Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address on the launch of Mission Schools of Excellence in Adalaj, Gujarat
19 OCT 2022 5:21PM by PIB Delhi
Namaste,
How are you? Yes, now there is some excitement.
The Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat ji, the popular Chief Minister Shri Bhupendrabhai Patel, the ministers of the Gujarat government, all the stalwarts of the education world, the bright students of Gujarat, all other dignitaries, ladies and gentlemen!
Today Gujarat is taking a big step towards the creation of the ‘Amrit’ generation of ‘Amrit Kaal’. This is going to prove to be a milestone towards building a developed Gujarat for a developed India. I congratulate and offer my best wishes to all the people, teachers, young colleagues and the future generations of Gujarat on the launch of the Mission Schools of Excellence.
Friends,
Recently, the country has entered the era of 5th generation i.e. 5G of mobile and internet. We have used internet services ranging from 1G to 4G. Now 5G is going to bring about a massive change in the country. Not only has the speed increased with every generation, but every generation has linked technology to almost every aspect of life.
Friends,
Similarly, we have also seen different generations of schools in the country. Now 5G will take our education system to the next level by moving beyond smart facilities, smart classrooms and smart teaching. Now our school students will also be able to experience the power of Virtual Reality and Internet of Things very easily. I am happy that Gujarat has taken a very important and first step in the country in the form of Mission Schools of Excellence. I congratulate and convey my best wishes to Bhupendrabhai, his government and his entire team.
Friends,
The change that has come in the education sector in Gujarat in the last two decades is unprecedented. Such was the condition 20 years ago that 20 out of 100 children in Gujarat did not go to school. That is, one fifth of the students were left out of education. Moreover, most of the school going students used to drop out by the time they reached 8th standard. Unfortunately, the condition of the daughters was worse. Daughters of many villages were not sent to school altogether. There were no resources to teach science as a subject in whatever education centers that existed in the tribal areas. I am happy and I especially congratulate Jitubhai and his team's imagination. Since most of you were unable to understand what was happening on the stage, I would like to share that with you.
The children who I met now were those who were admitted to school for the first time in 2003. I had gone to a tribal village then. It was the middle of June with temperature hovering around 40-45 degrees centigrade. I had gone to a village where children had the least education, and the condition of girls was very poor. I told the villagers that I had come to them to ask for something. I asked for a promise that they would educate their daughters. I am privileged to meet the children today whom I had taken to the school for the first time. On this occasion, I bow to their parents for acceding to my request. I just took them to school. Realizing the importance of education, they taught their children as much as they could and today those children have become independent. I congratulate the Government of Gujarat and Jitubhai for giving me this opportunity to meet the children whose admission I had ensured in schools.
Friends,
The people of Gujarat have transformed the education system in their state in the last two decades. More than 1.25 lakh new classrooms were built and more than 2 lakh teachers were recruited in Gujarat in these two decades. I still remember the day when ‘Shala Praveshotsav’ (the drive to enroll students in primary schools) and ‘Kanya Kelavani Mahotsav’ (encouraging formal education with special focus on the girls) started. The idea was to celebrate as a festival when the sons and daughters go to school for the first time. There should be celebration in the family, in the locality and in the whole village, because we are making a beginning to educate the new generation of the country. As the Chief Minister, I myself went to villages and requested all the people to send their daughters to school and the result is that today almost every son and daughter in Gujarat has started going to schools and colleges.
Friends,
Along with this, we have also given maximum emphasis on quality and outcome of education. That's why we started ‘Gunotsav’ (an initiative to assess learning outcomes of children) along with ‘Praveshotsav’. I remember very well that every student was assessed in detail according to his abilities, interests and his indifference. Along with them, the teachers were also assessed.
Besides the school departments, our bureaucrats, even police officers and forest officials used to go to schools in the villages for three days as part of the campaign.
A few days ago when I came to Gandhinagar, I was pleased to see a very advanced, technology-based version of ‘Gunotsav’ in the form of ‘Vidya Samiksha Kendras’ (education review centres). One would be surprised to see the novelty of ‘Vidya Samiksha Kendras’. The Government of India and the Education Minister of the country had recently called a meeting of Education Ministers and officials of the Education Department from across the country to Gandhinagar. All of them spent a considerable part of their time understanding the concept of ‘Vidya Samiksha Kendras’. Now delegates from different states come to study the ‘Vidya Samiksha Kendras’ and try to emulate that model in their respective states. Gujarat deserves congratulations for this initiative.
A central system has been devised to get even minute information of the entire school education of the state. It is kind of an innovative experiment. Thousands of schools, lakhs of teachers and about 1.25 crore students of Gujarat are reviewed here and feedback is given to them. The data is analyzed with techniques like Big Data Analysis, Machine Learning, Artificial Intelligence and Video Walls. Accordingly, necessary suggestions are given to the children for better performance.
Friends,
It is in the DNA and nature of Gujarat to do something new, unique and experiment in the field of education. For the first time, the Institute of Teachers Education for their training was established in Gujarat. Children University here is the only university in the world. Look at the experience of ‘Khel Mahakumbh’. The disciplined work culture in the government machinery, the interest of the youth of Gujarat towards sports and this entire ecosystem is the result of the ‘Khel Mahakumbh’. The National Games were held in Gujarat recently after so many years. The games came in for a lot of praise. Since I am in touch with the players and their coaches, they congratulated me for the event. I told them not to congratulate me because Gujarat’s Chief Minister and the Gujarat government deserve all the accolades. It is because of their effort and hard work that such a big sports festival of the country took place in Gujarat. All the players said Gujarat matched the hospitality and arrangements made during international tournaments. Gujarat has really done a great service to the country by hosting this event successfully, encouraging the sports world and setting high standards. I heartily congratulate the Government of Gujarat, all its officials and all the people from the sports world.
Friends,
TV had reached 15,000 schools in Gujarat a decade ago. Computer aided learning labs and many such systems had become an integral part of more than 20,000 schools in Gujarat many years ago. Today more than one crore students and four lakh teachers have online attendance in Gujarat. As part of this series of new experiments, today 20,000 schools in Gujarat are going to enter the 5G era of education. Under the Mission Schools of Excellence, 50,000 new classrooms and more than one lakh smart classrooms will be developed in a modern way in these schools. These schools will not only have modern digital and physical infrastructure, but will also make a big difference in the lives of children and their education. Here work will be done on every aspect to increase the capacity of the children. That is, the focus will be on the strength of the student and the scope for their improvement.
Friends,
The 5G technology is going to make the learning systems very easy. If the 2G, 4G and 5G have to be explained in simple terms then 4G is like a cycle and 5G is an airplane. This is the difference. If I have to explain technology in the language of the villages then this is how I will explain. 4G means cycle and 5G means you have an airplane. Such is the power it has.
Congratulations to Gujarat because it has realized the power of 5G and is promoting excellence in modern education which will change the fortunes of Gujarat. And this will give every child the opportunity to learn according to his needs. This will be of great help especially in the education of schools in remote villages. The best teachers will be available in the remote areas through this service. The best teacher would be thousands of kilometers away, but it would appear as if he is present in the classroom. The best content of every subject will be accessible to everyone. Now the best teachers who teach different skills will be able to teach children in different villages and cities in virtual real time. This will also help in removing the gap seen in different schools to a great extent.
These state-of-the-art schools will cater to every need of the students from Anganwadi and Bal Vatika to career guidance and competitive exam preparation. From arts, crafts, business to coding and robotics, every type of education will be available here from a young age. That is, every aspect of the new National Education Policy will be implemented here.
Brothers and sisters,
Today, the central government is encouraging similar changes in the entire country through the new National Education Policy. Therefore, the central government has also decided to build more than 14,500 PM Shree schools across the country. This is a pilot project which will be started in different parts of India. It will be monitored for about a year. If there are some shortcomings or there is a need to add something new in the wake of changing technology, it will be done. Efforts will be made in the future to take it to the maximum number of schools in the country by making it a perfect model. These schools will be the model schools for the new National Education Policy across the country.
The central government is going to spend 27,000 crore rupees on this scheme. These schools will complement the new National Education Policy which focuses on critical thinking and envisions providing better education to children in their own language. In a way, they will act as a guide for the rest of the schools.
Friends,
The country has taken a pledge to get rid of the slave mentality in the Amrit Mahotsav of Independence. The new National Education Policy is an attempt to bring the country out of the slave mentality and refine the talent and innovation. See, what was the situation in the country? Knowledge of the English language was taken as a measure of intelligence, whereas language is just a medium of communication. But language had become such a barrier for so many decades that the country could not get the benefit of the wealth of talent in the villages and poor families. So many talented children could not become doctors and engineers because they did not get the opportunity to study in the language they understood. Now this situation is being changed. Now students have started getting the option of studying science, technology, medicine, etc in Indian languages ​​too.
Even a poor mother, who cannot educate her child in an English school, can dream of making him or her doctor. A child can become a doctor in his mother tongue. We are working in that direction so that even a person from a poor’s family can become a doctor. Efforts are underway to make courses in several Indian languages as well as in Gujarati language. It is time for everyone's efforts for a developed India. There should not be anyone in the country who should be left out for any reason. This is the spirit of the new National Education Policy and this spirit has to be carried forward.
Friends,
Education has been the pivot of India's development since ancient times. We have been supporters of knowledge by nature. Therefore, our ancestors made a mark in knowledge and science, built the best universities in the world hundreds of years ago and established the biggest libraries. However, there was a period when the invaders launched a campaign to destroy this wealth of India. But India did not give up its strong intentions regarding education. It suffered atrocities, but it did not leave the path of education.
This is the reason that even today we have a different identity in the world of knowledge, science and innovation. There is an opportunity to restore its ancient prestige in the ‘Amrit Kaal’ of independence. India has immense potential to become the best knowledge economy in the world and opportunities are also waiting. Most of the innovations related to science, technology and innovations will take place in India in the 21st century. I dare to say this because of my trust in the youth of my country and the talent of the youth of my country.
Gujarat also has a huge opportunity in this regard. Till now the identity of Gujarat was that we are traders and businessmen. They buy goods from one place, sell them at another place and earn their livelihood from the brokerage. Gujarat has come out of it and has slowly started earning its name in the field of manufacturing. And now Gujarat is developing as a knowledge and innovation hub of the country in the 21st century. I am sure that the Mission Schools of Excellence of the Government of Gujarat will strengthen this spirit.
Friends,
I am privileged to attend this very important event today. Just an hour ago, I was associated with the program of military power of the country and after an hour I got an opportunity to join this program of knowledge power of the country in Gujarat. After this program, I am going to Junagadh and Rajkot where issues of prosperity will dominate.
Friends,
Once again, I extend my best wishes to the education world of Gujarat, the future generations and their parents on this important occasion today. My heartfelt congratulations to Bhupendrabhai and his team!
Thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ଅଦାଲାଜ ଠାରେ ମିସନ ସ୍କୁଲ୍ସ୍ ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
19 OCT 2022 5:21PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍ତେ,
କେମିତି ଅଛନ୍ତି ସମସ୍ତେ । ହଁ, ଏବେ କିଛି ଉତ୍ସାହ ଆସିଲା।
ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ମହାଶୟ, ଏଠାକାର ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କର ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଶିକ୍ଷା ଜଗତର ସମସ୍ତ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱ, ଗୁଜରାଟର ପ୍ରତିଭାବାନ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ବନ୍ଧୁ, ଅନ୍ୟ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ, ଭଦ୍ର ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ!
ଆଜି ଗୁଜରାଟ ଅମୃତକାଳର ଅମୃତ ପିଢ଼ୀର ନିର୍ମାଣ ଆଡ଼କୁ ବହୁତ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଉଛି। ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ବିକଶିତ ଗୁଜରାଟର ନିର୍ମାଣ ଆଡକୁ ଏହା ଏକ ମାଇଲ ଖୁଂଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ମିସନ ସ୍କୁଲ୍ସ୍ ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭରେ ମୁଁ ସମସ୍ତ ଗୁଜରାଟବାସୀଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ଅଧ୍ୟାପକମାନଙ୍କୁ, ସମସ୍ତ ଯୁବ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ, କେବଳ ଏତିକି ହିଁ ନୁହେଁ, ଆଗାମୀ ପିଢ଼ୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି, ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ନିକଟରେ ଦେଶ ମୋବାଇଲ ଏବଂ ଇଂଟରନେଟର 5ମ ଜେନେରେସନ ଅର୍ଥାତ 5-ଜିର ଯୁଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିଛି। ଆମେ ଇଂଟରନେଟର 1-ଜି ରୁ ନେଇ 4-ଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସେବାର ଉପଯୋଗ କରିଛେ। ଏବେ ଦେଶରେ 5-ଜି ବଡ଼ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯାଉଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜେନେରେସନ ସହିତ କେବଳ ସ୍ପିଡ଼ ବା ଗତି ବଢ଼ି ନ ଥାଏ, ବରଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜେନେରେସନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଜୀବନର ପ୍ରାୟତଃ ସମସ୍ତ ଦିଗ ସହିତ ଯୋଡ଼ିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହିଭଳି ଭାବେ ଆମେ ଦେଶରେ ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ଜେନେରେସନକୁ ଦେଖିଛୁ। ଆଜି 5-ଜି, ସ୍ମାର୍ଟ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ, ସ୍ମାର୍ଟ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ, ସ୍ମାର୍ଟ ଶିକ୍ଷାଦାନରୁ ଆଗକୁ ଯାଇ ଆମର ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପରବର୍ତୀ ସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବ। ଏବେ ଭର୍ଚୁଆଲ ରିୟଲିଟି, ଇଂଟରନେଟ ଅଫ୍ ଥିଙ୍ଗସ୍, ଏହାର ଶକ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଆମର ଛୋଟ- ଛୋଟ ବାଳ ସାଥୀ, ଆମର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ସ୍କୁଲ ଗୁଡ଼ିକରେ ବହୁତ ସହଜରେ ଅନୁଭବ କରି ପାରିବେ। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଗୁଜରାଟ ଏହି ମିସନ ସ୍କୁଲ୍ସ ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଭାବେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ସର୍ବ ପ୍ରଥମ ପଦକ୍ଷେପ ଉଠାଇଛି। ମୁଁ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇଙ୍କୁ, ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କୁ, ତାଙ୍କ ସମଗ୍ର ଟିମକୁ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଉଛି, ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ବିଗତ ଦୁଇ ଶତକରେ ଗୁଜରାଟରେ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ପରିବର୍ତନ ଆସିଛି, ତାହା ହେଉଛି ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ । 20 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ପରିସ୍ଥିତି ଏଭଳି ଥିଲା ଯେ ଗୁଜରାଟରେ 100 ରୁ 20 ପିଲା ସ୍କୁଲ ହିଁ ଯାଉ ନଥିଲେ, ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ବହୁତ ପିଲା 8ମ ଶ୍ରେଣୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଉ-ଯାଉ ସ୍କୁଲ ଛାଡ଼ି ଦେଉଥିଲେ । ଆଉ ଏହା ମଧ୍ୟ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟର କଥା ଥିଲା ଯେ ଝିଅମାନଙ୍କର ସ୍ଥିତି ତ ଆହୁରି ଅଧିକ ଖରାପ ଥିଲା। ଗାଁ ପରେ ଗାଁ ଏଭଳି ଥିଲା, ଯେଉଁଠାରେ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସ୍କୁଲକୁ ପଠାଯାଉ ନ ଥିଲା। ଆଦିବାସୀ ଅଂଚଳରେ ଯାହା ଟିକେ ଅଧିକ ପାଠପଢ଼ା କେନ୍ଦ୍ର ଥିଲା, ସେଠାରେ ବିଜ୍ଞାନ ପଢ଼ାଇବାର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ନ ଥିଲା। ଆଉ ମୁଁ ଖୁସି ଯେ, ମୁଁ ଜିତୁ ଭାଇଙ୍କୁ ଆଉ ତାଙ୍କ ଟିମ କଳ୍ପନାକୁ ବିଶେଷ ଭାବେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ବୋଧହୁଏ ଆପଣମାନେ ଏଠାରୁ ଦେଖୁଥିଲେ, ମଂଚରେ କ’ଣ ହେଉଛି। ବୁଝି ପାରୁ ନ ଥିବେ। କିନ୍ତୁ ମୋର ଇଚ୍ଛା ହେଉଛି, ମୁଁ କହିଦେବି। ଏବେ ଯେଉଁ ପିଲାମାନେ ମୋତେ, ସାକ୍ଷାତ କଲେ, ସେମାନେ ସେହି ପିଲା ଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ 2003ରେ ପ୍ରଥମ ସ୍କୁଲ ପ୍ରବେଶ ଉତ୍ସବ କରାଯାଇଥିଲା ଆଉ ମୁଁ ଆଦିବାସୀ ଗାଁକୁ ଯାଇଥିଲି। 40-45 ଡିଗ୍ରୀ ତାପମାତ୍ରା ଥିଲା। 13, 14 ଏବଂ 15 ଜୁନର ସେହି ଦିନ ଥିଲା ଆଉ ଯେଉଁ ଗାଁରେ ପିଲାମାନେ ସବୁଠାରୁ କମ୍ ଶିକ୍ଷିତ ଥିଲେ, ଆଉ ଝିଅମାନେ ମଧ୍ୟ କମ୍ ଶିକ୍ଷିତ ଥିଲେ, ସେହି ଗାଁକୁ ମୁଁ ଯାଇଥିଲି । ଆଉ ମୁଁ ଗାଁରେ କହିଥିଲି ଯେ ଭିକ୍ଷା ମାଗିବାକୁ ଆସିଛି । ଆଉ ଆପଣମାନେ ମୋତେ ଭିକ୍ଷାରେ କଥା ଦିଅନ୍ତୁ ଯେ ମୋତେ ଆପଣଙ୍କ ଝିଅକୁ ପାଠ ପଢ଼ାଇବାର ଅଛି ଆଉ ଆପଣ ନିଜ ଝିଅକୁ ପାଠ ପଢ଼ାଇବେ । ଆଉ ଏହା ପୂର୍ବରୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଆଙ୍ଗୁଳି ଧରି ମୁଁ ସ୍କୁଲ ଯାଇଥିଲି, ସେହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଆଜି ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଏହି ଅବସରରେ ମୁଁ ସର୍ବ ପ୍ରଥମେ ସେମାନଙ୍କ ମାତା- ପିତାଙ୍କୁ ବନ୍ଦନ ବା ପ୍ରଣାମ କରୁଛି, କାରଣ ସେମାନେ ମୋ କଥାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ । ମୁଁ ସ୍କୁଲ ନେଇଗଲି, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ତାହାର ମାହାତ୍ମ୍ୟ ବୁଝି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଯେତେ ପଢ଼ାଇ ପାରିବେ ପଢ଼ାଇଲେ ଆଉ ଆଜି ନିଜ ଗୋଡ଼ରେ ନିଜେ ଠିଆ ହୋଇଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଲା। ମୁଁ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରି ବିଶେଷ କରି ତାଙ୍କ ମାତା- ପିତାଙ୍କୁ ବନ୍ଦନା କରିବାର ମନ ହେଉଛି। ଆଉ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କର ଜିତୁ ଭାଇଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଦେଉଛି ଯେ ଆଜି ମୋତେ ଏହି ପିଲାମାନଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଯେଉଁ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ପଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ଆଙ୍ଗୁଳି ଧରି ସ୍କୁଲ ନେଇ ଯିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ଦୁଇ ଦଶକରେ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ନିଜ ରାଜ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାୟାକଳ୍ପ କରି ଦେଖାଇ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଦୁଇ ଦଶକରେ ଗୁଜରାଟରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ପଚିଶ ହଜାର ନୂତନ ଶ୍ରେଣୀଗୃହ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି, 2 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶିକ୍ଷକ ନିଯୁକ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି। ମୋତେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ସେହି ଦିନ କଥା ମନେ ପଡ଼ୁଅଛି, ଯେତେବେଳେ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରବେଶ ଉତ୍ସବ ଏବଂ କନ୍ୟା କେଲବନୀ ମହୋତ୍ସବ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ପ୍ରୟାସ ଏହା ଥିଲା ଯେ ପୁଅ- ଝିଅ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରଥମ ଥର ସ୍କୁଲ ଆସିବେ, ସେତେବେଳେ ତାହାକୁ ଉତ୍ସବ ଭଳି ପାଳନ କରାଯିବ। ପରିବାରରେ ଉତ୍ସବ ହେଉ, ସାହିରେ ଉତ୍ସବ ହେଉ, ସାରା ଗାଁରେ ଉତ୍ସବ ହେଉ, କାରଣ ଦେଶର ନୂତନ ପିଢ଼ୀକୁ ଆମେ ଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ସଂସ୍କାରିତ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛେ। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିବା ସମୟରେ ମୁଁ ନିଜେ ଗାଁକୁ ଗାଁ ଯାଇ ସବୁ ଲୋକଙ୍କୁ ନିଜ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସ୍କୁଲ ପଠାଇବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲି ଆଉ ପରିଣାମ ଏହା ହେଲା ଯେ ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ପାଖାପାଖି ପ୍ରତ୍ୟେକ ପୁଅ- ଝିଅ ସ୍କୁଲ ଯିବାରେ ଲାଗିଛନ୍ତି, ସ୍କୁଲ ପରେ ଏବେ କଲେଜ ଯାଉଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହା ସହିତ ହିଁ ଆମେ ଶିକ୍ଷାର ଗୁଣବତା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲୁ, ପରିଣାମ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଲୁ। ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ପ୍ରବେଶ ଉତ୍ସବ ସହିତ ଗୁଣୋତ୍ସବର ମଧ୍ୟ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ। ଗୁଣାତ୍ମକ ଶିକ୍ଷା, ମୋର ଭଲ ଭାବେ ସ୍ମରଣ ଅଛି ଯେ ଗୁଣୋତ୍ସବରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କର, ତାଙ୍କ କ୍ଷମତାର, ତାଙ୍କ ରୁଚିର, ତାଙ୍କ ଅରୁଚିର ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆକଳନ କରାଯାଉଥିଲା, ଏହା ସହିତ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ଆକଳନ କରାଯାଉଥିଲା। ଏହି ବହୁତ ବଡ଼ ଅଭିଯାନରେ ସ୍କୁଲ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ଆମର ଅମଲାମାନେ, ଆମର ଅଧିକାରୀ, ଏପରିକି ପୁଲିସ ଅଧିକାରୀ, ଜଙ୍ଗଲ ଅଧିକାରୀ, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ତିନି ଦିନ ପାଇଁ ଗାଁ- ଗାଁରେ, ସ୍କୁଲକୁ ଯାଉଥିଲେ, ଏହି ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ପାଲଟି ଯାଉଥିଲେ। ଆଉ ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ଯେ କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗାନ୍ଧିନଗର ଆସିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଗୁଣୋତ୍ସବର ଏକ ବହୁତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଆଧାରିତ ସଂସ୍କରଣ, ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ର ରୂପେ ମୋତେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା। ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରର ଆଧୁନିକତା ଦେଖି କେହି ମଧ୍ୟ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଯିବେ। ଆଉ ଆମ ଭାରତ ସରକାର, ଆମର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀ, ସାରା ଦେଶର ଶିକ୍ଷାମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଆଉ ଶିକ୍ଷା ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏଠାକୁ ଗାନ୍ଧିନଗରକୁ ଡକାଇଥିଲେ। ଆଉ ସମସ୍ତେ ଏହି ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରକୁ ଘଂଟା ଘଂଟା ଧରି ତାହାର ଅଧ୍ୟୟନ କରିବାରେ ବ୍ୟସ୍ତ ରହିଲେ। ଆଉ ପରେ ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କରୁ ପ୍ରତିନିଧି ଆସନ୍ତି ଆଉ ବିଦ୍ୟା ସମୀକ୍ଷା କେନ୍ଦ୍ରର ଅଧ୍ୟୟନ କରି ସେହି ମଡେଲକୁ ନିଜ ରାଜ୍ୟକୁ ନେଇ ଯିବାର ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟ ହେଉଛି ଅଭିନନ୍ଦନର ଅଧିକାରୀ।
ରାଜ୍ୟର ସମଗ୍ର ବିଦ୍ୟାଳୟ ଶିକ୍ଷାର ପ୍ରତି ମୁହୂର୍ତର ସୂଚନା ଆଣିବା ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି, ଏକ ଅଭିନବ ପ୍ରୟୋଗ କରାଯାଇଛି। ଗୁଜରାଟର ହଜାର- ହଜାର ସ୍କୁଲ, ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଶିକ୍ଷକ ଆଉ ପାଖାପାଖି ଏକ କୋଟି ପଚିଶ ଲକ୍ଷ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କର ସମୀକ୍ଷା ଏହିଠାରୁ କରାଯାଉଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ଫିଡ଼ବ୍ୟାକ୍ ଦିଆ ଯାଉଛି। ଯେଉଁ ଡାଟା ଆସୁଛି, ତାହାର ବୃହତ ଡାଟା ସମୀକ୍ଷା, ମେସିନ ଲର୍ଣ୍ଣିଙ୍ଗ, କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତା, ଭିଡିଓବଲ ଆଉ ଏଭଳି ଟେକ୍ନିକ ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ଳେଷଣ କରାଯାଏ। ସେହି ଆଧାରରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ପରାମର୍ଶ ଦିଆଯାଏ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୁଜରାଟରେ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ସବୁବେଳେ ହିଁ କିଛି ନୂଆ, କିଛି ଅନନ୍ୟ ଆଉ ବଡ଼ ପ୍ରୟୋଗ କରିବା, ଏହା ଗୁଜରାଟର ଡିଏନଏରେ ରହିଛି, ସ୍ୱଭାବରେ ରହିଛି। ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ଶିକ୍ଷକ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ, ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ୍ ଟିଚର୍ସ ଏଜୁକେସନର ସ୍ଥାପନା ଆମେ କରିଥିଲୁ। ଶିଶୁ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ (ଚିଲଡ୍ରେନ ୟୁନିଭର୍ସିଟି) ଦୁନିଆରେ ଏକମାତ୍ର ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ଆଉ ସେହି କ୍ରୀଡ଼ା ମହାକୁମ୍ଭର ଅନୁଭବ ଦେଖନ୍ତୁ, ସେହି କାରଣରୁ ସରକାରୀ କଳକୁ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ଅଭ୍ୟାସ ହୋଇ ଯାଇଛି, ଗୁଜରାଟର ଯୁବକଙ୍କ ଧନରୁ ଖେଳ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ରୁଚି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଏ ଯେଉଁ ଇକୋ-ସିଷ୍ଟମ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, ତାହାର ହେଉଛି ପରିଣାମ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆଜି ବହୁତ ବର୍ଷ ପରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ମହୋତ୍ସବ ଗୁଜରାଟରେ ହେଲା ଏବେ ବିଗତ ସପ୍ତାହରେ। ମୁଁ ଏତେ ପ୍ରଶଂସା ଶୁଣିଛି, କାରଣ ମୁଁ ଖେଳାଳୀଙ୍କ ସହ ଯୋଗାଯୋଗରେ ରହିଥାଏ, ସେମାନଙ୍କର କୋଚିଂ ସମ୍ପର୍କରେ ବୁଝୁଥାଏ, ମୋତେ ବହୁତ ସବୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଦେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ କହିଲି ଭାଇ, ମୋତେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଦିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଆପଣ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଦିଅନ୍ତୁ, ଏ ସମସ୍ତ ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ପୁରୁଷାର୍ଥ, ହେଉଛି ସେମାନଙ୍କର ପରିଶ୍ରମ, ଯେଉଁଥି ପାଇଁ ଦେଶରେ ଏତେ ବଡ଼ କ୍ରୀଡ଼ା ଉତ୍ସବ ହୋଇ ପାରିଲା। ଆଉ ସମସ୍ତ ଖେଳାଳୀ କହୁଥିଲେ ଯେ ସାହେବ ଆମେ ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଖେଳରେ ଯାଉଛୁ ଆଉ ଆମେ ଯେଉଁ ଆତିଥେୟତା ଏବଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦେଖୁଛୁ, ଗୁଜରାଟ ସେହିଭଳି ଭାବେ ମନ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ଯୋଜନା କରିଛି, ଆମର ସ୍ୱାଗତ ସମ୍ମାନ କଲେ। ମୁଁ ପ୍ରକୃତରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସଫଳ କରି କ୍ରୀଡ଼ା ଜଗତକୁ ଗୁଜରାଟ ଯେଉଁ ଭଳି ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଆୟୋଜନ କରି, ଯେଉଁ ଏକ ନୂତନ ମାନଦଣ୍ଡ ସ୍ଥାପିତ କରିଛନ୍ତି, ଏଥିପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ଦେଶର ବହୁତ ବଡ଼ ସେବା କରିଛି। ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କୁ, ଗୁଜରାଟର କ୍ରୀଡ଼ାଜଗତର ସମସ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଗୋଟିଏ ଦଶକ ପୂର୍ବରୁ ଗୁଜରାଟର 15 ହଜାର ସ୍କୁଲରେ ଟିଭି ପହଂଚି ସାରିଥିଲା । 20 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲରେ କମ୍ପ୍ୟୁଟର ଆଧାରିତ ଲ୍ୟାବ୍ସ, ଏଭଳି ଅନେକ ଗୁଡ଼ିଏ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବହୁତ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ହିଁ ଗୁଜରାଟର ଅଭିନ୍ନ ଅଙ୍ଗ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା। ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ 1 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଆଉ 4 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଶିକ୍ଷକଙ୍କର ଅନ୍ ଲାଇନ୍ ଉପସ୍ଥାନ କରାଯାଉଛି। ନୂତନ ପ୍ରୟୋଗର ଏହି ଧାରାକୁ ଜାରି ରଖି ଆଜି ଗୁଜରାଟର 20 ହଜାର ସ୍କୁଲ, ଶିକ୍ଷାର 5-ଜି ସମୟରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ମିସନ ସ୍କୁଲ୍ସ ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ 50 ହଜାର ନୂତନ ଶ୍ରେଣୀ ଗୃହ, ଏକ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସ୍ମାର୍ଟ ଶ୍ରେଣୀ ଗୃହ, ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ ରୂପରେ ବିକଶିତ କରାଯିବ। ଏହି ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ ଆଧୁନିକ ଡିଜିଟାଲ ଏବଂ ଫିଜିକାଲ ଭିତିଭୂମି ତ ରହିଥିବ ହିଁ, ଏହା ପିଲାମାନଙ୍କର ଜୀବନ, ସେମାନଙ୍କର ଶିକ୍ଷାରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତନର ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଅଭିଯାନ। ଏଠାରେ ପିଲାମାନଙ୍କର ସାମର୍ଥ୍ୟର ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପକ୍ଷ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବ। ଅର୍ଥାତ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀଙ୍କର ଶକ୍ତି କ’ଣ ରହିଛି, ପରିବର୍ତନ କରିବାର ଆଶା କେତେ ରହିଛି, ଏହା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ।
ସାଥୀଗଣ,
5-ଜି ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଲାଭ ବହୁତ ସହଜ ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଆଉ ସରଳ ଶବ୍ଦରେ କାହାକୁ ବୁଝାଇବାକୁ ଅଛି, ସାଧାରଣ ମଣିଷଙ୍କୁ ଲାଗିଥାଏ ଯେ ପୂର୍ବେ 2-ଜି ଥିଲା, 4-ଜି ଥିଲା, 5-ଜି ହେଲା। ଏଭଳି ନୁହେଁ, ଯଦି 4-ଜିକୁ ମୁଁ ସାଇକେଲ କହିବି ତେବେ 5-ଜି ହେଉଛି ଉଡ଼ାଜାହାଜ, ଏତେ ପ୍ରଭେଦ ରହିଛି । ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ଯଦି ଗ୍ରାମୀଣ ଭାଷାରେ ମୋତେ ବୁଝାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ, ତେବେ ମୁଁ ଏଭଳି କହିବି । 4-ଜିର ଅର୍ଥ ସାଇକେଲ, 5-ଜିର ଅର୍ଥ ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଉଡାଜାହାଜ ରହିଛି, ସେହି ଶକ୍ତି ରହିଛି ଏଥିରେ।
ଏବେ ଗୁଜରାଟକୁ ଏଥିପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଦିଆଯିବ କାରଣ ସେ ଏହି 5-ଜିର ଶକ୍ତିକୁ ବୁଝି ଏହି ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷା, ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ମିସନ ଏକ୍ସଲେନ୍ସି ପାଇଁ କରିଛନ୍ତି, ଏହା ହେଉଛି ଗୁଜରାଟର ଭାଗ୍ୟକୁ ବଦଳାଇ ଦେବା ଭଳି ଜିନିଷ। ଆଉ ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଶିଖିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ। ବିଶେଷ କରି ଦୂର- ଦୂରାନ୍ତର ଗ୍ରାମରେ ଥିବା ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ ପାଠ ପଢ଼ାରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳି ପାରିବ। ଯେଉଁଠାରେ ଦୂରରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶିକ୍ଷକଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି, ଖୁବ ସହଜରେ ଏହାଦ୍ୱାରା ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇ ପାରିବେ। ଶ୍ରେଷ୍ଠ କ୍ଲାସ ନେଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ହଜାର- ହଜାର କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଥିବେ, ଏହିଭଳି ଲାଗିବ, ଯେମିତିକି ମୋ ସାମ୍ନାରେ ବସି ମୋତେ ପାଠ ପଢ଼ାଉଛନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଷୟର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଷୟବସ୍ତୁ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଂଚିବ। ଏବେ ଯେପରି ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ଦକ୍ଷତା ବିଷୟରେ ଶିଖାଉଥିବା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶିକ୍ଷକ ଏବେ ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ହିଁ, ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ଗାଁ- ସହରରେ ବସି ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଗୋଟିଏ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭର୍ଚ୍ଚୁଆଲ ରିୟଲ ଟାଇମରେ ପଢାଇ ପାରିବେ, ଶିଖାଇ ପାରିବେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ ସ୍କୁଲରେ ଯେଉଁ ବ୍ୟବଧାନ ଏବେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ବହୁମାତ୍ରାରେ ଦୂର ହେବ।
ଅଙ୍ଗନୱାଡୀ ଏବଂ ବାଲ ବାଟିକା ଠାରୁ ନେଇ କ୍ୟାରିୟର ମାର୍ଗଦର୍ଶୀକା ଏବଂ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦିତାମୂଳକ ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ଆଧୁନିକ ସ୍କୁଲ, ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ମାନଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ। କଳା, ଶିଳ୍ପ, ବ୍ୟବସାୟଠାରୁ ନେଇ କୋଡିଙ୍ଗ ଏବଂ ରୋବୋଟିକ୍ସ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ଶିକ୍ଷା ଛୋଟ ବୟସରୁ ହିଁ ଏଠାରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିବ। ଅର୍ଥାତ ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗକୁ ଏଠାରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଲାଗୁ କରାଯିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମାଧ୍ୟମରେ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏହି ପ୍ରକାରର ପରିବର୍ତନକୁ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି। ଏଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ସାଢେ 14 ହଜାରରୁ ଅଧିକ ପିଏମ୍ ଶ୍ରୀସ୍କୁଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ପାଇଲଟ ପ୍ରକଳ୍ପ, ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ଭିନ୍ନ- ଭିନ୍ନ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବ, ଏହାର ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯିବ ଏବଂ ବର୍ଷକ ମଧ୍ୟରେ ସେଥିରେ ଯାହା କିଛି ଅଭାବ ରହିଛି, କିଛି ଯୋଡିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବ, ପରିବର୍ତିତ ହେଉଥିବା ଟେକ୍ନୋଲୋଜିକୁ ତାହା ସହିତ ଯାଡିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିବ, ସେଥିରେ ପରିବର୍ତନ କରି ଏକ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ମଡେଲ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ସ୍କୁଲକୁ ନେଇଯିବା ପାଇଁ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ। ଏହି ସ୍କୁଲ ସାରା ଦେଶରେ ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ପାଇଁ ମଡେଲ ସ୍କୁଲ ହେବ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏହି ଯୋଜନା ପାଇଁ 27 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି। ନୂତନ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଚିନ୍ତାଧାରା ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦିଆଯାଇଛି, ପିଲାମାନଙ୍କୁ ନିଜ ଭାଷାରେ ହିଁ ଉନ୍ନତ ଶିକ୍ଷାର ଭିଜନ ହେଉ, ତାହାକୁ ଏହି ସ୍କୁଲରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଲାଗୁ କରାଯିବ। ଏହା ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଅନ୍ୟ ସ୍କୁଲ ପାଇଁ ପଥପ୍ରଦର୍ଶକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଦେଶ ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତାରୁ ମୁକ୍ତିର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି। ନୂତନ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ହେଉଛି ପରାଧୀନତାର ମାନସିକତାରୁ ଦେଶକୁ ବାହାରକୁ ବାହାର କରି ପ୍ରତିଭାକୁ, ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରସ୍ଫୁଟିତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ। ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ, ଦେଶରେ କେଉଁଭଳି ସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରି ରଖି ଦିଆ ଯାଇଥିଲା। ଇଂଗ୍ରାଜୀ ଭାଷାର ଜ୍ଞାନକୁ ବୁଦ୍ଧିମତାର ମାପ ବୋଲି ମାନି ନିଆ ଯାଇଥିଲା । ଯେତେବେଳେ କି ଭାଷା ତ ହେଉଛି କେବଳ ମାତ୍ର ଯୋଗାଯୋଗର ଏକ ମାଧ୍ୟମ । କିନ୍ତୁ ଏତେ ଦଶକ ଧରି ଭାଷା ଏଭଳି ଏକ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ହୋଇ ରହି ଯାଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ଗାଁରେ, ଗରିବ ପରିବାରମାନଙ୍କରେ ପ୍ରତିଭାର ଯେଉଁ ଭଣ୍ଡାର ରହିଥିଲା, ତାହାର ଲାଭ ଦେଶକୁ ମିଳି ହିଁ ପାରି ନ ଥିଲା । ଜାଣୁନା କେତେ ପ୍ରତିଭାଶାଳୀ ପିଲା, ଦେଶବାସୀ କେବଳ ଏଥିପାଇଁ ଡାକ୍ତର, ଇଂଜିନିୟର ହୋଇ ପାରିଲେ ନାହିଁ, କାରଣ ସେମାନେ ଯେଉଁ ଭାଷା ବୁଝିପାରୁଥିଲେ, ସେଥିରେ ସେମାନଙ୍କୁ ପାଠ ପଢିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା ନାହିଁ । ଏବେ ଏହି ସ୍ଥିତି ବଦଳିବାକୁ ଯାଉଛି। ଭାରତୀୟ ଭାଷାମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ବିଜ୍ଞାନ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, ମେଡିକାଲ ପଢିବା ପାଇଁ ଏବେ ବିକଳ୍ପ ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ମିଳିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯିବ।
ଗରିବ ମାଆ ମଧ୍ୟ ପିଲାକୁ ଇଂରାଜୀ ସ୍କୁଲରେ ପଢାଇ ପାରୁ ନାହିଁ, ତଥାପି ମଧ୍ୟ ସେ ନିଜ ପୁଅ- ଝିଅଙ୍କୁ ଡାକ୍ତର କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖି ପାରିବ। ଆଉ ତାହାର ମାତୃଭାଷାରେ ମଧ୍ୟ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଡାକ୍ତର କରି ପାରିବ, ସେହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ, ଯାହାଦ୍ୱାରା ଗରିବ ଘରେ ମଧ୍ୟ ଡାକ୍ତର ତିଆରି ହୁଅନ୍ତୁ। ଗୁଜରାଟୀ ସହିତ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଭାଷାଗୁଡିକରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଏହା ହେଉଛି ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ସମୟ। ଦେଶରେ ଏଭଳି କେହି ରହିବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ଯେଉଁମାନେ କୌଣସି ମଧ୍ୟ କାରଣରୁ ପଛରେ ରହିଯାଆନ୍ତୁ। ଏହା ନୂତନ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷାନୀତିର ହେଉଛି ଆତ୍ମା ଆଉ ଏହି ଆତ୍ମାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାର ଅଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ପୁରାତନ କାଳରୁ ହିଁ ଶିକ୍ଷାର ବିକାଶରେ ଭାରତର ଭୂମିକା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ରହି ଆସିଛି। ଆମେ ସ୍ୱଭାବରେ ହିଁ ଜ୍ଞାନର ସମର୍ଥକ ରହି ଆସିଛୁ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମର ପୂର୍ବଜମାନେ ଜ୍ଞାନ ବିଜ୍ଞାନରେ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ଶହ- ଶହ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲେ, ବିଶାଳତମ ପାଠାଗାର ସ୍ଥାପିତ କରିଥିଲେ। ଯଦିଓ ପୁଣି ଏକ ସମୟ ଆସିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆକ୍ରମଣକାରୀମାନେ ଭାରତର ଏହି ସମ୍ପଦକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାର ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କଲେ, କିନ୍ତୁ ଶିକ୍ଷା ବିଷୟରେ ଭାରତ ନିଜ ଦୃଢ଼ ଶକ୍ତିକୁ ନା ଛାଡ଼ିଛି, ମଜବୁତ ଆଗ୍ରହକୁ ଏବେ ମଧ୍ୟ ଛାଡ଼ି ନାହିଁ। କଷ୍ଟ ସହିଛୁ, କିନ୍ତୁ ଶିକ୍ଷାର ପଥ ଛାଡ଼ି ନାହୁଁ।
ଏହା ହେଉଛି କାରଣ ଯେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଜ୍ଞାନ- ବିଜ୍ଞାନର ଦୁନିଆରେ, ନବସୃଜନରେ ଆମର ଭିନ୍ନ ପରିଚୟ ରହିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ କାଳରେ ନିଜର ପ୍ରାଚୀନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ଫେରାଇ ଆଣିବାର ସୁଯୋଗ ରହିଛି। ଭାରତ ପାଖରେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଜ୍ଞାନ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଯଥେଷ୍ଟ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି, ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିକ୍ଷା କରି ରହିଛି। ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବିଜ୍ଞାନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ, ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅଧିକାଂଶ ନବସୃଜନ ଅଧିକାଂଶ ସୃଜନଶୀଳତା ଭାରତରେ ହିଁ ରହିଛି, ଆଉ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ କହୁଛି ତାହାର କାରଣ ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କ ଉପରେ ମୋ ଦେଶର ଯୁବକମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା ଉପରେ ମୋର ଭରସା ରହିଛି, ଏଥିପାଇଁ ଏହା କହିବାକୁ ହିଁ ସାହସ କରୁଛି।
ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଗୁଜରାଟ ପାଖରେ ବହୁତ ବଡ଼ ଅବସର ଅଛି। ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଜରାଟର ପରିଚୟ କ’ଣ ଥିଲା, ଆମେ ବ୍ୟାପାରୀ, ବ୍ୟବସାୟୀ। ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରୁ ମାଲ ନେଉଥିଲୁ, ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ବିକ୍ରି କରୁଥିଲୁ ଆଉ ମଝିରେ ଦଲାଲୀ ମାଧ୍ୟମରେ ଯାହା ମିଳୁଥିଲା, ସେଥିରେ ପେଟପାଟଣା ପାଇଁ ରୋଜଗାର କରୁଥିଲୁ। ସେଥିରୁ ବାହାରି ଆସି ଗୁଜରାଟ ଧୀରେ ଧୀରେ ବିନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିଜର ସୁନାମ ଅର୍ଜନ କରିବାରେ ଲାଗିଛି। ଆଉ ଏବେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଗୁଜରାଟ ଦେଶର ଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବେ, ନବସୃଜନର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେଉଛି। ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କର ମିସନ ସ୍କୁଲ୍ସ୍ ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଏହି ସ୍ପିରିଟକୁ ଦୃଢ଼ କରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ମୋତେ ଏହି ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆସିବାକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଏବେ ଏକ ଘଂଟା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଶକ୍ତିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲି, ଏକ ଘଂଟାର କଥା, ଦେଶର ଗୁଜରାଟର ଜ୍ଞାନଶକ୍ତିରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି। ଆଉ ଏବେ ଏଠାରୁ ଜୁନାଗଡ଼ ଯାଉଛି, ପୁଣି ରାଜକୋଟ, ସେଠାରେ ସମୃଦ୍ଧି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଛୁଇଁବା ପାଇଁ ମୋତେ ପ୍ରୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ପୁଣିଥରେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ବିଦ୍ୟା ଜଗତକୁ, ଗୁଜରାଟର ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ୀକୁ, ସେମାନଙ୍କ ମାତା-ପିତାଙ୍କୁ ଆଜି ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ। ଏହା ହେଉଛି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସର ସାଥୀଗଣ, ଏଥିପାଇଁ ଅନେକ- ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଟିମକୁ ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ଧନ୍ୟବାଦ।