প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্বোধন কৰিলে আহমেদাবাদ মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰকল্প
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহমেদাবাদ মেট্ৰ'ত যাত্ৰা কৰে
30 SEP 2022 3:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহমেদাবাদ মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে কলুপুৰ ষ্টেচনৰ পৰা দূৰদৰ্শন কেন্দ্ৰ মেট্ৰ' ষ্টেচনলৈ মেট্ৰ' যাত্ৰা কৰে।
গুজৰাট ভ্ৰমণৰ দ্বিতীয় দিনা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহমেদাবাদ মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গান্ধীনগৰ ষ্টেচনৰ পৰা নতুন বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ ২.০ ৰ কালুপুৰ ষ্টেচনত উপস্থিত হয়। অনুষ্ঠানত তেওঁ মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰদৰ্শনীও পৰিদৰ্শন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ পেটেল, গুজৰাটৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আচাৰ্য দেৱব্ৰত আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু নগৰ পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী শ্ৰী হৰদীপ সিং পুৰীউপস্থিত থাকে।
মেট্ৰ'ত যাত্ৰাৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শিক্ষাৰ্থী, খেলুৱৈ আৰু সাধাৰণ যাত্ৰীসকলৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰে। মেট্ৰ' ৰে'লত উপস্থিত বহুযাত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ অটোগ্ৰাফও লৈছিল।
আহমেদাবাদ মেট্ৰ' ৰে'ল প্ৰকল্প হৈছে বহুমুখী আন্তঃগাঁথনি সংযোগৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰেৰণা। আহমেদাবাদ মেট্ৰ' প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত এপাৰেল পাৰ্কৰ পৰা থালতেজলৈ পূব-পশ্চিম কৰিডৰৰ প্ৰায় ৩২ কিলোমিটাৰ আৰু মোতেৰা আৰু জ্ঞানপুৰৰ মাজত উত্তৰ-দক্ষিণ কৰিডৰ আৱৰি আছে। ইষ্ট-ৱেষ্ট কৰিডৰত থালতেজ-ভাস্ত্ৰ পথত ১৭ টা ষ্টেচন আছে। কৰিডৰটোত চাৰিটা ষ্টেচনৰ সৈতে ৬.৬ কিলোমিটাৰ ভূগৰ্ভস্থ শাখাও আছে। গিয়াছপুৰৰ পৰা মটেৰা ষ্টেডিয়ামলৈ সংযোগ কৰা ১৯ কিলোমিটাৰ উত্তৰ-দক্ষিণ কৰিডৰত ১৫ টা ষ্টেচন আছে। প্ৰকল্পটোৰ সমগ্ৰ প্ৰথম পৰ্যায়টো ১২,৯০০ কোটি টকাৰ অধিক ব্যয়েৰে প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
আহমেদাবাদ মেট্ৰ' হৈছে ভূগৰ্ভস্থ সুৰংগ, দলং, স্তম্ভ আৰু ভূগৰ্ভস্থ ষ্টেচন, বেলাষ্টলেছ ৰে'ল ট্ৰেক আৰু চালকবিহীন ৰে'ল পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰত ৰোলিং ষ্টকৰে গঠিত এক বৃহৎ অত্যাধুনিক আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প। এই মেট্ৰ' ৰেলখন এক শক্তি-দক্ষ প্ৰপালচন প্ৰণালীৰে সজ্জিত যি শক্তি ব্যৱহাৰত প্ৰায় ৩০-৩৫ শতাংশ ৰাহি কৰিব পাৰে। ৰেলখনত এক অত্যাধুনিক চাচপেনশ্বন প্ৰণালী আছে যি যাত্ৰীসকলক এক অতি আৰামদায়ক ৰাইডিং অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰে।

Prime Minister's Office
PM flags off Ahmedabad Metro Rail Project
PM takes a ride in Ahmedabad Metro
30 SEP 2022 3:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister flagged off the Ahmedabad Metro Rail project and took a metro ride from Kalupur station to Doordarshan Kendra metro station today.
On the second day of his Gujarat visit, the Prime Minister waved the green flag for the Ahmedabad Metro Rail Project. The Prime Minister arrived at Kalupur Station after taking a ride in the brand new Vande Bharat Express 2.0 from Gandhinagar Station. The Prime Minister also witnessed a Metro Rail exhibition that was put up on the occasion.
The Prime Minister was accompanied by Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Governor of Gujarat, Shri Acharya Devvrat, and Union Minister of Housing and Urban Affairs, Shri Hardeep Singh Puri.
During the ride in the Metro, the Prime Minister travelled with students, sportspersons and common commuters. He interacted with them. Many of them took his autograph.
The Ahmedabad Metro Rail Project is a monumental boost to multimodal infrastructure connectivity. Phase-I of the Ahmedabad Metro project comprises about 32 km of the East-West corridor from Apparel Park to Thaltej and the North-South corridor between Motera to Gyaspur. The Thaltej-Vastral route in the East-West corridor has 17 stations. This corridor also has a 6.6 km underground section with four stations. The 19 km North-South corridor that connects Gyaspur to Motera Stadium has 15 stations. The entire Phase 1 project is built at a cost of more than ₹12,900 crores.
Ahmedabad Metro is a massive state of art infrastructure project involving underground tunnels, viaducts & bridges, elevated and underground station buildings, ballastless rail tracks and driverless train operation compliant rolling stock etc. The metro train set is equipped with an energy-efficient propulsion system which can save about 30-35% of energy consumption. The train has a state of art suspension system providing a very smooth riding experience to passengers.