মন্ত্রীমন্দল
রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী নেস্নেল দিজাজতর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী অমসুং রিপব্লিক ওফ মালদিবকী দিজাজতর মেনেজমেন্ত ওথোরিতীগী মরক্তা দিজাজতর মেনেজমেন্তকা মরী লৈনবা হীরমশিংদা তেংবাংনবগী মতাংদা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.)গী অয়াবা কেনিনেৎনা পীখ্রে
07 SEP 2022 4:03PM by PIB Imphal
ইকায় খুম্ননীংঙাই ওইরবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী কেবিনেৎনা রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী নেস্নেল দিজাজতর মেনেজমেন্ত ওথোরিতী অমসুং রিপব্লিক ওফ মালদিবকী দিজাজতর মেনেজমেন্ত ওথোরিতীগী মরক্তা দিজাজতর মেনেজমেন্তকা মরী লৈনবা হীরমশিংদা তেংবাংনবগী মতাংদা ওগস্ত ২, ২০২২দা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দর্স্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.)গী এক্স পোস্ত ফেক্তোগী অয়াবা কেনিনেৎনা পীখ্রে।
কান্নবশিং:
ভারত অমসুং মালদিব অনিমক্না অমনা অমগী দিজাজতর মেনেজমেন্ত মেকানিজমদগী দিজাজতর মেনেজমেন্ত তৌবগা মরী লৈননা কান্নবা ফংহন্নবা অমসুং শেম-শাদুনা লৈবা, তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না তেংবাংবা ঙম্বা অমসুং কেপাসিতী বিলদিং তৌবগী হীরমশিংদা মপাঙ্গল হাপ্পা ঙমগদবা পথাপ অমা শেমদুনা থম্বা হায়বসি এম.ও.য়ু. অসিগী পান্দম্নি।
এম.ও.য়ু. অসিগী মশক থোকপা থৌওংশিং:
1. পার্তী অনিসিগী মনুংদগী অমগী মফমদা অচৌবা দিজাজতর থোকপা মতমদা তেংবাংনবা হায়জরকপা মতমদা ইমর্জেন্সী রিলীফ, রেস্পোন্স অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ন রেস্পোন্সকা লোয়ননা তেংবাংবা।
2. দিজাজতর মেনেজমেন্তকা মরী লৈনননা পার্তীশিং অসিনা মশানা খঙজবা ই-পাউ, এক্সপেরিএন্স, অৱাবা নংবগী চাং হন্থহনবা অমসুং শেম-শাদুনা লৈবা অমসুং খ্বাইদগী ফবা থৌওংশিংগী মরী লৈনবা ৱাফম লান্নবা।
3. দিজাজতরগী অৱাবশিংবু নীংথিনা হন্থহনবা ঙম্নবগীদমক্তা পার্তীশিংনা সেতিলাইত রিমোত সেন্সিং দেতা অমসুং স্পেস তেক্নোলোজীগী দেতাশিং লান্নগনি। মসিদা প্রিভেন্সন অমসুং রিস্ক এসেসমেন্তকী ই-পাউশিংসু লান্নগনি।
4. পার্তীশিংনা এদভান্স ওইবা ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী, আর্লী ৱার্নিং সীস্তেম, রিমোত সেন্সিং, সেতিলাইত কম্ম্যুনিকেসন অমসুং নেভিগেসন সর্ভিসশিংগী মতাংদসু তেংবাংনগনি।
5. দিজাজতর রিস্ক হন্থহন্নবগীদমক্তা পাংথোকপা সেক্তোরেল মেন্সত্রিমিং প্রোগ্রামগী ত্রেনিং অমসুং কেপাসিতী বিলদিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবগীদমক্তা পার্তীশিংনা ইমর্জেন্সী মেনেজমেন্ত সর্ভিসকী সেনিয়র ওফিসিএল অমসুং রেস্ক্যু পর্সোনেলশিংবু অতেনবা অমসুং অশাংবা মতমগী ত্রেনিং পীবগী খুদোংচাবা পীগদবনি।
6. পার্তীশিংনা লৈবাক অনিমক্তা পাংথোক্কদবা লৈবাক অমসুং মালেমগী একজিবিসনগা মরী লৈনবা দেতাশিং লান্নগনি অমসুং রিসর্চ, নোলেজ এক্সচেঞ্জ, ফেকলতী সপ্পোর্ত প্রোগ্রাম, দিজাজতর রিস্ক রিদক্সন অমসুং দিজাজতর রেজিলিএন্স অমসুং ক্লাইমেত চেঞ্জকা চুনহন্নবগী হীরমগা মরী লৈনবা চে-চাং খোমজিনবগী মতাংদসু তেংবাংনগনি।
• vii. পার্তীশিংনা দিজাজতর মেনেজমেন্তকা মরী লৈনবা অতোপ্পা থবক-থৌরমশিংদসু তেংবাংনবগী মতাংদা খন্ন-নৈনগনি।
1. ওসিনোগ্রফিক দিজাজতরগা লোয়ননা মখোয়গী সমুদ্র মপানগী মরী লৈনবা মফমশিংগীদমক্তা পার্তীশিংনা সুনামী এদভাইজরী, স্তোর্ম সর্জ, হাই ৱেব এলর্ত, মলতি হেজার্দ ভলনেরেবিলিতীগী ই-পাউশিং অমসুং রিস্ক এসেসমেন্তকী ৱারোল তাক্নগদবনি।
2. পার্তীশিংনা ন্যুমেরিকেল ৱেদর প্রেদিকেসন (এন.দবল্যু.পি.) প্রদক্ত অমসুং এক্সতেন্দেদ রেঞ্জ ফোর্কাস্ত (ই.আর.এফ.)কী ই-পাউশিংসু লান্নবা য়াই।
3. পার্তীশিংনা ভারতকী মাইকৈদগী ভারতকী ৱেদর সেতিলাইত দেতা উৎনবগীদমক্তা রীএল তাইম এনালাইসীস ওফ প্রদক্ত এন্দ ইনফোর্মেসন দিসেমিনেসন (আর.এ.পি.আই.দি.)গী এক্সেস পীবগী খুদোংচাবা পীবগা লোয়ননা আই.এম.দি.গী এন.দবল্যু.পি. অমসুং সেতিলাইত মেতেরিওলোজীগী মতাংদা ত্রেনিংসু পীগনি।
4. পার্তীশিংনা লৈবাক অনিমক্কী তোঙানবা জিওগ্রাফিক সেত্তিংশিংদা পাংথোক্কদবা চহিগী ওইবা দিজাজতর মেনেজমেন্ত এক্সর্সাইস কয়াসু পাংথোক্কনি।

Cabinet
Cabinet approves Memorandum of Understanding (MoU) on cooperation in the field of Disaster Management between the National Disaster Management Authority of the Republic of India and the National Disaster management Authority of the Republic of Maldives
07 SEP 2022 4:03PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, Chaired by Hon’ble Prime Minister has ex-post facto approved the Memorandum of Understanding (MoU) signed on 02nd August, 2022 between the National Disaster Management Authority of the Republic of India and the National Disaster Management Authority of the Republic of Maldives on cooperation in the field of Disaster Management.
Benefits:
The MoU seeks to put in place a system, whereby both India and Maldives will be benefited from the Disaster Management mechanisms of each other and it will help in strengthening the areas of preparedness, response and capacity building in the field of Disaster Management.
Salient features of the MoU:
1. The Parties will extend mutual support on the request of one Party in the time of large scale disaster incident occurring within its territory, in the field of emergency relief, response, humanitarian assistance
2. The Parties will exchange information and share experiences and best practices of disaster response, mitigation, planning and preparedness.
3. The Parties will share satellite remote sensing data and expertise of space technology base applications for effective disaster mitigation, including exchange of information on disaster on prevention and risk assessment.
4. The Parties will extend cooperation in the field of advanced information technology, early warning systems, remote sensing, satellite communication & navigation services.
5. To consider training and capacity building programme for sectoral mainstreaming in disaster risk reduction, the parties will provide opportunities to train senior officials and rescue personnel of emergency management service in the short and long term trainings.
6. The Parties will exchange information about the domestic and international exhibitions as well as exercises to be held in both countries and also cooperate in areas such as research, knowledge exchange, faculty support programmes, documentation in the areas of disaster risk reduction and academic programmes in disaster resilience & climate change adaptation.
7. The parties will determine further cooperation in other activities related to disaster management.
8. The Parties may exchange Tsunami Advisories, Storm Surge, High Wave Alert, Multi Hazard vulnerability information and multi hazard risk assessment due to oceanogenic disasters along their coastal zones.
9. The Parties may exchange information about Numerical weather Predication (NWP) products and Extended Range Forecast (ERF).
10. The Parties may exchange information including provision of access by Indian side to the Real Time Analysis of Products and Information Dissemination (RAPID) for visualization of Indian Weather Satellite Data as well as providing training on NWP and Satellite Meteorology by IMD.
11. The Parties will initiate an annual disaster management exercise that will be held in the different geographic settings of both nations.