ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସରପଞ୍ଚ/ ଗ୍ରାମ ପ୍ରଧାନଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖି ସଂଶୋଧିତ ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତ ପୁରସ୍କାରରେ ଭାଗ ନେବା ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂ
ଜାତୀୟ ପଞ୍ଚାୟତ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ପ୍ରବେଶିକା 10 ସେପ୍ଟେମ୍ବର, 2022 ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ
ଅନଲାଇନ୍ ଆବେଦନର ଶେଷ ତାରିଖ 31 ଅକ୍ଟୋବର 2022
02 SEP 2022 3:28PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମୀଣ ବିକାଶ ତଥା ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଗିରିରାଜ ସିଂ ସରପଞ୍ଚ/ ଗ୍ରାମ ପ୍ରଧାନଙ୍କୁ ଚିଠି ଲେଖି ନୂଆ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତ ପୁରସ୍କାରର ଚୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତର ଭାଗିଦାରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପାଇଁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ସଂଶୋଧିତ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତ ପୁରସ୍କାର ପାଇଁ ଆବେଦନ ଆମନ୍ତ୍ରଣର ପ୍ରକ୍ରିୟା 10 ସେପ୍ଟେମ୍ବର, 2022 ରୁ ଆରମ୍ଭ ହେବ। ପ୍ରବେଶିକାକୁ ଅନଲାଇନ୍ ଭାବରେ ଜମା କରିବାର ଅନ୍ତିମ ତାରିଖ ହେଉଛି 31, ଅକ୍ଟୋବର 2022।
କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ପତ୍ରରେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତ ପୁରସ୍କାରର ଫର୍ମାଟ୍, ପ୍ରକ୍ରିୟା ତଥା ଶ୍ରେଣୀଗୁଡ଼ିକୁ ବ୍ୟାପକ ଭାବରେ ସଂଶୋଧିତ କରାଯାଇଛି ଯଦ୍ବାରା ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥାନୀୟକରଣ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି) କୁ ହାସଲ କରିବା ପରି ବିଷୟରେ ବ୍ଲକ୍, ଜିଲ୍ଲା, ରାଜ୍ୟ ତଥା ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ପଞ୍ଚାୟତକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ ତଥା ସମ୍ମାନିତ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଇପାରିବ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପଞ୍ଚାୟତରେ ସ୍ଥାନୀୟକରଣ ତଥା ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟର ହାସଲର ଗତି ଦ୍ରୁତ କରିବା ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତ ପୁରସ୍କାରର ଫର୍ମାଟ୍ ତଥା ଶ୍ରେଣୀରେ ବହୁତ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବହୁ ସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗୀତା କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥାୟୀ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟର ସ୍ଥାନୀୟକରଣର 9 ଟି ବିଷୟ ସହିତ ଯୋଡ଼ା ଯାଇଛି। ଏହି ବିଷୟ ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି – (1) ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ତଥା ଉନ୍ନତ ଜୀବିକାନିର୍ବାହ ଗ୍ରାମ (2) ସୁସ୍ଥ ଗ୍ରାମ (3) ଶିଶୁ ଅନୁକୂଳ ଗ୍ରାମ (4) ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ଜଳ ଗ୍ରାମ (5) ସ୍ବଚ୍ଛ ଓ ସବୁଜ ଗ୍ରାମ (6) ଗ୍ରାମରେ ସ୍ବାବଲମ୍ବି ଭିତ୍ତିଭୂମି (7) ସାମାଜିକ ଭାବରେ ସୁରକ୍ଷିତ ତଥା ସାମାଜିକ ଭାବରେ ନ୍ୟାୟ ଆଧାରିତ ଗ୍ରାମ (8) ସୁଶାସନ ସହିତ ଗ୍ରାମ (9) ମହିଳା ଅନୁକୂଳ ପଞ୍ଚାୟତ (ପୂର୍ବରୁ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ଗ୍ରାମରେ ଉତ୍ପନ୍ନ ବିକାଶ କୁହା ଯାଉଥିଲା)।
ସଂଶୋଧିତ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତ ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଣାଳୀ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ସୂଚନା www.panchayataward.gov.in ରେ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ବାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ 24 ଏପ୍ରିଲକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ଦିବସ (ଏନପିଆରଡି) ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥାଏ। ଏହା ଦେଶରେ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସ୍ଥିତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ କରାଯାଇଥାଏ। ଏହା ସମଗ୍ର ଦେଶର ପଞ୍ଚାୟତ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ସଙ୍ଗେ ସଙ୍ଗେ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରେରିତ କରିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ଉପଲବ୍ଧିକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ଦିବସ ପାଳନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ପଞ୍ଚାୟତ ତଥା ଗ୍ରାମ ସଭାଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ବନ୍ଧରେ ତାଙ୍କର ଭୂମିକା, ଦାୟୀତ୍ବ, ଉପଲବ୍ଧି, ସମସ୍ୟା, ପ୍ରସ୍ତାବ ଆଦି ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉପଯୁକ୍ତ ଉପାୟରେ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ଦିବସ ପାଳନ କରିବାର ଅନୁରୋଧ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ସଂସ୍ଥା/ ଗ୍ରାମୀଣ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମାଜର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ଦିବସ ପାଳନ କରିବାକୁ କୁହାଯାଇଛି ଯଦ୍ବାରା ସର୍ବାଧିକ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବ।
ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ପଞ୍ଚାୟତି ରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଞ୍ଚାୟତକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସେବା ତଥା ଲୋକ ହିତ ପ୍ରଦାନରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ଉତ୍ତମ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରୁଥିବା ପଞ୍ଚାୟତ/ ରାଜ୍ୟ/ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ପୁରସ୍କୃତ କରି ଆସୁଛନ୍ତି।

Ministry of Panchayati Raj
Union Panchayati Raj Minister Shri Giriraj Singh writes letter to Sarpanches/Gram Pradhans, urging them to participate in the revamped National Panchayat Awards
Entries for National Panchayat Awards will commence from 10th September, 2022 and last date for online submission of entries is 31st October, 2022
02 SEP 2022 3:28PM by PIB Delhi
Union Minister of Rural Development & Panchayati Raj, Shri Giriraj Singh has written a letter to Sarpanches/Gram Pradhans, exhorting them to ensure participation of all Gram Panchayats in the selection process of the revamped National Panchayat Awards. The process inviting applications for revamped National Panchayat Awards will commence from 10th September, 2022. The last date for online submission of entries is 31st October, 2022.
Union Minister, in his letter, informed that the format, procedures and categories of the National Panchayat Awards have been comprehensively revised to establish a multi –level competition to reorganize, felicitate and incentivize the best performing Panchayats at the Block, District, State and National levels in thematic areas related to localization and achievement of the Sustainable Development Goals (SDGs) in rural areas.
He further informed that this year, to accelerate the pace of localization and achievement of SDGs in Panchayats, the format and categories of National Panchayat Awards has been substantially modified and aligned with nine theme of Localisation of SDGs to conduct a multi-level competition. These 9 themes are (i) Poverty free and enhanced livelihoods village, (ii) Healthy village, (iii) Child friendly village, (iv) Water sufficient village, (v) Clean and Green village, (vi) Self-sufficient infrastructure in village, (vii) Socially Secured and Socially Just village (viii) Village with good governance and (ix) Women-friendly Panchayat (earlier called as Engendered development in village).
The detailed information about the newly restructured National Panchayat Awards system is available on www.panchayataward.gov.in portal.
Background
24th April is observed by the Ministry of Panchayati Raj as National Panchayati Raj Day (NPRD) every year to celebrate the constitutional status accorded to Panchayati Ray system in the country. This occasion provides an opportunity for direct dialogue with Panchayat representatives from all over the country as well as recognizing their achievements to empower and motivate them. The objective of celebrating the National Panchayati Raj Day is to increase awareness about Panchayats and Gram Sabhas, the institutions of the local self-governments for the rural areas mandated by the Constitution, and also about their roles, responsibilities, achievements, concerns, resolutions etc. States and Union Territories are requested to celebrate National Panchayati Raj Day in a befitting manner and call upon Panchayati Raj Institutions/ Rural Local Bodies to celebrate National Panchayati Raj Day with a ‘whole of society’ approach ensuring maximum possible ‘Jan Bhagidari’.
Every year, on this occasion, Ministry of Panchayati Raj has been awarding the best performing Panchayats/States/UTs across the country under the Incentivization of Panchayats in recognition of their good work for improving delivery of services and public goods.