ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସର୍ବେକ୍ଷଣ ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୨ ପ୍ରଦାନ କଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି
01 OCT 2022 7:36PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି (ଅକ୍ଟୋବର ୧, ୨୦୨୨) ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ସମାରୋହରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସର୍ବେକ୍ଷଣ ପୁରସ୍କାର ୨୦୨୨ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରି ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ସହରଗୁଡିକର ବାସିନ୍ଦା, ସଫେଇ କର୍ମଚାରୀ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ । ଲଗାତର ଷଷ୍ଠ ଥର ପାଇଁ ଇନ୍ଦୋର ସହର ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିଥିବା ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିବା ସହ ଦେଶର ଅନ୍ୟ ସହରଗୁଡିକ ଇନ୍ଦୋର ସହର ବାସିନ୍ଦା ଆପଣାଇଥିବା ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ମଡେଲ ଅନୁସରଣ କରିପାରିବେ ବୋଲି ପରାମର୍ଶ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ରାଜ୍ୟ ଓ ସହରଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ନେଇ ସୁସ୍ଥ ପ୍ରତିଯୋଗିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛି । ଚଳିତ ବର୍ଷର ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ୪ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସହରର ପ୍ରାୟ ନଅ କୋଟି ବାସିନ୍ଦା ଭାଗ ନେଇଥିଲେ । ନାଗରିକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ବ୍ୟାପକ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବାରୁ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ନଗର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ସଫଳତା ପଛରେ ବିଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ଧରି କେନ୍ଦ୍ର, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ ସମସ୍ତ ନାଗରିକଙ୍କ ଲଗାତର ପ୍ରୟାସ ରହିଛି । ଏହି ସଫଳତା ହାସଲ କରିବାରେ ଆମ ସଫେଇ ମିତ୍ରମାନେ ବେଶ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛନ୍ତି । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ସଦାବେଳେ ଏପରିକି କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ବେଳେ ମଧ୍ୟ କାମ କରିଥିଲେ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଛନ୍ତି ।
ଗତବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର ୧ରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ଅର୍ବାନ ୨.୦ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ୨୦୨୬ ସୁଦ୍ଧା ସମସ୍ତ ସହରକୁ ବର୍ଜ୍ୟ ମୁକ୍ତ କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଥିଲା । ଉତ୍ତମ ବର୍ଜ୍ୟ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଘରେ ଓଦା ଓ ଶୁଖିଲା ବର୍ଜ୍ୟ ଅଲଗା କରିବାକୁ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରିବାକୁ ଅକ୍ଟୋବର ୨, ୨୦୨୨ରୁ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହେଉଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ଆମ ଗଳି, ରାସ୍ତା, ଅଞ୍ଚଳ ଓ ସହରକୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରଖିବା ନାଗରିକମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱ । ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଶେଷ କରି ଯୁବପୀଢିଙ୍କୁ ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଭାଗ ନେଇ ସମାଜରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
Please click here to see the President's Speech -

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA PRESENTS SWACHH SURVEKSHAN AWARDS 2022
01 OCT 2022 7:36PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, presented the Swachh Survekshan Awards 2022 at a function held in New Delhi today (October 1, 2022).
Speaking on the occasion, the President congratulated residents, sanitary workers and local administration of the award winning cities. She noted that Indore city has secured the first position for the sixth time in a row. She said that other cities across the country can follow the model of people's participation adopted by the residents of Indore city.
The President said that Swachh Survey is promoting healthy competition between states and cities for cleanliness. She noted that about nine crore people in more than 4000 cities have participated in this year's survey. She appreciated the Ministry of Housing and Urban Affairs for raising awareness about cleanliness among the citizens at a wider level.
The President said that continuous efforts of central and state governments and all citizens in the last eight years are behind the success of 'Swachh Bharat Mission'. She said that our Safai Mitras have played the most important role in achieving this success. They worked continuously for maintaining cleanliness even during the COVID pandemic.
The President said that on October 1st last year, the 'Swachh Bharat Mission-Urban 2.0' was launched with the aim to make all cities garbage-free by 2026. She was happy to note that from October 2, 2022, a campaign is being launched in cities to make all citizens aware of segregating wet and dry waste at home for better waste management. She said that keeping our streets, villages, localities and cities clean is the responsibility of all citizens. She urged all, especially the youth, to participate in this campaign and increase awareness about cleanliness in the society.
Please click here to see the President's Speech -