শিপ্পিং মন্ত্রালয়
শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা ইরানগী উপ-রাস্ত্রপতি মোহম্মদ মোখবরগা উনখ্রে; ভারত ইরানগী নাকল অনিগী ওইবা মরী চেৎশিলহন্নবা ৱাফম থমখ্রে
ভারত অমসুং ইরান্না সীফ্যারর্স ভোয়েজেজকী এম.ও.য়ু. খুৎয়েক পীনখ্রে; চাবহার হিথাংফমগী খুত্থাঙদা লল্লোন ইতিক্কী মতিং হেনগৎহন্নবা ভারতকী ফিরেপ ফোঙদোকখ্রে
চাবহার হিথাংফমগী খুত্থাঙদা ত্রেদ অমসুং ত্রাঞ্জিৎ য়োকখৎননবা ইন্দিয়া পোর্ত এন্দ গ্লোবেল কম্পেনী (আই.পি.জি.এল.)না তেহরান অমসুং চাবহারদা ওফিস হাংদোক্কদৌরি
ময়ায় এসিয়া, খা এসিয়া অমসুং খা নোংপোক এসিয়াগী ফাওনফম ওইগদৌরিবা চাবহারগী মতিং অসি লমদম অসিদা লল্লোন ইতিক্কী মতিং শেমগৎনবগী মরুওইবা মফম ওইরি
22 AUG 2022 3:32PM by PIB Imphal
হিথাংফম, সিপ্পিং অমসুং ঈশিং লম্বী অমসুং অয়ুসকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা রিপব্লিক ওফ ইরানগী উপ-রাস্ত্রপতি, হিজ এক্সেলেন্সী মোহম্মদ মোখবরগা তেহরান্দা উনখ্রে‍। লুচিংবা অনিনা ভারত অমসুং ইরানগী নাকল অনিগী মরীবু হেন্না চেৎশিলহন্নবা ৱাফম খন্নখি‍। ভারতকা লৈনবা মরীগী ইরানগী স্পিসিএল ওনভোই ওইরিবা উপ-রাস্ত্রপতিনা ভারতকী সিপ্পিং মন্ত্রীগী খোঙচৎ অসিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরীবু হেন্না চেৎশিলহনবদা মথৌ হাপ্লগনি হায়না ফোঙদোকখি‍। চাবহার হিথাংফম শেমগৎপনা লল্লোন ইতিক অমসুং পোৎ পুথোক পুশিনগী চাং হেনগৎহল্লগনি হায়না উপ-রাস্ত্রপতিনা ফোঙদোকখি‍। চাবহার হিথাংফমবু লমদমসিগী লল্লোন ইতিক্কী সিপমেন্তকী ফীভম ফগৎহনবদা চাবহার হিথাংফমবু মরুওইবা মফম অমা ওইহন্নবগীদমক মখা তানা পায়খৎপা মথৌ তারিবা খোঙথাঙশিংদা নাকল অনিনা পুন্না খোঙ থাংজিমিন্নবগী মথৌ তাবসু কেন্দ্র মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
ইরানগী উপ-রাস্ত্রপতি, হিজ এক্সেলেন্সীগী মনাক্তা চৎলুরবা মতুংদা, শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱালনা ফোখদোকখিবদা, “ইরানগী উপ-রাস্ত্রপতি হিজ এক্সেলেন্সী মিস্তর মোহম্মদ মোখবরগা উনদুনা মশক মচু নাইরবা ভারত অমসুং ইরানগী নাকল অনিগী মরীবু হেন্না মপাঙ্গল কলহন্নবা অমদি মরা চেৎশিলহন্নবা খন্নরুবদা হায়নিংঙাই লৈতনা পেনবা পোকই‍। ঐখোয়না ইরানগী লৈনরিবা মরী অসিগী হেন্না মপাঙ্গল কলহন্নবা লেপ্তনা হোৎনরি‍। ভারতকী প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদী জীনা নাকল অনিগী কান্নগদবা মওংদা ঐখোয়গী মরীবু হেন্না মরা চেৎশিলহন্নবা অমদি পাকথোক চাউথোক্নবা খ্বাইদগী ৱাংবা থাক্তা খোঙফম লৌরি হায়বা ৱাফম পাউদম্লম্নবা ঐঙোন্দা হায়রকখি‍।”
মদুগী মমাঙদা, শ্রী সোনোৱালনা ইস্লামিক রিবপ্লিক ওফ ইরানগী লম্বী-থোং অমসুং ময়োল্লম চাওখৎ থৌরাংগী মন্ত্রী হিজ এক্সেলেন্সী রোস্তম ঘসেমিগা নাকল অনিগী ওইবা মীফম অমদা শরুক য়ামিন্নখি‍। থৌরমদুদা, লৈবাক অনিনা লৈবাক অনিগী ঈশিং লম্বীদা চত্থোক চৎশিন তৌরিবা মীওইশিংদা তেংবাংনবা ইন্তরনেস্নেল কন্ভেন্সন ওন স্তেন্দর্দ্স ওফ ত্রেনিং, সর্তিফিকেসন এন্দ ৱাত্চ কীপিং ফোর সীফ্যারর্স (১৯৭৮)তা য়াওরিবা ৱাফমশিংগী মতুং ইন্না সর্তিফিকেৎস ওফ কম্পিতেন্সী ইন অনলিমিতেদ ভোয়েজেজপু শকখঙবগী মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.) অমা খুৎয়েক পীনখি‍।
শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱাল অমসুং রোস্তম ঘসেমিনা ভারত অমসুং ইরানগী মরী হেন্ন চেৎশিলহন্নবা পাঙথোকখিবা মীফম অদু মহৈ য়ানবা মীফম অমা ওইখি‍। এম.ও.য়ু. অদু লৈবাক অনিগী মীওইশিংনা ঈশিংগী লম্বীদা চত্থোক চৎশিন তৌবদা খুদোং চাহন্নবা পান্দমদা খুৎয়েক পীনখিবনি‍। কেন্দ্র মন্ত্রীনা লৈবাক অনিগী নাকল অনিগী লৈনরিবা মরীগী মরুওইবা ৱাফমশিংসু নৌহৌননা ফোঙদোকখি‍। ময়ায় এসিয়া অমসুং খা এসিয়া, অমদি খা নোংপোক এসিয়ানচিংবগী মরক্তা শেল য়াম্না চঙদবা অমদি অথুবা লল্লোনবগী ফাওনফম অমা ওইনা হিথাংফম অসি মপুং ফানা শীজিন্নদ্রিবা মরম্না চাবহার অসি লমদম অসিদা লল্লোন ইতিক্কী ফীভম ফগৎহনবদা মরুওইবা শক্লোন লৌরক্কনি হায়বা ৱাফম মীফম অদুদা কেন্দ্র মন্ত্রীনা থমখি‍।
ইন্দিয়া পোর্ত গ্লোবেল প্রাইভেৎ লিমিতেদ (আই.পি.জি.পি.এল.)না সহিদ বেহেস্তি হিথাংফমদা থবক তৌবা হৌখিবদগী হৌজিক ফাওবদা বল্ক কার্গো তন মিলিয়ন ৪.৮ হেন্না হেন্দল তৌখ্রে‍। ভারতকী আই.পি.জি.পি.এল.গা ইরান্স পোর্ত এন্দ মেরিতাইম ওর্গনাইজেসন, ইরানিয়ন কস্তম্স এদমিনিস্ত্রেসন অমসুং চাবহার ফ্রী জোন ওথোরিতী, সহিদ বেহেস্তি পোর্থ ওথোরিতী য়াওনা ইরানগী স্তেতহোল্দরশিং অমসুং অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগা নক্নবা মরী লৈনবনা মরম ওইরগা, হিথাংফম অসি লমদম অসিগী চাউরবা লল্লোন ইতিক্কী মতিংবু মপুং ফানা শীজিন্নরকপদা মরুওইবা মফম অমা ওইরকপা য়ারি‍।
২০২০দা ভারতনা মীওইবগী মিনুংসিগী তেংবাং ওইনা অফঘানিস্তান্দা গেহু তন ৭৫,০০০ লোয়ননা লৌউ শিংউ অমসুং চীঞ্জাক্কী সিক্যুরিতী হেনগৎহনবদা অচৌবা শিংনবা অমা ওইখিবা কৌজেংগী ফীভম কোকহন্নবগীদমক ইরান্দা মলাথিওন ৯৬% য়ু.এল.ভি. তিল্হাৎ হিদাক লিতর ৪০,০০০ চাবহার হিথাংফমগী খুত্থাঙদা তেংবাং পীখি‍। চবহার হিথাংফমগী মতিং হেনগৎহন্নবগী থৌরাম অমা ওইনা কেন্দ্র মন্ত্রীনা ইন্দিয়ন পোর্তস গ্লোবেল চাবহার ফ্রী ত্রেদ জোন (আই.পি.জি.সি.এফ.তি.জি.)দা মোবাইল হার্বর ক্রেন তরুক কম্মিসন তৌখি‍।
শ্রী সর্বনন্দ সোনোৱাল ইরান্দা নুমিৎ হুম্নিগী ওফিসিএল খোঙচৎ অমদা লৈরি‍। মহাক্কী ইরানগী খোঙচৎ মতুংদা, মন্ত্রীনা য়ু.এ.ই.দা নোংমগী ওইবা ওফিসিএল অমদা চত্তুনা জেবেল অলি পোর্ত্তা চৎকনি অমদি নাকল অনিগী ওইবা মীফমশিং লোয়ননা ইনভেস্তরশিংগী মীফম অমা শরুক য়াগনি‍।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal calls on Vice President of Iran, Mohammad Mokhber; reiterates strong commitment to Indo Iran Bilateral Relations
India & Iran signs MoU on Seafarers Voyages; emphasise on India’s commitment to unlock trade potential via Chabahar Port
India Ports & Global Company (IPGL) to open offices in Tehran & Chabahar in order to promote trade & transit via Chabahar port
Potential of Chabahar to act as a conduit for Central Asia, South Asia & South East Asia is pivotal to unlock trade potential in the region
22 AUG 2022 3:32PM by PIB Delhi
Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush, Shri Sarbananda Sonowal called on His Excellency, Vice President of Islamic Republic of Iran, Mohammad Mokhber at Tehran. The two leaders discussed about further bolstering the Indo Iranian bilateral relations. The Vice President, who is Iran’s Special Envoy for relations with India, appreciated the visit of India’s Shipping Minister as it provides impetus to further the bilateral cooperation between the two countries. The development of Chabahar port would lead to increase in trade and shipment volume, the Vice President added. The Union Minister also underscored the importance for both sides to collaborate on further steps to be taken to make Chabahar port an instrument for regional growth in trade shipment.
Speaking after his visit to His Excellency, the Vice President of Iran, Shri Sarbananda Sonowal, said, “Extremely pleased to meet his Excellency, Vice President of Iran, Mr Mohammad Mokhber where we discussed ways & means to further strengthen & consolidate the vibrant Indo Iranian bilateral relations. We continue to strengthen our dynamic relationship with Iran. India’s Prime Minister, Narendra Modi ji, has asked me to communicate about the highest level commitment to further deepen & expand our relationship for a mutually beneficial one.”
Earlier, Shri Sonowal attended a Bilateral meeting with His Excellency, Minister of Roads & Urban Development, Islamic Republic of Iran, Rostam Ghasemi. On this occasion, both the countries signed a Memorandum of Understanding (MoU) on recognition of Certificates of Competency in Unlimited Voyages to help seafarers from both the countries as per the provisions of International Convention on Standards of Training, Certification and Watch Keeping for Seafarers (1978).
Shri Sarbananda Sonowal and Rostam Ghasemi had a fruitful bilateral meeting on deepening the Indo Iranian relations. The signing of the MoU is aimed at smoothening the movement of seafarers from both the countries. The Union Minister reiterated the importance of the bilateral relationship between the two countries. The role of Chabahar as a trade multiplier for the region was highlighted by the Union Minister at the meeting as the potential of the port to act as a swift, economical trade conduit between Central Asia and South Asia, even South East Asia, remains to be tapped fully.
Since India Ports Global Private Limited (IPGPL) assumed operations of Shahid Beheshti Port, it has handled over 4.8 million tons of bulk cargo. With close cooperation between India’s IGPL and Iranian stakeholders including Iran’s Port and Maritime Organisation, Iranian Customs Administration and the Chabahar Free Zone Authority, Shahid Behesti Port Authority & other stakeholders, the Port is likely to act as a catalyst to unlock the huge trade potential in the region.
In 2020, India supplied 75000 tonnes of wheat to Afghanistan as part of humanitarian assistance programme as well as provided for 40,000 litres of Malathion 96% ULV pesticides to Iran via Chabahar port in a concerted effort to mitigate locust threat to agriculture & enhance food security in the region. In an effort to invigorate the potential of Chabahar port, the Union Minister commissioned Six mobile harbour cranes to Indian Ports Global Chabahar Free Trade Zone (IPGCFTZ).
Shri Sarbananda Sonowal is on a three days official tour to Iran. Following his Iran visit, the Minister will be on a day long official visit to UAE where he will pay a visit to Jebel Ali port and participate in Bilateral meetings as well as an investors meet.