হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা রাজ্য ৬ – আন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, কেরলা, মহারাস্ত্র, ত্রিপুরা অমসুং উত্তর প্রদেশতা এন.সি.দি.সি.গী ব্রাঞ্চশিং ভর্চুএল ওইনা উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা এন.সি.দি.সি.গী লেবোরেতোরী অমসুং রেসিদেন্সিএল ব্লোকশিংসু শঙ্গাখ্রে
“রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা লৈরিবা এন.সি.দি.সি.গী ব্রাঞ্চশিংনা খুদক্তা সর্ভিলেন্স চত্থদুনা, খোঙজেল য়াংনা লাইনা খঙদোকপা অমসুং মতম চানা মোনিতর তৌদুনা ঙন্না খোঙথাংশিং লৌখৎপা ঙমহনবগা লোয়ননা পব্লিক হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি ”
সরকারনা “হেল্থ ফোর ওল” ফংনবা “তোতেল এপ্রোচ” অমা পাইখৎলি: দা. মনসুখ মন্দাবিয়া
06 SEP 2022 1:51PM by PIB Imphal
“দিজিজ সর্ভিলেন্সনা লাইনা ঙাকথোকপা, লাকশিনবা অমসুং মেনেজমেন্ত তৌবদা মরু ওইবা থৌদাং লৌরি। মসি পাঙথোকপদা এন.সি.দি.সি.গী রিজনেল ব্রাঞ্চশিংনা অচৌবা থৌদাং লৌগনি। মখোয়না লাইনাশিং খুদক্তা সর্ভিলেন্স চত্থবা, খোঙজেল য়াংনা খঙদোকপা অমসুং মোনিতর তৌবনা পব্লিক হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শাহৌ পীরগনি, অসুম তৌবনা লাইনাশিংগী ঙন্না খোঙথাংশিং লৌখৎপা ঙমহল্লগনি”। ৱাফম অসি রাজ্য তরুক্তা (আন্ধ্র প্রদেশ, অরুনাচল প্রদেশ, কেরলা, মহারাস্ত্র, ত্রিপুরা অমসুং উত্তর প্রদেশ) নেস্নেল সেন্তর ফোর দিজিজ কন্ত্রোল (এন.সি.দি.সি.)গী উরেপ-উয়ুং তম্বগী থৌরমদা ভর্চুএল ওইনা হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী, দা. মনসুখ মন্দাবিয়ানা ফোঙদোকখি।
“প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী লুচিং মখাদা সরকার অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হোৎনখি। মীপুম খুদিংমক্তা ক্বালিতী লৈবা, শেল চংদবা অমসুং লাইনা হেল্থকিয়র ফংহন্নবা কোল্লাবোরেতিব অমসুং কোওপরেতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা রাজ্যশিংনা ঐখোয়গী পার্নতশিং ওইদুনা “তোকেন” দগী “তোতেল” এপ্রোচতা হোংদোকখি”। দা. মন্দাবিয়ানা মখা তারদুনা হায়খি লৈবাক শিনবা থুংবদা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহনবা হায়বা অসি প্রধান মন্ত্রীগী বিজননি। ভারত সরকারনা পি.এম.-এ.বি.ঐচ.আই.এম. (প্রাইম মিনিস্তর – আয়ুশ্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসন)গী মখাদা রাজ্যশিংগী তোঙান-তোঙানবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক লুপা করোর ৬৪,০০০ অয়াবা পীখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি কোবিদ-১৯গী হৌজিক থেংনরিবা লাইচৎ অসিনা ঐখোয়দা লৌনগনবা লাইনাশিংনা শন্দোরকপা অমসুং অমুক হন্না শন্দোরকপনা লোকেলাইজ আউতব্রেকশিং থোকহনবা খক্তা নত্তনা লাইচৎ অমা থোকহনবা ঙম্মি হায়বা অদু উৎখি। রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.দা লৈরিবা এন.সি.দি.সি. ব্রাঞ্চশিংনা লাইনাগী সর্ভিলেন্স অমসুং মোনিতর তৌবদা মতম চানা রাজ্য সরকারশিংগী মতেং পাংলগনি। মখোয়না ফিল্দদগী ফংবা ইভিদেন্সশিংদা য়ুম্ফম ওইরগা মতম চানা খোঙথাংশিং লৌখৎনবা ঙন্না চেকশিলৱা পীবা ঙম্লগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। রাজ্যগী ব্রাঞ্চশিংনা নই দিল্লীদা লৈবা এন.সি.দি.সি.গী ময়াইলোয়শঙগা লোয়ননা কত্তিং এদজ তেক্নোলোজীনা তেংবাংবা দেতা অমসুং ই-পাউ মতম চানা শিয়র তৌদুনা মতেং পাংলগনি। এন.সি.দি.সি. ব্রাঞ্চশিং অসিনা মরিক চুম্বা সাইন্তিফিক ওইনা প্রমান পীবা ঙম্লবা ই-পাউ লায়না খঙহন্নবা অপদেৎ তৌরবা গাইদলাইনশিং মতম চানা ফংহনবদসু মতেং পাংলগনি।
হৌজিক্কী ওইনা লাইনা অমা নত্ত্রগা খরদা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা রাজ্যশিংদা এন.সি.দি.সি.গী ব্রাঞ্চ নিপান লৈ, মখোয় অসি ইন্তিগ্রেতেদ দিজিজ সর্ভিলেন্স এক্তিবিতীশিং, এন্তি মাইক্রোবিএল রেজিস্তেন্স (এ.এম.আর.), মলতি-সেক্তোরেল অমসুং এন্তোমোলোজিকেল ইনভেস্তিগেসনশিংগী মেন্দেৎ য়াওবগা লোয়ননা রিপর্পজ তৌগনি অমসুং অনৌবা ব্রাঞ্চশিং হাপচিনগনি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রীনা নেস্নেল ভেক্তর বোর্ন দিজিজ কন্ত্রোল প্রোগ্রামগী এন.সি.দি.সি. লেবোরেতোরী ব্লোক – ১, রেসিদেন্সিএল কমপ্লেক্স অমসুং এন.আর.এল. শঙ্গাখি। এন.সি.দি.সি. লেবোরেতরী ব্লোক অসিদা পব্লিক হেল্থকা মরী লৈণবা বেক্তরিএল, ভাইরেল, ফঙ্গেল অমসুং পেরাসাইতিক ওইবা লাইনাশিংগী স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত তেস্তিং অমসুং রিফরেল লেবোরেতোরীশিং থমগনি। লেবোরেতোরী অসিদা হায় কেপাসিতী লেব ৫০ থমগনি মসিদা বাইও-সেফতী লেবেল ৩ লেবশিং, আর.তি.-পি.সি.আর. লেব ৫, অমসুং অতোপ্পা লেব ১৫ লৈগনি। লেবোরেতোরীশিং অসি তেস্তিং তৌবগী খুদোংচাবশিং পীবা খক্তা নত্তনা লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা লেবোরেতোরীশিংগী অপুনবা নেৎৱার্ক্তা হেন্দস-ওন-ত্রেনিং, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং ক্বালিতী এস্যুরেন্স সর্ভিসশিং পীনবা মওংদা দিজাইন তৌখি।
মপাল থৌরম অমসুং পার্লিয়ামেন্তরী এফিয়র্সকী এম.ও.এস., শ্রী ভি. মুরালীধরন, হকশেল মন্ত্রী (মহারাস্ত্র), দা. তানাজি রাও সাৱন্ত, হকশেল মন্ত্রী (অরুনাচল প্রদেশ), শ্রী অলো লিবাং, মেম্বর ওফ পার্লিয়ামেন্ত, শ্রী শশি থারোর, হকশেল মন্ত্রী (উত্তর প্রদেশ), শ্রী ময়াঙ্কেশ্বর শরন সিংহ, এম.এল.এ., শ্রী রাজেশ্বর সিংহ, এম.এল.এ. শ্রী তানা হলি তারানা থৌরম অসি ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি। এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরীম শ্রী রাজেশ ভুশন, দি.জি.ঐচ.এস. (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু,) দা. প্রোফেসর অতুল গোএল অমসুং এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী এদিস্নেল সেক্রেতরী শ্রী লব অগর্ৱালনা থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Mansukh Mandaviya virtually lays Foundation Stone of NCDC branches in 6 states- Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Kerala, Maharashtra, Tripura and Uttar Pradesh
Union Health Ministeralso inaugurates NCDC Laboratory and Residential Blocks
“NCDC branches in States/UTs will provide a boost to Public Health Infrastructurewith prompt surveillance, rapid detection and timely monitoring of diseases enabling Early Interventions”
Government taking a “Total Approach” in ensuring “Health for all”: Dr. Mansukh Mandaviya
06 SEP 2022 1:51PM by PIB Delhi
“Disease surveillance plays a crucial part in disease prevention, control and management. Towards this end the regional branches of NCDC will pay a pivotal part.They will provide a boost to public health infrastructure with prompt surveillance, rapid detection and monitoring of diseases thereby enabling early interventions”. This was stated by Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Health and Family Welfare as he virtually laid the foundation stone of National Centre for Disease Control (NCDC) branches in six States (Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Kerala, Maharashtra, Tripura and Uttar Pradesh).
“The Government under leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji is committed to strengthening the health infrastructure across the country. There has been a shift from “token” to “total” approach where States are our partners in the spirit of collaborative and cooperative federalism to ensure quality, affordable and accessible healthcare to all”. Dr. Mandaviya added that it is vision of the Prime Minister to strengthen health infrastructure across the country. Govt of India has under PM-ABHIM (Prime Minister- Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission) approved Rs. 64,000 cr for various health infrastructure in the states. He added that the present pandemic of COVID-19 has shown us the importance of emerging and re-emerging infectious diseases which can not only cause localized outbreaks but can also lead to a pandemic. NCDC branches in the states and UTs will support the State Govts in timely disease surveillance and monitoring. These will enable early warning leading to timely intervention based on evidence gathered from the field, he pointed out. The state branches will coordinate with NCDC HQR at New Delhi with real time sharing of data and information aided by cutting edge technology. NCDC branches would also be crucial in ensuring timely availability of updated guidelines so that accurate scientifically backed information can be disseminated easily.
Currently, NCDC has eight branches in states with focus on one or few diseases, these will be repurposed and new branches are being added with the mandate for integrated disease surveillance activities, dealing with Anti-Microbial Resistance (AMR), multi-sectoral and entomological investigations etc.
Union Health Minister also inaugurated the NCDC Laboratory Block -1,Residential Complex and NRL of the National Vector Borne Disease Control Programme. The NCDC Laboratory Block will house state-of-the-art testing and referral laboratories concerned with bacterial, viral, fungal and parasitic diseases of public health concern. This laboratory is equipped with 50 high-capacity labs which include 30 Bio-safety level3 labs, 5 RT-PCR labs and 15 other labs. The laboratories will be designed to not only offer testing facilities, but also provide hands-on training, capacity building and quality assurance services to whole network of laboratories across the country.
Dignitaries including Shri. V. Muraleedharan, MoS of Ministry of External Affairs & Parliamentary Affairs, Dr. Tanaji Rao Sawant, Health Minister (Maharashtra), Shri Alo Libang, Health Minister (Arunachal Pradesh), Shri Shashi Tharoor, Member of Parliament, Shri Mayankeshwar Sharan Singh, MoS for Health (Uttar Pradesh), Shri Rajeshwar Singh, MLA, Shri Tana Hali Tara, MLA attended the event virtually. Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, MoHFW, Dr. Prof. Atul Goel, DGHS (MoHFW) and Shri Lav Aggarwal, Additional Secretary, MoHFW were also present.