Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the launch of various development initiatives at Ambaji, Gujarat
30 SEP 2022 10:53PM by PIB Delhi
बोल मारी माँ, बोल मारी माँ!
Jai Maa Ambe!
On this day, we worship the fifth form of the Goddess which is Mother Skandmata. Today, on this auspicious occasion, I am fortunate to worship and to be able to get the darshan of Maa Ambe. If I may say so, our life has been spent in our mother Ambaji’s lap. And the same goes for you all. Whenever we come here, we can feel a new energy and return with a new inspiration and belief. This time I have come here at a time when the country has taken the great resolve of a developed India. 130 crore countrymen have taken the vow to turn India into a developed nation within the next 25 years. With the blessings of Maa Amba, we will get the strength for the accomplishment of all our resolutions. On this auspicious occasion, I have also got an opportunity to dedicate schemes worth thousands of crores of rupees to several districts of Gujarat including Banaskantha. Today, more than 45 thousand houses are being handed over. If we include the projects that are nearing completion and the ones whose foundation stones are being laid, then it will amount to about 61 thousand houses. So, I also congratulate all those beneficiaries. Special greetings to the sisters who have got their homes today! This time all of you will celebrate Diwali in your new houses. Are you happy or not? Those who have spent their entire lives in huts or makeshift settlements will be celebrating Diwali in their own pucca houses. I believe it will be the greatest Diwali of their lives!
Brothers & Sisters,
The topic 'respect for women' seems very simple. But if we think about it seriously, we will find that this aspect of 'respect for women' is embedded in our traditions and values. In the other parts of the world when we talk of power and bravery, the father's name is associated with them. You must have heard people saying that “this brave boy is the son of that man”. While in India, Mother's name has been associated with brave men here. Let me give you an example. Arjun was a great heroic man, but we never hear people saying 'Pandu's son Arjun'. Instead he is known as the son of Kunti i.e. Kaunteya-Putra or Kuntiputra. He is also known as 'Parth' which again means son of Kunti. Similarly, when we talk of the Almighty Lord Shri Krishna, he is described as 'Devakinandan' i.e. Krishna, the son of Devaki. The all-powerful Hanuman ji is known as Anjani Putra. That means the names of heroes and bravehearts are associated with the names of mothers in our country. The great value we give to the name of the mother, the importance we give to women and the greatness of the power of the women hold the essence of our culture. Moreover, it is due to the same values that we see our country India as a mother and consider ourselves to be the children of Mother Bharati.
Friends,
Despite being associated with such a great culture, we have also seen in our country that most of the rights on the property, on the house and on the economic decisions of the house are in the hands of the father or the son. We all know that if there is a house then it is usually registered under the name of a man; if there is a car then it is in the name of a man, if there is a shop or a farm then again it is registered under the name of a man. Nothing is registered in the name of the woman, and if the husband passes away, everything goes to the son. Therefore, we have decided that the houses that will be given under Pradhan Mantri Awas Yojana and Deen Dayal Awas scheme will be under the mother's name. Therefore, after 2014, we have decided that the concrete houses that the government is providing to the poor will be in the name of the mother or in the name of both the mother and her husband or jointly with the mother and her son. So far we have given more than 3 crore houses to the poor in the country. You could see the joy on the faces of those people who have got the houses today and most of them are the mothers who own these houses. Since these women are now the owners of the houses worth lakhs, they have become lakhpatis! I would like to congratulate the Gujarat government for the speedy implimentation of the campaign of providing pucca houses to every poor. I thank Bhupendra bhai. Last year 1.5 lakh houses were completed in Gujarat. To ensure that the sisters of poor families do not face any problem in terms of food and cooking in this festive season, the government has extended the scheme of free ration for the next three months. The central government is spending about Rs 4 lakh crore on this scheme, which provides relief to more than 80 crore people of the country in difficult times. I have had the great privilege of working for the empowerment of mothers and sisters for the past two decades. Banaskantha has been a great witness to this. I was pained to see that in the abode of Mata Ambaji and Mata Naleshwari, we were behind even in the education of daughters. That is why when I had taken a vow before Mother Narmada to make the fields and barns of Banaskantha flourish, I had also requested you to give a place to Mother Saraswati in your houses. I still remember that I used to tell sisters time and again that if daughters do not get educated, then Mother Saraswati will not reside in your homes and where there is no Goddess Saraswati, even Goddess Laxmi will never reside in that place. I am glad that the sisters of Banaskantha and the tribal families had accepted my request. Today the water of mother Narmada is changing the fate of this place. So daughters are also going to schools and colleges with great enthusiasism. Banaskantha has also contributed a lot in the fight against malnutrition. Be it the programme of distribution of Sukhdi (recipe) to mothers during delivery or the campaign to donate milk, Banaskantha has successfully taken it forward.
Brothers & Sisters,
In order to fulfil the resolution of the welfare of women, after 2014, work is going on in the whole country. To remove every suffering, every inconvenience, every obstacle in the lives of mothers, sisters and daughters, they are being made the charioteers of India's development journey. From Beti Bachao, Beti Padhao to full participation of daughters in the nation's army, doors of opportunities are being opened for the women. Be it the toilets, gas connections, water supply, Jan Dhan accounts, loans without guarantee under the Mudra scheme, the women power of the country is at the centre of every major scheme of the central government.
Friends,
When the mother is happy, the entire family is happy; when a family is happy, then the society is happy; and if the society is happy, the entire country is happy. This is known as the right development and we are working relentlessly for the same. You tell me, should we have been freed from the traffic jam in front of the temple here or not? Was there an atmosphere of peace needed here or not? The big trucks carrying marble used to pass by the temple. There should have been a separate way for these trucks or not? Today we are fulfilling all these wishes in the form of a new rail line and a bypass.
Brothers & Sisters,
Today I wish to tell you another thing. All of you will be surprised to know that today the foundation stone of Taranga Hill-Ambaji-Abu Road, Mehsana railway line has been laid. When the country was under British rule, the decision to build this railway line was made during the British era in 1930, that is, almost a hundred years ago. The files are still lying. It was conceived during the British era. That is, how important was the rail line in this area! The need of the rail line was recognized a hundred years ago. But friends, perhaps God and Mother Amba must have written this task down for me. Unfortunately this task was not undertaken after independence. This file was in cold storage for so many decades after independence. When I was the Chief Minister of Gujarat, I was involved in it and had proposed it. But then no one paid any heed to it and there was a different government. However, we are fortunate that today when the country is completing 75 years of independence, our double engine government has got an opportunity to dedicate it at the feet of the mother. This rail line and bypass will not only get rid of jams and other problems, but will also give strength to the marble industry. A major part of the Western Dedicated Freight Corridor, which has become operational today, lies in this area. The Dedicated Freight Corridor will help in transporting not only marble but also potatoes, vegetables, tomatoes as well as milk from here. Farmers in particular will also get benefitted because in the near future special Kisan Rail will also run from here.
Brothers & Sisters,
The tourism industry here will also get its share of benefits. This is the abode of Mother Ambaji herself. When I was the Chief Minister, we had built 51 Shaktipeeths here. Maa Amba is one of the 51 Shaktipeeths and we have created replicas of all the 51 pilgrimage centres in Ambaji. That is, in a way, one can visit all the 51 pilgrimage centres in Ambaji itself. But I have seen that still people come on a whirlwind tour , quickly visit Maa Amba and go away. I want to create such a scenario where people who visit Ambaji will have to stay here for two-three days. I wish to create myriad things in this place so that the income of the people here increases. We are transforming the nearby Gabbar now. You must have seen it. Would anyone have thought about that? Today, I greatly appreciate the Government of Gujarat for the development of the Gabbar pilgrimage area. Now visiting Ajitnath Jain Temple, Taranga Hill will also become easy. Just as the importance of Palitala has increased, so will the importance of Taranga Hill. Mark my words. If the train runs, more pilgrims will come here. And the income of the hotels , guest houses, dhabas and restaurants will increase. Small shopkeepers will get work. From guides to taxi services, new opportunities will be available for the youth. And I have to develop the entire belt from Dharoi Dam to Ambaji. You have seen the development around the statue of unity. I want to do something similar here. Dharoi Dam has possibilities for water sports. Now the possibilities will expand.
Brothers & Sisters,
On one side there is this corridor of spirituality and industries while on the other side we have our border where our brave soldiers are stationed to defend the nation. Recently the government has started Seema Darshan Project in Suigam Taluka. These efforts are to ensure that the people from all over the country can come here and directly witness and learn about the experiences of our BSF soldiers. This project is also going to give strength to the 'Panch Prana' of national integration and will also create new employment opportunities related to tourism here. The widening of Mitha-Tharad-Deesa road will also give an impetus to this project. With the construction of a runway and other infrastructure at Air Force Station at Deesa, the strength of our Air Force is also going to increase in this area. From a strategic point of view, this Air Force station will be very crucial for the country. As such a big station is being built here, then the businesses and trade in the vicinity will also get a boost. Various needs like that of milk, fruits and vegetables will arise here due to which the farmers, livestock rearers and everyone here is certainly going to benefit.
Brothers & Sisters,
The picture of Banaskantha has changed due to the continuous efforts of the last two decades. 'Narmada Neer', Sujalam-Sufalam and Drip Irrigation have played a major role in transforming the situation. The role of women, the role of sisters in this endeavour has been very prominent. Till a few years back, no one could ever imagine that Banaskantha would be cultivating pomegranates, grapes, potatoes and tomatoes on such a large scale. The projects launched today will work to change the lives of farmers, youth, women, everyone. Once again, bowing at the feet of the mother, I extend my heartiest congratulations to all of you for the various development projects! I thank you with the hope that we will continue to get your blessings like this. And first of all I must apologize to you for coming late here. I thought I would start and directly reach here but I met such a huge number of villagers on the way. So, naturally I felt like touching their feet. In the process I got late in reaching here. So you all had to wait for quite a long time. Sorry for that. But my brothers of Banaskantha, we have Khedbrahma and Sabarkantha nearby. We all have to reach new heights of development and progress. And we have a huge opportunity in the next 25 years with us. Today people around the world are getting attracted towards India. Can we let go of this opportunity? So, we must toil hard and focus upon development related work. Everyone should move forward together. If we manage to do this, only then progress will be made. And you have always given a lot of support to make this kind of progress. This is my strength and my wealth. Your blessings inspire us to innovate. And that's why I express my heartfelt gratitude to all the people of Gujarat from this Mother's Dham. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাতকী অম্বাজীদা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙথাং কয়া হৌদোকপদা থমখিবা ৱাফম
30 SEP 2022 10:53PM by PIB Imphal
“মারি মা হায়বীয়ু, মারি মা হায়বীয়ু”
জয় ইমা অম্বে,
ঙসি অসি মঙাশুবা শাইওন, স্কন্দমাতা লাৎপগী নুমিৎনি। অসিগুম্বা য়াইফরবা মতমসিদা ঐহাক্না ইমা অম্বে খুরুমজবগী খুদোংচাবা ফংজরে। ইমাবু লাৎচবগী মতাংদা ঐহাক্না ৱাফম অমা থমজনীংই, ঐখোয়গী পুন্সিদি ইমাগী তম্পাক্তা লেনবনি, অদোম খুদিংগীসুনি, অমসুং মফমসিদা লাকপা খুদিংগী অনৌবা পাঙ্গল অমসুং ইথিল ফংদুনা হল্লি হায়বসিদি অদোম্নসু থেংনরম্লগনি, অনৌবা থাজবা পুদুনা হল্লিবনি। লৈবাক অসিনা চাউখৎপা ভারত অমগী অচৌবা ৱারেপ লৌবগী মতমদা ঐহাক্না অম্বাজীদা লাক্লি। লৈবাক মীয়াম করোর ১৩০না চহি ২৫গী মনুংদা ঐখোয়না হিন্দুস্তানবু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবা পুন্না ৱাশকমিন্নরি। ইমা অম্বাগী থৌজালদগী ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱারেপশিং পাংথোকপা ঙম্বগী পাঙ্গল ফংলগনি। ঙসিগী য়াইফরবা নুমিৎ অসিদা, ঐহাক্না বনস্কন্থাগা লোয়ননা গুজরাতকী তোঙানবা জিলা কয়াগী মীওই লিশিং কয়াগীদমক্তা করোর লিশিং কয়াগী প্রোজেক্তশিং খুদোল তম্বগী ঐহাক্না খুদোংচাবা ফংলে। ঙসি খুৎশিন্নখিবা য়ুম লিশিং ৪৫গা উরেপ উয়ুং তমখিবগা পুন্সিল্লবদি য়ুম লিশিং ৬১ তারে, মসিগী বেনিফিশরী খুদিংবু ঐহাক্না থাগৎচরি। ঙসি য়ুম ফংলিবী নুপীশিংবু অখন্ননা থাগৎচরি। হন্দক্তি, অদোম্না অনৌবা য়ুমদা দিৱালী পাংথোক্লগনি, ইশাগী ইয়ুমদা পাংথোক্লগনি। পাখন খন্দুনা লৈরম্বশিংনা মশাগী পক্কা য়ুমদা দিৱালী পাংথোকপা হায়বসিবু নুংঙাইরোইদবা ৱাফম্লা, হন্দক্কী অসিনা অদোমগী খ্বাইদগী চাউবা দিৱালী ওইরগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐখোয়না নুপীশিংবু ইকায় খুম্নবগী ৱারী শাবা মতমদা মসি য়াম্না লায়বা ৱাফম ওইনা খল্লি। অদুবু, ঐখোয়না মসিবু য়াম্না লুনা খন্নবা মতমদা, নুপীশিংবু ইকায় খুম্নবা হায়বসি ঐখোয়গী সংস্কারদা কয়া য়াম্না লুনা লৈবগে হায়বা খঙবা ঙম্মি। মালেমগী মথৌনা মপাঙ্গল লৈবা মীয়ামশিংগী ৱারী শানবা মতমদা, মখোয়গী মমিংদা মখোয়গী মপাগী মমিং নপ্পা ঐখোয়না উই। ইয়াম্বা অদুগী মচাদো য়াম্না থৌনা ফৈ, অসুম্না হায়নৈকো। ভারত্তদি, থৌনা ফবা মীওইশিংগা মখোয়গী মমাগা মরী লৈননা ঐখোয়না ৱারী শানৈ। ঐহাক খুদম পীজগে, অদোমসু খন্থবীয়ু, ঐখোয়না অর্জুনগী মতাংদা তারে, অদুবু মহাকপু পান্দুগী মচা হায়নদবনি, ঐখোয়না মহাক্কী মমিং, পার্থ তাই। পার্থ হায়বদি করিনো? মসিদি পৃথা হায়বনি। মহাক অসি কুন্তীগী মচানি। অর্জুনগী মতাংদা খন্নবা মতমদা, কোন্তেয়াগী মচানুপা, কুন্তীপুত্র হায়রগসু খঙনৈ। মতৌ অসিগুম্না, খ্বাইদগী মপাঙ্গল লৈবা শ্রী কৃষ্ণবু শক্তাকপা মতমদা মহাকপু দেবকীনন্দন হায়নৈ। দেবকীগী মচানুপা কৃষ্ণ, ঐখোয়না অসুম্না হায়নৈ। হনুমাঞ্জীগী ৱারী শাবা মতমদসু, হনুমান্দগী হেন্না মপাঙ্গল মথৌনা লৈবদি ঐখোয়না অমত্তা তাদ্রি, মহাকপু অঞ্জনী পুত্র হায়নৈ। মসিনা হায়বদি মথৌনা মপাঙ্গল লৈবা মীওইশিংবু ভারত্তা মমাগী মিংদা ঐখোয়না খঙনৈ। মসিনি নুপীগী মতিক মগুন, মস্নি নুপীগী মপাঙ্গল, অমসুং মসি ঐখোয়না ঐখোয়গী চৎনবীদগী ফংলিবনি। মসিনি ঐখোয়গী সংস্কার। মসিদা নত্তনা, ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাক ভারতপু ইমা ওইনা উই, অমসুং ইশাবুনা ইমা ভারতকী মচাশিংনি হায়না লৌই।
মরূপশিং,
মসিগুম্বা ফজরবা সংস্কৃতীগা মরী লৈনরবসু, য়ুমগী লন-থুম, য়ুমগী শেল-থুমগী ৱারেপ লৌবগী হক অসি মপা নত্ত্রগা মচাশিংগী ওইনবা ঐখোয়না উরি। য়ুম ওইরবদি নুপাগী মিংদা, গাড়ি লৈরবসু নুপাগী মিংদা, দুকান ওইরো, লৌ ওইরো, নুপাগী মিংদা লোয়না লৈনৈ। নুপীশিংগী মিংদা করিমত্তা লৈতে, মপুরোইবা লৈখিদ্রবা মতুংদা মচাগী মমিংদা লোয়না ওল্লি। ঐখোয়না পীগদৌরিবা প্রধান মন্ত্রী অৱস, দীন্দয়াল অৱস খুদিং মমাগী মিংদা পীগনি হায়না ঐখোয়না ৱারেপ লৌখ্রে। মরম অদুনা, ইং ২০১৪গী মতুংদগী সরকারনা লাইরবশিংগীদমক্তা য়ুম শাদুনা পীগদৌরিবা খুদিং মমাগী মিংদা নত্ত্রগা মমা অমসুং মহাক্কী মপুরোইবগী মিংদা, নত্ত্রগা মমা অমসুং মহাক্কী মচাগী মিংদা পীগনি হায়না ঐখোয়না ৱারেপ লৌখ্রে। ঐখোয়না ঙসি ফাওবদা লাইরবশিংগী য়ুম করোর ৩ হেন্না শাবীখ্রে, পীখ্রে। মখোয়গুম্বা য়ুম ফংলবশিংগী মাইথোংদা মোমোন মীনোক ঐখোয়না উরি, মখোয়শিং অসিগী মরক্তগী খ্বাইদগী য়াম্বদি য়ুম্বুরেম্বী ইমা অমসুং ইচে ইচল কয়াগীনি। ইশাগী য়ুম ফংবদগী, য়ুমগী অচঙবা শেনফম য়েংলুবদা মখোয় পুম্নমক লাক্ষপতি ওইরবনি। মনিংদা লৈরিবা অদোম ফজনা তারিকো! লাইরবা খুদিংদা পক্কা য়ুম পীবগী খোঙথাংবু খোঙজেল য়াঙনা পায়খৎপগীদমক্তা ঐহাক্না গুজরাত সরকারবু থাগৎচরি। মমাংগী চহিদা গুজরাত্তা য়ুম লাখ অমা মখায় শাবা লোইখ্রে। কুহ্মৈ মতম মনুংদা ইচে-ইচল অমসুং ইমাশিংনা চাকখুম চলায়বদা অৱাবা মাইয়োক্নহন্দনবা, লেম্না রেসন য়েনবগী স্কিম অসি মথংগী থা অহুমগা অমুক শাংদোক্লে। অৱাবা মতমদা লৈবাক মীয়াম করোর ৮০ হেনবদা লেম্না রেসন য়েনবগী স্কিমগীদমক্তা সরকারনা চাউরাকপা লুপা করোর লাখ ৪ চাদিং তৌরি। মমাংগী দিকেদ অনিদগী ঐহাক্না ঐখোয়গী ইমা অমসুং ইচে ইচলশিংবু মপাঙ্গল হাপ্নবা থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংজখি। বনস্কন্থানা মসিগী ফিভমগী অচৌবা শাখী ওইরি। ইমা অম্বাজী অমসুং ইমা নালেশ্বরী লৈরিবা মফমসিগী নুপীমচাশিংনা মহৈ-মশিংগী লমদা মনিঙদা লৈবসি ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইতে। মরম অদুনা, ঐহাক্না বনস্কন্থাগী লৌবুকশিং অশ্নগ-অমান্না থলহনগনি হায়না ৱাশক লৌখিবা মতমদা, ঐহাক্না অদোম্না ইশাগী য়ুমদা ইমা সরস্বতীগী মফম খাকপীয়ু হায়জখিবনি। ইচানুপীশিংনা মহৈ তমদ্রবদি ইমা সরস্বতীনা য়ুমদা কৈদৌনুংদা লাক্লোই হায়না ঐহাক্না হন্না হন্না হায়খিবা ঐহাক নিংশিংলি। সরস্বতী লৈতবা মফমদা, লক্ষ্মমীসু চঙনিংদবনি। বনস্কন্থাগী ইচে ইচলশিংনা, ত্রাইবেলশিংনা ঐহাক্কী ৱা লৌবীবদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। ঙসিদি, অমা নর্মদাগী নীরনা মফমসিগী লাইবক হোংহল্লি, নুপীমচাশিংসু থৱাই য়াওনা স্কুল কোলেজ চৎলি। মেলন্যুত্রিসনগী মাইয়োক্তা থেংনরিবা লান অসিদসু মখোয়না য়াম্না তেংবাংখিবনি। অঙাং পোকপা মতমদা মমাশিংদা সুখরী (রেসিপী) পীবা নত্ত্রগা শঙ্গোম য়েনবগী খোঙজংবু, বনস্কন্থানা মায় পাক্না মখা তানা চত্থরি।
ইচিল ইনাওশিং,
ইমাগী তেংবাংবগী ৱারেপ ঐখোয়না লৌখি, ইং ২০১৪গী মতুংদগী লৈবাক শিনবা থুংবদা মসিগী থবক চত্থরি। ইমা, ইচে-ইচল, ইচানুপীশিংগী পুন্সিদা থেংনবা অয়েৎপা খুদিংমক কোকহন্নবা ঐখোয়না মখোয়বু ভারতকী চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচৎকী দ্রাইবর ওইহল্লি। বেতি বচাও, বেতি পরহাওদগী হৌদুনা ফোর্স্তা নুপীশিং মপুং ফানা শরুক য়াহনবা ফাওবদা, নুপীশিংগী খুদোংচাবগী থোঙ হাংদোক্লে। অমাংশঙ, গ্যাস কন্নেক্সন, হর ঘর জল, জন ধন একাউন্ত নত্ত্রগা মুদ্রা স্কিমগী মখাদা গেরেন্তী য়াওদনা লোন পীবগী থৌওং ওইরো, কেন্দ্র সরকারগী অচৌবা স্কিম খুদিংগী ময়োলদা লৈবাক্কী মাতৃশক্তি, নারী শক্তি লৈরি।
মরূপশিং,
মমানা নুংঙাইবা মতমদা, ইমুংনা নুংঙাইগনি, অমসুং ইমুংনা নুংঙাইবা মতমদা, খুন্নাইনা নুংঙাইগনি অমসুং খুন্নাইনা নুংঙাইরকপা মতমদা লৈবাক্না নুংঙাইগনি। ঐখোয়না লেপ্পা লৈতনা ফংনবা হোৎনরিবা অসি মসিগুম্বা চাউখৎ-থৌরাং অসিবুনি। অদোম্না অমুক্তা হায়বীয়ুকো, মন্দির মমাংদা ত্রাফিক জাম লৈরিবা অসিদগী ঐখোয়না নীং তম্ফম থোকপরা? মফমসিদা শান্তি লৈবা অকোয়বগী ফিভম লৈবা পাম্বরা পামদবরা? চাউর-চাউরবা ত্রক কয়া মন্দির মমাংদা মার্বল পুদুনা চৎলিবসিগী মশাগী ওইবা অতোপ্পা লম্বী অমা লৈফম থোকপরা থোক্তবরা? ঐখোয়না রেলৱে লাইন অমসুং বাইপাসকী থবক্কী খুত্থাংদা পুম্নমক্কী অপাম্বা পীরবনি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঙসিদি, অদোম্না তাবদা অঙকপা ফাওগদবা ৱারী অমা হায়গে। তরঙ্গা হিল-অম্বাজী-অবু রোদ লাইন অসি ইং ১৯৩০দা বৃতিশ লৈঙাক্কী মতমদগী ৱাহৌদোক থমখ্রবনি। হায়বদি, চাউরাক্না চহি ১০০গী মমাংদা মসিগীদমক্তা খন্নখ্রে হায়বনি, মসিগী ফাইলশিং লৈরি। বৃতিশকী মতমদগী মসিগী মতাংদা খন্নবা হৌখ্রবনি, হায়বদি, লমদম অসিদা রেল লাইন লাকপা হায়বসি কয়া য়াম্না মরু ওইবগে হায়বনি, রেল লাইন কয়া য়াম্না তঙাই ফরমদবগে হায়বনি, মসি চহি ১০০গী মমাংদা খঙখ্রবনি। অদুবু মরূপশিং, ইমা অম্বানা মসি ঐহাক্না পাংথোকপা পাম্বজাৎনি। অদুবু নীংতম্লবা মতুংদা ফাওবা মসিগী থবক হৌদবসি লাইবক থীবনি। নীংতম্বা ফংলবা মতুংগী দিকেদ কয়াদা ফাইলশিং অসি তাদুনা অদুমক লৈরকখি। ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা, মসিগীদমক্তা য়াম্না চেল্লম্বনি। কেন্দ্রদা অতোপ্পা সরকার লৈবনা ঐহাক্কী ৱা কনা অমত্তনা তাবীখিদে। নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসবকী মতমদা ঐখোয়না মসিগী রেলৱে লাইন অসিবু ইমা অম্বাগী খুয়াখাদা শিন্নবা ফংবসি ঐখোয়গী দবল ইঞ্জিন সরকারগী লাইবক ফবনি। মসিগী রেল লাইন অমসুং বাই-পাস অসিনা মফমসিবু ত্রাফিক জামদগী নীং তমহনগনি অমসুং মসিনা মার্বল ইন্দস্ত্রীদসু তেংবাংগনি। ঙসিদগী মথৌ তৌবা হৌরিবা অখন্নবা ফ্রৈত কোরিদোর অসিনা লমদম অসিবু মশক থোক্না তেংবাংগনি। মসিনা মরম ওইরগা মফমসিগী মার্বল, অলু, হেঞ্জাং নাপী, খামেন অশিনবা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপদা থবক চিল্লিবা মফমসিগী ঐখোয়গী লৌমীশিংদা য়াম্না কান্নবা পীগনি। মখোয়শিং থাদোকপগী অরায়বা লম্বী ফংলগনি, য়ৌহন্নীংবা মফমদা লায়না য়ৌহনবা য়ারগনি। মফমসিদগী কিসান রেল অথুবা মতমদা চেনবা হৌবা য়াই, মসিনা লৌমীশিংদা অখন্ননা কান্নবা পীগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
তুরিজম সেক্তরনা খ্বাইদগী হেনবা কান্নবা ফংগনি। মফমসিদদি ইমা অম্বাজী মশামক লৈরবনি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা, মফমসিদা শক্তিপীথ ৫১ হৌদোকখিবনি। ইমা অম্বাসু মসিগী মনুংদা অমা ওইরি, মালেম পুম্বদা লৈবা ইমা অম্বাগী মফম খুদিংগী মফমসিদা ঐহাক্না রেপ্লিকা শেম্লি, মসিনা হায়বদি ইমা অম্বাজীগী মনাক্তা লাকপদা তীর্থ মফম ৫১গী খোঙচৎ চৎপা য়ারে হায়বনি। ইমা অম্বা খুরুম্বা মীওই কয়া লাকই, মখোয়না য়াম্না থুনা অমুক হনখিবগী মতৌ ঐহাক্না উবা ফংই। মফমসিদা লাকপদা য়ামদ্রবদা নুমিৎ ২-৩ লৈনীংনবা মফমসিদা মীয়ামগী অপাম্বা মফম মশিং য়াম্না শাবা হায়বসি ঐহাক্কী অপাম্বনি। মসিনা মফমসিদা শেল তানবগী খুদোংচাবা পীবা হেনগৎকনি। য়েংবীয়ু, অনকপদা গব্বর লৈ, মসিবুসু ঐখোয়না শেমদোক্লিবা অসি অদোম্না উরম্লগনি। মীওই খরনা করিনো হায়না খল্লম্বসু য়াই। ঙসিগী গুজরাত সরকারনা গব্বর তীর্থগী মফম চাউখৎহন্নবা থৱাই য়াম্না য়াওরি। অজিতনাথ জৈন মন্দির, তরঙ্গা হিলগী দর্শন তৌবদা লায়রকপা মতমদা, পালিতালাগী মরু ওইবা হেনগৎখিবগুম্না তরঙ্গা হিলগীসু হেনগৎলক্কনি। মসি অদোম্না ইশিন্দুনা থম্বীয়ু। ত্রেন য়ৌরক্লবদি, তীর্থ য়াত্রা তৌবা মীওই মশিং হেন্না লাক্লগনি। হোতেল, গেস্ত হাউস, দুকান, ধাবাশিংগী শেন্থোক হেনগৎলগনি। অপীকপা দুকানশিংগী থবক লৈরক্কনি। নহাশিংদসু গাইদ ওইবদগী হৌরগা তেক্সী থৌবগী থবক কয়া লৈরক্কনি। মসিগা লোয়ননা, ধরোই দামদগী অম্বাজী ফাওবগী অপুনবা মফমসিবু ঐহাক্না চাউখৎহনগে খল্লি। অদোম্না স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতীদা চত্তুনা উরিবা খুদিংমক ঐহাক্না মফমসিদসু ওইহন্নীংই। ধরোই দামদা ৱাতর স্পোর্তকী অচৌবা থবক পায়খৎপা য়াই, মদুসু হেন্না চাউখৎলগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
নাকল অমদা লাইনীংবা অমসুং ইন্দস্ত্রী লৈরি, অদুগা অতোপ্পা নাকল অমদা, ঐখোয়গী ঙমখৈ লৈরি। মসিদা ঐখোয়গী জৱাশিংনা লৈবাক ঙাক্তুনা লৈরি। কেন্দ্র সরকারনা সুইগম তালুক্তা সীমা দর্শন প্রোজেক্ত অমা হন্দক্তা হৌদোকখ্রে। প্রোজেক্ত অসিনা ভারত মীয়াম্বু বোর্দর সেক্যুরিতী ফোর্সকী জৱানশিংগী পুন্সি মহিংগী মতাংদা খঙহনবা অমসুং লমকোয়বশিংদা মান্নবা এক্সপেরিএন্স থেংনহনবা পাম্লি। প্রোজেক্ত অসিনা রাসস্ত্রীয় এক্তা (লৈবাক অমত্তা ওইবা), পাঞ্চ প্রান (ৱাশক মঙা)গী মরক্তা অমা ওইবা, অমসুং লমদমসিগী তুরিজমদা কান্নবা শাফু পীবদসু পাঙ্গল হাপকনি। দীসা এয়র ফোর্স স্তেসন্দা পায়খৎলিবা রনৱে অমসুং অতোপ্পা থবক কয়ানা লমদম অসিগী এয়র ফোর্স দিফেন্সকী মপাঙ্গল হেনগৎহনগনি। স্ত্রেতজিক ওইবা মিৎয়েংদগী য়েংবা মতমদা, মসিগী এয়র্ফোর্স স্তেসন অসি লৈবাক্কী য়াম্না মরু ওই। অসুক য়াম্না চাউবা স্তেসন অমা মফমসিদা শারবনিনা, অকোয়বগী কারবারসু চাউখৎলক্কনি। মফমসিদা মনা-মশিং, শঙ্গোমদগী হৌদুনা নোংমগী তঙাই ফদবা পোৎলমশিং শোইদনা পুথোক্লক্কনি। মসিনা মরম ওইরগা মফমসিগী লৌমী, শা-শন, য়েন-ঙানু লোইরিবশিংদা কান্নবা য়াম্না পীগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
সরকারগী হোৎনজমন্না মরম ওইরগা, হৌখিবা দিকেদ অনিসিদা বনস্কন্থাগী শক্তমদা অচৌবা অহোংবা পুরকখ্রে। নর্মদাগী নীর, সুজলম সুফলম অমসুং দ্রিপ ইরিগেসন্না ফিভম অসিদা অহোংবা পুরকপদা অচৌবা থৌদাং য়াখি। বনস্কন্থাদা কম্ফোই, অঙ্গুর, অলু, খামেন অশিনবা মশিং য়াম্না নোংমদি শোইদনা পুথোক্লগনি হায়বসি কনানবু হান্না খল্লম্বগনি। লৌমী, নুপী অমসুং নহাশিংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্কদবা প্রোজেক্ত কয়া ঙসি হৌদোক্লে। মসিগীদমক্তা পুম্নমকপু ঐহাক্না থাগৎচরি। অদোমগী মফমদা মসিগুম্বা মতৌগুম্না থৌজাল কয়া লেপ্তনা ফংগনি হায়বগী থাজবগা লোয়ননা পুম্নমকপু অমুক হন্না থাগৎচরি। অদুগা, মফমসিদা ঐহাক্না লাকপদা খরা থেংবগী অদোম্না ঙাকপীয়ু হায়জরি। ঐহাক্কী হেক থোক্লকপগা মফমসিদা য়াম্না থুনা য়ৌগনি খল্লুবনি। অদুবু লম্বীদা খুঙ্গংগী মীয়াম কয়াগা উন্নরক্লে, মখোয়গী খোঙ শোক্নিংবগী ইথিল লাকখিবনি। মদু তৌবদা লাকপদা থেংখ্রে। মরম অদুনা অদোম্না খরা হেন্না ঙাইবা তাখি, মসিগীদমক্তা ঐহাকপু ঙাকপীয়ু। অদুবু, বনস্কন্থাগী ইচিল ইনাওশিং, হৌজিক্তি অনকপদা খেদব্রহ্মসু লৈরে, সাবর্কন্থাগী মফমসু মাঙদা উরে। ঐখোয় খুদিংনা চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা থাক্তা য়ৌবা তাবনি। মসিগীদমক্তা ঐখোয়গী নাক্তা চহি ২৫গী খুদোংচাবা লৈরি, ঙসিগী মালেম্না ভারতপু য়াম্না থাগৎনরি। খুদোংচাবা অসিবু ঐখোয়না মাঙহনগদরা? হোৎনফম থোকই নত্ত্রগা থোক্তে? চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙফম থোকই নত্ত্রগা থোক্তে? মীয়াম্না পুনবনা অমত্তা ওইনা তুংলমচত্তা চঙশিনফম থোকই নত্ত্রগা থোক্তে? মসি পাংথোক্লবা মতমদা, ঐখোয়না চাউখৎকদৌরিবনি মরূপশিং। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না অমনা অমবু মতম পুম্বদা তেংবাংগদবনি। মসি ঐহাক্কী পাঙ্গলনি, মসি ঐহাক্কী লন্নি। অদুগা অদোমগী থৌজালনা ঐখোয়বু অনৌবা থৌওং কয়া পাংথোকপগী ইথিল পীরিবনি। মরম অদুনা, ইমাগী মফমসিদগী ঐহাক্না গুজরাত মীয়াম খুদিংদা থাগৎচরি। হন্না হন্না থাগৎচরি।