ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାତୀୟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟସ୍‌ରେ ତ୍ରୁଟି, ବିଶେଷ କରି ଆଉଟ୍‌ ଅଫ୍‌ ପକେଟ ବ୍ୟୟରେ ହ୍ରାସ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଖବର ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଭ୍ରମାତ୍ମକ
ଆଉଟ୍‌ ଅଫ୍‌ ପକେଟ୍‌ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟୟରେ ହ୍ରାସ ଏନଏଚଏ ୨୦୧୮-୧୯ର ଦୃଢ଼ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ
07 OCT 2022 1:47PM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟସ୍‌ରେ ତ୍ରୁଟି, ବିଶେଷ କରି ଆଉଟ ଅଫ ପକେଟ୍‌ ବ୍ୟୟରେ ହ୍ରାସ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଗଣମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକାଶିତ ଖବର ତ୍ରୁଟିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ ଭ୍ରମାତ୍ମକ । ଜାତୀୟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଆକାଉଣ୍ଟସ୍‌ ରିପୋର୍ଟ ଦେଶରେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କରାଯାଇଥିବା ବ୍ୟୟ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏସବୁ ଆକଳନ ଜରୁରି କାରଣ ଏଥିରେ କେବଳ ଦେଶର ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇନଥାଏ, ବରଂ ଏହା ସରକାରଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଅର୍ଥଲଗାଣ ସୂଚକାଙ୍କକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ।
ନିକଟରେ ହୋଇଥିବା ଏନଏଚଏ ଆକଳନ (୨୦୧୮-୧୯)ରେ ଆଉଟ ଅଫ୍‌ ବ୍ୟୟ (ଓଓପିଇ)ରେ ଯଥେଷ୍ଟ ହ୍ରାସ ଦେଖା ଦେଇଛି । ନାଗରିକମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ବୋଝ ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି । ଏହି ଡାଟାକୁ ଏକ ଘରୋଇ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ବବିଦ୍ୟାଳୟରେ କାମ କରୁଥିବା ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞମାନଙ୍କର ଜଣେ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ଦ୍ବାରା ‘‘ମୃଗତୃଷ୍ଣା’’ କୁହାଯିବା ଏବଂ ଗଣମାଧ୍ୟମର କିଛି ବର୍ଗ ତାଙ୍କ ବର୍ଗକୁ ଉଦ୍ଧୃତ କରି ଖବର ପ୍ରକାଶ କରିବା ଅନୁଚିତ ଏବଂ ଅସଙ୍ଗତ ଅଟେ।
ଏବେ ଆସନ୍ତୁ ଏହି ଆକଳନ – ଜାତୀୟ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ସଂଗଠନ (ଏନଏସଓ)ର ତଥ୍ୟ ଆଧାରରେ ଉଠିଥିବା ପ୍ରଶ୍ନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେବା । ଓଓପିଇ ପାଇଁ ସୂଚନାର ମୁଖ୍ୟ ଉତ୍ସ ୨୦୧୭-୧୭ର ଏନଏସଓ ତଥ୍ୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଥିବା ବେଳେ ବିଗତ ଆକଳନ ୨୦୧୪ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଥିଲା । ଉଭୟ ୭୧ତମ ଏବଂ ୭୫ତମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ସମୟରେ ଘରଗୁଡ଼ିକର ଚୟନ ପାଇଁ ନମୁନା ଡିଜାଇନ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହାଫଳରେ ଏହି ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟରେ ତୁଳନା କରାଯାଇ ପାରିବ ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ ୨୦୧୭-୧୮ର ତଥ୍ୟ ଗୋଟିଏ ବର୍ଷର ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଥିବା ବେଳେ ୨୦୧୪ର ତଥ୍ୟ ଛଅ ମାସର ଅବଧିରେ କରାଯାଇଥିବା ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଥିଲା। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏହି ମାମଲାରେ ଋତୁକାଳୀନ ପାଣିପାଗ ବା ସିଜନାଲିଟି ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥାଏ, ୨୦୧୭-୧୮ର ସର୍ବେକ୍ଷଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ବିଗତ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ମଜବୁତ ଥିଲା। ଗୋଟିଏ ପଟେ ସମାନ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ୨୦୧୪ର ତଥ୍ୟକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ସ୍ବୀକାର କରିଥିବା ବେଳେ, ୨୦୧୭-୧୮ର ତଥ୍ୟକୁ ‘ସନ୍ଦିଗ୍ଧ’ ବୋଲି କହିବା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ଅନୁଚିତ୍‌ ।
ସେମାନେ ସମାଲୋଚନା କରିବା ସମୟରେ, ନିଜର ଯୁକ୍ତିକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେବା ଲାଗି ଚୟନାତ୍ମକ ଢଙ୍ଗରେ ତଥ୍ୟର ଉପଯୋଗ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ ନିଜର ଦାବିକୁ ଦର୍ଶାଇବା ସମୟରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ‘‘ତ୍ରୁଟି ରହିଥିବା ଲାଗୁଛି/ଅସମ୍ଭବ ଲାଗୁଛି’’, ଏହା କେବଳ କାଳ୍ପନିକ ଅସହମତି ବୋଲି ଜଣାପଡ଼ୁଛି ।
ଏନଏସଓ ୨୦୧୭-୧୮ର ଅନ୍ୟ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିଗ ହେଉଛି ସରକାରୀ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଉପଯୋଗରେ ବୃଦ୍ଧି। ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ସାପ୍ତାହିକ ‘ଇକୋନୋମିକ ଏଣ୍ଡ ପଲିଟିକାଲ ୱିକଲି’ରେ ଏନଏସଏସର ଏହି ରାଉଣ୍ଡ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରକାଶିତ ମୂରଲୀଧରନ ଏଟ୍‌ ଅଲ (୨୦୨୦)ର ଅଧ୍ୟୟନରେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ୨୦୧୭-୧୮ରେ ଓଓପିଇ ହ୍ରାସ ପାଇଥିବା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
ଏହାବ୍ୟତୀତ, ସେମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ହ୍ରାସ ଦୁଇଟି ଏନଏସଏସ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ମଧ୍ୟରେ ଆଉଟ୍‌ ପେସେଣ୍ଟ ଏବଂ ଇନପେସେଣ୍ଟ ସେବା ପାଇଁ ସରକାରୀ ସୁବିଧାର ଉପଯୋଗରେ ବୃଦ୍ଧି ଦ୍ବାରା ପରିଚାଳିତ। କେବଳ ସରକାରୀ ସୁବିଧାର ଉପଯୋଗରେ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇନାହିଁ ବରଂ ସରକାରୀ ସୁବିଧାରେ ହାରାହାରୀ ଓଓପିଇ ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ଏନଏସଏସରେ ଉପଲବ୍ଧ ପ୍ରମାଣ ସରକାରୀ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧାର ଉପଯୋଗରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବା ପ୍ରବୃତ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଦର୍ଶାଇଥାଏ।
ଏନଏସଏସର ତଥ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ଶେଷ ୧୫ ଦିନରେ ଚିକିତ୍ସା ପରାମର୍ଶ ନେଇଥିବା ସରକାରୀ ସୁବିଧାର ଉପଯୋଗରେ ପାଖାପାଖି ୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି। ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଏହି ବୃଦ୍ଧି ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାଖାପାଖି ୪ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୩ ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି । ପ୍ରସବ ମାମଲାରେ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରୀ ସୁବିଧାର ଯୋଗଦାନରେ ୧୩ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ସହରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୬ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି।
ଏଥିସହିତ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସରକାରୀ ସୁବିଧାରେ ହାରାହାରୀ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟୟରେ ୨୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ହ୍ରାସ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । ସଂସ୍ଥାଗତ ପ୍ରସବ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୯ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୬ ପ୍ରତିଶତ ହ୍ରାସ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
କେତେକ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ଡାକ୍ତରଖାନାରେ ଭର୍ତ୍ତି ହେବା ହାରରେ ହ୍ରାସ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଦାବି କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏଥିପାଇଁ ‘‘କୌଣସି ତାର୍କିକ ସ୍ପଷ୍ଟିକରଣ ନାହିଁ’’ ବୋଲି ସେମାନେ ଜାଣିବାକୁ ପାଇଛନ୍ତି । ସେମାନେ ଯାହା ଦେଖିବା ଏବଂ ସ୍ବୀକାର କରିବାରେ ବିଫଳ ହୋଇଛନ୍ତି ତାହା ହେଲା ଇନପେସେଣ୍ଟ ଚିକିତ୍ସାରୁ ଆଉଟ ପେସେଣ୍ଟ ଚିକିତ୍ସାରେ ଆସିଥିବା ବିଶ୍ବସ୍ତରୀୟ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଲାଗି ଅନେକ ଦେଶ ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି ।
ଶେଷ ୧୫ ଦିନରେ, ଚିକିତ୍ସା ପରାମର୍ଶ ଆଧାରରେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପାଉଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଶତ ଆଉଟପେସେଣ୍ଟ ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପ୍ରତିଶତ ତୁଳନାରେ କିଛି ପରିମାଣରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏନଏସଏସର ୭୧ତମ ରାଉଣ୍ଡ ଏବଂ ଏନଏସଏସର ୭୫ତମ ରାଉଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ଚିକିତ୍ସା ପରାମର୍ଶ ଆଧାରେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବା ନେଉଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଉଟପେସେଣ୍ଟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଚାହୁଁଥିବା ଲୋକଙ୍କର ଭାଗ ପ୍ରାୟ ୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ବୃଦ୍ଧି ଇନ ପେସେଣ୍ଟ ସେବାରୁ ଆଉଟ ପେସେଣ୍ଟ ସେବାରେ ହୋଇଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଇଙ୍ଗିତ କରିଥାଏ ଅର୍ଥାତ୍‌ ଲୋକମାନେ ଇନପେସେଣ୍ଟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ପାଇବା ସ୍ଥାନରେ ଆଉଟ ପେସେଣ୍ଟ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ତେଣୁ ଏନଏଚଏ ୨୦୧୮-୧୯କୁ ନେଇ ହେଉଥିବା ସମାଲୋଚନାରେ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ଦୃଢ଼ କାରଣଗୁଡ଼ିକୁ ଅଣଦେଖା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ପ୍ରାମାଣିକ ସାବ୍ୟସ୍ତ କରିବାର ଦାୟିତ୍ବ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ କରାଯାଇଛି ।
ସମାଲୋଚନାକାରୀମାନେ ପୁଞ୍ଜିଗତ ବ୍ୟୟକୁ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟୟରେ ସାମିଲ କରାଯିବାକୁ ନେଇ ସମାଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଯଦି ଆମେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ବ୍ୟୟକୁ ସକଳ ଘରୋଇ ଉତ୍ପାଦ (ଜିଡିପି) ସହତ ତୁଳନା କରିବା ତା’ହେଲେ ୨୦୧୩-୧୪ରୁ ଏଥିରେ ଲଗାତାର ବୃଦ୍ଧି ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
ସରକାରଙ୍କ ବର୍ତ୍ତମାନର ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଖର୍ଚ୍ଚ ୨୦୧୩-୧୪ ରୁ ୨୦୧୭-୧୮ ମଧ୍ୟରେ ଲଗାତାର ଭାବେ ବଢ଼ିଚାଲିଛି । ଜିଡିପି ସହିତ ଏହି ଖର୍ଚ୍ଚକୁ ତୁଳନାରେ କଲେ ପୂର୍ବର ସମାନ ଅବଧି ତୁଳନାରେ ଏଥିରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
News report suggesting inaccuracies in National Health Accounts (NHA) estimates especially out-of-pocket expenditure reduction is misleading and inaccurate
Fall in out-of-pocket Health Spending is based on robust data of NHA 2018-19
07 OCT 2022 1:47PM by PIB Delhi
The news report suggesting inaccuracies in National Health Accounts (NHA) especially out-of-pocket expenditure reduction claim is misleading and incorrect. National Health Accounts (NHA) provide detailed information on expenditure incurred within the health sector of the country. These estimates are crucial as they are not only a reflection of the existing health system of the country but also enable the government to monitor the progress made in different health financing indicators.
The recent NHA estimates (2018-19) show a substantial reduction in out-of-pocket expenditure (OOPE), reaffirming the government’s commitment towards easing the citizens’ financial burden. Calling this data, a “mirage” by one expert of health economics working in a private Indian University and quoted in certain sections of Media, is devoid of justification & rational basis.
Let’s start with the questions raised on the very foundation of these estimates – National Statistical Organisation (NSO) data. The main source of information for OOPE was based on NSO data of 2017-18 whereas the previous estimates were based on 2014. Both the surveys of the 71st and 75th rounds use the same sampling design for the selection of households so that it ensures comparability of both the rounds.
Moreover the 2017-18 data was a one-year survey whereas 2014 was done over a period of six months. Given that seasonality plays an important role, the 2017-18 survey was definitely more robust than the previous survey. And, while the same experts had unequivocally accepted the 2014 data, their assessment of the 2017-18 as “doubtful” is truly arbitrary.
Such criticism is based on flawed juxtaposition and selective picking of data to further their specious argument. Formulations like, “seems problematic/seems unlikely” as basis of a claim, is nothing if not hypothetical disagreement.
The increase in utilisation of government health facilities has been another important aspect of NSO 2017-18. Study by Muraleedharan et al. (2020) published in reputed Economic and Political Weekly on these NSS rounds also observes a decline in OOPE in 2017-18.
Further, they observe this decline is driven by an increase in the use of public facilities for outpatient and inpatient services between the two NSS rounds. They also find that not only has the utilisation of public facilities increased but there has also been a decline in average OOPE in public facilities. The available evidence of NSS also show increasing trend in utilisation of government health facilities.
As per NSS, there has been an increase in utilisation of government facilities among those who took medical advice in last 15 days by almost 5%. In case of hospitalisation, this increase is around 4% in rural areas and 3% in urban areas. In case of childbirth, the share of government facilities has increased by 13% in rural areas and in urban areas it has increased by 6%.
Also, there has been a decline of more than 20 per cent in average medical expenditure in government facilities for hospitalisation. In case of institutional delivery, it has declined by 9 per cent in urban areas and 16 per cent in rural areas.
Some experts have also questioned the dip in hospitalisation rates, claiming to have found “no logical explanation” for the same. What they have failed to observe or acknowledge is the global shift from inpatient care to outpatient care, with many countries specifically designing polices to incentivise this shift.
Increase in percentage of people seeking outpatient among those who took treatment based on medical advice in last 15 days. Among those who have taken treatment based on medical advice, the share of people seeking outpatient care has increased by almost 5%. Between NSS 71st round and NSS 75th round. This increase indicates the shift towards outpatient services from inpatient services where people are substituting inpatient care with outpatient care.
The ongoing criticism of NHA 2018-19, hence, is a typical prima facie example of ignoring facts and sound reason and leaving the mantle of justification to the others.
One of the critiques in increase of government health expenditure is the inclusion of capital expenditure. Even if we look at the current health expenditure as a share of GDP, there has been a constant increase from 2013-14.
The government’s current health expenditure has been increasing constantly between 2013-14 and 2017-18. As a share of GDP, it has increased by more than 10 per cent for the same period.