কেবিনেট
ভাৰত আৰু গ্ৰেট ব্ৰিটেইন তথা নৰ্ডাৰ্ণ আয়াৰলেণ্ডৰ মাজত ‘শৈক্ষিক যোগ্যতাৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতি জ্ঞাপন’ সন্দৰ্ভত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তিখনলৈ কেবিনেটৰ অনুমোদন
07 SEP 2022 4:08PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত ০৭-০৯-২০২২ তাৰিখে অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ সভাই ভাৰত চৰকাৰ আৰু ইউনাইটেড কিংডম অব গ্ৰেট ব্ৰিটেইন তথা নৰ্ডাৰ্ণ আয়াৰলেণ্ডৰ মাজত শৈক্ষিক যোগ্যতাৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতি জ্ঞাপন’ সন্দৰ্ভত যোৱা ২৫-০৪-২০২২ তাৰিখে স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তিখনলৈ আনুষ্ঠানিক ভাবে অনুমোদন জনাইছে।
ভাৰত আৰু ইউনাইটেড কিংডমৰ মাজত শৈক্ষিক সহযোগিতাৰ উত্তৰণ সাধনৰ লগতে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলৰ গতিশীলতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰেই ‘শৈক্ষিক যোগ্যতাৰ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতি জ্ঞাপন’ত গুৰুত্ব প্ৰাদন কৰা হৈছে। ইউনাইটেড কিংডমৰ ফালৰ পৰা তেওঁলোকৰ এবছৰীয়া ‘মাষ্টাৰ প্ৰগ্ৰেমৰ পাঠ্যক্ৰমটো’লৈ স্বীকৃতি প্ৰদানৰ বাবে জনোৱা আহ্বানটো বিবেচনা কৰাৰ লগতে ২০২০ চনৰ ১৬ ডিচেম্বৰত নতুন দিল্লীত দুয়োখন দেশৰ শিক্ষামন্ত্ৰীদ্বয়ৰ মাজত অনুষ্ঠিত সভাত এই উদ্দেশ্য সম্পাদনৰ বাবে এক যুটীয়া কৰ্ম-বাহিনী গঠনৰ বাবে লোৱা সিদ্ধান্তলৈ অনুমোদন জনায়। এই কৰ্ম-বাহিনীৰ প্ৰথমখন বৈঠক যোৱা ২০২১ চনৰ ০৪ ফেব্ৰুৱাৰীত অনুষ্ঠিত হয় আৰু পৰৱৰ্তি সময়ত দুয়ো পক্ষৰ মাজত হোৱা বিষদ আলোচনাৰ আধাৰত বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে দুয়োপক্ষই সহমত ব্যক্ত কৰে।
দুয়োখন দেশৰ মাজত প্ৰদান কৰা শৈক্ষিক যোগ্যতালৈ পাৰস্পৰিক স্বীকৃতি, অধ্যয়নৰ কাল, শিক্ষায়তনিক উপাধি/যোগ্যতা সম্পৰ্কীয় নথি-পত্ৰ আৰু শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ কৰ্তৃত্ব প্ৰদানৰ সুবিধা কৰাটোৱেই হৈছে এই বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ লক্ষ্য। আভিযান্ত্ৰিক, চিকিত্সা বিজ্ঞান, নাৰ্ছিং আৰু পেৰা মেডিকেল শিক্ষা, ফাৰ্মাচী, আইন, আৰু স্থাপত্য বিদ্যাৰ দৰে পেছাদাৰী ডিগ্ৰীসমূহ এই চুক্তিৰ আওতাৰ বাহিৰত থাকিব। এই চুক্তিয়ে আমাৰ ‘ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ২০২০’ৰ অধীনত ‘ইনটেল-নেশ্যনেলাইজেশ্যন অব এডুকেশ্যন’ৰ বাবে উচ্চ শিক্ষাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত যুটীয়া/দ্বৈত স্নাতক পাঠ্যক্ৰমৰ ব্যৱস্থা কৰাতো সহযোগিতা আগবঢ়াব।
এই চুক্তিয়ে দুয়োখন দেশৰ মাজত শৈক্ষিক পৰিকাঠামো, কাৰ্যক্ৰম আৰু মান তথা ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু পেছাদাৰসকলৰ গতিশীলতা সম্পৰ্কীয় তথ্যৰ দ্বিপাক্ষিক বিনিময়কো উন্নীত কৰিব। ই শৈক্ষিক ক্ষেত্ৰৰ অন্যান্য খণ্ডসমূহ, দুয়ো পক্ষৰ সহমতৰ আধাৰত অধ্যয়নৰ বিকাশ সম্পৰ্কীয় কাৰ্যক্ৰমসমূহকো উত্সাহিত কৰিব।
এই চুক্তিয়ে দুয়োখন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় নীতি, আইন, বিধি আৰু নিয়ামকসমূহৰ আধাৰত অনুমোদিত যোগ্যতাৰ গ্ৰহণযোগ্যতা সন্দৰ্ভত সমতাৰ অনুসাৰে সমতাৰ স্বীকৃতি প্ৰদান কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves the Memorandum of Understanding signed on mutual recognition of academic qualifications between India and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
07 SEP 2022 4:08PM by PIB Delhi
The Union Cabinet in its meeting held on 07.09.2022 chaired by Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi granted ex post facto approval for the Memorandum of Understanding between the Government of the Republic of India and the Government of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland on mutual recognition of academic qualifications signed on 25.04.2022.
Mutual Recognition of Qualifications between India and UK aims to promote academic collaboration and student mobility. The request from UK side to grant recognition to their One Year Masters Programme was considered, and during the meeting between the Education Ministers of the two countries held on 16 December 2020 in New Delhi, a decision was taken to set up a joint task force for this purpose. The first meeting was held on 04th February, 2021 and subsequently after detailed deliberations and negotiations both sides agreed on the draft MoU.
The MoU aims to facilitate the mutual recognition of educational qualifications, periods of study undertaken, documents related to academic degrees/qualifications and accreditation by educational institutions within the two countries. Professional degrees like Engineering, Medicine, Nursing and Para-Medical Education, Pharmacy, Law, and Architecture are out of the purview of this MoU. It will also facilitate establishment of Joint/Dual degree courses between Higher Education Institutions, one of our objectives under NEP 2020 for Intel-nationalization of Education.
This MoU will promote bilateral exchange of information about educational structure, programs and standards and increase mobility of students and professionals between the two countries. It will also encourage other areas of cooperation in education sector, development of study programs as mutually agreed upon by the Parties.
This MoU shall recognize equivalence in accordance with parity with regard to acceptability of qualifications as approved under national policy, law, rules and regulations of the two countries.