ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ କିରେନ ରିଜିଜୁ ଓ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର ଆରମ୍ଭ କଲେ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଫ୍ରିଡମ୍ ରନ୍ ୩.ଠ
02 OCT 2022 3:23PM by PIB Bhubaneswar
ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଆଜି (୦୨-୧୦-୨୦୨୨) ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ମେଜର ଧ୍ୟାନଚାନ୍ଦ ଜାତୀୟ ଷ୍ଟାଡିୟମ ଠାରେ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଫ୍ରିଡମ୍ ରନ୍ ୩.ଠ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ହେଉଥିବା ବୃହତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କୋଭିଡ-୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସବୁଠାରୁ ଭୟଙ୍କର ଅବସ୍ଥାରେ ଥିବାବେଳେ, ୨ଠ୨ଠ ମସିହାରେ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣ କେନ୍ଦ୍ର ଆଇନ ଓ ନ୍ୟାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କିରେନ ରିଜିଜୁ ଏବଂ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର ମିଳିତ ଭାବେ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଫ୍ରିଡମ୍ ରନର ତୃତୀୟ ସଂସ୍କରଣ ଆଜି ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏହା ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ ।
ଏଥିରେ ଭାରତର ପୂର୍ବତନ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡ ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ, କ୍ରୀଡ଼ା ସଚିବ ଶ୍ରୀମତୀ ସୁଜାତା ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ, ଭାରତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ପ୍ରାଧିକରଣ ମହାନିର୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ସନ୍ଦୀପ ପ୍ରଧାନ, ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ ରିପୁ ଜମନ ବେଭିଲ ଓ କ୍ରୀଡ଼ା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ସାଇର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କର୍ମକର୍ତ୍ତା ସମେତ ବହୁ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ଦୋହରାଇ ଶ୍ରୀ କିରେନ ରିଜିଜୁ କହିଥିଲେ ଯେ, “ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆଂଦୋଳନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶକୁ ଫିଟ କରିବା ତାଙ୍କର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା । ବର୍ଷ କେଇଟା ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଆଂଦୋଳନ ବିରାଟ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି । ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଆଂଦୋଳନରେ ସାମିଲ ହେବାକୁ ଇଚ୍ଛା ପ୍ରକାଶ କରୁଥିବା ବେଳେ ପ୍ରତିଦିନ ଫିଟ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଡାଉନଲୋଡ କରିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହ ବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି ।”
ଏକାଭଳିଆ ମତ ପୋଷଣ କରି ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ, “ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଅମୃତ କାଳ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିକୁ ପୂରଣ କରି ଭାରତକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖରେ ପହଂଚାଇବାକୁ ଆମର ଫିଟନେସ ସ୍ତରକୁ ନୂତନ ଶିଖରକୁ ପହଂଚାଇବାକୁ ପଡ଼ିବ ।”
ଚଳିତ ସଂସ୍କରଣରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଭାଗ ନେଇଥିବା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ, “ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀରେ ଏହି ସଂସ୍କରଣ ଆରମ୍ଭ କରି ଏକତା ଦିବସ ଦିନ ଏହାକୁ ଉଦଯାପନ କରିବା ଭଳି ଭଲ ଦିନ ଆଉ ଆସିନଥାନ୍ତା । ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହ ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ତାରିଖ ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭ ଭାଇ ପଟେଲଙ୍କ ଜନ୍ମ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳିତ ହେଉଛି । ଗତବର୍ଷ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୯ କୋଟି ୩ଠ ଲକ୍ଷ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଆମେ ଫିଟ୍ ଫ୍ରିଡମ୍ ରନ୍ ୩.ଠକୁ ଅଧିକ ଶକ୍ତି ଦେଇ ଏହାର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ନେଇ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛୁ ।”
ଗତ ଦୁଇବର୍ଷ ଧରି ଫିଟ ଇଣ୍ଡିଆ ଫ୍ରିଡମ ରନରେ ସଶସ୍ତ୍ର ସେନାରୁ ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ଯୋଗଦେବା ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ସେମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବଳ (ବିଏସଏଫ), ଭାରତ - ତିବତ ସୀମା ପୁଲିସ (ଆଇଟିବିପି), କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରିଜର୍ଭ ପୁଲିସ ଫୋର୍ସ (ସିଆରପିଏଫ), ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ, ସିବିଏସଇ ଓ ଆଇସିଏସଇ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଯୁବ ଶାଖା ନେହେରୁ ଯୁବ କେନ୍ଦ୍ର ସଂଗଠନ (ଏନୱାଇକେଏସ) ଓ ଜାତୀୟ ସେବା ଯୋଜନା (ଏନଏସଏସ) ସଦସ୍ୟମାନେ ଅଛନ୍ତି ।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Shri Kiren Rijiju, Shri Anurag Singh Thakur launch Fit India Freedom Run 3.0 on Gandhi Jayanti
02 OCT 2022 3:23PM by PIB Delhi
The launch of Fit India Freedom Run 3.0 took place at the Major Dhyanchand National Stadium in New Delhi on Sunday morning on the occasion of Gandhi Jayanti today. One of the biggest nationwide movements started by the Government of India during the peak of Covid-19 pandemic in 2020, the third edition was jointly launched with a Fit India Plog Run by Union Minister of Law and Justice, Shri Kiren Rijiju and Union Minister of Youth Affairs and SportsShri Anurag Singh Thakur.The third edition of the Fit India Freedom Run started off today, October 2 and will go on until October 31.
Also in attendance on Sunday was former Health Minister of India Shri Harshvardhan Goel, Secretary Sports Smt. Sujata Chaturvedi, Director General, Sports Authority of India Shri Sandip Pradhan, Fit India ambassador Ripu Daman Bevli as well as other officials from the Sports Ministry and SAI along with a large number of participants.
Reiterating the Prime Minister’s vision, Shri Kiren Rijiju mentioned, “When Shri Narendra Modi launched the Fit India movement in 2019, his vision was to make the entire nation fit. This movement over the years has now become such a massive success. Everyone is now interested to join the movement and the Fit India mobile app is also being downloaded with much enthusiasm every single day.”
Echoing his sentiments on the same lines, Shri Anurag Singh Thakur mentioned, “From Azadi ka Amrit Mahotsav to Amrit Kaal, we have to keep working towards Prime Minister’s vision of taking India to new heights and the first way to reach that goal is by taking our fitness to new level.”
Urging for a record number of participation in this edition of the Freedom Run, Shri Thakur added, “There is no better occasion than to start the third edition of this successful run on Gandhi Jayanti and culminate it on Ekta Divas – the birth anniversary of Sardar Vallabhbhai Patel on October 31. Last year, the total participation reached 9 crore 30 lakh and we have to give a lot of strength to Fit Freedom Run 3.0 to double the participation numbers.”
The Fit India Freedom Run, over the last two years, has seen participation from India Armed forces including the Border Security Force (BSF), Indo-Tibetan Border Police (ITBP), Central Reserve Police Force (CRPF), the Indian Railways, CBSE and ICSE schools as well as the Ministry of Youth Affairs youth wings Nehru Yuva Kendra Sangathan (NYKS) and “National Service Scheme (NSS).