ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଟୋକିଓରେ ଦ୍ଵିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା ସହ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ସ୍ଥିତିର ସମୀକ୍ଷା କଲେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ଏବଂ ଜାପାନ ପ୍ରତିପକ୍ଷ
ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର, ଉନ୍ମୁକ୍ତ ଓ ନିୟମ ଆଧାରିତ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଗୁରୁତ୍ଵପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ସ୍ଵୀକାର କଲେ ଉଭୟ ପକ୍ଷ
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହଯୋଗର ସୀମାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି : ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ
08 SEP 2022 10:27AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ 08 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2022 ରେ ଟୋକିଓରେ ଜାପାନର ରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ୟାସୁକାଜୁ ହମଦାଙ୍କ ସହିତ ଦ୍ଵିପାକ୍ଷିକ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ଦ୍ଵିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ସହିତ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ବିଷୟର ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଉପରେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି। ଭାରତ-ଜାପାନ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଭାଗୀତାର ଗୁରୁତ୍ଵ ତଥା ସ୍ଵତନ୍ତ୍ର, ଉନ୍ମୁକ୍ତ ଓ ନିୟମ ଆଧାରିତ ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକାକୁ ଉଭୟ ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରତିନିଧିମଣ୍ଡଳର ସ୍ତରର ବାର୍ତ୍ତା ସମୟରେ, ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ଏହି ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ-ଜାପାନ ଦ୍ଵିପାକ୍ଷିକ ରକ୍ଷା ଅଭ୍ୟାସ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ରକ୍ଷା ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ କରିବାର ପ୍ରମାଣ ଅଟେ। ଉଭୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ‘ଧର୍ମ ଗାର୍ଡିଆନ୍’, ‘ଜିମେକ୍ସ’ ଓ ‘ମାଲବାର’ ସହିତ ଦ୍ବିପାକ୍ଷୀୟ ଏବଂ ବହୁପକ୍ଷୀୟ ଅଭ୍ୟାସକୁ ଜାରି ରଖିବା ପାଇଁ ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ମାର୍ଚ୍ଚରେ ଅଭ୍ୟାସ ‘ମିଳନ’ ସମୟରେ ଯୋଗାଣ ଓ ସେବା ରାଜିନାମାର ପାରସ୍ପରିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଞ୍ଚାଳନର ସ୍ବାଗତ କରିଛନ୍ତି। ଉଭୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ବିଷୟରେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ଫାଇଟର ଏକ୍ସରସାଇଜ୍ ର ଶୀଘ୍ର ଆୟୋଜନ ଉଭୟ ଦେଶର ବାୟୁ ସେନାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ପାରସ୍ପରିକ ପରିଚାଳନାର ମାର୍ଗକୁ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ।
ରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗର ପରିସରକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି। ସେ ଜାପାନୀ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଭାରତର ରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶ କରିବା ପାଇଁ ଆମନ୍ତ୍ରିତ କରିଛନ୍ତି ଯେଉଁଠାରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ବାରା ରକ୍ଷା ଉଦ୍ୟୋଗର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଭାରତ ଓ ଜାପାନ ମଧ୍ୟରେ ରାଜନୈତିକ ସମ୍ବନ୍ଧର 70 ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେଉଛି। ଦୁଇଟି ମଜବୁତ୍ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଦେଶ ଭାବରେ ଉଭୟ ଦେଶ ଏକ ବିଶେଷ କୌଶଳଗତ ଏବଂ ବିଶ୍ଵ ସହଭାଗୀତା ପାଇଁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟାରତ ରହିଛନ୍ତି।
07 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2022 ର ରାତିରେ ଟୋକିଓ ପହଞ୍ଚିବା ପରେ, ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ ଜାପାନର ଆତ୍ମରକ୍ଷା ବଳର କର୍ମଚାରୀ, ଯେଉଁମାନେ ଡ୍ୟୁଟି ସମୟରେ ନିଜର ପ୍ରାଣର ଆହୁତି ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କୁ ସମର୍ପିତ ଏକ ସ୍ମାରକରେ ମାଲ୍ୟାର୍ପଣ କରି ଦିନକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସ୍ମାରକ ରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାପାନରେ ରହିଛି। ଜାପାନୀ ରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସହିତ ଦ୍ବିପାକ୍ଷୀୟ ବୈଠକ ପୂର୍ବରୁ ତାଙ୍କୁ ଔପଚାରିକ ଗାର୍ଡ଼ ଅଫ୍ ଅନର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି।
ରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ, ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡା. ଏସ. ଜୟଶଙ୍କରଙ୍କ ସହିତ ଆଜି ଦ୍ଵିତୀୟ ଭାରତ-ଜାପାନ 2+2 ମନ୍ତ୍ରୀସ୍ତରୀୟ ବାର୍ତ୍ତାରେ ଭାଗ ନେବେ। ଜାପାନୀ ପକ୍ଷର ପ୍ରତିନିଧିତ୍ଵ ରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ୟାସୁକାଜୁ ହମାଦା ଏବଂ ବିଦେଶ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ୟୋସିମାସା ହୟାସି କରିବେ। 2+2 ବାର୍ତ୍ତା ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ଵିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ସମୀକ୍ଷା କରିବ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ମାର୍ଗ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ କରିବ।

Ministry of Defence
Raksha Mantri & his Japanese counterpart review defence cooperation & regional security situation during bilateral talks in Tokyo
Acknowledge their crucial role in ensuring free, open & rules-based Indo-Pacific region
Need to expand the scope of partnership in Defence Equipment & Technological Cooperation: Shri Rajnath Singh
08 SEP 2022 10:27AM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh held bilateral talks with Minister of Defense of Japan Mr Yasukazu Hamada in Tokyo on September 08, 2022. The two Ministers reviewed various aspects of bilateral defence cooperation as well as regional affairs. They acknowledged the importance of India-Japan defence partnership and the critical role it will play in ensuring free, open and rules-based Indo-Pacific region.
During the delegation-level talks, Shri Rajnath Singh highlighted that the growing complexities in the India-Japan bilateral defence exercises is a testimony to the deepening of defence cooperation between the two countries. The Ministers expressed their commitment in continuing bilateral and multilateral exercises including ‘Dharma Guardian’, ‘JIMEX’ and ‘Malabar’. They welcomed the operationalisation of the Reciprocal Provision of Supply and Services Agreement during Exercise ‘MILAN’ in March this year. The two Ministers agreed that the early conduct of the inaugural fighter exercise will pave way for much greater cooperation and interoperability between the Air Forces of the two countries.
The Raksha Mantri emphasised on the need to expand the scope of partnership in the field of Defence Equipment and Technological Cooperation. He invited Japanese industries to invest in India’s defence corridors where a conducive environment for the growth of the defence industry has been created by the Government of India.
This year marks 70 years of diplomatic relations between India and Japan. As two robust democracies, the two countries are pursuing a Special Strategic and Global Partnership.
After reaching Tokyo on the night of September 07, 2022, Shri Rajnath Singh began his day’s engagements by laying a wreath at a Memorial, dedicated to the personnel of Japan Self Defense Forces who laid down their lives in the line of duty, at Ministry of Defense, Japan. He was accorded a ceremonial guard of honour before the bilateral meeting with the Japanese Defense Minister.
Later in the day, the Raksha Mantri, along with External Affairs Minister Dr S Jaishankar, will participate in the 2nd India-Japan 2+2 Ministerial Dialogue. The Japanese side will be represented by Minister of Defense Mr Yasukazu Hamada and Minister of Foreign Affairs Mr Yoshimasa Hayashi. The 2+2 Dialogue will review bilateral cooperation across domains and chart out the way forward.