প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
হিমাচল প্ৰদেশৰ বিলাসপুৰত বিভিন্ন উন্নয়ণমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী সমাৰোহত প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
05 OCT 2022 5:41PM by PIB Guwahati
“জয় মাতা নৈণা দেবীয়া ৰী, জয় বজিয়ে বাবে ৰী”।
“বিলাসপুৰা আল্যো...আউ ধন্য ঔই গয়া, আজ্জ...মিঞ্জো...দশেৰে ৰে, ইছ পাৱন মৌকে পৰ, মাতা নৈণা দেৱীয়া ৰে, আশীৰ্বাদ নে, তুহাঁ সাৰয়াঁ ৰে দৰ্শনা ৰা সৌভাগ্য মিল্যা! তুহাঁ সাৰয়াঁ জো, মেৰা ৰাম-ৰাম। কনে এম্স ৰী বড়ী-বড়ী বদাই”।
হিমাচলৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী ৰাজেন্দ্ৰ আৰ্লেকৰ জী, হিমাচলৰ লোকপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰীমান জয়ৰাম ঠাকুৰ জী, ভাৰতীয় জনতা পাৰ্টীৰ ৰাষ্ট্ৰীয় অধ্যক্ষ, আমাৰ সকলোৰে মাৰ্গদৰ্শক আৰু এইখন ৰাজ্যৰে সন্তান শ্ৰীমান জে পি নাড্ডা জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীমণ্ডলত মোৰ সহযোগী আৰু আমাৰ সাংসদ শ্ৰী অনুৰাগ সিং ঠাকুৰ জী, হিমাচল ভাজপাৰ অধ্যক্ষ আৰু সংসদত মোৰ সতীৰ্থ সুৰেশ কাশ্যপ জী, সংসদত মোৰ সতীৰ্থ কিশন কাপুৰ জী, ভগ্নী ইন্দু গোস্বামী জী, ড০ সিকন্দৰ কুমাৰ জী, অন্য মন্ত্ৰীসকল, সাংসদ আৰু বিধায়কবৃন্দ, আৰু বিপুল সংখ্যাত সমবেত হৈ আমাৰ সকলোকে আশীৰ্বাদ দিবলৈ অহা মোৰ প্ৰিয় ভাই-ভনীসকল! আপোনালোক আটাইৰে লগতে দেশবাসীক ‘বিজয়া দশমী’ৰ এই উপলক্ষত অনন্ত অনন্ত শুভকামনা জনাইছোঁ।
এই পবিত্ৰ পৰ্বই সকলো অপায়-অমংগলৰ পৰা পৰিত্ৰাণ লভি, অমৃত কালৰ বাবে যি পণ দেশে লৈছে, সেই সংকল্প সাৰোগত কৰি আগবাঢ়ি যোৱাৰ বাবে সকলোকে নতুন শক্তি প্ৰদান কৰিব। মোৰ সৌভাগ্য যে ‘বিজয়া দশমী’ৰ দিনা মই হিমাচল প্ৰদেশলৈ আহিবলৈ যুযোগ পাইছো, স্বাস্থ্য, শিক্ষা, কৰ্ম-সংস্থান আৰু আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ণৰ বাবে বহু হাজাৰ কোটি টকীয়া এলানি প্ৰকল্প আপোনালোকৰ হাতত অৰ্পণ কৰা সুযোগ পাইছো। আৰু সংযোগ চাওকচোন, ‘বিজয়া দশমী’ৰ দিনাই বিজয়ৰ ৰণশিঙা ফুঁকাৰো সুযোগ মিলিছে, এয়া ভৱিষ্যৰ প্ৰতিটো বিজয়ৰ সংকেত লৈ আহিছে। বিলসপুৰেতো শিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যৰ ‘ডাবল গিফ্ট’ লাভ কৰিছে। “কহলুৰা ৰী...বদলে ধাৰা উপৰ, হাৰড্ৰ কালেজ...কনে তল্লে এইমছ...হুণ এথী ৰী পহচান হুণী”!
ভাই-ভনীসকল,
ইয়াত উন্নয়ণী যোজনাসমূহ আপোনালোকৰ হাতত অৰ্পণ কৰাৰ পিচত, যেনেদৰে জয়ৰাম জীয়ে জানিবলৈ দিছে, আৰু এটা সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ সাক্ষী হ’বলৈ যাম আৰু বহু বছৰৰ পিচত মই আকৌ এবাৰলৈ ‘কুল্লু দশেৰা’ত উপস্থিত থকাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিম। বহু দেৱী-দেৱতাৰ সৈতে ‘ভগবান ৰঘুনাথ জী’ৰ যাত্ৰাত অংশগ্ৰহণ কৰি মই দেশৰ বাবেও আশীৰ্বাদ বিচাৰিম। আৰু আজি যেতিয়া এই বিলাসপুৰলৈ আহিছোৱেই তেতিয়াতো পুৰণি দিনৰ স্মৃতি মনলৈ অহাটো তেনেই স্বাভাৱিক। সেয়াও এটা সময় আছিল, ইয়াত খোজ কাঢ়ি ঘূৰি ফুৰিছিলো। কেতিয়াবা মই, ধুমল জী, নাড্ডা জী, খোজ কাঢ়ি গৈ ইয়াৰ বজাৰত সোমাইছিলোগৈ। আমি এটা বহুত ডাঙৰ ৰথযাত্ৰাৰ কাৰ্যক্ৰম গ্ৰহণ কৰি বিলাসপুৰৰ আলিয়ে-গলিয়ে পৰিক্ৰমা কৰিছিলো। আৰু তেতিয়া ‘স্বৰ্ণ জয়ন্তী ৰথযাত্ৰা’ ইয়াৰ মাজেৰ গৈ ‘মেইন মাৰ্কেট’ৰে ওলাই গৈছিল আৰু তাত এক জনসভাত সকলো মিলিত হৈছিলো। ইয়াৰ পিচতো বহু বাৰ মই ইয়ালৈ আহিছো, আপোনালোকৰ মাজত থাকিছিলোহি।
হিমাচল, এই মাটিত কাম কৰি মই সদায়ে হিমাচলৰ বিকাশ যাত্ৰাৰ সহযোত্ৰী হোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো। আৰু মই এতিয়া শুনিবলৈ পাইছিলো, অনুৰাগ জীয়ে বৰ ডাঙৰকৈয়ে কৈ আছিল, এয়া মোদী জীয়ে কৰিছে, এয়া মোদী জীয়ে কৰিছে, এয়া মোদী জীয়ে কৈছে। আমাৰ নাড্ডা জীয়েও কৈ আছিল, এয়া মোদী জীয়ে কৰিছে, এয়া মোদী জীয়ে কৰিছে, এয়া মোদী জীয়ে কৰিছে, আৰু আমাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী জয়ৰাম জীয়েও কৈ আছিল এয়া মোদী জীয়ে কৰিছে, এয়া মোদী জীয়ে কৰিছে, এয়া মোদী জীয়ে কৰিছে। কিন্তু মই প্ৰকৃত সত্যটো কৈ দিওনে, আচলতে কোনেনো কৰিছে, কৈ দিওনে? এইবোৰ যিয়েই হৈ আছে নহয়, সেয়া সকলো আচলতে আপোনালোকেহে কৰিছে। আপোনালোকৰ বাবেহে এয়া সম্ভৱ হৈছে। যদি আপোনালোকে দিল্লীৰ বাবে কেৱল মোদী জীকেই আশীৰ্বাদ দিলেহেতেন আৰু হিমাচল প্ৰদেশত মোদী জীৰ লগৰীয়াসকলক আশীৰ্বাদ নিদিলেহেতেন তেতিয়া এই সকলোবোৰ কামৰ ক্ষেত্ৰত সেইসকলে হেঙাৰ দিলেহেতেন। এয়াতো হৈছে জয়ৰাম জী আৰু তেওঁৰ টীময়ে, যিবোৰ কাম মই দিল্লীৰ পৰা লৈ আনো, সেইবোৰ কাম দ্ৰুত গতিৰে এইসকল লোকে আগুৱাই নিয়ে, সেই বাবেইহে কামবোৰ হৈ আছে। আজি যদি ‘এইমছ’ নিৰ্মাণ হৈছে, তেন্তে সেয়া আপোনালোকৰ ভোটৰ শক্তিৰেহে হৈছে, যদি ‘সুৰংগ’ স্থাপন হৈছে, সেয়াও আপোনালোকৰ ভোটৰ শক্তিৰে হৈছে, ‘হাইড্ৰ ইঞ্জিনীয়াৰিং কলেজ’ স্থাপন হৈছে সেয়াই আপোনালোকৰ ভোটৰ শক্তিৰে, যদি ‘চিকিত্সা উপকৰণৰ উদ্যান’ স্থাপিত হৈছে, সেয়াও সম্ভৱ হৈছে আোপনালোকৰ ভোটৰ শক্তিৰে। আৰু সেয়ে, আজিও হিমাচলৰ আশা-আকাংক্ষাৰ প্ৰতি দৃষ্টি ৰাখিয়েই এটাৰ পিচত এটাকৈ উন্নয়ণৰ কাম সম্পাদিত কৰি থকা হৈছে।
উন্নয়ণৰ বাবে আমি দেশত দীৰ্ঘ দিন ধৰি এটা বিকৃত মানসিকতাই গা কৰি উঠা দেখিবলৈ পাইছিলো। এই মনোভাৱ কি আছিল বাৰু? ভাল পথ এটা যদি হয় সেয়া হ’ব কেইখনমান ৰাজ্যত, কেইখনমান ডাঙৰ নগৰত, দিল্লীৰ আশে-পাশে হ’ব। ভাল শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠান হয় যদি সেয়াও হ’ব ডাঙৰ ডাঙৰ নগৰত। ভাল হাস্পটাল হয় যদি হ’ব সেয়াটো দিল্লীতেই হ’ব লাগিব, বাহিৰত হোৱাটো সম্ভৱেই নহয়। উদ্যোগ-বাণিজ্য যিয়েই নহওক কিয় ডাঙৰ ডাঙৰ ঠাইবোৰত হ’ব, আৰু বিশেষকৈ দেশৰ পাহাৰীয়া ৰাজ্যসমূহত বুনিয়াদী সা-সুবিধাবোৰো সকলোৰে শেহত হ’ব লাগিব, বহু বছৰৰ অপেক্ষাৰ পিচতহে হ’বগৈ। সেই পুৰণি মানসিকতাৰ পৰিণতি এয়াই হ’লগৈ যে দেশত উন্নয়ণৰ এক ডাঙৰ অসমতুলতাৰ সৃষ্টি হ’লগৈ। ইয়াৰ ফলতে দেশৰ এটা বৃহত্ অংশ, সেই অঞ্চলসমূহৰ ৰাইজে অসুবিধা, অভাৱৰে সহবাস কৰিবলগীয়া হৈছিল।
বিগত ৮টা বছৰত দেশে এতিয়া সেই পুৰণি মানসিকতা পিচত এৰি থৈ, আধুনিক মানসিকতাৰ সৈতে আগবাঢ়িবলৈ লৈছে। এতিয়া চাওকচোন, দীৰ্ঘ সময় ধৰি, আৰু মইতো যেতিয়াই ইয়ালৈ আহিছিলো, মই সদায়ে দেখিছিলো যে ইয়াত এখন বিশ্ববিদ্যালয়কে লৈ দিন পাৰ কৰিবলগীয়া হৈছিল। আৰু চিকিত্সাই হওক কিম্বা চিকিত্সা বিষয়ক শিক্ষাই হওক, ‘আইজিএমচি-চিমলা’ আৰু ‘টাটা মেডিকেল কলেজ’ৰ ওপৰতে নিৰ্ভৰ কৰি থাকিবলগীয়া হৈছিল। জটিল ৰোগৰ চিকিত্সাই হওক কিম্বা শিক্ষা বা জীৱিকা যিয়েই নহওক কিয়, সেই সময়ত দিল্লী নতুবা চণ্ডীগড়লৈ ঢপলিয়াব লগাত পৰিছিল। কিন্তু বিগত ৮টা বছৰত আমাৰ ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰে হিমাচলৰ বিকাশগাঁথাক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰিলে। আজি হিমাচল কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয়ো আছে, ‘আইআইটি’, ‘ত্ৰিপল আইআইটি’, ‘ইণ্ডিয়ান ইনষ্টিটিউট অব মেনেজমেণ্ট’(আইআইএম)ৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠিত সংস্থানো আছে। দেশৰ চিকিত্সাশিক্ষা আৰু স্বাস্থ্যখণ্ডৰ সকলোতকৈ ডাঙৰ সংস্থান ‘এইমছ’-য়েও এতিয়া বিলাসপুৰ আৰু হিমাচল প্ৰদেশৰ মান-সন্মান বৃদ্ধি কৰিব।
বিলাসপুৰৰ ‘এইমছ’খন আৰু এটা পৰিৱৰ্তনৰো প্ৰতীক আৰু ‘এইমছ’সমূহৰ ভিতৰতো এইখন ‘গ্ৰীণ এইমছ’ হিচাপে প্ৰসিদ্ধ হ’ব। কিয়নো এইখন হৈছে সম্পূৰ্ণ ভাবে ‘পৰিৱেশ অনুকূল এইমছ’, ‘প্ৰকৃতিপ্ৰেমী এইমছ’। অলপতে আমাৰ সকলো মিত্ৰই জানিবলৈ দিছে যে আগতে চৰকাৰী শিলান্যাস কৰা হয় আৰু নিৰ্বাচনৰ পিচত সকলোবোৰ পাহৰি পেলেৱা হয়। আজিও হিমাচললৈ গ’লে, আমাৰ ধুমল জীয়ে এবাৰ কাৰ্যক্ৰম কৰিছিল যে ক’ত ক’তনো কিমান আধাৰশিলা আছে বিচাৰি উলিওৱাৰ, আৰু পোৱা গ’ল যে এনে বহুবোৰ অধাৰশিলা আধাৰশিলা হৈয়ে পৰি ৰ’ল, কাম কিন্তু হোৱাই নাছিল।
মোৰ মনত আছে মই এবাৰ ৰে’লবিভাগৰ কামৰ পৰ্যালোচনা কৰি আছিলো, উনাৰ ওচৰত এটা ৰে’লপথ স্থাপন কৰাৰ কথা আছিল। এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হৈছিল ৩৫ বছৰৰ আগতে, ৩৫ বছৰৰ আগতে। সংসদত ঘোষণা কৰা হৈছিল, আৰু সেই ফাইল বন্ধ হৈ গ’ল। হিমাচলক কোনেনো সুধিব ভাই? কিন্তু এওঁটো হিমাচলৰ ল’ৰা আৰু হিমাচলক পাহৰিবই নোৱাৰে। কিন্তু আমাৰ চৰকাৰৰ পৰিচয়েই হৈছে যে যিটো প্ৰকল্পৰ শিলান্যাস কৰা হ’ল, সেইটো প্ৰকল্পৰ লোকাৰ্পণো কৰা হয়। ৰখাই থোৱা, ঘূৰাই ফুৰোৱা, বিপথে পৰিচালিত কৰাৰ সেইদিন এতিয়া অতীত হ’ল বন্ধুসকল।
বন্ধুসকল,
ৰাষ্ট্ৰৰ সুৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত হিমাচল প্ৰদেশৰ সদায়ে বহুত ডাঙৰ অৱদান আছে, যিখন হিমাচল সমগ্ৰ দেশতে ৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষাৰ বীৰসকলৰ বাবে প্ৰসিদ্ধ সেইখন হিমাচলে এতিয়াৰে পৰা এইখন এইমছৰ সুবাদত জীৱনৰক্ষাৰ ক্ষেত্ৰটো গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা ৰূপায়ণ কৰিব। ২০১৪ চন পৰ্যন্ত হিমাচল প্ৰদেশত মাত্ৰ ৩খন চিকিত্সা মহাবিদ্যালয়হে আছিল, ইয়াৰে ২খন আছিল চৰকাৰী। পিচে, বিগত ৮টা বছৰত হিমাচলত ৫খন নতুন চিকিত্সা মহাবিদ্যালয় স্থাপন কৰা হৈছে। ২০১৪ চন পৰ্যন্ত স্নাতক আৰু স্নাতকোত্তৰ পাঠ্যক্ৰমৰ আসন মিলাই মাত্ৰ ৫০০ শিক্ষাৰ্থীয়েহে শিক্ষা গ্ৰহণৰ সুবিধা লাভ কৰিছিল, কিন্ত আজি এই সংখ্যা ১২০০ৰো অধিক হৈছেহি, অৰ্থাত্, দুগুণৰো অধিক হৈছেহি। ‘এইমছ’ৰ পৰা প্ৰতি বছৰে বহু সংখ্যক নতুন চিকিত্সক ওলাব, নাৰ্ছিং-ৰে জড়িত হোৱা যুৱক-যুৱতীয়ে ইয়াত প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰিব পাৰিব। আৰু মই জয়ৰাম জীৰ টীমটোক, জয়ৰাম জীক, ভাৰত চৰকাৰৰ আৰোগ্য মন্ত্ৰী আৰু আৰোগ্য মন্ত্ৰালয়ক বিশেষ ভাবে অভিনন্দন জনাব লাগিব। যেতিয়া নাড্ডা জী স্বাস্থ্য মন্ত্ৰী আছিল, সেই সময়তে আমি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছিলো যেতিয়া নাড্ডা জীয়ে বহুত বেছি দায়িত্ব লবলগীয়া হৈছিল, মই শিলান্যাসো কৰি গৈছিলো। এই সময়তে কৰোনাৰ ভয়ংকৰ মহামাৰীৰ প্ৰদুৰ্ভাৱ ঘটিল আৰু আমি সকলোৱে জানো যে হিমাচলৰ সোকেতো হিমাচলত নিৰ্মাণৰ যিয়েই নকৰক কিয়, কিমান সমস্যাৰ সন্মুখীন হ’বলগীয়া হয়! এটা এটা বস্তু পাহাৰলৈ খুপি খুপি উঠাবলগীয়া হয়, এই কাম দুৰূঢ়। যিটো কাম তলত এঘণ্টাতে কৰি শেষ কৰিব পৰা যায় সেইটো কামেই এই পাহাৰত কৰিবলৈ গোটেই দিনটোৰে প্ৰয়াজন হয়। ইমানৰ পিচতো কিন্তু, কৰোনাৰ সমস্যাৰ পিচতো ভাৰত চৰকাৰৰ আৰোগ্য মন্ত্ৰালয় আৰু জয়ৰাম জীৰ ৰাজ্য চৰকাৰৰ টীমে একেলগে মিলি যি কাম কৰিলে, আজি ‘এইমছ’ সম্পূৰ্ণ হৈ উঠিল, ‘এইমছ’-য়ে সেৱা আগবঢ়াবলৈ আৰম্ভ কৰিলে।
চিকিত্সা মহাবিদ্যালয়েই কেৱল নহয়, আমি আৰু দিশত আগবাঢ়িবলৈ সক্ষম হ’লো, ঔষধ আৰু জীৱনৰক্ষক প্ৰতিষেধকৰ নিৰ্মাতাৰ ৰূপতো হিমাচলৰ ভূমিকাৰ পৰিসৰ বিস্তাৰিত কৰা হৈছে। ‘বাল্ক ড্ৰাগছ পাৰ্ক’ৰ বাবে দেশৰ কেৱল তিনিখন ৰাজ্যক নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে, আৰু তাৰ ভিতৰত এখন ৰাজ্যৰ নাম কি ভাইসকল? হিমাচল, আপোনালোকৰ গৰ্ববোধ হৈছে নহয়নে বাৰু? এয়া আপোনালোকৰ সন্তানসকলৰ উজ্জ্বল ভৱিষ্যতৰ বাবে আধাৰশিলা নহয়নে বাৰু? এয়া আপোনালোকৰ সন্তানসকলৰ ভৱিষ্যতৰ ‘গেৰাণ্টী’ নহয়নে বাৰু? আমি কামবোৰ খুবেই শক্তিশালী ৰূপত কৰো আৰু আজিৰ প্ৰজন্মৰ বাবেও কৰো আৰু আগন্তুক প্ৰজন্মসমূহৰ বাবেও কৰো।
সেইদৰেই ‘মেডিকেল ডিভাইচ পাৰ্ক’ৰ বাবে ৪খন ৰাজ্য নিৰ্বাচিত কৰা হৈছে, য’ত চিকিত্সা ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰ হ’বলৈ ধৰিছে। এনে পৰিস্থিতিত বিশিষ্ট শ্ৰেণীৰ উপকৰণৰ প্ৰয়োজন হয়, সেইবোৰ তৈয়াৰ কৰাৰ বাবে দেশে চাৰিখন ৰাজ্য নিৰ্বাচিত কৰিছে। ইমান বিশাল এই হিন্দুস্তান, ইমান বিশাল ইয়াৰ জনসংখ্যা, হিমাচলতো মোৰ তেনেই সৰু এখন ৰাজ্য, কিন্তু এইখন যে বীৰসকলৰ জন্মভূমি আৰু মই এই ৰাজ্য অন্ন খাইছো, মই সেই ঋণো সুজিব লাগিব। আৰু সেয়ে চতুৰ্থখন ‘মেডিকেল ডিভাইচ পাৰ্ক’ ক’ত নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, এই চতুৰ্থখন ‘মেডিকেল ডিভাইচ পাৰ্ক’ ক’ত নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে- আপোনালোকৰ হিমাচলত বন্ধুসকল। পৃথিৱীৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ ডাঙৰ ডাঙৰ লোকসকল ইয়ালৈ আহিব। নালাগঢ়ত এই ‘মেডিকেল ডিভাইচ পাৰ্ক’ৰ শিলান্যাস হৈছে ইয়াৰে অংশ। এই ‘ডিভাইচ পাৰ্ক’ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে কেবা হাজাৰ কোটি টকাৰ বিনিয়োগ ইয়াত হ’ব। ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত অনেক ক্ষুদ্ৰ আৰু লক্ষূ উদ্যোগ আশে-পাশে বিকশিত হ’ব। ইয়াৰ জৰিয়তে এই অঞ্চলৰ হাজাৰ হাজাৰ যুৱক-যুৱতী সংস্থাপিত হোৱাৰ সুযোগ পাব।
বন্ধুসকল,
হিমাচলৰ আৰু এটা পক্ষ আছে, য’ত ইয়াৰ বিকাশৰ অনন্ত সম্ভাৱনা লুকাই আছে। এইটো পক্ষ হৈছে ‘মেডিকেল টুৰিজম’ৰ। ইয়াৰ অৱহাৱা, ইয়াৰ বাতাবৰণ, ইয়াৰ তৰু-তৃণ, সু-স্বাস্থ্যৰ বাবে ইয়াৰ আদৰ্শ বাতাবৰণ। আজি ভাৰতৰ ‘মেডিকেল টুৰিজম’ক লৈ পৃথিৱীৰ এটা বহুত ডাঙৰ আকৰ্ষণৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। যেতিয়া দেশ আৰু বিদেশৰ লোকসকলে হিন্দুস্তানলৈ চিকিত্সা গ্ৰহণৰ বাবে আহিব খুজিব, তেওঁলোকে ইয়াৰ প্ৰাকৃতিক সৌন্দৰ্যও উপভোগ কৰিব বিচাৰিব। এক প্ৰকাৰে তেওঁলোকৰ বাবে আৰোগ্যৰ লাভৰ লগতে পৰ্যটনৰ লাভ আদায়ৰো সুযোগো হৈ উঠিব। হিমাচল প্ৰদেশৰ বাবেতো এয়া ‘দুটা হাততে দুটা লাডু’ কথা সদৃশ হ’ব।
বন্ধুসকল,
দুখীয়া আৰু মধ্যবিত্তীয় শ্ৰেণীৰ ৰাইজৰ চিকিত্সা কেনেকৈ কম খৰছী কৰি তুলিব পৰা যায়, কেনেকৈ তেওঁলোকক উন্নত চিকিত্সাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিব পৰা যায়, কেনেকৈ বেছি দূৰলৈ নোযোৱাকৈ তেওঁলোকক চিকিত্সা গ্ৰহণ কৰাব পৰা যায়, সেয়া নিশ্চিত কৰাৰ বাবেই কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰয়াস অব্যাহত ৰাখিছে। সেয়ে আজি ‘এইমছ’, মেডিকেল কলেজ, জিলা হাস্পটালসূহত ‘ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ’ৰ সুবিধসমূহো উপলব্ধ কৰোৱাৰ লগতে গাঁওসমূহত ‘স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণ কেন্দ্ৰ’ স্থাপন কৰিব পৰাকৈ এক মসৃণ যোগাযোগ ব্যৱস্থা গঢ়ি তোলাৰ বাবে আমি কাম কৰি আছো। সেই ক্ষেত্ৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে। ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা’ৰ অধীনত হিমাচলৰ সৰহ সংখ্যক পৰিয়ালক ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিত্সা প্ৰদানৰ সুবিধা আগবঢ়োৱা হৈছে।
এই যোজনাৰ জৰিয়তে এই পৰ্যন্ত দেশৰ ৩ কোটি ৬০ লাখ ৰোগীয়ে বিনামূলীয়া চিকিত্সা লাভ কৰিছে, আৰু ইয়াৰে ডেৰ লাখ হিতাধিকাৰীতো মোৰ এই হিমাচলৰে হয়। দেশত এই সকলো বন্ধুৰ চিকিত্সাৰ বাবে চৰকাৰে এই পৰ্যন্ত ৪৫ হাজাৰ কোটি টকা খৰছ কৰিছে। যদি ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা’ নহ’লহেতেন তেন্তে ইয়াৰ প্ৰায় দুগুণ অৰ্থাত্ প্ৰায় ৯০ হাজাৰ কোটি টকা এইসকল ৰোগীৰ পৰিয়ালে ব্যয় কৰিবলগীয়াত পৰিলহেতেন।
বন্ধুসকল,
মোৰ বাবে আৰু এটা সন্তোষৰ কথা আছে। চৰকাৰৰ এই ধৰণৰ যোজনাসমূহৰ সকলোতকৈ অধিক লাভ আমাৰ আইসকল, আমাৰ ভগ্নীসকল আৰু আমাৰ ছোৱালীহঁতে লাভ কৰিছে। আৰু আমিতো জানো যে আমাৰ আইসকল-ভগ্নীসকলৰ স্বভাৱ হৈছে তেওঁলোকৰ যিমানেই সমস্যা নহওক কিয়, শৰীৰত যিমানেই পীড়া নহওক কিয়, তেওঁলোকে কিন্তু পৰিয়ালৰ অসুবিধা হ’ব বুলি ভাবেয়েই নোকোৱাকৈ থাকে। তেওঁলোকে সকলো সহিও কাম কৰি থাকে, সম্পূৰ্ণ পৰিয়ালটোকে চম্ভালি থাকিব বিচাৰে। তেওঁলোকে ভাবে তেওঁৰ অসুখৰ কথা যদি পৰিয়ালৰ লোকসকলে জানি যায়, তেন্তে তেওঁলোকে ধাৰ-ঋণ কৰি হ’লেও তেওঁৰ চিকিত্সা কৰাব বিচাৰিব। কিন্তু মায়ে বিচাৰে লাগিলে বেমাৰ গাত লৈয়ে দিন কটাম তথাপি ধাৰ লবলৈ নিদিও, পৰিয়াল ঋণগ্ৰস্থ হবলৈ নিদিও। কিন্তু এইসকলৰ আইৰ বাবে চিন্তা কোনে কৰিব! আমাৰ আইসকলে কি এইদৰেই দুখ-যাতনা সহ্য কৰিয়েই দিন কটাব লাগিব! আৰু সেই চিন্তাৰ আধাৰতে ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা’ৰ ৰূপায়ণ কৰা হ’ল। ‘আয়ুষ্মান যোজনা’ৰ জৰিয়তে লাভ হোৱা সকলৰ ৫০শতাংশৰো অধিক হৈছে আমাৰ আই-ভগ্নীসকল। আমাৰ আই-ভনী আৰু আমাৰ ছোৱালীহঁত।
বন্ধুসকল,
লাগিলে শৌচালয় নিৰ্মাণৰ স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানেই হওক, বিনামূলীয়া ৰন্ধন গেছৰ সংযোগ দিয়া উজ্বলা যোজনাই হওক, বনামূলীয়া ‘ছেনিটেৰী নেপকিন’ দিয়া অভিযানেই হওক, ‘মাতৃবন্দন যোজনা’ৰ অধীনত প্ৰতিগৰাকী গৰ্ভৱতী মহিলাক পুষ্টিকৰ আহাৰ যোগানৰ বাবে বহু হাজাৰ টকাৰ সহায়েই হওক, অথবা এতিয়া ঘৰে ঘৰে পানীৰ যোগান দিয়া অভিযানেই হওক, এই সকলো যোজনা মোৰ আই-ভনীহঁতৰ সবলূকৰণৰ উদ্দেশ্যেই ৰূপায়ণ কৰা হৈছে। আই-ভনী-কন্যাহঁতৰ সুখ, সন্মান, সুৰক্ষা আৰু স্বাস্থ্য হৈছে ‘ডাবল ইঞ্জিন’ চৰকাৰৰ বিশেষ প্ৰাথমিকতা। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে যি যোজনাই নবনাওক কিয় জয়ৰাম জীৰ টীমে, তেওঁৰ চৰকাৰে বহুত দ্ৰুত গতিৰে এই সকলো যোজনা ৰূপায়ণৰ দিহা কৰি সেইসমূহ যোজনাৰ সুফল বৃদ্ধি কৰাৰ প্ৰয়াস কৰি আহিছে। ‘হৰ ঘৰ নল চে পানী’ যোগানৰ কাম ইয়াত কিমান দ্ৰুত গতিৰে আগবাঢ়িছে সেয়া আমি সকলোৱে দেখি আছো। বিগত ৭টা দশকত যিমান নলৰ সংযোগ হিমাচল হৈছিল, তাতোকৈ দুগুণৰো অধিক কেৱ যোৱা তিনিটা বছৰতে সম্ভৱ কৰা হৈছে। এই তিনিটা বছৰত চাৰে ৮ লাখৰো অধিক পৰিয়াললৈ পানীৰ যোগান ধৰা হৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
জয়ৰাম জী আৰু তেওঁৰ টীমৰ আৰু এটা কথাত দেশে প্ৰশংসা কৰিছে। এই প্ৰশংসা সামাজিক সুৰক্ষাক লৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে আৰম্ভ কৰা প্ৰয়াসক বিস্তাৰিত কৰাৰ বাবেই কৰা হৈছে। আজি হিমাচলৰ চাগৈ এনে কোনো পৰিয়াল নোলাব, যাৰ কোনোবা নহয় কোনোবা সদস্যই পেন্সনৰ আক্ৰান্ত কৰিছে, এনেবোৰ পৰিয়ালক পেন্সন আৰু চিকিত্সা সাহায্য প্ৰদানৰ প্ৰয়া নিতান্তই আদৰণীয় পদক্ষেপ। হিমাচল প্ৰদেশৰ বহু হাজাৰ পৰিয়ালে ‘ৱান-ৰেংক ৱান পেন্সন’ৰ সূচনা সুবিধা নোপোৱাকৈ আছে। বিশেষকৈ যিসকলৰ সহায় কৰোতা কেওঁ নাই, যিসকলক ৰোগে হোৱাৰ পৰাও বিশেষ ভাবে উপকৃত হ’ব পাৰিছে।
বন্ধুসকল,
‘ডিজিটেল কানেক্টিভিটী’ৰ ক্ষেত্ৰতো হিমাচলত অভুতপূৰ্ব কাম হৈছে। যোৱা ৮টা বছৰত ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া মোবাইল ফোন’ সস্তা হোৱাৰ লগতে গাঁৱে গাঁৱে ‘নেটৱৰ্ক’ উপলব্ধ হৈছে। উন্নত ‘৪জি কানেক্টিভিটী’ৰ বাবে হিমাচল প্ৰদেশ ‘ডিজিটেল লেনদন’তো বহুত দ্ৰুতগতিৰে আগুৱাই যাব পাৰিছে। এতিয়াতো দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ‘মে’ড ইন ইণ্ডিয়া ৫জি সেৱা’ও আৰম্ভ হৈছে, যাৰ লাভ হিমাচলেও অচিৰেই ল’ব পাৰিব।
ভাৰতে ‘ড্ৰোন’ সংক্ৰান্ত যি নিয়ম তৈয়াৰ কৰিছে, সলনি কৰিছে, আৰু তাৰ পিচত, আৰু মই ইয়াৰ বাবেও হিমাচল প্ৰদেশক অভিনন্দন জনাইছো, দেশৰ প্ৰথমখন ৰাজ্য হিচাপে হিমাচলে ‘ড্ৰোন নীতি’ যুগুতাই উলিয়াইছে। এতিয়া ড্ৰোনৰ জৰিয়তে পৰিবহণৰ হাৰ বাৰুকৈয়ে বাঢ়িব বুলি আশা কৰা হৈছে।
মোৰ ভাল লাগিছে যে ‘বিজয়া দশমী’ৰ পবিত্ৰ পৰ্বত বিজয় নাদ কৰাৰ বাবে সুযোগ পালো আৰু মই ৰণশিঙা বজাই বিজয়ৰ সংকেত দিয়াৰ সুযোগ লাভ কৰিলো। আৰু এই সকলো আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদৰ মাজত কৰিবলৈ পালো। মই পুনৰবাৰ ‘এইমছ’ সহ সকলো উন্নয়ণী পৰিযোজনাৰ বাবে আপোনালোক আটাইকে বহুত বহুত অভিনন্দন জনালোঁ। দুহাতৰ মুঠি ধৰি মোৰ সৈতে কওক-
ভাৰত মাতা কী -জয়। সৰ্বশক্তিৰে কওক-
ভাৰত মাতা কী -জয়।
ভাৰত মাতা কী -জয়।
ভাৰত মাতা কী -জয়।
বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of various development works in Bilaspur, Himachal Pradesh
05 OCT 2022 5:41PM by PIB Delhi
Jai Mata Naina Devi !
(Dussehra Greetings in local language)
Governor of Himachal Pradesh Shri Rajendra Arlekar Ji; the popular Chief Minister of Himachal Pradesh Shri Jai Ram Thakur Ji; National Party President of Bharatiya Janata Party, our guide as well as the son of this soil Shri JP Nadda Ji; my Cabinet colleague and our MP Shri Anurag Thakur Ji; Himachal Pradesh's BJP President and my Parliamentary colleague Suresh Kashyap ji; my Parliamentary colleagues Kishan Kapoor ji, Sister Indu Goswami ji and Dr Sikander Kumar ji; other ministers, MPs and MLAs, and a large number of people who have come to bless us all. My dear brothers and sisters! Best wishes to all of you and all the countrymen on the occasion of Vijayadashami!
This auspicious festival will give us a fresh energy to walk on the path of accomplishing the five 'pranas' or vows which the country has taken for the 'Amritkaal' by overcoming every evil. I am fortunate that on the Vijayadashami day, I have been given the opportunity to present to the people of Himachal Pradesh projects related to health, education, employment and infrastructure worth thousands of crores of rupees. And coincidentally, it is Vijayadashami and we have got the opportunity to sound the bugle of victory. Moreover, it marks the beginning of every future victory. Bilaspur is receiving two gifts; one related to education and the other healthcare. One is the Hydro College while the other is AIIMS.
Brothers & Sisters,
As Jairam ji mentioned, after handing over these development projects to you here, I am going to witness another cultural heritage. After several years I will have the privilege of being a part of Kullu Dussehra once again. I will also seek blessings for the country by participating in the Dussehra Rath Yatra of Lord Raghunath ji and hundreds of other deities. And today as I have come here to Bilaspur, my old memories have been refreshed. There was a time when we used to roam around in this area. Sometimes I, Dhumal ji and Nadda ji used to walk through the market. We had also passed through the streets of Bilaspur here with a huge Rath Yatra event. And then the Swarna Jayanti Rath Yatra too passed through the main market and a public meeting was held. And I have come here several times and have been amidst you all.
While working in Himachal, I have got the opportunity to be a witness to Himachal's development journey continuously. And I was just listening to the previous speeches. Anurag ji was speaking with a lot of enthusiasm that Modi ji did this and did that. Even Nadda ji and our Chief Minister Jairam ji were saying that Modi ji did this and that. But let me tell the truth. Who did these things? Should I tell? Today whatever is happening is because of you all. You have done it. It has happened because of you. Had you showered your blessings only on Modi ji in Delhi but not on Modi ji's colleagues in Himachal Pradesh, then there would have been hurdles and obstacles in all the works or projects here. It is due to Jairam ji and his team that the projects that are conceived in Delhi are being implemented at a fast pace here. That is why this change is happening. And this AIIMS has been built due to the power of your 'every single vote'. If a tunnel is built then it's due to the power of your vote; if hydro engineering college is being set up, again that's the power of your vote; if a medical device park is being set up, then it is again due to your power. 'One single vote' has power. So today, I am starting development projects one after the other keeping in mind the expectations of Himachal Pradesh.
For a long time, we have seen a distorted thinking prevailing in the country regarding development. What was this thought? ‘Good roads should be only in a few states, certain big cities and around Delhi; All the top class educational institutions should be in big cities; And all the good hospitals should be in Delhi and not anywhere else; the big industries and businesses should be set up in large cities’. In fact, the basic facilities particularly in the hilly regions of the country used to reach only in the end, after waiting for several years. The result of that old thinking was that it created a huge imbalance of development in the country. Because of this, a large part of the country lived under inconvenience.
In the last 8 years, the country is now moving ahead with a new thinking, modern thinking, leaving behind that old thinking. Whenever I used to come here, I used to constantly notice that people here depended only on one University. And when it came to treatment or medical education, people depended on IGMC Shimla or Tata Medical College. Speaking of serious diseases or education or employment, people of Himachal were compelled to go to Chandigarh and Delhi at that time. But in the last eight years, our double engine government has taken the development story of Himachal to a new dimension. Today Himachal also has a Central University, IIT, IIIT and Indian Institute of Management (IIM). Now AIIMS, the largest institute of medical education and health in the country, is also enhancing the pride of the people of Bilaspur and Himachal.
Bilaspur AIIMS is also a symbol of another change. It will be known as Green AIIMS which is completely environment-friendly. A short while back, all our colleagues had mentioned that the previous governments used to lay the foundation stones and forget about it after the elections. Dhumal ji had organised a drive once to find all those projects whose foundation stones were laid but the work was not done.
I still remember that I was once reviewing the railways. A railway line was to be laid near Una. The decision was taken 35 years ago. There was an announcement in Parliament, but then the file was closed. Who would have questioned Himachal? But he is the son of Himachal and cannot forget Himachal. And the speciality of our government is that if the foundation stone of a project is laid, it is also going to be inaugurated. The era of stalled and slow projects are gone, friends!
Friends,
Himachal has always had a great contribution in the defense of the nation. Himachal, which is known throughout the country for the heroes that protect the nation, the same Himachal is now going to play an important role in saving the lives of people with this AIIMS. Till the year 2014, there were only 3 medical colleges in Himachal, out of which 2 were government. In the last 8 years, 5 new government medical colleges have been set up in Himachal. Till 2014, only 500 students could study in under-graduate and post-graduate medical courses, today this number has increased to more than 1200, that is, more than double. Every year many new doctors will come out of AIIMS and the youth associated with nursing will get training here. And I have to particularly congratulate Jairam ji's team, Jairam ji, the Minister of Health, Government of India and the Ministry of Health. We had taken this decision when Nadda ji was the Health Minister. So, he had a huge responsibility. I had also laid the foundation stone here. That was the period of the terrible corona pandemic. On top of that we know that it is difficult to do construction work in Himachal by bringing every single thing on the mountains. The work which is done in an hour on plains takes a day to be completed here in the mountains. Despite that and despite the Corona pandemic, the Ministry of Health of the Government of India and the team of the State Government under Jairam ji have successfully completed AIIMS. And today AIIMS has started functioning too.
Not only the medical college, we have moved in another direction as well. Himachal's role as a manufacturer of medicines and life saving vaccines is also being greatly expanded. Only three states of the country have been selected for the Bulk Drug Parks scheme and which state is one of them? Yes, it is Himachal. Are you proud of it or not? Is this the foundation stone for a brighter future of your children or not? Is this a guarantee of a bright future for your children or not? We work diligently not only for the present generation but also for the next generation.
Similarly, 4 states have been selected for Medical Device Park, where technology is being used extensively in medicine. Four states have been selected in the country to make special types of tools. India is such a vast country with a huge population, while Himachal is a very small state. But this is the land of heroes and I have had my share of food in this place. So, I must give back. And so can you guess where the fourth medical device park is being built? Friends, the fourth medical device park is being built in Himachal. Various stalwarts from all over the world will come here. The foundation stone of this medical device park in Nalagarh is part of this project. Thousands of crores of rupees will be invested here for the construction of this device park. Many small and medium scale enterprises related to this will develop nearby. This will provide employment opportunities to thousands of youngsters here.
Friends,
There is another side of Himachal in which infinite possibilities of development are hidden and that is medical tourism. The climate here, the weather, the environment, the herbs here are suitable for good health. Today India is becoming a major centre of attraction for the world in terms of medical tourism. When the people of the country and the world want to come to India for medical treatment, the natural beauty of this place is such that they would want to tour the place. In a way, they will benefit in two ways, one is health and the other is tourism. So, Himachal is profiting in both the ways.
Friends,
The central government is trying to ensure that the cost of the treatment of the poor and middle class is minimized, the quality of treatment is better and the treatment is accessible in close proximity. So today we are working on a seamless connectivity by building AIIMS Medical College, critical care facilities in district hospitals as well as health and wellness centres in villages. These aspects are being emphasized now. Under the Ayushman Bharat scheme, most of the families of Himachal are getting free treatment up to Rs 5 lakh.
Under this scheme, so far 3 crore 60 lakh poor patients have been given free treatment across the country, and out of this 1.5 lakh beneficiaries are from Himachal. So far, the government has spent more than 45 thousand crore rupees on the treatment of all these people in the country. If there was no Ayushman Bharat scheme, then these poor families would have had to pay almost double of it i.e. about 90 thousand crore rupees from their pockets for treatment. That is, the poor and middle class families are getting the best treatment and saving so much money on healthcare.
Friends,
I am delighted for another reason too. Our mothers, sisters and daughters have benefitted the most with such government schemes. And we are aware that despite a lot of pain and trouble in the body, our mother and sisters have a nature of keeping mum about it. They do not tell anyone in the family. They tolerate the pain, keep working; and they take care of the whole family. It is because they feel that if the family members come to know about the disease or the children find it out, then they would get them treated after taking loans. The Mother thinks that she would bear the illness but wouldn't let her children go in debt. So she would not spend money on hospitals. Who will think about these mothers? Should these mothers continue to suffer from such misery silently? What is the use of a son like me then? Therefore, in the same spirit the Ayushman Bharat scheme was born so that my mothers and sisters do not have to live with the burden of illnesses. Mothers and sisters form more than 50 percent of the beneficiaries under the Ayushman Bharat scheme.
Friends,
Whether it is the Swachh Bharat Abhiyan to build toilets, the Ujjwala scheme to provide free gas connections, the campaign to provide free sanitary napkins, the assistance worth thousands of rupees for nutritious food to every pregnant woman under the Matru Vandana Yojana, or be it our campaign to supply tapped water at homes, we are doing all these works one after the other to empower my mothers and sisters. The happiness, convenience, respect, safety and health of mothers-sisters-daughters is the biggest priority of the government of double engine.
Jairam ji and his entire team have brought the schemes formulated by the central government on the ground at a very fast pace and with great spirit have also expanded their scope. It is right in front of all of us. The work of providing tapped water to every house has been completed at a very fast pace. In the last 3 years we have given more than double the number of tap connections provided to Himachal in the last 7 decades. In these three years, more than 8.5 lakh new families have got piped water facilities.
Brothers & Sisters,
The nation is appreciating Jairam ji and his team a lot for another aspect. That is for expanding the efforts of the central government regarding social security. Today, there is hardly any family in Himachal, where one or the other member does not get the facility of pension. The efforts to provide assistance related to pension and medical expenses to such families, especially to those who are destitute or have some serious illnesses, are commendable. Thousands of families of Himachal Pradesh have also benefitted immensely from the implementation of ‘One-Rank One-Pension’.
Friends,
Himachal is a land of opportunities. And I would like to congratulate Jairam ji once more. Vaccination work is going on all over the country but Himachal is the first state in the country which has completed 100% vaccination for your safety. Hence, there is no room for lackadaisical work. Once decided, it has to be done.
Here electricity is generated from hydro power. There is fertile land for fruits and vegetables. And tourism provides endless employment opportunities here. Lack of better connectivity was the biggest hurdle in front of these opportunities. Since 2014, efforts were being made to bring the best infrastructure in every village of Himachal Pradesh. Today the work of widening the roads of Himachal is also going on everywhere. At present, about 50 thousand crore rupees are being spent on connectivity projects in Himachal. When the work of four lane highway from Pinjore to Nalagarh will be completed, then not only the industrial areas like Nalagarh and Baddi will be benefited, but the passengers travelling from Chandigarh and Ambala towards Bilaspur, Mandi and Manali will also be benefitted. Moreover, a network of tunnels is also being laid to free the people of Himachal from the curved roads.
Friends,
Unprecedented work has also been done in Himachal in terms of digital connectivity. In the last 8 years, not only the 'Made in India' mobile phones have become cheaper but the network has also reached every village. Himachal Pradesh is also moving very fast in terms of digital transactions due to better 4G connectivity. The maximum benefit of the 'Digital India' campaign is being reaped by my brothers and sisters of Himachal. Earlier the people had to go to the offices located in the plains for every little work like paying bills, or bank related work, admissions, or applications. It used to take a day or so. Sometimes one had to stay overnight. Now for the first time in the country, 'Made in India' 5G services have also started, the benefit of which is going to reach Himachal very soon.
I congratulate Himachal for the laws framed and changed by India regarding drones. Himachal is the first state in the country, which has made the state's drone policy. Now the use of drones for transportation is going to increase tremendously. For example, we can pick up the potatoes from Kinnaur with drones and bring them to some big market in a very short time. Our fruits used to perish but now can be picked up by drones. There are going to be several advantages in the coming days. We are striving for this type of development, which increases the convenience of every citizen and every citizen is linked to prosperity. This will fulfil the resolve of a 'developed India' and a developed Himachal Pradesh.
I am glad that on the auspicious festival of Vijayadashami, I have got the opportunity to sound the bugle of victory amidst the blessings of all of you. I once again congratulate you all for all the development projects including AIIMS. Say aloud with me with both the fists closed -
Bharat Mata Ki Jai! Say it loudly -
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.