ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଚିବାଳୟ
ଅନୁରାଗ ଓ ଅଭିମାନ ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ ୨୦୪୭ର ଭାରତ ଅଧିକ ସମୃଦ୍ଧ, ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଓ ସୁଖୀ ହେବା ଆପଣମାନେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବେ
୨୦୨୦ ବ୍ୟାଚର ଆଇଏଏସ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କ ପରାମର୍ଶ
ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କଲେ ୨୦୨୦ ବ୍ୟାଚର ଆଇଏଏସ ଅଧିକାରୀ
25 AUG 2022 1:33PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗର ସହକାରୀ ସଚିବ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟରତ ୨୦୨୦ ବ୍ୟାଚର ୧୭୫ ଜଣ ଆଇଏଏସ ଅଧିକାରୀ ରଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁଙ୍କୁ ଆଜି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନରେ ସାକ୍ଷାତ କରିଛନ୍ତି ।
ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧନ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଲେ ଯେ ଜନସେବକ ଭାବେ ଭାରତ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ଜ୍ଞାନକେନ୍ଦ୍ର, ନବୋନ୍ମୋଷ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିକାଶ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିପରି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଲାଭ କରିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ନେଇ ସେମାନଙ୍କର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଏଥି ସହିତ ଭାରତ ସାମାଜିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ଏବଂ ପରିବେଶର ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ନେଇଥିବା ନେତୃତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବାକୁ ହେବ ।
୨୦୪୭ କଥା ଚିନ୍ତା କଲେ ୨୦୨୦ ବ୍ୟାଚର ଅଧିକାରୀମାନେ ସେତେବେଳକୁ ଅତି ବରିଷ୍ଠ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣକାରୀ ହୋଇସାରିଥିବେ ବୋଲି କହି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଅନୁରାଗ ଓ ଅଭିମାନ ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କଲେ ସେମାନେ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ, ମଜଭୁତ ଓ ବିକଶିତ ୨୦୪୭ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିପାରିବେ । ୨୦୪୭କୁ ପରିବର୍ତ୍ତିତ ରୂପ ଦେବାପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଓ ସେବାଭିତ୍ତିକ ମନୋଭାବ ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡିବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ ଆମର ଲୋକସେବକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ଆଧୁନିକ, ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଓ ଗତିଶୀଳ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ଅଭୂତପୂର୍ବ ବିକାଶ ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ଦୂରଦୂରାନ୍ତରେ ପହଞ୍ଚିବା ଆଜି ଖୁବ ସହଜ ହୋଇଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକ ସେବକ ତାଙ୍କ ଦାୟୀତ୍ୱରେ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳର ସବୁଠାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଓ ଅବହେଳିତ ବ୍ୟକ୍ତି ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚି ତାର ଜୀବନଧାରଣ ମାନ ଉନ୍ନତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଯେଉଁମାନେ ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ବା ବିକାଶ ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ଅନଭିଜ୍ଞ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନେ ତାର ସୁଯୋଗ ଦେବା ଦରକାର । ପ୍ରତ୍ୟେକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ପ୍ରକୃତପକ୍ଷେ ସଫଳ ହେବ ଯଦି ତାହାର ସୁବିଧା ସମାଜର ଗରୀବ, ଅବହେଳିତ ଓ ସମାଜର ସବୁଠାରୁ ନିମ୍ନ ସ୍ତରରେ ରହୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚେ ବୋଲି ସେ ସେମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଇଥିଲେ । ଲୋକସେବକମାନେ ସେଭଳି ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବାର ଦରକାର ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ସେମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ସାହାଯ୍ୟ ଯେପରି ପହଞ୍ଚେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବା ଦରକାର ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକ ସେବକ ଜନସେବା ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ରଖିବା ସହ ଦୁର୍ବଳ ଶ୍ରେଣୀ ଲୋକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଦୟା ଓ ସହାନୁଭୂତିଶୀଳ ହେବା ସହ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସାଧୁତା ନିରପେକ୍ଷତା ଓ ବସ୍ତୁନିଷ୍ଠତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ଦରକାର । ସେମାନେ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ଅନୁଷ୍ଠାନ, ସୂଚୀଭୁକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଓ ତଫସିଲଭୁକ୍ତ ଉପଜାତି ଏବଂ ଷଷ୍ଠ ସୂଚୀଭୁକ୍ତ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳରେ ଆଦିବାସୀ ବହୁଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ସମ୍ବିଧାନରେ ଥିବା ବିଧିବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତି ସମ୍ମାନ ଦେବା ଦରକାର ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଲୋକସେବକମାନେ ତାଙ୍କ ନିଜ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ରକୁ ମାନବିକ ବିକାଶ ସୂଚକାଙ୍କରେ ଯେପରି ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ହେବ ସେଥିପାଇଁ ଅହରହ ଚେଷ୍ଟା କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ବିଭିନ୍ନ ସୁବିଧାରୁ ବଞ୍ଚିତ ଲୋକମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣି ସେମାନେ ଗର୍ବିତ ହେବା ଦରକାର । ଯେଉଁମାନଙ୍କ ସେବା କରିବା ସେମାନଙ୍କ କର୍ତ୍ତବ୍ୟ, ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସେମାନେ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହେବା ଦରକାର । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ “ବସୁଧୈବ କୁଟୁମ୍ବକମ” ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏକ ବିରାଟ ପରିବାର ହେଉଛି ଭାରତୀୟ ଲୋକାଚାରର ଅଂଶ ବିଶେଷ । “ଭାରତମେବ କୁଟୁମ୍ବକମ” ସାରା ଭାରତ ମୋର ପରିବାର ସର୍ବଭାରତୀୟ ସେବାର ଲୋକସେବକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏକ ଅଭିନ୍ନ ଅଂଶ ହେବା ଦରକାର ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।

President's Secretariat
By working with passion and pride, you can ensure that the India of 2047 will be much more prosperous, strong and happy: President Murmu to IAS officers of 2020 batch
IAS officers of 2020 batch call on the President
25 AUG 2022 1:33PM by PIB Delhi
A group of 175 IAS officers of 2020 batch, currently deputed to various Union Ministries and Departments as Assistant Secretaries, called on the President of India, Smt Droupadi Murmu at Rashtrapati Bhavan today (August 25, 2022).
Addressing the officers, the President said that as civil servants, they have an important role to play in the emergence of India as a global hub of knowledge, supply-chain, innovation, technology-development and various other fields. At the same time, India has to strengthen the leadership position it has taken in the areas of socially inclusive and environmentally sustainable development.
Pointing to the fact that by 2047, officers of 2020 batch will be among the senior-most decision makers, the President said that by working with passion and pride, they can ensure that the India of 2047 will be much more prosperous, strong and happy. She said that for shaping that India of 2047, they have to work with a modern and service-oriented mind-set. She noted that Mission Karmayogi is a major initiative to make our civil servants more modern, dynamic and sensitive in their approach.
The President said that with tremendous growth in infrastructure, it has become easier to reach remote parts of the country. She said that it is expected from civil servants to reach the last person or the most deprived person in their area of responsibility and improve her living condition. They can open up opportunities for those who are not aware of the welfare schemes or development programs. She reminded them that any welfare initiative can be rated truly successful only if its benefits reach the poor, the downtrodden and such other people at the lowest strata of our society. She said that civil servants should try to reach such underprivileged people. Underprivileged people should not be put into the difficulty of reaching them for help.
The President said that civil servants should be guided by dedication to public service, empathy and compassion towards the weaker sections, maintaining highest standards of integrity and conduct and impartiality and objectivity. They are expected to be especially mindful and active with respect to constitutional provisions related to Panchayati Raj Institutions, administration and control of Scheduled Areas and Scheduled Tribes, and provisions about administration of tribal areas in the North-East mentioned in the Sixth Schedule.
The President said that civil servants should be fired by the passion to make their area ‘number one’ in terms of human development indices. And they should feel pride in transforming the lives of the under-privileged. They should be sensitive to the people they are duty-bound to serve. She said that "Vasudhaiv Kutumbakam" - the entire world is one large family - is part of the great Indian ethos. "Bharatamev Kutumbakam" - all India is my family - should be integral to the ethos of civil servants belonging to All India Services.
Click here to see President's Speech