প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী হৌদোকখ্রে
“ভারতনা মেন্যুফেকচরিং হব অমা ওইরক্লি হায়বগী থাজবা অসি মালেমগী ৱাখল্লোন্দা স্তেবিলাইজ তৌরি”
“পোলিসী অসি শুপ্নগী অহৌবা অমনি, পোলিসী প্লস পর্ফোরমেন্স অসিনা চাউখৎপগা পাঙ্খক ওই”
“নেস্নেল লোজিস্তিক্স অসি খুদক্তা পুথোরকপা নত্তে মসি চহি ৮ কন্না হোৎনখিবগী মহৈনি”
“লোজিস্তিক্সকী অচংমলগী চাদা ১৩-১৪ ওইরিবা অসিদগী ঐখোয়না অথুবদা সিঙ্গল দিজিত ওইহন্নবা পান্দম থমগদবনি”
“য়ুনিফাইদ লোজিস্তিক্স ইন্তর্ফেস প্লেৎফোর্ম - য়ু.এল.আই.পি.না ত্রান্সপোর্তেসন সেক্তরগা মরী লৈনবা দিজিতেল সর্ভিস পুম্নমক সিঙ্গল পোর্তেল অমদা পুরক্লগনি”
“গতিশক্তি অমসুং নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসীনা পুন্না লৈবাক অসিবু অনৌবা ৱার্ক কলচরগী মাইকৈদা পুরি”
“চাউখৎনবগীদমক খোঙফম চেৎনা লেপ্পিবা ভারতনা হৌজিক হেন্না চাউখৎলবা লৈবাকশিংগা অথোই-অহেন তানবা তাই অদুনা পুম্নমক কম্পিতিতিব ওইবা তাই”
“নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসীদা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবা, বিজিনেস পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবগী অচৌবা মতিক-ময়াই লৈ”
17 SEP 2022 7:41PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি নই দিল্লীগী বিজ্ঞান ভবন্দা নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী (এন.এল.পি.) হৌদোকখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী হৌদোকখিবা অসি ভারতপু চাউখৎপা লৈবাক অমা ওইহন্নবগী ‘প্রন’ অদু থুংহল্লিবা শীংথানীংঙাই ওইবা খোঙথাং অমনি হায়খি। “লাস্ত মাইল দেলিবরী থুনা য়ৌহনবা ঙম্নবা, চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈগা মরী লৈনবা শীংনবশিং কোকহনবা, মেন্যুফেকচর্দশিংগী মতম অমদি শেল মাংহনদবা, এগ্রো-প্রদক্তশিং মাংহনবা তৌহনদবা অপুনবা খোঙথাং অমা লৌখৎখি অমসুং খোঙথাংশিং অদুগী শক্লোনশিং অদুগী মনুংদা ঙসিগী নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অসি অমনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। কোওর্দিনেসন পীনবা হেনগৎলকপগী ফলনা সেক্তর অদুদা অপাম্বা খোঙজেল অদু লৈহনবা ঙমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকনোমী ওইরিবা ভারত্তা পুম্নমক খোঙজেল য়াংনা হোংলক্লি। ঙসি অয়ুক চীতাহ থাদোকখিবা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঐখোয় পুম্নমক্না লগেজ অদুবু চীতাহগুম্না থুনা চৎখিবা পাম্মি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “মেক ইন ইন্দিয়া অমসুং ভারতনা আত্মনির্ভর ওইরকপগী খোঞ্জেল অসি মফম খুদিংমক্তা তাবা ফংই। ভারতনা অচৌবা এক্সপোর্ত তার্গেতশিং থম্লি অমসুং মখোয়বু থুংহল্লি। ভারতনা মেন্যুফেকচরিং হব অমা ওইরক্লি হায়বা থাজবা অসি মালেমগী ৱাখল্লোন্দা স্তেবিলাইজ তৌরি। করিগুম্বা ঐখোয়না পি.এল.আই. স্কিম নৈনবা তারবদি মালেমনা মসিবু য়ানীংই হায়বা খঙবা ঙমগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়, অসিগুম্বা ফীভম অমদা নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসীনা সেক্তর পুম্নমক্তা অনৌবা পাঙ্গল হাপ্লগনি। মহাক্না হায়খি পোলিসী অসি অহৌবনি অমসুং পোলিসী প্লস পর্ফোরমেন্স অসি চাউখৎপগা পাঙ্খক ওই। পেরামিতরশিং, রোদমেপ অমসুং পর্ফোরমেন্সকী তাইমলাইন অসি পুনশিল্লবা মতমদা পোলিসী প্লস পর্ফোরমেন্সকা চাউখৎপগা পাঙ্খক ওইরকই, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়, “ঙসিগী ভারতনা পোলিসী অমত্তা পুরক্ত্রিঙৈদা গ্রাউন্দ হান্না শেম শাই, অদু খক্তদা পোলিসী মাইপাক্না চৎনহনবা ঙমগনি। নেস্নেল লোজিস্তিক্স অসি খুদক্তা পুথোরকপা নত্তে মসিদা চহি ৮ কন্না হোৎনখি। মসিদা পোলিসীদা অহোংবা পুরকখি, মরু ওইবা ৱারেপশিং লৌখি, অমসুং করিগুম্বা ঐহাক ইশাগী ওইনা হায়রগনি মসিদা ঐহাক্কী গভর্নান্সকী চহি ২২গী এক্সপরিয়েন্স য়াওরি”।
সাগরমলা, ভারতমালাগুম্বা স্কিমশিংনা সিস্তেমেতিক ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তগীদমক লোজিস্তিক্স কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবগীদমক দেদিকেতেদ ফ্রেৎ কোরিদোরশিংগী থবক খোঙজেল য়াংশিনহনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি ভারতকী হীথাংফমশিংগী অপুনবা কেপাসিতী অসি শীংথানীংঙাই ওইনা হেনগৎহনখি অমসুং কন্তেনর ভেসেলশিংগী তর্ন-অরাউন্দ তাইমগী চাংচৎ অসি পুং ৪৪দগী পুং ২৬তা হন্থহনখি। এক্সপোর্ত হেনগৎহন্নবগীদমক এয়র কার্গো তর্মিনেল ৪০ শাখি। এয়রপোর্ত ৩০না কোল্দ-স্তোরেজ ফেসলিতীশিং ফংহনখি। লৈবাক অসিদা মলতিমোদেল হব ৩৫ শাগৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “ঈশিং লম্বীগী খুত্থাংদা ঐখোয়না অকোইবগী ফীভমদা শোকহল্লোইদবা অমসুং শেল চংদবা চৎথোক-চৎশিনগী পাম্বৈ লৈহনবা য়াগনি, মসিগীদমক লৈবাক অসিদা অনৌবা ঈশিং লম্বী কয়া শেমগৎলি”। মহাক্না কোরোনাগী মতমদা এক্সপরিমেন্ত তৌখিবা কিসান রেল অমসুং কিসান উরানগী মতাংদা পনখি। ঙসি এয়রপোর্ত ৬০দা কৃশি উরানগী খুদোংচাবা লৈরে।
লোজিস্তিক সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী মথৌ তাবগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকার অসিনা ই-সঞ্চিতকী খুত্থাংদা পেপরলেস এক্সিম ত্রেদ প্রোসেস তৌবা, কস্তমসকী ফেসলেস এসেসমেন্ত, ই-ৱে বিলশিংগী প্রোবিজনশিং, ফাস্তেগ অসিনচিংবা থৌশিলশিংগী মাইকৈদা থবক পাইখৎলিবা অসিনা লোজিস্তিক সেক্তরগী ইফিসিএন্সী চাউনা হেনগৎহনখি। লোজিস্তিক সেক্তরদা লৈরিবা সমস্যাশিং কোকহন্নবা জি.এস.তি.গুম্বা য়ুনিফাইদ তেক্স সিস্তেমগী মরু ওইবা অদুসু ফোঙদোকখি। দ্রোন পোলিসীদা শেমদোকপা অমসুং মসিবি পি.এল.আই. স্কিমগা লোয়ননা কন্নেক্ত তৌবনা লোজিস্তিক সেক্তরদা দ্রোনশিং শীজিন্নবা থৌগৎলি। মহাক্না হায়, “পুম্নমক অসি তৌরবা মতুংদা খক্তা ঐখোয়না নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অমা শেমখি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “লোজিস্তিক্সকী অচংমলগী চাদা ১৩-১৪ ওইরিবা অসিদগী ঐখোয়না অথুবদা সিঙ্গল দিজিত ওইহন্নবা পান্দম থমগদবনি। নাকল অমরোমদা মসি করিগুম্বা ঐখোয়না মালেমগী থাক্তা অথোই-অহেন তানবা তারবদি লায়না কান্নবা ফংগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি য়ুনিফাইদ লোজিস্তিক্স ইন্তর্ফেস প্লেৎফোর্ম য়ু.এল.আই.পি.না ত্রান্সপোর্তেসন সেক্তরগা মরী লৈনবা দিজিতেল সর্ভিস পুম্নমক সিঙ্গল পোর্তেল অমদা পুরক্তুনা য়াম্না শাংবা অমসুং অৱাবা প্রোসেসশিংদগী এক্সপোর্তরশিংবু নীংতম্বা ফংহল্লি। মতৌ অসুম্না পোলিসী অসিগী মখাদা লোজিস্তিক্স সর্ভিসশিং কোমথোকহন্নবা অনৌবা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম ই-লোগসসু হৌদোকখ্রে। “পোর্তেল অসিগী খুত্থাংদা ইন্দস্ত্রী এসোসিএসনশিংনা সরকারগী এজেন্সীশিংগা লোয়ননা মখোয়গী ওপরেসনশিং অমসুং পর্ফোরমেন্সতা সমস্যাশিং থোকহল্লিবা হীরমশিং অদু হকথেংননা লৌখৎপা য়াহল্লি। অসিগুম্বা কেসশিং খোঙজেল য়াংনা ৱারোইশিন পুরক্নবা মপুং ফাবা সিস্তেম অমসু থম্লি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি পি.এম. গতিশক্তি নেস্নেল মাস্তর প্লান্না মরু ওইবা হীরম পুম্নমক্তা নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অসি শৌগৎকনি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনদা তেংবাং পীবা অমসুং অয়াম্বা বিভাগশিংনা পুন্না থবক তৌবা হৌরিবা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। “রাজ্য সরকারশিংগী তোঙান-তোঙানবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিংগা মরী লৈনবা ই-পাউগী অচৌবা দেতা শেম শাখি। ঙসি কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারশিংদগী লাকপা দেতা অসি লেয়র ১৫০০রোমদা পি.এম. গতিশক্তি পোর্তেলদা চংলক্লি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “গতিশক্তি অমসুং নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসীনা পুন্না লৈবাক অসিবু অনৌবা ৱার্ক কলচরগী মাইকৈদা পুরি। হন্দক্তা অয়াবা পীখিবা গতিশক্তি য়ুনিভর্সিতীদগী থোরকপা তেলেন্ত অসিনা মসিবু চাউনা মতেং পাংলগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি মালেমনা ভারতপু ‘দেমোক্রেতিক সুপরপাৱর’ ওইনা উরি। মহাক্না হায়খি ভারতকী ‘থোইদোক-হেন্দোকপা তেলেন্ত ইকোসিস্তেম’ অসিনা ভারতকী ‘অখাং কনবা’ অমসুং ‘চাউখৎপা’ অসিবু থাগৎলিবা ফিল্দ এক্সপর্তশিংগী পুক্নিং চিংশিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ঙসি মালেমনা ভারত্তা য়েংলিবা মীৎয়েংদা অহোংবা লাক্লি। ঙসি মালেমনা ভারতপু য়াম্না পোজিতিব ওইবা মওংদা ইভাল্যুএৎ তৌরি, মখোয়না ভারত্তগী আশা কয়া তৌরি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গ্লোবেল ক্রাইসিসকী মতমদা ভারত অমসুং ভারতকী শেন্মীৎলোন্না উৎখিবা মপাঙ্গল অদুনা মালেমদা অনৌবা থাজবা পোকহনখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, “হৌখিবা চহিশিংদা ভারতনা পুরকখিবা রিফোর্মশিং, চৎনহনখিবা পোলিসীশিং অসি মমাংদা অমুক্তা উখিদ্রি। মরম অসিনা মালেম্না ঐখোয়দা থাজবা থম্বা হেনগৎহনখি”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়, “মসি ঐখোয়গী থৌদাংনি, ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাং অমা লৈজৈ। ঙসি হৌদোক্লিবা নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অসিনা মসিদা লৈবাক অসিগী চাউনা মতেং পাংলগনি”।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত মচাশিংদা য়াওরিবা অথোই-অহেন তান্নীংবগী ৱাখল্লোন চেন্নবা হায়খি অমসুং “ভারতনা চাউখৎনবগীদমক খোঙফম চেৎনা লেপ্পি, হৌজিক চাউখৎপা লৈবাকশিংগী অথোই-অহেন তানবা তাই অদুবু পুম্নমক কম্পিতিতিব ওইবা তাই”। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি, “সর্ভিস সেক্তর, মেন্যুফেকচরিং সেক্তর, ওতোমোবাইলস, ইলেক্ত্রোনিক্স ওইরবসু ঐখোয়না সেক্তর খুদিংমক্তা অচৌবা পান্দমশিং থমগদবনি অমসুং মদু ফংনবা হোৎনবা তাই”। মেদ ইন ইন্দিয়া ওইবা প্রদক্তশিংগী মাইকৈদা মালেম্না মীৎয়েং চংবা হেনগৎলক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। “ভারতকী লৌউ-শিংউগী প্রদক্তশিং, ভারতকী মোবাইল নত্ত্রগা ভারতকী ব্রহ্মোস মিসাইল ওইরবসু মখোয় অসি ঙসি মালেম্না শোন্নরি”। প্রধান মন্ত্রীনা মেদ ইন ইন্দিয়া কোবিদ ভেক্সিনশিং অমসুং হীদাকশিংনা মালেম শিনবা থুংবদা পুন্সি কয়া কনবদা মতেং পাংখি হায়না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারত্তা শাজবা প্রদক্তশিংনা মালেমগী কৈথেলদা খুদুম চনবা ঙম্নবা মপাঙ্গল কনবা সপ্পোর্ত সিস্তেম অমা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়, “নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসীনা সপ্পোর্ত সিস্তেম অসি মতমগা চুনবা ওইহনবদা ঐখোয়দা চাউনা মতেং পাংগনি”। শ্রী মোদীনা লোজিস্তিক্সকা মরী লৈনবা সমস্যাশিং হন্থহনবা অমসুং লৈবাক অসিগী এক্সপোর্তশিং হেনগৎলকপা মতমদা অপীকপা ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং মসিদা থবক তৌরিবা মীওইশিংনা খ্বাইদগী কান্নবা ফংগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “লোজিস্তিক্স সেক্তর মপাঙ্গল কনখৎহনবনা মীচম প্রজাশিংগী পুন্সি লায়থোকহনবা খক্তা নত্তনা শিন্মীশিংবু ইকাই খুম্নবা হেনগৎহনবদা মতেংসু পাংগনি”।
মহাক্কী ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসীদা ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহন্নবা, বিজিনেসন পাকথোক চাউথোকহন্নবা অমসুং থবক্কী খুদোংচাবশিং হেনগৎহন্নবগী অচৌবা মতিক-ময়াই লৈ। ঐখোয়না পুন্না মসিগী ওইথোকপা য়াবশিং অসি মঙফাওনবা ঙমহন্নবা হোৎনবা তাই”।
থৌরম অসিদা লোজিস্তিক্স সেক্তরগী মীহুৎশিং, তি.ভি.এস. সপ্লাই চেন সোল্যুসন্সকী মেনেজিং দিরেক্তর, শ্রী আর দিনেস; অগরৱাল পেক্কর্স এন্দ মুভর্সকী সি.ই.ও. শ্রী রামেশ অগরৱাল; এক্সপ্রেসবীস লোজিস্তিক্সকী ফাউন্দর অমসুং সি.ই.ও. শ্রী অমিতাব সাহানা মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোকখি।
কম্মর্স এন্দ ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পিয়ুশ গোয়ল, রোদ, ত্রান্সপোর্ত অমসুং হায়ৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী নিতিন গদকরী, সিভিল এভিএসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী জ্যোতিরাদিত্যা সিন্ধিয়া, রেলৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অশ্বিনি বৈস্নব, পোর্ত, শিপ্পিং এন্দ ৱাতরৱেজকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী সর্বানন্দ সোনোৱাল, এজুকেসনগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান অমসুং কম্মর্স এন্দ ইন্দস্ত্রীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী সোম প্রকাশনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।
বেকগ্রাউন্দ
ভারত্তা পোৎ চৈ পুথোক পুশিন তৌবগী মমল অসি অতোপ্পা চাউখৎলবা শেন্মিৎলোন লৈবা লৈবাকশিংগা চাংদম্নবদা ৱাংবনা মরম ওইদুনা নেস্নেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অমা লৈবগী তঙাইফদবসি লাকপা কুইরবনি। দোমেস্তিক অমসুং এক্সপোর্ত মার্কেৎ অনিমক্তা ভারতকী পোৎচৈগী অথোই অহেন তান্নবগী মশক হেনগৎনবগীদমক ভারত্তা লোজিস্তিক্সকী অচঙবা শেল অসি হন্থহনবা তঙাইফদে। লোজিস্তিক্স কোস্ত হন্থহনবনা শেন্মিৎলোনগী তোঙান-তোঙানবা সেক্তরশিংদা কান্নবা হেনগৎহল্লি, ভেল্যু এদিসন অমসুং এন্তর্প্রাইজ হেনগৎহল্লি।
২০১৪দগী হৌদুনা লৈঙাক অসিনা ইজ ওব দুইং বিজিনেস অমসুং ইজ ওব লিভিং ফগৎনবা মশক থোক্না মীৎয়েং চঙদুনা লাক্লি। মমল ৱাংবা অমসুং কান্নফম খঙদবগী সমশ্যা অসি মপুং ওইবা ইন্তর্দিসিপ্লিনরী, ক্রোস-সেক্তোরেল অমসুং মলতি-জুরিসদিক্সনেল ফ্রেমৱার্ক অমা শেমদুনা অপুনবা লোজিস্তিক্স ইকোসিস্তেম চাউখৎহন্নবা থৌরাং অমা ওইরিবা নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসী অসি হায়রিবা মায়কৈ অসিদা চঙশিন্নবা অতোপ্পা খোংথাং অমনি। পোলিসী অসি ভারতকী পোৎচৈদা অথোই অহেন তান্নবা হেনগৎনবা, শেন্মিৎলোন চাউখৎনবা অমসুং থবক পীবগী খুদোংচাবা হেনগৎনবা খোঙথাং অমনি।
মপুং ওইবা প্লান্নিং অমসুং থবক্তা ওন্থোক্নবগীদমক স্তেকহোল্দর পুম্নমকপু পুনশিন্দুনা প্রোজেক্ত অসি পায়খৎপদা ইফিসিএন্সী অমসুং সাইনর্জী ফংহন্দুনা মালেমগী থাক্তা লৈবা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা শেমগৎপা হায়বসি প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান্নি। প্রধান মন্ত্রীনা মমাং চহিদা হৌদোকখিবা পি.এম. গতিশক্তি –নেসনেল মাস্তর প্লান ফোর মলতি মোদেল কন্নেক্তিবিতী অসি হায়রিবা মায়কৈ অসিদা চঙশিল্লিবা মশক নাইবা খোঙথাং অমনি। পি.এম. গতিশক্তি অসিনা নেসনেল লোজিস্তিক্স পোলিসী হৌদোকপদা হেন্না মপাঙ্গল পীরগনি অমসুং মতেং ওইরগনি।

Prime Minister's Office
PM launches National Logistics Policy
“The notion that India is emerging as a manufacturing hub is stabilizing in the mind of the world”
“Policy is just a beginning, policy plus performance is equal to progress”
“National Logistics Policy has not come out of the blue, there are 8 years of hard work behind it”
“From 13-14 percent logistics cost, we should all aim to bring it to single-digit as soon as possible”
“Unified Logistics Interface Platform- ULIP will bring all the digital services related with the transportation sector on a single portal”
“Gatishakti and National Logistics Policy together are now taking the country towards a new work culture”
“India, which is determined to become developed, now has to compete more with developed countries, so everything should be competitive”
“National Logistics Policy has immense potential for development of infrastructure, expansion of business and increasing employment opportunities”
17 SEP 2022 7:41PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the National Logistics Policy (NLP) at Vigyan Bhawan, New Delhi today.
Speaking on the occasion, the Prime Minister called the launch of the National Logistics Policy a significant step in fulfilling the ‘Pran’ of India being a developed country. “To ensure quick last mile delivery, end transport-related challenges, save time and money of the manufacturers, prevent wastage of the agro-products, concerted efforts were made and one of the manifestations of those efforts is today’s National Logistics Policy”, the Prime Minister said. The resulting improvement in coordination will lead to the desired speed in the sector.
The Prime Minister noted that in India, which has become the 5th largest economy in the world, things are changing rapidly. Referring to this morning's release of Cheetah, the Prime Minister said we all want that luggage should move quickly like a cheetah.
The Prime Minister said “the echo of Make in India and India becoming self-reliant is everywhere. India is setting big export targets and is also fulfilling them. The notion that India is emerging as a manufacturing hub, is stabilizing in the mind of the world. If we study the PLI scheme we will find that the world has accepted it.”
In such a situation, the Prime Minister said, the National Logistics Policy will bring new energy to all sectors. He said that policy is a beginning and policy plus performance is equal to progress. When parameters, roadmap and timeline for performance come together then policy plus performance equal to progress emerges, he elaborated. “Today’s India prepares the ground before bringing any policy, only then a policy can be implemented successfully. National Logistics Policy has not come out of the blue and there are 8 years of hard work behind it. There are policy changes, major decisions, and, if I talk about myself, it has my 22 years of governance experience behind it”, he said.
The Prime Minister reiterated that schemes like Sagarmala, Bharatmala, expedited the work of Dedicated Freight Corridors to improve logistics connectivity for systematic infrastructure development. Shri Modi pointed out that the total capacity of Indian ports has increased significantly and the average turn-around time of container vessels has come down from 44 hours to 26 hours. For promoting export, 40 air cargo terminals have been constructed. 30 airports have been provided cold-storage facilities. 35 multimodal hubs are coming up in the country. “Through waterways, we can do eco-friendly and cost-effective transportation, for this many new waterways are also being built in the country”, the Prime Minister added. He also mentioned Kisan Rail and Kisan Udan experiments during the Corona time. Today 60 airports have the facility of Krishi Udan.
Stressing the need to adopt technology to strengthen the logistic sector, the Prime Minister said that the government has worked towards initiatives like paperless EXIM trade process through e-sanchit, faceless assessment for customs, provisions for e-way bills, FASTag etc. that have greatly increased the efficiency of the logistics sector. He also underlined the importance of a unified tax system like GST in smoothening the issues of the logistics sector. Change in drone policy and connecting it with the PLI scheme is promoting the use of drones in the logistics sector. “Only after doing so much, we have come out with a National Logistics Policy, '' he explained. “From 13-14 per cent logistics cost, we should all aim to bring it to single-digit as soon as possible. This, in a way, is a low-hanging fruit, if we have to become globally competitive”, the Prime Minister emphasised.
The Prime Minister said that Unified Logistics Interface Platform ULIP will bring all the digital services related to the transportation sector into a single portal, freeing the exporters from a host of very long and cumbersome processes. Similarly, under the policy a new digital platform Ease of logistics Services -E-Logs has also been started. “Through this portal, industry associations can directly take up any such matters which are causing problems in their operations and performance with the government agencies. A complete system has also been put in place for the speedy resolution of such cases”, he said.
Shri Modi pointed out that the PM Gatishakti National Master Plan will be supporting the National Logistics Policy in all earnest. The Prime Minister also expressed happiness while mentioning the support that states and union territories have provided and that almost all the departments have started working together. “A huge data of information related to different infrastructure projects of state governments has been prepared. Today, data from the central and state governments in about 1500 layers are coming on the PM Gatishakti portal”, the Prime Minister informed. “Gatishakti and National Logistics Policy together are now taking the country towards a new work culture. The talent that will come out of the recently approved Gatishakti University will also help it a lot”, he added.
The Prime Minister said that today, the world is looking at India as a 'democratic superpower'. He highlighted the 'extraordinary talent ecosystem' of India that has impressed the field experts who praise the 'determination' and 'progress' of India. The Prime Minister said “today the world's attitude towards India is changing. Today the world is evaluating India very positively, it is keeping a lot of expectations from India”
The Prime Minister remarked that the resilience shown by India and the Indian economy in the midst of a global crisis has filled the world with new confidence. “The reforms that India has done in the last years, the policies implemented are unprecedented. That is why the faith of the world has increased in us”, the Prime Minister said. He urged the nation to fully live up to the trust of the world. “This is our responsibility, we all have a responsibility. The National Logistics Policy, launched today, will help the country a lot in this”, he added.
The Prime Minister urged competitive behaviour in Indians and said “India, which is determined to become developed, now has to compete more with developed countries, so everything should be competitive.” He continued “be it service sector, manufacturing sector, automobiles, electronics, we have to set big goals in every sector and achieve them”, the Prime Minister remarked. The Prime Minister also pointed out the increasing attraction of the world toward products that are made in India. “Be it India's agricultural products, India's mobile or India's BrahMos missile, they are discussed in the world today.” The Prime Minister also mentioned the Made in India covid vaccines and medicines that helped in saving millions of lives across the globe.
The Prime Minister underlined that for the products manufactured in India to dominate the world market, it is crucial to have a strong support system. “The National Logistics Policy will greatly help us modernize this support system”, he said. Shri Modi also pointed out that the issues related to logistics are reduced and when the country's exports increase, small industries and the people working in them benefit the most. “Strengthening of the logistics sector will not only make the life of common man easier but will also help in increasing the respect of labour and workers”, the Prime Minister added.
In concluding his address, the Prime Minister said “The National Logistics Policy has immense potential for the development of infrastructure, for expansion of business and increasing employment opportunities. We have to realize these possibilities together” the Prime Minister said.
Representatives of Logistics sector, Shri R Dinesh, Managing Director, TVS Supply Chain Solutions; Shri Ramesh Aggrawal, CEO, Agarwal Packers and Movers; Shri Amitabh Saha, Founder and CEO of XpressBees Logistics also expressed their views on the occasion.
Union Minister of Commerce & Industry, Shri Piyush Goyal, Union Minister of Road, Transport & Highways, Shri Nitin Gadkari, Union Minister of Civil Aviation, Shri Jyodiraditya Scindia, Union Minister of Railways, Shri Ashwini Vaishnav, Union Minister of Port, Shipping and Waterways, Shri Sarbanada Sonowal, Union Minister of Education, Shri Dharmendra Pradhan, and Union Minister of State for Commerce and Industry, Shri Som Prakash were those present on the occasion.
Background
The need for a national logistics policy was felt since the logistics cost in India is high as compared to other developed economies. It is imperative to reduce the logistics cost in India for improving the competitiveness of Indian goods both in domestic as well as export markets. Reduced logistics cost improves efficiency cutting across various sectors of the economy, encouraging value addition and enterprise.
Since 2014, the government has put significant emphasis on improving both, Ease of Doing Business and Ease of Living. National Logistics Policy, a comprehensive effort to address issues of high cost and inefficiency by laying down an overarching interdisciplinary, cross-sectoral and multi-jurisdictional framework for the development of the entire logistics ecosystem, is yet another step in this direction. The policy is an endeavour to improve the competitiveness of Indian goods, enhance economic growth and increase employment opportunities.
It has been the vision of the Prime Minister to develop world-class modern infrastructure through the integration of all stakeholders in holistic planning and implementation so that efficiency and synergy are achieved in the execution of the project. The PM GatiShakti - National Master Plan for muti-modal connectivity - launched by the Prime Minister last year, was a pioneering step in this direction. PM GatiShakti will get further boost and complementarity with the launch of the National Logistics Policy.