মন্ত্রীমন্দল
ভারত অমসুং গ্রেত ব্রিতেনগী য়ুনাইতেদ কিংদম অমদি নোরদর্ন আইয়র্লেন্দগী মরক্তা অমনা অমগী একাদমিক ক্বালিফিকেসন শকখঙনবগী মতাংদা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেংবু কেবিনেৎনা অয়াবা পীখ্রে
07 SEP 2022 4:08PM by PIB Imphal
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা ৭/৯/২০২২দা পাংথোকখিবা কেন্দ্রগী কেবিনেৎকী মীফমদা ভারত অমসুং গ্রেত ব্রিতেনগী য়ুনাইতেদ কিংদম অমদি নোরদর্ন আইয়র্লেন্দগী মরক্তা অমনা অমগী একাদমিক ক্বালিফিকেসন শকখঙনবগী মতাংদা ২৫/৪/২০২২দা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেংবু এক্স পোস্ত ফেক্তোগী অয়াবা পীখ্রে।
ভারত অমসুং য়ু.কে.গী মরক্তা অমনা অমগী ক্বালিফিকেসন শকখঙনবনা একাদমিক কোলাবোরেসন অমসুং স্তুদেন্ত মোবিলিতী হেনগৎহনবগী পান্দম থম্লি। য়ু.কে.গী মাইকৈদগী মখোয়গী চহি অমগী মাস্তর প্রোগ্রাম্বু শকখঙবীনবা হায়জরকপবু খন্নখি, অমসুং দিসেম্বর ১৬, ২০২০দা লৈবাক অনিসিগী এজুকেসন মন্ত্রীশিংগী মরক্তা নই দিল্লীদা পাংথোকখিবা মীফমদা হীরম অসিগীদমক্তা অপুনবা তাস্ক ফোর্স অমা শেম্বগী ৱাফমদা য়ানবা পুরকখি। খ্বাইদগী অহানবা মীফম্না ফেব্রুৱারী ৪, ২০২১দা পাংথোকখি অমসুং মখা তারকপা ওইনা, মরী লৈনবা ৱাফম কয়া কুপ্না খন্ন-নৈনরবা তুংদা, নাকল অনিমক্না দ্রাফ তৌরবা এম.ও.য়ু. অসিদা য়ানবা পুরকখি।
এম.ও.য়ু. অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা এজুকেস্নেল ক্বালিফিকেসন, মহৈ তম্বদা চঙবা মতম, একাদমিক দিগ্রী/ক্বালিফিকেসন অমসুং এজুকেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংনা এক্রেদিতেসন তৌবগা মরী লৈনবা চে-চাংশিংবু শকখঙনবগী থৌওংদা তেংবাংবগী পান্দম থম্লি। ইঞ্জিনিয়রিং, মেদিসিন, নর্সিং অমসুং পেরা-মেদিকেল এজুকেসন, ফার্মাসী, লো অমসুং আর্কিতেকচরগুম্বা প্রোফেস্নেল দিগ্রীশিংদি এম.ও.য়ু. অসিনা কোনবা ৱাফমগী মপান্দা লৈগনি। এজুকেসনবু ইন্তর-নেস্নেলাইজেসন তৌনবগীদমক্তা ঐখোয়গী এন.ই.পি. ২০২০গী পান্দমশিংগী মখাদা অমা ওইরিবা হাইয়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা জোইন্ত/দুএল দিগ্রী কোর্স শেম্বদসু মসিনা তেংবাংগনি।
এজুকেস্নেল স্ত্রকচর, প্রোগ্রাম অমসুং স্তেন্দর্দকা মরী লৈনবা ই-পাউশিংবু লৈবাক অনিগী মরক্তা লান্নবা অমসুং লৈবাক অনিসিগী মরক্তা মহৈরোই অমসুং প্রোফেস্নেলশিংনা চত্থোক-চৎশিন তৌববুসু এম.ও.য়ু. অসিনা খুমাং চাউশিনহল্লি। মসিনা এজুকেসন সেক্তরগী অতোপ্পা হীরম, পার্তী অনিসিনা য়ান্নবা পুরকপগী মতুং ইন্না স্তদী প্রোগ্রাম শেম-শাববুসু মসিনা পুক্নিং থৌগৎকনি।
এম.ও.য়ু. অসিনা লৈবাক অনিগী নেস্নেল পোলিসী, আইন, কাঙলোন অমসুং রেগ্যুলেসনগী মখাদা অয়াবা পীরবা শকখঙলবা ক্বালিফিকেসনশিংগা মরী লৈননা মান্নবা থাক্তা লৈবা ক্বালিফিকেসনবুসু শকখঙগনি।

Cabinet
Cabinet approves the Memorandum of Understanding signed on mutual recognition of academic qualifications between India and the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland
07 SEP 2022 4:08PM by PIB Delhi
The Union Cabinet in its meeting held on 07.09.2022 chaired by Hon'ble Prime Minister Shri Narendra Modi granted ex post facto approval for the Memorandum of Understanding between the Government of the Republic of India and the Government of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland on mutual recognition of academic qualifications signed on 25.04.2022.
Mutual Recognition of Qualifications between India and UK aims to promote academic collaboration and student mobility. The request from UK side to grant recognition to their One Year Masters Programme was considered, and during the meeting between the Education Ministers of the two countries held on 16 December 2020 in New Delhi, a decision was taken to set up a joint task force for this purpose. The first meeting was held on 04th February, 2021 and subsequently after detailed deliberations and negotiations both sides agreed on the draft MoU.
The MoU aims to facilitate the mutual recognition of educational qualifications, periods of study undertaken, documents related to academic degrees/qualifications and accreditation by educational institutions within the two countries. Professional degrees like Engineering, Medicine, Nursing and Para-Medical Education, Pharmacy, Law, and Architecture are out of the purview of this MoU. It will also facilitate establishment of Joint/Dual degree courses between Higher Education Institutions, one of our objectives under NEP 2020 for Intel-nationalization of Education.
This MoU will promote bilateral exchange of information about educational structure, programs and standards and increase mobility of students and professionals between the two countries. It will also encourage other areas of cooperation in education sector, development of study programs as mutually agreed upon by the Parties.
This MoU shall recognize equivalence in accordance with parity with regard to acceptability of qualifications as approved under national policy, law, rules and regulations of the two countries.