Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of various development initiatives at Ambaji, Gujarat
30 SEP 2022 10:53PM by PIB Delhi
बोल मारी माँ, बोल मारी माँ!
Jai Maa Ambe!
On this day, we worship the fifth form of the Goddess which is Mother Skandmata. Today, on this auspicious occasion, I am fortunate to worship and to be able to get the darshan of Maa Ambe. If I may say so, our life has been spent in our mother Ambaji’s lap. And the same goes for you all. Whenever we come here, we can feel a new energy and return with a new inspiration and belief. This time I have come here at a time when the country has taken the great resolve of a developed India. 130 crore countrymen have taken the vow to turn India into a developed nation within the next 25 years. With the blessings of Maa Amba, we will get the strength for the accomplishment of all our resolutions. On this auspicious occasion, I have also got an opportunity to dedicate schemes worth thousands of crores of rupees to several districts of Gujarat including Banaskantha. Today, more than 45 thousand houses are being handed over. If we include the projects that are nearing completion and the ones whose foundation stones are being laid, then it will amount to about 61 thousand houses. So, I also congratulate all those beneficiaries. Special greetings to the sisters who have got their homes today! This time all of you will celebrate Diwali in your new houses. Are you happy or not? Those who have spent their entire lives in huts or makeshift settlements will be celebrating Diwali in their own pucca houses. I believe it will be the greatest Diwali of their lives!
Brothers & Sisters,
The topic 'respect for women' seems very simple. But if we think about it seriously, we will find that this aspect of 'respect for women' is embedded in our traditions and values. In the other parts of the world when we talk of power and bravery, the father's name is associated with them. You must have heard people saying that “this brave boy is the son of that man”. While in India, Mother's name has been associated with brave men here. Let me give you an example. Arjun was a great heroic man, but we never hear people saying 'Pandu's son Arjun'. Instead he is known as the son of Kunti i.e. Kaunteya-Putra or Kuntiputra. He is also known as 'Parth' which again means son of Kunti. Similarly, when we talk of the Almighty Lord Shri Krishna, he is described as 'Devakinandan' i.e. Krishna, the son of Devaki. The all-powerful Hanuman ji is known as Anjani Putra. That means the names of heroes and bravehearts are associated with the names of mothers in our country. The great value we give to the name of the mother, the importance we give to women and the greatness of the power of the women hold the essence of our culture. Moreover, it is due to the same values that we see our country India as a mother and consider ourselves to be the children of Mother Bharati.
Friends,
Despite being associated with such a great culture, we have also seen in our country that most of the rights on the property, on the house and on the economic decisions of the house are in the hands of the father or the son. We all know that if there is a house then it is usually registered under the name of a man; if there is a car then it is in the name of a man, if there is a shop or a farm then again it is registered under the name of a man. Nothing is registered in the name of the woman, and if the husband passes away, everything goes to the son. Therefore, we have decided that the houses that will be given under Pradhan Mantri Awas Yojana and Deen Dayal Awas scheme will be under the mother's name. Therefore, after 2014, we have decided that the concrete houses that the government is providing to the poor will be in the name of the mother or in the name of both the mother and her husband or jointly with the mother and her son. So far we have given more than 3 crore houses to the poor in the country. You could see the joy on the faces of those people who have got the houses today and most of them are the mothers who own these houses. Since these women are now the owners of the houses worth lakhs, they have become lakhpatis! I would like to congratulate the Gujarat government for the speedy implimentation of the campaign of providing pucca houses to every poor. I thank Bhupendra bhai. Last year 1.5 lakh houses were completed in Gujarat. To ensure that the sisters of poor families do not face any problem in terms of food and cooking in this festive season, the government has extended the scheme of free ration for the next three months. The central government is spending about Rs 4 lakh crore on this scheme, which provides relief to more than 80 crore people of the country in difficult times. I have had the great privilege of working for the empowerment of mothers and sisters for the past two decades. Banaskantha has been a great witness to this. I was pained to see that in the abode of Mata Ambaji and Mata Naleshwari, we were behind even in the education of daughters. That is why when I had taken a vow before Mother Narmada to make the fields and barns of Banaskantha flourish, I had also requested you to give a place to Mother Saraswati in your houses. I still remember that I used to tell sisters time and again that if daughters do not get educated, then Mother Saraswati will not reside in your homes and where there is no Goddess Saraswati, even Goddess Laxmi will never reside in that place. I am glad that the sisters of Banaskantha and the tribal families had accepted my request. Today the water of mother Narmada is changing the fate of this place. So daughters are also going to schools and colleges with great enthusiasism. Banaskantha has also contributed a lot in the fight against malnutrition. Be it the programme of distribution of Sukhdi (recipe) to mothers during delivery or the campaign to donate milk, Banaskantha has successfully taken it forward.
Brothers & Sisters,
In order to fulfil the resolution of the welfare of women, after 2014, work is going on in the whole country. To remove every suffering, every inconvenience, every obstacle in the lives of mothers, sisters and daughters, they are being made the charioteers of India's development journey. From Beti Bachao, Beti Padhao to full participation of daughters in the nation's army, doors of opportunities are being opened for the women. Be it the toilets, gas connections, water supply, Jan Dhan accounts, loans without guarantee under the Mudra scheme, the women power of the country is at the centre of every major scheme of the central government.
Friends,
When the mother is happy, the entire family is happy; when a family is happy, then the society is happy; and if the society is happy, the entire country is happy. This is known as the right development and we are working relentlessly for the same. You tell me, should we have been freed from the traffic jam in front of the temple here or not? Was there an atmosphere of peace needed here or not? The big trucks carrying marble used to pass by the temple. There should have been a separate way for these trucks or not? Today we are fulfilling all these wishes in the form of a new rail line and a bypass.
Brothers & Sisters,
Today I wish to tell you another thing. All of you will be surprised to know that today the foundation stone of Taranga Hill-Ambaji-Abu Road, Mehsana railway line has been laid. When the country was under British rule, the decision to build this railway line was made during the British era in 1930, that is, almost a hundred years ago. The files are still lying. It was conceived during the British era. That is, how important was the rail line in this area! The need of the rail line was recognized a hundred years ago. But friends, perhaps God and Mother Amba must have written this task down for me. Unfortunately this task was not undertaken after independence. This file was in cold storage for so many decades after independence. When I was the Chief Minister of Gujarat, I was involved in it and had proposed it. But then no one paid any heed to it and there was a different government. However, we are fortunate that today when the country is completing 75 years of independence, our double engine government has got an opportunity to dedicate it at the feet of the mother. This rail line and bypass will not only get rid of jams and other problems, but will also give strength to the marble industry. A major part of the Western Dedicated Freight Corridor, which has become operational today, lies in this area. The Dedicated Freight Corridor will help in transporting not only marble but also potatoes, vegetables, tomatoes as well as milk from here. Farmers in particular will also get benefitted because in the near future special Kisan Rail will also run from here.
Brothers & Sisters,
The tourism industry here will also get its share of benefits. This is the abode of Mother Ambaji herself. When I was the Chief Minister, we had built 51 Shaktipeeths here. Maa Amba is one of the 51 Shaktipeeths and we have created replicas of all the 51 pilgrimage centres in Ambaji. That is, in a way, one can visit all the 51 pilgrimage centres in Ambaji itself. But I have seen that still people come on a whirlwind tour , quickly visit Maa Amba and go away. I want to create such a scenario where people who visit Ambaji will have to stay here for two-three days. I wish to create myriad things in this place so that the income of the people here increases. We are transforming the nearby Gabbar now. You must have seen it. Would anyone have thought about that? Today, I greatly appreciate the Government of Gujarat for the development of the Gabbar pilgrimage area. Now visiting Ajitnath Jain Temple, Taranga Hill will also become easy. Just as the importance of Palitala has increased, so will the importance of Taranga Hill. Mark my words. If the train runs, more pilgrims will come here. And the income of the hotels , guest houses, dhabas and restaurants will increase. Small shopkeepers will get work. From guides to taxi services, new opportunities will be available for the youth. And I have to develop the entire belt from Dharoi Dam to Ambaji. You have seen the development around the statue of unity. I want to do something similar here. Dharoi Dam has possibilities for water sports. Now the possibilities will expand.
Brothers & Sisters,
On one side there is this corridor of spirituality and industries while on the other side we have our border where our brave soldiers are stationed to defend the nation. Recently the government has started Seema Darshan Project in Suigam Taluka. These efforts are to ensure that the people from all over the country can come here and directly witness and learn about the experiences of our BSF soldiers. This project is also going to give strength to the 'Panch Prana' of national integration and will also create new employment opportunities related to tourism here. The widening of Mitha-Tharad-Deesa road will also give an impetus to this project. With the construction of a runway and other infrastructure at Air Force Station at Deesa, the strength of our Air Force is also going to increase in this area. From a strategic point of view, this Air Force station will be very crucial for the country. As such a big station is being built here, then the businesses and trade in the vicinity will also get a boost. Various needs like that of milk, fruits and vegetables will arise here due to which the farmers, livestock rearers and everyone here is certainly going to benefit.
Brothers & Sisters,
The picture of Banaskantha has changed due to the continuous efforts of the last two decades. 'Narmada Neer', Sujalam-Sufalam and Drip Irrigation have played a major role in transforming the situation. The role of women, the role of sisters in this endeavour has been very prominent. Till a few years back, no one could ever imagine that Banaskantha would be cultivating pomegranates, grapes, potatoes and tomatoes on such a large scale. The projects launched today will work to change the lives of farmers, youth, women, everyone. Once again, bowing at the feet of the mother, I extend my heartiest congratulations to all of you for the various development projects! I thank you with the hope that we will continue to get your blessings like this. And first of all I must apologize to you for coming late here. I thought I would start and directly reach here but I met such a huge number of villagers on the way. So, naturally I felt like touching their feet. In the process I got late in reaching here. So you all had to wait for quite a long time. Sorry for that. But my brothers of Banaskantha, we have Khedbrahma and Sabarkantha nearby. We all have to reach new heights of development and progress. And we have a huge opportunity in the next 25 years with us. Today people around the world are getting attracted towards India. Can we let go of this opportunity? So, we must toil hard and focus upon development related work. Everyone should move forward together. If we manage to do this, only then progress will be made. And you have always given a lot of support to make this kind of progress. This is my strength and my wealth. Your blessings inspire us to innovate. And that's why I express my heartfelt gratitude to all the people of Gujarat from this Mother's Dham. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ অম্বাজীত বিভিন্ন উন্নয়নমূলক আঁচনিৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
30 SEP 2022 10:53PM by PIB Guwahati
“বোল মাৰী মা, বোল মাৰী মা!”
জয় মা অম্বে!
আজি দেৱী দূৰ্গাৰ পঞ্চম স্বৰূপ স্কন্দমাতাৰ পূজাৰ দিন৷ এই শুভক্ষণত আজি মা অম্বেৰ দৰ্শন আৰু পূজা অৰ্চনা কৰাৰ সৌভাগ্য হৈছে৷ আম্বাজীত মাতাৰ দৰ্শৰ কৰাৰ বাবে এক প্ৰকাৰৰ মাতৃ কোলাতে আমাৰ জীৱন অতিবাহিত হৈছে, আপোনালোক সকলোৰে জীৱন অতিবাহিত হৈছে আৰু আমি সদায় অনুভৱ কৰো, যেতিয়াই ইয়ালৈ আহো এক নতুন শক্তি, নতুন প্ৰেৰণা লৈ যাও, নতুন বিশ্বাস লৈ যাও৷ এইবাৰ যি সময়ত দেশখনে এখন উন্নত ভাৰতৰ মহান সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে, সেই সময়ত মই ইয়ালৈ আহিছো। ১৩০ কোটি দেশবাসীয়ে সংকল্প লৈছে যে ২৫ বছৰৰ ভিতৰত আমি ভাৰতক এখন উন্নত দেশত পৰিণত কৰিম৷ মা অম্বাৰ আশীৰ্বাদত আমি আমাৰ সকলো সংকল্প পুৰণৰ বাবে শক্তি পাম। এই শুভক্ষণত বনাছকণ্ঠৰ লগতে গুজৰাটৰ কেইবাখনো জিলালৈ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ আঁচনি উপহাৰ দিয়াৰ সুযোগো পাইছো। আজি যি ৪৫ হাজাৰতকৈ অধিক ঘৰৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলাকে ধৰি প্ৰায় ৬১ হাজাৰ ঘৰ হৈছে, মই সেই সকলো হিতাধিকাৰীক অভিনন্দন জনাইছো। আজি ঘৰ লাভ কৰা ভগ্নীসকললৈ বিশেষ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছো৷ এইবাৰ আপোনালোক সকলোৱে আপোনালোকৰ নতুন ঘৰত, নিজৰ ঘৰত দীপাৱলী উদযাপন কৰিব। আমি সুখী হ’ও বা নহ’ও, নিজৰ ঘৰতে দীপাৱলী উদযাপন কৰাৰ কথা ক’লে, যিসকলে জুপুৰীত জীৱনটো পাৰ কৰিছে, তাৰ পিছত তেওঁলোকে যেতিয়া নিজৰ পকী ঘৰতে দীপাৱলী পালন কৰে, তেতিয়া সেয়া জীৱনৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ দীপাৱলী হ’বনে নহ’ব৷
ভাই-ভনীসকল,
যেতিয়া আমি নাৰীৰ প্ৰতি সন্মানৰ কথা কওঁ তেতিয়া আমাৰ বাবে বৰ সহজ যেন লাগে। কিন্তু গুৰুত্বসহকাৰে চিন্তা কৰিলে দেখা যায় যে নাৰীৰ প্ৰতি কিমান সন্মান আমাৰ সংস্কাৰৰ মাজত নিহিত হৈ আছে। পৃথিৱীত শক্তিশালী মানুহ আছে, য’ত ক্ষমতাৰ চৰ্চা হয়, তাৰ লগত তেওঁলোকৰ পিতৃৰ নাম জড়িত হৈ থাকে। আপোনালোকে নিশ্চয় শুনিছে যে সেই ভাইটোৰ ল'ৰাটো সাহসী, কয় যে নকয়। ভাৰতত আমাৰ ইয়াত বীৰ পুৰুষৰ লগত মাতৃৰ নাম জড়িত হৈ আহিছে। এটা উদাহৰণ দিও, আপুনিও ভাবিছে, এতিয়া চাওক, অৰ্জুন, এজন মহান বীৰ পুৰুষ আছিল, কিন্তু আমি কেতিয়াও শুনিবলৈ পোৱা নাই যে পাণ্ডু পুত্ৰ অৰ্জুন, মানুহে এনেকৈ নকয়, মানুহে কি কয়, আমি যেতিয়াই শুনিবলৈ পাওঁ, তেতিয়াই তেওঁৰ নাম পাৰ্থ শুনিবলৈ পাওঁ, কি এই পাৰ্থ, যি পৃথ অৰ্থাৎ কুন্তীৰ পুত্ৰ। অৰ্জুনৰ বৰ্ণনা আহিলে কৌন্টেয়ৰ পুত্ৰক কুন্তিপুত্ৰ বুলিও জনা যায়। একেদৰে ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণকো যেতিয়া তেওঁৰ লগত চিনাকি কৰাই দিয়া হয়, তেতিয়া তেওঁক দৈবকীনন্দন বুলি কোৱা হয়। দৈবকীৰ পুত্ৰ কৃষ্ণই এইদৰে কৈছে। হনুমান জীৰ কথা আহিলে আমি কেতিয়াও হনুমান জীতকৈ ডাঙৰ নায়কৰ কথা শুনা নাই, কিন্তু তেওঁৰ কথা আহিলে কোৱা হয় যে অঞ্জনী পুত্ৰ হনুমান মানে আমাৰ দেশত মাতৃ নাম থকা বীৰসকলৰ নাম। এইটোৱেই হৈছে... মাতৃৰ নামৰ মহানতা, নাৰীৰ মহানতা, নাৰীৰ শক্তিৰ মহানতা আমি আমাৰ সংস্কৃতিৰ ৰাজধানীৰ সৈতে মিলিছো। কেৱল ইমানেই নহয়, আমাৰ সংস্কাৰ এনেকুৱা যে আমিও আমাৰ দেশ ভাৰতক মাতৃ হিচাপে দেখিছো, নিজকে মাতৃ ভাৰতীৰ সন্তান বুলি গণ্য কৰো৷
বন্ধুসকল,
ইমান মহান সংস্কৃতিৰ সৈতে জড়িত হৈ থকাৰ পিছতো আমি আমাৰ দেশত এইটোও দেখিলো যে ঘৰৰ সম্পত্তিৰ ওপৰত, ঘৰৰ অৰ্থনৈতিক সিদ্ধান্তৰ ওপৰত অধিকাংশ অধিকাৰ পিতৃ বা পুত্ৰৰ। আমি সকলোৱে জানো যে যদি ঘৰ আছে তেতিয়া পুৰুষৰ নামত, যদি গাড়ী আছে তেতিয়া পুৰুষৰ নামত, যদি দোকান আছে তেতিয়া পুৰুষৰ নামত, যদি ফাৰ্ম আছে সেই... এজন পুৰুষৰ নাম। নাৰীৰ নামত একো নহয়, স্বামীৰ মৃত্যু হ’লে পুত্ৰৰ নামত সকলো যায়। আমি সিদ্ধান্ত লৈছো যে আমি যি প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ আৱাস অৰ্থাৎ সেই দীনদয়াল ঘৰ দিম, তাত মাতৃৰ নামো থাকিব৷ গতিকে ২০১৪ চনৰ পিছত আমি সিদ্ধান্ত লৈছো যে চৰকাৰে যিবোৰ পকী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰি দৰিদ্ৰ লোকক যোগান ধৰিছে, সেইবোৰ মাতৃৰ নামত বা মাতৃ আৰু স্বামীৰ নামত, মাতৃৰ বা তেওঁৰ পুত্ৰৰ নামত যুটীয়াভাৱে থাকিব। এতিয়ালৈকে আমি দেশৰ দুখীয়া লোকক ৩ কোটিৰো অধিক আৱাস প্ৰদান কৰা হৈছে৷ এই যি সুখ আপোনালোকে ৰাইজৰ মুখত দেখিছে, এই দেশৰ ৩ কোটি লোকে ঘৰ পোৱা নাই আৰু একেধৰণৰ সুখ আজি তেওঁলোকৰ মুখত দেখা গৈছে আৰু যাৰ অধিকাংশই ঘৰৰ মালিক মাতৃ-ভনী। নিজৰ ঘৰ হোৱাৰ বাবেই, এতিয়া এই ঘৰটো পাইছা, এই ঘৰৰ দামটোৰ বাবেই, তেতিয়া এই সকলো ভনী কোটিপতি হৈ পৰিছে, আপোনালোক সকলোৱে একেই উত্তৰ শুনি আছে। প্ৰতিজন দৰিদ্ৰ লোকক পকী ঘৰ যোগান ধৰাৰ অভিযান ক্ষিপ্ৰতাৰে সম্পন্ন কৰাৰ বাবে গুজৰাট চৰকাৰক আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। ভূপেন্দ্ৰ ভাইক ধন্যবাদ জনাইছো। যোৱা বছৰ গুজৰাটত মাত্ৰ ডেৰ লাখ ঘৰ নিৰ্মাণৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। এই উৎসৱৰ বতৰত দৰিদ্ৰ পৰিয়ালৰ ভগ্নীসকলে নিজৰ পাকঘৰ চলোৱাত কোনো সমস্যাৰ সন্মুখীন নহয়, গতিকে চৰকাৰে অহা তিনিমাহলৈ বিনামূলীয়া ৰেচনৰ আঁচনি বৃদ্ধি কৰিছে। এই আঁচনিৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে প্ৰায় ৪ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰি দেশৰ ৮০ কোটিৰো অধিক সংগীক কঠিন সময়ত সকাহ দিছে। বিগত দুটা দশক ধৰি মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ সবলীকৰণৰ বাবে কাম কৰাৰ মহান সৌভাগ্য লাভ কৰিছো। বনাছকান্ঠই ইয়াৰ এক বৃহৎ সাক্ষী হৈছে। আগতে মোৰ বহুত কষ্ট হৈছিল যে য'ত মাতা অম্বাজী আৰু মাতা নলেশ্বৰী বহি আছে তাত আমি ছোৱালীৰ পঢ়া-শুনাতো কিয় পিছ পৰি আছো? সেইবাবেই যেতিয়া মই নৰ্মদা মাতৃৰ পৰা বনাছকান্ঠৰ পথাৰ আৰু ভঁৰালবোৰ ফুলি উঠাৰ বাবে প্ৰতিজ্ঞা লৈছিলো, তেতিয়া আপোনালোকক অনুৰোধ কৰিছিলো যে মাতৃ সৰস্বতীকো ঘৰত ঠাই দিয়ক। মনত আছে বাইদেউসকলক বাৰে বাৰে কৈছিলো যে যদি ছোৱালীয়ে পঢ়া-শুনা নকৰে তেন্তে মা সৰস্বতী ঘৰলৈ নাহিব। য'ত সৰস্বতী নাই তাত লক্ষ্মীজীয়ে কেতিয়াও ভৰি নাৰাখে। বনাছকণ্ঠৰ বাইদেউ, জনজাতীয় পৰিয়ালে মোৰ অনুৰোধ মানি লোৱাত আনন্দিত হৈছো। আজি মাতৃ নৰ্মদাৰ ভাগ্য সলনি হৈ আছে, সেয়ে ছোৱালীবোৰো বৰ আগ্ৰহেৰে স্কুল-কলেজলৈ গৈ আছে। পুষ্টিহীনতাৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াতো বনাছকণ্ঠই বহুখিনি অৰিহণা যোগাইছে। প্ৰসৱৰ সময়ত মাতৃক সুখদী (ৰেচিপি) বিতৰণৰ কাৰ্যসূচীয়েই হওক বা গাখীৰ দানৰ অভিযানেই হওক, বনাছকণ্ঠই সফলতাৰে আগুৱাই গৈছে।
ভাই-ভনীসকল,
মাতৃসেৱাৰ যি সংকল্প আমি লৈছো, ২০১৪ চনৰ পিছত ইয়াৰ বাবে সমগ্ৰ দেশত কাম চলি আছে৷ মাতৃ-ভগ্নী-কন্যাসকলৰ জীৱনত প্ৰতিটো কষ্ট, প্ৰতিটো অসুবিধা, প্ৰতিটো বাধা দূৰ কৰিবলৈ তেওঁক ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাৰ সাৰথি হৈ আহিছে। বেটী বচাও, বেটী পঢ়াওৰ পৰা আৰম্ভ কৰি দেশৰ সেনাবাহিনীত কন্যা সন্তানৰ পূৰ্ণ অংশগ্ৰহণলৈকে কন্যা সন্তানৰ বাবে সুযোগৰ দুৱাৰ মুকলি কৰা হৈছে। শৌচাগাৰেই হওক, গেছ সংযোগেই হওক, প্ৰতিটো ঘৰেই হওক, পানীয়েই হওক, জন ধনৰ একাউণ্টেই হওক, মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত নিশ্চয়তাবিহীন ঋণেই হওক, কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ প্ৰতিটো বৃহৎ আঁচনিৰ কেন্দ্ৰবিন্দু দেশৰ মাতৃশক্তি, নাৰী শক্তি।
বন্ধুসকল,
মা যেতিয়া সুখী হয়, পৰিয়াল সুখী হয়, যেতিয়া পৰিয়াল সুখী হয়, সমাজ সুখী হয়, সমাজ সুখী হয়, দেশ সুখী হয় মোৰ ভাই সকল। এয়াই সঠিক বিকাশ, এই বিকাশৰ বাবে আমি অবিৰতভাৱে কাম কৰি আছো। আপুনি কওকচোন, ইয়াত মন্দিৰৰ সন্মুখত আগতে ইমান যান-যঁট আছিল, ইয়াৰ পৰা মুক্ত হ’ব লাগিছিল নে নালাগিছিল? শান্তিৰ পৰিবেশৰ প্ৰয়োজন আছিল নে নাছিল? মাৰ্বল কঢ়িয়াই অনা এই ডাঙৰ ডাঙৰ ট্ৰাকবোৰ মন্দিৰৰ সন্মুখেৰে পাৰ হ’ব লাগেনে নালাগে, তেওঁলোকৰ বাবে এটা সুকীয়া পথ থাকিব লাগিছিল নে নালাগে? আজি আমি নতুন ৰেল লাইন আৰু বাইপাছৰ ৰূপত সকলোৰে এই ইচ্ছা পূৰণ কৰিছো।
ভাই-ভনী আৰু ভগ্নী,
আজি মই এটা আচৰিত কথাও ক'ম। আপোনালোক সকলোৱে জানি আচৰিত হ’ব যে বৰ্তমানৰ তাৰংগা পাহাৰ-আম্বাজী-আবু পথ, মেহছানা, এই ৰে’লপথৰ আধাৰশিলা তেতিয়াই স্থাপন কৰা হৈছিল, যেতিয়া দেশ পৰাধীন আছিল, যেতিয়া ইংৰাজে শাসন কৰিছিল, তেতিয়া নিৰ্মাণৰ সিদ্ধান্ত লোৱা এই ৰেলপথটো ব্ৰিটিছ যুগত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল। ব্ৰিটিছে ১৯৩০ চনত ইয়াৰ নিৰ্মাণ কৰিছিল, অৰ্থাৎ প্ৰায় এশ বছৰ আগতে ফাইলবোৰে মিছা কথা কৈছে। ব্ৰিটিছ যুগত ইয়াৰ কল্পনা কৰা হৈছিল। অৰ্থাৎ এই অঞ্চলত ৰে’ল লাইন কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ আছিল, ৰে’ল লাইনৰ প্ৰয়োজন কিমান আছিল, এশ বছৰৰ আগতেই ইয়াক স্বীকৃতি দিয়া হৈছিল। কিন্তু বন্ধুসকল, হয়তো ভগৱানে, মা অম্বাই নিশ্চয় মোক এই কামটো কৰিবলৈ কৈছিল। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে স্বাধীনতাৰ পিছত এই কাম নহ’ল। স্বাধীনতাৰ পিছতো ইমান দশক ধৰি এই ফাইলটো পৰি থাকিল। মই যেতিয়া গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলো, তেতিয়া মই ইয়াৰ লগত জড়িত আছিলো, ইয়াৰ প্ৰস্তাৱ দিছিলো। কিন্তু তেতিয়া মোৰ কথা কোনেও শুনাই নাছিল, চৰকাৰ বেলেগৰ আছিল৷ মোৰে সৌভাগ্য যে আজি যেতিয়া দেশে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে, তেতিয়া আমাৰ দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে মাতৃৰ চৰণত উৎসৰ্গা কৰাৰ সুযোগ পাইছে। এই ৰে’ল লাইন আৰু বাইপাছে কেৱল যান-যঁট আৰু অন্যান্য সমস্যাৰ পৰা মুক্তি পোৱাই নহয়, মাৰ্বল উদ্যোগটোক শক্তি প্ৰদান কৰিব। আজি কাৰ্যক্ষম হৈ পৰা পশ্চিম নিৰ্দিষ্ট মালবাহী কৰিড’ৰৰ এটা ডাঙৰ অংশ এই অঞ্চলতে নিহিত হৈ আছে। নিৰ্দিষ্ট মালবাহী কৰিড’ৰৰ জৰিয়তে ইয়াৰ পৰা মাৰ্বল পৰিবহণ কৰা হয় আৰু এই আমাৰ কৃষকসকল ইয়াত আলুৰ খেতি, শাক-পাচলিৰ খেতি, বিলাহীৰ খেতি কৰাৰ লগতে আৰু গাখীৰ উপাদনতো পিছ পৰি থকা নাই। এই সকলোবোৰ বস্তু অতি সহজে পোৱা যাব, সহজে পোৱাটো সহজ হ’ব। কৃষকসকলেও বিশেষ সুবিধা লাভ কৰিব কাৰণ আগন্তুক সময়ত ইয়াৰ পৰা বিশেষ কিষাণ ৰে’লো চলিব পাৰিব।
ভাই-ভনীসকল,
ইয়াৰ পৰা সৰ্বাধিক লাভ হ’ব ইয়াৰ পৰ্যটন উদ্যোগসমূহৰ। অম্বাজী মা নিজেই ইয়াত বহি আছে আৰু মই যেতিয়া মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলো তেতিয়া আমি ইয়াতো ৫১খন শক্তিপীঠ নিৰ্মাণ কৰিছো। মা অম্বা ৫১ শক্তিপীঠৰ ভিতৰত অন্যতম আৰু আমি সমগ্ৰ বিশ্বতে মা অম্বা ক’ত অৱস্থিত তাৰ প্ৰতিৰূপ তৈয়াৰ কৰিছো, অৰ্থাৎ এক প্ৰকাৰে এই ৫১টা তীৰ্থস্থানৰ যাত্ৰা অম্বা জীলৈ গৈ সম্পন্ন কৰা হয়। কিন্তু দেখিছোঁ, এতিয়াও মানুহ ইমান বেগেৰে আহে যে মা অম্বা চাবলৈ, তাৰ পিছত ঘূৰি যায়। মই এনেকুৱা এটা পৰিৱেশ গঢ়িব বিচাৰো যে যিজন অম্বা জীলৈ আহিব তেওঁ ইয়াত দুই-তিনি দিন থাকিব পাৰে, ইমানবোৰ গঢ়িব লাগিব যাতে ইয়াত গোটেই জীৱিকা বৃদ্ধি পায়৷ চাওক, ওচৰতে গব্বৰ, এতিয়া আমি গব্বৰ সলনি কৰি আছো, নিশ্চয় আপোনালোকে দেখিছে। কোনোবাই ভাবিলেহেঁতেন নেকি? আজি গুজৰাট চৰকাৰে গব্বৰ তীৰ্থ এলেকাৰ উন্নয়নৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপৰ মই অতিশয় শলাগ লৈছো। এতিয়া অজিতনাথ জৈন মন্দিৰ, তাৰংগা পাহাৰ, ইয়াৰ দৰ্শনো সহজ হৈ পৰিব, যিহেতু পালিতলাৰ গুৰুত্ব বাঢ়িছে, তেনেদৰে তাৰংগা পাহাৰৰ গুৰুত্বও বাঢ়িছে। এই কথা লিখি ৰাখক। ৰে’ল চলিলে ইয়ালৈ অধিক তীৰ্থযাত্ৰী আহিব, হোটেল-গেষ্ট হাউচ, দোকান-ধাবাত মানুহৰ সংখ্যা বাঢ়িব অৰ্থাৎ তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন বাঢ়িব। সৰু সৰু দোকানীয়ে কাম পাব। গাইডৰ পৰা টেক্সি সেৱালৈকে যুৱক-যুৱতীসকলে নতুন নতুন সুযোগ লাভ কৰিব। আৰু মই ধৰোই বান্ধৰ পৰা কে অম্বা জীলৈকে সমগ্ৰ বেল্টটো বিকাশিত হ’ব। ঐক্যৰ প্ৰতিমূৰ্তি দৰ্শন কৰি আপোনালোকে দেখাৰ দৰে ইয়াতো কৰিব বিচাৰিছো। ধৰোই বান্ধৰ এটা সমগ্ৰ অঞ্চলত জল ক্ৰীড়াৰ সম্ভাৱনা আছে, এতিয়া সেইবোৰো অধিক সম্প্ৰসাৰণ হ’ব৷
ভাই-ভনীসকল,
এফালে বিশ্বাস আৰু উদ্যোগৰ এই কৰিড’ৰ আৰু আনফালে আমাৰ সীমান্ত, য’ত আমাৰ সাহসী সৈন্যসকলে দেশৰ প্ৰতিৰক্ষাত নিয়োজিত হৈ আছে। শেহতীয়াকৈ চৰকাৰে ছুইগাম তালুকাত সীমা দৰ্শন প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰিছে। প্ৰচেষ্টাটো হ’ল যে দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা মানুহ ইয়ালৈ আহি আমাৰ বিএছএফ জোৱানসকলৰ অভিজ্ঞতাবোৰ প্ৰত্যক্ষভাৱে চাব পাৰে, জানিব পাৰে। এই প্ৰকল্পই ৰাষ্ট্ৰীয় সংহতিৰ পঞ্চ পণকো শক্তি প্ৰদান কৰাৰ লগতে ইয়াত পৰ্যটন সম্পৰ্কীয় নতুন কৰ্মসংস্থাপনৰো সৃষ্টি কৰিব। মিঠা-থ্ৰাদ-দীছা পথটো বহল কৰাটোৱেও এই প্ৰকল্পটোক গতি প্ৰদান কৰিব। দীছাত থকা বায়ুসেনা ষ্টেচনত ৰাণৱে আৰু অন্যান্য আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণৰ লগে লগে আমাৰ বায়ুসেনাৰ শক্তিও এই ক্ষেত্ৰত বৃদ্ধি পোৱাৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে। কৌশলগত দৃষ্টিকোণৰ পৰা চালে এই বায়ুসেনা ষ্টেচন দেশৰ বাবে অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ হ’ব। ইয়াত যেতিয়া ইমান ডাঙৰ ষ্টেচন এটা নিৰ্মাণ কৰা হ’ব, তেতিয়া ইয়াৰ চাৰিওফালে ব্যৱসায় আৰু বাণিজ্যও বৃদ্ধি পাব। গাখীৰ-ফল-শাক-পাচলিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বহু ধৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা গঢ় ল’ব। যাৰ বাবে ইয়াত কৃষক, পশুপালক, সকলো উপকৃত হোৱাটো নিশ্চিত।
ভাই-ভনীসকল,
বিগত দুটা দশকৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে বনাছকণ্ঠৰ ছবিখন সলনি হৈছে। পৰিস্থিতি সলনি কৰাত নীৰ, সুজলাম-সুফলাম আৰু নৰ্মদাৰ ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনে বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিছে। ইয়াত ভগ্নীসকলে অতি বিশিষ্ট ভূমিকা পালন কৰিছে। বনাছকণ্ঠত কেতিয়াবা ইমান বৃহৎ পৰিসৰত ডালিমৰ খেতি, আঙুৰৰ খেতি, আলু আৰু বিলাহীৰ খেতি হ’ব বুলি কেইবছৰমান আগলৈকে কোনেও কল্পনা কৰিব পৰা নাছিল। আজি আৰম্ভ হোৱা প্ৰকল্পসমূহে কৃষক, যুৱক-যুৱতী, মহিলা, সকলোৰে জীৱন সলনি কৰাৰ বাবে কাম কৰিব। আকৌ এবাৰ মাতৃৰ চৰণত প্ৰণাম জনাই আপোনালোক সকলোকে উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ বাবে বহুত বহুত অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলো। আমি এনেদৰে আপোনালোকৰ পূৰ্ণ আশীৰ্বাদ পাই যাম, এই কামনাৰে বহুত বহুত ধন্যবাদ। আৰু প্ৰথমে আপোনালোকৰ ওচৰত ক্ষমা খুজিছো, কাৰণ ইয়ালৈ অহাত দেৰি হৈছিল, মোৰ কোনো ধাৰণা নাছিল। মই ভাবিলো ইয়াৰ পৰা পোনে পোনে ওলাই গৈ তাত উপস্থিত হ’ম। বাটতে ইমান বিপুল সংখ্যক গাঁৱৰ মানুহক লগ পালো, গতিকে স্বাভাৱিকতে তেওঁলোকৰ চৰণ স্পৰ্শ কৰি যাবলৈ মন গ’ল৷ গতিকে তেনে কৰি থাকোঁতে মোৰ আহি পোৱাত দেৰি হ’ল৷ গতিকে আপোনালোক সকলোৱে বহু সময় অপেক্ষা কৰিব লগা হ’ল, তাৰ বাবে ক্ষমা কৰিব। কিন্তু আমাৰ বনাছকণ্ঠৰ ভাই সকল, আৰু এতিয়া ওচৰতে আমাৰ নিজা খেদব্ৰহ্মা আছে, আমাৰ সবৰকণ্ঠ বেল্টটোও চৰ্চালৈ আহে। আমি সকলোৱে উন্নয়ন আৰু প্ৰগতিৰ নতুন উচ্চতাত উপনীত হ’ব লাগিব। আৰু এইটো আমাৰ লগত ২৫ বছৰৰ এটা ডাঙৰ সুযোগ, আজি বিশ্বৰ মানুহে ভাৰতৰ প্ৰতি আকৰ্ষণ বৃদ্ধি কৰিছে। আমি এই সুযোগ এৰি দিব পাৰো নেকি? আমি এই সুযোগ এৰি দিব পাৰো নেকি? কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব লাগিব নে নালাগিব, উন্নয়নৰ কামত জোৰ দিব লাগিব নে নাই। সকলোৱে একেলগে আগবাঢ়িব লাগে বা নালাগে৷ আমি এই কামটো কৰিম, তেতিয়াহে প্ৰগতি হ’ব, ভাইসকল আৰু এই প্ৰগতি লাভ কৰিবলৈ আপোনালোকে সদায় অধিক সহায় আগবঢ়াই আহিছে। এয়া মোৰ শক্তি, এয়াই মোৰ সম্পদ। আপোনালোক সকলোৰে এই আশীৰ্বাদে আমাক নতুন কাম কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। সেইবাবেই এই মাতৃৰ ধামৰ পৰা সকলো গুজৰাটবাসীলৈ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। আপোনাক সকলোকে অশেষ ধন্যবাদ৷