সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খ্রে, মালেমগী মমাঙদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম ফোঙদোক্নবা য়ু.এস.এদা পাংথোক্লিবা গ্লোবেল ক্লিন ইনর্জি এক্সন ফোরম মীফম্না ভারতকী খুদোংচাবা অমা পীরে
অৱাংবা থাক্কী অপুনবা মিনিস্তরশিংগী মীহুৎ কাংবু অমগী লুচিংবা অমা ওইনা নুমিৎ ৫গী খোঙচৎতা য়ু.এস.এ থাদোক্ত্রিঙৈদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা মেদিয়াদা হায়খি, গ্লোবেল ক্লিন ইনর্জি এক্সন ফোরমগী প্লেনারি অমসুং রাউন্দতেবলশিংদা য়াম্না নকশিন্না থবক তৌগনি হায়না মহাক্না থাজবা থম্লি
19 SEP 2022 1:35PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); আর্থ সাইন্সেসকী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা); পি.এম.ও, পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস, পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জি অমসুং স্পেসকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খ্রে মদুদি মালেমগী মমাঙদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী পান্দম ফোঙদোক্নবা য়ু.এস.এদা পাংথোক্লিবা গ্লোবেল ক্লিন ইনর্জি এক্সন ফোরম মীফম্না ভারতকী খুদোংচাবা অমা পীরে।
অৱাংবা থাক্কী অপুনবা মিনিস্তরশিংগী মীহুৎ কাংবু অমগী লুচিংবা অমা ওইনা নুমিৎ ৫গী খোঙচৎতা য়ু.এস.এ থাদোক্ত্রিঙৈদা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা মেদিয়াদা হায়খি, তোঙান-তোঙানবা লৈবাকশিংগী মিনিস্তর ৩০, সি.ই.ও চা কয়া, ললোন-ইতিক্কী লুচিংবশিং, সাইন্তিস্তশিং অমসুং অখঙ-অহৈশিং য়াওনা মরীলৈনবা খুদিংমক ফোরম অসিদা পুনগনি অমসুং মৈখু থাংদবা ইনর্জিগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মখাদা ভারতনা মাংজিল থানা লৌরিবা থৌদাং মীফম অসিনা শকখঙলে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি য়ুনাইতেদ নেসন্স ফ্রেমৱার্ক কনভেন্সন ওন ক্লাইমেত চেঞ্জ(য়ু এন এফ সি সি সি)দা ভারতকী অনৌবা নেসনেল দিতরমাইন কন্ত্রিবিউসন(এন দি সি) পাউদম্নবগী অয়াবা হৌখিবা থাদা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীখ্রে।
২০২১গী নবেম্বরদা য়ুনাইতেদ কিংদমগী গ্লাস্কোদা পাংথোকখিবা য়ুনাইতেদ নেসন্স ফ্রেমৱার্ক কনভেন্সন ওন ক্লাইমেত চেঞ্জ(য়ু এন এফ সি সি সি)গী ২৬শুবা কনফরেন্স ওফ পার্তিস(কোপ ২৬) মীফমদা ভারতকী মাইকৈদগী লৈবাক অসিনা ক্লাইমেতকী মতাংদা পায়খৎলিবা ফাইব নেক্তর ইলিমেন্তস(পঞ্চঅমৃত)গী মরমদা মালেমদা পাউদমখি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি ভারতকী ৭৫শুবা নিংতম্বা নুমিৎ, অগস্ত ১৫, ২০২২দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা নেসনেল হায়দ্রোজেন মিসন হৌদোকখ্রে। লৈবাক অসিগী ক্লাইমেতকী পান্দমশিং ফংনবা অমসুং ভারত অসি গ্রিন হায়দ্রোজেনগী মফম অমা ওইনবা সরকারগী মতেং পাংনবা মিসন অসিনা পান্দম থম্লি অমসুং ২০৩০ ফাওবগী মনুংদা গ্রিন হায়দ্রোজেন তন মিল্লিয়ন ৫ পুথোক্নবা পান্দম থম্লিবা অসিদা অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি পুথোকপা হেনগৎনবা থবকশিংদা মিসন অসিনা মতেং পাংগনি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ভারতনা নেত জিরো ফংনবা মাইকৈদা চঙশিনবদা মিনিস্ত্রি অমতনা থৌদাং লৌদবা মরম্না, মাইকৈ অসিদা ইনভাইরোনমেন্ত, ফোরেস্ত অমসুং ক্লাইমেত মিনিস্ত্রি, নিউ অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মিনিস্ত্রি অমসুং হেভি ইন্দস্ত্রি মিনিস্ত্রি(ইলেক্ত্রিক্কী গারিশিং য়োকখৎনবা ফাস্তর এদোপসন এন্দ মেনুফেকচরিং ওফ হায়ব্রিদ এন্দ ইলেকত্রিক ভেহিকলস ইন ইন্দিয়া(ফেম ইন্দিয়া)স্কিম পায়খৎলিবা)না অচৌবা থৌদাং কয়া লৌবা উরে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি হন্দক লৈবাক অসিদা অমসুং মপান লৈবাকশিংদা মৈখু থাংদবা ইনর্জিগী তেক্নোলোজি কয়াগী মতাংদা অনৌবা কয়া পুথোরক্লিবা অসিগী মরমদা গ্লোবেল ক্লিন ইনর্জি এক্সন ফোরমগী প্লেনারি অমসুং রাউন্দতেবলশিংদা য়াম্না নকশিন্না থবক তৌগনি হায়না মহাক্না থাজবা থম্লি।

Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra says, Global Clean Energy Action Forum meet at USA offers India an opportunity to present Prime Minister Narendra Modi's vision before the world
Before leaving on a 5-day visit to USA as the head of a high -level Joint Ministerial official delegation, Dr Jitendra Singh told the media, he is looking forward to very close engagements at the Plenary and Roundtables of Global Clean Energy Action Forum
19 SEP 2022 1:35PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Ministry of Science and Technology; Minister of State (Independent Charge) Ministry of Earth Science; MoS PMO, Ministry of Personnel, Public Grievances, Pensions,Space and Atomic Energy, Dr Jitendra Singh said that Global Clean Energy Action Forum meet offers India an opportunity to present Prime Minister Narendra Modi's vision before the world.
Before leaving on a 5-day visit to USA as the head of a high -level Joint Ministerial official delegation, Dr Jitendra Singh told the media, since the forum will bring together all the stakeholders including at least 30 Ministers from different countries, hundreds of CEOs and business leaders, scientists and academicians, it is also an acknowledgement of the leading role assumed by India under PM Modi in issues related to Clean Energy concerns.
Dr Jitendra Singh recalled that only last month, the Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi, had approved India’s updated Nationally Determined Contribution (NDC) to be communicated to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC).
India at the 26th session of the Conference of the Parties (COP26) to the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) held in Glasgow, United Kingdom in November, 2021 expressed to intensify its climate action by presenting to the world five nectar elements (Panchamrit) of India’s climate action.
Dr Jitendra Singh said, on August 15, 2021, Prime Minister Modi launched the National Hydrogen Mission on India’s 75th Independence Day. He said, the Mission aims to aid the government in meeting its climate targets and making India a green hydrogen hub and this will help in meeting the target of production of 5 million tonnes of green hydrogen by 2030 and the related development of renewable energy capacity.
Dr Jitendra Singh said, since no single ministry is responsible for moving India towards net zero, the Environment, Forest and Climate Change (MoEFCC), Ministry of New and Renewable energy (MNRE), and Ministry of Heavy Industries (which implements the Faster Adoption and Manufacturing of Hybrid & Electric Vehicles in India (FAME INDIA) scheme to promote electric vehicles), have largely been the driving force behind India's effort in this direction.
Dr Jitendra Singh said, he is looking forward to very close engagements at the Plenary and Roundtables of Global Clean Energy Action Forum, especially in the light of recent breakthroughs in the areas of Clean Energy Technologies both at home and abroad.