প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২১ অক্টোবৰত কেদাৰনাথ আৰু বদ্ৰীনাথ ভ্ৰমণ কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩৪০০ কোটি টকাৰ অধিক মূল্যৰ সংযোগ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গৌৰীকুণ্ডৰ সৈতে কেদাৰনাথ আৰু গোবিন্দঘাটৰ পৰা হেমকুণ্ড চাহিবৰ সৈতে সংযোগ কৰা দুটা নতুন ৰ'পৱে প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
গৌৰীকুণ্ডৰ পৰা কেদাৰনাথ ৰ'পৱেলৈ ভ্ৰমণৰ সময় ৬-৭ ঘণ্টাৰ পৰা মাত্ৰ ৩০ মিনিটলৈ হ্ৰাস কৰিব
গোবিন্দঘাটৰ পৰা হেমকুণ্ড চাহিব ৰ'পৱেই ভ্ৰমণৰ সময় এদিন হ্ৰাস কৰি মাত্ৰ ৪৫ মিনিট কৰিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সকলো বতৰৰ সীমান্ত পথ সংযোগ বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰায় ১০০০ কোটি টকাৰ পথ প্ৰশস্তকৰণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব
এই প্ৰকল্পসমূহে অঞ্চলটোত সংযোগ আৰু ধৰ্মীয় পৰ্যটন বৃদ্ধি কৰিব
18 OCT 2022 8:46PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২২ চনৰ ২১ অক্টোবৰত উত্তৰাখণ্ড ভ্ৰমণ কৰিব। তেওঁ পুৱা প্ৰায় ৮:৩০ বজাত শ্ৰী কেদাৰনাথ মন্দিৰদৰ্শন আৰু প্ৰাৰ্থনা কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুৱা প্ৰায় ৯ বজাত কেদাৰনাথ ৰ'পৱে প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াৰ পিছত, তেওঁ আদিগুৰু শংকৰাচাৰ্যৰ সমাধি স্থান পৰিদৰ্শন কৰিব। পুৱা প্ৰায় ৯:২৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্দাকিনী আস্থা পথ আৰু সৰস্বতী আস্থা পথৰ অগ্ৰগতিৰ লগতে তাত চলি থকা উন্নয়নমূলক কামৰ পৰ্যালোচনা কৰিব।
ইয়াৰ পিছতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বদ্ৰীনাথত উপস্থিত হ'ব, য'ত নিশা প্ৰায় ১১:৩০ বজাত তেওঁ শ্ৰী বদ্ৰীনাথ মন্দিৰদৰ্শন আৰু উপাসনা কৰিব। দুপৰীয়া ১২ বজাত তেওঁ নদীৰ সন্মুখৰ উন্নয়নমূলক কামৰ অগ্ৰগতিৰ পৰ্যালোচনা কৰিব। দুপৰীয়া ১২:৩০ বজাত তেওঁ মানা গাঁৱত পথ আৰু ৰ'পৱে প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ইয়াৰ পিছত, দুপৰীয়া প্ৰায় ২ বজাত, তেওঁ আগমন প্লাজা আৰু হ্ৰদবোৰৰ উন্নয়নমূলক কামৰ অগ্ৰগতি পৰ্যালোচনা কৰা উচিত।
কেদাৰনাথ ৰজ্জুপথ প্ৰায় ৯.৭ কিলোমিটাৰ দীঘল হ'ব। ই গৌৰীকুণ্ডক কেদাৰনাথৰ সৈতে সংযোগ কৰিব, যাৰ ফলত দুয়োটা স্থানৰ মাজত ভ্ৰমণৰ সময় বৰ্তমানৰ ৬-৭ ঘণ্টাৰ পৰা প্ৰায় ৩০ মিনিটলৈ হ্ৰাস হ'ব। হেমকুণ্ড ৰ'পৱেই গোবিন্দঘাটক হেমকুণ্ড চাহিবৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। ই প্ৰায় ১২.৪ কিলোমিটাৰ দীঘল হ'ব আৰু ভ্ৰমণৰ সময় এদিনৰ পৰা মাত্ৰ ৪৫ মিনিটলৈ হ্ৰাস কৰিব। ৰজ্জুপথটোৱে ঘাংঘাৰিয়াকো সংযোগ কৰিব, যি হৈছে ফুলৰ উপত্যকা ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যানৰ প্ৰৱেশদ্বাৰ।
ৰজ্জুপথটো প্ৰায় ২৪৩০ কোটি টকাৰ সামগ্ৰিক ব্যয়ত বিকশিত কৰা হ'ব। ই হ'ব পৰিবহনৰ এক পৰিৱেশ-অনুকূল মাধ্যম, যি আন্দোলনক সুৰক্ষা আৰু স্থিৰতা প্ৰদান কৰিব। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশে ধৰ্মীয় পৰ্যটনক উৎসাহিত কৰিব, যি অঞ্চলটোত অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব আৰু একে সময়তে বহুতো নিযুক্তিৰ সুযোগ সৃষ্টি কৰিব।
এই ভ্ৰমণকালত প্ৰায় ১০০০ কোটি টকাৰ পথ প্ৰশস্তকৰণ প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হ'ব। দুটা পথ বহল প্ৰকল্প - মানাৰ পৰা মানা পাছ (ৰাষ্ট্ৰীয় ঘাইপথ - ০৭) আৰু যোশীমঠৰ পৰা মালাৰীলৈ (এনএইচ ১০৭ বি) - আমাৰ সীমান্ত অঞ্চলত সকলো বতৰৰ পথ সংযোগ প্ৰদানৰ দিশত আন এক পদক্ষেপ হিচাপে প্ৰমাণিত হ'ব। সংযোগ বৃদ্ধিৰ উপৰিও, এই প্ৰকল্পবোৰ কৌশলগতভাৱে লাভজনক বুলি প্ৰমাণিত হ'ব।
কেদাৰনাথ আৰু বদ্ৰীনাথ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ হিন্দু মন্দিৰসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। এই অঞ্চলটো এটা শিখ তীৰ্থস্থানৰ বাবেও জনাজাত য'ত এটা শ্ৰদ্ধাশীল - হেমকুণ্ড চাহিব আছে। এই স্থানসমূহত হাতত লোৱা সংযোগ প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত ধৰ্মীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ স্থানসমূহত প্ৰৱেশাধিকাৰ সহজ কৰা আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰতিফলিত হয়।

Prime Minister's Office
PM to visit Kedarnath and Badrinath on 21st October
PM to lay foundation stone of connectivity projects worth more than Rs 3400 crore
PM to lay foundation stone of two new ropeway projects connecting Gaurikund to Kedarnath and Govindghat to Hemkund Sahib
Gaurikund to Kedarnath Ropeway will reduce travel time from 6-7 hours to only about 30 mins
Govindghat to Hemkund Sahib ropeway will reduce travel time from more than a day to only about 45 mins
PM to lay foundation stone of road widening projects worth around Rs 1000 crore - to enhance all weather border road connectivity
Projects to give a boost to connectivity and religious tourism in the region
18 OCT 2022 8:46PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Uttarakhand on 21st October 2022. In Kedarnath, at around 8:30 AM, he will perform darshan and pooja at Shri Kedarnath Temple. At around 9 AM, Prime Minister will lay the foundation stone of the Kedarnath Ropeway Project. After that, he will visit the Adi Guru Shankaracharya Samadhi Sthal. At around 9:25 AM, Prime Minister will review the progress of development works along Mandakini Asthapath and Saraswati Asthapath.
Thereafter, Prime Minister will reach Badrinath where, at around 11:30 AM, Prime Minister will perform darshan and pooja at Shri Badrinath Temple. At 12 noon, he will review the progress of development work of riverfront, followed by laying the foundation stone of road and ropeway projects at Mana village at 12:30 PM. Thereafter, at around 2 PM, he will review the progress of development work of arrival plaza and lakes.
The ropeway in Kedarnath will be around 9.7 Km long and will connect Gaurikund to Kedarnath, reducing the travel time between the two places from 6-7 hours at present, to only about 30 mins. The Hemkund ropeway will connect Govindghat to Hemkund Sahib. It will be around 12.4 Km long and will reduce the travel time from more than a day to only about 45 mins. This ropeway will also connect Ghangaria, which is the gateway to Valley of Flowers National Park.
The ropeways, which will be developed at a cumulative cost of around Rs 2430 crore, are an environmental friendly mode of transport that will provide safe, secure and stable mode of transport. This major infrastructure development will give a boost to religious tourism, which will give a fillip to the economic development in the region and lead to creation of multiple employment opportunities as well.
Foundation stone of road widening projects worth around Rs 1000 crore will also be laid during the visit. The two road widening projects - from Mana to Mana Pass (NH07) and from Joshimath to Malari (NH107B) - shall be another step towards providing last mile all weather road connectivity to our border areas. Apart from boosting connectivity, these projects will also prove beneficial from a strategic point of view as well.
Kedarnath and Badrinath are one of the most important Hindu shrines. The area is also known for one of the revered Sikh Pilgrim site - Hemkund Sahib. The connectivity projects being undertaken shows the Prime Minister’s commitment to ease access and improve basic infrastructure in places of religious significance.