তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
এফএম ৰেডিঅ’ৰ তৃতীয় পৰ্যায়ৰ নীতি-নিৰ্দেশনাৰ সংশোধনত অনুমোদন জনাইছে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে
04 OCT 2022 1:09PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বেচৰকাৰী সংস্থাৰ জৰিয়তে এফএম ৰেডিঅ' সম্প্ৰচাৰ সেৱাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ নীতি নিৰ্দেশনাত সন্নিবিষ্ট কিছুমান ব্যৱস্থাৰ সংশোধনত অনুমোদন জনাইছে যাক বেচৰকাৰী এফএম তৃতীয় পৰ্যায়ৰ নীতি-নিৰ্দেশনা বুলি কোৱা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত যোৱা কেবিনেট বৈঠকত এই সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হয়।
চৰকাৰে সিদ্ধান্ত লৈছে যে ১৫ বছৰৰ বাবে এফএম ৰেডিঅ' সম্প্ৰচাৰৰ অনুমতিপ্ৰাপ্ত সংস্থাসমূহে এতিয়াৰে পৰা যিকোনো সময়তে পুনৰ্গঠন প্ৰক্ৰিয়া সম্পন্ন কৰিব পাৰিব। পূৰ্বতে প্ৰথম তিনি বছৰ পুনৰ্গঠনৰ কাম কৰা হোৱা নাছিল। ইয়াৰোপৰি কোনো চেনেলৰ মুঠ শ্বেয়াৰৰ ১৫ শতাংশ নেশ্যনেল কেপ সংক্ৰান্তীয় যি বাধা-নিষেধ আছিল সেয়া প্ৰত্যাহাৰ কৰা হৈছে। নতুন নিয়ম অনুযায়ী ‘গ’ আৰু ‘ঘ’ শ্ৰেণীভুক্ত চহৰসমূহত এফ এম চেনেলৰ নিলামত অংশ লোৱাৰ বাবে এতিয়াৰে পৰা মাত্ৰ ১কোটি টকাৰ সম্পদ থাকিব লাগিব। আগেয়ে ইয়াৰ পৰিমাণ আছিল ডেৰ কোটি টকা। ইয়াৰ ফলত দেশজুৰি তৃতীয় পৰ্যায়ৰ চহৰসমূহত এফ এম বেতাৰ সম্প্ৰচাৰত বেচৰকাৰী সংস্থাসমূহৰ অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ সুবিধা হব। ফলস্বৰূপে সৰু চহৰ আৰু প্ৰত্যন্ত অঞ্চলত বিনামূলীয়াকৈ সংগীত আৰু বিনোদনমূলক অনুষ্ঠান মানুহৰ কাষলৈ নিয়াৰ লগতে কৰ্মসংস্থানৰো সৃষ্টি হ’ব।
দেশত সহজে ব্যৱসায়-বাণিজ্য কৰাৰ ওপৰত চৰকাৰে গুৰুত্ব দিছে। প্ৰশাসনিক কাম-কাজক আৰু দক্ষ আৰু কাৰ্যকৰী কৰি তুলিবলৈ বিভিন্ন প্ৰক্ৰিয়াৰ সৰলীকৰণ কৰা হৈছে, যাতে ইয়াৰ সুফল সাধাৰণ মানুহৰ ওচৰলৈ লৈ যাব পাৰি।

Ministry of Information & Broadcasting
Government approves amendments in FM Radio Phase-III Policy guidelines
04 OCT 2022 1:09PM by PIB Delhi
The Government has approved the amendments of certain provisions contained in the Policy Guidelines on Expansion of FM Radio Broadcasting Services through Private Agencies (Phase-III) referred as Private FM Phase-III Policy Guidelines. The decision was taken in the last Cabinet meeting chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi.
In this direction, Government has decided to remove the 3-year window period for restructuring of FM radio permissions within the same management group during the license period of 15 years. Government has also accepted the long pending demand of the radio industry to remove the 15% National cap on channel holding. Further with the simplification of financial eligibility norms in FM radio policy, an applicant company can now participate in bidding for ‘C’ and ‘D’ category cities with a net worth of just Rs.1 crore in place of Rs.1.5 crore earlier.
These three amendments together will help private FM radio industry to fully leverage the economies of scale and pave the way for further expansion of FM radio and entertainment to Tier-III cities in the country. This will not only create new employment opportunities but also ensure that music and entertainment over the FTA (Free to Air) radio media is available to the common man in the remotest corners of the country.
To improve Ease of Doing Business in the country, the emphasis of the Government has been on simplification and rationalization of the existing rules to make Governance more efficient and effective so that its benefits reach the common man.