Ministry of Youth Affairs and Sports
Union Minister Shri Anurag Singh Thakur launches Mega Cleanliness Drives across India under Swachh Bharat 2022 from Chandani Chowk today
84 lakh kg of plastic waste has been collected from all Districts across the country in a matter of just 18 days under Swachh Bharat 2022: Shri Anurag Singh Thakur
Without fulfilling the dream of Swachh Bharat, the dream of a New India, a Developed India cannot be fulfilled: Shri Anurag Singh Thakur
19 OCT 2022 2:39PM by PIB Delhi
Union Minister for Youth Affairs and Sports Shri Anurag Singh launched Mega Cleanliness Drives across India under Swachh Bharat 2022 from Chandani Chowk, Delhi today. The swachhta Pledge was also administrated on this occasion. Secretary Department of Youth Affairs and Sports Shri Sanjay Kumar and other officers of the Ministry were also present on this occasion. Similar Cleanliness Drives are being undertaken on 19th October 2022 in all villages and districts across the country.
Speaking on the occasion, Shri Thakur said that Swachh Bharat is not just a programme but it reflects the genuine concerns of common man and their resolve to address the issue head on. The Union Minister added that Prime Minister Shri Narendra Modi has always reiterated 'Jan Bhagidari se Jan Andolan' and any campaign is incomplete without participation of the youth. He further added that without fulfilling the dream of Swachh Bharat, the dream of a New India, a Developed India cannot be fulfilled.
Shri Thakur said that the programme commenced with the objective of collection of One Crore kg. of waste in the span of one month and we have already collected 84 lakh kg of plastic waste in a matter of 18 days and are set to surpass the target. This work was carried out in historical places, community centers, schools, villages and other places in districts. People particularly the youth, irrespective of their background and affiliations, are not only participating in the programme but playing pivotal role in motivating and encouraging others to join the programme purely on voluntary basis.
Highlighting the importance of cleanliness’s Thakur said that without cleanliness we cannot ensure good health and wellbeing of the people. The Union Minister urged that we have to be the ambassadors of 'Clean India'. For this, we need to create awareness and change the people's mindset. The minister also urged the youth to dedicate two dayears of the Diwali festival to keep the surroundings clean.
A month-long nationwide Swachh Bharat 2022 programme was launched by Shri Anurag Singh Thakur at Prayagraj, Uttar Pradesh from 1st October 2022. Swachh Bharat 2022 programme is being organised in 6 Lakh villages of 744 districts across the country through the network of Nehru Yuva Kendra Sangathan (NYKS) affiliated Youth Clubs & National Service Scheme Affiliated Institutions.
The aim is to consolidate the efforts of Swachh Bharat 2022 by Deptt. of Youth Affairs and its affiliate organizations namely NYKS and NSS and further intensify activities for ensuring mass public participation in campaign by organizing similar programmes in all villages across the country.
A humble beginning can lead to great change and big transformation. Swachh Bharat Programme initiated by Deptt. of Youth Affairs in commemoration of Azadi Ka Amrit KaAmrit Mahotsava bears testimony to this.
The programme is unique both in terms of scale and outreach and is visualized on the model of Yuva Bhagidari to Jan Andolan and through this, role and contribution from each citizen is carved out for the success and sustainability of the programme.
The key driving factor of the initiative has been coordination and synergy among all stakeholders by forgetting their silos. Various Deptts/Agencies, CBOs and Civil Society Organizations; they all are coming together to realize the common goal of elimination of single use plastic and ensuring cleanliness.

ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଆଜି ଚାନ୍ଦିନୀ ଚୌକ ଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ୨୦୨୨ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ବୃହତ୍ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ୨୦୨୨ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ମାତ୍ର ୧୮ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲା ଗୁଡିକରୁ ୮୪ ଲକ୍ଷ କିଲୋଗ୍ରାମ୍ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ ବର୍ଜ୍ୟ ବର୍ଯ୍ୟବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ କରା ଯାଇଛି : ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ ନ କରି, ଏକ ନୂତନ ଓ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ : ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର
19 OCT 2022 2:39PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁର ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀର ଚାନ୍ଦିନୀ ଚୌକ ଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ୨୦୨୨ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ବୃହତ୍ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସଞ୍ଜୟ କୁମାର ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନ୍ୟ ଅଧିକାରୀ ମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ସମାନ ଧରଣର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ୧୯ ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୨ ରେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାରେ ଚାଲୁ ହୋଇଛି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ , ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ କେବଳ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରକୃତ ଚିନ୍ତା ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ । କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସର୍ବଦା 'ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ଦ୍ୱାରା ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ' ସମ୍ପର୍କରେ ଦୋହରାଇ ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ ବିନା କୌଣସି ଅଭିଯାନ ଅସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ , ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ ନକରି, ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ, ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ ।
ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ, ଗୋଟିଏ ମାସର ଅବଧିରେ ଏକ କୋଟି କିଲୋଗ୍ରାମ ବର୍ଜ୍ୟ ସଂଗ୍ରହର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆମେ ୧୮ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ୮୪ ଲକ୍ଷ କିଲୋଗ୍ରାମ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍ ବର୍ଜ୍ୟ ବସ୍ତୁ ସଂଗ୍ରହ କରି ସାରିଛୁ ଏବଂ ରହିଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବାକୁ ସ୍ଥିର କରିଛୁ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନ ଗୁଡିକରେ, ସାମୂହିକ କେନ୍ଦ୍ର, ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଗ୍ରାମ ଏବଂ ଜିଲ୍ଲାର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ କରା ଯାଇଥିଲା । ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଲୋକ, ବିଶେଷ ରୂପରେ ଯୁବକ ମାନେ କେବଳ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାଗ ନେଉ ନାହାନ୍ତି, ବରଂ ଅନ୍ୟ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପରେ ସ୍ୱେଚ୍ଛାକୃତ ଭାବେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ ହେବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରେରିତ ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି ।
ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ବିନା ଆମେ ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ ନିଶ୍ଚିତ କରି ପାରିବା ନାହିଁ । ଆମକୁ 'ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ' (କ୍ଲିନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ)ର ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ହେବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ । ଏଥିପାଇଁ, ଆମକୁ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଲୋକଙ୍କ ମାନସିକତାରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ରହିଛି । ପରିବେଶକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖିବା ପାଇଁ ଦୀପାବଳୀ ପର୍ବର ଦୁଇ ଦିନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବକ ମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ।
୨୦୨୨ ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲାରୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରୟାଗରାଜ ଠାରେ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂହ ଠାକୁରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକ ମାସବ୍ୟାପୀ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ୨୦୨୨ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିଲା । ନେହେରୁ ଯୁବ କେନ୍ଦ୍ର ସଙ୍ଗଠନ (ଏନ୍‌ୱାଇକେଏସ୍‌) ଦ୍ୱାରା ଅନୁବନ୍ଧିତ ୟୁଥ୍ କ୍ଲବ୍ ଏବଂ ଜାତୀୟ ସେବା ଯୋଜନା ଅନୁବନ୍ଧିତ ଅନୁଷ୍ଠାନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ୭୪୪ ଜିଲ୍ଲା ଗୁଡିକର ୬ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ୨୦୨୨ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଏବଂ କ୍ରୀଡା ବିଭାଗ ଏବଂ ଏହାର ଅନୁବନ୍ଧିତ ସଂଗଠନ ଗୁଡିକ ଯଥା, ଏନ୍‌ୱାଇକେଏସ୍ ଏବଂ ଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ୨୦୨୨ ର ପ୍ରୟାସକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମରେ ସମାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରି ଅଭିଯାନରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶ ଗ୍ରହଣକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ଆହୁରି ତୀବ୍ର କରିବା ।
ଏକ ନମ୍ର ପ୍ରାରମ୍ଭ ବଡ଼ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣି ପାରେ । ଆଜାଦୀର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଉପଲକ୍ଷରେ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ କରା ଯାଇଥିବା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି କଥାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିଥାଏ ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହାର ସ୍ତର ଏବଂ ବ୍ୟାପକତା, ଦୁଇଟି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ବିଶେଷ ଅଟେ ଏବଂ ଏହା ଯୁବକ ମାନଙ୍କ ଭାଗୀଦାରୀ ଦ୍ୱାରା ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନର ମଡେଲ୍ ଉପରେ ପରିକଳ୍ପିତ କରା ଯାଇଛି ତଥା ଏହା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସଫଳତା ଏବଂ ନିରନ୍ତରତା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ମାନଙ୍କର ଭୂମିକା ଏବଂ ଯୋଗଦାନକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରା ଯାଇଛି ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପର ମୁଖ୍ୟ ପ୍ରେରକ ତତ୍ୱ ହେଉଛି ନିଜର ସୀମାକୁ ଭୂଲି ସମସ୍ତ ହିତଧାରକ ମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଏବଂ ତାଳମେଳ ରକ୍ଷା କରିବା । ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ / ଏଜେନ୍ସି ଗୁଡିକ, ସିବିଓ ଏବଂ ସିଭିଲ୍ ସୋସାଇଟି ସଙ୍ଗଠନ ଇତ୍ୟାଦି ଏକକ ବ୍ୟବହୃତ ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍‌ର ବ୍ୟବହାରକୁ ସମାପ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାର ସାଧାରଣ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସାକାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକାଠି ହୋଇଛନ୍ତି ।