Prime Minister's Office
PM inaugurates state-of-the-art Amrita Hospital in Faridabad
“Amma is the embodiment of love, compassion, service and sacrifice. She is the carrier of India’s spiritual tradition”
“India is a nation where, treatment is a service, wellness is a charity. Where health and spirituality are related to each other”
“Education and Medicine by our religious and social institutions is called Public-Private Partnership but I also see it as ‘Paraspar Prayas’”
“India did not face the kind of vaccine hesitancy as seen in other countries also because of the message from spiritual leaders”
“When we give up this mindset of slavery, the direction of our actions also changes”
“True development is the one that reaches everyone”
24 AUG 2022 1:34PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi inaugurated state-of-the-art Amrita Hospital at Faridabad today. Governor of Haryana Shri Bandaru Dattatreya, Chief Minister Shri Manohar Lal, Deputy Chief Minister Shri Dushyant Chautala, Union Minister Shri Krishan Pal Gurjar, Sri Mata Amritanandamayi were among those present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said that as the country is entering the Amrit Kaal and collective aspirations and resolutions are taking shape, it is fitting that the country is getting the nectar of blessings of Sri Mata Amritanandamayi. He said that this hospital is a blend of modernity and spirituality and will become a medium of accessible and affordable treatment for needy patients. “Amma is the embodiment of love, compassion, service and sacrifice. She is the carrier of India’s spiritual tradition”, he said.
Dwelling on the great tradition of service and medicine of India, the Prime Minister said, “India is a nation where treatment is a service, wellness is a charity. Where health and spirituality, both are related to each other. We have medical science as a Veda. We have also given the name of Ayurveda to our medical science.” He reminded the gathering that India never allowed its spiritual and service legacy to go into oblivion even during the difficult period of slavery for centuries.
He noted the good fortune of the nation that spiritual energy in the form of saints like poojya Amma always pervaded all the corners of the country. The Prime Minister further added that this system of discharging the responsibilities related to education and medicine by our religious and social institutions is in a way the PPP model of old times. “It is called Public-Private Partnership but I also see it as ‘Paraspar Prayas’ (mutual effort)”, the PM said.
The Prime Minister remarked on the Made in India vaccine, and the kind of propaganda that was unleashed by some people. As a result, many kinds of rumors started spreading in the society. The PM further added that when the religious leaders and the spiritual teachers of the society came together and asked the people not to pay heed to the rumours, the effect was immediate. India did not face the kind of vaccine hesitancy as seen in other countries.
Recalling his address to the nation from the ramparts of the Red Fort, the Prime Minister said that he has placed a vision of the five vows of Amrit Kaal in front of the country and one of these five vows (Pran) is the complete renunciation of the mentality of slavery. He remarked that it is also being discussed a lot in the country at this time. The Prime Minister said, “When we give up this mindset, the direction of our actions also changes.” This change, he continued, is visible in the healthcare system of the country as there is growing faith in the traditional knowledge of the country. Yoga has global acceptance today and the world will celebrate International Millet Year next year.
While concluding the address, the Prime Minister said that today, Haryana is one of the leading states in the country where every house has been connected with a piped water facility. The Prime Minister congratulated the people of Haryana for their excellent contributions to the Beti Bachao, Beti Padhao campaign. He further added that subjects like fitness and sports are in the culture of Haryana.
Background
The availability of modern medical infrastructure in the National Capital Region (NCR) will get a boost as the Prime Minister inaugurates Amrita Hospital at Faridabad. Managed by Mata Amritanandamayi Math, the super-specialty hospital will be equipped with 2600 beds. The hospital, which is being constructed at an estimated cost of around Rs. 6000 crores, will provide state-of-the-art healthcare facilities to the people of Faridabad and the entire NCR region.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ফৰিদাবাদত অত্যাধুনিক অমৃত হাস্পতাল উদ্বোধন কৰে
"আম্মা প্ৰেম, কৰুণা, সেৱা আৰু ত্যাগৰ প্ৰতিমূৰ্তি। তেওঁ ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক পৰম্পৰাৰ বাহক"
"ভাৰত এনে এখন ৰাষ্ট্ৰ, য'ত চিকিৎসা এবিধ সেৱা, আৰোগ্য এবিধ দান। য'ত আৰোগ্য আধ্যাত্মিকতা দুয়োটা পৰস্পৰে সংযুক্ত"
"আমাৰ ধাৰ্মিক আৰু সামাজিক সংস্থাৰ দ্বাৰা শিক্ষা-চিকিৎসাৰে জড়িত দায়িত্ব পালনৰ এই ব্যৱস্থা এক প্ৰকাৰৰ পুৰণি সময়ৰ পিপিপি মডেলেই। ইয়াক পাব্লিক-প্ৰাইভেট পাৰ্টনাৰশ্বিপ বুলি কয়েই কিন্তু মই ইয়াক 'পৰস্পৰ প্ৰয়াস' হিচাপেও দেখা পাওঁ"
"যেতিয়াই সমাজৰ ধৰ্মগুৰু, আধ্যাত্মিক গুৰু একেলগে আহিল, তেওঁলোকে মানুহক উৰাবাতৰিত মন নিদিবলৈ ক'লে, তেতিয়াই তাৰ তৎক্ষণাত প্ৰভাৱ পৰিল। ভাৰতে তেনেকুৱা ভেকচিন হেজিটেঞ্চিৰ সন্মুখীন হ'বলগা নহ'ল, যেনেকুৱা অন্য দেশত দেখিবলৈ পোৱা গ'ল"
"দাসত্বৰ মানসিকতা যেতিয়াই আমি ত্যাগ কৰো, তেতিয়াই আমাৰ কামৰ দিশো সলনি হৈ যায়"
"প্ৰকৃত বিকাশ সেয়াই যি সকলোৰে ওচৰ গৈ পায়"
24 AUG 2022 1:34PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ফৰিদাবাদত অত্যাধুনিক অমৃত হাস্পতালৰ উদ্বোধন কৰে। এই উপলক্ষে হাৰিয়ানাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী বণ্ডাৰু দত্তাত্ৰেয়, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী মনোহৰ লাল, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী দুষ্যন্ত চৌটালা, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী কৃষ্ণ পাল গুৰ্জৰ, শ্ৰী মাতা অমৃতানন্দময়ীও উপস্থিত আছিল।
এই উপলক্ষে নিজৰ ভাষণত, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে কেইদিনমানৰ আগতেই দেশে এক নতুন উদ্যমেৰে স্বাধীনতাৰ অমৃত কালত প্ৰৱেশ কৰিছে। আমাৰ এই অমৃত কালত দেশৰ সামূহিক প্ৰয়াস প্ৰতিষ্ঠিত হৈ আছে, দেশৰ সামূহিক চিন্তা জাগ্ৰত হৈ আছে। তেওঁ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি কয় যে এই অমৃত কালৰ এই প্ৰথম বেলাত দেশে শ্ৰী মাতা অমৃতানন্দময়ীৰ আশীৰ্বাদৰ অমৃতো পাই আছে। তেওঁ কয় যে এই হাস্পতাল আধুনিকতা আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ মিশ্ৰণ আৰু প্ৰয়োজনবোধ কৰা ৰোগীৰ বাবে সুলভ আৰু লাভজনক চিকিৎসাৰ মাধ্যম হ'ব। তেওঁ কয়, "আম্মা প্ৰেম, কৰুণা, সেৱা আৰু ত্যাগৰ প্ৰতিমূৰ্তি। তেওঁ ভাৰতৰ আধ্যাত্মিক পৰম্পৰাৰ বাহক।"
ভাৰতৰ সেৱা আৰু চিকিৎসাৰ মহান পৰম্পৰাৰ ওপৰত মনোযোগ দি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ভাৰত এনে এখন ৰাষ্ট্ৰ, য'ত চিকিৎসা এবিধ সেৱা, আৰোগ্য এবিধ দান। য'ত আৰোগ্য আধ্যাত্মিকতা, দুয়োটা পৰস্পৰে সংযুক্ত। আমাৰ ইয়াত আয়ুৰ্বিজ্ঞান এখন বেদ। আমি আমাৰ মেডিকেল ছাইঞ্চকো আয়ুৰ্বেদৰ নাম দিছো।" তেওঁ সভাক মনত পেলাই দিয়ে যে কেইবা শতিকাজুৰি দাসত্বৰ কঠিন সময়তো ভাৰতে নিজৰ আধ্যাত্মিক আৰু সেৱাৰ ঐতিহ্যক কেতিয়াও লুপ্ত হ'বলৈ নিদিলে।
তেওঁ ৰাষ্ট্ৰৰ সৌভাগ্যৰ বিষয়ে কয় যে পূজ্য আম্মাৰ দৰে সন্তসকলৰ ৰূপত আধ্যাত্মিক শক্তি সদায়েই দেশৰ প্ৰতিটো কোণত ব্যাপ্ত আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আমাৰ ধাৰ্মিক আৰু সামাজিক সংস্থাসমূহৰ দ্বাৰা শিক্ষা-চিকিৎসাৰে জড়িত দায়িত্ব পালনৰ এই ব্যৱস্থা এক প্ৰকাৰৰ পুৰণি সময়ৰ পিপিপি মডেলেই। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "ইয়াক পাব্লিক-প্ৰাইভেট পাৰ্টনাৰশ্বিপ বুলি তো কয়েই, কিন্তু মই ইয়াক 'পৰস্পৰ প্ৰয়াস' হিচাপেও দেখা পাওঁ।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতত প্ৰস্তুত হোৱা ভেকচিনৰ বিষয়ে অপপ্ৰচাৰৰ ওপৰত মন্তব্য কৰি কয় যে আপোনালোক সকলোৰে হয়তো মনত আছে যে যেতিয়া ভাৰতে নিজৰ ভেকচিন বনাইছিল, তেতিয়া কিছুমান মানুহে কেনেকৈ অপপ্ৰচাৰ কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। এই অপপ্ৰচাৰৰ ফলত সমাজত বহুতো উৰাবাতৰি বিয়পিবলৈ ধৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে লগতে কয় যে কিন্তু যেতিয়াই সমাজৰ ধৰ্মগুৰু, আধ্যাত্মিক গুৰু একেলগে আহিল, তেওঁলোকে মানুহক উৰাবাতৰিত মন নিদিবলৈ ক'লে, তেতিয়াই তাৰ তৎক্ষণাত প্ৰভাৱ পৰিল। ভাৰতে তেনেকুৱা ভেকচিন হেজিটেঞ্চিৰ সন্মুখীন হ'বলগা নহ'ল, যেনেকুৱা অন্য দেশত দেখিবলৈ পোৱা গ'ল।
লাল কিল্লাৰ প্ৰাচীৰৰ পৰা ৰাষ্ট্ৰক কৰা নিজৰ সম্বোধনৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এইবাৰ লাল কিল্লাৰ পৰা মই অমৃত কালৰ পঞ্চ-প্ৰাণৰ এটা ভিজন দেশৰ সন্মুখত ৰাখিছো। এই পঞ্চ প্ৰাণৰ এটা হৈছে- দাসত্বৰ মানসিকতা সম্পূৰ্ণ ত্যাগ। তেওঁ কয় যে ইয়াক লৈ এই সময়ত খুওব চৰ্চাও হৈ আছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, "এই মানসিকতা যেতিয়াই আমি ত্যাগ কৰো, তেতিয়াই আমাৰ কামৰ দিশো সলনি হয়।" তেওঁ লগতে কয় যে এই পৰিৱৰ্তনেই আজি দেশৰ চিকিৎসা প্ৰণালীতো দেখা গৈছে, কিয়নো দেশৰ পৰম্পৰাগত জ্ঞানত বিশ্বাস বাঢ়ি আছে। যোগৰ আজি বিশ্বজনীন স্বীকৃতি আছে আৰু সমগ্ৰ বিশ্বই অহা বছৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাজৰা বৰ্ষ পালন কৰিব।
সম্বোধন সমাপ্ত কৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে হাৰিয়ানা আজি দেশৰ সেই অগ্ৰণী ৰাজ্যসমূহৰ মাজত আছে, য'ত ঘৰে ঘৰে পাইপেৰে পানীৰ সুবিধাৰে সংযুক্ত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বেটী বচাও, বেটী পঢ়াও অভিযানতো উৎকৃষ্ট যোগদানৰ বাবে হাৰিয়ানাৰ জনসাধাৰণক অভিনন্দন জনায় । তেওঁ কয় যে ফিটনেছ আৰু খেলৰ দৰে বিষয় তো হাৰিয়ানাৰ সংস্কাৰত আছে।
পটভূমি
প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দ্বাৰা ফৰিদাবাদত অমৃত হাস্পতালৰ উদ্বোধন সম্পন্ন হোৱাত ৰাষ্ট্ৰীয় ৰাজধানী ক্ষেত্ৰ (এনচিআৰ)ত অত্যাধুনিক চিকিৎসা সুবিধাৰ উপলব্ধতা বৃদ্ধি পাব। মাতা অমৃতানন্দময়ী মঠৰ দ্বাৰা সঞ্চালিত ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি হস্পিটেল ২৬০০খন বিছনাৰে সজ্জিত। প্ৰায় ৬০০০ কোটি টকাৰ আনুমানিক ব্যয়সাপেক্ষে এই হাস্পতালৰ নিৰ্মাণ কৰি থকা হৈছে। এই হাস্পতালে ফৰিদাবাদ আৰু সমগ্ৰ এনচিআৰ ক্ষেত্ৰৰ জনসাধাৰণক অত্যাধুনিক স্বাস্থ্য সুবিধাৱলী প্ৰদান কৰিব।