লেবর অমসুং ইম্প্লোইমেন্ত মন্ত্রালয়
লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গঙগী শীন্মীশিংগী ওল-ইন্দিয়া কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর – জুলাই, ২০২২
19 AUG 2022 12:23PM by PIB Imphal
জুলাই, ২০২২গী লৌউ-শিংউগী শীন্মী অমসুং খুঙ্গঙগী শিন্মীশিংগী ওল-ইন্দিয়া কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর (বেজ: ১৯৮৬-৮৭=১০০) পোইন্ত ৬ হেনগত্তুনা মথঙশিৎনা ১১৩১ (লিশিং অমা চাম্ম কুন্থ্রামাথোই) অমসুং ১১৪৩ (লিশিং অমা চাম্ম নিফুহুমদোই) পোইন্ততা লৈরে‍। লৌউ-শিংউগী শিন্মী অমসুং খুঙ্গঙগী শিন্মীশিংগী জেনেরেল ইন্দেক্স ৱাংখৎলক্লিবা অসিগী অচৌবা মরমদি, মরুওইনা চেঙ, গেহু-অতা, বজ্রা, পল্সেস, শঙ্গোম, ঙা অতেকপা, তিল্হৌ, মোরোক অতেকপা/অকংবা, শিং, মরূ-মরাং, মনা মশিং অমসুং উহৈ-ৱাহৈ, রেদিমেদ চা অসিনচিংবগী মমল ৱাংখৎলকপনা মরম ওইরগা চীঞ্জাক কাঙলুপ্তা মথঙশিৎনা পোইন্ত ৪.৪১ অমসুং ৪.০৭ ওইরকপসিনা ওইরি‍।
ইন্দেক্স ৱাংখৎলকপা অসি স্তেত অমগা স্তেত অমগা খেন্নরি‍। লৌউ শিংউগী শিন্মীশিংগী মতাঙদা, স্তেত ২০দা পোইন্ত ১দগী ১৩ ফাওবগী চাংদা হেনগৎলকপা থেংনরি‍। তামিল নাদুনা পোইন্ত ১৩০১ লৈদুনা ইন্দেক্স তেবলগী মকোক্তা লৈরি অদুগা হিমাচল প্রদেশনা পোইন্ত ৮৯০ লৈদুনা মমৈদা লৈরি‍।
খুঙ্গঙগী শিন্মীশিংগী মতাঙদা, স্তেত ২০দা পোইন্ত ১দগী ২০ ফাওবগী চাংদা হেনগৎলকপা থেংনরি‍। তামিল নাদুনা পোইন্ত ১২৯০ লৈদুনা ইন্দেক্স তেবলগী মকোক্তা লৈরি অদুগা হিমাচল প্রদেশনা পোইন্ত ৯৪২ লৈদুনা মমৈদা লৈরি‍।
স্তেতশিংগী মরক্তা, লৌউ-শিংউ অমসুং খুঙ্গঙগী শিন্মীশিংগী কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স নম্বর খ্বাইদগী ৱাংনা হেনগৎপসি চেঙ, মোরোক অতেকপা, মনা মশিং অমসুং উহৈ ৱাহৈনচিংবগী মমল হেনগৎলকপনা মরুওইবা মরম ওইরগা অসামদা (অনিমক্তা পোইন্ত ১৩ হেনগত্তুনা) থেংনৈ‍।
সি.পি.আই.-এ.এল. অমসুং সি.পি.আই.-আর.এল.দা য়ুম্ফম ওইবা পোইন্ত তু পোইন্ত রেৎ ওফ ইনফ্লেসন অসি জুন, ২০২২দা মথঙশিৎনা ৬.৪৩% অমসুং ৬.৭৬% লৈখিবা অমদি মমাঙ চহিগী মান্নবা থাদা ৩.৯২% অমসুং ৪.০৯% লৈখিবগা চাংদম্নবদা জুলাই, ২০২২দা মথঙশিৎনা ৬.৬০% অমসুং ৬.৮২% লৈখি‍। মতৌ অসুম্না ফুদ ইনফ্লেসনসু জুন, ২০২২দা মথঙশিৎনা ৫.০৯% অমসুং ৫.১৬% অমদি মমাঙ চহিগী মান্নবা থাদা ২.৬৬% অমসুং ২.৭৪% লৈখিবগা চাংদম্নবদা জুলাই, ২০২২দা মথঙশিৎনা ৫.৩৮% অমসুং ৫.৪৪% লৈখি‍।
ওল-ইন্দিয়া কঞ্জ্যুমর প্রাইস ইন্দেক্স (জেনেরেল অমসুং গ্রুপ-ৱাইজ):
কাঙলুপ
লৌউ-শিংউগী শিন্মী
খুঙ্গঙগী শিন্মী
জুন, ২০২২
জুলাই, ২০২২
জুন, ২০২২
জুলাই, ২০২২
জেনেরেল ইন্দেক্স
১১২৫
১১৩১
১১৩৭
১১৪৩
চীঞ্জাক
১০৫২
১০৫৮
১০৬০
১০৬৬
পান, সুপারিনচিংবা
১৯১১
১৯১৩
১৯২০
১৯২৩
থাউ অমসুং মৈ
১২৬১
১২৬৩
১২৫৪
১২৫৫
ফিরোল, ফমুং ফানুং অমসুং খোঙউপ শেন্দল
১১৮৩
১১৯০
১২১৮
১২২৬
অতৈ অতৈ
১১৯১
১১৯৬
১১৯৬
১২০১
ওগস্ত, ২০২২গী সি.পি.আই.-এ.এল. অমসুং আর.এল. সেপ্তেম্বর ২-, ২০২২দা ফোঙদোক্কনি‍।

Ministry of Labour & Employment
All-India Consumer Price Index Numbers For Agricultural And Rural Labourers – July, 2022
19 AUG 2022 12:23PM by PIB Delhi
The All-India Consumer Price Index Number for Agricultural Labourersand Rural Labourers (Base: 1986-87=100) for the month of July, 2022 increased by 6 points each to stand at 1131 (One thousand one hundredand thirty one)and 1143 (One thousand one hundredand forty three) points respectively. The major contribution towards the rise in general index of Agricultural Labourers and Rural Labourers came from food group to the extent of 4.41 & 4.07 points respectively mainly due to increase in prices ofrice, wheat-atta, bajra, pulses, milk, fishfresh, onion, chillies green/dry, ginger, mixed spices, vegetables & fruits,tea readymade, etc.
The rise in index varied from State to State. In case of Agricultural Labourers, itrecorded an increase of 1 to13 points in 20 States. Tamilnaduwith 1301 points topped the index table whereas Himachal Pradesh with 890 points stood at the bottom.
In case of Rural Labourers, it recorded an increase of 1 to 13 points in 20 States.Tamilnadu with 1290 points topped the index table whereas Himachal Pradesh with 942 points stood at the bottom.
Amongst states, the maximum increase in the Consumer Price Index Numbers for bothAgricultural and Rural Labourerswas experienced by Assam (13 points each) mainly due to rise in the prices of rice, chilliesgreen, vegetables & fruits, etc.
Point to point rate of inflation based on the CPI-AL and CPI-RL stood at 6.60% &6.82% in July, 2022 compared to 6.43% &6.76% respectively in June, 2022 and 3.92% and 4.09% respectively during the corresponding month of the previous year. Similarly, Food inflation stood at 5.38% & 5.44% in July, 2022 compared to 5.09% & 5.16%respectively in June, 2022 and 2.66%&2.74% respectively during the corresponding month of the previous year.
All-India Consumer Price Index Number (General & Group-wise):
Group
Agricultural Labourers
Rural Labourers
June, 2022
July, 2022
June, 2022
July, 2022
General Index
1125
1131
1137
1143
Food
1052
1058
1060
1066
Pan, Supari, etc.
1911
1913
1920
1923
Fuel & Light
1261
1263
1254
1255
Clothing, Bedding &Footwear
1183
1190
1218
1226
Miscellaneous
1191
1196
1196
1201
The CPI – AL and RL for the month of August, 2022 will be released on 20thSeptember, 2022.