মন্ত্রীমন্দল
মন্ত্রী মন্দলনা কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা অনৌবা স্কিম অমা – পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিং (পি.এম. স্কুলস ফোর রাইজিং ইন্দিয়া) অয়াবা পীখ্রে
লৈবাক পুম্বদা লৈরিবা মহৈলোইশঙ ১৪৫০০ হেন্না এন.ই.পি. ২০২০গী মচাকশিং উৎনবগীদমক পি.এম. শ্রী স্কুলস ওইনা শেমগৎলগনি
হেন্না ফরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, অনৌবা তাকপীবগী মওং অমসুং তেক্নোলোজীগা লোইননা পি.এম. শ্রী স্কুলশিং অসি খুদম পীনিংঙাই ওইবা মহৈলোইশঙশিং ওইরগনি
পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিং অসিনা ২১শুবা চহি চাগী স্কিলশিং য়াওরবা মপুং ওইবা অমসুং শিন শুবা মীওইশিং পুথোক্কনি অমসুং শেমগৎকনি
পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিংনা অকোইবদা লৈবা অতোপ্পা মহৈলোইশঙশিংদা লমজিং লমতাক পীগনি অমসুং লুচিংগনি
পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙগী থৌশিল অসি ২০২২-২৩দগী ২০২৬ ফাওবগী চহি মঙাগী মতমগী ওইনা অপুনবা প্রোজেক্তকী অচঙবা শেনফম লুপা করোর ২৭৩৬০গা লোইননা থবক পায়খৎকনি
07 SEP 2022 3:54PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাঙবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দল মীফম্না কেন্দ্রনা স্পোন্সর তৌবা অনৌবা স্কিম অমা – পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙ (পি.এম. স্কুলস ফোর রাইজিং ইন্দিয়া) অয়াবা পীখ্রে। মসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মহৈলোইশঙ ১৪৫০০ হেনববু কেন্দ্র সরকার/রাজ্য/য়ু.তি. সরকার/লোকেল বোদীশিংনা চলাইরিবা হৌজিল লৈরিবা মহৈলোইশঙশিংবু হেন্না মপাঙ্গল পীদুনা পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙ ওইনা শেমগৎনবা অনৌবা থৌশিল অমা ওইরগনি। পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিং অসিনা নেসনেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০গী মচাক পুম্নমকপু উৎতুনা অকোইবদা লৈবা অতোপ্পা মহৈলোইশঙশিংদা লমজিং লমতাক পীগনি অমসুং লুচিংগনি। পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিং অসিনা মহৈরোইশিংগী কোগ্নিতিব ফগৎহন্নবা মগুন লৈবা তাকপগী মওংশিং পীগনি অমসুং ২১শুবা চহি চাগী স্কিলশিং য়াওরবা মপুং ওইবা অমসুং শিন শুবা মীওইশিং পুথোক্কনি অমসুং শেমগৎকনি।
পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙ (পি.এম. স্কুলস ফোর রাইজিং ইন্দিয়া)গী থৌশিল অসি ২০২২-২৩দগী ২০২৬ ফাওবগী চহি মঙাগী মতমগী ওইনা অপুনবা প্রোজেক্তকী অচঙবা শেনফম লুপা করোর ২৭৩৬০গা লোইননা থবক পায়খৎকনি, মসিদা কেন্দ্রদগী লুপা করোর ১৮১২৮কী শরুক য়াগনি।
মরুওইবা ফিচরশিং
• পি.এম. শ্রীনা হৌরকফম মান্নদবা, লোল য়াম্বগী তঙাইফদবা লৈবা অমসুং অঙাংশিংগী তোঙান-তোঙানবা একাদেমিক এবিলিতীশিংবু য়েংবগা লোইননা মরম চাবা, পুম্নমকপু কোনশিনবা অমসুং হরাও তয়াম্বা মহৈলোইশঙগী অকোইবা অমদা য়াম্না মগুন লৈবা এজুকেসন পীগনি অমসুং এন.ই.পি. ২০২০গী ভিজনগী মতুং ইন্না মখোয়বু মশাগী মশানা তমজগী থৌওংদা হেন্না শরুক য়াহনগনি।
• পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিং অসিনা মখোয়গী মরী লৈনবা লমশিংদুদা লমজিং লমতাক পীদুনা অতোপ্পা মহৈলোইশঙশিং লুচিংগনি।
• পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিং অসিবু গ্রীন স্কুলস ওইনা শেমগৎকনি, মসিদা সোলার পেনেল, এল.ই.দি. লাইৎস, মহৌশাগী ফার্মিংগা লোইননা ন্যুত্রিসন গার্দন, অমোৎপা লোইশিনবা, প্লাস্তিক লৈতবা, ঈশিং কনবা অমসুং লোকপা, অকোইবগী খল ঙাকপগা মরী লৈনবা মহৌশাগী ওইবা চৎনবী/থবকশিং নৈনবা, অইং অশা হোংলকপগা মরী লৈনবা হেকাথোন অমসুং তুং কোইনা চৎপা য়াবা পুন্সি মহিংগী লমদা মীয়াম ভাপ তাহনবগুম্বা থবকশিং পায়খৎকনি।
• হায়রিবা মহৈলোইশঙশিং অসিদা লৌখৎলিবা তাকপীবগী মওং অসি হেন্না এক্সপরিএন্সিএল, হোলিস্তিক, ইন্তিগ্রেতেদ, প্লে/তোই-বেজ (মরুওইনা ফাউন্দেসনেল ওইবা চহিশিংদা) ইঙ্ক্বারী দ্রিভন, দিস্কবরী ওরিএন্তেদ, লর্নর-সেন্তর্দ, দিস্কসন বেজ, ফ্লেক্সিবল অমসুং এঞ্জোইএবল ওইগনি।
• মীৎয়েং চঙফমদি গ্রেদ খুদিংমক্তা লৈরিবা অঙাং খুদিংমক্কী লর্নিং আউৎকমশিংদা পীগনি। থাক খুদিংমক্তা লৌগদবা এসেস্মেন্তনা মখোয়দা লৈরিবা লৌশিং অমসুং খঙলিবশিং অদু পুন্সিদা থোকপা থৌদোকশিংদা পুশিন্নবা অমসুং কম্পিতেন্সীদা য়ুম্ফম ওইগনি।
• লৈরিবা রিসোর্সশিংগী এসেস্মেন্ত অমসুং মখোয় লৈবা, কোন্নবগী চাং, চুন্নবা, অমসুং হায়রিবা দোমেনশিং অসিবু শীজিন্নবগী মওং অমসুং মখোয়গী মরুওইবা থবকশিংগী ইন্দিকেতরশিং লৌগনি অমসুং মরক্তা হোবশিংবু পথাপ নাইনা অমসুং থৌরাং তৌরবা মওংদা মেনশিনগনি।
• সেক্তর স্কিল কাউন্সিলস অমসুং লোকেল ইন্দস্ত্রীশিংগা শম্নদুনা হেন্না থবক পীবা য়াবা অমসুং হেন্না ফরবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীনবা হোৎনগনি।
• স্কুল ক্বালিতী এসেস্মেন্ত ফ্রেমৱার্ক (এস.ক্যু.এ.এফ.) অমসু শেমগৎলি, মসিনা মরুওইবা পারফোর্মেন্স ইন্দিকেতরশিংবু আউৎকম তাক্নবা খাইদোক্কনি। হায়রিবা মহৈলোইশঙশিং অসিগী ক্বালিতী ইভালুএসন চাং নাইনা পাঙথোক্তুনা মতীক চাবা থাক্তা লৈহন্নবা হোৎনগনি।
পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙ (পি.এম. স্কুলস ফোর রাইজিং ইন্দিয়া)গী থৌশিলশিং অসিগী মরুওইবা শন্দোক্না তাক্লবা খোঙথাংশিং:
ক. ক্বালিতী অমসুং ইন্নোবেসন (লর্নিং ইনহেন্সমেন্ত প্রোগ্রাম, হোলিস্তিক প্রোগ্রেস কার্দ, ইন্নোবেতিব পেদাগোজিস, বেগ্লেস দেস, লোকেল আর্তিসানশিংদা ইন্তর্নশিপ পীবা, কেপাসিতী বিল্দিং অসিনচিংবশিং)
খ. আর.তি.ই. এক্তকী মখাদা বেনিফিসরী ওরিএন্তেদ এন্তাইতলমেন্ত। পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিংগী চাদা ১০০দি সাইন অমসুং মেথকী কিৎশিং ফংগনি।
গ. চহিগী স্কুলগী গ্রান্তশিং (কম্পোজিৎ স্কুল গ্রান্তস, লাইব্রেরী গ্রান্ত, স্পোর্তস গ্রান্ত)
ঘ. অর্লি চাইল্দহুদ কেয়র অমসুং বালভাতিকা অমসুং ফাউন্দেসনেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসি য়াওনা এজুকেসন পীবা
ঙ. সেফ অমসুং চুন্নবা নুপী অমসুং সি.দব্ল্যু.এস.এন.গী ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াওনা ইক্বিতী অমসুং ইনক্লুজন
চ. মহৈরোইশিংদা পীগদবা সবজেক্তশিং খনবদা কোমথোকপা
ছ. লোলগী পল অমা লৈরিবসিবু লৌথোক্নবা মমা লোল/লোকেল লেঙ্গুএজশিংবু তেক্নোলোজী শীজিন্নবা য়াওনা তাকপীবদা শীজিন্নবা।
জ. দিজিতেল পেদাগোজি শীজিন্ননবা আই.সি.তি., স্মার্ত ক্লাসরুম অমসুং দিজিতেল লাইব্রেরীশিং। পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিং অসি আই.সি.তি., স্মার্ত ক্লাসরুম অমসুং দিজিতেলগী থৌরাংশিং ১০০% পীগনি।
ঝ. লৈরিবা ইনফ্রাস্ত্রকচর অদুবু মপাঙ্গল ফগৎহনবা।
ঞ. লোকেল ইন্দস্ত্রীগা লোইননা ইন্তর্নশিপ/ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিপকী খুদিংচাবা পীনবা ভোকেস্নেল ইন্তর্ভেন্সন পীবা। দেবেলপমেন্তেল প্রোজেক্তশিং/মনাক নকপা ইন্দস্ত্রীগা লোইননা স্কিল মেপিং তৌবা অমসুং কোর্স/করিক্যুলম চুন্ননা শেমগৎপা।
ট. হায়রিবা মহৈলোইশঙশিং অসিবু অনৌবা ফেসিলিতীশিংগা লোইননা শেমগৎনবা অহেনবা খোঙথাংশিং লৌখৎকনি। মহৈলোইশঙ খুদিংদা সাইন্স লেব, লাইব্রেরী, আই.সি.তি. ফেসিলিতী অমসুং ভোকেসনেল লেব অসিনচিংবশিং পীগনি।
xx. গ্রীন স্কুল ইনিসিএতিবস
মখা তানা, স্কিম অসিনা হৌজিক লৈরিবা থৌশিলশিং/পঞ্চায়তি রাজ ইন্সতিত্যুসন/অর্বান লোকেল বোদীশিং অমসুং কম্ম্যুনিতী শরুক য়াহন্দুনা মহৈলোইশঙশিং অপগ্রেদ তৌনবা অমসুং ফেসিলিতীশিং শেম্নবা পুনশিনগনি।
থবক্তা পায়খৎনবগী লাল্লোং
(ক) পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিং অসি সমগ্রাহ শিকশা, কে.ভি.এস. অমসুং এন.ভি.এস.গী হৌজিক লৈরিবা এদমিনিস্ত্রেতিব স্ত্রকচর লৈবশিংদা পায়খৎকনি। অতোপ্পা ওতোনোমস বোদীশিংসু তঙাইফদবগী মতুং ইন্না অখন্নবা প্রোজেক্তশিংদা য়াওহনগনি।
(খ) হায়রিবা মহৈলোইশঙশিং অসিবু খুমাং চাউশিনবগী চাং অমসুং নেসনেল এজুকেসন পোলিসী ২০২০ চলাইনবা হোৎনবদা থেংনবা শীংনবশিং থেংননবা কুপ্না য়েংশিনগনি।
খনবগী থৌওং:
পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙ খনবসি অথোই অহেন তান্নবগী মওংদা লৌখৎকনি, মসিদা মহৈলোইশঙশিংনা খুদম ওইনিংঙাই ওইবা মহৈলোইশঙ অমা ওইনবা হোৎনহনগনি। মহৈলোইশঙশিং অসি ওনলাইন পোর্তেলদা সেল্ফ এপ্লাই তৌগদবনি। পোর্তেল অসি থৌশিল অসিগী চহি অনি ফাওবা চহি অমদা মরিরক, ক্বার্তর খুদিংগী অমুরক হাংগনি।
কেন্দ্র/রাজ্য/য়ু.তি. সরকারনা/ য়ু.দি.আই.এস.ই.+ কোদ য়াওবা লোকেল সেল্ফ গবর্নমেন্তনা চলাইবা ইলিমেন্ত্রঈ স্কুলস (ক্লাস ১-৫/১-৮) অমসুং সেকেন্দরী/সেনিয়র সেকেন্দরী স্কুলস (ক্লাস ১-১০/১-১২/৬-১২)শিংবু থৌশিল অসিগীদমক খন্ননবা লৌখৎকনি। খনবগী থবক্তি মখাদা পীরিবা অসুম্না অকক্নবা মতম লৈবা তাংকক অহুম থোক্না খায়দোকপা থৌওং অমগী মতুং ইন্না খনগনিঃ
ক. তাংকক-১: রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা মপুং ওইনা এন.ই.পি. চলাইবা য়ারে হায়বগী এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনগনি, মসিদা কেন্দ্রনসু হায়রিবা মহৈলোইশঙ অসিবু পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙ ওইনা অখন্নবা ক্বালিতী এসুরেন্স পীগনি হায়বগী থাজবা পীরি।
খ. তাকংকক – ২: হায়রিবা তাংকক অসিদা, পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙ ওইনা খনবা য়ারবা মহৈলোইশঙ পুল অমা য়ু.দি.আই.এস.ই.+ দেতাগী থোঙদা পীবা মিনিমম বেঞ্চমার্ক অদুদা য়ুম্ফম ওইরগা শক খঙদোক্কনি।
গ. তাংকক – ৩: মসিগী তাংকক অসি অকক্নবা ক্রাইতেরিয়াশিং ফংনবা অথোই অহেন তান্নবগী মওংদা য়ুম্ফম ওই। মথক্কী ইলিজিবল ওইরবা মহৈলৈশঙগী পুল অসিনা পীরিবা চেলেঞ্জ কন্দিসনশিং অসি মপুং ফানবা অথোই অহেন তান্নবা য়াগনি। কন্দিসনশিং অসিবু মপুং ফাহনবা হায়বসি রাজ্য/কে.ভি.এস./জে.এন.ভি.শিংনা ফিজিকেল ইন্সপেক্সন তৌদুনা সর্তিফাই তৌগনি।
রাজ্য/য়ু.তি.শিং/কে.ভি.এস./জে.এন.ভি.না মহৈলোইশঙশিং অসিনা পীরিবা ক্লেমশিং অসি অচুম অরান তাক্কনি অমসুং মন্ত্রালয়দা মহৈলোইশঙগী লিস্ত অমা লানখৎকনি।
ভারত পুম্বদা লৈরিবা অপুনবা মহৈলোইশঙশিংগী অপর লিমিতকা লোইননা ব্লোক/য়ু.এল.বি. অমদা মহৈলোশঙ অনি (ইলিমেন্তরী অমসুং সেকেন্দরী /সেনিয়র সেকেন্দরী অমা) খনগনি। খন্ননবগীদমক মহৈলোইশঙশিং জিও তেগিং তৌবা অমসুং পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিংবু মোনিতরিং তৌগনি। ভাস্করাচর্য় নেসনেল ইন্সতিত্যুৎ ফোর স্পেস এপ্লিকেসন অমসুং জিও ইনফোর্মেসন (বিসাগ-এন.)বু জিও তেগিং অমসুং অতোপ্পা থবকশিং তৌহনগনি। মহৈলোইশঙশিংগী অরোইবা খন্নবগীদমক এক্সপর্ত কম্মিতী অমা শেমগনি।
ক্বালিতী এসুরেন্স অমসুং পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিং
১. এন.ই.পি. ২০২০ শোকাস তৌবা
২. মিং চনবগী চাং ত্রেক তৌনবা অমসুং তম্বগী খুমাং চাউশিনবগী চাং য়েংনবা মহৈরোইগী রেজিস্ত্রী
৩. রাজ্য অমসুং জাতিগী চাংচৎতা লৈবা থাক্কী মথক্তা লৈনবা অঙাং খুদিংগী লর্নিং আউৎকমশিং ফগৎহনবা
৪. মিদল গ্রেদকী অঙাং খুদিংমকপু খ্বাইদগী নৌবা অমসুং ২১শুবা চহি চাগী স্কিলশিং ফংহনবা/খঙহনবা
৫. সেকেন্দরী গ্রেদকী অঙাং খুদিংমক য়ামদ্রবদা স্কিল অমদি য়াওহন্দুনা পাস আউৎ তৌহনবা
৬. অঙাং খুদিংমক্কী শান্ন-খোৎনবা, কলা, আই.সি.তি.
৭. তুং কোইবা অমসুং গ্রীন স্কুল
৮. মহৈলোইশঙ খুদিংমক হায়র এজুকেসন ইন্সতিত্যুৎকা মেন্তরিংগীদমক শম্নবা
৯. মহৈলোইশঙ খুদিংমক লোকেল ওন্ত্রপ্রিন্যুরিএলগা শম্নবা
১০. অঙাং খুদিংমক সাইকোলোজিকেল ৱেল বিইং অমসুং কেরিয়রগীদমক কাউন্সেল তৌবা
১১. মহৈরোইশিং অসি ভারতকী নোলেজ অমসুং হেরিতেজদা লুপহনগনি, সিভিলাইজেসনেল ইথোসতা অমসুং ভারতকী ভেল্যুদা চাউথোকহনগনি, ভারতনা মালেমদা করি শরুক তম্লি হায়বা, অহিংবশিংগী মরমদা অমসুং মহৌশাগী মরমদা খঙহনগনি, ভারতকী লোলশিংদা পাউ ফাওনবা ঙমহনগনি, ইনক্লুসিভিতী ইকাইখুম্নহনগনি, মান্নবা অমসুং অপুনবগী মশক খঙহনগনি, সেবা অমসুং 'এক ভারত শ্রেস্থা ভারত'কী ইনোৎ মখা তানা শন্দোকহনগনি।
১২. লমচৎ শেমগৎহনবা, প্রজা অমা ওইবগী মগুন খঙহনবা, তঙাইফদবা ইথৌ খঙহনবা অমসুং লৈবাক শেমগৎপদা লৈরিবা থৌদাং খঙহনবা
হায়রিবা মহৈলোইশঙশিং অসি অঙাংশিংবু মায়কৈ খুদিংদা ফগৎহনবদা মীৎয়েং থমদুনা মচল শুবা মহৈলোশঙ অমা ওইনা শেমগৎকনি।
কান্নবা ফংবা য়াবশিং
মহৈরোই লাখ ১৮ হেনবনা হায়রিবা থৌশিল অসিগী কান্নবা হকথেংননা ফংলবা য়ারি। মখা তাবা শাফুশিংনা পি.এম. শ্রী মহৈলোইশঙশিংগী অকোইবদা লৈরিবা মহৈলোইশঙশিংবু মেনতরিং অমসুং হেন্দহোল্দিং তৌদুনা কান্নহন্নবা হোৎনগনি।

Cabinet
Cabinet approves a new centrally sponsored Scheme - PM SHRI Schools (PM ScHools for Rising India)
More than 14500 schools across the country to be developed as PM SHRI Schools to showcase all components of NEP 2020
With upgraded infrastructure, innovative pedagogy and technology, PM SHRI schools to be exemplar schools
​​​​​​​The PM SHRI schools will create and nurture holistic and well-rounded individuals equipped with key 21st century skills.
PM SHRI schools to provide mentoring and leadership to other schools in their vicinity
Scheme of PM SHRI schools to be implemented with a total project cost of Rs. 27360 crore for the period of five years from year 2022-23 to 2026-27
07 SEP 2022 3:54PM by PIB Delhi
The Union Cabinet today, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, approved a new centrally sponsored scheme - PM SHRI Schools (PM ScHools for Rising India). This will be a new scheme for development of more than 14500 schools across the country as PM SHRI Schools by strengthening select existing schools being managed by Central Government/ State/ UT Government/ local bodies. PM SHRI Schools will showcase all components of the National Education Policy 2020, act as exemplar schools and also offer mentorship to other schools in their vicinity. The PM SHRI schools will deliver quality teaching for the cognitive development of students and will strive to create and nurture holistic and well-rounded individuals equipped with key 21st century skills.
Scheme of PM SHRI schools (PM ScHools for Rising India) is to be implemented as a Centrally Sponsored Scheme with a total project cost of Rs. 27360 crore which includes a central share of Rs. 18128 crore for the period of five years from year 2022-23 to 2026-27.
Key features
• PM SHRI will provide high-quality education in an equitable, inclusive and joyful school environment that takes care of the diverse background, multilingual needs, and different academic abilities of children and makes them active participants in their own learning process as per the vision of NEP 2020.
• PM SHRI Schools will provide leadership to other schools in their respective regions by providing mentorship.
• The PM SHRI Schools will be developed as Green schools, incorporating environment friendly aspects like solar panels and LED lights, nutrition gardens with natural farming, waste management, plastic free, water conservation and harvesting, study of traditions/practices related to protection of environment, climate change related hackathon and awareness generation to adopt sustainable lifestyle.
• Pedagogy adopted in these schools will be more experiential, holistic, integrated, play/toy-based (particularly, in the foundational years) inquiry-driven, discovery-oriented, learner-centred, discussion-based, flexible and enjoyable.
• Focus will be on learning outcomes of every child in every grade. Assessment at all levels will be based on conceptual understanding and application of knowledge to real life situations and will be competency-based.
• Assessment of the resources available and their effectiveness in terms of availability, adequacy, appropriateness, and utilisation for each of the domains and their key performance indicators will be done and gaps will be filled in a systematic and planned manner.
• Linkage with Sector Skill Councils and local industry for enhancing employability and providing better employment opportunities will be explored.
• A School Quality Assessment Framework (SQAF) is being developed, specifying the key performance indicators to measure outcomes. Quality evaluation of these schools at regular interval will be undertaken to ensure the desired standards.
Major illustrative interventions of Scheme of PM SHRI Schools (PM Schools for Rising India) are:
1. Quality and Innovation (Learning Enhancement Programme, Holistic Progress Card, Innovative Pedagogies, Bagless days, Internships with Local artisans, Capacity building etc.)
2. Beneficiary oriented entitlements under RTE Act. 100% of PM SHRI Schools will receive Science and Math Kits.
3. Annual School Grants (Composite School grants, Library grant, Sports grant)
4. Early Childhood Care and Education including Balvatika and Foundational Literacy and Numeracy
5. Equity and Inclusion including provision of safe and appropriate infrastructure for girls and CWSN.
6. Encouraging flexibility in choice of subjects offered to students.
7. Encouraging mother tongue/local languages as medium of instruction using technological interventions to help bridge language barriers.
8. ICT, smart classrooms and digital libraries for using digital pedagogy. 100% of the PM SHRI Schools will be covered under ICT, smart classrooms and digital initiatives.
9. Strengthening of existing infrastructure
10. Vocational interventions & Enhancing internship / entrepreneurship opportunities especially with local industry. Mapping of skills with developmental projects/nearby industry and develop courses/curriculum accordingly.
11. Saturation approach will be adopted to develop these schools with all modern facilities. Science labs, Library, ICT facility and Vocational labs etc. will be provided to all the schools.
12. Green School initiatives
Further, the scheme envisages convergence with existing schemes /Panchayati Raj Institutions/ Urban Local bodies and community participation for infrastructure upgradation of the school and creation of facilities.
Implementation strategy
(a.) PM SHRI Schools would be implemented through the existing administrative structure available for Samagra Shiksha, KVS & NVS. The other autonomous bodies would be involved on specific project basis as required.
(b.) These schools shall be monitored vigorously to assess progress and understand the challenges faced in implementation of National Education Policy 2020.
Selection Methodology:
Selection of PM SHRI schools will be done through Challenge Mode wherein Schools compete for support to become exemplar schools. Schools would be required to self-apply on the online portal. The portal will be opened four times a year, once every quarter, for first two years of the scheme.
The Elementary schools (Class 1-5/1-8) & the Secondary/ Sr. Secondary Schools (Class1-10/1-12/6-10/6-12) managed by Centre/State/UT Governments / local self-governments having UDISE+ code would be considered for selection under the Scheme. Selection would be done through a three-stage process with definite time lines, which is as follows: -
1. Stage-1: States/UTs would sign MoU agreeing to implement NEP in entirety with Centre laying down the commitments for supporting these schools for achieving specified quality assurance as PM SHRI schools.
1. Stage-2: In this stage, a pool of schools that are eligible to be selected as PM SHRI Schools would be identified based on prescribed minimum benchmark through UDISE+ data.
1. Stage-3: This stage is based on the challenge method for fulfilling certain criteria. Only the schools from the above eligible pool of schools would compete to fulfill the challenge conditions. Fulfillment of conditions would be certified by States/KVS/JNV through physical inspection.
States/UTs/KVS/JNV shall verify the claims reported by Schools and recommend the list of schools to the Ministry.
Maximum two schools (one Elementary & one Secondary/Senior Secondary) would be selected per block/ULB with upper limit of number of total schools across India.Geo-tagging of schools for the selection and monitoring of PM SHRI schools will be done. The services of Bhaskaracharya National Institute for Space Applications and Geo-informatics (BISAG-N) will be taken for geo-tagging and other related tasks. An Expert committee would be constituted for final selection of schools.
Quality Assurance of PM SHRI Schools
1. Showcase of NEP 2020
2. Student registry for tracking enrolment and learning progress
3. Improvement in learning outcomes of each child to achieve levels above state and national average
4. Every middle grade child exposed/oriented to cutting edge and 21st century skills
5. Every secondary grade child passes out with at least one skill
6. Sports, Arts, ICT for every child
7. Sustainable and Green schools
8. Each school linked/connected to Higher Education Institutions for mentoring
9. Every school linked/connected to local entrepreneurial ecosystem
10. Every child counselled for psychological well-being and career
11. Students will be rooted to knowledge and heritage of India, proud of civilizational ethos and values of Bharat, aware of India's contribution to the world, conscious of duties towards society, living beings and the nature, communicatively competent in Indian languages, respecting inclusivity, equality and unity in diversity, sense of service and furthering the spirit of 'Ek Bharat Shreshth Bharat'.
12. Character-building, citizenship values, fundamental duties and responsibilities towards nation-building
These schools will be developed as vibrant schools focusing on all round development of children.
Beneficiaries
More than 18 lakh students are expected to be direct beneficiaries of the scheme. Futher impact will be generated through the mentoring and handholding of the schools in vicinity of PM SHRI schools.