and other offices
28 OCT 2022 12:28PM by PIB Delhi
The Department of Consumer Affairs is participating in the Special Campaign 2.0 relating to cleanliness in offices, office campuses and institutions across the country. A total of 73 offices were identified of Bureau of Indian Standards, National Test House, National Consumer Cooperative Federation, and National Consumer Commissions where activities related to the Campaign started on October 2 and will conclude on October 31, 2022.
The Department observed a preparatory phase for this Special Campaign 2.0 wherein items to be focused on during cleanliness drive and records to be weeded out were decided and discussions with CPWD and other maintenance contractors undertaken at all the 73 locations.
During this campaign, all the five references from Hon‘ble Members of Parliament received have been answered, comments on the Two Inter-Ministerial references have been given. As against 1516 Public Grievances, till 26.10.2022, 1074 (70%) Public Grievances have been satisfactorily replied and 156 Public Grievances Appeals have been disposed.
With respect to Records management, 15,285 physical files were identified, after reviewing 13131 files 7061 physical files after their digitization have been completely weeded out. Against 602 e-files put up for reviewed under e-Office category and 473 e-files have since been closed. Thus, 86% of Identified Records have so far been closed. During the campaign, through the sale of scrap Rs.2, 38,268/- have been generated with able to freed up 5121 square feet of space.
A special drive has been carried out by the Department for tree plantation in their office campus across the country. As a result of this over, 500 tree plantation has been undertaken in IILM, NTH and BIS campuses and also a special drive for use of energy efficient lighting and replacement of light fittings with LED light fittings in all campuses.
In the Best Practices, Subordinate Organisations have signed MOU with MSTC (Govt. of India Enterprises) for disposal of scrap on regular basis and also conducted Awareness Campaign for consumers at market place regarding registration of complaints with the consumer commission electronically through e-Daakhil portal with Jagriti Mascot banner.
During the campaign and the preparatory phase a remodeled section has been created on the 5” floor where in the last campaign a grain testing laboratory was situated and on the directions of the Hon’ble Minister the Grain testing laboratory has been transferred from Room No. 545 to NTH, Ghaziabad and the entire room has been renovated for use by Young professionals and other officers in the Department.