Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the launch of Mission Schools of Excellence in Adalaj, Gujarat
19 OCT 2022 5:21PM by PIB Delhi
Namaste,
How are you? Yes, now there is some excitement.
The Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel, the ministers of the Gujarat government, all the stalwarts of the education world, the bright students of Gujarat, all other dignitaries, ladies and gentlemen!
Today Gujarat is taking a big step towards the creation of the ‘Amrit’ generation of ‘Amrit Kaal’. This is going to prove to be a milestone towards building a developed Gujarat for a developed India. I congratulate and offer my best wishes to all the people, teachers, young colleagues and the future generations of Gujarat on the launch of the Mission Schools of Excellence.
Friends,
Recently, the country has entered the era of 5th generation i.e. 5G of mobile and internet. We have used internet services ranging from 1G to 4G. Now 5G is going to bring about a massive change in the country. Not only has the speed increased with every generation, but every generation has linked technology to almost every aspect of life.
Friends,
Similarly, we have also seen different generations of schools in the country. Now 5G will take our education system to the next level by moving beyond smart facilities, smart classrooms and smart teaching. Now our school students will also be able to experience the power of Virtual Reality and Internet of Things very easily. I am happy that Gujarat has taken a very important and first step in the country in the form of Mission Schools of Excellence. I congratulate and convey my best wishes to Bhupendrabhai, his government and his entire team.
Friends,
The change that has come in the education sector in Gujarat in the last two decades is unprecedented. Such was the condition 20 years ago that 20 out of 100 children in Gujarat did not go to school. That is, one fifth of the students were left out of education. Moreover, most of the school going students used to drop out by the time they reached 8th standard. Unfortunately, the condition of the daughters was worse. Daughters of many villages were not sent to school altogether. There were no resources to teach science as a subject in whatever education centers that existed in the tribal areas. I am happy and I especially congratulate Jitubhai and his team's imagination. Since most of you were unable to understand what was happening on the stage, I would like to share that with you.
The children who I met now were those who were admitted to school for the first time in 2003. I had gone to a tribal village then. It was the middle of June with temperature hovering around 40-45 degrees centigrade. I had gone to a village where children had the least education, and the condition of girls was very poor. I told the villagers that I had come to them to ask for something. I asked for a promise that they would educate their daughters. I am privileged to meet the children today whom I had taken to the school for the first time. On this occasion, I bow to their parents for acceding to my request. I just took them to school. Realizing the importance of education, they taught their children as much as they could and today those children have become independent. I congratulate the Government of Gujarat and Jitubhai for giving me this opportunity to meet the children whose admission I had ensured in schools.
Friends,
The people of Gujarat have transformed the education system in their state in the last two decades. More than 1.25 lakh new classrooms were built and more than 2 lakh teachers were recruited in Gujarat in these two decades. I still remember the day when ‘Shala Praveshotsav’ (the drive to enroll students in primary schools) and ‘Kanya Kelavani Mahotsav’ (encouraging formal education with special focus on the girls) started. The idea was to celebrate as a festival when the sons and daughters go to school for the first time. There should be celebration in the family, in the locality and in the whole village, because we are making a beginning to educate the new generation of the country. As the Chief Minister, I myself went to villages and requested all the people to send their daughters to school and the result is that today almost every son and daughter in Gujarat has started going to schools and colleges.
Friends,
Along with this, we have also given maximum emphasis on quality and outcome of education. That's why we started ‘Gunotsav’ (an initiative to assess learning outcomes of children) along with ‘Praveshotsav’. I remember very well that every student was assessed in detail according to his abilities, interests and his indifference. Along with them, the teachers were also assessed.
Besides the school departments, our bureaucrats, even police officers and forest officials used to go to schools in the villages for three days as part of the campaign.
A few days ago when I came to Gandhinagar, I was pleased to see a very advanced, technology-based version of ‘Gunotsav’ in the form of ‘Vidya Samiksha Kendras’ (education review centres). One would be surprised to see the novelty of ‘Vidya Samiksha Kendras’. The Government of India and the Education Minister of the country had recently called a meeting of Education Ministers and officials of the Education Department from across the country to Gandhinagar. All of them spent a considerable part of their time understanding the concept of ‘Vidya Samiksha Kendras’. Now delegates from different states come to study the ‘Vidya Samiksha Kendras’ and try to emulate that model in their respective states. Gujarat deserves congratulations for this initiative.
A central system has been devised to get even minute information of the entire school education of the state. It is kind of an innovative experiment. Thousands of schools, lakhs of teachers and about 1.25 crore students of Gujarat are reviewed here and feedback is given to them. The data is analyzed with techniques like Big Data Analysis, Machine Learning, Artificial Intelligence and Video Walls. Accordingly, necessary suggestions are given to the children for better performance.
Friends,
It is in the DNA and nature of Gujarat to do something new, unique and experiment in the field of education. For the first time, the Institute of Teachers Education for their training was established in Gujarat. Children University here is the only university in the world. Look at the experience of ‘Khel Mahakumbh’. The disciplined work culture in the government machinery, the interest of the youth of Gujarat towards sports and this entire ecosystem is the result of the ‘Khel Mahakumbh’. The National Games were held in Gujarat recently after so many years. The games came in for a lot of praise. Since I am in touch with the players and their coaches, they congratulated me for the event. I told them not to congratulate me because Gujarat’s Chief Minister and the Gujarat government deserve all the accolades. It is because of their effort and hard work that such a big sports festival of the country took place in Gujarat. All the players said Gujarat matched the hospitality and arrangements made during international tournaments. Gujarat has really done a great service to the country by hosting this event successfully, encouraging the sports world and setting high standards. I heartily congratulate the Government of Gujarat, all its officials and all the people from the sports world.
Friends,
TV had reached 15,000 schools in Gujarat a decade ago. Computer aided learning labs and many such systems had become an integral part of more than 20,000 schools in Gujarat many years ago. Today more than one crore students and four lakh teachers have online attendance in Gujarat. As part of this series of new experiments, today 20,000 schools in Gujarat are going to enter the 5G era of education. Under the Mission Schools of Excellence, 50,000 new classrooms and more than one lakh smart classrooms will be developed in a modern way in these schools. These schools will not only have modern digital and physical infrastructure, but will also make a big difference in the lives of children and their education. Here work will be done on every aspect to increase the capacity of the children. That is, the focus will be on the strength of the student and the scope for their improvement.
Friends,
The 5G technology is going to make the learning systems very easy. If the 2G, 4G and 5G have to be explained in simple terms then 4G is like a cycle and 5G is an airplane. This is the difference. If I have to explain technology in the language of the villages then this is how I will explain. 4G means cycle and 5G means you have an airplane. Such is the power it has.
Congratulations to Gujarat because it has realized the power of 5G and is promoting excellence in modern education which will change the fortunes of Gujarat. And this will give every child the opportunity to learn according to his needs. This will be of great help especially in the education of schools in remote villages. The best teachers will be available in the remote areas through this service. The best teacher would be thousands of kilometers away, but it would appear as if he is present in the classroom. The best content of every subject will be accessible to everyone. Now the best teachers who teach different skills will be able to teach children in different villages and cities in virtual real time. This will also help in removing the gap seen in different schools to a great extent.
These state-of-the-art schools will cater to every need of the students from Anganwadi and Bal Vatika to career guidance and competitive exam preparation. From arts, crafts, business to coding and robotics, every type of education will be available here from a young age. That is, every aspect of the new National Education Policy will be implemented here.
Brothers and sisters,
Today, the central government is encouraging similar changes in the entire country through the new National Education Policy. Therefore, the central government has also decided to build more than 14,500 PM Shree schools across the country. This is a pilot project which will be started in different parts of India. It will be monitored for about a year. If there are some shortcomings or there is a need to add something new in the wake of changing technology, it will be done. Efforts will be made in the future to take it to the maximum number of schools in the country by making it a perfect model. These schools will be the model schools for the new National Education Policy across the country.
The central government is going to spend 27,000 crore rupees on this scheme. These schools will complement the new National Education Policy which focuses on critical thinking and envisions providing better education to children in their own language. In a way, they will act as a guide for the rest of the schools.
Friends,
The country has taken a pledge to get rid of the slave mentality in the Amrit Mahotsav of Independence. The new National Education Policy is an attempt to bring the country out of the slave mentality and refine the talent and innovation. See, what was the situation in the country? Knowledge of the English language was taken as a measure of intelligence, whereas language is just a medium of communication. But language had become such a barrier for so many decades that the country could not get the benefit of the wealth of talent in the villages and poor families. So many talented children could not become doctors and engineers because they did not get the opportunity to study in the language they understood. Now this situation is being changed. Now students have started getting the option of studying science, technology, medicine, etc in Indian languages ​​too.
Even a poor mother, who cannot educate her child in an English school, can dream of making him or her doctor. A child can become a doctor in his mother tongue. We are working in that direction so that even a person from a poor’s family can become a doctor. Efforts are underway to make courses in several Indian languages as well as in Gujarati language. It is time for everyone's efforts for a developed India. There should not be anyone in the country who should be left out for any reason. This is the spirit of the new National Education Policy and this spirit has to be carried forward.
Friends,
Education has been the pivot of India's development since ancient times. We have been supporters of knowledge by nature. Therefore, our ancestors made a mark in knowledge and science, built the best universities in the world hundreds of years ago and established the biggest libraries. However, there was a period when the invaders launched a campaign to destroy this wealth of India. But India did not give up its strong intentions regarding education. It suffered atrocities, but it did not leave the path of education.
This is the reason that even today we have a different identity in the world of knowledge, science and innovation. There is an opportunity to restore its ancient prestige in the ‘Amrit Kaal’ of independence. India has immense potential to become the best knowledge economy in the world and opportunities are also waiting. Most of the innovations related to science, technology and innovations will take place in India in the 21st century. I dare to say this because of my trust in the youth of my country and the talent of the youth of my country.
Gujarat also has a huge opportunity in this regard. Till now the identity of Gujarat was that we are traders and businessmen. They buy goods from one place, sell them at another place and earn their livelihood from the brokerage. Gujarat has come out of it and has slowly started earning its name in the field of manufacturing. And now Gujarat is developing as a knowledge and innovation hub of the country in the 21st century. I am sure that the Mission Schools of Excellence of the Government of Gujarat will strengthen this spirit.
Friends,
I am privileged to attend this very important event today. Just an hour ago, I was associated with the program of military power of the country and after an hour I got an opportunity to join this program of knowledge power of the country in Gujarat. After this program, I am going to Junagadh and Rajkot where issues of prosperity will dominate.
Friends,
Once again, I extend my best wishes to the education world of Gujarat, the future generations and their parents on this important occasion today. My heartfelt congratulations to Bhupendrabhai and his team!
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ আদালাজত মিছন স্কুল অৱ এক্সেলেন্সৰ শুভাৰম্ভ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সম্বোধনৰ অসমীয়া অনুবাদ
19 OCT 2022 5:21PM by PIB Guwahati
আপোনালোকৰ ভাল নে? হয়, পুলক অনুভৱ কৰিছো।
গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আচাৰ্য্য দেৱব্ৰত জী, জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, শিক্ষা জগতৰ বিশিষ্ট লোকসকল, গুজৰাটৰ মেধাৱী ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, আন-আন সকলো বিশিষ্ট ব্যক্তি, ভদ্ৰমহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল!
আজি গুজৰাটে ‘অমৃত কাল’ ৰ ‘অমৃত’ প্ৰজন্ম গঢ়াৰ দিশত এক বৃহৎ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। এখন উন্নত ভাৰতৰ বাবে এখনি উন্নত গুজৰাট গঢ়াৰ অৰ্থে এয়া এক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে প্রমাণিত হ’ব। গুজৰাটৰ সমূহ ৰাইজ, শিক্ষক-শিক্ষয়িত্ৰী, যুৱ সতীৰ্থ আৰু আগন্তুক প্ৰজন্মসমূহক মিছন স্কুল অৱ এক্সেলেন্সৰ শুভাৰম্ভণিৰ বাবে অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়াকৈ দেশখনে ৫ম প্ৰজন্মৰ যুগত প্ৰৱেশ কৰিছে অৰ্থাৎ ৫জি ম’বাইল আৰু ইন্টাৰনেটৰ যুগত প্ৰৱেশ কৰা হৈছে। আমি ১জি ৰপৰা ৪জি লৈকে ইন্টাৰনেট সেৱাৰ ব্যৱহাৰ কৰিছো। এতিয়া ৫জি য়ে দেশখনত এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন সাধন কৰিব। এনে প্ৰতিটো প্ৰজন্মৰ লগে-লগে গতি বৃদ্ধিয়েই নহয়, বৰঞ্চ প্ৰতিটো প্ৰজন্মই জীৱনৰ প্ৰায় প্ৰতিটো দিশৰ লগতে প্ৰযুক্তিৰ সম্পৰ্ক স্থাপন কৰিছে।
বন্ধুসকল,
একেদৰে, আমি দেশখনত বিভিন্ন প্ৰজন্মৰ বিদ্যালয়ো দেখিবলৈ পাইছো। এতিয়া ৫জি য়ে স্মাৰ্ট সুবিধা, স্মাৰ্ট শ্ৰেণীকোঠা আৰু স্মাৰ্ট শিক্ষাৰ ওপৰিও আমাৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাক পৰৱৰ্তী পৰ্যায়লৈ নিব। এতিয়া আমাৰ বিদ্যালয়ৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলেও ভাৰ্চুৱেল ৰিয়েলিটি আৰু ইন্টাৰনেট অৱ থিংছৰ শক্তি অতিশয় সহজে অনুভৱ কৰিব পাৰিব। গুজৰাটে মিছন স্কুল অৱ এক্সেলেন্সৰ ৰূপত দেশখনৰ বাবে এক অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু প্ৰথম পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰাত মই সন্তোষ পাইছো। ভূপেন্দ্ৰভাই, তেওঁৰ চৰকাৰ আৰু তেওঁৰ সমগ্ৰ টীমলৈ অভিনন্দন আৰু শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
যোৱা দুটা দশকত গুজৰাটৰ শিক্ষা খণ্ডত অভূতপূৰ্ব পৰিৱৰ্তন সাধন হৈছে। ২০ বছৰ পূৰ্বে এনেকুৱা আছিল যে গুজৰাটৰ ১০০ শিশুৰ ভিতৰত ২০ শিশুৱেই স্কুললৈ নাযায়। অৰ্থাৎ এক পঞ্চমাংশ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী শিক্ষাৰ পৰা দূৰৈত থাকিল। তদুপৰি স্কুললৈ যোৱা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ অধিকাংশই অষ্টম শ্ৰেণীৰপৰা আগলৈ নোযোৱাকৈ থাকে। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে, ছাত্ৰীসকলৰ অৱস্থা আৰু বেয়া হৈ পৰিল। গ্ৰামাঞ্চলসমূহৰ বহু কন্যাক একেবাৰে স্কুললৈ পঠিওৱা হোৱা নাছিল। জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত যিসমূহ শিক্ষাৰ কেন্দ্ৰ আছিল, তাতো বিষয় হিচাপে বিজ্ঞান শিকাবলৈ কোনো সমল নাছিল। কিন্তু, সাম্প্ৰতিক পদক্ষেপৰাজিত মই সুখী আৰু বিশেষকৈ জিতুভাই আৰু তেওঁৰ টীমৰ পৰিকল্পনাক অভিনন্দন জনাইছো।
এতিয়া লগ পোৱা ল’ৰা-ছোৱালীকেইটাই ২০০৩ ত প্ৰথমবাৰৰ বাবে স্কুলত ভৰ্তি হৈছিল। তেতিয়া মই এখন জনজাতীয় গাঁৱলৈ গৈছিলো। জুন মাহৰ মাজভাগ আছিল আৰু তাপমাত্ৰা প্ৰায় ৪০-৪৫ ডিগ্ৰী ছেলছিয়াছ আছিল। ল’ৰা-ছোৱালীৰ পঢ়া-শুনা কম হোৱা গাঁৱখনলৈ গৈছিলো আৰু ছোৱালীৰ অৱস্থাও বৰ বেয়া আছিল। মই গাঁৱৰ লোকসকলক কৈছিলো যে মই তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ কিবা এটা বিচাৰি আহিছো। মই তেওঁলোকৰপৰা তেওঁলোকে নিজৰ ছোৱালীক পঢ়োৱাৰ সংকল্প গ্ৰহণৰ কামনা কৰিছিলো। প্ৰথমবাৰৰ বাবে বিদ্যালয়লৈ যোৱা সেই ল’ৰা-ছোৱালীকেইটাক আজি লগ পোৱাৰ সৌভাগ্য হৈছে। এই উপলক্ষে মোৰ অনুৰোধ গ্ৰহণৰ বাবে তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃক প্ৰণাম জনাইছো। মই মাত্ৰ সিহঁতক স্কুললৈ নিছিলো৷ শিক্ষাৰ গুৰুত্ব উপলব্ধি কৰি তেওঁলোকে নিজৰ সন্তানক যিমান পাৰে শিকাইছিল আৰু আজি সেই ল’ৰা-ছোৱালীকেইটা শিক্ষিত হৈ উঠিছে। যিসকল শিশুৰ নামভৰ্তি মই বিদ্যালয়ত সুনিশ্চিত কৰিছিলো, তেওঁলোকক লগ পোৱাৰ এই সুযোগ প্ৰদানৰ বাবে গুজৰাট চৰকাৰ আৰু জিতুভাইক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
যোৱা দুটা দশকত গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে নিজৰ ৰাজ্যৰ শিক্ষা ব্যৱস্থাৰ ৰূপান্তৰ ঘটাইছে। এই দুটা দশকত গুজৰাটত ১.২৫ লাখৰো অধিক নতুন শ্ৰেণীকোঠা নিৰ্মাণ কৰা হয় আৰু ২ লাখৰো অধিক শিক্ষক নিযুক্তি দিয়া হয়। ‘শালা প্ৰৱেশোৎসৱ’ (প্ৰাথমিক বিদ্যালয়ত ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক নামভৰ্তিৰ অভিযান) আৰু ‘কন্যা কেলাৱনী মহোৎসৱ’ (ছোৱালীক বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপেৰে আনুষ্ঠানিক শিক্ষাক উৎসাহিত কৰা) ৰ শুভাৰম্ভণিৰ দিনটো মোৰ আজিও মনত আছে। পুত্ৰ-কন্যাই প্ৰথমবাৰৰ বাবে স্কুললৈ গ’লে উৎসৱ হিচাপে উদযাপন কৰা হৈছিল। পৰিয়ালত, স্থানীয় অঞ্চলত আৰু সমগ্ৰ গাঁৱতে ইয়াৰ উদযাপন হ’ব লাগে, কাৰণ আমি দেশখনৰ নতুন প্ৰজন্মক শিক্ষিত কৰি তুলিবলৈ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছো। মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে মই নিজেই গাঁৱে-ভূঞে গৈ সকলো ৰাইজক অনুৰোধ কৰিছিলো। তেওঁলোকৰ কন্যা সন্তানক স্কুললৈ পঠিয়াওঁক বুলি আৰু ইয়াৰ ফলত আজি গুজৰাটৰ প্ৰায় প্ৰতিজন পুত্ৰ-কন্যাই স্কুল-কলেজলৈ যাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ সমান্তৰালকৈ আমি শিক্ষাৰ গুণগত মান আৰু ফলাফলৰ ওপৰতো সৰ্বাধিক গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছো। সেইবাবেই আমি ‘প্ৰৱেশোৎসৱ’ ৰ লগতে ‘গুণোৎসৱ’ (শিশুৰ শিক্ষণ ফলাফলৰ মূল্যায়নৰ এক পদক্ষেপ) ৰ শুভাৰম্ভ কৰিলো। মোৰ ভালকৈ মনত আছে যে প্ৰতিজন ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ সামৰ্থ্য, আগ্ৰহ অনুসৰি বিতংভাৱে মূল্যায়ন কৰা হৈছিল। তেওঁলোকৰ লগতে শিক্ষকসকলৰো মূল্যায়ন কৰা হয়।
বিদ্যালয় বিভাগৰ বাহিৰেও আমাৰ আমোলা, আনকি আৰক্ষী বিষয়া, বন বিষয়াসকলেও এই অভিযানৰ অংশ হিচাপে তিনিদিন গাঁৱৰ বিদ্যালয়লৈ গৈছিল।
কিছুদিন পূৰ্বে গান্ধীনগৰলৈ আহোতে ‘বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্ৰ’ (education review centres) ৰ ৰূপত ‘গুণোৎসৱ’ ৰ এক অতিশয় উন্নত, প্ৰযুক্তিভিত্তিক সংস্কৰণ দেখি আনন্দিত হৈছিলো। ‘বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্ৰ’ ৰ নতুনত্ব দেখি আপোনাসৱো আচৰিত হ’ব। ভাৰত চৰকাৰ আৰু দেশখনৰ শিক্ষামন্ত্ৰীয়ে গান্ধীনগৰত শেহতীয়াকৈ দেশখনৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ শিক্ষামন্ত্ৰী আৰু শিক্ষা বিভাগৰ বিষয়াসকলৰ এখনি বৈঠকৰ আহ্বান জনাইছিল। সকলোৱে ‘বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্ৰ’ ৰ ধাৰণাটো বুজিবলৈ যথেষ্ট সময় লয়। এতিয়া বিভিন্ন ৰাজ্যৰপৰা প্ৰতিনিধিসকলে ‘বিদ্যা সমীক্ষা কেন্দ্ৰ’ অধ্যয়ন কৰিবলৈ আহে আৰু নিজ-নিজ ৰাজ্যত সেই আৰ্হি অনুকৰণ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰে। এই পদক্ষেপৰ বাবে গুজৰাট অভিনন্দনৰ যোগ্য।
ৰাজ্যৰ সমগ্ৰ বিদ্যালয় শিক্ষাৰ আনকি ক্ষুদ্ৰ তথ্যও লাভ কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয়ভাৱে ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ই একপ্ৰকাৰৰ উদ্ভাৱনীমূলক পৰীক্ষা। ইয়াৰ জৰিয়তে গুজৰাটৰ হাজাৰ-হাজাৰ বিদ্যালয়, লাখ-লাখ শিক্ষক আৰু প্ৰায় ১.২৫ কোটি ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক পৰ্য্যালোচনা কৰা হয় আৰু তেওঁলোকক মতামত গ্ৰহণ কৰা হয়। বিগ ডাটা এনালাইছিছ, মেচিন লাৰ্নিং, আৰ্টিফিচিয়েল ইনটেলিজেন্স আৰু ভিডিঅ’ ৱালৰ দৰে কৌশলেৰে তথ্য বিশ্লেষণ কৰা হয়। সেই অনুসৰি শিশুসকলক উন্নত প্ৰদৰ্শনৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় পৰামৰ্শ দিয়া হয়।
বন্ধুসকল,
শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত নতুন, অনন্য আৰু পৰীক্ষা-নিৰীক্ষা কৰাটো গুজৰাটৰ ডিএনএ আৰু স্বভাৱত আছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে গুজৰাটত তেওঁলোকৰ প্ৰশিক্ষণৰ বাবে শিক্ষক শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান প্ৰতিষ্ঠা কৰা হয়। ইয়াৰ শিশু বিশ্ববিদ্যালয় পৃথিৱীৰ একমাত্ৰ বিশ্ববিদ্যালয়। ‘খেল মহাকুম্ভ’ ৰ কথা চাওঁক। চৰকাৰী যন্ত্ৰত অনুশাসিত কৰ্ম-সংস্কৃতি, ক্ৰীড়াৰ প্ৰতি গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ আগ্ৰহ আৰু এই সমগ্ৰ বাতাবৰণ ‘খেল মহাকুম্ভ’ ৰ ফলশ্ৰুতি। ইমান বছৰৰ পিছত শেহতীয়াকৈ গুজৰাটত ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া অনুষ্ঠিত হৈ যায়। মই খেলুৱৈ আৰু তেওঁলোকৰ প্ৰশিক্ষকৰ সৈতে যোগাযোগ ৰক্ষা কৰাৰ বাবে তেওঁলোকে মোক এই অনুষ্ঠানৰ বাবে অভিনন্দন জনায়। মই তেওঁলোকক কৈছিলো যে মোক অভিনন্দন জনাব নালাগে কাৰণ গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আৰু গুজৰাট চৰকাৰহে সকলো প্ৰশংসাৰ যোগ্য। তেওঁলোকৰ কষ্ট আৰু কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বাবেই গুজৰাটত দেশখনৰ ইমান বৃহৎ ক্ৰীড়া মহোৎসৱ অনুষ্ঠিত হৈছিল। আটাইকেইগৰাকী খেলুৱৈয়ে কৈছিল যে গুজৰাট আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিযোগিতাৰ সময়ত কৰা আতিথ্য আৰু ব্যৱস্থাৰ সৈতে মিল খাইছিল। এই অনুষ্ঠানটো সফলতাৰে আয়োজন কৰি, ক্ৰীড়া জগতক উৎসাহিত কৰি আৰু উচ্চ মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণেৰে গুজৰাটে সঁচাকৈয়ে দেশখনৰ বাবে এক বৃহৎ সেৱা আগবঢ়াইছে। গুজৰাট চৰকাৰ, ইয়াৰ সকলো বিষয়া আৰু ক্ৰীড়া জগতৰ সকলো ৰাইজক আন্তৰিকতাৰে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
এদশক পূৰ্বে গুজৰাটৰ ১৫,০০০ বিদ্যালয়ত টিভিয়ে স্থান পাইছিল। কম্পিউটাৰ সহায়ক শিক্ষণ লেব আৰু এনে বহু ব্যৱস্থা বহু বছৰ পূৰ্বেই গুজৰাটৰ ২০,০০০ ৰোধিক বিদ্যালয়ৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ পৰিছিল। আজি গুজৰাটত এক কোটিৰো অধিক ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু চাৰি লাখ শিক্ষকৰ অনলাইন উপস্থিতি আছে। এই ধাৰাবাহিক নতুন পৰীক্ষাৰ অংশ হিচাপে আজি গুজৰাটৰ ২০,০০০ বিদ্যালয়ে শিক্ষাৰ ৫জি যুগত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। মিছন স্কুল অৱ এক্সেলেন্সৰ অধীনত এই বিদ্যালয়সমূহত আধুনিক পদ্ধতিৰে ৫০,০০০ নতুন শ্ৰেণীকোঠা আৰু এক লাখৰো অধিক স্মাৰ্ট শ্ৰেণীকোঠা গঢ়ি তোলা হ’ব। এই বিদ্যালয়সমূহত কেৱল আধুনিক ডিজিটেল আৰু ফিজিকেল আন্তঃগাঁথনিয়েই নহয়, বৰঞ্চ শিশুসকলৰ জীৱন আৰু তেওঁলোকৰ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰতো এক বৃহৎ পৰিৱৰ্তন সাধন হ’ব। ইয়াত শিশুসকলৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে প্ৰতিটো দিশতে কাম কৰা হ’ব। অৰ্থাৎ ছাত্ৰজনৰ শক্তি আৰু তেওঁলোকৰ উন্নতিৰ পৰিসৰৰ ওপৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
৫জি প্ৰযুক্তিয়ে শিক্ষণ ব্যৱস্থাসমূহ অতি সহজ কৰি তুলিব। যদি ২জি, ৪জি আৰু ৫জি ৰ বিষয়ে সহজ ভাষাত বুজাব লাগে, তেন্তে ৪জি এখন চাইকেলৰ দৰে আৰু ৫জি এখন বিমান। এইটোৱেই পাৰ্থক্য। যদি মই সৰল ভাষাত টেকন'লজিক বুজাব লগা হয়, তেতিয়া এনেকৈয়ে বুজাম। ৪জি মানে চাইকেল আৰু ৫জি মানে এয়াৰপ্লেন। ইয়াৰ ক্ষমতাও এনেকুৱাই।
গুজৰাটক অভিনন্দন জনাইছো। ৰাজ্যখনে ৫জি ৰ শক্তিক উপলব্ধি কৰিছে আৰু আধুনিক শিক্ষাত উৎকৃষ্টতাক প্ৰসাৰিত কৰিছে যিয়ে গুজৰাটৰ ভাগ্য সলনি কৰিব। আৰু ইয়াৰদ্বাৰা প্ৰতিটো শিশুৱে নিজৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি শিকিবলৈ সুযোগ পাব। বিশেষকৈ দুৰ্গম অঞ্চলসমূহৰ বিদ্যালয়সমূহৰ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত ইয়াৰদ্বাৰা যথেষ্ট সহায়ক হ’ব। এই সেৱাৰ জৰিয়তে প্ৰত্যন্ত অঞ্চলসমূহত সু শিক্ষক উপলব্ধ হ’ব। সু শিক্ষকজন হাজাৰ-হাজাৰ কিলোমিটাৰ দূৰত থাকিব, কিন্তু শ্ৰেণীকোঠাত উপস্থিত থকা যেন লাগিব। প্ৰতিটো বিষয়ৰ উত্তম বিষয়বস্তু সকলোৰে বাবে সুলভ হ’ব। এতিয়া বিভিন্ন দক্ষতাৰ পাঠ শিকোৱা শ্ৰেষ্ঠ শিক্ষকসকলে ভাৰ্চুৱেল ৰিয়েল টাইমত বিভিন্ন গাওঁ আৰু চহৰৰ শিশুসকলক শিকাব পাৰিব। ইয়াৰদ্বাৰাও বিভিন্ন বিদ্যালয়ত দেখা পোৱা ব্যৱধান দূৰ কৰাত বহু পৰিমাণে সহায়ক হ’ব।
এই অত্যাধুনিক বিদ্যালয়সমূহে অংগনৱাড়ী আৰু বাল ৱাটিকাৰপৰা আৰম্ভ কৰি কেৰিয়াৰ গাইডেন্স আৰু প্ৰতিযোগিতামূলক পৰীক্ষাৰ প্ৰস্তুতিলৈকে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ প্ৰতিটো প্ৰয়োজন পূৰণ কৰিব। কলা, শিল্প, ব্যৱসায়ৰপৰা আৰম্ভ কৰি ক’ডিং আৰু ৰবটিক্সলৈকে ইয়াত সৰুৰেপৰা প্ৰতিটো ধৰণৰ শিক্ষা উপলব্ধ হ’ব। অৰ্থাৎ নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ প্ৰতিটো দিশ ইয়াত কাৰ্য্যকৰী কৰা হ’ব।
ভ্ৰাতৃ-ভগ্নীসকল,
আজি কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ দেশখনতে অনুৰূপ পৰিৱৰ্তনক উৎসাহিত কৰিছে। সেয়েহে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰেখনেও সমগ্ৰ দেশখনতে ১৪,৫০০ ৰোধিক পিএম শ্ৰী বিদ্যালয় নিৰ্মাণৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে। এয়া এক পাইলট প্ৰজেক্ট, যাক ভাৰতৰ ভিন্ন প্ৰান্তত শুভাৰম্ভ কৰা হ’ব। প্ৰায় এবছৰ ধৰি ইয়াক নিৰীক্ষণ কৰা হ’ব। পৰিৱৰ্তিত প্ৰযুক্তিৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত কিছু অভাৱ হোৱা বা নতুন কিবা এটা সংযোজনৰ প্ৰয়োজন হোৱা মাত্ৰেকে পূৰণ কৰা হ’ব। ভৱিষ্যতে ইয়াক এক নিখুঁত আৰ্হি হিচাপে দেশখনৰ সৰ্বাধিক সংখ্যক বিদ্যালয়লৈ নিয়াৰ প্ৰয়াস কৰা হ’ব। এই বিদ্যালয়সমূহ সমগ্ৰ দেশখনতে নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ আদৰ্শ বিদ্যালয় হ’ব।
এই আঁচনিৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰখনে ২৭,০০০ কোটি টকা ব্যয় কৰিব। এই বিদ্যালয়সমূহে নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিক পৰিপূৰণ কৰিব যিয়ে সমালোচনাত্মক চিন্তাধাৰাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু শিশুসকলক নিজৰ ভাষাতে উন্নত শিক্ষা প্ৰদানৰ পোষকতা কৰিছে। এক প্ৰকাৰে তেওঁলোকে বাকী বিদ্যালয়সমূহৰ বাবে পথ প্ৰদৰ্শক হিচাপে কাম কৰিব।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত দেশবাসীয়ে দাসত্বৰ মানসিকতাৰপৰা পৰিত্ৰাণৰ অংগীকাৰ কৰিছে। দেশখনক দাসত্বৰ মানসিকতাৰপৰা উলিয়াই আনি প্ৰতিভা আৰু উদ্ভাৱনক পৰিশোধনৰ প্ৰয়াস কৰিছে এই নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে। চাওঁকচোন, দেশখনৰ পৰিস্থিতি কেনে আছিল? ইংৰাজী ভাষাৰ জ্ঞানক বুদ্ধিমত্তাৰ পৰিমাপ হিচাপে গণ্য কৰা হৈছিল, আনহাতে ভাষা মাথো যোগাযোগৰ মাধ্যম! ইমান দশক ধৰি ভাষা ইমানেই বাধা হৈ পৰিছিল যে দেশখনে গাঁৱে-ভূঞে আৰু দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ প্ৰতিভাধৰসকলৰ সুবিধা লাভ কৰিব পৰা নাছিল। ইমানবোৰ প্ৰতিভাৱান ল’ৰা-ছোৱালীয়ে বুজি পোৱা ভাষাত পঢ়াৰ সুযোগ নোপোৱাৰ বাবেই চিকিৎসক আৰু অভিযন্তা হ’ব নোৱাৰিলে। এতিয়া এই পৰিস্থিতি সলনি কৰা হৈছে। এতিয়া, ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে ভাৰতীয় ভাষাসমূহতো বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি, চিকিৎসা ইত্যাদি পাঠ্যক্ৰম অধ্যয়নৰ বিকল্প লাভ কৰিব।
ইংৰাজী স্কুলত সন্তানক পঢ়াব নোৱাৰা দুখীয়া মাতৃয়েও এতিয়া তেওঁক এগৰাকী চিকিৎসক হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ সপোন দেখিব পাৰে। এটি শিশুৱে নিজৰ মাতৃভাষাতে অধ্যয়ন কৰি এগৰাকী চিকিৎসক হ’ব পাৰে। আমি ইয়াৰ অৰ্থে কাম কৰি আছো যাতে দুখীয়া পৰিয়ালৰ এজন ছাত্ৰও চিকিৎসক হ’ব পাৰে। কেইবাটাও ভাৰতীয় ভাষাৰ লগতে গুজৰাটী ভাষাতো পাঠ্যক্ৰম যুগুতৰ প্ৰয়াস অব্যাহত আছে। এখনি উন্নত ভাৰতৰ বাবে সকলোৱে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ সময় সমাগত। এয়াই হৈছে নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিখনিৰ মনোভাৱ আৰু এই মনোভাৱক আগুৱাই নিব লাগিব।
বন্ধুসকল,
অতীজৰেপৰাই শিক্ষা ভাৰতৰ বিকাশৰ মূল ভেটি হৈ আহিছে। আমি স্বভাৱজাতভাৱে জ্ঞানক সমৰ্থন কৰো। সেয়ে আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে জ্ঞান আৰু বিজ্ঞানত চিনাকি দাঙি ধৰিছিল, শ-শ বছৰ পূৰ্বেই বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ বিশ্ববিদ্যালয় স্থাপন কৰিছিল আৰু বৃহৎ-বৃহৎ পুথিভঁৰাল প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। কিন্তু ভাৰতৰ এই সম্পদৰাজি ধ্বংসৰ বাবে আগ্ৰাসীসকলে অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল। কিন্তু ভাৰতে শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত স্বকীয় দৃঢ় অভিপ্ৰায় ত্যাগ কৰা নাছিল। ই অত্যাচাৰ ভোগ কৰিছিল যদিও শিক্ষাৰ পথ পৰিহাৰ কৰা নাছিল।
এই কাৰণেই আজিও জ্ঞান, বিজ্ঞান আৰু উদ্ভাৱনৰ জগতখনত আমাৰ এক সুকীয়া পৰিচয় আছে। স্বাধীনতাৰ ‘অমৃত কাল’ হৈছে ইয়াৰ প্ৰাচীন গৰিমা ঘূৰাই অনাৰ এক সুযোগ। ভাৰতৰ বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ জ্ঞান অৰ্থনীতি হোৱাৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে আৰু সুযোগেও অপেক্ষা কৰি আছে। বিজ্ঞান, প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱনৰ সৈতে জড়িত অধিকাংশ উদ্ভাৱনেই একবিংশ শতিকাত ভাৰতত হ’ব। মোৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ওপৰত মোৰ বিশ্বাস আৰু দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতিভাৰ বাবেই এই কথা ক’বলৈ সাহস কৰিছো।
এই ক্ষেত্ৰত গুজৰাটৰ এক বৃহৎ সুযোগো আছে। এতিয়ালৈকে গুজৰাটৰ পৰিচয় আছিল যে আমি বেপাৰী আৰু ব্যৱসায়ী। এঠাইৰপৰা সামগ্ৰী কিনি আন ঠাইত বিক্ৰী কৰিয়েই জীৱিকা অৰ্জন কৰে। গুজৰাটে ইয়াৰপৰা ওলাই আহি লাহে-লাহে উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ নাম জিলিকাই তুলিবলৈ সক্ষম হৈছে। আৰু এতিয়া গুজৰাট একবিংশ শতিকাত দেশখনৰ জ্ঞান আৰু উদ্ভাৱনৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ় লৈ উঠিছে। মই নিশ্চিত যে গুজৰাট চৰকাৰৰ মিছন স্কুল অৱ এক্সেলেন্সে এই মনোভাৱক সুদৃঢ় কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি এই অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। মাত্ৰ এঘন্টাৰ পূৰ্বে মই দেশখনৰ সামৰিক শক্তি সম্পৰ্কীয় এটি কাৰ্য্যক্ৰমত ভাগ লৈছিলো আৰু এঘন্টাৰ পিছতে গুজৰাটত দেশখনৰ এই জ্ঞান শক্তিৰ কাৰ্য্যক্ৰমত যোগদানৰ সুযোগ পাইছো। এই কাৰ্য্যক্ৰমৰ অন্তত মই জুনাগড় আৰু ৰাজকোটলৈ যাম য'ত সমৃদ্ধি সম্পৰ্কীয় কথা-বতৰাত আলোকপাত কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ এই গুৰুত্বপূৰ্ণ উপলক্ষত গুজৰাটৰ শিক্ষা জগত, ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্ম আৰু তেওঁলোকৰ পিতৃ-মাতৃলৈ পুনৰ এবাৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলো। ভূপেন্দ্ৰভাই আৰু তেওঁৰ টীমলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন!
ধন্যবাদ।