প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না সেপ্তেম্বর ১-২দা কেরলা অমসুং কর্নাতকাদা চৎকনি
পি.এম.না অহানবা ইন্দিজিনস এয়রক্রাফ কেরিয়রবু আই.এন.এস. বিক্রান্ত ওইনা কম্মিসন তৌরগনি
দিফেন্স সেক্তরদা আত্মনির্ভরতাগী মঙাল অমা ওইনা বিক্রান্ত অসি ভারতকী অচৌবা ইন্দস্ত্রিএল হাউসশিং লোয়ননা এম.এস.এম.ই. ১০০ হেনবনা সপ্লাই তৌবা ইন্দিজিনস ইক্বিপমেন্ত অমসুং মেছিনরী শীজিন্নদুনা শাখি
মসি ভারতকী মেরিতাইমগী পুৱারীদা শাখিবা খ্বাইদগী চাউবা জহাজ ওইরগনি অমসুং স্তেৎ ওফ দি আর্ত ওতোমেসন ফীচরশিং য়াওরি
লোইলম লৈঙাক্কী হৌখ্রবা মতম অদুবু থাদোকপা ওইনা পি.এন.না অনৌবা নেবল এনসাইন অমা মাইখুম হাংদোক্লগনি
পি.এম.না কালাদী খুঙ্গংদা শ্রী আদী শঙ্করা জন্মা ভুমি ক্ষেত্রমদা চৎকনি
পি.এম.না মেঙ্গলুরুদা লুপা করোর ৩৮০০ রোম ওইবা মেকনাইজেসন অমসুং ইন্দস্ত্রিএলাইজেসন প্রোজেক্তশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি
30 AUG 2022 11:12AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা সেপ্তেম্বর ১-২দা কর্নতাকা অমসুং কেরলাদা চৎকনি। সেপ্তেম্বরগী ১গী নুমিংদাং পুং ৬ তারকপদা প্রধান মন্ত্রীনা কোচিন এয়রপোর্ত মনাক্তা লৈবা কালাদী খুঙ্গংদা লৈবা আদী শঙ্করাচার্য়াগী শেংলবা পোক্নফম ওইরিবা শ্রী আদী শঙ্করা জন্মা ভুমি ক্ষেত্রমদা চৎকনি। সেপ্তেম্বর ২গী অয়ুক পুং ৯:৩০ তাবা মতমদা প্রধান মন্ত্রীনা কোচিগী কোচিন শিপয়ার্দ লিমিতেদতা আই.এন.এস. বিক্রান্ত ওইনা অহানবা ইন্দিজিনস এয়রক্রাফ কম্মিসন তৌগনি। মসিগী মতুংদা নুমিৎ য়ুংবা মতুং পুং ১:৩০ তারকপদা প্রধান মন্ত্রীনা মেঙ্গলুরুদা লুপা করোর ৩৮০০রোম ওইবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি।
কোচিদা পি.এম.
প্রধান মন্ত্রী অসি মরু ওইনা স্ত্রেতেজিক সেক্তরশিংদা আত্মানির্ভরতা কন্না শৌগৎলিবা মীশক অমনি। দিফেন্স সেক্তরদা মরোমদোম লেপচবগী মাইকৈদা চংশিনবা মরু ওইনা খোঙথাং অমদা প্রধান মন্ত্রীনা অহানবা ইন্দিজনস ওইনা দিজাইন তৌবা অমসুং শাবা এয়রক্রাফ কেরিয়র অমা আই.এন.এস. বিক্রান্ত ওইনা কম্মিসন তৌগনি। ইন্দিয়ন নেভীগী ইন-হাউস ৱারশিপ দিজাইন ব্যুরো (দবল্যু.দি.বি.)না দিজাইন তৌবা অমসুং পোর্তস, শিপ্পিং অমসুং ৱাতরৱেজ মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা পব্লিক সেক্তর শিপয়ার্দ অমা ওইরিবা কোচিন শিপয়ার্দ লিমিতেদনা শাখিবা বিক্রান্ত অসি স্তেৎ ওফ দি আর্ত ওতোমেসন ফীচরশিং য়াওরগা শাখি অমসুং ভারতকী মেরিতাইলগী পুৱারীদা মসি খ্বাইদবগী চাউবা জহাজ ওইরি।
ইন্দিজিনস এয়রক্রাফ কেরিয়র অসি মাগী মমিং লৈরবা প্রিদিসেসর, ১৯৭১গী লানদা মরু ওইবা থৌদাং লৌখিবা ভারতকী অহানবা এয়রক্রাফ কেরিয়রগী মমিং লৌদুনা থোনখি। মসিদালৈবাক অসিগী মরু ওইআ ইন্দস্ত্রিএল হাউসশিং লোয়ননা এম.এস.এম.ই. ১০০ হেনবনা শেমখিবা ইন্দিজিনস ইক্বিপমেন্ত অমসুং মেছিনরী মশিং য়াম্না য়াওরি। বিক্রান্ত কম্মিসন তৌবগা লোয়ননা ভারত্তা হৌজিক মথৌ তৌরিবা এয়রক্রাফ কেরিয়র অনি লৈরগনি, মসিনা জাতিগী মেরিতাইম সেক্যুরিতীগী মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা লোইলম লৈঙাক্কী হৌখ্রবা মতম অদু কাউথোকপা ওইনা অমসুং মমল য়াম্লবা ভারতকী মেরিতাইম হেরিতেজতা কান্নবা পীরিবা অনৌবা নেবল এনসাইন (নিশান)গী মাইখুমসু হাংগনি।
মেঙ্গলুরুদা পি.এম.
প্রধান মন্ত্রীনা মেঙ্গলুরুদা লুপা করোর ৩৮০০রোম ওইবা মেকানাইজেসন অমসুং ইন্দস্ত্রেলাইজেসন প্রোজেক্তশিং শঙ্গাগনি অমসুং উরেপ-উয়ুং তমগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা ন্যু মেঙ্গলোর পোর্ত ওথোরিতীনা পাইখৎপা কন্তেনর অমসুং অতোপ্পা কার্গো হেন্দল তৌনবা বর্থ নম্বর ১৪গী মেকনাইজেসনগীদমক লুপা করোর ২৮০ হেনবগী প্রোজেক্ত শঙ্গাগনি। মেকনাইজ তৌবা তর্মিনেল অসিনা ইফিসিএন্সী হেনগৎহনগনি অমসুং তর্নএরাউন্দ তাইম, প্রি-বর্থিং দিলে অমসুং পোর্ত্তা লৈবগী মতমসু ৩৫%রোমগী ময়াদা হন্থহনগনি, মসিনা বিজিনেস এনভাইর্নমেন্তদা শাহৌ অমা পীরগনি। প্রোজেক্ত অসিগী ফেস I অসি মাইপাক্না লোইশিনখ্রে মসিনা হেন্দলিং কেপাসিতীদা এম.তি.পি.এ. ৪.২ হেন্না হাপচিল্লি অমদুং ২০২৫ ফাওবদা এম.তি.পি.এ. ৬ হেন্না হেনগৎহনবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পোর্তনা পাইখৎপা লুপা করোর ১০০০রোমগী প্রোজেক্ত মঙা উরেপ-উয়ুং তমগনি। স্তেৎ ওফ দি আর্ত ক্রাইয়োজেনিক এল.পি.জি. স্তোরেজ তেঙ্ক তর্মিনেল ওইবা ইন্তিগ্রেতেদ এল.পি.জি. অমসুং বল্ক লিক্বিদ পি.ও.এল. ফেসিলিতী অসিনা য়াম্না ইফিসিএন্ত ওইবা মওং অমদা তন ৪৫,০০০ ওইবা ভি.এল.জি.সি. (ভেরী লার্জ গ্যাস কেরিয়র্স)কী ফুল লোদ অনলোদিং তৌবসু ঙমগনি। ফেসিলিতী অসিনা পোর্ত অসিগী স্তেতসপু লৈবাক অসিগী মকোক থোংবা এল.পি.জি. ইম্পোর্ত তৌবা পোর্তশিংগী মনুংদা অমা ওইহনবা ঙমবগা লোয়ননা লমদম অসিদা প্রধান মন্ত্রী উজ্জ্বলা য়োজনাদা শাহৌ পীরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা স্তোরেজ তেঙ্কশিং অমসুং ইদিবল ওইল রিফাইনরী শানবা, বিচুমেন স্তোরেজ অমসুং এলাইদ ফেসিলিতীশিং শানবা অমসুং বিচুমেন অমসুং ইদিবল ওইল স্তোরেজ অমসুং এলাইদ ফেসিলিতীশিং শানবগী প্রোজেক্তশিংগী উরেপ-উয়ুং তমগনি। প্রোজেক্তশিং অসিনা বিচুমেন অমসুং ইদিবল ওইল ভেসেলশিংগী তর্নএরাউন্দ তাইম হেনগৎহল্লগনি অমসুং ললোন-ইতিক্কীদমক অপুনবা ফ্রেৎকী অচংমলদা হন্থহল্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা কুলাইদা ফিশিং হর্বর শেমগৎনবা উরেপ-উয়ুং তমগনি মসিনা শাফবা মওংদা ঙা ফাবগী খুদোংচাবা পীরগনি অমসুং মালেমগী কৈথেলদা মমল কানা য়োনবা য়াহল্লগনি। মসিগী থবক অসি সাগরমলা প্রোগ্রামগী অম্ব্রেলাগী মখাদা পাইখৎপনি অমসুং মসিনা লৈবাক অসিগী ঙামীশিংগী সামাজিক শেন্মীৎলোনগী কান্নবশিং চাউনা ফংহনবা ঙম্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মেঙ্গলোর রিফাইনরী এন্দ পেত্রোকেমিকেল্স লিমিতেদনা পাইখৎপা প্রোজেক্ত অনি হায়বদি বি.এস. VI অপগ্রেদেসন প্রোজেক্ত অমসুং সী ৱাতর দিসেলাইনেসন প্লান্ত শঙ্গাগনি। লুপা করোর ১৮৩০রোম ওইবা বি.এস. VI অপগ্রেদেসন প্রোজেক্ত অসিনা অলত্রা-প্যুর ওইবা অকোইবদা শোকহনদবা বি.এস.- VI গ্রেদ ফ্যুল (সল্ফরগী চাং পি.পি.এম. ১০দগী হন্থবা) পুথোকপদা মতেং পাংলগনি। লুপা করোর ৬৮০ চংনা লিংখৎখিবা সী ৱাতর দিসেলাইনেসন প্লান্ত অসিনা ফ্রেশ ৱাতরগী দিপেন্দেন্সী হন্থহনবদা মতেং পাংলগনি অমসুং হাইদ্রোকার্বোনশিং অমসুং পেত্রোকেমিকেলশিং চহি চুপ্পা চাং নাইনা সপ্লাই তৌবা ঙম্লগনি। মিলিয়ন লিতর পর দে (এম.এল.দি.) ৩০গী কেপাসিতী লৈবা প্লান্ত অসিনা সমুদ্রগী ইশংবু রিফাইনরী প্রোসেসশিংগী মথৌ তাবা ঈশিংদা ওন্থোক্লগনি।

Prime Minister's Office
PM to visit Kerala and Karnataka on 1-2 September
PM to commission the first indigenous aircraft carrier as INS Vikrant
A shining beacon of Aatmanirbharta in defence sector, Vikrant has been made using indigenous equipment and machinery supplied by India's major industrial houses as well as over 100 MSMEs
It is the largest ship ever built in maritime history of India and houses state of the art automation features
Marking a departure from the colonial past, PM to unveil the new Naval Ensign
PM to visit Sri Adi Shankara Janma Bhoomi Kshetram at Kalady village
PM to lay the foundation stone and dedicate to the nation various projects of Kochi Metro and Indian Railways worth over Rs. 4500 crore in Kochi
PM to also inaugurate and lay the foundation stone of mechanization and industrialisation projects worth around Rs 3800 crores in Mangaluru
30 AUG 2022 11:12AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Karnataka and Kerala on 1-2 September. At 5:15 PM on 1st September, Prime Minister will visit Sri Adi Shankara Janma Bhoomi Kshetram, the holy birthplace of Adi Shankaracharya, at Kalady village near Cochin Airport. Thereafter, at around 6 PM, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate to the nation various projects of Kochi Metro and Indian Railways worth over Rs. 4500 crores. At 9:30 AM on 2nd September, Prime Minister will commission the first indegenous aircraft carrier as INS Vikrant at Cochin Shipyard Limited in Kochi. Thereafter at 1:30 PM, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of projects worth around Rs 3800 crores in Mangaluru.
PM in Kochi
Prime Minister has been a strong proponent of Aatmanirbharta, especially in strategic sectors. In what will mark a significant step towards self-reliance in the defence sector, Prime Minister will commission the first indigenously designed and built aircraft carrier as INS Vikrant. Designed by Indian Navy's in-house Warship Design Bureau (WDB) and built by Cochin Shipyard Limited, a Public Sector Shipyard under the Ministry of Ports, Shipping & Waterways, Vikrant has been built with with state of the art automation features and is the largest ship ever built in maritime history of India.
The Indigenous Aircraft Carrier is named after her illustrious predecessor, India’s first Aircraft Carrier which had played a vital role in the 1971 war. It has a large number of indigenous equipment and machinery, involving major industrial houses in the country as well as over 100 MSMEs. With the commissioning of Vikrant, India will have two operational Aircraft Carriers, which will bolster the maritime security of the nation.
During the event, the Prime Minister will also unveil the new Naval Ensign (Nishaan), doing away with the colonial past and befitting the rich Indian maritime heritage.
Prime Minister will inaugurate the Phase I extension of the Kochi Metro Rail Project from Petta to SN junction. The total cost of the project is over Rs 700 crores. Kochi Metro Rail project will be one of the most sustainable metro projects in the country with nearly 55% of its energy needs being met by solar power. Prime Minister will lay the foundation stone for the Phase –II stretch of the Kochi Metro rail project from JLN stadium to Infopark, having a length of 11.2 kms and covering 11 stations. The total estimated cost of this project is around Rs. 1,950 crores. The proposed Phase II corridor of Kochi Metro Rail Project is aimed at catering to the growing transportation needs of Kochi City and is planned in such a way that it connects the District Headquarters, Special Economic Zone and IT Hub of the city with the existing metro rail network. On completion, the combined Phase I and Phase II metro network will link the major residential and commercial hubs in the city with major transit hubs such as railway stations and bus stands, thus reinforcing the concept of multi-modal integration and last mile connectivity.
Prime Minister will dedicate to the nation the doubling of Kuruppanthara-Kottayam-Chingavanam rail section, completed at a cost of nearly Rs.750 Crore. With this, the entire stretch from Thiruvananthapuram to Mangaluru is fully doubled now, promising faster and seamless connectivity. Significantly, lakhs of devotees bound for Sabarimala Lord Ayyappa Shrine can conveniently alight at Kottayam or Chengannur railway station in the doubled section and proceed by road to Pamba. Prime Minister will also dedicate to the nation the newly electrified rail section between Kollam – Punalur.
Prime Minister will also lay the foundation stone for the redevelopment of three Railway stations in Kerala – Ernakulam Junction, Ernakulam Town and Kollam. The total estimated cost of these station redevelopment projects is around Rs. 1050 crores. These railway stations will be equipped with state-of-the-art amenities and world-class facilities such as dedicated arrival/departure corridors, sky-walks, solar panels, sewage treatment plants, energy-efficient lighting, rain-water harvesting and intermodal transport facilities.
PM in Mangaluru
Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of mechanization and industrialisation projects worth around Rs 3800 crores in Mangaluru.
Prime Minister will inaugurate the project worth over Rs 280 crore for mechanisation of Berth No. 14 for handling containers and other cargo, undertaken by the New Mangalore Port Authority. The mechanized terminal will increase efficiency and reduce turnaround time, pre-berthing delay and dwell time in the Port by around 35%, thus giving a boost to the business environment. Phase I of the project has been successfully completed, thereby adding over 4.2 MTPA to the handling capacity, which would further increase to over 6 MTPA by 2025.
Prime Minister will lay the foundation stone of five projects worth around Rs 1000 crore, undertaken by the Port. The integrated LPG and Bulk Liquid POL Facility, equipped with state of the art cryogenic LPG storage tank terminal, will be capable of unloading full load VLGC (very large gas carriers) of 45,000 tonnes in a highly efficient manner. The facility will bolster Pradhan Mantri Ujjwala Yojana in the region while reinforcing the port’s status as one of the top LPG importing ports in the country. Prime Minister will lay the foundation stone of projects for construction of storage tanks and edible oil refinery, construction of bitumen storage and allied facilities and construction of bitumen & edible oil storage and allied facilities. These projects will improve the turnaround time of bitumen and edible oil vessels and reduce the overall freight cost for trade. Prime Minister will also lay the foundation stone for development of Fishing Harbour at Kulai, which will facilitate safe handling of fish catch and enable better prices in the global market. This work will be undertaken under the umbrella of the Sagarmala Programme, and will result in significant socio-economic benefits for the fishermen community.
Prime Minister will also inaugurate two projects undertaken by Mangalore Refinery and Petrochemicals Limited viz BS VI Upgradation Project and Sea Water Desalination Plant. The BS VI Upgradation Project, worth around Rs 1830 crores, will facilitate production of ultra-pure environment friendly BS-VI grade fuel (with sulphur content less than 10 PPM). The Sea Water Desalination Plant, set up at a cost of around Rs. 680 crores, will help reduce dependency on fresh water and ensure regular supply of hydrocarbons and petrochemicals throughout the year. Having a capacity of 30 Million Litres per Day (MLD), the Plant converts seawater into water required for the refinery processes.