Prime Minister's Office
PM inaugurates International Dairy Federation World Dairy Summit 2022 in Greater Noida
“India's dairy sector is characterized by ‘production by masses’ more than ‘mass production’”
“ Dairy Cooperative in India is unique in the whole world and can be a good business model for poor countries”
“Dairy cooperatives collect milk twice a day from about two crore farmers in more than two lakh villages in the country and deliver it to the customers”
“More than 70 per cent of the money that is received from the customers goes directly to the farmer”
“Women are the real leaders of India's dairy sector”
“At more than eight and a half lakh crore rupees, the dairy sector is more than the combined value of wheat and rice production”
“India produced 146 million tonnes of milk in 2014. It has now increased to 210 million tonnes. That is, an increase of about 44 per cent”
“Indian milk production is increasing at 6 per cent annual rate against 2 per cent global growth”
“India is building the largest database of dairy animals and every animal associated with the dairy sector is being tagged”
“We have resolved that by 2025, we will vaccinate 100% of the animals against Foot and Mouth Disease and Brucellosis”
“Our scientists have also prepared indigenous vaccine for Lumpy Skin Disease”
“ India is working on a digital system which will capture the end-to-end activities of the livestock sector”
12 SEP 2022 12:36PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated International Dairy Federation World Dairy Summit (IDF WDS) 2022 organised at India Expo Centre & Mart, Greater Noida, today.
Addressing the gathering, the Prime Minister expressed happiness that all the dignitaries from the world of dairy have assembled in India today. The Prime Minister said that the World Dairy Summit is going to be a great medium for the exchange of ideas. “The potential of the dairy sector not only gives impetus to the rural economy, but is also a major source of livelihood for crores of people across the world”, he said.
The Prime Minister underlined the centrality of ‘Pashu Dhan’ and milk-related business in the cultural landscape of India. This has given the dairy sector of India many unique characteristics. The Prime Minister pointed out that unlike other developed countries of the world, the driving force of the dairy sector in India is small farmers. India's dairy sector is characterized by "production by masses" more than "mass production". India is the largest milk-producing country on the basis of the efforts of these small farmers with one, two or three cattle. This sector provides employment to more than 8 crore families in the country, he informed.
Explaining the second unique characteristic of the Indian dairy system, the Prime Minister reiterated that there is such a huge network of Dairy Cooperative in India, and one cannot find such an example in the whole world elsewhere. Shri Modi said that these dairy cooperatives collect milk twice a day from about two crore farmers in more than two lakh villages in the country and deliver it to the customers. The Prime Minister drew everyone’s attention to the fact that there is no middleman in the entire process, and more than 70 per cent of the money that is received from the customers goes directly into the pockets of the farmers. “No other country has this ratio in the whole world”, the Prime Minister added. He also underlined the efficiency of the digital system of payment in the dairy sector and said that it has many lessons for other countries.
Another unique feature, according to the Prime Minister, is the indigenous breeds that can withstand many adverse circumstances. He gave the example of the sturdy buffalo breed of Banni Buffalo of the Kutch region of Gujarat. He also talked about other buffalo breeds such as Murrah, Mehsana, Jafrabadi, Nili Ravi, and Pandharpuri; among the cow breeds, he mentioned Gir, Sahiwal, Rathi, Kankrej, Tharparker and Haryana.
As another unique characteristic, the Prime Minister highlighted the power of women in the dairy sector, the Prime Minister pointed out that women have a 70% representation in the workforce in India's dairy sector. “Women are the real leaders of India's dairy sector”, he added, “Not only this, more than a third of the members of dairy cooperatives in India are women.” He said at more than eight and a half lakh crore rupees, the dairy sector is more than the combined value of wheat and rice. This is all driven by the women power of India.
The Prime Minister underlined that the government has worked relentlessly to enhance the potential of India's dairy sector since 2014. This has led to an increase in milk production thereby leading to an increase in the income of farmers. “India produced 146 million tonnes of milk in 2014. It has now increased to 210 million tonnes. That is, an increase of about 44 per cent”, the Prime Minister pointed out. He also mentioned that as compared to the 2 per cent production growth at the global level, India is clocking the milk production growth rate at more than 6 per cent.
The Prime Minister said that the government is working on developing a blanched dairy ecosystem where challenges of the sectors are being addressed along with a focus on increasing production. Extra income for the farmers, empowerment of the poor, swachhta, chemical-free farming, clean energy and care of the cattle is interlinked in this ecosystem. He stressed that animal husbandry and dairy are being promoted as a powerful medium of green and sustainable growth in the villages. Schemes like Rashtriya Gokul Mission, Goberdhan Yojna, Digitization of dairy sector and universal vaccination of cattle along with steps like banning single-use plastic, are steps in that direction.
Stressing the use of modern technology, the Prime Minister said that India is building the largest database of dairy animals and every animal associated with the dairy sector is being tagged. “We are doing biometric identification of animals. We have named it - Pashu Adhar”, he said.
Shri Modi also stressed the growing entrepreneurial structures like FPAs and women self-help groups, and startups. He said that the sector has seen more than 1000 startups in recent times. He also talked about the strides in Gobardhan Yojna and said that aim is to reach a situation where dairy plants produce their own electricity from Gobar. The resulting manure will help the farmers also.
Drawing an analogy to farming, the Prime Minister said that animal husbandry and farming require diversity, and monoculture might not be the only solution. The Prime Minister stressed that today, India is paying equal attention to both indigenous breeds and hybrid breeds. He further elaborated that it will also reduce the risk of damage caused by climate change.
The Prime Minister addressed another major problem that is affecting the income of farmers which is the diseases of animals. “When the animal is sick it affects the life of the farmer, affecting his income. It also affects the efficiency of the animal, the quality of its milk and other related products”, he added. The Prime Minister emphasised that in this direction, India is working toward universal vaccination of animals. “We have resolved that by 2025, we will vaccinate 100% of the animals against Foot and Mouth Disease and Brucellosis. We are aiming to be completely free from these diseases by the end of this decade”, the Prime Minister remarked.
The Prime Minister observed that there has been a loss of livestock in many states of India due to the disease named Lumpy in the recent past and assured everyone that the central government, along with various state governments, is trying their level best to keep a check on it. “Our scientists have also prepared indigenous vaccine for Lumpy Skin Disease”, the Prime Minister added. The Prime Minister also pointed out that efforts are being made to track the movement of animals to keep the outbreak under control. Be it vaccination of animals or any other modern technology, the Prime Minister said that India is always eager to contribute to the field of dairy while striving to learn from its partner nations. “India has acted swiftly on its food safety standards”, Shri Modi added.
In concluding the address, the Prime Minister reiterated that India is working on a digital system which will capture the end-to-end activities of the livestock sector. This will provide accurate information needed to improve this sector. This summit will put forward the work that is being done around the world regarding many such technologies. The Prime Minister also urged everyone present to suggest ways to share the expertise related to this field. “I invite the global leaders of the dairy industry to join the drive to empower the dairy sector in India. I also appreciate the International Dairy Federation for their excellent work and contribution”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Shri Parshottam Rupala, Union Minister of State for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Dr L Murugan, Union Minister of State for Agriculture and Food Processing, Shri Sanjeev Kumar Balyan, Members of Parliament, Shri Surendra Singh Nagar and Dr Mahesh Sharma, President of International Dairy Federation, Shri P Brazzale, and Director General of International Dairy Federation, Ms Caroline Emond were among those present on the occasion. 75 lakh farmers got connected with the event through technology.
Background
The four-day-long IDF WDS 2022, held from 12th to 15th September, is a congregation of global and Indian dairy stakeholders including industry leaders, experts, farmers and policy planners centring around the theme of ‘Dairy for Nutrition and Livelihood’. Around 1500 participants from 50 countries are expected to participate in IDF WDS 2022. The last such Summit was held in India about half a century ago in 1974.
The Indian dairy industry is unique because it is based on a cooperative model that empowers small and marginal dairy farmers, especially women. Driven by the vision of the Prime Minister, the government has taken multiple steps for the betterment of the dairy sector resulting in an increase in milk production by more than 44% in the last eight years. The success story of the Indian dairy industry, accounting for about 23% of global milk, producing around 210 million tonnes annually, and empowering more than 8 crore dairy farmers, will be showcased at the IDF WDS 2022. The summit will also help Indian dairy farmers gain exposure to global best practices.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা গ্রেতর নোইদাদা ইন্তর্নেস্নেল দেরী ফেদরেসন ৱর্ল্দ দেরী সম্মিৎ ২০২২ হৌদোকখ্রে
“ভারতকী দেরী সেক্তর অসিবু “মাস প্রদক্সন”দগী “প্রদক্সন বাই মাস” হায়বা অসিনা হেন্না মশক তাক্লি”
“ভারতকী দেরী কোওপরেতিব অসি মালেম পুম্বগী ওইনা তোপ-তোপ্পি অমসুং লায়রবা লৈবাকশিংগীদমক অফবা বিজিনেস মোদেল অমা ওইবা য়াগনি”
“দেরী কোওপরেতিবশিংনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লাখ অনি হেনবদা লৈরিবা লৌমী করোর অনিগী ময়াদগী নোংমদা অনিরক শঙ্গোম লৌরি অমসুং মদুবু কস্তমরশিংদা য়ৌহল্লি”
“কস্তমরশিংদগী লাকপা শেলগী চাদা ৭০ হেনবদি লৌমীশিংনা হকথেংননা ফংলি”
“ভারতকী দেরী সেক্তরগী তশেংবা লুচিংবশিং অসি নুপীনা ওইরি”
“লুপা করোর লাখ নিপান মখাই হেন্না ওইদুনা দেরী সেক্তরনা গেহু অমসুং চেং পুথোকপগী অপুনবা ভেল্যুদগী হেন্না হেল্লি”
“২০১৪দা ভারতনা শঙ্গোম মিলিয়ম তন ১৪৬ পুথোকখি। হৌজিক মসি মিলিয়ন তন ২১০দা হেনগৎহনবা ঙম্লে। হায়বদি চাদা ৪৪ রোম হেনগৎলে”
“ভারতকী শঙ্গোম পুথোকপা অসি মালেমগী গ্রোথকী চাদা ২গা য়েংনবদা চহিগী ওইনা চাদা ৬ হেনগৎলক্লি”
“ভারতনা দেরী এনিমেলগী খ্বাইদগী চাউবা দেতাবেজ অমা শেমগৎলি অমসুং দেরী সেক্তরগা মরী লৈনবা শা-শন খুদিংমক তেগিং তৌরি”
“২০২৫ ফাওবদা ঐখোয়না শাশিংগী চাদা ১০০ ফুত এন্দ মাউথ দিজিজ অমসুং
12 SEP 2022 12:36PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গ্রেতর নোইদাগী ইন্দিয়া এক্সপো সেন্তর এন্দ মার্ত্তা ইন্তর্নেস্নেল দেরী ফেদরেসন ৱর্ল্দ দেরী সম্মিৎ (আই.দি.এফ. দবল্যু.এস.) ২০২২ হৌদোকখ্রে।
থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি ভারত্তা দেরীগী লমদা লৈরিবা দিগনিতরী পুম্নমক্না পুনবা অসিদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়, ৱর্ল্দ দেরী সম্মিৎ অসি আইদিয়াশিং পীথোক-পীশিন তৌনবগীদমক অফবা মীদিয়ম অমা ওইরগনি। “দেরী সেক্তরগী মতিক-ময়াইনা খুঙ্গংগী শেন্মীৎলোন্দা শাহৌ পীবা খক্তা নত্তনা মালেমদা লৈরিবা মীওই করোর কয়াগী হিংনবগী মরু ওইবা লম্বী অমসু ওইরি” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী কলচরেল লেন্দস্কেপ অসিদা ‘পশু ধন’ অমসুং শঙ্গোমগী মরী লৈনবা বিজিনেসকী মরু ওইবা ৱাফম অদু থমখি। মসিনা ভারতকী দেরী সেক্তর অসিবু তোপ-তোপ্পা মশক-মওং কয়া পীখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মালেমগী অতোপ্পা চাউখৎলবা লৈবাকশিংগা মান্নদবা মওংদা ভারতকী দেরী সেক্তরগী তশেংবা মপাঙ্গলদি অপীকপা লৌমীশিংনা ওইরি। ভারতকী দেরী সেক্তর অসিবু “মাস প্রদক্সন”দগী “প্রদক্সন বাই মাস” হায়বা অসিনা হেন্না মশক তাক্লি। শা-শন অমা, অনি নত্ত্রগা অহুম লৈজবা অপীকপা লৌমীশিং অসিনা হোৎনবদগী ভারতনা শঙ্গোম খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা লৈবাক অমা ওইবা ঙম্লি। সেক্তর অসিনা লৈবাক অসিগী ইমুং করোর ৮ হেনবদা থবক পীরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
ভারতকী দেরী সিস্তেমগী তোপ-তোপ্পা অনিশুবা মশক-মওং অদুগী মতাংদা হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌনা নীংশিংখি মদুদি ঙসি ভারত্তা দেরী কোওপরেতিবকী অচৌবা নেৎৱার্ক অমা লৈরে, হায়রিবা অসিগুম্বা খুদমশিং মালেম পুম্বদা থীবদা ৱানা থোক্কনি। শ্রী মোদীনা হায়খি দেরী কোওপরেতিবশিংনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং লাখ অনি হেনবদা লৈরিবা লৌমী করোর অনিগী ময়াদগী নোংমদা অনিরক শঙ্গোম লৌরি অমসুং মদুবু কস্তমরশিংদা য়ৌহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা অপুনবা থৌওং অসিদা মিদল মেন লৈতে অমসুং কস্তমরশিংদগী লাকপা শেলগী চাদা ৭০ হেনবনা লৌমীশিংগী ফুরিৎ খাউদা হকথেংননা চংলি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি, “মালেম পুম্বগী ওইনা অসুম্না রেসিও ৱাংবা অতোপ্পা লৈবাক অমত্তদা লৈতে”। মহাক্না দেরী সেক্তরদা লৈরিবা পেমেন্ত তৌবগী দিজিতেল সিস্তেম অসিনা মথৌ নীংথীনা তৌরিবা অসিগী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং মসিনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা পরা কয়া তম্বীরি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীগী মতুং ইন্না অতোপ্পা তোপ-তোপ্পা ফীচর অদুদি অচৌবা খুদোংথিবা কয়া মায়োক্নবা ঙম্বা লমদম অসিগী ব্রীদশিং অদুনি। মহাক্না গুজরাতকী কচ্ছ রিজনগী বন্নী ইরোইগী মপাঙ্গল কনবা ইরোইগী ব্রীদ অসি খুদম ওইনা পীখি। মহাক্না মুর্হা, মেহসানা, জাফরাবাদী, নীলী রাবী, পন্দরপুরী অসিগুম্বা ইরোইগী অতোপ্পা ব্রীদশিংগী মরমদা ৱা ঙাংখি; শনগী ব্রীদশিংগী মরক্তা মহাক্না গীর, সাহীৱাল, রাথী, কানকরেজ, থারপারকর অমসুং হরিয়ানা হায়রিবশিং অসি পনখি।
অতোপ্পা তোপ-তোপ্পা মশক-মওং অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা দেরী সেক্তরদা নুপীশিংগী শক্তি অসিবু পনখি। ভারতকী দেরী সেক্তরগী ৱার্কফোর্স অসি নুপীশিংনা ৭০% মশক তাক্লি। “ভারতকী দেরী সেক্তরগী তশেংবা লুচিংবশিং অসি নুপীনা ওইরি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি। “মসি খক্তা নত্তে, ভারত্তা লৈরিবা দেরী কোওপরেতিবশিংগী মেম্বরশিংগী শরুক অহুম হেনবদি নুপীশিংনা ওইরি”। মহাক্না হায়, লুপা করোর লাখ নিপান মখাই হেন্না ওইদুনা দেরী সেক্তরনা গেহু অমসুং চেং পুথোকপগী অপুনবা ভেল্যুদগী হেন্না হেল্লি। মসি ভারতকী নারী শক্তিনা শাহৌ পীরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, ২০১৪দগী হৌদুনা ঐখোয়গী সরকারনা ভারতকী দেরী সেক্তরগী মতিক-ময়াই হেনগৎহন্নবা চোকথবা লৈতনা হোৎন্দুনা লাকখি। মসিনা শঙ্গোম পুথোকপদা হেনগৎহন্দুনা লৌমীশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবা ঙমখি। “২০১৪দা ভারতনা শঙ্গোম মিলিয়ম তন ১৪৬ পুথোকখি। হৌজিক মসি মিলিয়ন তন ২১০দা হেনগৎহনবা ঙম্লে। হায়বদি চাদা ৪৪ রোম হেনগৎল” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি মালেমগী লৈরিবা থাক্তা লৈরিবা প্রদক্সন গ্রোথ চাদা ২ অসিগা চাংদম্নবদা ভারতকী শঙ্গোম পুথোকপগী গ্রোথ রেত অসি চাদা ৬ হেন্না হেল্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি সরকারনা প্রদক্সন হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা সেক্তরশিং অসিদা থেংনরিবা শীংনবশিং অসি কোকহন্নবা বলেন্স দেরী ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎনবা থবক পাইখৎলি। ইকোসিস্তেম অসিদা লৌমীশিংগী অহেনবা শেন্থোক, লায়রবশিং মপাঙ্গল হাপ্পা, লুনানবা, কেমিকেল-ফ্রী ফার্মিং, ক্লীন ইনর্জী অমসুং শা-শন য়েংশিনবা হায়বা অসি ইন্তরলিঙ্ক ওইগনি। মহাক্না এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দেরী অসি খুঙ্গংশিংদা গ্রীন অমসুং সস্তেনেবল গ্রোথকী মপাঙ্গল কনবা মীদিয়ম অমা ওইহন্নবা প্রমোৎ তৌরি হায়না অকনবা ৱাফম থমখি। সিঙ্গল-য়ুজ প্লাস্তিক থীংবা অসিগুম্বা খোঙথাংশিংগা লোয়ননা রাস্ত্রীয় গোকুল মিসন, গোবরধন য়োজনা, দেরী সেক্তর দিজিতাইজেসন তৌবা অমসুং শা-শনগী য়ুনিভর্সেল ভেক্সিনেসন অসিগুম্বা স্কিমশিং অসি মাইকৈ অসিদা পাইখৎপা থৌশিলশিংনি।
মতমগা চুনবা তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ভারতনা দেরী এনিমেলগী খ্বাইদগী চাউবা দেতাবেজ অমা শেমগৎলি। দেরী সেক্তরগা মরী লৈনবা শা-শন খুদিংমক তেগিং তৌরি। মহাক্না হায়খি, “ঐখোয়না শা-শনশিংগী বাইওমেত্তিক আইদেন্তিফিকেসন তৌরি। ঐখোয়না মসিগী মমিং অমা থোনখি – পশু আধার”।
শ্রী মোদীনা এফ.পি.এ.শিং অমসুং ৱুমেন সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিং অমসুং স্তার্তঅপশিং অসিগুম্বা ওন্তপ্রিনোরিএল স্ত্রকচরশিং হেনগৎলক্লিবা অসিগী মতাংদসু ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি সেক্তর অসিনা হন্দক স্তার্তঅপ ১০০০ হেন্না উবা ফংখি। মহাক্না গোবরধন য়োজনাগী খোঙথাংশিংগী মতাংদসু ফোঙদোকখি অমসুং মসিগী পান্দম অসি গোবরদগী মশাগী ওইবা ইলেক্ত্রিসিতী পুথোকপা ঙম্বা দেরী প্লান্তশিং শেমগৎপা ঙম্বা ফীভম অমা য়ৌবা অসিনি। মসিদগী ফংলবা হারনা লৌমীশিংদা কান্নবা ফংহনগনি।
লৌউ-শিংউগা মান্নৈ হায়বা উৎনবা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং লৌউ-শিংউ অসিদা মখল মথেল মথৌ তাই, মসিদা মোনোকলচর খক্তনা সোল্যুসন ওইরোই। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ঙসি ভারতনা লমদম অসিগী ব্রীদশিং অমসুং হাইব্রিদ ব্রীদশিংদা চপ মান্ননা মীৎয়েং চংলি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি মসিনা অইং-অশাগী অহোংবনা মরম ওইদগা থোকহনবা অমাংবদগী হন্থহনবসু ঙমগনি।
লৌমীশিংগী শেন্থোক্তা চৈথেং পীরিবা অতোপ্পা মরু ওইবা মরম অসি শা-শনশিংগী লাইনা অসিনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি। মহাক্না হায়খি “শা-শান্না নারকপা মতমদা মসিনা লৌমীগী পুন্সিদা চৈথেং পী, মহাক্কী শেন্থোক্তা অকাইবা পী। মসিনা শা-শন অদুগী তৌবা ঙম্বা, মাগী শঙ্গোমগী ক্বালিতী অমসুং অতোপ্পা মরী লৈনবা পোত্থোকশিংদা অকাইবসু পী”। প্রধান মন্ত্রীনা মাইকৈ অসিদা ভারত্তা ঐখোয়না শা-শনশিংগী য়ুনিভর্সেল বেক্সিনেসন্দা মীৎয়েং চংলি। প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি, “২০২৫ ফাওবদা ঐখোয়না শাশিংগী চাদা ১০০ ফুত এন্দ মাউথ দিজিজ অমসুং ব্রুসলোসিসতগী ঙাকথোক্নবা তীকা থাদোক্কনি হায়না ফিরেপ লৌখি। ঐখোয়না দিকেদ অসি লোইরকপদা লাইনাশিং অসিদগী মপুং ফানা ঙাকথোক্নবা পান্দম থম্লি”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি হৌখিবা চহি খরা অসিদা লম্পী কৌবা লাইনা অমনা মরম ওইদুনা ভারতকী রাজ্য কয়াদা লাইবস্তোক কয়া শীখি। তোঙান-তোঙানবা রাজ্য সরকারশিংগা লোয়ননা কেন্দ্র সরকারনা মসিবু লাকশিন্নাব হোৎনরি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “ঐখোয়গী বিজ্ঞানিকশিংনা লম্পী স্কিন দিজিজকী লমদম অসিগী ওইবা ভেক্সিনসু পুথোকখি”। প্রধান মন্ত্রী লাইচৎ অসি লাকশিন্নবগীদমক শা-শনশিং অসিনা চৎপদা ত্রেক তৌদুনা থম্নবা খোঙথাংশিং পাইখৎলি হায়না ফোঙদোকখি। শা-শনশিং ভেক্সিনেসন তৌবা নত্ত্রগা অতোপ্পা মতমগা চুনবা তেক্নোলোজী ওইরবসু ভারতনা মাগী পার্তনর ওইরিবা লৈবাকশিংদগী তমশিনবগা লোয়ননা দেরীগী লমদা শরুক তম্নবা মতম চুপ্পদা শেম-শাদুনা লৈরি। শ্রী মোদীনা মখা তারদুনা হায়খি, “ভারতনা মাগী ফুদ সেফরী স্তেন্দর্দশিংদা থবক পাইখৎলি”।
ৱারোল পীবা লোইশিনবদা প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা লাইবস্তোক সেক্তরগী এন্দ-তু-এন্দ এক্তিবিতীশিং কেপচর তৌনবা দিজিতেল সিস্তেম অমা শেমগৎলি হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি। মসিনা সেক্তর অসি ফগৎহন্নবা হেন্না মরিক চুম্বা ই-পাউ পীগনি। সম্মিৎ অসিনা অসিগুম্বা তেক্নোলোজীশিংগী মতাংদা মালেম শিনবা থুংবদা তৌরিবা থবক অসি খুমাং চাউশিনহনবা ঙম্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা লম অসিগা মরী লৈনবা খঙ-হৈবশিং অদু শিয়র তৌনবা লম্বীশিং পুথোরক্নবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীনা ৱারোল পীবা লোইশিল্লদুনা হায়খি, “ঐহাক্না দেরী ইন্দস্ত্রীগী মালেমগী লুচিংবশিংবু ভারতকী দেরী সেক্তর মপাঙ্গল হাপ্নবা শাহৌ পীবদা য়াওবীনবা বর্তন তৌজরি। ঐহাক্না ইন্তর্নেস্নেল দেরী ফেদরেসনবু মখোয়গী শীংথানীংঙাই ওইবা থবক অমসুং মখোয়না শরুক তমখিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকচরি”।
উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী য়োগী অদিত্যনাথ, ফিশরিজ, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দেরীয়রিংগী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী পর্শোত্তম রুপালা, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং দেরীয়রিংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. এল. মুরুগন, লৌউ-শিংউ অমসুং ফুদ প্রোসেসিংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী সঞ্জীব কুমার বালয়ন, মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, শ্রী সুরেন্দ্র সিংহ নাগর অমসুং দা. মহেশ শর্ম, ইন্তর্নেস্নেল দেরী ফেদরেসনগী প্রসিদেন্ত, শ্রী পি. ব্রাজ্জালে অমসুং ইন্তর্নেস্নেল দেরী ফেদরেসনগী দিরেক্তর জেনরেল, মিস কেরোলিন এমোন্দনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি। তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা লৌমী লাখ ৭৫গা থৌরম অদুদা কন্নেক্ত তৌখি।
বেকগ্রাউন্দ
সেপ্তেম্বর ১২দগী ১৫ ফাওবা নুমিৎ মরিনি চুপ্না চত্থগদবা আই.দি.এফ. দবল্যু দি.এস. ২০২২ অসি ‘দেরী ফোর ন্যুত্রিসন এন্দ লাইবলিহুদ’ হায়রিবা থীম অসিদা থবক পায়খৎলিবা ইন্দস্ত্রী লুচিংবশিং, এক্সপর্তশিং, লৌমীশিং অমসুং খুজিল থৌরাং য়াৎলিবশিং য়াওনা মালেমগী অমদি ভারতকী দেরীগী স্তেকহোল্দরশিংগী অপুনবা থৌরম অমনি‍। লৈবাক ৫০দগী মীওই চাওরাক্না ১৫০০রোম আই.দি.এফ. দবল্যু.দি.এস. ২০২২দা শরুক য়ারগনি হায়না পানরি‍। মমাঙগী ইকোন কোনবা সম্মিৎ ভারত্তা চহিচা তঙ্খায় অমমুক্কী মমাঙদা ১৯৭৪দা পাঙথোকখিবনি‍।
ভারতকী দেরী ইন্দস্ত্রী অসি অপীকপা অমদি মার্জিনেল দেরীগী লৌমীশিং, মরুওইনা নুপীশিংবু মপাঙ্গল কনহল্লিবা কোওপরেতিব মোদেলদা য়ুম্ফম ওইবা মরম্না ৱাখল্লোন অমদা তোপ তোপ্পা ওইরি‍। প্রধান মন্ত্রীগী মঙলান মতুং ইন্না, লৈঙাক অসিনা দেরী সেক্তর ফগৎহন্নবগীদমক খোঙথাঙ কয়া লৌখত্তুনা হৌখিবা চহি নিপানসিদা শঙ্গোম পুথোকপগী চাং ৪৪% হেনগৎলে‍। মালেমগী শঙ্গোমগী ২৩% পুথোক্লিবা, চহিদা মিলিয়ন তন ২১০রোম পুথোক্তুনা দেরী লৌমী করোর ৮ হেনববু মপাঙ্গল কনখৎহল্লিবা ভারতকী দেরী ইন্দস্ত্রীগী মায় পাকপগী ৱারী আই.দি.এফ. দবল্যু.দি.এস. ২০২২দা উৎকদৌরি‍। সম্মিৎ অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিং ভারতকী দেরী লৌমীশিংদা উবা ফংহনবদসু মতেং ওইরগনি‍।