ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଫରିଦାବାଦରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ହସ୍ପିଟାଲ ଉଦ୍ଘାଟିତ
“ଆମ୍ମା ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରେମ, ଦୟା, ସେବା ଓ ତ୍ୟାଗର ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ ପ୍ରତୀକ’ ସେ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରାର ବାହକ”
“ଭାରତ ଏହିଭଳି ଦେଶ ଯେଉଁଠି ଉପଚାର ହେଉଛି ସେବା, ସୁଧାର ହେଉଛି ବଦାନ୍ୟତା, ଏଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ପରସ୍ପର ଭାବେ ଜଡିତ”
“ଶିକ୍ଷା ଓ ଔଷଧ ଆମର ଧାର୍ମିକ ଓ ସାମାଜିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଦ୍ୱାରା ସରକାରୀ ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରିତା କୁହାଯାଉଥିଲେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଏହାକୁ ‘ପରସ୍ପର ପ୍ରୟାସ’ ଭାବେ ବିବେଚନା କରେ”
“ଭାରତ ଟିକା ନେଇ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ଭଳି କୌଣସି ବିଦ୍ୱେଷର ସାମନା କରି ନାହିଁ, କାରଣ ଏ ବାର୍ତ୍ତା ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ନେତାଙ୍କର ଥିଲା”
“ଆମେ ଯେତେବେଳେ ଦାସତ୍ୱର ମାନସିକତା ପରିହାର କରିବା ଆମ କାର୍ଯ୍ୟର ଗତିପଥ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଯିବ”
“ପ୍ରକୃତ ବିକାଶ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ”
24 AUG 2022 1:34PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି (୨୪.୦୮.୨୦୨୨) ଫରିଦାବାଦଠାରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଅମ୍ରିତ ହସ୍‌ପିଟାଲର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ହରିୟାଣା ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବନ୍ଦାରୁ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମନୋହାର ଲାଲ, ଉପମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଦୁଷ୍ମନ୍ତ ଚୌଥାଲା, କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କ୍ରିଷନ ପାଲ ଗୁଜ୍ଜର, ଶ୍ରୀ ମାତା ଅମ୍ରିତାନନ୍ଦ ମୟୀ ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଯେତେବେଳେ ଅମୃତକାଳ ମଧ୍ୟକୁ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି ଓ ସମ୍ମିଳିତ ଆକାଂକ୍ଷା ଓ ସଂକଳ୍ପ ଏହାକୁ ପ୍ରକୃତ ରୂପ ଦେବାକୁ ଯାଉଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ଶ୍ରୀ ମାତା ଅମୃତାନନ୍ଦ ମୟୀଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦର ଅମୃତଧାରା ପାଉଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ହସ୍‌ପିଟାଲ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଓ ଆଧୁନିକତାର ସମନ୍ୱୟ ଓ ଏହା ରୋଗୀଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କମ୍ ବ୍ୟୟ ସାପେକ୍ଷ ଉପଚାର ଯୋଗାଇବ । “ଆମ୍ମା ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରେମ, ଦୟା, ସେବା ଓ ତ୍ୟାଗର ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ ପ୍ରତୀକ । ସେ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରାରର ବାର୍ତ୍ତାବହ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଭାରତର ସେବା ଓ ଔଷଧର ମହାନ ପରମ୍ପରା ରହି ଆସିଥିବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ ଭାରତ ଏପରି ଦେଶ ଯେଉଁଠି ଉପଚାର ହିଁ ସେବା ଓ ସୁଧାର ଏକ ବଦନ୍ୟତା । ଏଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ପରସ୍ପର ଅଙ୍ଗାଙ୍ଗୀଭାବେ ଜଡିତ । ଡାକ୍ତରୀ ବିଜ୍ଞାନ ଆମର ବେଦ ଭଳି । ଆମେ ମଧ୍ୟ ଆମର ଡାକ୍ତରୀ ବିଜ୍ଞାନକୁ ଆୟୁର୍ବେଦର ନାମ ଦେଇଛୁ ।’ ସେ ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ସେବା ମନୋଭାବ କେବେ ବି ବିସ୍ତୃତିର ଅତଳ ସାଗରରେ ଲୀନ ହୋଇନାହିଁ । ଏପରିକି ଶହ ଶହ ବର୍ଷର ଦାସତ୍ୱ ସତ୍ତ୍ୱେ ବି ଏହା ଜୀଇଁ ରହିଛି ।
ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ଦିବ୍ୟ ଋଷି ପୂଜ୍ୟ ଆମ୍ମାଙ୍କ ଉପରେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତି ଦେଶର କୋଣ ଅନୁକୋଣେ ବ୍ୟାପି ରହିଛି । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଶିକ୍ଷା ଓ ଔଷଧ ନେଇ ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ଧାର୍ମିକ ଓ ସାମାଜିକ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକ ଯେପରି ତୁଲାଉଥିଲେ ତାହା ପୁରୁଣା କାଳରେ ପିପିପି ମଡେଲ ସଦୃଶ ।” ଏହା ସରକାରୀ ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରିତା କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଏହାକୁ ‘ପରସ୍ପର ପ୍ରୟାସ’ ଭାବେ ବିବେଚନା କରେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତରେ ତିଆରି ଟିକା ଓ କେତେକଙ୍କ ପ୍ରଚାର ସମ୍ପର୍କରେ ନିଜ ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖିଥିଲେ । ଏହାଫଳରେ ସମାଜ ଅନେକ ପ୍ରକାର ଗୁଜବ ପ୍ରଚାର ହେଲା । ଯେତେବେଳେ ଆଧ୍ୟତ୍ମିକ ଗୁରୁ ଓ ଧାର୍ମିକ ନେତାମାନେ ଏକାଠି ହୋଇ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଗୁଜବର ବଶବର୍ତ୍ତୀ ନ ହେବାକୁ ପ୍ରବର୍ତ୍ତାଇଲେ ସେତେବେଳେ ଏହା ସଫଳ ହେଲା । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶରେ ଟିକା ପ୍ରତି ଦେଖା ଦେଉଥିବା ବିଦ୍ୱେଷ ଭାରତକୁ ଆଉ ସାମ୍ନା କରିବାକୁ ପଡିଲା ନାହିଁ ।
ଲାଲକିଲ୍ଳାର ପ୍ରାଚୀର ଉପରୁ ଦେଇଥିବା ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୃତ କାଳରେ ସେ ପାଞ୍ଚଟି ଶପଥ କଥା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ରଖିଥିବା କହିଥିଲେ । ସେଥିରୁ ଗୋଟିଏ ପଣ ହେଉଛି ଦାସତ୍ୱ ମାନସିକତାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିହାର । ଏ ବିଷୟ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନାର ବିଷୟବସ୍ତୁ ପାଲଟିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ଆମେ ଯଦି ଏହି ମାନସିକତା ପରିହାର କରୁ, ତେବେ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟର ଦିଗ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଯିବ ।” ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଯତ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଦୃଶ୍ୟମାନ, କାରଣ ଦେଶର ପାରମ୍ପରିକ ଜ୍ଞାନ ଉପରେ ଲୋକଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । ଯୋଗ ଆଜି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଆଦୃତ ଓ ବିଶ୍ୱ ଆସନ୍ତାବର୍ଷକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମିଲେଟ୍ ବର୍ଷ ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି ।
ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ସମାପନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିôଲେ ଯେ ଆଜି ହରିୟାଣା ଦେଶର ଏକ ଅଗ୍ରଣୀ ରାଜ୍ୟ ଯେଉଁଠି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ଜଳ ଯୋଗାଣ ହୋଇଛି । ବେଟି ବଚାଓ, ବେଟି ପଢାଓ ଅଭିଯାନରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହରିୟାଣାବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ସୁସ୍ଥତା ଓ କ୍ରୀଡା ହରିୟାଣାର ସଂସ୍କୃତିରେ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି:
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଫରିଦାବାଦରେ ଅମ୍ରିତ ହସ୍‌ପିଟାଲର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଯୋଗୁଁ ଜାତୀୟ ରାଜଧାନୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ଏକ ଆଧୁନିକ ଡାକ୍ତରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଳିଛି । ମାତା ଅମୃତାନନ୍ଦ ମୟୀ ସଂସ୍ଥା ପକ୍ଷରୁ ପରିଚାଳିତ ଏହି ଅତି ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ହସ୍‌ପିଟାଲରେ ୨୬୦୦ଟି ଶଯ୍ୟା ରହିଛି । ପ୍ରାୟ ଛଅ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ହସ୍‌ପିଟାଲ ଫରିଦାବାଦ ଓ ଏନ୍‌ସିଆର ଅଞ୍ଚଳବାସୀଙ୍କୁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଯୋଗାଇବାରେ ସହାୟକ ହେବ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates state-of-the-art Amrita Hospital in Faridabad
“Amma is the embodiment of love, compassion, service and sacrifice. She is the carrier of India’s spiritual tradition”
“India is a nation where, treatment is a service, wellness is a charity. Where health and spirituality are related to each other”
“Education and Medicine by our religious and social institutions is called Public-Private Partnership but I also see it as ‘Paraspar Prayas’”
“India did not face the kind of vaccine hesitancy as seen in other countries also because of the message from spiritual leaders”
“When we give up this mindset of slavery, the direction of our actions also changes”
“True development is the one that reaches everyone”
24 AUG 2022 1:34PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated state-of-the-art Amrita Hospital at Faridabad today. Governor of Haryana Shri Bandaru Dattatreya, Chief Minister Shri Manohar Lal, Deputy Chief Minister Shri Dushyant Chautala, Union Minister Shri Krishan Pal Gurjar, Sri Mata Amritanandamayi were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that as the country is entering the Amrit Kaal and collective aspirations and resolutions are taking shape, it is fitting that the country is getting the nectar of blessings of Sri Mata Amritanandamayi. He said that this hospital is a blend of modernity and spirituality and will become a medium of accessible and affordable treatment for needy patients. “Amma is the embodiment of love, compassion, service and sacrifice. She is the carrier of India’s spiritual tradition”, he said.
Dwelling on the great tradition of service and medicine of India, the Prime Minister said, “India is a nation where treatment is a service, wellness is a charity. Where health and spirituality, both are related to each other. We have medical science as a Veda. We have also given the name of Ayurveda to our medical science.” He reminded the gathering that India never allowed its spiritual and service legacy to go into oblivion even during the difficult period of slavery for centuries.
He noted the good fortune of the nation that spiritual energy in the form of saints like poojya Amma always pervaded all the corners of the country. The Prime Minister further added that this system of discharging the responsibilities related to education and medicine by our religious and social institutions is in a way the PPP model of old times. “It is called Public-Private Partnership but I also see it as ‘Paraspar Prayas’ (mutual effort)”, the PM said.
The Prime Minister remarked on the Made in India vaccine, and the kind of propaganda that was unleashed by some people. As a result, many kinds of rumors started spreading in the society. The PM further added that when the religious leaders and the spiritual teachers of the society came together and asked the people not to pay heed to the rumours, the effect was immediate. India did not face the kind of vaccine hesitancy as seen in other countries.
Recalling his address to the nation from the ramparts of the Red Fort, the Prime Minister said that he has placed a vision of the five vows of Amrit Kaal in front of the country and one of these five vows (Pran) is the complete renunciation of the mentality of slavery. He remarked that it is also being discussed a lot in the country at this time. The Prime Minister said, “When we give up this mindset, the direction of our actions also changes.” This change, he continued, is visible in the healthcare system of the country as there is growing faith in the traditional knowledge of the country. Yoga has global acceptance today and the world will celebrate International Millet Year next year.
While concluding the address, the Prime Minister said that today, Haryana is one of the leading states in the country where every house has been connected with a piped water facility. The Prime Minister congratulated the people of Haryana for their excellent contributions to the Beti Bachao, Beti Padhao campaign. He further added that subjects like fitness and sports are in the culture of Haryana.
Background
The availability of modern medical infrastructure in the National Capital Region (NCR) will get a boost as the Prime Minister inaugurates Amrita Hospital at Faridabad. Managed by Mata Amritanandamayi Math, the super-specialty hospital will be equipped with 2600 beds. The hospital, which is being constructed at an estimated cost of around Rs. 6000 crores, will provide state-of-the-art healthcare facilities to the people of Faridabad and the entire NCR region.