প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা হিমাচল প্রদেশকী বিলাসপুরদা তোঙান-তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকপগী থৌরমদা থমখিবা ৱারোল
05 OCT 2022 5:41PM by PIB Imphal
জয় মাতা নৈনা দেবিয়া রী, জয় বজিয় বাবে রী!
বিলাসপুরা আল্যো…..ঙসিদি ঐহাক্না থৌজাল ফংজরে…দসেরাগী শেংলবা কুহ্মৈদা ইমা নৈনা দেবিগী থৌজালশিংগা লোয়ননা নখোয় পুম্নমক্কা উনবা ফংজবা অসি লাইবক ফবনি! ময়ামবু খুরুমজরি অমসুং এম্সকীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
হিমাচল প্রদেশকী রাজ্যপাল শ্রী রাজেন্দ্র আর্লেকরজী, হিমাচল প্রদেশকী মমিং লৈরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী জয় রাম থাকুরজী, ভারতীয় জনতা পার্তীগী নেস্নেল প্রসিদেন্ত, ঐখোয় পুম্নমকপু লমজিংলিবা অমসুং লমদম অসিগী মপারি, শ্রী জে.পি. নদ্দাজী, কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলগী ঐহাক্কী মরুপ অমসুং ঐখোয়গী এম.পি. শ্রী অনুরাগ থাকুরজী, হিমাচল প্রদেশকী বি.জে.পি.গী প্রসিদেন্ত অমসুং পার্লিয়ামেন্তদা ঐহাক্কী মরুপ ওইরিবা সুরেশ কশ্যপজী, পার্লিয়ামেন্তগী ঐহাক্কী মরুপ কিশন কপুরজী, ইচল ইন্দু গোস্বামীজী, দা. সিকন্দর কুমারজী, অতোপ্পা মন্ত্রী, এম.পি. অমসুং এম.এল.এ.শিং অমসুং ঐখোয়বু থৌজাল পীবিবা লাক্লিবা য়াম্লবা মীয়াম! বিজয়াদশমীগী য়াইফরবা নুমিৎ অসিদা ইরৈবাকচা পুম্নমক্তা য়াইফ পাউজেল পীজরি।
শেংলবা কুহ্মৈ অসিনা ফত্তবা খুদিংমকপু জয় তৌবগা লোয়ননা অমৃতকালগীদমক লৈবাক অসিগী ফিরেপকীদমক লৌখিবা পঞ্চ প্রনগী লম্বেলদা চৎপদা অনৌবা থৌনা পীরগনি। বিজয়া দশমীদা হিমাচল প্রদেশকী মীয়ামগীদমক হকশেল, মহৈ-মশিং, থবক অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচরগী লুপা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং খুদোল ওইনা পীবা ফংজবগী খুদোংচাবা ফংবা অসি লাইবক ফবনি। অমসুং নুমিৎ অসিগা ইরোইননা মাইপাকপগী মৈরা চুখৎপগী খুদোংচাবসু ফংলি। মসিনা তুংদা মাইপাকপা ঙম্বগী অহৌবা অমা ওইররে। বিলাসপুরনা হকশেল অমসুং মহৈ-মশিংগী দবল গিফ অমা ফংলি।
ইচিল-ইনাওশিং,
জয়রামজীনা হায়বীখিবগী মতুং ইন্না নখোয়দা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং অসি খুৎশিন্নরবা মতুংদা ঐহাক্না অতোপ্পা কলচরেল হেরিতেজ অমা উবা ফংজরগনি অমসুং চহি কয়াগী মতুংদা ঐহাক্না অমুক হন্না কূল্লু দসেরাদা শরুক য়াবগী খুদোংচাবা ফংজগনি। লাইরেম্বা-লাইরেম্বী কয়াগা লোয়ননা ভগৱাব রগুনাথজীগী খোঙচৎ অসিদা য়াওদুনা লৈবাক্কীদমক থৌনিজগনি। অমসুং ঙসি ঐহাক্না বিলাসপুরদা লাকপা মতমদা হৌখ্রবা মতম নীংশিংলকপা হায়বা অসি মহৌশানি। মতম অমদা ঐখোয়না মফম অসিদা খোঙনা চৎলমখি। করিগুম্বা মতমদা, ঐহাক, ধুমলজী, নদ্দাজীনা মসিদগী খোঙনা কৈথেল চৎলমখি। ঐখোয়না রথ য়াত্রাগী অচৌবা থৌরমগা লোয়ননা বিলাসপুরগী লম্বীশিং ফাওদুনা চৎখি। অমসুং স্বর্ন জয়েন্তী রথ য়াত্রানা মফম অসিদা ফাওদুনা চৎকি অমসুং মেন মার্কেৎতগী থোরকই অমসুং মফম অসিদা মীয়ামগী মীতিন অমা পাঙথোকখি। অমসুং কয়ারক হন্না ঐহাক্না মফম অসিদা লাকখি অমসুং ময়ামগী মরক্তা লৈখি।
হিমাচলগী লমদম অসিদা থবক তৌবা মতমদা ঐহাক্না হিমাচল চাউখৎ খোঙচৎকা লেপ্পা লৈতনা খোঙলোই ওইবগী খুদোংচাবা ফংজখি। অমসুং অনুরাগজীনা হৌনা হায়খিবা অদু ঐহাক্না তাজৈ, মসি মোদীজীনা তৌরম্বনি, মসি মোদীজীনা তৌরম্বনি, মসি মোদীজীনা তৌরম্বনি হায়খি। ঐখোয়গী নদ্দাজীনসু হায় মসি মোদীজীনা তৌরম্বনি, মসি মোদীজীনা তৌরম্বনি, মসি মোদীজীনা তৌরম্বনি অমসুং ঐখোয়গী মু্খ্য মন্ত্রীনসু হায়, মসি মোদীজীনা তৌরম্বনি, মসি মোদীজীনা তৌরম্বনি, মসি মোদীজীনা তৌরম্বনি। অদুবু ঐহাক্না অচুম্বা অদু হায়জগে, মসি কনানা তৌরম্বনো হায়বা অদু ঐহাক্না হায়য়ুরা? ওইরক্লিবা পুম্নমক অসি নখোয়না ওইহনবনি। মসি নখোয়না মরম ওইরগা ঙমহনবনি। করিগুম্বা নখোয়না দিল্লীদা লৈবা মোদীদা খক্তা থৌজাল পীনবীরগা হিমাচলদা লৈরইবা মোদীজীগী মপাংশিংবু থৌজাল পীনদবা তারবদি থবক পুম্নমক অসিদা অপনবশিং থোকলমগনি। মসি জয়রামজী অমসুং মহাক্কী তীমনা ঐহাক্না দিল্লীদগী পুরকপা থবক অসিবু খোঙজেল য়াইনা পাইখৎতুনা মসি ওইথোকপা ঙমহনখিবনি। অমসুং এম্স শারিবা অসি নখোয়গী ভোৎকী শক্তিননি, তন্নেল শারিবা অসি নখোয়গী ভোৎকী শক্তিননি, হাইদ্রো ইঞ্জিনীয়রিং কোলেজ শারিবা অসি নখোয়গী ভোৎকী শক্তিননি, মেদিকেল দিভাইস পার্ক শারিবা অসিসু নখোয়গী শক্তিননি। ভোৎ অমগী শক্তি অসি য়াম্না লৈ। অমসুং ঙসি হিমাচলগী অনীংবা-অপাম্বশিং অসি য়েংলগা অমগী মথংদা অমা চাউখৎ-থৌরাংগী থবক ঐহাক্না পাইখৎলি।
মতম শাংনা ঐখোয়না চাউখৎ-থৌরাংগা মরী লৈননা লৈবাক অসিদা খল কাইবা উবা ফংখি। মসি করি মরমগীনো? করিগুম্বা অফবা লম্বী লৈরবদি মদু অচৌবা সহর লৈবা রাজ্যশিংদা ওই, মদু দিল্লীগী অকোইবদা ওই। করিগুম্বা অফবা এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুত লৈরবদি মদু য়াম্না চাউবা সহরশিংদা ওই। অফবা হোস্পিতালশিং লৈরবদু মদু দিল্লীদা খক্তা ওই, মদুগী মপালদা লৈবা য়াদে। করিগুম্বা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং বিজিনেসশিং লিংখৎপা তারবদি মদু অচৌবা মফমশিংদা লিংখৎলি অমসুং মরু ওইনা লৈবাক অসিগী চীংগী মফমশিংদা তঙাই ফদবা খুদোংচাবশিং অসি অরোইবদা য়ৌরকই, চহি কয়া ঙাইরবা মতুংদা য়ৌরকই। মসিগী অরিবা ৱাখল্লোন অসিনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিগী চাউখৎ খোঙচৎতা অকাইবা পীখি। মসিনা মরম ওইদুনা লৈবাক অসিগী অয়াম্বা শরুকশিং, মসিদা লৈরিবা মীয়াম্না খুদোংচাদবা কয়া থেংনদুনা লৈবা তাখি।
হৌখিবা চহি ৮দা লৈবাক অসিনা অনৌবা ৱাখল্লোন, মতমগা চুনবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা অরিবা ৱাখল্লোন তুংওইনরম্লগা মাংদা চংশিল্লি। য়েংবীয়ু হৌজিক মতম কয়াদগী ঐহাক্না মফম অসিদা লাকপদা মতমদা ঐহাক্না মফম অসিদা য়ুনিভর্সিতী অমা থম্বা পামদুনা লাকখি। অমসুং লায়েং নত্ত্রগা মেদিকেল এজুকেসনগী ওইরবসু আই.জি.এম.সি. শিমলা অমসুং তাতা মেদিকেল কোলেজকী মীপাল তাংদুনা লাকখি। অরুবা অনাবা লায়েংনবা নত্ত্রগা এজুকেসন নত্ত্রগা থবক্কী ওইরবসু হিমাচলগীদমক চান্দিগর অমসুং দিল্লীদা চৎপা তারমখি। অদুবু হৌখিবা চহি নিপান অসিদা ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারনা হিমাচলগী চাউখৎ খোঙচৎ অসি অনৌবা মায়োল অমদা পুরি। ঙসি হিমালচ প্রদেশতা ঙসিদি আই.আই.তি., আই.আই.এম. অমসুং আই.আই.আই.তি.গুম্বা সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতীশিং লৈরে। লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী চাউবা মেদিকেল এজুকেসন অমসুং হেল্থকী ইন্সতিত্যুত ওইরিবা এম্স অসিনা হৌজিক বিলাসপুর অমসুং হিমাচলগী মীয়ামগী চাউথোকচবা হেনগৎহল্লি।
বিলাসপুর এম্স অসি অতোপ্পা অহোংবা অমগী খুদমসু ওইরি অমসুং মসি এম্স মনুংদা লৈবা গ্রীন এম্সকীদমক্তসু খঙনরগনি, তশেংনা অকোইববু নুংশিজবা এম্স, মহৌশাবু নুংশিজবা এম্স ওইরগনি। হৌজিক্তা ঐখোয়গী মরুপ পুম্নমক্না হায়বীখি মদুদি মমাংগী সরকারশিংনা উরেপ-উয়ুং তম্বসু মীখল লোইখ্রবা মতুংদা কাওখিরম্মি। ঙসিসু ঐখোয়গী ধুমলজীনা উরেপ-উয়ুং তমখিবা মফমশিং থীদুনা থবক পাইখৎতবা মফমশিং য়েংশিনখি।
ঐহাক্না নীংশিংলি অমুখক ঐহাক্না রেলৱে য়েংশিবদা নখোয়গী উনাগী মনাক্তা রেলৱে লাইন অমা শেমগদবনি। মসিগী ৱারেপ অসি চহি ৩৫গী মমাংদা লৌখিবনি। পার্লিয়ামেন্তদা লাউথোকখ্রবসু ফাইল অদু শুখিদে। হিমাচলগী কনানা হংলক্কনি? অদুবু মহাক্তি হিমাচলগী মচানুপানি অমসুং হিমাচল কাউথোকপা ঙমলোই। অদুবু ঐখোয়গী সরকারনা উরেপ-উয়ুং তমখিবা প্রোজেক্ত অদুবু জাতিদা খুৎশিন্নবগী থবক তৌরি। পন্দুনা লৈবা, লোইশিন্দবা হায়বগী চহিচা অদু লোইখ্রে মরুপশিং!
মরুপশিং,
হিমাচলনা জাতিগী ঙাকশেলদা চাউনা শরুক তমদুনা লাকখি, হিমাচল অসি লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা রাস্ত্র রক্ষাগী অথৌবশিংগীদমক খঙনৈ, হৌজিক হিমাচলনা এম্স অসি লাক্লবা মতুংদা মীওইবগী পুন্সি কনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি। ২০১৪ ফাওবদা হিমাচলদা মেদিকেল কোলেজ ৩ খক্তা লৈরমখি, মসিগী মনুংদা ২দি সরকারগীনি। হৌখিবা চহি ৮দা হিমাচলদা অনৌবা সরকারগী মেদিকেল কোলেজ ৫ শাখি। ২০১৪ ফাওবদা মহৈরোয় ৫০০ খক্তনা অন্দর অমসুং পোস্ত গ্রেজ্যুৎ তম্বা য়ারমখি ঙসিদি মসিগী মশিং অসি ১২০০ য়ৌদুনা শরুক অনি হেনগৎহনবা ঙমখ্রে। চহি খুদিংগী এম্সতা অনৌবা দোক্তরকয়া লৌরগনি, নর্সিং তমলুবা মহৈরোয়শিংনা মসিদা ত্রেনিং ফংলগনি। অমসুং মরু ওইনা ঐহাক্না জয়রামজী, মহাক্কী তীম, হকশেল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী অমসুং হকশেল মন্ত্রালয়বু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। নদ্দাজীনা হকশেল মন্ত্রী ওইরিঙ মনুংদা ঐখোয়না ৱারেপ অসি লৌখি, নদ্দাজীনা মতম অদুদা অচৌবা থৌদাং অমা য়াখি, ঐহাক্নসু উরেপ-উয়ুং তমখি। মতম অদুদা কোরোনাগী শাথিরবা লাইচৎ লাকখি অমসুং ঐখোয়না খঙই মদুদি হিমাচলগী মীয়াম্না মখল অমা হেক্তগী কনস্ত্রক্সন তৌবা মতমদা চীং মথক্তা পোৎ পুখৎপা অসি অৱাবা অমনি। মখাদা শুবদা পুং অমদা লোইবা অদু চীংদদি নুমিৎ অমা চংই। পুম্নমক অসি লৈজরবসু, কোরোনাগী খুদোংথিবা লৈরবসু ভারত সরকারগী হকশেল মন্ত্রালয়না অমসুং রাজ্য সরকারগী জয়রামজীগী তীমনা তৌখিবা থবক অদুগী ফল ওইনা ঙসি এম্স লৈহনবা ঙমখি, এম্স মথৌ তৌবা হৌরি।
মেদিকেল কোলেজ খক্তা নত্তনা ঐখোয়না অতোপ্পা মাইকৈ অমদসু চংশিল্লি। হিমাচলনা হীদাকশিং অমসুং পুন্সি কন্নবা ভেক্সিন পুথোকপদা লৌবা থৌদাং অসি শীংথানীংঙাই ওইনা পাকথোক-চাউথোকহনখি। ব্লক দ্রগস পার্ক্কীদমক খনখিবা রাজ্য অহুমগী মনুংদা হিমাচল প্রদেশসু অমা ওইরকপা অসি রাজ্য অসিগী মীয়ামগীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা মীকুপ অমনি। মসিনা নখোয়গী অঙাংশিংগী অফবা তুংলমচৎকী য়ুম্ফল থোনবা নত্তরা? মসি নখোয়গী অঙাংশিংগী অফবা তুংলমচৎকী গরেন্তী অমা নত্তরা? ঐখোয়না অচৌবা শক্তিগা লোয়ননা থবক তৌরি অমসুং মসি ঙসিগী মীরোল লোয়ননা তুংগী মীরোলগীদমক তৌরি।
মতৌ অসুম্না মেদিকেল দিভাইস পার্ক শানবগীদমক রাজ্য ৪ খনখি, ঙসি হীদাক-লাংথক্তা তেক্নোলোজী পাকশন্না শীজিন্নরি। লৈবাক অসিদা খুৎলাই মখল অমা শানবগীদমক লৈবাক অসিদা রাজ্য মরি খনগৎখি। চাউখ্রবা ভারত অসিদা, য়ামখ্রবা মীশিং অসিদা হিমাচল অসি ঐহাক্কী অপীকপা রাজ্য অমনি অদুবু মসি অথৌবশিংগী লমদমনি অমসুং মফম অসিদা ঐহাক লৈরকখি, মসিগীদমক ঐহাক্না লমন তোল্লি। অমসুং মরিশুবা মেদিকেল দিভাইস পার্ক কদায়দা শারি – হিমাচলদা। মালেম শিনবা থুংবদগী অচৌবা মীয়াম্না মফম অসিদা লাক্লি। নালাগর মেদিকেল দিভাইস পার্ক অসি মসিগী শরুক অমনি। দিভাইস পার্ক অসি শান্নবগীদমক মফম অসিদা লুপা করোর লিশিং কয়া থাদখি। মসিগা মরী লৈনবা অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং মনাক নকপদা শেমগৎলগনি। মসিনা লমদম অসিগী নহারোল লিশিং কয়াদা কান্নবা পীরগনি।
মরুপশিং,
হিমাচল প্রদেশকী অতোপ্পা লম অমসু লৈরি, মসিদা চাউখৎপগী লোইনাইদ্রবা ওইথোকপা য়াবা কয়া লোৎতুনা লৈরি। মসি মেদিকেল তুরিজমনি। মফম অসিগী ক্লাইমেৎ, মসি অসিগী অইং-অশা, মফম অসিগী অকোইবগী ফীভম, মফম অসিগী পাম্বী অসি অফবা হকশেলগা য়াম্না চুন্নৈ। ঙসি ভারত অসি মেদিকেল তুরিজমগী লমগা মরী লৈননা অচৌবা মীৎয়েং চংনীংঙাই ওইবা মফম অমা ওইরক্লি। লৈবাক অসিগী মীয়াম্না অমসুং মালেমগী মীয়াম্না মেদিকেল ত্রীৎমেন্তগীদমক ভারত্তা লাকনীংবা পোকপা মতমদা লমদম অসিগী মহৌশাগী ফজবা অসি অদুক্কী মতিক ফজবনা মরম ওইদুনা মখোয়না শোইদনা লাক্কনি, মখোয়না হেল্থ অমসুং তুরিজমগী কান্নবা ফংগনি। হিমাচলগী মখুৎ অনিমক্কতা লদুশিং পাইরি।
মরুপশিং,
কেন্দ্র সরকারনা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকী লায়েংবদা শেল চংবা হন্থহন্নবা, অফবা লায়েং ফংহন্নবা অমসুং মসিগীদমক অরাপ্পা মফমদা চৎতনবা খোঙথাংশিং লৌখৎতুনা লাকখি। ঙসি মরম অসিনা ঐখোয়না দিস্ত্রিক্ত হোস্পিতালশিংদা অমসুং খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা ৱেলনেস সেন্তরশিংদা এম্সতগী ক্রিতিকেল ক্যের ফাওবদা অপনবা লৈতবা কন্নেক্তেতিবিতী লৈহন্নবা থবক পাইখৎলি। আয়ুশ্মান ভারত স্কিমনা রাজ্য অসিগী অয়াম্বা ইমুংশিংদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লায়েং ফংহল্লি।
স্কিম অসিগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা পেসেন্ত করোর ৩ হেন্না অমসুং হিমাচল প্রদেশতগী বেনিফিসরী লাখ ১.৫ লাকখি। হৌজিক ফাওবদা সরকারনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লুপা করোর ৪৫,০০০ হেন্না চাদিং তৌখি। করিগুম্বা আয়ুশ্মান ভারত স্কিম লৈরমদবাতারবদি পেসেন্তশিংনা মশাগী ফুরিৎ খাওদগী লুপা করোর ৯০,০০০ রোম চংদিং তৌরমগনি। হায়বদি অফবা লায়েংগা লোয়ননা লায়রবা অমসুং মিদল ক্লাসকী ইমুংনা য়ামখ্রবা শেনফম অসি তুংশিনবা ঙমহনখি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না অপেনবা পোক্লিবা ৱাফম অমগা লৈরি। ঐখোয়গী ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংনা সরকারগী স্কিম কয়াদগী চাউনা কান্নবা ফংলি। অমসুং ঐখোয়না খঙই মদুদি ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী মগুন অমা লৈ মখোয়না অৱাবা কয়া লৈরবসু, হকচাংদা অৱাবা মায়োক্নরবসু মখোয়না কনাগুম্বদা ফোঙদোক্তে। মহাক্না খঙজিল্লি, থবক তৌই, ইমুং পুম্ববু য়েংশিল্লি মরমদি মহাক্কী ৱাখলদা করিগুম্বা ইমুংগী মীওই অমনা অনাবা অদুগী মতাংদা খঙলকপা তারবদি, মহাক্কী অঙাংশিংনা খঙলকপা তারবদি লোন লৌদুনা মহাক্কী অনাবা অদু লায়েংগনি। ইমাশিংনা অনাবা অদু খাংজিন্দুনা মহাক্কী অঙাংশিংবু শেল তোনশিন্দনবা হোৎনৈ, হোস্পিতাল চৎতুনা শেল চাদিং তৌদনবা হোৎনৈ। কনানা অসিগুম্বা ইমাগীদমক খনগনি? ঐহাক্কী ইমানা অৱাবা অসি তুমিন্না খাংজিল্লি। ফীভম অসিদা মচানুপাগী কান্নবা অসি করিনো? অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন্দা আয়ুশ্মান ভারত লাকখি। অদুনা ঐহাক্কী ইমাশিং, ইচে-ইচলশিংনা অনাবগা লোয়ননা হিংলরোই। আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মখাদা কান্নবা লৌরিবা ইমাশিং, ইচে-ইচলশিংনা চাদা ৫০ হেল্লি।
মরুপশিং,
অমাংশঙ শানবা স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান, লেম্না গ্যাস কন্নেক্সন পীনবা উজ্জ্বলা য়োজনা, লেম্না সেনিতরী নেপকিনশিং পীনবা কেম্পেন, মাতৃ বন্দনা য়োজনাগী মখাদা মীরোনবী নুপী খুদিংমক্তা মচি ওইবা চীঞ্জাক চানবা লুপা লিশিং কয়াগী মতেং পাংলি নত্ত্রগা হৌজিক পাইখৎলোবা হর ঘর জল পুম্নমক অসিনা ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচে-ইচলশিংবু শক্তি পীনবা ঐখোয়না থবক তৌরি। দবল-ইঞ্জিন সরকারগী য়ুম্ফম অসি ঐখোয়গী ইমাশিং, ইচে-ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা হরাউ তয়াম্বা, এক্সেসিবিলিতী, ইকাই খুম্নবা, ঙাকশেল অমসুং হকশেল ফংহন্দুনা থোনখিবনি।
কেন্দ্র সরকারনা পাইখৎখিবা স্কিমশিং অসি জয়রাম অমসুং মহাক্কী অপুনবা তীমনা, মহাক্কী সরকারনা খোঙজেল য়াংনা থবক ওইনা ওন্থোক্লি অমসুং হীরমশিং অসি থৱায় য়াওনা পাকথোক-চাউথোকহল্লি। পুম্নমক ঐখোয়গী মাংদা লৈরে, মফম অসিদা য়ুম খুদিংমক্তা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন পীবগী থবক কয়াম খোঙজেল য়াংনা চংশিনবগে। হৌখিবা দিকেদ ৭ অসিদা শুপ্নগী চহি ৩গী মনুংদা হিমাচলদা পীখিবা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন অসিগী মশিং শরুক অনি হেন্না হেনগৎহনখি। চহি অহুম অসিদা অনৌবা য়ুম লাখ ৮ মখাইনা তোতি ঈশিংগী খুদোংচাবা ফংখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৈবাক অসিনা জয়রামজী অমসুং মহাক্কী তীম অসিবু অতোপ্পা ৱাফম অমগীদমক থাগৎপা ফোঙদোক্নরি। সোসিএল সেক্যুরিতীগী মতাংদা কেন্দ্র সরকারনা পাইখৎপা খোঙথাংশিং অসি পাকথোক-চাউথোকহনখিবগীদমক থাগৎখি। ঙসি হিমাচলদা লৈরিবা ইমুং খুদিংমক্তা মীওই অমা নত্ত্রগা অমনা পেন্সনগী ফেসিলিতী ফংদবা লৈত্রে। পেন্সন অমসুং মেদিকেলগী চাদিং তৌনবা অসিগুম্বা ইমুংশিংদা পীবা তেংবাং অসি, মরু ওইনা কনা লৈজদ্রবশিংদা পীবা তেংবাং অসি শীংথানীংঙাই ওইরি। হিমাচল প্রদেশকী ইমুং লিশিং কয়ানা ৱান রেঙ্ক ৱান পেন্সন ইমপ্লিমেন্ত তৌবদগী চাউনা কান্নবশিং ফংলি।
মরুপশিং,
হিমাচল অসি খুদোংচাবশিংগী লম অমনি। অমসুং ঐহাক্না জয়রামজীবু অমুক্কা হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচনীংই। লৈবাক শিনবা থুংবদা ভেক্সিনেসনগী থবক পাইখৎখি অদুবু নখোয়গী শাফনবগীদমক হিমাচল অসি কোরোনাগী ভেক্সিনেসন চাদা চামা কাপ্পা লোইখিবা অহানবা রাজ্য ওইখি।
মফম অসিদা দাইদ্রোদগী মৈ পুথোকখি, লৈহাউ লৈবা লম ওইরি অমসুং তুরিজম্না মরম ওইরগা লোইবা নাইদ্রবা থবক্কী খুদোংচাবশিং ফংলি। ২০১৪দগী হৌরগা খুঙ্গং অমদগী খুঙ্গং অমদা হিমাচল প্রদেশতা খ্বাইদগী ফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর ফংহন্নবা কন্না হোৎনরি। হিমাচল প্রদেশকী মফম খুদিংমক্তা লম্বী পাংথোক্নবা থবক পাইখৎলি। হৌজিক ফাওবগী ওইনা হিমাচল প্রদেশতা কন্নেক্তিবিতীগী থবকশিংদা লুপা করোর ৫০ রোম চাদিং তৌখ্রে। পিঞ্জোরদগী নালাগর ফাওবগী লেন মরী লম্বী পাকথোকপগী থবক অসি লোইশিবা মতমদা নলাগর অমসুং বদ্দিগী ইন্দস্ত্রী ওইবা মফমশিং খক্তা কান্নবা ফংবতা নত্তনা চন্দিগর অমসুং অম্বালাদগী বিলাসপুর, মান্দী অমসুং মনালী তম্না চৎলিবা পেসেঞ্জরশিংসু কান্নবা ফংলগনি। হিমাচলগী মীয়ামদা অথেকপা লম্বীশিংদগী শাফনবা তন্নেলশিংগী নেতৱর্ক অমা য়ুম্ফম থোনখ্রে।
মরুপশিং,
দিজিতেল ইন্দিয়া কন্নেক্তিবিতীগা মরী লৈননা মমাংদা তৌখিদ্রিবা থবক কয়ামরুম পাইখৎলে। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা মেদ ইন ইন্দিয়া মোবাইল ফোনশিংগী মমলসু হোংথরে অমসুং খুঙ্গংশিংদা মসিগী নেতৱর্কশিং ফংহল্লে। হিমাচল প্রদেশ অসি অফবা ফোরজি কন্নেক্তিবিতীনা মরম ওইরদুনা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংদা খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। করিগুম্বা কনাগুম্বা অমনা দিজিতেল ইন্দিয়াদগী খ্বাইদগী য়াম্না কান্নবা ফংলবদি মদু হিমাচল প্রদেশকী নখোয় মীয়াম্নি। মসিনা মরম ওইরগা বিল থিবা, বেঙ্ককা মরী লৈনবা থবকশিং, এদমিসনশিং, এপ্লিকেসনশিংনচিংবা থবকশিংদা মতম খ্বাইদগী তেন্না চংলে। হৌজিক অহানবা ওইনা লৈবাক অসিদা মেদ ইন ইন্দিয়া ফাইব জী সর্ভিসশিং হৌখ্রে, মসিগী কান্নবশিং য়াম্না অথুবদা হিমাচলদসু য়ৌরক্লগনি।
ভারত্তা দ্রোনগী চৎন-কাংলোনশিং হোংদোক্লবা মতুংদা ত্রান্সপোর্তেসন্দা মখোয় শীজিন্নবগী চাং অসি হেনগৎপগা লোয়ননা এজুকেসন, হকশেল, লৌউ শিংউ অমসুং তুরিজম সেক্তরদা মসিগী কান্নবা মপুংফানা ফংলগনি। হিমাচল প্রদেশপু দ্রোন পোলিসী অমা শেম্বা অহানবা রাজ্য ওইখিবদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অমসুং করিগুম্বা ঐখোয়না মসিদা কিন্নোর ফাওবা অলু পুখৎলবদি মখোয়না দ্রোনদগী মদু লৌজবা য়ারগনি অমসুং খুদক্তা অচৌবা কৈথেলদা য়ৌহনবা ঙম্লগনি। ঐখোয়গী উহৈশিংবু মাংলরোই দ্রোনশিংনা লৌখৎপা য়ারগনি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা কান্নবা মখল কয়া ফংলগনি। ঐখোয়না নাগরিক খুদিংমক্তা খুদোংচাবা ফংবা হেনগৎহন্নবা অমসুং নাগরিক খুদিংমক্না চাউখৎ থৌরাং ফংহন্নবা চাউখৎ থৌরাংগী মখল অমা ফংনবা হোৎনরি। মসিনা চাউখৎলবা ভারত অমসুং চাউখৎলবা হিমাচল প্রদেশকী ফীরেপ তাক্লগনি।
বিজয়া দশমীগী য়াইফরবা কুহ্মৈ অসিদা মাইপাকপগী ঈশৈ শকপা ফংজবা অমসুং রনসিমহা মুত্থৎতুনা মাইপাকপা হৌদোকপগী খুদোংচাবা ফংজবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। পুম্নমক অসি নখোয়গী থৌজালশিংগা লোয়ননা পাঙথোকপগী খুদোংচাবা ফংজরি। ঐহাক্না এম্স য়াওনা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ঐহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। খুৎ অনিমক খুদুম তাদুনা ঐহাক্কা লোয়ননা হৌনা হায়বীয়ু-
ভারত ইমানা য়াইফরে। শক্তি পুম্নমক্কা লোয়ননা হৌনা হায়বীয়ু -
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
ভারত ইমানা য়াইফরে
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of various development works in Bilaspur, Himachal Pradesh
05 OCT 2022 5:41PM by PIB Delhi
Jai Mata Naina Devi !
(Dussehra Greetings in local language)
Governor of Himachal Pradesh Shri Rajendra Arlekar Ji; the popular Chief Minister of Himachal Pradesh Shri Jai Ram Thakur Ji; National Party President of Bharatiya Janata Party, our guide as well as the son of this soil Shri JP Nadda Ji; my Cabinet colleague and our MP Shri Anurag Thakur Ji; Himachal Pradesh's BJP President and my Parliamentary colleague Suresh Kashyap ji; my Parliamentary colleagues Kishan Kapoor ji, Sister Indu Goswami ji and Dr Sikander Kumar ji; other ministers, MPs and MLAs, and a large number of people who have come to bless us all. My dear brothers and sisters! Best wishes to all of you and all the countrymen on the occasion of Vijayadashami!
This auspicious festival will give us a fresh energy to walk on the path of accomplishing the five 'pranas' or vows which the country has taken for the 'Amritkaal' by overcoming every evil. I am fortunate that on the Vijayadashami day, I have been given the opportunity to present to the people of Himachal Pradesh projects related to health, education, employment and infrastructure worth thousands of crores of rupees. And coincidentally, it is Vijayadashami and we have got the opportunity to sound the bugle of victory. Moreover, it marks the beginning of every future victory. Bilaspur is receiving two gifts; one related to education and the other healthcare. One is the Hydro College while the other is AIIMS.
Brothers & Sisters,
As Jairam ji mentioned, after handing over these development projects to you here, I am going to witness another cultural heritage. After several years I will have the privilege of being a part of Kullu Dussehra once again. I will also seek blessings for the country by participating in the Dussehra Rath Yatra of Lord Raghunath ji and hundreds of other deities. And today as I have come here to Bilaspur, my old memories have been refreshed. There was a time when we used to roam around in this area. Sometimes I, Dhumal ji and Nadda ji used to walk through the market. We had also passed through the streets of Bilaspur here with a huge Rath Yatra event. And then the Swarna Jayanti Rath Yatra too passed through the main market and a public meeting was held. And I have come here several times and have been amidst you all.
While working in Himachal, I have got the opportunity to be a witness to Himachal's development journey continuously. And I was just listening to the previous speeches. Anurag ji was speaking with a lot of enthusiasm that Modi ji did this and did that. Even Nadda ji and our Chief Minister Jairam ji were saying that Modi ji did this and that. But let me tell the truth. Who did these things? Should I tell? Today whatever is happening is because of you all. You have done it. It has happened because of you. Had you showered your blessings only on Modi ji in Delhi but not on Modi ji's colleagues in Himachal Pradesh, then there would have been hurdles and obstacles in all the works or projects here. It is due to Jairam ji and his team that the projects that are conceived in Delhi are being implemented at a fast pace here. That is why this change is happening. And this AIIMS has been built due to the power of your 'every single vote'. If a tunnel is built then it's due to the power of your vote; if hydro engineering college is being set up, again that's the power of your vote; if a medical device park is being set up, then it is again due to your power. 'One single vote' has power. So today, I am starting development projects one after the other keeping in mind the expectations of Himachal Pradesh.
For a long time, we have seen a distorted thinking prevailing in the country regarding development. What was this thought? ‘Good roads should be only in a few states, certain big cities and around Delhi; All the top class educational institutions should be in big cities; And all the good hospitals should be in Delhi and not anywhere else; the big industries and businesses should be set up in large cities’. In fact, the basic facilities particularly in the hilly regions of the country used to reach only in the end, after waiting for several years. The result of that old thinking was that it created a huge imbalance of development in the country. Because of this, a large part of the country lived under inconvenience.
In the last 8 years, the country is now moving ahead with a new thinking, modern thinking, leaving behind that old thinking. Whenever I used to come here, I used to constantly notice that people here depended only on one University. And when it came to treatment or medical education, people depended on IGMC Shimla or Tata Medical College. Speaking of serious diseases or education or employment, people of Himachal were compelled to go to Chandigarh and Delhi at that time. But in the last eight years, our double engine government has taken the development story of Himachal to a new dimension. Today Himachal also has a Central University, IIT, IIIT and Indian Institute of Management (IIM). Now AIIMS, the largest institute of medical education and health in the country, is also enhancing the pride of the people of Bilaspur and Himachal.
Bilaspur AIIMS is also a symbol of another change. It will be known as Green AIIMS which is completely environment-friendly. A short while back, all our colleagues had mentioned that the previous governments used to lay the foundation stones and forget about it after the elections. Dhumal ji had organised a drive once to find all those projects whose foundation stones were laid but the work was not done.
I still remember that I was once reviewing the railways. A railway line was to be laid near Una. The decision was taken 35 years ago. There was an announcement in Parliament, but then the file was closed. Who would have questioned Himachal? But he is the son of Himachal and cannot forget Himachal. And the speciality of our government is that if the foundation stone of a project is laid, it is also going to be inaugurated. The era of stalled and slow projects are gone, friends!
Friends,
Himachal has always had a great contribution in the defense of the nation. Himachal, which is known throughout the country for the heroes that protect the nation, the same Himachal is now going to play an important role in saving the lives of people with this AIIMS. Till the year 2014, there were only 3 medical colleges in Himachal, out of which 2 were government. In the last 8 years, 5 new government medical colleges have been set up in Himachal. Till 2014, only 500 students could study in under-graduate and post-graduate medical courses, today this number has increased to more than 1200, that is, more than double. Every year many new doctors will come out of AIIMS and the youth associated with nursing will get training here. And I have to particularly congratulate Jairam ji's team, Jairam ji, the Minister of Health, Government of India and the Ministry of Health. We had taken this decision when Nadda ji was the Health Minister. So, he had a huge responsibility. I had also laid the foundation stone here. That was the period of the terrible corona pandemic. On top of that we know that it is difficult to do construction work in Himachal by bringing every single thing on the mountains. The work which is done in an hour on plains takes a day to be completed here in the mountains. Despite that and despite the Corona pandemic, the Ministry of Health of the Government of India and the team of the State Government under Jairam ji have successfully completed AIIMS. And today AIIMS has started functioning too.
Not only the medical college, we have moved in another direction as well. Himachal's role as a manufacturer of medicines and life saving vaccines is also being greatly expanded. Only three states of the country have been selected for the Bulk Drug Parks scheme and which state is one of them? Yes, it is Himachal. Are you proud of it or not? Is this the foundation stone for a brighter future of your children or not? Is this a guarantee of a bright future for your children or not? We work diligently not only for the present generation but also for the next generation.
Similarly, 4 states have been selected for Medical Device Park, where technology is being used extensively in medicine. Four states have been selected in the country to make special types of tools. India is such a vast country with a huge population, while Himachal is a very small state. But this is the land of heroes and I have had my share of food in this place. So, I must give back. And so can you guess where the fourth medical device park is being built? Friends, the fourth medical device park is being built in Himachal. Various stalwarts from all over the world will come here. The foundation stone of this medical device park in Nalagarh is part of this project. Thousands of crores of rupees will be invested here for the construction of this device park. Many small and medium scale enterprises related to this will develop nearby. This will provide employment opportunities to thousands of youngsters here.
Friends,
There is another side of Himachal in which infinite possibilities of development are hidden and that is medical tourism. The climate here, the weather, the environment, the herbs here are suitable for good health. Today India is becoming a major centre of attraction for the world in terms of medical tourism. When the people of the country and the world want to come to India for medical treatment, the natural beauty of this place is such that they would want to tour the place. In a way, they will benefit in two ways, one is health and the other is tourism. So, Himachal is profiting in both the ways.
Friends,
The central government is trying to ensure that the cost of the treatment of the poor and middle class is minimized, the quality of treatment is better and the treatment is accessible in close proximity. So today we are working on a seamless connectivity by building AIIMS Medical College, critical care facilities in district hospitals as well as health and wellness centres in villages. These aspects are being emphasized now. Under the Ayushman Bharat scheme, most of the families of Himachal are getting free treatment up to Rs 5 lakh.
Under this scheme, so far 3 crore 60 lakh poor patients have been given free treatment across the country, and out of this 1.5 lakh beneficiaries are from Himachal. So far, the government has spent more than 45 thousand crore rupees on the treatment of all these people in the country. If there was no Ayushman Bharat scheme, then these poor families would have had to pay almost double of it i.e. about 90 thousand crore rupees from their pockets for treatment. That is, the poor and middle class families are getting the best treatment and saving so much money on healthcare.
Friends,
I am delighted for another reason too. Our mothers, sisters and daughters have benefitted the most with such government schemes. And we are aware that despite a lot of pain and trouble in the body, our mother and sisters have a nature of keeping mum about it. They do not tell anyone in the family. They tolerate the pain, keep working; and they take care of the whole family. It is because they feel that if the family members come to know about the disease or the children find it out, then they would get them treated after taking loans. The Mother thinks that she would bear the illness but wouldn't let her children go in debt. So she would not spend money on hospitals. Who will think about these mothers? Should these mothers continue to suffer from such misery silently? What is the use of a son like me then? Therefore, in the same spirit the Ayushman Bharat scheme was born so that my mothers and sisters do not have to live with the burden of illnesses. Mothers and sisters form more than 50 percent of the beneficiaries under the Ayushman Bharat scheme.
Friends,
Whether it is the Swachh Bharat Abhiyan to build toilets, the Ujjwala scheme to provide free gas connections, the campaign to provide free sanitary napkins, the assistance worth thousands of rupees for nutritious food to every pregnant woman under the Matru Vandana Yojana, or be it our campaign to supply tapped water at homes, we are doing all these works one after the other to empower my mothers and sisters. The happiness, convenience, respect, safety and health of mothers-sisters-daughters is the biggest priority of the government of double engine.
Jairam ji and his entire team have brought the schemes formulated by the central government on the ground at a very fast pace and with great spirit have also expanded their scope. It is right in front of all of us. The work of providing tapped water to every house has been completed at a very fast pace. In the last 3 years we have given more than double the number of tap connections provided to Himachal in the last 7 decades. In these three years, more than 8.5 lakh new families have got piped water facilities.
Brothers & Sisters,
The nation is appreciating Jairam ji and his team a lot for another aspect. That is for expanding the efforts of the central government regarding social security. Today, there is hardly any family in Himachal, where one or the other member does not get the facility of pension. The efforts to provide assistance related to pension and medical expenses to such families, especially to those who are destitute or have some serious illnesses, are commendable. Thousands of families of Himachal Pradesh have also benefitted immensely from the implementation of ‘One-Rank One-Pension’.
Friends,
Himachal is a land of opportunities. And I would like to congratulate Jairam ji once more. Vaccination work is going on all over the country but Himachal is the first state in the country which has completed 100% vaccination for your safety. Hence, there is no room for lackadaisical work. Once decided, it has to be done.
Here electricity is generated from hydro power. There is fertile land for fruits and vegetables. And tourism provides endless employment opportunities here. Lack of better connectivity was the biggest hurdle in front of these opportunities. Since 2014, efforts were being made to bring the best infrastructure in every village of Himachal Pradesh. Today the work of widening the roads of Himachal is also going on everywhere. At present, about 50 thousand crore rupees are being spent on connectivity projects in Himachal. When the work of four lane highway from Pinjore to Nalagarh will be completed, then not only the industrial areas like Nalagarh and Baddi will be benefited, but the passengers travelling from Chandigarh and Ambala towards Bilaspur, Mandi and Manali will also be benefitted. Moreover, a network of tunnels is also being laid to free the people of Himachal from the curved roads.
Friends,
Unprecedented work has also been done in Himachal in terms of digital connectivity. In the last 8 years, not only the 'Made in India' mobile phones have become cheaper but the network has also reached every village. Himachal Pradesh is also moving very fast in terms of digital transactions due to better 4G connectivity. The maximum benefit of the 'Digital India' campaign is being reaped by my brothers and sisters of Himachal. Earlier the people had to go to the offices located in the plains for every little work like paying bills, or bank related work, admissions, or applications. It used to take a day or so. Sometimes one had to stay overnight. Now for the first time in the country, 'Made in India' 5G services have also started, the benefit of which is going to reach Himachal very soon.
I congratulate Himachal for the laws framed and changed by India regarding drones. Himachal is the first state in the country, which has made the state's drone policy. Now the use of drones for transportation is going to increase tremendously. For example, we can pick up the potatoes from Kinnaur with drones and bring them to some big market in a very short time. Our fruits used to perish but now can be picked up by drones. There are going to be several advantages in the coming days. We are striving for this type of development, which increases the convenience of every citizen and every citizen is linked to prosperity. This will fulfil the resolve of a 'developed India' and a developed Himachal Pradesh.
I am glad that on the auspicious festival of Vijayadashami, I have got the opportunity to sound the bugle of victory amidst the blessings of all of you. I once again congratulate you all for all the development projects including AIIMS. Say aloud with me with both the fists closed -
Bharat Mata Ki Jai! Say it loudly -
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.